Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Tibeti medicina
  2014-10-13 20:44:06, hétfő
 
 


A TIBETI MEDICINA HÁROM NYEPA-ENERGIÁT KÜLÖNBÖZTET MEG, MELYEK ÁTHATJÁK A FINOMTESTET, S MELYEKET EGY MADÁR, EGY KÍGYÓ ÉS EGY DISZNÓ JELKÉPEZ.

E három finom energia kombinációja határozza meg az egyén fizikai és lelkialkatát. A tibeti orvos felméri, hogy páciensében a három közül melyik energia az uralkodó, majd személyre szabott terápiát alkalmaz nála.

A BETEGSÉG GYÖKEREI

A Gyüsi szerint az egészség megromlásának alapvető oka a három nyepa-energia egyensúlyának megbomlása, ami 404 betegség kialakulásához vezethet. Az egyensúly felbomlásáért négy tényező lehet felelős:

AZ ÉTREND, A VISELKEDÉS, A KARMA ÉS AZ ADOTT ÉVSZAK.

Az önvalóba vetett hit (marigpa) buddhista elmélete szintén hozzájárul a betegség elemzéséhez.

A LUNG
Ez az energia a mozgással áll kapcsolatban. A csípő és a nemi szervek környékén honos, bár semleges energiaként tekintenek rá, mely keveredik a másik két nyepa-energiával, s így a 720000 misztikus csatornán keresztül áthatja az egész testet. az orvosi szövegek a lung mennyiségével kapcsolatban azt írják, hogy kitöltené a húgyhólyagot.

A lung irányítja a testet az idegrendszeren keresztül. Ez az energia felel a légzés és az öt érzékszerv működéséért, s tartja egyensúlyban a másik két energiát, a tripát és a pekent. A lung irányítja továbbá a vér- és nyirokkeringést.

A lung egyensúlyának megbomlásával hozzák kapcsolatba az érrendszeri megbetegedéseket. A stressz által kiváltott lelki problémák megnövelik a lung mennyiségét a tetstben, melynek hatására a coglung a test belseje felé áramlik, ami az elme zavarodottságát okozza.

Ugyanakkor a lung egyensúlyának megbomlása valójában minden egyes rendellenességben szerepet játszik, hiszen mind a 72000 energiacsatornán átáramlik.

A TRIPA
A tripa néven ismert energia a rekeszizom és a máj környékén honos, és az anyagcserével áll kapcsolatban. A tibeti szövegek szerint a tripa mennyiségét tekintve elférne a herezacskóban. Mint transzformáló erő, a tripa-energiát az elemek közül a tűzzel társítják. A testen belül különösen az endokrin rendszerhez, valamint az emésztéskor keletkező hőhöz kapcsolható. A tripa túlzott felgyülemlése a máj, az epehólyag és a vékonybél megbetegedését okozhatja.

A PEKEN
Ez az energiatípus állagát tekintve folyadék, lakhelye a fej. Mennyisége hatmaréknyi az orvosi művek szerint. A peken felel a testnedvek áramoltatásáért, szintjük ellenőrzéséért, valamint az ízületek finom mozgásáért.

Kapcsolatban áll továbbá a szervek, csontok és izmok felépítését végző anabolikus folyamatokkal, és fontos szerepet játszik az emlékezőképességben és a koncentrációban is. A peken egyensúlyának felborulása ödémák kialakulásával, a testnedvek felgyülemlésével járó rendellenességeket, valamint cukorbetegséget válthat ki.

AZ ENERGIA ÉS AZ ÉVSZAKOK
A három energiához köthető betegségek a tanítások szerint az egyik évszakban kezdődnek, a következőben törnek ki, és a harmadikban szűnnek meg. a lung-betegségek például tavasszal ütik fel a fejüket, nyáron törnek ki, és őszre gyógyulnak meg, a peken-betegségek télen kezdődnek, tavasszal törnek ki, és nyárra szűnnek meg, míg a tripa-betegségek nyáron kezdődnek, ősszel törnek ki, és télre szűnnek meg. Ahhoz, hogy az év minden szakában megőrizzük egészségünket, az adott évszakokhoz kell igazítani étrendünket és életmódunkat is.

