Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2014-09-08 23:18:18, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Vendégváró kenceficék
  2014-09-08 22:51:32, hétfő
 
  Vendégváró kenceficék

A vendégeskedés lényege az együttlét, a jó hangulat, a nagy beszélgetés, társasozás - finom ételek és italok mellett. Mindezt persze nehezíti, ha a házigazdának szaladgálnia kell a konyhába sütni, ellenőrizni, megfordítani, meglocsolni, tálalni, aggódni, miközben a jóból kimarad.

A különféle kencékkel jó előre elkészülhetünk, ráadásul egyszerűek, elronthatatlanok és nagy részük pillanatok alatt összeállítható.

Körözött

A legklasszikusabb kencénk a juhtúróból vagy túróból, esetleg a kettő keverékéből készülő körözött, amit leggyakrabban tejföllel, pici mustárral, pirospaprikával keverünk krémesre. Van, aki aprított hagymát vagy snidlinget tesz bele, más főtt tojással vagy finomra vágott kapribogyóval is gazdagítja.





A körözött megunhatatlan - rengeteg módon elkészíthető

Tonhalkrém

A halkonzerv sokszor életmentő egy gyors fogáshoz, de remek krémek is készülhetnek belőle. Leszűrve, villával összetördelve, ízlés szerint vajjal vagy majonézzel és tejföllel kikeverve, citrommal, kapribogyóval gazdagítva 5 perc alatt megvan. Ugyanígy szardíniából is keverhetünk jó kis kencét.





A tonhalkrémet készíthetjük darabosabban és selymesebben is, mindig nagy sikere van

Avokádókrém

A guacamole néven is ismert mártogatós világszerte kedvelt. Amilyen finom, ugyanolyan egyszerű az elkészítése: az érett avokádó húsát a héjból kikaparjuk, kis citromlével, sóval, borssal pépesítjük, és már kész is az avokádókrém. Természetesen tovább fűszerezhetjük fokhagymával, esetleg pici mustárral, van, aki krémesíti-gazdagítja tejföllel vagy majonézzel, más egészen apróra vágott paradicsomot is ad hozzá. De készíthetünk vadabb változatot is, például egy kevés wasabi hozzáadásával.





A semleges ízű avokádót rengeteg módon fűszerezhetjük, gyors és egészséges szendvicskrém

Hummusz

A csicseriborsókrém is sokak által kedvelt kence. A leggyorsabb, ha főtt csicseriborsóval dolgozunk, így nem kell áztatni és hosszan főzni az alapanyagot, hanem egyszerűen csak leszűrni, szezámkrémmel, olívaolajjal és fűszerekkel robotgéppel pépesíteni. A hummusz nagyon sokféle módon ízesíthető, leggyakrabban római kömény és kevés citromlé kerül bele, de készíthetjük mentával, chilivel vagy wasabival is.





A hummuszhoz pita illik, de kenyérrel, tortillával is nagyon finom

Tojáskrém

No, ez már időigényesebb, mert meg kell várni, míg a tojások keményre főnek. :) Ezután megpucoljuk a tojásokat, majd vajjal vagy zsírral összetörjük, kevés mustárral, aprított hagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ez is készülhet majonézesen, esetleg krémesíthetjük tejföllel, és máris kész a tojáskrém, vagy ahogy másképp nevezik: a zsidó tojás vagy lengyel tojás.





A tojáskrémnek nem lehet ellenállni, akár lágyan, akár fűszeresebben készítjük

Pástétomok

A májból vagy húsból készülő pástétomok lehetnek nagyon egyszerűek vagy egészen bonyolultak is akár, a kiadós csirkemájtól az aranyárban mért libamájig is széles a választék az alapanyagokat illetően. Ha maradék sült húsból dolgozunk, akkor a dolgunk egyszerű: csak ledaráljuk, a pecsenyezsírral és ízlés szerinti fűszerekkel összedolgozzuk a húspépet, esetleg tojással gazdagíthatjuk. Ha májkrémet készítünk, akkor kevés hagymán megpirítjuk a megtisztított májat, majd ezután pépesítjük és fűszerezzük ízlésünk szerint. A májpástétomhoz jól illik valamilyen nemes alkohol: egy kis portói vagy tokaji nem fogja elrontani.





