|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014-10-25 23:45:37, szombat
|
|
|
Szily Nóra interjúja: JÓNŐ TEAM: "Sokan kipróbálnák, milyen lenne ha...?"
Kíváncsi voltam: kik is ők?! Épp itt az ideje, hogy kicsit jobban megismerkedjünk azokkal, akik hétről hétre a legjobbat hozzák ki a jelentkező csajokból, hölgyekből, no meg hogy belenézzünk a tükörbe, amit ők tartanak a magyar nők elé. A JÓNŐ TEAM a jó hangulat és a jófejek csapata is - erről magam is meggyőződhettem! Kurucz Nikolett a hajakért felelős, Larion Oscar az arcszépítő, aztán a stylistlányok következnek, Záray Kata és Benedek Berta, és aki mindenkit lencsevégre kap: Kántor Kata. A kapitány pedig Takács Nóra, aki a beszélgetés végén engem is csőbe húzott... Idővel ennek az eredménye is kiderül! Jujuj!
Milyen a jó nő?
LARION OSCAR: Szerintem a legfontosabb a kisugárzás. Én "hozott anyagból" dolgozom, fontosnak tartom, hogy legyen stílusa. Számomra az a jó nő, aki magabiztos, határozott és életvidám.
KURUCZ NIKI: Ehhez hozzátenném még, hogy ha valaki ápolt, jó illata van és megnyerő a külleme.
ZÁRAY KATA: Tisztában van az adottságaival, ki tudja magán emelni az előnyös jellemzőket, ami pedig kevésbé szép, azt ügyesen leplezi.
A Fashion Donor csapata
BENEDEK BERTA: Ahogy Oscar is mondta, kell a magabiztosság, valamifajta határozottság és bátorság is. Legyen képes játszani a külsejével és vállalja önmagát.
KÁNTOR KATA: Ha valaki rendben van lelkileg, az kisugárzik. Amikor fotózunk, arra kérem őket, hogy gondoljanak az életük boldog pillanataira. Olyankor teljesen megváltozik az arcuk...
TAKÁCS NÓRA: Egy igazán fontos dolog maradt ki. Egy nő legyen intelligens. Belső tartalom nélkül a szép külső üres és semmitmondó.
Mit jelent számodra az intelligencia? Nyilván nem függ össze az iskolai végzettséggel. Inkább az élethez való hozzáállásra gondolsz?
NÓRA: Igen, a kommunikációs készségre és az emberek közötti ,,közlekedés" mikéntjére.
Ha elképzelem, hogy eljövök hozzátok, biztos lenne bennem némi bizonytalanság, szorongás. Mi a stratégiátok, hogy oldódjon a leendő jónő?
NÓRA: Van, aki óriási vigyorral érkezik, mert tudja, hogy már megtett egy nagy lépést, hisz jelentkezett. Nagyon bátornak tartom őket. Nem tudom, bele mernék-e vágni, hogy messziről, egy kis faluból felutazzak Pestre, teljesen idegen helyre, egy ismeretlen csapat kezei közé... Akin látszik a tétovaság, azt először én veszem a szárnyaim alá, és biztatgatom, hogy ne féljen. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert mindamellett, hogy mindenki jó a maga szakterületén, ügyesen tudnak az emberekkel bánni, megérzik, tudják, mikor kell egy kis extra lelkimasszázs a lányoknak. Mindenki, aki eljön, két perc múlva kiböki, mi a problémája magával. Meghízott épp, lefogyott, fáradt... Mi pedig őszintén elmondjuk, miként látjuk őket. És az a kép általában jobb, mint amit önmagukról gondolnak.
Oké, te fogadod őket, aztán ott állnak a lehetséges ruhák között. Mindenkinek megvan saját magáról a képe. Mit mer felvenni, mi áll jól? Aztán bedobtok egy meglepő ötletet.
ZÁRAY KATA: A legtöbben nyitottak arra, hogy kipróbáljunk valami mást. Persze sokszor elhangzik, hogy "én nadrágos vagyok", de igyekszünk rávenni őket, hogy ha már itt egy átalakításról van szó, akkor épp eljött az ideje, hogy szoknyát húzzon! De van, aki eleve nagyon mást szeretne felvenni, mint amit a hétköznapokban megszokott.
NÓRA: Hozzátenném, hogy senkire nem szoktunk durván ráerőltetni semmit. Nem akarjuk, hogy rossz érzéssel távozzon. Viszont ha azt látjuk, hogy valakinek olyan lába van, hogy szinte üvölt egy szoknyáért, akkor belebújtatjuk, még ha picit győzködni is kell!
Oké, a ruha egy játék, hisz lekapom magamról, ha nem tetszik. De a frizura a nő koronája. Ha levágod, átfested... Jaj!
NIKI: Előzetesen kapunk fotókat mindenkitől, úgyhogy mindenkire van legalább három ötletem, aztán választhatnak. Leginkább a hosszú hajúak félnek a változtatástól, mert attól tartanak, hogy már nem lesznek nők, ha levágatják rövidre. Sokszor a férfiak mondják nekik, hogy nehogy rövid legyen a hajad, mert akkor már nem fogsz tetszeni. Pedig sokan kipróbálnák, milyen lenne ha...? Szerintem jobb fiatalon kísérletezni, de végül is ők döntenek.
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Kurucz Nikolett
A fotók alapján készülni tudtok. Oscar, te is eljátszol a sminkekkel fejben?
OSCAR: A bemutatkozó levelekből kicsit már képet kapunk róluk és az életükről, ami nagy segítség. Bennem is kialakul, milyen irányba induljak el. Nálam van egyébként a legtöbb lelkizés, hisz Nórinak megörülnek, megvan már a ruha, Niki minden tudnivalót elmond a hajukról - aztán belehuppannak a székembe, és gyakran itt tör rájuk a bizonytalanság. Szeretne változni, de igazából nem tudja, miben és mennyire. Én pedig kezelem! A humor sem árt.
Mi a koncepciód? Szebbé tenni vagy önmagát megrajzolni? Illúziót kelteni vagy kihozni belőle azt, ami benne van, csak eddig nem látszott?
OSCAR: Nekem ő maga a fontos. Sokat beszélgetek velük, épp a bizonytalanságuk miatt. Sürgetnek is mindig a többiek, hogy "Idő van!"
Tulajdonképpen te vagy a pszichológus a csapatban?
OSCAR: Igen, mindenkivel meg tudom találni a közös hangot. Nagyon felbátorodnak, mert elmondom, hogy drágám, neked ilyen a hőmérsékleted, a bőrszíned, szemszíned, hajszíned, formavilágod, ilyen lehetőségeid vannak, és mindent megmutatok nekik. Úgy kerülnek tőlem Kata fényképezőgépe elé, hogy már csillog a szemük.
NÓRA: Az is nagyon fontos, hogy minden szakértő próbál kézzelfogható, praktikus tanácsokat adni, amiket máskor is hasznosítani tudnak majd, amikor nem leszünk ott a gardróbszekrény vagy a tükör előtt. Így fésüld a hajad, úgy fesd a szemed, ezt a ruhafazont keresd, erre ügyelj, ha fotóznak...
OSCAR: Kata megtanítja nekik, hogyan kommunikáljanak a testükkel. Meg tudja mutatni, hogy álljanak, mi az előnyös - ő teszi fel az i-re a pontot.
Larion Oscar
Többször utaltatok a bizonytalanságra. De igazából mivel küzdenek a nők? Legalábbis a ti tapasztalatotok szerint?
ZARAY KATA: Gyakran kiderül, hogy igazából még a pontos méreteivel sincs valaki tisztában. Nem tudja, mit emelne le a polcról egy üzletben. Nem ismeri a saját adottságait és lehetőségeit. Sokszor meglepődik a tükör előtt állva, amikor látja, hogy másképp is ki lehet emelni a derekát, sőt, hogy egyáltalán van dereka! Ő csak azt látja, hogy "kövér", de azt nem, hogy vannak olyan részei a testének, amiket ki lehet és ki is kell emelni.
Mik a leggyakoribb mondatok?
BERTA: Nagy a hasam, nagy a fenekem, a térdem nem olyan kecses, vastag a bokám, a karom, túl nagyok a melleim vagy épp túl kicsik... Soroljam még? Mindennel tud gond lenni.
