Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Őszi gyertyás kompoziciók
  2014-10-11 20:35:22, szombat
 
 







 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Őszi dekorációk
  2014-10-11 20:01:11, szombat
 
 






















 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A köszvény
  2014-10-11 09:25:09, szombat
 
  A betegség lényege, hogy húgysav szaporodik fel a szervezetben és az ízületekben tűhegyes kristályok formájában (lerakódik ott), gyakran rohamokban jelentkező, nagy fájdalommal járó gyulladást okoz.

Leggyakrabban a nagylábujj ízülete duzzad meg, és a fájdalom oda lokalizálódik (PODAGRA), de néha a kéz ízületei is érintettek lehetnek (chiragra).

A purinok anyagcseréjének végterméke a húgysav. Kizárólag emberre jellemző a betegség, mivel más állatokban allantoin is képződhet a purin vegyületekből, így náluk soha nem alakulhat ki olyan magas húgysav koncentráció, mint az emberben.

A DNS (a sejtek örökítő anyagának) adenin és guanin komponensei alakulnak át húgysavvá lebomlásuk során.

Kórosan magas húgysav szint örökletes anyagcsere következménye is lehet (elsődleges köszvény), míg másodlagos köszvényben a magas húgysavszintet pl. fokozott sejtszétesés, daganat ellenes terápia, csökkent kiválasztás a veséken keresztül, vagy az étkezéssel bevitt, felgyülemlett purin okozhat.

A vesékben ilyenkor húgysav kövek is képződhetnek. Ebből izolálták 1776-ban a húgysavat.

Van azonban ennél nagyobb probléma is. Az NHANES-I vizsgálat szerint, ha a húgysav szint a szérumban meghaladja a 416 mikromol/l értéket, akkor férfiakban az infarktus gyakorisága 77%-kal nő, míg nőkben 300%-os növekedéssel számolhatunk!

A 2000-ben befejeződött Rotterdam tanulmány ötezer ember, nyolc és fél évig tartó vizsgálatával fentieket teljes egészében megerősítette.

Ha már kialakult a köszvényes roham, még ma is a legjobb gyógyszer az őszi kikericsből kivont Colchicin. E mellett bő folyadékfogyasztás, és a vizelet lúgosítása szükséges (ha már kialakult a húgysavkő, akkor a vizelet lúgosítása már tilos!).

Köszvény étrend

Megelőzés: purin szegény étrend, napi 200 mg alatti purin bevitel. Éhezni TILOS(!), mert az sejtpusztulással, és így húgysavszint emelkedéssel járhat.

Magas purin tartalmú ételek: máj, hal, hús, belsőségek, csokoládé, bab, borsó, lencse, mák, mogyoró, mazsola (150-1000mg/100g).

Közepes purin tartalmú ételek: karfiol, brokkoli, zöldbab.

Alacsony purin tartalmú ételek: tej, túró, kefir, joghurt, sajt, krumpli, méz, rizs, kenyér, búzadara, gomba, vaj, olaj, margarin, stb.

Rákterápiában a sejtszétesés következtében sok nukleinsav bomlik le, de az ilyenkor keletkező magas húgysavszintet ki tudjuk védeni xantin oxidáz gátló gyógyszer rendszeres adásával.

A legfontosabb mégis a kalóriaszegény diéta, a mértékletes étkezés, a bő folyadék bevitel (de nem alkohol formájában!), és a vizelet tartós lúgosítása.


Aki látott már életében egyszer is húgysav kristályt, könnyen megérti, hogy miért ilyen fájdalmas betegség a köszvény!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A lúgosító étrend élettani hatásai
  2014-10-11 09:19:06, szombat
 
  A vérplazma pH értéke normális körülmények között 7,365 (a tiszta víz pH-ja 7,0). Ezt a 7,365-es értéket a szervezetünk a puffer rendszerei segítségével minden körülmények közt igyekszik biztosítani.

Ha a pH 7,48 fölé emelkedik, akkor alkalózisról beszélünk, míg 7,365 alatt acidózisról.