Májkrémek a legnépszerűbb pástétomok, de maradék sült húsból is nagyon finom kence készülhet

Tatár

A nyers bélszínből készülő tatárbifsztek megosztó étel: van, aki idegenkedik a nyers hústól, mások pedig az egyik legfinomabb ételnek tartják. Iskolája válogatja, hogy a húst nagyon apóra vágják, elkaparják vagy darálják, és hogy pontosan mi kerül húskrémbe, kóstolgatással érdemes beállítani a fűszerek arányát. A hús mellett egyre népszerűbb a lazactatár is: ez füstölt lazacból készül, a darált vagy finomra vágott halhúshoz van, aki mascarponét és snidlinget rak, más csupán kis citromlevet és kaprot, de készülhet krémsajttal lazítva is. Érdemes kipróbálni!





A tatárbifsztek finomra vágott uborkával, kapribogyóval tovább ízesíthető

Zöldséges kencék

Különféle zöldségekből is remek krémek készülhetnek, jó alternatíva lehet ez vegetáriánus vendégeinknek, de a tapasztalat szerint a húsevők sem utasítják el mondjuk a padlizsánkrémet. De szinte bármilyen zöldségből készülhet egyszerű és gyors kence: a kiválasztott zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd tejföllel és krémsajttal vagy mascarponével pépesítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Készülhet így karfiolkrém, zöldborsókrém, céklakrém, de a cukkinikrém vagy a gombakrém sem rossz választás. A zöldségkrémeket izgalmasabbá tehetjük, ha aprított diót vagy mogyorót teszünk bele, esetleg pirított szezámmagot.





A padlizsánkrém mellett süt vagy főtt zöldségből is bátran készíthetünk finom szendvicskrémeket

Sajtkrémek

Ez az, amit nem lehet megunni... És elrontani sem! A legkedveltebb a fokhagymával, kis őrölt borssal kikevert krémsajt, de készíthetünk mediterrán változatot aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval, de kikeverhetünk mascarponét villával összetört rokforttal és aprított dióval, tejföllel lazítva isteni és gyors krémet kapunk. Sokan kísérleteznek az legendás francia sajtkrém, a Boursin reprodukálásával is: ez a könnyű állagú, fokhagymás kence minden partin a kedvenc.





Krémsajt, sajtkrém, tejföl, mascarpone, reszelt vagy morzsolt keményebb sajtok és fűszerek keveréke a kedvenc szendvicskrém - ízlés szerint variálható

Mire kenjük?

Ha kencés vendégséget rendezünk, érdemes a többféle krém mellé többféle kenyérfélét választani. Érdemes rozskenyeret, bagettet venni, de mutatós és változatos ilyenkor a cikkekre vágott pita vagy tortilla is, sőt a ropogós svéd kenyérlapok is kedveltek. Emellett jól illenek különféle hasábokra vágott zöldségek is a kencékhez: a színes kígyóuborka, sörretek, szárzeller, kaliforniai paprika és sárgarépa nem csak mutatós, de nagyon finom kiegészítők a kis szendvicsek mellé.





Ha többféle kenyerünk van, jobb az ízhatás... Nem kell túlzásba vinni, de 2-3 féle kenyérke legyen a kencékhez!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mártogatunk, mártogatunk…
  2014-09-08 22:41:26, hétfő
 
  Mártogatunk, mártogatunk...

Mártogatni, tunkolni mindenki szeret. Nem kell hozzá nagy tálalás, feltűnés nélkül rá lehet járni, így minden buli sztárja lehet.

Dip, szósz, mártás, salsa

A mártogatósra az angol dip szót is használjuk. A dip ige jelentése mártani, meríteni. Itthon hívják tunkolósnak is, de salsa, szósz, mártás neveken is előfordulhat. Minden mártogatós, amibe mártunk, így ide tartozhatnak a hideg mártások, ízesítők is, például a ketchup, a tartár, a mustár is.