NIKI: Göndör a hajam, egyenes a hajam, vékonyszálú, túl kevés... Sose jó, ami van.
OSCAR: Keskeny az arcom, túl kerek, csontos... És amikor megmutatom mindazt, amit sminkkel el lehet érni, akkor csak ámul: "Jé, csak ennyi kell és máris szebb!" A hölgyeknél a tetszeni vágyással nincs baj. Azt mindenki akarja. De a magyar nők általában türelmetlenek. Varázspálcát szeretnének, és azt, hogy ne kelljen semmibe energiát fektetni. Szívfájdalmam, hogy a magyar nők nem rúzsozzák magukat. Ha megnézzük a francia hölgyeket, semmivel sem különbek, de feltesznek egy alapozót, egy jó napszemüveget - a szemük nem is látszik -, egy élénk színű ajakrúzst, és már ragyognak is.
Drága Oscar, a rúzs tök jó, de macerás, mert elmászik... Pfuj.
OSCAR: Mert nem úgy kell feltenni a rúzst, hogy a flaskából kitekerem. Az ujjbegyemmel felkenve a legvadabb szín is megszelídül, és sokkal tartósabb lesz, ha bemasszírozom az ajak finom kis barázdáiba. Az ott marad.
Kata, érkezzünk meg a fényképezőgéped elé.
KÁNTOR KATA: Nekem könnyebb már a dolgom, mert mindenhol kaptak egy kis simogatást. Nekem már szinte csak a tartásukon kell javítani. A "kakadu" a jeligém.
Micsoda? Hogy jön ide a madártan?
KÁNTOR KATA: Nézd meg a kakadu tartását. Nem elég hogy kihúzod magad, a fejet is emelni kell. Figyeld meg a családi fotókat. A legtöbben félrebillentik a fejüket, ami előnytelen. Egyébként a kedvenc mondatom, amikor közlik: "Nekem nincs jó fotóarcom." Mondom, ezt felejtsd el, mert ilyen nincs. Mindenki ahhoz van hozzászokva, hogy otthon valaki lekapja őket, és muszáj mosolyogni. Amit "muszáj" - eleve rossz, hisz az ember feszeng. Meg szoktam mutatni, hogy milyen kép készül, ha csak néz, ahogy szokott, aztán pedig azt, hogy mennyire életre kel az arca, ha egy boldog pillanatra gondol. Annyira más!
Takács Nóra és Kántor Katalin
Mindenki adjon egy ötletet a hölgyeknek - játék a változtatással!
BERTA: Aki általában nadrágot hord, az vegyen fel egy szoknyát, vagy aki csak feketében jár, az pusztán a játék kedvéért húzzon fel valami színeset. Nem a megszokott darabokat. És fontos, hogy figyeljünk a pontos méretre. Ha S-es a méretünk, ne akarjuk eltakarni L-es pólóval.
NIKI: Lehet bátrabb az ember, ha van egy olyan fodrásza, akiben megbízik, mert kipróbálhatja az ellenkezőjét annak, amit idáig viselt. Persze ha levágatja, akkor idő kell, amíg újra megnő. De miért nem játszik a színekkel? Kipróbálnád a szőkét? Mi tart vissza? Ha nem tetszik - vissza lehet festeni. Két-három évente érdemes váltani.
OSCAR: Néhány dolog nem hiányozhat egy női neszesszerből. Egy alapozó, ami gyönyörűen frissíti a bőr szerkezetét és színét. Por a szemöldök élénkítéséhez, no meg egy spirál, ami öltözteti a szempillákat. Máris nem a fáradtságot látod, hanem a nyitottságot és azt, hogy tettre kész. No meg az élénk rúzs, amiről már beszéltem. Ha ugyanazzal az almácskákat is megcsipkedjük az arcon, akkor külön arcpír sem kell. Ennyi. Ez is kommunikáció.
NÓRI: Az én tanácsom az lenne, hogy aki végigolvasta ezt a cikket, annak jöjjön meg az ihlet, hogy kezdeni akar magával valamit. Az már jó, ha odáig eljut valaki, hogy ír nekünk, de sokakban meg sem születik a gondolat, hogy érdemes lenne valamin változtatni! Úgyhogy tessék odaállni otthon a tükör elé, és feltenni a kérdést: Elégedett vagyok azzal, amit látok? Ha nem, akkor tessék változtatni!
Takács Nóra
Beszélgettünk azokról, akik eljönnek hozzátok, de most hadd kérdezősködjek rólatok. Hisz mindenki járta a saját útját, míg egy csapatba nem tömörültetek. Ki hogyan talált rá a saját szakmájára, mániájára?
ZÁRAY KATA: Kiskoromban, ha zsebpénzem volt, akkor azt biztosan ruhára költöttem. Néhány éve dolgoztam egy divatmagazinnál, és beleszerettem abba, hogy kitalálok valamit és megvalósítom. Három-négy éve fogalmazódott meg bennem, hogy stylist legyek.
BERTA: Jó látni, hogy a gondolatokból mi minden születhet. Nemcsak ruhákkal, hanem enteriőrökkel is foglalkozunk. Én olyan környezetben nőttem fel, ami efelé terelt. Anyukámnak ruhaüzlete volt, nagymamámnak turkálója, nyaranta ott ültem a ruhák között, úgyhogy szinte nem is volt kérdés, hol fogok kilyukadni.
Sokáig hajmodell voltál, aztán kezedbe vetted az eszközöket. Már a Barbie babádat is fésülgetted?
NIKI: Voltak Barbie babáim, de nem foglalkoztam különösebben a hajukkal. Az ragadott magával, amit hajmodellként láttam. A profizmus nyűgözött le, és hogy olyan szép dolgokat lehet csinálni. Nem akartam egy fodrász lenni a sok közül, arra vágytam, hogy ilyen csapatban dolgozhassak. Az nem vonzott, hogy tíz perc alatt levágjam valakinek a haját, de az igen, hogy megtanuljam és kitaláljam, hogy kinek mi áll jól. Imádom csinálni! Dolgozom üzletben is. Szeretem a sokféleséget.
KÁNTOR KATA: 14 évesen a nagybátyámtól kaptam az első fényképezőgépemet, de az még a szekrény tetején landolt. Alapvetően operatőr szerettem volna lenni, a családban mindig én kameráztam. Aztán a gimi harmadik évében az osztálytársam elvégzett egy fotóstanfolyamot és behozta a gépét. Tőle kaptam ihletet, és a mai napig hálás vagyok neki ezért. Szeretem, hogy ilyen sokszínű a munkám, hisz rengeteg emberrel találkozom. Kihozni azt az oldalát, amit nem ismer, vagy amivel még nem találkozott - igazi sikerélmény! Mindegyikünk a kreatív oldalát szereti annak, amit csinál. Beszélgettünk is róla, hogy egyikünk sem tudná elképzelni a mindennapjait egy irodában...
Oscar, te színházi emberként indultál, színpadon álltál, mozgásművészként kezdted. Ma már magad helyett másokat rajzolsz meg. Japán, New York - fantasztikus helyeken jártál. Azt hinném, hogy nehéz hátralépni. Látszásból a láttatásba.
OSCAR: Fura, én álmomban sem reméltem mindazt, ami megtörtént az életemben. Folyamatos személyiségfejlődés volt. Szeretek kipróbálni dolgokat, és nem maradok a felszínen, hanem a mélyére ások. Hiszek abban, hogy a sors vezényel. Így jutottam el Japánba is.
Mit hoztál onnan?
OSCAR: A sintó vallást. Amiben benne van a szépség csodálata, áhítata. Ami természetes, az önmagában szép. És milyen jó tenni azért, hogy valami gyönyörű legyen.
A nyugati világot is ismered. Na, az inkább maszkot rak az emberek arcára.
OSCAR: Az egyensúly a lényeg. Az életemben is erre törekszem. Ha kifelé kell fordulnom, akkor meg teszek mindent, de amúgy egy magánzó vagyok. Van egy saját világom, amiben megteremtem azt a harmóniát, amire szükségem van és feltölt. Japánban megtanultam az alázatot, amivel ők művelik a szakmát. Az ember tiszteletét. A kommunikációt. Azóta is abból táplálkozom, amit ott átéltem. A sminkelés mellett festegetek is. Vigyázok arra a harmóniára, amit megtaláltam, és őrzöm a szívemben.