Léteznek olyan betegségek, amikor szervezetünk nem képes a plazma 7,365-es pH-t fenntartani, még a puffer rendszerek maximális bevetésével sem, ekkor beszélünk acidózisról (pl. rosszul kezelt cukorbetegségben, súlyos légzési elégtelenségben, stb.).

A természetes életműködéseink során alkalózis (túl lúgosítás) nem fordulhat elő, egy esetet kivéve, ha valaki akarattal vagy rémületében túl mélyeket lélegzik. Ilyenkor a vér széndioxid szintje lecsökken és respirációs alkalózis alakulhat ki, melynek következtében a vérben az ionizált kalcium szintje lecsökken, ami izomgörcsök (tetánia) kialakulásához vezethet. Ha az ilyen embert nejlonzacskóba visszalélegeztetjük, az ijesztő tünetei (izomgörcsök) pár perc alatt elmúlnak.

Az általunk elfogyasztott ételek lehetnek savasak, lúgosak, vagy semleges pH-júak (pl. tiszta víz). Az anyagcserénk során a bennünk zajló kémiai reakciók mindig savas bomlástermékre futnak ki, de a bennünk lévő és működő puffer rendszerek ennek ellenére biztosítják a 7,365-es pH-t.

Azonban az már nagyon nem mindegy, hogy a bennünk lévő puffer rendszerek a helytelen táplálkozásunk miatt teljes erővel dolgoznak a normális pH fenntartásáért, vagy pedig olyan az étrendünk, ami a puffer rendszereinket nem meríti ki, kapacitásának csak a töredékét veszi igénybe.

Az ,,Új Biológia" nézeteit valló táplálkozási szakemberek szerint azok, akik savas étrenden élnek, és puffer rendszereiket teljes intenzitással veszik igénybe egy életen keresztül, ezt nem tehetik következmények nélkül.

Az ára: elhízás, magas vérnyomás, gyakoribb rákos megbetegedések, gyakoribb degeneratív elváltozások (ízületek, gerinc), szürke hályog, szemfenék ideghártya degeneráció, Parkinson-kór és még egy sor más, civilizációs betegséggel fizetnek ezért.

Nézzünk néhány konkrét példát, mely élelmiszereink lúgosak, ill. savasak.

1, lúgosító ételek:
zöldségek: cékla, brokkoli, káposzta, sárgarépa, karfiol, uborka, fokhagyma, zöldbab, borsó, saláta, hagyma, paprika, tök, spenót, kelbimbó, édesburgonya, gyömbér, fahéj, paradicsom, búzacsíra.

gyümölcsök: alma, sárgabarack, cseresznye, füge, datolya, avokadó, kókusz, banán, őszibarack, citrom, narancs, ananász, sárgadinnye, körte.

fehérjék: tofu, mandula, gesztenye, kókusztej, sovány túró, mandulatej, kókusztej.

2, savas ételek:
hús, tojás, sajtok, állati tejtermékek, belsőségek, cukor, bor, sör, pálinka, kávé, csokoládé, Coca Cola, és más, cukros üdítők.

Az Új Biológia nézetét támogató szakemberek szerint étrendünket úgy kell összeállítani, hogy az 80%-ban tartalmazzon lúgos és csak 20%-ban tartalmazzon savas ételeket.

E mellé naponta legalább 2l tiszta víz elkortyolgatását is javasolják.

Savas gyümölcsök:
Ezek a gyümölcsök, bár pH-értéküket tekintve savasak (bár ezek igen gyenge, szerves savak) és nem lúgosak, de sejtszinten olyan kedvező a hatásuk, a sejtek anyagcseréjét olyan jó irányba módosítják, hogy egyszerűbb őket, mint sejtszintű lúgosítókat számon tartanunk. Pl. citrom, narancs, grapefruit, mandarin, lime, klementin, kivi.

