Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kohut Katalin: A barátság
  2014-10-11 23:37:25, szombat
 
  Kohut Katalin: A barátság

Az igaz barát önzetlenül segít, ha kell. A barát nem jótékonykodik, nem nagylelkűsködik, örül annak, hogy segítségünkre lehet, amit szó nélkül tesz meg, hiszen a barát ismer minket, tudja pillantásunkból már, ha valamilyen gondunk van.
Aki nagy levelező tábort tart fenn, vagyis állandóan kapcsolatban áll másokkal, az már az írás tömörségéből, szavaiból, mondataiból következtet arra, hogy valaki segítségre szorul, s ha jószívű, tapintatosan rá is kérdezhet. Néha elég egy levél, egy képeslap, egy egyszerű kérdés, s már a lelki egyensúlya visszabillen a bajba jutottnak. Jelzéseket adunk, küldünk folyamatosan anélkül, hogy tudnánk róla. Szemeink mellett árulkodik a kézírásunk, a járásunk, a leülésünk, a gesztusunk. Jó emberismerő könnyen olvas az emberek viselkedéséből.

Visszatérve az önzetlen barátságra az állatok világában ugyanúgy fellelhető a barátság és az ellenségeskedés, mint az emberek között. Ott is vannak vadállatok és szelídek. Sokan megpróbálják a lehetetlent, felháborítónak gondolják, hogy a nagy hal megeszi a kishalat, a vadállat megtámadja a szelídet, de úgy gondolom, mi semmit sem tehetünk ellene, legfeljebb annyit, hogy a vadabb állatokat nem keresztezzük, nem szaporítjuk. Állatok világában a szelídek békében, barátságban élnek egymással.
Soha nem felejtem el sárga Buksi kutyánkat, akivel össze voltunk nőve, hiszen egyidős volt velünk, együtt nőttünk fel, megvédett minket mindenkitől. Nagyapának volt a fekete Csoki kutyája. Buksi és Csoki jó barátok lettek, egyformán szerettek minket. Csoki megette a spájzban a patkánymérget, ezt követően keresztapám hozott egy kis fehér vakarcsot, azzal, hogy ilyen kis növésű marad. Hatalmas komondor lett belőle, szemébe hulló kócbundával, amit nem engedett levágni, de azt mondták, nem is szabad levágni a sörényét. Nagyon vadkutya volt, nem lehetett a közelébe sem menni, sem megközelíteni a kutyaólját. Ha átmentünk nagymamához és hűséges Buksi kutyánk követett minket, élet-halál harcot vívott a két kutya, alig lehetett őket elválasztani egymástól.
Erre gondoltam, a születetten hozott kutya ellenségeskedésről a vadkutyák részéről, de úgy gondolom, más állatfajnál ugyanúgy megtalálhatóak ezek az esetek.
Rám maradt a gyerekeim német juhász kutyája, amikor elköltöztek. Én sétáltattam naponta háromszor a nagyon szelíd, játékos, emberszerető és ismerő kutyánkat. Én voltam neki azelőtt az ételadó, az anya, így is rögzült benne. Ő azt gondolta magáról, hogy a harmadik gyerek. Hárman lányok kicsit elkényeztettük, nagyon szelíd játékos családtaggá vált. Mikor sétáltunk vele kezdetben, néha az ölembe ugrott, mint egy gyerek az anyjáéba, amikor egy nagyobb kutyát meglátott. A családi házba költözéskor egyből tudatosult benne, hogy az udvar a birodalma, egész nap a kerítés előtt járkált a kapunál, megugatva minden arra járó idegent és a kutyákat. Szomorú volt a vég: egyre kisebb utat tettünk meg, egyre csökkent a kutya sétáltatási terület lehetősége a vad kutyák támadásai miatt, legyengült miatta az idegrendszere is, s én is féltem már a vadkutyáktól. Így történt, hogy amikor meglátta a másik lépcsőházban lakó hatalmas testű fekete schnauzert, vinnyogva szaladt vissza a bérház biztonságába. Volt, amikor egyszerre két ilyen hatalmas kutya támadta meg, s hiába kiabáltam a gazdáiknak, semmit sem tettek. Ezért lenne cél a vadkutyák tartásának megszigorítása és szaporításuk megakadályozása, hiszen egy házat, egy ingatlant, vagy területet ugyanúgy megvéd egy szelíd és barátságos természetű német juhász, vagy másféle kutya is. Mikor súlyos beteg lettem, a kutya aggódó tekintetét nehezen viseltem. Még érzékenyebbé vált miattam, hiszen a kutya hasonul a gazdájához. Sírt, könnyekben úszott a kutya szeme. Két szív találkozása volt minden pillantás.