Nóra, te modell voltál, ma pedig médiumként közvetítesz. Sok embernek mintát adsz...
NÓRA: Ha engem kérdeztél volna meg fiatalon, nyilván én sem gondoltam még álmomban sem, hogy egyszer majd mindezekről beszélgethetünk. Elkezdtem videókat csinálni, és egyszer csak szembesültem azzal, hogy mennyien nézik! Üggyé vált a dolog, és rádöbbentem, hogy ez mekkora felelősséggel jár, hisz már 160 ezren vagyunk a Facebookon, köztük rengeteg fiatal! És olyan jó, hogy most már jót is tudunk tenni, hogy összefogva segíteni is képesek vagyunk. Legutóbb fogyatékos gyerekeknek szereztünk hangszereket... Elképesztően jó érzés. Szeretném, ha lenne folytatása.
Te vagy a kapitány - add meg a végszót!
NÓRA: Nemrég egy hetvenes éveiben járó hölgy jött hozzánk. "Meghagytuk" a korát, nem akartunk belőle húszévest csinálni, annyira szép volt! Jöttek a kommentek, milyen jó látni, hogy a nőiesség kortalan! Olyan jó átadni az embereknek, hogy tessék, nézzétek - a nő örök! Jut eszembe - Nóra, nincs kedved hozzánk eljönni egy kellemes délutánra?
Ööö... naná, hogy van!
Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
0 komment
, kategória: Szily Nóra riportjai |
|
|
|
|
|
2014-10-25 23:33:27, szombat
|
|
|
Szily Nóra interjúja: Hevesi Tamás: "...engedem, hogy arra menjek, amerre az áramlat visz"
Leesett állal nézem hétről hétre a Sztárban sztár adásaiban. Régóta ismerjük egymást, jó pár éve egy nyáron át utaztunk együtt, és vezettünk egy rendezvénysorozatot - de aztán valahogy csend lett, és nem nagyon hallottam felőle. Most mintha a felgyűlt energiáját is beletenné egy-egy produkcióba... na és a hangja! Libabőr.
Rég láttalak, Tamás. Nagyon rég. És ámulva nézlek vasárnaponként.
Amikor felhívtak, az jutott elsőként eszembe, hogy ez olyan műsor, amiben nincs izzadtságszag. Úgy gondoltam, jópofa, hogy az ember nevettethet, de adott esetben könnyeket is csalhat a nézők szemébe. Többen mondták, hogy "Tamás, ez a te műsorod, ki fogsz virulni!" Akkor nem is értettem, miért gondolják - de már kapiskálom! Óriási felelősség visszaadni az eredeti előadót. Kellenek a mozdulatok, a belső energia, amivel életre keltem. Ezért minden egyes énekes életét elolvasom. Tudni akarom, milyen örömöket, tragédiákat élt át, hogy ki is ő valójában. Ez nem karaoke, hisz a személyiségét is meg kell jelenítenem, és azt nem a hangommal, hanem a lelkemmel teszem.
Amikor elvállaltad, éreztél benne tétet?
Nézd, az a tétje, hogy az ország megismerhet-e, felfedezhet-e újra. Talán mondhatom, hogy én kétszer jutottam fel életemben a hegytetőre...
A Jeremy-vel '86-ban...
Igen, aztán '94-ben az "Ezt egy életen át kell játszani" című dalommal.
Eltelt húsz év úgy, hogy nem voltál fent! Húsz, az nagyon sok!
Így van. Nemcsak, hogy fent nem voltam, hanem a köztudatban sem. Az olcsó bulvárszereplés persze nem hiányzott. Régen is és most is a minőség felé szeretnék törekedni mindenben. De most az is tét volt, hogy ki ne essek az első fordulóban. Akkor azt mondhatták volna: "aha, hát ezért tűnt el!" De ahogy lépegetek tovább, Nóra, alig hiszem el, elképesztő szeretetáradat indult el felém az országban. Beleborzongok most is...
Én is. Mint ahogy a szereplésedet nézve is. Csak az a kérdés dübörög bennem újra meg újra: miért nem láttuk, hallottuk ezt a fantasztikus pasit? Te érted?
Úgy fogalmaztam meg, hogy én vagyok az "invisible man". Láthatatlan emberként jártam az országot. Szerinted milyen érzés, amikor semmilyen nagy fesztiválra nem hívják már meg az embert? Viszont így is tele voltam fellépéssel, csak azok nem tudták áttörni a láthatatlanság és az ismeretlenség falát, pedig mindenhol vastapsot kaptam. Valamiért már nem voltam aktuális arc.
Fájt?
Nem. Inkább értetlen voltam - ez a legjobb szó rá. Azért, mert nem mutatott a média, én még nem felejtettem el énekelni. Mindig beleteszem magam a produkcióba, akármerre járok. Nem ismerem azt a szót, hogy hakni, nem az a kérdés hajt, hogy na, hol a kassza. És miközben régóta nem hallottál felőlem, én mégis meg tudtam élni az éneklésből. Pedig nincs menedzserem, sose volt. Egy hónappal ezelőttig a Facebookon sem voltam fent. Azt sem tudom, mit kell ott csinálni. Persze közben tudom, hogy efelé megy a világ...
De te nem mentél vele.
Direkt nem, mint ahogy azokon a partikon sem voltam, ahol "ott kell lenni". Utálom a sznobizmust, az öncélú kitárulkozást, a rongyrázást, és azt, hogy smúzolni kell. Nem szeretem, amikor szinte senki nem önmaga. Tudod, kik a barátaim? Az utca emberei. Vendéglátós, újságárus, postás. Esküszöm, a legjobb barátom egy vasutas.
Nyáron volt a 20 éves, jubileumi koncerted Gyulán, a szülőházad előtt. Ott, ahol már 14 évesen dalokat írtál, ahonnan zeneiskolába jártál, ahol hegedülni, citerázni, vadászkürtözni tanultál, no meg focizni, atletizálni... Az a kissrác mire vágyott igazán annak idején?
Színész akartam lenni. Érdekes, már általános iskolás koromban engem küldtek minden kulturális seregszemlére, mindenki azt mondta, hogy színész legyek. Már akkor is három dolog érdekelt. A színpad, a sport és az utazás. Nekiugrottam, és fölvettek Szentesre. Épp akkor indult a drámatagozat. Nagyon boldog voltam...
De egy év után otthagytad.
Hazamentem, mert hiányzott az atlétika, és olyan honvágyam volt! Nem voltam elkényeztetett srác, hárman vagyunk testvérek, de a család, a nagynéni, nagymama - nagyon hiányoztak. Tudod, amikor túrós buktára vágysz, és a nagyi rögtön nekiáll sütni... Ehhez képest a kollégiumban rácsok vettek körül. Soha nem felejtem el. Nem tudtam hova menekülni, hogy kiénekelhessem a fájdalmamat. Nagyon sokszor sírtam. Hiába voltak jó fej osztálytársaim, 15 éves voltam és nagyon érzékeny. Képzeld, találtam egy vasalószobát és oda zárkóztam be énekelni. Egy év után hazamenekültem, de második után megint visszamentem Szentesre, és végül ott érettségiztem, hogy aztán megpróbáljam a színművészetit.
Csak egyszer futottál neki, pedig az utolsó rostán estél ki.
Nem érdemeltem volna meg, hogy bejussak. Megmondom, miért. A színészetben egy társulat tagja vagy, és felelősséggel tartozol a tagok felé. A zenészéletben te dönthetsz, hogy merre mész. Nekem inkább ez való. Huszti Péter azt mondta, hogy jöjjek újra, mert nekem színésznek kell lennem, csak legyek szorgalmasabb. Tény, hogy a húsz kötelező versből jó pár a saját költeményem volt... Lusta voltam annyit megtanulni.
De nem mentél vissza.