Szigorúan véve, minden gyümölcsben vannak gyümölcssavak, melyek nagyon értékesek, így bizonyos gyümölcsök fogyasztásának a tiltása csak adott gyümölccsel szembeni allergia, vagy pl. cukorbetegség esetében (szőlő, banán, datolyaszilva) jön csak szóba.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A "halhatatlanság" csodás növényei
  2014-10-11 09:15:15, szombat
 
  Nem is gondolnánk, de kertünk telis tele lehet olyan növényekkel, melyeket az alternatív gyógyítók különböző betegségek kezelésére használnak: fertőzések, krónikus gyulladások, degeneratív megbetegedések. Ezek a növények segíthetnek minket a hosszú és egészséges élet elérésében.

A leghatásosabb gyógynövények egy jelentős része ún. adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, melynek révén hozzájárulnak a szervezet megfelelő egyensúlyának fenntartásához. Belső környezetünk állandóságára és egyensúlyának fenntartására utal a homeosztázis, melynek során az anabolikus és katabolikus rendszerek megfelelően funkcionálnak.

Ha ez az egyensúly felborul, megjelenhetnek az első tünetek: fáradtság, idegesség, depresszió, álmatlanság, túlsúly, stb. Az adaptogén növények segítik szervezetünket, hogy időben reagáljon a változásokra és alkalmazkodjon az új környezethez.

Ennek megfelelően egy adaptogén növény egy cukorbeteg ember szervezetében csökkenti a vér glükóz szintjét, alacsony vércukorszint esetében pedig növeli azt.

Az adaptogén növények ezen kifinomult hatásmechanizmusuknak köszönhetően egészségesebbé tehetik testünket ás javíthatják életkilátásainkat.

1, Bazsalikom
Az indiai gyógyítók a bazsalikomot egyedülálló gyógynövényként tartják számon, mely hatásos lehet vérnyomás, vércukor, valamint szív-, és érrendszeri problémák esetén. Ez a különleges növény szerencsére könnyen megterem, frissen és szárítva egyaránt rendkívül hatásos lehet.

2, Reishi
A Kínában a ,,halhatatlanság gombájaként" számon tartott reishi (pecsétviaszgomba vagy ganoderma lucidum) emeli a szervezet energiaszintjét, javítja a szív-, és érrendszer állapotát, erősíti az immunrendszert és bizonyos rákos és autoimmun betegségekben is pozitív hatást fejthet ki.

3, Dzsiogulan (Jiaogulan)
A dzsiogulan a ginseghez hasonló értékes vegyületeket tartalmaz. Legfontosabb tulajdonsága, hogy növeli a szervezet zsírégető funkcióját azáltal, hogy arra ösztönzi a májat, hogy több szénhidrátot és cukrot juttasson az izmokba (ahelyett, hogy elraktározná azokat). Ennek köszönhetően javítja a szív és erek egészségét, csökkenti a rossz koleszterin szintjét (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) értékét. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják világszerte.

4, Astragalus
Az atragalus elsősorban immunrendszer erősítő tulajdonsága miatt nyerte el az alternatív gyógyítók kitüntetését. Allergia, megfázás, influenza, fáradtság és gyulladások esetén rendkívül hatásos.

5, Zsálya
A zsályának kb. 900 különböző változatát ismerjük, az aztékok a ,,halhatatlanság növényeként" tartották számon. Jótékony hatását elsősorban a légúti rendszerben fejti ki, nyugtató hatású, javítja a légzést, de fejfájás és memóriazavar estén is kiváló, emellett pedig javítja az alvást.

Számos kultúrában tartották úgy, hogy aki zsálya teát fogyaszt, soha nem öregszik meg. A zsálya olajat pedig szívvédő, immunrendszer erősítő és anti-tumor tulajdonságai miatt kedvelik.

Az adaptogén növények az egészség megőrzésére mindig használhatók, de ha már kialakult a betegség, akkor soha nem mellőzhetők, bármilyen más terápiában is részesüljön a beteg.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 645
  • e Hét: 5490
  • e Hónap: 36976
  • e Év: 241677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.