Mártogassunk bátran!

A világ mártogatósai

Az egész világon mártogatnak. Az amerikaiak barbecue szószba, amely lassan kiszorítja a ketchupot az első helyről a Nagy Sültkrumpli Tunkolási Versenyben. A mexikóiak guacamole (ejtsd: guakamóle) szószba mártják a ropogós kukorica csipszeket (ez a tortilla chips nálunk is kapható). Dél-kelet Ázsiában ízesített halszószokba tunkolnak. A franciák szeretik az aiolit (ejtsd ajoli - fokhagymás majonéz) például olívabogyóval. Izraelben megkóstolhatjuk a szenzációs humuszt , mely csicseriborsó és szezámmagpüré elegye. Ha Dél-Indiában járunk, ne hagyjuk ki a dosát (ejtsd: dósza), mely egy rizslisztes lencselepény, amit általában megtöltenek, de chutney-ba is mártják.





Mexikói finomságok

Mit tunkoljunk?

Mártogathatunk sajt és hús darabkákat, leveles tésztába töltött virslit, kenyérrudacskákat, (pl. grissini), falafelt, ami csicseriborsóból vagy babból készült fasírtszerű étel , de tortilla chipset, pita kenyeret, burgonya csipszet is, no és ropit, pászkát, puffasztott búzakenyeret. Egészséges és finom alternatíva a hosszúra vágott zöldség: mártogathatunk sárgarépát, kígyóuborkát, halványító (vagy angol) zellert, karalábécsíkokat, cikóriát. A franciák crudités-nek hívják (ejtsd krüdité) a nyers zöldségféléket, melyeket - többek között - fűszeres olívaolajba vagy vinaigrette szószba mártanak.





Zöldséggel, hússal, kenyérrel

Néhány kedvencünk:

Fokhagymás-joghurtos:

Hozzávalók:
2 doboz joghurt vagy 1 joghurt 1 tejföl
2-4 gerezd fokhagyma préselve


Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Currys:

Hozzávalók:
2 dl majonéz
néhány evőkanál tejföl
fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 teáskanál currypor
2 teáskanál ketchup
só és bors

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Céklás:

Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt

Elkészítés:
A sült céklához a céklát jól mossuk meg és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Mártogatós, dip és salsa
  2014-09-08 22:36:26, hétfő
 
  Mártogatós, dip és salsa

Ha izgalmas, színes, mégis egyszerű terülj-terülj asztalkámat szeretnénk, vagy a grillpartit akarjuk feldobni, kínáljunk minél több mártogató szószt! A krémes dipek és a pikáns salsák nyers és sült zöldségek, sajtok, grillezett húsok, halak mellé is tökéletesek. Ha csak kenyerünk van otthon, akkor sincs ok aggodalomra: mártogatni kenyeret is lehet, akár kettesben is.

Már az ókorból maradtak fenn források, amelyek bizonyítják: a nagy civilizációk lakói előszeretettel fogyasztottak mindenféle szószokat. Apicius szakácskönyvében éppúgy lehet különböző fajtáikkal találkozni, mint a középkori, újkori munkákban. Az is kétségtelen, hogy a szószok legszélesebb választékát a francia konyha nagymesterei ismertették meg a világgal. Marie-Antione Carême a 19. században igencsak tekintélyes összeállítást adott közre belőlük. A 20. század elején aztán a modern konyhaművészet egyik igazi nagymesterének, Auguste Escoffier-nak köszönhetően olyan - mára klasszikusnak számító - szószok kerültek a repertoárunkba, mint a paradicsom-, a besamel-, a hollandi vagy a velouté mártás. Ezek azonban rendszerint komoly étkezések során jutnak fontos szerephez. Szépen terített asztal, jóféle szószos tálak szinte kívánkoznak hozzájuk - a sültekről nem is szólva.

A 20. század vége felé kezdett igazán teret hódítani világszerte a szószok egy könnyedebb típusa is, amelyeket grillezésen, kerti partikon, svédasztalos vagy büfészerű fogadásokon, laza baráti összejöveteleken, vagy otthon kettesben is ki-ki kedve és ízlése szerint párosíthat a frissen feltálalt fogásokhoz. Ezek a mártogató szószok.