Soha többé. Kijöttem a felvételiről, és életemben először megittam egy fél korsó sört. Úgy fejbe vágott, hogy azt se tudtam, jó irányba szállok-e föl a buszra. Aztán hazavonatoztam, és apám azzal a kérdéssel várt: "Sikerült, fiam?" Annyit mondtam neki, hogy: "Nem, de büszke leszel rám az élet más területén!" Abban a pillanatban letisztult bennem, hogy a színészet nem az én pályám. Nekem az a színpad kell, ahol a zenekarommal én lehetek az író, a dramaturg, a rendező - minden! És ez el is jött a Névtelen Nullával.
Mindezzel párhuzamosan egy másik mániának is éltél. 1983-ban Moszkvában egy tornán a legjobb középpályásnak választottak és egy Paul Breitner Adidas futballcipőt kaptál díjként. Megvan még?
Te miket tudsz?! Naná, hogy megvan! A futball mindig is az életem része volt. Gyulán, édesanyám tudta nélkül a szőnyeg alatt fekete filctollal fölrajzoltam egy gombfocipályát, Kolynos fogkrémes dobozokkal körberaktam, az volt a reklámfelirat, egy hajszárító volt a szembeszél, a bal kezem volt az egyik csapat, a jobb kezem a másik - és hangosan közvetítettem a mérkőzéseket. Édesapám is mindig azt mondta, hogy Tomikám, több lábon kell állni, ha az egyiket kirúgják, akkor is tovább tudsz menni! Mi van, ha történik valami a hangszálaimmal? A futball lett a másik lábam.
Olvastam valahol, hogy azt mondtad magadról, egy edző vagy, aki szeret énekelni. Nekem ettől elszorult a szívem.
Akkor úgy éreztem, hogy az ország elengedett engem, mint énekest.
Egyik este hoztál egy döntést, hogy elkezded ezt a karriert építeni? Besokalltál?
Nem. Inkább azt mondtam, hogy ezt szeretem csinálni. Állítólag van hozzá érzékem. '83-ban, amikor kint voltunk a csapattal Moszkvában, indulásunk előtt két nappal infarktust kapott az edzőnk. Én voltam a csapatkapitány, legyúrtam a játékosokat, és én tartottam az edzéseket is. És legyőztük azt a moszkvai válogatottat, amelyik Gyulán 4:1-re megvert bennünket! Egy olyan szabadrúgás variációval rúgtuk a gólt, amit én találtam ki és gyakoroltattam be. Akkor mondta a vezetőség, hogy "Tamás, neked olyan érzéked van ehhez, hogy egyszer edzőnek kell lenned. És nézd meg! Egyszer csak az lettem... A másik löket az volt, hogy Szekszárdon énekeltem egy női, nemzetközi futsaltornán (a futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata - a szerk.), ami után beszélgettünk. Két hét múlva felhívtak, hogy felmondott az edző, és a csapat egyöntetűen engem szeretne... És én belevágtam. A tanulásba is. A legmagasabb szintű diplomám van, ami létezik és angolul is levizsgáztam. 2008-ban kaptam meg a Pro Licence-t. Azóta is büszke vagyok rá!
Nem kellett azzal küzdened, hogy "itt az énekes-edző"?
De. És az nagyon rosszulesett. Nem tudták, vagy nem akarták észrevenni, hogy az ember esetleg két dologhoz is érthet magas szinten. Elmesélem a tavalyi évemet, mert valamit azért talán elárul... Edzője vagyok a cukorbeteg futsalválogatottnak, akikkel megnyertük az Európa Bajnokságot Horvátországban, Zadarban! Az idén pedig ezüstérmesek lettünk itthon, Balatonfüreden. Ezen kívül egy öregfiúk csapattal - ahol játékosedző voltam - feljutottunk az első osztályba úgy, hogy a legtöbb gólt rúgtuk és a legkevesebbet kaptuk a bajnokságban. Van még a Ferencváros szurkolói csapata, az FFC, akikkel pedig bent maradtunk a BLSZ I. osztályban, holott a kiesés szélén álltak, amikor megkerestek. Közel három hónap alatt - úgy, hogy nem igazoltunk senkit, ugyanazzal a játékoskerettel - sorra nyertünk mérkőzéseket és a 11. helyen végeztünk!
Mit tudsz te, Tamás? Megfejthető?
Talán ugyanaz a lényeg, mint a színpadon - 110 százalékot beletenni. Szerintem szakmailag és a magánéletben is makulátlannak kell lenni, mert különben beléd harapnak. Mindenkivel megtalálom a hangot. Készülök az edzésekre, minden ellenfélnek kielemeztem a gyenge pontjait, erősségeit, rúgásait, ki hova helyezkedik. Azt gondolom, hogy ennél sikeresebb év nem nagyon lehet, de nagyon szeretnék egyszer NB I.-ben edző lenni.
Várjál, hisz most itt vagyunk a TV2 udvarán két próba között. Mit kívánjak neked a műsorban való menetelésen túl?
Van egy ausztrál szleng: "drift wood". Úszó fatörzs, ami szabadon sodródik a vízen. A meder az életünk és azon belül engedem, hogy arra menjek, amerre az áramlat visz. Ha úgy gondolja az ország, hogy énekesként van rám szükség, akkor boldogan énekelek. Ha a színpadon nincs rám szükség, de edzőként igen, akkor örömmel csinálom azt. Ha pedig egyiket sem akarják - reméljük, hogy ilyenről nincsen szó -, akkor pedig ugyanolyan lesz az életem, mint eddig. Kis rendezvények, sok-sok kis fellépés és kis foci.
De nem vagy magányos fatörzs. A Sztárban sztár névjegyénél így fogalmaztál: "Életem legszebb pillanata, amikor felhúztam a feleségem ujjára a gyűrűt. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy még mindig rajta van." Miért nem szeretnéd, hogy a magánéletedről kérdezzelek? Az évek alatt a feleséged is ismertté vált pszichológusként.
A belső dolgainkat nem akarjuk megosztani senkivel. A családunk az egyetlen kincsünk, amit szeretnénk megtartani.
Annyi tudható, hogy sok-sok éve együtt vagytok. Talán az emberek szívesen tudnák egy működő kapcsolat receptjét.
Jó partnert kell találni! Kriszti mindenben fantasztikus. Humorban, nőiségében, mindenben. Tiszteljük és tiszteletben tartjuk egymást. Elképesztő büszke vagyok rá. Nemcsak a tudásáért, nemcsak azért, ahogy teszi a dolgát, hanem magát az embert, az egyediségét és az egyéniségét is szeretem. Tudod, én szeretek időnként egyedül lenni. Jönni-menni a világban, de bárhova megyek és bárhol is vagyok egyetlen dolog hiányzik - ő.
Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
0 komment
, kategória: Szily Nóra riportjai |
|
|
|
|
|
2014-10-25 23:23:33, szombat
|
|
|
Szily Nóra interjúja:Szabó Zsófi: "A kapcsolatomat is meggyászoltam, nem csak apukámat"
Már a dzsungelben láthatjuk esténként, de még sikerült elcsípnem az elutazását megelőzően. Búcsúzások, gyász, csend, újrakezdés és egy óriási váltás - sok minden történt vele idén, és az évnek még nincs is vége.
Tipródtál azon, hogy elvállald a szereplést a "Celeb vagyok, ments ki innen!" című műsorban?
Igen. Az egyik apró ok a műsor címe. Magyarországon a celeb kifejezést máshogy értelmezik, mint külföldön, ahonnan a kifejezés ered. Annak, aki tényleg igyekszik a napjait értékesebbé tenni, képviselni valamit és dolgozni, annak degradáló, ha azt mondják "celeb". Holott eredetileg csak azt jelenti, hogy valaki az emberek előtt éli az életét. Tény, hogy nálunk színes a skála, hiszen a reality-szereplőktől kezdve neves színművészekig sokakra használják. Amikor felkértek, feltettem magamnak a kérdést: Hol tartok 26 évesen? Szeretnék a következő években a Nemzeti Színház színésznője lenni? Vagy egy kereskedelmi csatornán képzelem el inkább magam? Mérlegelnem kellett. És úgy érzem, hogy jól döntöttem! Amúgy, szerintem, ez a műsor nagyon érdekes lesz abból a szempontból, hogy olyanokkal is össze leszek zárva, akikkel esetleg soha nem beszélgetnék. És biztos, hogy engem olyannak fogsz látni, amilyen valójában vagyok. Az elmúlt években kaptam hideget-meleget a bulvárban, a médiában, voltam naiv, nyilatkoztam ide-oda, pörögtem, aztán talán túlzottan is behúztam a féket. Nem jártam szórakozni, csöndet akartam, és azt, hogy komolyan vegyenek. Ennek ellenére összevissza írtak rólam, pedig meg akartam mutatni, hogy több van bennem, mint egy bulvárhősnőben. Nem mentem el interjúkra, nem akartam szerepelni. De tulajdonképpen miért is nem? Miért ne mehetnék el Dél-Afrikába egy reality show-ba?
