Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Kisőzi gif
  2014-10-14 07:16:07, kedd
 
 










 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Köhögésre, megfázásra influenzára
  2014-10-14 07:07:10, kedd
 
 



Immunrendszer erősítő fokhagymatea
A fokhagyma régóta jól ismert immunrendszer erősítő, baktérium- és vírusölő tulajdonságairól, így segíthet leküzdeni a köhögés, a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit. Az egyik legjobb módszer, hogy kihasználjuk a fokhagyma értékes tulajdonságait, ha friss fokhagymateát főzünk. Kevés mézzel ízesítve egy kifejezetten finom gyógyitalt kapunk. Hámozzunk meg 2-3 gerezd fokhagymát és egy kevésbé éles kés lapjával törjük össze. Adjuk hozzá 5dl vízhez és forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, vegyük lejjebb a hőmérsékletet és még 15 percig főzzük. Hagyjuk, hogy a tea kicsit kihűljön, majd adjunk hozzá kevés mézet, cayenne-i borsot és citromlevet. Igyunk belőle annyit, amennyi jólesik.

Próbálja meg enyhíteni tüneteit természetes módon, használja fel elődeink több száz vagy akár több ezer éves tapasztalatait.

Mézes, lilahagymás köhögés elleni szirup
Gyermeknél és felnőttnél egyaránt alkalmazhatjuk ezt a kiváló, otthon elkészíthető köhögés elleni népi gyógymódot. Mossuk, majd hámozzuk meg a lilahagymát és a belsejét vágjuk fel apró darabokra. A hagyma szeleteket helyezzük egy edénybe, majd öntsünk hozzá mézet vagy barna cukrot (szükség esetén steviát is használhatunk). A hagymát jól keverjük össze a hozzáadott mézzel vagy édesítővel és hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnapra elkészül a szirup, mely értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így segít felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Mindig egy egész kanállal fogyasszunk belőle.

Méz és citrom torokgyulladás ellen
A méz és citrom különleges keveréke csillapítja a köhögést és segít a torokgyulladás leküzdésében is. A nyers méz méhpempőt, propoliszt és polleneket tartalmaz, enzim- és tápanyagtartalma magas, ezért erős vírus- és baktériumölő. A friss citromban található C-vitamin és más antioxidáns vegyületek erősítik az immunrendszert, gyorsítják a gyógyulás folyamatát. A két értékes anyag összetéve szinergikus hatást vált ki, segít leküzdeni a megfázást és a köhögést. Keverje össze fél citrom levét 2-3 ek. mézzel és fogyassza egész nap.

Vírusölő húsleves
Már a 12. században a híres zsidó orvos és filozófus, Maimonidész is javasolta a csirkéből készült húsleves fogyasztását megfázás és influenza esetén. A húsleves gyógyulást segítő tulajdonsága elsősorban a benne található zöldségeknek köszönhető, melyek sok antioxidáns vegyületet és tápanyagot tartalmaznak. Bőven tartalmaz kalciumot (literenként akár 1000mg is lehet benne!) és kollagént, glükozamint, kondroitin szulfátot, amik a mucin - nyák - képződését elősegítik, ezáltal a légutak nyálkahártyája a fertőzésekkel szemben sokkal ellenállóbb lehet.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A retek bőrre,hajra egészségre gyakorolt hatásai
  2014-10-14 06:58:02, kedd
 
 



1. Rostok:
A retek gazdag rostokban, ezért serkenti az emésztést és felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét is.

A retek gazdag vitaminokban, folsavban és antocianinokban, valamint hatékony rákellenes anyag. A zöldségben található vitaminokkal kezelhetőek a bőrproblémák, valamint serkenthető a máj és az epehólyag működése. Ezenkívül pedig a saláták egyik legfinomabb hozzávalója.

2. Antioxidánsok:
Az emberi szervezetnek szüksége van az antioxidánsokra, mivel bizonyos oxidációs reakciók káros hatással vannak a szervezetre, és melléktermékei elősegítik a rák és a betegségek kialakulását. A retek antioxidánsokat tartalmaz, amely általában a citrusfélékben és zöldségekben is megtalálhatóak.