Mutatós és finom előétel a mártogatós friss zöldségekkel

A mártogató szószokat, legyenek azok melegen vagy hidegen tálaltak, alapvetően az különbözteti meg a ,,klasszikus mártásoktól", hogy ezeket nem az étellel együtt tálalják, hanem külön edényben vagy edényekben kapnak helyet az asztalon, és többnyire - mint a neve is mutatja - az ételeket bele kell mártogatni vagy épp rájuk halmozni a szószból többet vagy kevesebbet, ízlés szerint. Gyakorlatilag bármit lehet mártogatni: hasábokra vágott friss zöldségeket, tortilla chips-et, grissinit, különféle kekszeket...
Dipek

A dip elnevezés az angol dipping sauce (szó szerint: mártogató szósz) rövidítéséből terjedt el. A mártogatható, gyorsan bekapható fogások kísérői tartoznak ide. Igazi finger food kísérők! Megszámlálhatatlan variációjuk létezik, érdemes akár többfélét is készíteni egy-egy alkalomra, mert színesek és nagyon ízletesek.





Minél többféle a mártogatós, annál izgalmasabb!

Jobbára azok a mártogatók tartoznak ide, amelyek krémesek. Rendszerint tejföl, tejszín, majonéz, natúr sajtkrém, mascarpone, tehéntúró, juhtúró vagy épp szezámkrém, esetleg pürésített hüvelyesek (főtt bab vagy csicseriborsó) képezi az alapjukat. Dip lehet a zöldfűszerekkel, sóval krémesre kevert tejföl éppúgy, mint a mi híres körözöttünk, amit szinte minden házban másként készítenek. Eszünkbe sem jutna, hogy ez a divatos kifejezés ilyen nálunk verhetetlen klasszikust is magában foglal.

Egyszerű és a maga nemében utolérhetetlen dipnek számít az aioli is, ami a francia konyha nagy klasszikusa. A provanszál eredetű hideg mártás fokhagymából, olívaolajból, citromlével és esetenként mustárral készül. Gyakorlatilag fokhagymás majonéz. Halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségfélékhez fogyasztják elsősorban, de sült krumplihoz is remek. Otthon is egyszerű elkészíteni, és friss zöldfűszerekkel jól gazdagítható, tárkonnyal különösen finom.

Tárkonyos aioli

Hozzávalók:
1 nagy tojás sárgája
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 nagyobb citrom leve
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 dl olívaolaj
1 szűk maréknyi friss, finomra aprított tárkonylevél

Elkészítés: A tojássárgáját, az átpréselt fokhagymát és a citromlevet keverőpohárba tesszük, és a kézi mixer habverőjével keverni kezdjük, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáadjuk az olajat, egészen addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor sózzuk, hozzáadjuk a mustárt, és egy fakanál segítségével beledolgozzuk a finomra aprított tárkonyt.
Bundázott zöldségféléket, halakat mártogatunk bele.





Az aioliba mártogathatunk zöldséget, halat, rákot, hasábburgonyát is

Természetesen kínálhatunk mártogatóként majonéz alapú tartármártást is akár többféle zöldfűszerrel vagy némi egészen finomra aprított csemegeuborkával ízesítve.

Nyers zöldségfélékhez tökéletes dip a kéksajtos mártás, amit a legegyszerűbben úgy készíthetünk el, hogy 4 személyre 15 dkg kéksajtot (márványsajtot, rokfortot) összetörünk, kevés mustárral, sűrű joghurttal vagy tejföllel, némi borssal alaposan elkeverünk. Sózni nem is szükséges, hisz a kéksajt eleve sós. Érdemes apróra vágott, zsiradék nélkül pirított dióval is kipróbálni - pirítóssal egyszerűen mennyei.

Remek nyári joghurt alapú frissítő dip a tzatziki is, amit akár köretként, salátaként is kínálhatunk.