Nem félsz attól, hogy olyan derül ki rólad - akár önmagad számára is -, ami nem biztos, hogy szimpatikus?
Szerintem épp a csupaszság fog segíteni, hogy levessem magamról azt, ami tulajdonképpen nincs is rajtam és soha nem is volt. Nekem az FB oldalam volt eddig a bástyám. Ott az lehetek, aki vagyok, azt képviselhetem, amit szeretnék. És ez a dzsungelben is így lesz, csak egy sokkal lecsupaszítottabb világban láthatnak majd összezárva emberekkel, smink nélkül, néha akár könnyek között. Egyáltalán nem tartok semmitől, és nem is készülök rá. Állítólag a többiek hetek óta izgulnak és pakolásznak. Ez ugyanolyan, mint amikor azon töröd a fejed, hogy milyen lesz majd a gödröt átugrani. De hát most még nem látható, hogy mekkora! Ráérek akkor stresszelni, ha odaérek a széléhez.
Ez jó hasonlat. De ha már a gödröknél, vagy épp az akadályok legyőzésénél tartunk... Hoztál egy döntést, és öt és fél év után egy egész más kihívást választottál. Mondhatnám, hogy szakmát váltasz. Színésznőből műsorvezető. Nem ugyanaz a szerep és terep.
Nemhogy nem ugyanaz, egészen más. De a színészetet nem hagyom ott! Hiszem, hogy van helyem a pályán, és be is fogom bizonyítani magamnak is, fent apukámnak is, és mindenki másnak. Azoknak is, akik azt akarják, hogy elvérezzek. De elég régóta vannak műsorvezetői ambícióim.
2011-ben beszélgettünk. Itt van nálam az akkori interjú, figyelj csak! Ha öt év múlva találkoznánk, miről szeretnél mesélni? - kérdeztem én. Mire te: Nem tudom, lehet, hogy már rég családban élek és itt ugrálnak a gyerekek, de az is lehet, hogy szingli leszek, és egy-két színházban játszom, vagy a tévében műsort vezetek, szerkesztek. De az is lehet, hogy ezt az egészet itt hagyom, és egy lovardában fogsz megtalálni. Nekem annyira változik az életem, 180 fokos fordulatok vannak időnként, de nem félek attól, hogy mi lesz, tudom, hogy úgyis jó lesz. Nekem akkora szerencsém van az életben, hogy annak a gyereke vagyok, akinek, olyan neveltetést kaptam, amilyet, olyan sok sportot, művészetet, színházat kipróbálhattam, amit csak lehet. Voltam már szerelmes, éltem már önállóan, most egy kereskedelmi csatornán számítanak rám, celeb is vagyok, de közben van egy olyan intimszférám, ami csak az enyém, és már csak egy pasi hiányzik. Igaz, még csak 3 év telt el azóta.
Másold be ezt légyszi a mostani beszélgetésünkbe is! Ugyanezt tudom neked elmondani.
A műsorvezetésben mi vonz? Egy szerepnél megírják a karaktert, abba kell belehelyezkedned. A tévében az a kérdés, hogy a saját személyiséged átjön-e a képernyőn.
Sokan kérdezték, hogy milyen leszek. Mindig azt mondtam, hogy én Szabó Zsófi leszek, de közben bennem is mocorgott a kérdés, hogy tényleg - milyen lehetek? És elképzeltem, hogy majd így beszélek, úgy konferálok, aztán rájöttem, hogy ez korántsem így működik. Remeg a lábam rendesen! Ez az a szakma, ahol megmutathatod, sőt meg is kell mutatnod, hogy vannak saját gondolataid. Neked mondjam? A civil életben osztom a lapokat, vág az eszem, spontán vagyok, és mivel muzikális vagyok, szerintem van ritmusérzékem. Beszélgetni könnyű velem. Na, de műsorvezetőként ott állni? Megmondom őszintén - ugye, volt már jó pár tréningem -, hát, nagyokat pislogtam! Forgott a kamera, fogtam a mikrofont - atyavilág! Ha valaki azt feltételezi, hogy azt gondolom, egyik pillanatról a másikra műsorvezető leszek - téved. Tudom, hogy rengeteget kell még tanulnom. Szeretnék jó műsorvezetővé válni. Majd... Ugyanúgy, mint amikor 5 és fél évvel ezelőtt bekerültem a sorozatba és azt mondtam, hogy szeretnék jó színésznő lenni.
Vagy mint amikor fölültél a lóra és szerettél volna jól lovas lenni.
Mindig van hova fejlődni. Pont ezek azok a szakmák - a lovasság, műsorvezetés, színészet - azok, ahol életed végéig tanulsz és bármikor érhet valami váratlanul. Úgy esel le a lóról, olyan interjúalanyod lesz, olyan szerepet kapsz - kimeríthetetlen. A Jóban Rosszban sorozatban már bekebeleztem a karaktert. Elkényelmesedtem. Már nem úgy tanultam a szöveget. Csak ránéztem a lapra és mondtam. Megszereztem a rutint és a profizmust. Rengeteget fejlődtem, de azt hiszem, most kellett döntenem. Ha még évekig csinálnám, hogy tudnék majd kitörni abból a szerepből? Ha jön a lehetőség, akkor élni kell vele. Én mindig éltem.
Édesapád azt mondogatta: "Úgy viselkedj, hogy nekem tetsszen!" Most vajon mit súgna?
Hogy húzzam meg a nadrágszíjat, mert most fel kell kötnöm a gatyámat! Olyan periódusát élem az életemnek, amikor keményen bele kell állni. Nemcsak az elismerésért, hanem azért, mert tényleg olyan pályára lépek, ahol a szerencse édeskevés. Egy műsorvezetőnek azon kívül, hogy önmagát adja, még ezer dologra kell figyelnie.
Ebben az évben röpke hat hónap alatt mélységek és magasságok követték egymást az életedben. Komoly tapasztalás...
Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de én tényleg újjászülettem! Az, hogy túléltem apukám elvesztését, akárhogy is nézem, újjászületés. Hisz itt vagyok! Segítek anyukámnak, figyelek a tesómra, mondhatnám, hogy átvettem a családfő szerepét. Furcsa... Annak idején úgy vágtam neki 2014-nek, hogy idén felelősséget vállalok. Az akkori barátomért, a gyerekeiért, azért a döntésért, hogy vele leszek, és ezt véglegesnek gondoltam. Így indultam.
És aztán a felelősségvállalásnak más fajtája jött el.
Igen. Nagyon sok minden történt ebben a fél évben. Ahogy az idézett interjúnkban is mondtam - folyamatosan 180 fokos fordulatok vannak az életemben, de ennél nagyobb változás soha nem lesz.
Véget ért az a kapcsolatod is, amiről oly sokat írt a bulvár is. Alaposan megcincáltak. Ítélkeztek.
Nem akarom sokadjára átrágni, hogy mi és hogyan történt. Abszurd helyzet volt: olyan dologban kellett volna megvédeni magam, amiben ártatlan voltam. Mintha bíróság előtt állnék, és azt mondanák, hogy gyilkoltam, és lecsuknának valami olyanért, amit nem követtem el. Azt állították, hogy egy évig valakinek a szeretője voltam. Ez nemhogy egy évig, egyetlen percig sem volt igaz, és azért fáj, mert megbélyegeztek. Az emberek kinek hittek? Nyilván nem nekem. Senki nem gondolja végig, vajon mi, miért és hogyan történhetett. Persze értem, de nagyon méltatlan volt. Megszenvedtem, kész, vége, lezártam.
Nyitott már a lelked valami újra?
