Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2014-10-13 23:59:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Rozmaringos báránycomb
  2014-10-13 23:40:59, hétfő
 
  Rozmaringos báránycomb

Hozzávalók:

1 kg kicsontozott báránycomb
10 dkg szalonna
8 dkg zsír
4 dkg vaj
3 dkg liszt
2 evőkanál paradicsompüré
1-2 ág rozmaring


Elkészítés:

A jól megmosott báránycombot összekötözzük, a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük. Kisebb zománcozott tepsibe tesszük, leöntjük forró zsírral, és közepes lángon pirosra sütjük. Levével locsolgatva többször megforgatjuk, a végén tesszük bele a rozmaringágacskát.

Közben a paradicsompürét kissé megpirítjuk, meghintjük a liszttel, felengedjük 2 dl vízzel, hozzáadunk 2-3 evőkanál pecsenyelevet, felforraljuk, és beletesszük a vajat is.

A báránycombot kisujjnyi szeletekre vágjuk, hosszúkás tál közepére sorba rendezzük, és meglocsoljuk a mártással. Köretnek körberakjuk főtt burgonyahasábokkal. Fejes salátával tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Katona Endre küldte, fotó: AS.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Othello-zselé
  2014-10-13 23:37:59, hétfő
 
  Othello-zselé

Hozzávalók:

6-8 darab 3 dl-es lekváros üveghez:
2,5 kg othello szőlő
1 csomag dzsemfix

Elkészítés:

A szőlőt leszemezem, megmosom, nagy lábosban főzni kezdem. Burgonyanyomóval áttöröm a szőlőszemeket, de épp csak addig főzöm, amíg forrni kezd. Ekkor félrehúzom a tűzhelyről, és kisebb adagokban paradicsom-passzírozón átpréselem, hogy mind a kemény héja, mind pedig a méretes magjai kiiktathatók legyenek.

A szinte fekete-bordó levet, amely azért gyümölcshúst és pektint is tartalmaz, ismét felforralom, de ezúttal már a dzsemfixet is hozzákeverve. 1 csomag bőségesen elegendő ehhez a mennyiséghez! Amikor felforrt, habját eltávolítom, a sűrű, ekkor még tökéletesen folyékony esszenciát pedig üvegekbe töltöm, tetejüket lezárom.

Az üvegeket forrásban lévő vízbe állítom, és itt hagyom kihűlni - ez a nedves dunszt.

Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. Semmilyen egyéb tartósítószer nem szükséges hozzá, de a megkezdett üvegeket tanácsos 1 héten belül elfogyasztani, és a már bontott üvegeket hűtőszekrényben tárolni!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Powidl (szilvalekvár cukor nélkül)
  2014-10-13 23:35:13, hétfő
 
  Powidl (szilvalekvár cukor nélkül)

Hozzávalók:

kb. 6 dl lekvárhoz:
2 kg érett, kései besztercei típusú szilva

Elkészítés:

A szilvát alaposan megmosom, kimagvalom, lábosba rakosgatom. Mérsékelt tűzön főzni kezdem. Az első 1/2 órában békésen fődögél, elegendő néhányszor megkavarni, nehogy odakapjon az alja, aztán folyamatosan érdemes keverni. Ekkora mennyiség esetén bő 2 óra a teljes főzési idő. Eddigre a szilva tökéletesen szétesik, besűrűsödik. Ahogy mondani szokták: megáll benne a kanál.





Ekkor gyorsan kis, csavaros tetejű üvegekbe töltöm, majd 10 percre fejre állítom.

Megjegyzés:

A powidl nagyon hasonlít a szatmári szilvalekvárhoz, azzal a különbséggel, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában, főként cseh, szlovák és osztrák vidékeken előbb megaszalták a szilvát, majd abból főztek sűrű és zamatos powidlt.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Krumplis és rizses pirog (Karjalanpiirakka)
  2014-10-13 23:31:43, hétfő
 
  Krumplis és rizses pirog (Karjalanpiirakka)

Hozzávalók:

A tésztához:
2 dl víz
1 kávéskanál só
4 dl rozsliszt
1 dl búzaliszt
1,5 dl olvasztott vaj a megkenéshez

A rizses töltelékhez:
2,5 dl víz
2 dl rizs
2 dkg vaj
7 dl tej
fél teáskanálnyi só

A krumplis töltelékhez:
20 db krumpli
3-4 dl tej
1 kávéskanál só
2 dkg vaj
1 tojás

Elkészítés:

A kétféle lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, sózzuk. Hosszúkás rúddá nyújtjuk, majd 20-25 részre osztjuk, melyekből kis golyókat formázunk. A kész gombócokat pár percig letakarva pihentetjük.

A rizses töltelékhez a vajat és a rizst forró, lobogó vízbe keverjük, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a tejet. A kását lassan, kb. fél órán át főzzük, majd fedő alatt hagyjuk párolódni. Sóval ízesítjük.