Görög vacsora mártogatva - a tzatziki gyros-szal biztos párosítás

A kelet-mediterrán konyhák, elsősorban is a görögök elmaradhatatlan dipje a pikáns, halikrából készült tarama vagy taramosalata - ez a rózsaszín, helyenként csupán citromlével és olajjal, sóval, fokhagymával, másutt majonézzel kikevert mártogató éppúgy lehet előétel, mint pitával mártogatott vagy épp pirítósra halmozott szendvicskrém.





A tarama pikáns és krémes mártogató

Az avokádókrémek és padlizsánkrémek széles tábora, de a hummusz vagy bármilyen csicseriborsó alapú krém is tökéletes mártogatók. Ezek fűszerezése oly sokféle lehet, hogy szinte minden nap készíthetjük valamilyen formában. Nem szabad elfeledkezni a pestókról sem, amelyek akár szendvicsalapok is lehetnek. Bármelyikhez elegendő pirított lepénykenyeret vagy pirítóst kínálni, máris tökéletes előétel vagy vacsora lesz belőlük.





A krémes avokádó is nagyon kedvelt alap salsához, mártogatóshoz, szendvicskrémhez

A főtt, nagy szemű babból is egyszerűen készíthetünk egészséges, gazdag dipet - olcsó és nagyon finom mártogató.

Metélőhagymás-babos mártogató

Hozzávalók:
1 doboz babkonzerv (tisztán mért súly 25 dkg)
2 evőkanál zöldségleves
1 kis csokor metélőhagyma (snidling) felaprítva
1,5 dl görög joghurt
só, fehérbors - ízlés szerint

Elkészítés: A babot a zöldséglevessel és a joghurttal keverőpohárba töltjük, botmixerrel 1-2 percig pürésítjük, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és az aprított metélőhagymát. Alaposan átkeverjük.
Grillezett zöldségekhez, húsokhoz, pirított kenyérhez kínáljuk.

Az egzotikus, távol-keleti konyháknak is megvannak a maguk dipjei. A különféle füstölt vagy erjesztett halakból fűszerek hozzáadásával készült halszószok, gyakran chilivel fűszerezve kerülnek kis tálakba a hirtelen sütött húsok, halak, tavaszi vagy nyári tekercsek mellé.





Az ázsiai konyhában is elmaradhatatlan a mártogató szósz - tavaszi tekercs többféle dippel

A szójaszósz alapú dipek is világszerte igen népszerűek, a japán konyhában pedig elmaradhatatlanok.
Salsa minden mennyiségben

A mártogató szószok másik nagy csoportjába tartoznak a salsák. A salsa spanyolul mártást jelent, és általában a mexikói konyha mártogatóit értik alatta, de nem kizárólag.

A salsák egy jelentős részének paradicsom képezi az alapját, és rendszerint igen pikánsak. A csípős fűszerezés általában jellemzi őket, de vannak kifejezetten savanykásak is, amelyeket citromlével vagy ecettel ízesítenek. A salsák nem homogének, összetevőiket finomra vágják vagy apróra kockázzák.





A pikáns vagy csípős salsákhoz gyakran kínálnak tortilla chipset - nem csak Mexikóban

A leggyakoribb salsa-hozzávalók a friss paradicsom, a hagyma (akár többféle is), az uborka és valamilyen erős paprika. A salsák - akárcsak a dipek - külön tálakban vagy tálkákban kerülnek az asztalra. Húsok és zöldségfélék kísérői egyaránt lehetnek.

Külön csoportot képeznek a zöldfűszerekből készülő salsák. Ide tartozik többek között a salsa verde, a pikáns olasz klasszikus bazsalikommal, kapribogyóval, citromlével és sok helyen szardellafilével.

A mexikói, latin ajkú országokból elterjedt salsák általában tartalmaznak több-kevesebb méregerős paprikát (pl. chilit, habanerót), amit persze saját ízlésünk szerint mérsékelhetünk. A mexikói salsák meghatározó zöldfűszere pedig a koriander.