3. Vitaminok:
A retek A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek nagymértékben meggátolják a bőrproblémák kialakulását. Továbbá a retek fogyasztásával serkenthető a sejttermelés is.

4. Vas:
A retek vasat tartalmaz, ami jó hatással van a vérre, így a szív egész működésére is. A vas segít az egészséges sejtek, bőr, haj és körmök létrehozásában és fenntartásában. Fogyasszon rendszeresen vasban gazdag ételeket, így biztosan rövid időn belül megszépül.

5. Anyagcsere:
A retek fogyasztásával serkenthető az anyagcsere, így a szervezet is jobban tud teljesíteni.

6. Fogyás:
A retek jó hatással van az egészségre, mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, valamint magas a víztartalma. Ezáltal meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felgyülemlését a szervezetben.

7. Izomfelépítés:
Sok tápanyagra van szükség az izmok felépítéséhez és fejlődéséhez, de elsősorban proteinre. A retek gazdag proteinforrás, ezért mindenképp építse be az étrendjébe.

8. Koleszterin és szívproblémák:
A retek, mint a többi zöldségféle, csökkenti a koleszterin felszívódását, így megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

9. Bőrbetegségek:
A retek kitűnő hatású zöldség, mivel C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az anyagok hatékonyan megelőzik a bőrbetegségek és a gyulladás kialakulását. A retek rendszeres fogyasztásától a bőr egészséges és ragyogó lesz.

10. Ásványi anyagok:
A retek olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, vas, nátrium és kalcium, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében. Ezek az anyagok segítenek az oxigén szállításában és szabályozzák a vércukor szintet, valamint a vérnyomást.

A retek bőrre gyakorolt jótékony hatásai:

11. Hidratál:
A retekben nagy mennyiségben található víz, így ez a zöldség hidratálja a szervezetet. Ezáltal a bőr egészséges lesz, mivel a retek hidratálja a bőrt is és megszünteti a száraz bőr kialakulását.

12. Frissesség:
A retekben található C-vitamint foszfor és cink (a retekben lévő vízzel együtt) hosszabb ideig frissen tartja a bőrt.

13. Tiszta bőr:
A reteknek magas a rosttartalma, ezért segít megszabadulni a szervezetben található méreganyagoktól. Ezáltal a bőr is megtisztul.

14. Kiváló tisztító:
Az összetört, nyers retek felvihető a bőrre, így természetesen tisztít és hatékony arcpakolás is.

15. Bőrproblémák:
A retek kitűnő fertőzésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért megakadályozza a bőrproblémák kialakulását, valamint kezelhetőek vele a rovarcsípések és a pattanások is.

A retek hajra gyakorolt jótékony hatásai:

16. Megszünteti a hajhullást:
A retek rendszeres fogyasztásával megszüntethető a hajhullás. A fekete retek leve, a fejbőrre felkenve serkenti a haj növekedését. Belülről erősíti meg a hajtöveket és így megakadályozza a további hajhullást.

17. Korpásodás:
A retek megszünteti a korpásodást is. Vagy fogyasszon rendszeresen retket, vagy pedig dörzsölje be a fejbőrét a retek levével, majd csavarja a fejét egy törülközőbe. Egy óra leteltével alaposan mossa le.

18. Ragyogó haj:
A retek leve gyönyörűen ragyogó hajat biztosít. A legjobb eredmény elérése érdekében mindig használjon friss reteklevet.

19. Egészséges haj:
A retekben található vas fontos tápanyag az egészséges haj számára.

20. Erős hajtövek és fejbőr:
A retekben található víz hidratálja és hűti a szervezetet. A retek rendszeres fogyasztásával pedig megerősíthetőek a hajtövek és egészségesebbé tehető a fejbőr.

A retek kiválasztása:
A retek ropogósabbá és ízletesebbé tesz bármilyen ételt. Az alábbi néhány tipp segít abban, hogy biztosan jó minőségű retket vásároljon.

