Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Heti útravaló Müller Pétertől - 148. rész
  2014-10-14 23:50:44, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 148. rész

Az angyalok két szemmel látnak

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.


"Az igazi emberismerethez két dolog kell: gyengéd, szerető szív - és kíméletlen tekintet."






Így kell látnod önmagadat, a párodat, a gyermekedet - mindenkit. A szerető szív mindent átél, mindent eltűr, mindent megbocsát, mindent elnéz - s nem tud ítéletet mondani. Gyenge az igazlátáshoz. Túlságosan benne van a másikban, összekeveredik vele, átöleli, még a tüskéivel együtt is. Bármilyen riasztó bajt, vétket, hibát lát a másikban - ha egyáltalán lát! -, azt mondja: "Jaj, szegénykém!" Együtt fáj vele. Ha a másik a pokolba tart, sajgó, szomorú szívvel, de megy vele.





A csupán ítélkező tekintet pedig csak kívülről lát. Átélés nélkül. Hűvösen és érzéketlenül. Ezért a látása nem valóságos. Hiányzik belőle a másik lélek átélése. A kettő csak együtt mutat igaz képet másokról.

A szív melege és az értelem hidege. Az érzés és az értelem. Az ítélet és a mindent megbocsátó kegyelem. Így működnek az angyalok. Két szemmel látnak. De a jó anyák is. A jó feleségek s férjek is.
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Káposztavirág
  2014-10-14 23:46:14, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Szedres-szőlős kocka
  2014-10-14 23:37:20, kedd
 
  Szedres-szőlős kocka

Hozzávalók:

egy 24 X 24 cm-es magasfalú tepsihez:
A tésztához:
2 egész tojás + 1 tojássárgája
5 csapott evőkanál rétesliszt
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
3 csapott evőkanál őrölt mandula
4 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliás cukor
2 evőkanál hideg víz
A tetejére:
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatinpor (vagy 4 lap lapzselatin)
3 evőkanál porcukor
25 dkg szeder
25 dkg fehér szőlő

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A levehető aljú, négyszögletes, magas falú tepsit sütőpapírral bélelem.

A 2 egész tojást és a tojássárgáját keverőtálba ütöm. Hozzákanalazom a vizet és a kétféle cukrot, habverővel fehéredésig verem (kb. 6-7 perc), majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát. Az egészet alaposan felverem. A tésztát az előkészített tepsibe simítom. 8-10 perc alatt világosra sütöm. Rácsra borítom, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. A gyümölcsöket megmosom, megszárítom. A szedret egészben hagyom, ha apróbb szemű, félbevágom, ha nagyobb. A szőlőszemeket felnegyedelem.

A tejszínhabot félig felverem, majd hozzáadom a zselatinport (ha zselatinlappal készül, a csomagoláson feltüntetettek szerint kell eljárni), és kemény habbá verem. A szobahőmérsékletű ricottát és mascarponét a cukor hozzáadása után elektromos habverővel krémesre keverem, végül óvatosan beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet megfelezem. Egyik feléhez nagy maréknyi szedret, a másik feléhez ugyanennyi szőlőt keverek.

A tepsit frissen tartó fóliával kibélelem úgy, hogy a peremekre is kerüljön fólia. A kihűlt tésztalapot belehelyezem. Erre kerül előbb a szedres, majd a szőlős krém. A tetejére szeder- és szőlőszemeket ültetek.





Legalább 4 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Ha csak másnap kerül fogyasztásra, a gyümölcsöket érdemes bevonni kevés zselatinnal, nem csupán azért, hogy fényesebbek legyenek, de megelőzendő a kiszáradást és az oxidációs folyamatok beindulását.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Majonézes burgonyasaláta tojással és póréhagymával
  2014-10-14 23:33:47, kedd
 
  Majonézes burgonyasaláta tojással és póréhagymával

Hozzávalók:

10 szem közepes burgonya
3 db tojás
2 dl tejföl
2,5 dl majonéz
1 szál póréhagyma
1/2 kávéskanál őrölt bors
porcukor


Elkészítés:

A krumplikat megmossuk, és héjában puhára főzzük. A tojásokat keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A krumplit és a tojást megpucoljuk, karikára vágjuk. Sózzuk.