A paradicsom salsa sültek egészséges, pikáns körete is lehet

Paradicsom salsa mexikói módra

Hozzávalók:
4-5 db paradicsom (50 dkg)
2 kisebb érett avokádó
1 fej mogyoróhagyma (vagy ½ fej egészen apró lilahagyma)
1 kis csokor újhagyma fehér része
1 gerezd fokhagyma
1 db kisebb friss chilipaprika
1 csokor friss koriander finomra aprítva
½ lime leve
1 teáskanál fehérborecet
1 csapott teáskanál só

Elkészítés: A hagymákat aprítsuk fel, a fokhagymát fokhagymanyomón préseljük át. Egy kis tálba halmozzuk, és locsoljuk meg az ecettel, sózzuk. Hagyjuk állni 5-10 percet. Közben aprítsuk fel a koriandert. A chilipaprika erezetét távolítsuk el, ha nem akarunk nagyon csípős salsát készíteni, majd kockázzuk egészen apróra. A paradicsomokat kockázzuk fel nagyjából ½ cm-esre, ugyanezt tegyük az avokádóval is. Az avokádót locsoljuk meg a lime levével.
Mindent halmozzunk egy nagy tálba, locsoljuk meg a hagymás ecettel, és forgassuk át.
Színes, nagyon ízletes és karakteres salsa, amit kínálhatunk húsokhoz, halakhoz, de akár parázson sült burgonyához is.

A távol-keleti konyha salsái gyakran tartalmaznak gyümölcsöket és zöldségféléket együtt. A mangó salsa pl. hagymával, ecettel és természetesen erős paprikával készül.





A mangó salsa édes, savanykás és csípős egyszerre

Édes mártogató szószok

Ha vannak sós, pikáns és csípős mártogatók, miért ne lennének édesek is?

A csokoládéöntet, amibe bátran mártogathatunk piskótakockákat vagy kekszeket, kínálhatjuk olajban sült fánkok, churros mellé, egyike a legkedveltebbeknek, de a vaníliaöntet vagy vaníliasodó sem marad el mellette a sorban, ami nem csupán aranygaluskához tökéletes. Nagyanyáink konyhájának elmaradhatatlan darabja volt a borsodó, ami frissen sült piskótával a legtökéletesebb. Édes mártogató is készülhet természetesen főzés nélkül. A gyümölcsöket cukorral vagy mézzel édesítjük ízlés szerint, esetleg egy kevés pálinkát is kanalazunk mellé, kínálhatjuk apróravágott gyümölcsökből készítve vagy pürésítve.





Vendégvárónak, aperitívek mellé is tökéletes néhány mártogatós szósz

Nyáron szinte bármilyen bogyós gyümölcsből színes és ízletes gyümölcsös mártogatót készíthetünk, de az őszibarack vagy sárgabarack is kitűnő alapja lehet egy hideg gyümölcsszósznak, amibe grillezett gyümölcsöt, kekszet, piskótacsíkokat mártogathatunk, de palacsintára is locsolhatjuk.





Churros, a tunkolós-mártogatós desszert

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik
  2014-09-08 22:22:56, hétfő
 
  Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.





Sok hagymval, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.





Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit vagy miccset, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.

Fajták




Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néven miccs a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.





Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk. Az omlós húspogácsa titka pedig egy pici szódabikarbóna, 1 kg húshoz 1 kávéskanálnyit számítsunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöldfűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.





Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetnek bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.






WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sajtos őszibaracksaláta
  2014-09-08 22:13:29, hétfő
 
  Sajtos őszibaracksaláta

Hozzávalók 4 személyre:

4 őszibarack
20 dkg juhsajt
10 dkg feta sajt
1 piros húsú paprika
1 dl tejszín
1 dl tej

Elkészítés:

Az őszibaracknak lehúzzuk a héját, kettévágjuk, kivesszük a magját, a húsát kockára vágjuk. A sajtokat az őszibarackhoz hasonló nagyságú, kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és egészen apró darabokra vágjuk.