A kapcsolatomat is meggyászoltam, nem csak apukámat. Nem tudom kijelenteni, hogy teljesen felépültem. De ha majd jön valaki, nem fogom azt mondani, hogy ne gyere, mert nem akarom. Nincsenek ilyen sémáim. Nem keresgélek, de pontosan tudom, hogy az a jó, ha az embernek van társa.
Anno azt mondtad, hogy apuval "szeretetkötél" köt össze. Vajon megvan még?
Akkor, amikor apa itt hagyott, azt gondoltam, hogy elszakadt, hisz egy kötelet meg tudsz fogni, magadhoz tudod húzni, és én már nem tehetem. De ő továbbra is itt van velem. Az az útravaló, amivel itt hagyott, ugyanúgy megvan.
Talán azok tesznek alkalmassá arra, amit az imént mondtál. A családi felelősségvállalásra.
Igen, mindig arra vágytam, hogy úristen, most már nekem legyen családom, gyerekem! Görcsösen akartam. Azt gondoltam, hogy fiatalon leszek anyuka. De a felelősségvállalás nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy új családért leszel felelős, hanem azért a családodért, ahova születtél. Most ez a kötelék vált nagyon erőssé. Mindent megtennék értük. Eddig az volt a kérdés, hogy velem mi van. Most már az, hogy mi van velük, velünk...
Átírnál valamit utólag?
Nem tudom, hisz azt nem tudom megmásítani, hogy apukám nincs itt.
Pici korod óta féltél attól, hogy ez egyszer csak bekövetkezik.
Igen. Rettegtem. Ha apu nem hal meg, akkor lehet, hogy teljesen más lenne az életem. Olyan érdekes, azt érzem, nem véletlenül hagyott itt éppen most. Ha öt éve, az első agyvérzésénél engedte volna el a kezem, akkor nem jutottam volna el idáig, mert még nem voltam ennyire erős. Akkor én is meghaltam volna vele együtt abban az értelemben, hogy nem lettem volna képes mindarra, amit azóta elértem. Azt hiszem, hogy sok szempontból miattam is élt. Rengeteg ember fél attól, hogy meg fog halni. Én nem félek. Abszurd ilyenről beszélgetni, de van, hogy olyan fájdalmat kapsz az élettől, amiről tudod, hogy ennél soha semmi nem lesz rosszabb. Oké, megmar a pók, fájni fog. És? Elvisznek az orvoshoz, kapok majd ellenszert. A fájdalom is nagyon relatívvá vált. És tudom, hogy olyan szeretetkötél, ami apukám és köztem volt, a gyerekemmel lesz újra. Egyszer, majd, ha eljön az ideje...
Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
0 komment
, kategória: Szily Nóra riportjai |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:49:00, szombat
|
|
|
Heti útravaló Müller Pétertől - 149. rész
Ahol szeretnek, ott vagy otthon.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.
Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.
"Ha a barátomhoz megyek: hazamegyek."
Ezt a mondatot most éld át, és figyeld magadban. Hamarosan érzed, hogy a mélyén ott van az a tapasztalatod, hogy otthonod csak ott van, ahol szeretnek. Ha valaki "hazamegy", olyan helyre megy, ahol szeretet van. Ahol szeret, és ahol őt is szeretik. "Itt végre jó. Hazajöttem."
Ha valakinek az otthonában nincs szeretet, az nincs otthon. Akkor sem, ha ott alszik, ott étkezik, és oda van bejelentve. Akkor sem, ha a saját háza, amelyet a két kezével épített. Minden ismerős és megszokott benne, de nincs otthon benne. "Hazamenni" azt jelenti, hogy visszamenni lényem igazi és egyetlen valóságos állapotába - a szeretetbe. Ahol otthon vagyok.
Minden más helyen idegenben élek. A közönyben, a gyűlöletben, a szeretetlenségben az embernek nincs hazája, mert lelkének idegenek ezek az élmények. Az ember idegenként élhet a férje mellett, néha még a saját gyermekei között is, ha nem szeretik. Előfordul, hogy a biológiai anyaság kevés hozzá.
Vonatkozik ez a hazaszeretetre is. A külföldön élők honvágyában a gyermekkoruk él, a megszokott nyelv, ismerős házak, utcák, s olyan állapotok emlékei, amelyben szerették. Amikor egy barát, egy feleség, vagy férj idegenné válik - vagyis ismerem, de már nem szeretem -, idegenként élsz tovább mellette.
Az ember igazi hazája a szeretetben van. Minden más helyen számkivetett.
Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
0 komment
, kategória: Heti útravaló - Müller Péter |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:35:43, szombat
|
|
|
A leghíresebb fűszerkeverékek
A fűszerek használata szinte egyidős a civilizáció történetével. Feltehetően már az őskor végén felfedezték eleink, hogy bizonyos növények, illetve azok kombinációja ízletesebbé teszik az ételeket. Az ókorban már komoly kultusza volt a fűszerezésnek, és ekkoriban jelentek meg a különféle fűszerkeverékek.
A fűszerek iránti érdeklődés, sőt rajongás az idők folyamán egyre fokozódott, mára pedig szinte mindenféle fűszer, illetve keverék elérhető a világ minden táján. No de melyik fűszerkeverék miből áll? Melyek a leghíresebbek?
A különféle illatos fűszerek teszik izgalmassá ételeinket
Kis fűszertörténet
A fűszerek történetén keresztül gyakorlatilag kultúrkörök teljes históriáját, szokásait, életmódját végig lehet követni. Az ókorban, a messzi, ismeretlenből a nagy civilizációkba eljutott fűszerek hihetetlen kincsnek számítottak. Csak a kiváltságos osztályok tagjai engedhettek maguknak különlegesen fűszerezett ételeket. Hasonló volt a helyzet a középkor és a kora újkor folyamán is. Elegendő, ha arra gondolunk, hogy Kolumbusz eredetileg nem Amerika, hanem a mesebeli fűszerek honának felfedezésére indult a Santa Maria fedélzetén, új fűszerek reményében.
Köztudomású, hogy a mai szemmel alapfűszernek számító só vagy bors a középkorban olyan értéknek számítottak, amelyek birtoklásáért nem egyszerűen vagyonos embernek tekintettek valakit, de fizetőeszközként is szolgáltak, sőt akár háborúkat is vívtak a megszerzésükért. Hát még a mesés indiai fűszerekért!
A színes, aromás fűszerek évezredek óta fontos szerepet töltenek be a világ konyháiban
Merthogy a fűszerek hazájának régtől fogva Indiát tekintették az európai népek. Nem véletlen, hogy a híres ,,fűszerút" gyakorlatilag Indiát kötötte össze Európával. Jóllehet az évezredek alatt kialakult úgynevezett nagy fűszerút valahonnan Japán nyugati partjairól indulhatott, aztán Indonézián, Kínán keresztül haladva folytatódott Indiába, majd onnan Európába. Persze ezt inkább kalandos tengeri útvonalként érdemes elképzelni, sok-sok veszéllyel. A hatalmas távolságok, az állandó háborúk és mostoha körülmények igen megnehezítették a kereskedők dolgát.
Minden korszaknak megvoltak a maga különleges és drága, sőt divatos fűszerei, amelyeket az öreg kontinensen sokszor szó szerint aranyáron mértek. A középkorban pl. a már említett bors mellett legendásan drága keleti fűszernek számított többek között a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg. Az újkor hajnalán pedig igazi luxusfűszer volt a vanília, a chili vagy a kakaófa termése. Ma persze mindezekhez könnyen hozzá lehet jutni, de időről időre ma is feltűnnek izgalmas ízesítők, népszerű fűszerkeverékek, különleges ízekkel gazdagítva a helyi konyhát.
A fűszerekkel együtt tehát hosszú idő alatt világszerte egyre több különleges fűszerkeverék is ismertté vált. Némelyik annyira köznapinak számít, hogy a háztartások többségének polcain is megtalálhatók, mások pedig egy-egy nem mindennapi fogás elkészítéséhez jönnek jól a fűszerpolcon.