Az öntethez a tejfölt, a majonézt, ízlés szerinti porcukrot, a szeletelt főtt tojást, (esetleg a nagyon apróra vágott póréhagymát) és az őrölt borsot összekeverjük. Ráöntjük a burgonyára, és alaposan összeforgatjuk. Hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Bocuska küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Brigi parmezános fasírtja
  2014-10-14 23:31:10, kedd
 
  Brigi parmezános fasírtja

Hozzávalók:

2 zsemle
2 dl tej
2 tojás
olaj
1 nagyobb vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
40-40 dkg darált marha és disznóhús
1 csomag petrezselyem
2-3 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál mustár
50 g parmezán

bors
A fasírtba:
8 főtt tojás
A tetejére:
vizes kézzel kell átlapogatni sütés előtt a kész rudat

Elkészítés:


0.) Megfőzzük, lehűtjük a 8 db tojást. Lehéjazzuk őket, és levagdaljuk a végeiket. A levágott végeket apróra kockázva a fasírt töltelékéhez gyúrjuk a következő lépésben.
1.) Az apróra csipkedett zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy mély tálba tesszük a darált hússal, 2 nyers tojással, felkockázott hagymával, áttört fokhagymával, (én belenyomtam 2 szál maradék újhagymát is), apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, sóval, borssal, mustárral, parmezánnal. Hozzáadjuk a levágott és összevágott főtt tojásvégeket is. Jól összegyúrjuk az egészet. Ha nem elég szép a színe, tehetünk még bele pirospaprikát, illetve ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
3.) Vizes kézzel a töltelék 1/3 részéből alapot építünk a sütőpapírra, majd szép sorban rátesszük a főtt tojásokat úgy, hogy a levágott végeik összeérjenek. Ezután a maradék 2/3 rész tölteléket rápúpozzuk az alapra úgy, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
4.) Vizes kézzel szépen elegyengetjük a tölteléket úgy, hogy mindenhol szép egyenletes legyen, majd betoljuk a sütőbe, és kb. 1,5 óra alatt ropogós pirosra sütjük.
Mindenféle köret illik hozzá, de szerintem majonézes kruplival a legfinomabb. :o)





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Édesköményes paradicsomleves
  2014-10-14 23:16:13, kedd
 
  Édesköményes paradicsomleves

Hozzávalók:

1 db édesköménygumó
2 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 db krumpli
20 dkg paradicsom (vagy konzerv paradicsom)
5 dl csirkealaplé
1 gerezd fokhagyma

őrölt bors
2 dl tejszín

Elkészítés:

Az édesköménygumót vékonyan szeleteljük fel, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A krumplit és a paradicsomot vágjuk kisebb kockákra.

Egy edényben melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. 1-2 perc után adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt édesköményt, a krumplit és a fokhagymát, majd 10 percig többször megkeverve pároljuk együtt a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, és pár percig pároljuk tovább. Végül öntsük fel a csirkealaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. Ezután vegyük kisebb lángra, és főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a leves készre főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Kevergetve forraljuk fel, de főzni már nem kell.

Tálaláskor kínálhatunk mellé frissen kisült kenyeret. Én csak magában tálaltam, de úgy is nagyon finom volt.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Őszi pincézés
  2014-10-14 12:29:46, kedd
 
  Babits Mihály - Őszi pincézés


1-ső vers,
mely a Bor szellemének ébredését a Szőllő roncsaiból a Feltámadáshoz hasonlítja.

A nap ocsúja most csorog,
piros levél a venyigén,
a présház felé megyek én,
a nagy kulcs zajjal megforog.

Csöndes a tanya, nincs dolog.
Szunnyad a must a csömögén,
s a pince tikkadt melegén
pihennek boldog óborok.

A sárga murci bugyborog,
ébred a must a csömögén,
mint Lélek a holt váz felett.

Oh pinceszáj, illatos kripta!
Így leng e bús présház felett
a Feltámadás drága titka.