Az őszibarackot, és a kockára vágott sajtokat salátás tálba tesszük. Hozzáadjuk a paprikát, gyengén megsózzuk, borsozzuk, és óvatosan összekeverjük. A tejszínt, a tejet összeöntjük, és simára kikeverjük. A salátára öntjük, kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, és csak utána tálaljuk.





Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 371 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Őszibarackparfé
  2014-09-08 22:11:37, hétfő
 
  Őszibarackparfé

Hozzávalók:

4 dl tejszín
fél üveg kimagozott őszibarackbefőtt
fél citrom leve
4 evőkanál por cukor (vagy édesítő)
2 zacskó habfixáló
tetejére gyümölcsszeletek
csokoládéreszelék.

Elkészítés:

4 kerek formát előveszek. Folpack fóliával úgy bélelem ki, hogy a fólia minden oldalán lelógjon. A tejszínből a cukorral és a habfixszel kemény habot verek, és a hűtőszekrénybe teszem. Az őszibarackbefőtt levét lecsöpögtetem, a gyümölcsöt szeletekre vágom. 2 őszibarackdarabot citromlével és 2-3 evőkanál befőttlével pépesre turmixolok.

az őszibarackpép felét és a darabos gyümölcsöt óvatosan beleforgatom a tejszínhabba. Ha a massza már egynemű, akkor a bélelt formába beletöltöm. A tetejét simára egyengetem, egy másik fóliadarabbal befedem, és rögtön mélyhűtőbe teszem. Legalább fél napig kell fagyasztani. Közvetlenül tálalás előtt desszertes tányérokra borítom, óvatosan lehúzom a fóliát, és gyümölcsszeletekkel, csokoládéreszelékkel díszítem.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Hercegnőburgonya sajttal gazdagítva
  2014-09-08 22:10:29, hétfő
 
  Hercegnőburgonya sajttal gazdagítva

Hozzávalók:

50 dkg rózsaburgonya
15 dkg reszelt trappista sajt
1 dl tejszín
3 tojás sárgája

őrölt fehérbors
gyömbér
szerecsendió

Elkészítés:

A krumplit meghámozom, felkockázom, sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, burgonyanyomóval áttöröm. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejszínt, a vajat és a fűszereket, villával alaposan összedolgozom, ízlelem, ha kell, utána fűszerezem.

A burgonyapüré szerű masszát habzsákba töltöm, sütőpapírral bélelt tepsibe kis gúlaszerű halmokat nyomok belőle. 200-210 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

Frissen, melegen tálalom sültek, párolt húsok, de halak köreteként is kiváló.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Barackos-szerecsendiós csirkemell
  2014-09-08 22:09:00, hétfő
 
  Barackos-szerecsendiós csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

8 kisebb csirkemellfilé
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
4 őszibarack (lehet befőtt is)

szerecsendió
kevés olaj

Elkészítés:

A besózott csirkemelleket olajjal bekent sütőlemezre vagy tűzálló tálra fektetjük, és a tetejükre borsónyi vajdarabkákat téve sütőben közepes lángon kb. fél órát sütjük. Amikor már szépen megpuhultak és megpirultak, mindegyikre egy fél hámozott és kimagozott őszibarackot fektetünk, a tetejére ismét apró vajdarabkákat hintünk, és az egészet reszelt szerecsendióval megszórjuk. A sütőbe visszatolva még 5-10 percig sütjük, attól függően, hogy kompótból vagy friss barackból készítjük.

Megjegyzés:

Jó étvágyat mindenkinek!

A receptet Domokos Fanni küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Őszibarack krémleves
  2014-09-08 22:07:42, hétfő
 
  Őszibarack krémleves

Hozzávalók:

10 db őszibarack
cukor
2 csomag vaníliás cukor
0,5 l víz
2 dl tej
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor
reszelt narancshéj

Elkészítés:

5 db őszibarackot leturmixolunk, majd hozzáöntjük a vizet és a tejet. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot és vaníliás cukrot adunk hozzá, reszelt narancshéjjal ízesítjük. Feltesszük a tűzre, és forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a bort és a tejszínt, és így is kiforraljuk. Majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék barackot felkockázva. Ezután jól lehűtjük és tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.