Curry és garam masala, a híres indiai fűszerkeverékek
Az sem véletlen, hogy a nálunk is ismert nevezetes fűszerkeverékek közül nem is egy az indiai szubkontinensről származik. Mind közül a legnépszerűbb a curry. Egészen pontos kifejezéssel: a currypor. A szó a tamil 'karhi' nyugati átírása. Jóllehet a szó eredetileg a fűszeres mártással kínált indiai fogásokat jelentette, és csak később, a fűszerkeverék ,,nyugati" elterjedésének köszönhetően kezdtek különbséget tenni étel és fűszer között. A fűszerkeverék valószínűleg annak köszönheti nagyszabású karrierjét, hogy az egykor Indiában megfordult európaiak szerettek volna odahaza is hasonló fűszeres étkeket fogyasztani. Így aztán különböző összetételű curry névvel illetett fűszerkeverékeket kisebb és nagyobb vállalkozások is elkezdtek összeállítani a világ számos pontján. Az is az igazsághoz tartozik, hogy a fűszerkeverék összetevői Indiában régiónként különbözhetnek egymástól. A currypornak valójában nincs egyetlen eredeti receptje, számtalan keverék létezik India-szerte éppúgy, mint más ázsiai országokban. Ez részben függ az adott terület, illetve ország klimatikus viszonyaitól, az egy-egy helyen nagyobb mennyiségben termelt fűszernövényektől, az adott konyha által előnyben részesített aromáktól. Melegebb éghajlatú helyeken pl. több chilit, míg kevésbé forró helyeken több melegítő, aromás fűszert kevernek bele.
A curryvel fűszerezett gazdag indiai fogások világszerte igen kedveltek
Általában tartalmaznak a curry-keverékek kurkumát, chilit, koriandermagot, görögszénát, de kerülhet bele római kömény, fűszerkömény, bors, zöld vagy fekete kardamom, de akár szerecsendió, fahéj és más illatos, aromás fűszer is.
Saját curry-keveréket akár otthon is lehet készíteni. A következő alaprecept kissé csípős, a chili mennyisége ízlés szerint akár a felére is csökkenthető.
Curry fűszerkeverék házilag
Hozzávalók 1 kis üveg keverékhez:
6-8 db kisebb, szárított egész chilipaprika
8 evőkanál koriandermag
4 evőkanál római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
2 teáskanál görögszéna
2 teáskanál fekete mustármag
2 teáskanál egész feketebors
1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér
Elkészítés: Ha nem akarunk nagyon erős fűszerkeveréket, a chilipaprikák magjait távolítsuk el. Vágjuk nagyobb darabokra. Az így előkészített chilit - az őrölt gyömbér és a kurkuma kivételével - a többi fűszerrel tegyük vastag falú serpenyőbe, majd közepes tűznél, folyamatos keverés mellett 2-3 perc alatt zsiradék nélkül enyhén pirítsuk meg. Hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, mozsárban vagy fűszerek őrlésére használt kávédarálóban őröljük porrá. Öntsük tálba, majd keverjük hozzá a már elve őrölt kurkumát és gyömbért.
Jól zárható üvegben tároljuk, maximum 2-3 hónapig őrzi meg így aromáját.
Ha aromásabb curry-keveréket szeretnénk, a pirítandó fűszerekhez tegyünk még 1 egész fahéjrudat, 1 evőkanál édesköménymagot, 5-6 db egész szegfűszeget.
Curryvel fűszerezhetünk leveseket, mártásokat, zöldséges, halas, húsos fogásokat is. Mivel igen intenzív, jellegzetes aromájú keverék, mértékkel használjuk!
Jóllehet India-szerte megszámlálhatatlan fűszerkeverék található, az európai konyhákban a curry mellett az úgynevezett masalák terjedtek el leginkább. Ezek a fűszerpor vagy paszta formájában is kapható keverékek is lehetnek kifejezetten csípősek vagy egészen enyhék. A masala aromáját jelentősen befolyásolja az összetevők őrlésének, valamint pirításának technikája is.
A garam masala számos indiai fogás kedvelt fűszerkeveréke
A garam masala kifejezetten meleg fűszerkeveréket jelent - kitűnő ízesítője pl. a hüvelyesekből (főként lencsefélékből) készült fogásoknak vagy a bárányból készített mártásos indiai ételeknek. Ha egy jó indiai lencsekrémlevest készítenénk vöröslencséből, a garam masala tökéletes fűszerkeverék hozzá!
Garam masala házilag
Hozzávalók 1 kis üveg keverékhez:
10 db egész szegfűszeg
10 db zöld kardamom
6 evőkanál koriandermag
4 evőkanál római kömény
3 db szárított babérlevél
1 evőkanál egész feketebors
1 evőkanál őrölt szerecsendió-virág
1 db kb. 5 cm hosszú fahéjrúd
Elkészítés: Egy vastag falú serpenyőt zsiradék nélkül felmelegítünk. Az őrölt szerecsendió-virág kivételével mindent az forró serpenyőbe szórunk, és mérsékelt tűzön addig pirítjuk, míg illatozni nem kezdenek. A serpenyőt levesszük a tűzről. A kardamomokat kiszabadítjuk a hüvelyükből, a fahéjat apróbb darabokra vagdossuk. Mozsárban vagy konyhai robotgépben egészen finomra őröljük a már kihűlt, pirított fűszereket. Végül hozzákeverjük a szerecsendió-virágot.
Jól záródó üvegben tárolva kb. 3 hónapig őrzi meg aromáját.
Afrika, Közel-Kelet és Kína fűszerkeverékei
Számunkra egzotikus fűszerekben az afrikai kontinens is bővelkedik. Ma már idehaza is egyre több afrikai fűszerkeverék kapható.
Észak-Afrika legismertebb fűszerkeveréke a Ras el Hanout, aminek összetevőit gyakran mozsárban aprítják finomra
Az észak-afrikai Marokkó konyhájának fogásai egyre elterjedtebbek világszerte. Az itteni híres fűszerkeverék, a Ras el Hanout több mint 20, de akár 30 összetevőből is állhat. A jelentése leginkább a ,,bolt vezetője" kifejezéssel adható vissza, utalva arra, hogy a fűszerkereskedő a legjobb fűszerekből állítja össze. Természetesen a Ras el Hanoutnak is megszámlálhatatlan receptje létezik, kis túlzással: ahány hely, annyiféle lehet. Sok más mellett akad benne chili, fahéj, kardamom, koriander, kurkuma, feketebors, só, gyömbér, valamint különféle szárított, ehető virágok is. A Ras el Hanoutot afrodiziákumnak is tekintik, a tajine-ban készült fogások szinte mindegyikéhez használják.
Az etióp konyha egyik alapfűszere a berbere vagy berberé néven ismert különleges aromájú, kifejezetten markáns, csípős keverék, ami igen sokoldalúan használható. Szárnyasokból készített egytálételekhez, halakhoz, sültekhez használják - de érdemes nagyon mértékletesen bánni vele. A berbere legalább 10-12 fűszert tartalmaz, a leggyakoribb összetevői: nagy mennyiségű chilipaprika és fehér kardamom, kisebb mennyiségben található benne szegfűbors, feketebors, római kömény, koriandermag, görögszéna, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, só, valamint egy nálunk alig ismert fűszer, az ajovan. Ez utóbbi Etiópia mellett az Arab-félszigeten, Indiában, az egykori Perzsa Birodalom területén is igen elterjedt, aromás fűszer.
A közel-keleti és a kelet-mediterrán konyha számos friss és szárított fűszerrel gazdagított fogása ismert ma már nálunk is. Az egyik legelterjedtebb szárított fűszerkeverék Észak-Afrikában és a Földközi-tenger teljes keleti részén elterjedt. A za'atar vagy zatar néven ismert oregánóból, kakukkfűből, szezámmagból és sumacból álló keveréket mártogató szószokba, grillezett húsokhoz, sőt kenyérlepényekre is szórják.
A za'atarral fűszerezett lepénykenyér önmagában is nagyon ízletes, de gyakran kínálják mártogató szószokkal, saláták mellé is
Jellegzetes, pikáns, de egyáltalán nem csípős keverék, amit nemritkán sóval, olívaolajjal is elegyítenek, és így kerül a péksütemények vagy frissensültek tetejére. Érdemes kipróbálni csicseriborsóból készült uzsonnakrémekhez, hummuszhoz is.