2-dik vers,
mely Krisztus Urunkat a Bacchus istenhez hasonlítja.

Mert Bacchus is példázza Őt,
a szabadító, szabad Úr,
ki vérét adja italul,
s e vérben kedvet és erős.

Azért jámborul kérjük őt:
Add italodat, Bacchus úr,
melytől az ember nem busul,
s áldd máskor is e hegytetőt!

s úgy akkor is, meg máskor is,
bár must csurran föl vagy bor-íz
amint a hébért szürcsöli

nyáron, vagy őszi hamar estén
komoly tanulsággal teli,
megy haza az igaz keresztény.



 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Az ősz
  2014-10-14 12:21:05, kedd
 
  Csokonai Vitéz Mihály: Az ősz
(részlet)

Már a víg szüretnek örűl minden ember,
Mellyel örvendeztet bennünket szeptember,
Októbert ekképpen bíztatja előre,
Hogy nektár lesz a bor, és máslás a lőre.
Setétűl a gohér a piros vesszőkön,
Barna színt vér vissza a többi szőlőkön;
Amelyeknek általvilágló kristályja
Nézőjét már édes nektárral kínálja.
Rajtok királyságot mutogatni akar
A véres bársonyba kevélykedő bakar.
A sárgálló almák s a piros körtvélyek
Legörbedt anyjoknak emlőjén kevélyek.
Elterűltek fájok alatt a berkenyék,
A kövér noszpolyák, a borzas gesztenyék.
Megterhelte az ősz a fáknak ágait,
Vastagon ráfűzvén gazdag áldásait.
Csak az a baj, hogy már hívesek a szelek,
Néha egy kis hideg és dér is jár velek.
Mert már a Mértéket hogy Fébus elérte,
A napot az éjjel egyenlőnek mérte.
Már hát elérkezett a víg október is,
Mely után sóhajtott Bakhus ezerszer is.
Itt van a víg szüret, s mustos kádja körűl
A szüretelőknek víg tábora örűl.
Melybe hordogatja a megért szőllőket,
Víg tánccal s lármával nyomja benne őket.
Kellemes zúgással omlanak cseppjei,
Jó kedvvel biztatnak zavaros levei.
A sajtó örvendő lármával csikorog,
Oldalán a piros nektár zúgva csorog.
A lucskos parasztok szurtos képpel járnak,
Neki, neki mennek e teli zsajtárnak.
Az ideit szűri, issza a tavalyit,
Jövő esztendőre tartja majd a mait.
Az új bornak örűl, de ótól kurjongat,
Mert marka is teli kulacsokat kongat.
Tántorgó lábával s reszkető karjával
Mégis sok hordókat tőlt édes mustjával,
S míg a zúgó léhón lefelé foly a must,
Azalatt a hordó mellett iszik víg tust.
Haragszik a gyermek Bakhus a hordóba,
Míg egyrészét ki nem szedik a lopóba.
Mérgébe tajtékját túrja a szájára,
Kiüti fenekét, s elfut utóljára.
Rips, raps, a szőllők már puszta támasz megett
Gyászolnak, hajdani díszek mind oda lett.
Sok mustos kólika, sok hasrágás, salva
Venia, a tőkék mellé van plántálva.
Itt van már november didergő hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja,
Meghalva elhullnak a sárga levelek,
Játszadoznak vélek a kegyetlen szelek.
Az ajtónál álló télnek hideg zúzza
A zőld ligeteket s mezőket megnyúzza.
Hideg esső csorog, csepeg egész éjjel,
A fázékony Auster havat is hány széjjel.
A borongós égnek sűrű felhőzése
Házba zárt szívünknek kedvetlenedése.
Jer, barátom! minden únalmat űzzünk el
Az új boron vídám beszélgetésünkkel.




 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Mosolygós napot!
  2014-10-14 11:36:01, kedd
 
  Ma még nagyon szép, napsütéses napra ébredtünk.
Jelenleg 25 fok a hőmérséklet, de lesz több is.

Kedves Mindannyiotoknak




 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3967
  • e Hét: 8548
  • e Hónap: 22453
  • e Év: 152160
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.