A krumplis töltelékhez a megfőtt krumplit áttörjük, majd a tejet, a vajat és a tojást a pürébe keverjük, sózzuk.

A tésztát vékony, ovális vagy kerek formára nyújtjuk, tölteléket halmozunk rá, összezárjuk, széleit ujjunkkal benyomkodjuk. Magas hőfokon (200-220 fok) kb. 10-15 perc alatt barnára sütjük, végül a kész pirogokat olvasztott vajjal megkenjük.Megjegyzés:

A receptet Taivas küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fahéjas csigák (Korvapuustit)
  2014-10-13 23:30:28, hétfő
 
  Fahéjas csigák (Korvapuustit)

Hozzávalók:

5 dl tej
5 dkg (szárított) élesztő
2 kávéskanál só
1 dl cukor
1 tojás
1 eevőkanál kardamom
kb. 1 kg búzaliszt
15 dkg margarin

A töltelékhez:
10 dkg margarin
1 dl cukor
kb. 2 evőkanál fahéj

A tetejére:
nagyszemű kristálycukor

Elkészítés:

Az élesztőt kézmeleg tejben eloszlatjuk, majd belekeverjük a sót, a cukrot, a kardamomot és a puha margarint. A lisztet fokozatosan a masszához adjuk, és rugalmas tésztát gyúrunk. Amikor már elválik a kezünktől, konyharuha alatt 20 percig kelni hagyjuk.

Ezután a tésztát nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk, és kb. 30x60 cm-es lapokra nyújtjuk. A tésztákat megkenjük a puha margarin felével, majd meghintjük őket fahéjjal és cukorral. A 2 lapot feltekerjük, és 4 cm-es darabokra vágjuk. (Az eredeti finn recept szerint a tekercseket kissé megnyomkodják, hogy a közepük kiemelkedjen). Konyharuha alatt ismét kelni hagyjuk, majd a tekercsek tetejét tojással megkenjük és nagyszemű cukorral megszórjuk. 225 fokon 8-10 percig sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Taivas küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Finn káposztatekercs (Kaalikääryleet)
  2014-10-13 23:29:09, hétfő
 
  Finn káposztatekercs (Kaalikääryleet)

Hozzávalók:

1 nagy fej fehérkáposzta
2-3 l víz
2 kávéskanál só

A töltelékhez:
40 dkg darált hús
1-2 hagyma
2 evőkanál vaj
1 tojás
2 dl főtt rizs (vagy árpakása)
2 dl tejszín
2 kávéskanál só
majoránna
fehér- és feketebors

Elkészítés:

A torzsát kivágjuk, majd sós vízben 10-20 percig főzzük a káposztát. A megpuhult külső leveleket leszedjük, a vastag részeit levágjuk. A rizst sós vízben készre főzzük. A hagymát összevágjuk, és a vajon megfuttatjuk. A főtt rizst, a hagymát, a sót, a kétféle borsot, a majoránnát és a tojást a darált hússal alaposan összekeverjük.

A káposztaleveleket szétterítjük, és mindegyikbe 1-2 evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd kis batyukká hajtogatjuk. A tekercseket kivajazott tepsibe helyezzük. Kb. 200-225 fokon 20 percig sütjük, majd alacsonyabb hőfokon (kb. 150 fokon) további fél órán át pároljuk. Sülés közben a tekercseket tejszínnel vagy a káposzta főzőlevével locsolgathatjuk.

Megjegyzés:

Az elkészült ételt finn szokás szerint főtt krumplival és vörösáfonya lekvárral tálaljuk.

A receptet Taivas küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Póréhagymás krumplileves (Perunapuurjokeitto)
  2014-10-13 23:27:41, hétfő
 
  Póréhagymás krumplileves (Perunapuurjokeitto)

Hozzávalók:

1 nagyobb póréhagyma
1-1.5 kg krumpli
1-2 leveskocka
1-2 babérlevél
Vénusz olaj
sajt

Elkészítés:

A póréhagymát megmosom, majd apróra vágva olajon üvegesre pirítom (a zöld része is belemehet, de ennek kicsit hosszabb idő kell). Ezután beleteszem a megtisztított, kockára vágott krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd beledobom a leveskockát, babérlevelet. Amikor a krumpli megpuhult, kihalászom a babérleveleket (nagyon fontos!), és botmixerrel összeturmixolom.
És kész.
Reszelt sajttal, esetleg juhtúróval (szabjon határt a fantáziád/ízlésed) tálalom.

Megjegyzés:

Finn étel.

A receptet Neisz Laura küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Békés, boldog hetet!
  2014-10-13 10:40:47, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 5003
  • e Hónap: 10041
  • e Év: 139748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.