 Mindig válasszon közepes méretű retket.
 A zöldség legyen kemény.
 A retek gyökere legyen ropogós, ha puha, az azt jelenti, a zöldség már öreg és nem a legfrissebb.
 A retek levele legyen élénkzöld színű.
 A retek legyen szép, hibátlan és ropogós.
 A retek gyökere ne legyen túl nagy.
 A retek külseje legyen sima és ne legyenek rajta külső hibák.

A retek tárolása:

 Amint a retket megvásárolta a boltban vagy a piacon, azonnal válassza el a többi zöldségtől a bevásárlószatyorban.
 Otthon aztán törölje le róla a port és a koszt.
 Mossa meg folyó hideg vízzel.
 Válasszon egy jól lezárható zacskót, majd tegyen az aljára papírtörlőt. Helyezze a zacskóba a még nedves retkeket. Ezután tegyen a retkek tetejére papírtörlőt és helyezzen rájuk egy újabb adag retket. A zacskó lezárása előtt nyomja ki belőle a felesleges levegőt.
 Ha betartja az előző tippet, a retek akár több mint egy hétig is friss marad.

A retek fogyasztása:

 Mossa meg és szeletelje fel a friss retket, majd adjon hozzá egy kis sót, és egye meg nyersen. Ha szeretne, egy kis vajat is adhat hozzá.
 Pirítson meg egy kenyeret és bőven vajazza meg. Tegyen rá egy vékony szelet retket és fogyassza teával vagy rágcsálnivalóként.
 Melegítsen fel egy kis olívaolajat és gyorsan süssön meg néhány vékony szelet retket. Szórja meg egy kis tengeri sóval, és már el is fogyaszthatja. A retket olívaolajjal és sóval akár meg is grillezheti.
 Ha az uborkát és a hagymát megpácolhatja, akkor akár a retket is. Pácolja meg a retket vöröshagymával, majd ízesítse vele a tacot.
 A retket használhatja töltelék elkészítéséhez is, például cukkinihez.
 Sós kekszhez és más zöldségekhez akár mártogatós szószt is készíthet a retekből.
 Fogyassza levesben.
 A zöld retek finom salátákban, ragukban, curryben és levesekben is.

Hihetetlen, de a retek sokféleképpen felhasználható zöldség - számos módon fogyasztható és elkészíthető, valamint számtalan módon lehet külsőleg felhasználni. A retek felveszi a harcot az olyan betegségekkel és problémákkal is, mint a sárgaság, aranyér, rák, vese-, máj- és húgyhólyag problémák, légzőszervi megbetegedések, valamint bőrbetegségek.

A retek Kínából származik, és itt is kezdték először termeszteni, még évezredekkel ezelőtt. Ezután Egyiptomban és Görögországban terjedt el, ahol úgyszintén nagyra becsülték ezt a különleges zöldséget az egészségre és szépségre gyakorolt pozitív hatásai, valamint finom íze miatt.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Dalai láma gondolataiból
  2014-10-14 05:14:39, kedd
 
 




Korunk paradoxona

Nagyobbak a házak - kisebbek családjaink;
több a kényelmünk - kevesebb az időnk;
több a végzettségünk - kevesebb az értelmünk;
több a tudás - kevesebb az ítélőképesség;
több a szakértőnk - több a problémánk;
több a gyógyszer - kevesebb az egészség.

Megjártuk a Holdat oda-vissza,
de bajos köszönteni a szemben lakót.
Több a számítógép, több az információ,
több példányban készülnek másolatok,
mint valaha - ám kevesebb a kommunikáció.