Éppen tegnap hallottam egy macskás történetet. Nekünk a kutyák és a macskák a tyúkokkal, nyulakkal barátságban éltek, mind kedvencek voltak. Mici macskánk három kölyke: Inci, Finci és Kandúr Bandi a legnagyobb szeretetben élt Buksi kutyánkkal. Nem ismertem a macskák ellenségeskedését, ami köztük is fellelhető. Az egyik házban élt egy szelíd kismacska egyedül. Odavittek hozzá egy másikat, amelyik vadmacskaként a szelíd macskát állandóan bántalmazta. Tegnapelőtt a gazda betette kocsijába a vadmacskát és elvitte jó messzire, húsz kilométernyire a háztól és ott szabadon engedte. A macska visszatalált a gazdájához nem ismerve az utat előtte. Kiderül ebből, hogy a macskában is van hűség a gazdája iránt, a vadmacskában is, amiből következik az is, hogy a vadabb állatok is képesek ragaszkodásra.

Emberekre kivetítve az állatok világát, azt hiszem, mindenkinek ismerős ez a történet. Az alázatos, szelíd embert hangjáról is felismerhetjük, tudjuk a jóságos hangjáról már, hogy kivel van dolgunk. A vadabb ember típusokból a jóság hangja kiváltja az agressziót, úgy viselkednek, mint a vadállatok a dzsungelben. Azt hiszem, nem az emberek feladata a keménynek látszó vad típusok megszelídítése, megváltoztatása, nemesítése, sem barátokká nem válhatnak, mert két külön világot képviselnek.
A barát olyan, mint én, hasonlít, mert a hasonló hasonlót vonz és nem az ellentétjét. Az igaz barátság az emberek és állatok világában is a szívek szelídségéből, jóságából ered. Ezért tudja a szelíd állat mit szabad megtennie és mit nem, ugyanúgy, mint a szív-törvénnyel rendelkező emberek, akiknek nincsen szükségük törvények ismeretére és betartására.

2014. október 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Törvény nélküli a gonosz, tisztulása a szenvedés lenne
  2014-10-11 23:35:30, szombat
 
  Csipkerózsika már 130 éve alszik, a királyfik eljöttek, keresték őt, de cigiző, káromkodó, szexuális beállítottságú lányokra találtak. Vajon mikor fog feléledni a régi kor erkölcsével, megreformált nyelvével, szív-törvényével. Szerintem, akinek nincs a szívébe írva az emberiség törvénye, az már eleve nem tudja, mikor követ el bűnt. Nem is tudom, büntethető-e az a gonosz, aki nem tudja magáról, hogy az. Nem tanul egyszerűen belőle, mert nincsenek benne törvények. Egyetlen módja van annak, hogy a gonosz tisztuljon, ha nincs a szájába adva minden ingyen, ha szenved. Nem a jóknak volt megírva a szenvedés, ők szép életre születtek, arra, hogy másoknak örömet szerezzenek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: Spenótos tészta
  2014-10-11 22:58:24, szombat
 
  Kohut Katalin: Spenótos tészta

Nagyon szeretem a fokhagymát és szerintem egészséges is, akár a paraj, vagy másképpen a spenót. Azelőtt meg sem kóstoltam volna, bizonyára valamilyen rossz napközis élmény hatására, de most már kedvencemmé vált. A brokkoli mellett a spenótban található meg a legtöbb vitamin.
Nagyon egyszerűen készítem a spenótos tésztámat, hús nélkül. Aki gazdagabban akarja, pirítson meg hozzá kb. 30 dkg csirkemell filét csíkokra vágva, s azzal keverje össze a spenót mártást. A legegészségesebb teljes kiőrlésű tésztát vásárolni hozzá, a Durum megfelelő.