AZ ÖT ELEM
Az univerzumban minden az öt elemből, a földből, a vízből, a tűzből, a levegőből és az éterből épül fel. A föld adja a formát, a víz a testnedveket, a tűz felel az étel megfelelő hasznosításáért, a levegő segíti elő a folyadékok és a vér keringését, az éter pedig az összes elem együttműködését biztosítja.
Forrás: tudnodkell.info / rejtélyek szigetére hivatkozva

 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
Mikor érdemes szódabikarbónás vizet inni
  2014-10-13 20:34:39, hétfő
 
 


Azt tudhatjuk, hogy külsőleg használva a szódabikarbóna - bőrre, hajra, körmökre, fogakra - jótékony hatású, de mi történik, ha megisszuk?

Kiegyensúlyozott pH-érték:
A szódabikarbóna lúgosító hatású, ezért kiegyensúlyozott pH-értéket eredményez. A savasság ugyan megkönnyíti az emésztést, azonban egy lúgosabb pH egészségesebbnek tekinthető, mivel a legtöbb degeneratív betegség savas környezetben fejlődik.

Vesekő megelőzése:
A vesék érzékenyek a savas vizeletre, különösen akkor, ha már a vesekövek is kialakultak. Ha szódabikarbónát iszunk, az karbantartja a veséket, így nehezebben alakul ki a vesekő.

Savsemlegesítő:
A szódabikarbóna semlegesíti a savat, ezért ha gyomor égéssel küzdünk ajánlott a fogyasztása.

Antiszeptikus:
A szódabikarbónának antiszeptikus hatása van, elpusztítja a parazitákat, gombákat, és penészölő. Kiváló száj- és torokfertőtlenítő, megfázás, nátha esetén javasolt a szódabikarbónával való gargarizálás.

Megelőzheti a köszvényt:
Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Mivel a szódabikarbóna egyensúlyban tartja a szervezet pH-értékét, egyes szakemberek javasolják a fogyasztását.

Felveszi a harcot a húgyúti fertőzésekkel:
Ha vízzel vesszük be a szódabikarbónát, az kezeli a húgyúti fertőzéseket, mivel csökkenti a vizelet savasságát.

Izomláz csökkentő:
Korábban az izomszövetben felszaporodó, majd a véráramba bekerülő tejsavat tették felelőssé az izomláz kialakulásáért. Ugyanis a nagy intenzitású edzés során az izomzat nem kap elég vért és elegendő oxigént sem, így anaerob úton kénytelen energiához jutni. A legújabb kutatások ugyan igyekeznek árnyalni ezt, ám amíg egyértelmű eredményre nem jutnak, addig ezt is érvényesnek kell tekintenünk. A szódabikarbóna savsemlegesítő hatása ez esetben is érvényesül, ezért testedzés közben, vagy rögtön utána vízzel vegyünk be szódát.

Megfázásra:
Kutatások során beigazolódott, hogy a szódabikarbóna 36 órán belül megszüntetheti a megfázás tüneteit.
Keverjünk egy kávéskanál szódabikarbónát, annyi tiszta vízhez, amennyit könnyen meg bírunk inni.
Az első nap 6 adag szódabikarbónás vizet igyunk, az adagokat kétóránként fogyasszuk. A második nap 4, a harmadik nap pedig 2 adagot igyunk, reggel és este.

Mikor ne igyunk szódabikarbónát:
Mivel nagyon gazdag nátriumban, nem javasolt azoknak, akik sómentes diétát követnek, ödémában, májbetegségben, súlyosabb vesebetegségben, vagy magas vérnyomásban szenvednek. Állapotos, szoptatós kismamáknak sem javasolt a fogyasztása, kizárólag akkor, ha az orvos előírja. Ugyanakkor nem javasolt huzamosabb ideig rendszeresen nagy adag szódabikarbónát inni.
Forrás: filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sose kételkedj...
  2014-10-13 20:06:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Légy az ...
  2014-10-13 19:55:00, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Szereteted...
  2014-10-13 19:48:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Figyeljünk oda...
  2014-10-13 19:42:08, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Mindannyian...
  2014-10-13 19:36:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A sors...
  2014-10-13 18:34:43, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Nemcsak...
  2014-10-13 18:28:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Sose mondd....
  2014-10-13 18:17:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49264 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1663
  • e Hét: 5241
  • e Hónap: 25103
  • e Év: 200978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.