Nagyok lettünk mennyiségben,
de minőségben aprók;
gyors ételek és lassú emésztés ideje ez;
magas ember törpe jellemmel;
égbe szökő nyereségek -
ám sekély kapcsolatok;
e korban sok van a kirakatban,
de a szobában semmi.
Forrás:Buddha-tar

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Érdekes ősi magyar gyógymódok
  2014-10-14 04:57:32, kedd
 
 



A régi vidéki, falusi ember házipatikája nagyrészt az erdő és a mező volt.
Növényeivel, „varázslatos” hatású füveivel, gyökereivel, fáival, leveleivel, gyümölcseivel, olykor állataival gyógyította magát.
Ez a „gyógyszertár” ma sem tűnt el...bár tudjuk nagyrészt a média olyan információ anyaggal látják el a lakosságot, amelyek fénye elhomályosítja, vagy éppen megkérdőjelezi az ősi gyógyító eljárásokba vetett hitet.

Migrén:
1. Könyékig mártsa be a karját és a lábfejét forró vízbe addig, amíg a fájdalom el nem múlik. A víz maradjon forró.
A migrén ki sem tör, ha a kezdeti jeleknél azonnal alkalmazza.

2. Hideg és meleg vízzel felváltva mossa a haját, vagy tegyen a tarkójára hideg és meleg vizes kendőt váltakozva.

3. Itasson át egy kis vattát hagymalével, és tegye be a fülébe. Megelőzi a migrénes rohamokat.

Orrdugulás:
Orrdugulás esetén fekete borsot aprított nyers hagymával keverjen össze és gézzacskóba csomagolva tegye a homlokára.

Orrfolyás:
Az orrfolyás kezdetén helyezzen a lába sarkára vízzel elkevert darált lenmagmasszát, húzzon fel vastag, meleg zoknit. Két órán át hagyja rajta. Utána vegye le és gyorsan lépkedjen pár percig.

Orrvérzés:
1. Zúzott fokhagymával kenje be a talpát, megszünteti az orrvérzést.

2. Vágja ketté a vöröshagymát, a vágott oldalával nyomja erősen a tarkóhoz.

Gennyes fülgyulladás
Mártsa a fokhagymagerezdet meleg tisztított vajba, és tegye be a hallójáratba. Hagyja bent fél óráig.

Gyenge szívműködés:
Igyon minden reggel szerecsendiós, vagy kurkumás teát. Egy csészéhez egy késhegynyi por szükséges.

Szívtájéki szúró fájdalom
1. A bal kulcscsont alá tegyen vékony rézlemezt, és ragassza le ragtapasszal. Hagyja rajta egy hétig.

2. Aludjon úgy, hogy egy macska a bal hónalja alatt foglaljon helyet. Megszűnik a szívpanasz.
Első olvasatra babonaságnak tűnik, de az ősi népek tudhatták, hogy merre fut le az akupunktúrás Szívmeridián, és a macskák negatív-energiát begyűjtő ,,szenvedélyéről" is tudomásuk lehetett.

Forrás: tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Népi gyógymódok pálinkával
  2014-10-14 04:47:41, kedd
 
 



Magyarország sajátosan szerencsés helyen található: éghajlati adottságainak, a makro- és mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a gyümölcsök jól beérnek, kellemes cukor és savtartalommal, de az aromaviláguk is csodálatosan gazdag. Tőlünk délre ezek az illatok, ízek a nagy hőösszegnek és napfénytartamnak köszönhetően "elégnek", míg északabbra ki sem alakulnak, zöldebb jellegűek maradnak.

Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani.

További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is. Sem a gyümölcs- sem a törkölypálinka készítésénél nem lehet semmiféle cukrot felhasználni. Tilos a pálinkát ízesíteni, színesíteni, édesíteni! Tehát a pálinka nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, ízesítő- vagy tartósítószert. Ezzel szemben menjünk be az első boltba, és nézzük meg az összetételét bármely egyéb tömény szeszesitalnak. Mi dönthetünk, hogy mit iszunk! Az igazán jó pálinkák nem csak az alapanyagként felhasznált gyümölcs illatát és ízét őrzik meg, hanem még ha nyomokban is, de rendelkeznek az adott gyümölcs összetevőinek pozitív hatásaival is.
Pórusösszehúzó hatása ugyancsak védelmet biztosít a szervezetünknek.

