Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szaggatott fánk mindenféle lisztből
  2014-10-17 23:34:33, péntek
 
  Szaggatott fánk mindenféle lisztből

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg hajdinaliszt
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál szárított élesztő
2 teáskanál méz
6 dkg cukor
1 teáskanál só
3 tojás sárgája
1/2 üvegcse rumaroma
5 dkg olvasztott vaj
annyi langyos tej, hogy kenhető tésztát kapjunk (legalább 5 dl)
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A liszteket kimérem, összekeverem, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot, majd a tésztát kidagasztom annyi tejjel, hogy szinte folyékony legyen. Meleg helyen hagyom kelni.

Mikor szépen megemelkedett, két kanál segítségével galuskákat szaggatok a forró olajba, mint a túrófánknál, majd szép prosra sütöm, végül alaposan lecsepegtetem.

Mi szederlekvárral ettük, de más lekvárral, porcukorral is nagyon finom.





Megjegyzés:

Nagyon finom lett!! Megkockáztatom, hogy jobb, mint a fehér lisztes változata.

A receptet és a fotót Arahel küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Francia rakott brokkoli
  2014-10-17 23:31:38, péntek
 
  Francia rakott brokkoli

Hozzávalók kb. 4-5 személyre:

1 kg brokkoli (nettó súly)
3 dl tejföl
3 db keményre főtt tojás
2 tojás
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt (fele füstölt volt)
reszelt szerecsendió
őrölt fehérbors

zsemlemorzsa

Elkészítés:

A megtisztított és darabolt brokkoliszárat 5 percre, a rózsákat kb. 3 percre lobogó sós vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokat tojásszeletelővel kockákra aprítjuk.

2 tojásfehérjéből csipet sóval nem túl kemény habot verünk. Egy nagyobb tálban a tejfölt elkeverjük 2 tojás sárgájával, a sajt felével, a reszelt fokhagymával, szerecsendióval, fehérborssal, sóval ízesítjük.
Az ízesített tejfölhöz keverjük a főtt brokkolit, az aprított tojást, lazán hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.

Egy tűzálló tálat kivajazunk a vaj felével, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a brokkolis masszát. A tetejére daraboljuk a maradék vajat, rászórjuk a reszelt sajt másik felét, és előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.





Önálló fogásnak, körítésnek kínálhatjuk.





Megjegyzés:

A recepttől eltérve a brokkoli főzővizébe tettem egy kiskanál szódabirarbónát és ételízesítőt.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombás sonkarolád
  2014-10-17 23:29:00, péntek
 
  Gombás sonkarolád

Hozzávalók:

30 dkg gomba
8 szép szelet sonka
5 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg vékonyra szelt edami sajt
2 dl tejföl
3 dkg vaj
zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
őrölt feketebors


Elkészítés:

Gombánkat vékonyra szeljük, a hagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Kedvenc teflonunkban vajat olvasztunk, rajta megdinszteljük a hagymát, beledobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, meghintjük a petrezselyemmel.

Fogjuk a sonkaszeleteket, egyenletesen felhordjuk rá a gombapépet, majd aranyos kis tekercseket formálunk belőle.

A kis kockákra vágott szalonnát belehintjük egy megfelelő méretű tűzálló tálba, gyengéden ráfektetjük a tekercseket, meglocsoljuk a tejföl felével, majd betakarjuk a sajttal. Ráöntjük a maradék tejfölt, meghintjük a zsemlemorzsával, majd 220 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tálaljuk burgonyapürével, rengeteg friss salátával és egy szép rizlinggel.

Megjegyzés:

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sült töltött őszibarack dióhabbal
  2014-10-17 23:27:20, péntek
 
  Sült töltött őszibarack dióhabbal

Hozzávalók:

8 db félbevágott őszibarack (befőtt)
10 dkg cseresznyebefőtt (kimagozva)
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
4-5 db babapiskóta

Elkészítés:

A babapiskótát lereszeljük, és a kimagozott, apróbb darabokra vágott cseresznyével, a vaníliás cukorral és a fahéjjal összekeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és ráültetjük a felezett őszibarackokat (az aljára kis talpat vághatunk, akkor nem fog eldőlni).
A barackokba töltjük a cseresznyés keveréket.