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott paraj
kb. 6 cikk fokhagyma
1 db Sissy natúr tömlős sajt
kb. 2 dl főzőtejszín
kb. 30 - 35 dkg tetszés szerinti tészta

Elkészítés:

Az elkészítés előtt a mélyhűtőből kiveszem a fagyott parajt. Odateszem nagy fazékban a sós vizet forralni, s mikor forr, kifőzöm kevergetés mellett a tésztát, leszűröm hideg vízzel.
A parajt beleteszem egy nagyobb lábosba, olyanba, amibe majd a tészta is belefér, fokhagymanyomóval belenyomom a fokhagyma cikkeket, elkeverem benne a tömlős sajtot, majd megsózom, felengedem tejszínnel. Kavargatom közben végig. Megkóstolom, elég-e a só benne. Mikor felforrt, kész a spenót mártásom.
Ekkor összekeverem a lecsepegtetett tésztával, melegen tálalom.

Jó étvágyat kívánok az igazán gyors és finom ételhez!

2014. október 11.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tabáni István: Ments meg engem
  2014-10-11 09:29:45, szombat
 
  Link

Az éj fekete függönyén milliárdnyi fény tör utat
De mindközül csak egy őrzi álmodat
Elérni szeretnéd, s a széllel a magasba szállsz
De a távolság nagy, s a mélység magába ránt

Refr:
Ments meg, kérlek, vagy ölj meg, ha kell
Mert álmok nélkül csak a félelem ölel
Csapdába estem, fényem egyre csak fogy
Lelkem szállna, de érzem minden erőm elhagyott.
Adj erőt az útra, hogy higgyek, bízzak újra

Lelkem tengerén a hajnal szárnyakat bont
Körbeölel fénye s mutatja új otthonom
Hajózok ismeretlen, viharos vizeken át
De a távolság nagy, s a mélység magába ránt

Refr:
Ments meg, kérlek, vagy ölj meg, ha kell
Mert álmok nélkül csak a félelem ölel
Csapdába estem, fényem egyre csak fogy
Lelkem szállna, de érzem minden erőm elhagyott.
Adj erőt az útra, hogy higgyek, bízzak újra

Egy szirten állok és nincs már, hova menjek
Engedj be kérlek az álmokkapuján
Akkor megférne a szívemben az egész világ

Refr:
Ments meg, kérlek, vagy ölj meg, ha kell
Mert álmok nélkül csak a félelem ölel
Csapdába estem, fényem egyre csak fogy
Lelkem szállna, de érzem minden erőm elhagyott.
Adj erőt az útra, hogy higgyek, bízzak újra!
 
 
0 komment , kategória:  Dalok  
Kohut Katalin: Csipkerózsika álom
  2014-10-11 09:18:09, szombat
 
  Kohut Katalin: Csipkerózsika álom

Varázstükröm földre pottyantottam,
amikor végre megpillantottam
százharminc éves álmát aluvó
Csipkerózsikát, s szólok utószó
gyanánt régi mesék világáról,
teremtett világ valóságáról.

A herceg, ha el is jött, eltévedt,
nem találta meg és csak révedett,
nézte a rossz népet, torzult valót,
lányokat - cigizőt, káromkodót.
Ünnepel még régi támadójuk,
csürhéje szívet öl, s tart a torjuk.

Csipkerózsika itt már minden ember,
álomvilágban élet vesztegel.
Alszik nyugtatóval, s annyit akar:
békében haljon meg, s legyen hamar.
Tiszta szív itt török átok régen,
nincs fogadó égtáj nép-ünnepen.

2014. október 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 796 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 366
  • e Hét: 1515
  • e Hónap: 7756
  • e Év: 60022
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.