Pálinka-aroma-terápia
Jó pálinkát csak kiváló alapanyagból lehet készíteni, tehát teljes érésű, aromagazdag, egészséges gyümölcsből, higiénikus feldolgozással, irányított erjesztéssel és gondos elválasztással a lepárlás során. Az így készített pálinkák megőrzik a gyümölcsök üde, friss illatát, ízét. Behunyt szemmel felismerhetők a gyümölcsillatok, s már indulhat is az időutazás a nyári, őszi gyümölcsösbe. Mi ez, ha nem aroma terápia, a ma divatos kifejezéssel élve? A fogyasztó az illatok hatására ellazul, napi fáradtsága elillan, az ízek érzete kellemes emlékekkel frissíti fel. Az ilyen pálinkákat csak kóstolgatni, élvezni lehet, mértéktelen fogyasztására maga a nedű ad tiltó jelzést, a jóból kevés is elég. Ezzel szemben a "kerítés szaggató", igénytelen pálinkákat csak a gallér mögé öntve -"húzóra"- lehet elviselni.

Stresszoldó, étvágygerjesztő és szívgyógyszer is a pálinka?

Társaságban, alkalmakkor fogyasztott kevés ital stresszoldó hatású, a megfelelő étrendbe iktatva emésztést elősegítő. Az emésztés javulása, a stressz oldása hozzájárul a jó közérzet kialakulásához, a koleszterin, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vér zsírszintjét csökkenti. A Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem orvosi kísérletei azt bizonyították, hogy a mértékkel fogyasztók a szeszes italokat teljesen elutasító társaiknál egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, kisebb eséllyel alakulhatnak ki náluk különböző szívbetegségek. Természetesen ez nem ok arra, hogy valaki elkezdjen inni.

A Magyarországon "bevált" reggeli kupica felhörpintése, talán csak az erős fizikai munkát végző és kemény reggelit elfogyasztóknak nem ártott. Az éhgyomorra, aperitifként fogyasztott magas alkoholtartalmú italok nemcsak a gyomrot teszik tönkre, hanem a véráramba bejutva hamar elérik rombolási helyszíneiket a szervezetben. A pálinkák az üres gyomorban, az alacsony vércukorszint mellett lehet, hogy "étvágygerjesztőként" hatnak, de mindenképpen a szervezetet károsítók, romboló hatásúak is. A pálinkák elfogadható fogyasztási helye az étkezés végén van, ahol a teli gyomor számtalan funkciós helyet biztosít a pálinkák alkoholtartalmának. Felszívódásuk lassul és hatóértékük (az egyéb lebomlások miatt) csökken. A fogyasztó a jóleső jóllakottság mellett élvezheti a csodálatos illat- és ízvilágot, s az alkoholt emésztésserkentő szerként alkalmazhatja.

Népi gyógymódok pálinkával
A pálinkát sokféle formában használhatják gyógyításra külsőleg és belsőleg egyaránt. A méregerős, főzés során először kicsorgó pálinkát (rézeleje) orvosi célra - fogfájásra, meghűlésre, bedörzsölésre - használják. Néhány helyen a kutya- vagy kígyómarás helyét pálinkával tisztítják. Szemfájás ellen fehérliliomos pálinkát javasolnak. A sebre, csonttörésre öntött pálinka, mint fertőtlenítőszer, régi szokás. Néphagyomány szerint a has-, könyök- és térdfájdalmakra márciusi tojáshéjat apróra törnek, seprőpálinkába helyeznek, belőle fél liternyit a beteggel megitatnak. Köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják. Szédülés ellen egy szelet pirított kenyeret kell seprőpálinkában megfőzni és azzal a beteg homlokát borogatni. A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A fokhagymás pálinka valóságos varázsszer.

Azért soha ne feledjük! Pálinkát csak kismértékben fogyasszunk, ellenkező esetben káros élettani hatásai vannak szervezetünkben.
Forrás: tudnodkell. info

Megjegyzés : az alkohol önmagában csak bakteriosztatikus hatással rendelkezik
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.