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a darált diót. Végül a megtöltött barackok tetejére kis halmokat teszünk. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a hab szép piros lesz. Melegen tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fogas Sabayon mártással
  2014-10-17 23:24:36, péntek
 
  Fogas Sabayon mártással

Hozzávalók:

60 dkg fogasfilé
2 csokor zöldhagyma
3 tojássárgája
2 dl félszáraz fehérbor
1 evőkanál citromlé
5 dkg vaj

bors
halfűszerkeverék

Elkészítés:

A fogasfilét 4 szeletre vágjuk. Sóval, halfűszerkeverékkel ízesítjük. 3 dkg vajat serpenyőben megforrósítunk, belehelyezzük a halszeleteket. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk. A maradék, megforrósított vajon üvegesre pároljuk a felkarikázott zöldhagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Habüstben vagy fém keverőtálban kikeverjük a tojássárgáját a fehérborral. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük és gőz fölé helyezzük. Állandó keverés mellett habosra keverjük. A párolt halat tányérra helyezzük, leöntjük a Sabayon mártással. Vajas burgonyával és párolt zöldhagymával körítjük.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Francia parasztleves
  2014-10-17 23:23:29, péntek
 
  Francia parasztleves

Hozzávalók:

30 dkg száraz fehérbab

fél citrom
fél fej kelkáposzta
4-5 sárgarépa
4 burgonya
2-3 vöröshagyma
2 póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
20 dkg nyers füstölt sonka
1-2 ág kakukkfű
1 babérlevél
fél csokor petrezselyem
néhány szem fekete bors

Elkészítés:

A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk.
A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros.
A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.





i idő: 2 óra + a bab áztatása
1 adag 2341 kJ, 560 kcal

Megjegyzés:

A fotót Attila75 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kuglóf, amit mindenki imád
  2014-10-17 21:17:19, péntek
 
  Kuglóf, amit mindenki imád

Hozzávalók:

6 db tojás
37 dkg cukor
32 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1,5 dl forró víz
1,5 dl Vénusz olaj
mazsola
kakaópor

Elkészítés:

A 6 tojás fehérjét a cukor felével habosra verjük. A 6 sárgát a maradék cukorral fehéredésik keverjük, majd apránként, felváltva hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet, forró vizet és étolajat. A tészta 3/4 részét beleöntjük a kimargarinozott, kilisztezett formába, beleöntünk annyi mazsolát, amennyit szeretnénk. A maradék tésztához hozzákeverünk kakóport, beleöntjük a formába. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.









Megjegyzés:

Fontos: az átlagos méretű kuglófformába kicsit sok a tészta, ezért a maradékot meg lehet sütni őzgerinc formában. Szoktam fahéjasan is csinálni. Mindenki kedvence, minden ünnepre ezt rendeli a család.

A receptet Orsa, a fotót Teoti9 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Karamellás tej
  2014-10-17 21:13:49, péntek
 
  Karamellás tej

Hozzávalók:

fél liter langyos tej
4-5 evőkanál nádcukor
egy kiskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Tedd a cukrot egy edénybe, és folyamatosan kevergetve kezdd el melegíteni (először közepes lángon, és amikor elkezd olvadni, csavard kisebbre). Várd meg, míg a cukor teljesen felolvad, és utána barnulni kezd. Fontos, hogy hagyj elég időt karamellizálódni, de ne égjen le. Ezt követően öntsd fel a langyos tejjel és add hozzá a fahéjat. Folyamatosan kevergesd, amíg a karamell feloldódik.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csodálatosan szép estét!
  2014-10-17 21:10:49, péntek
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 627
  • e Hét: 5141
  • e Hónap: 10179
  • e Év: 139886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.