A közel-keleti Libanon világszerte elterjedt fűszerkeveréke az úgynevezett libanoni hét fűszer, a feketebors, szegfűbors, szegfűszeg, görögszéna, szerecsendió, fahéj, gyömbér kombinációjából álló aromás fűszerkeverék.
A változatos libanoni konyha egyetlen fűszerkeveréke a libanoni hét fűszer számos fogás ízesítője lehet
Jóllehet Libanonban a hét fűszert frissen keverik össze, és fűszerezik vele a különféle húsokból, zöldségekből készült fogásokat, nálunk többnyire előrecsomagolt kiszerelésben kapható. A libanoni hét fűszerről érdemes tudni, hogy az autentikus libanoni konyhában ez az egyetlen keverékként használt fűszer.
Ha pedig már a számmal illetett híres fűszerkeverékeknél járunk, egy nagy ugrással az ételekben és fűszerekben gazdag kínai konyhát sem szabad elfeledni. Bár egységes kínai konyháról lehetetlenség beszélni, van egy világszerte elterjedt keverék, amit mindenki ismer - ez pedig a kínai öt fűszer. A keverék azonos arányban tartalmaz szecsuáni borsot, fahéjat vagy a kasszia fa kérgét, szegfűszeget, édesköménymagot és csillagánizst.
A kínai fogások jellegzetes fűszerkeveréke az aromás kínai öt fűszer
A finomra őrölt magok keveréke kitűnő mindenféle húsételhez, remekül illik a szójaszósszal tálalt fogásokhoz.
Ha egyszerű, kínai fűszeres grillételt tálalnánk, keverjünk össze 2 evőkanál tengeri sót 1 teáskanál kínai öt fűszerkeverékkel, és ezzel fűszerezzük a grillre kerülő csirkecombokat. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű lesz tőle a hús!
Híres fűszerkeverékek Európából
Ki ne találkozott volna a nevezetes, szintén változó összetevőkből álló olasz városokról elnevezett fűszerkeverékekkel? A bolognai, a milánói vagy épp a nápolyi fűszerkeverék rendszerint aromás zöldfűszerek (többek között oregánó, bazsalikom, zsálya, kakukkfű) mellett gyakran szárított zöldség- és hagymaféléket, sót, paprikát is tartalmazhatnak. Mindenféle tésztaételhez, mártáshoz, tengeri herkentyűkhoz, halakhoz, húsokhoz remekül illenek.
A milánói spagetti is a fűszerkeveréknek köszönhetően lesz ellenállhatatlan
Ezeknek sincs egyetlen vagy eredetinek tekinthető receptje, ahány kereskedés, annyifélék lehetnek, persze mindegyik igyekszik valamiképp megfelelni az adott város legnépszerűbbnek tekintett fűszerkombinációjának (az északi városok nevét viselők nem vagy kevés csípős összetevőt tartalmaznak, a nápolyiba gyakran kerül valamilyen erős paprika is). Mivel nincs hitelesített receptúrájuk, összetételüket, sőt állagukat illetően is igen különbözők lehetnek. Van, amelyiknek alapjait szinte porrá őrlik, míg másokban nagyobb méretűre tördelt vagy aprított alapanyagok vannak.
A francia konyhának is megvannak az ismert fűszerkeverékei, amelyek közül a legismertebb talán a provence-i jelzővel illetett. Ez az illatos, főként rozmarinból, majoránnából, borsikafűből, kakukkfűből, bazsalikomból, oregánóból, helyenként ánizsból, levendulából és más összetevőkből kínált keverék húsételekhez, mártásokhoz is jól illik. A nevezetes fűszercsokor, a bouquet garni ugyan rendszerint friss fűszernövényekből készül, de kapható szárított formában, zacskós kiszerelésben is.
A francia konyha nevezetes fűszercsokra levesek, mártások, egytálételek ízesítője is lehet
A bouquet garni is sokféle zöldfűszerből állhat, van benne petrezselyemzöld, zsálya, kakukkfű, rozmaring, babérlevél, de kerülhet bele bazsalikom, tárkony, zellerzöld, csombor is. Összetétele az ízesítendő fogás jellegétől függően is változhat. Nemritkán kis teatojásba vagy gézbe rakják a fűszerek keverékét, és így rakják az ételbe - aztán, ha elkészült a fogás, egyszerűen eltávolítják, az aromák azonban benne maradnak a fazékban. Olyan nevezetes fogások ízesítője lehet, mint a burgundi marharagu vagy a pot au feu, de a híres francia hagymalevesből, illetőleg a hallevesből, a bouillabaisse-ből sem hiányozhat.
Nálunk szinte minden háztartás alapfűszerének számít a 2008-ban elhunyt boszniai horvát származású vegyészprofesszor-asszony, Zlata Bartl nevéhez köthető, 1959-ben piacra került vegeta. Bizony, ez is egy fűszerkeverék, méghozzá Közép-Kelet-Európa egyik legismertebbje.
A vegetát nem is tartjuk fűszerkeveréknek, pedig az!
Ez a szárított fűszerek, zöldségfélék és só elegyét tartalmazó, évtizedeken át a hazai háztartásokban majdnem mindenhez használt elegy 1967 óta kapható Magyarországon. Jóllehet ma már számtalan variációban kínálják (sokszor tartósítókkal, ízfokozókkal is feldúsítva), de sokoldalú felhasználásának köszönhetően máig az egyik legkeresettebb idehaza. Ki ne használta volna levesekhez, főzelékekhez vagy épp egytálételekhez? Biztosan majd' mindenkinél akad otthon belőle több vagy kevesebb, vagy akár házilag is lehet készíteni, az interneten számtalan receptje fellelhető.
Az ismerős és kevésbé ismert fűszerkeverékekkel mindig érdemes kísérletezni, amelyik beválik, abból tartani otthon egy keveset. Kétségtelenül frissen a legjobbak, ezért sem érdemes komoly mennyiséget felhalmozni belőlük, hisz aromájuk viszonylag hamar elillan. Minden fűszerkeverékre igaz, hogy mértékletes használatuk nem csupán az ételeket ízesíti, de az étvágyunkra vagy épp emésztésünkre is jótékony hatást gyakorol. Mindenből azonban csak mértékletesen használjunk!
A különféle illatos fűszerek teszik izgalmassá ételeinket
HL
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:22:23, szombat
|
|
|
Kapris-kapros lazac
Hozzávalók:
50 dkg lazacfilé
5 dkg vaj
4 teáskanál kapribogyó vagy kaprigyümölcs
4 evőkanál citromlé és 6 evőkanál víz keveréke
1 citrom meghámozva, karikára vágva
50 dkg apró szemű burgonya
1 csokor vágott kapor
só
bors
Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük meg.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét, majd helyezzük bele a sózott és borsozott lazacszeleteket. 3-4 percig süssük az egyik oldalán, fordítsuk meg, majd a másik oldalán is 2-3 percig süssük. Adjuk hozzá a kaprit, a maradék vajat, a citromlé-keveréket, acitromkarikákat, és forraljuk 1-2 percig.
A halat tegyük forró tányérra a kaprival együtt, helyezzük mellé a leszűrt, főtt burgonyát. Szórjuk a kaprot a visszamaradt citromos vajba, forgassuk össze, majd locsoljuk a burgonyára, és azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:19:43, szombat
|
|
|
Zellersaláta
Elkészítés:
A zellert nagy lyuku reszelőn lereszeljük, gyorsan megsózzuk, hogy ne barnuljon meg. Héjában főzünk krumplit. Megvárjuk,hogy kihűljön, majd azt is lereszeljük, mint a zellert. Összekeverjük, borsozzuk, kis ételízesítőt, citromlevet, kevés édesítőt és tejfölt adunk hozzá, utánasózunk. Kicsit állni hagyjuk.
Megjegyzés:
A receptet Momi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:16:58, szombat
|
|
|
Leveles tésztakosárka chilis gombaraguval
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta
1 tojás
A chilis gombaraguhoz:
0,5 dl olívaolaj
1 chilipaprika
1 sárga kaliforniai paprika
2 szál zöldhagyma
40 dkg csiperkegomba
10 dkg szegfűgomba
1,5 dl 30%-os tejszín
1 szál friss rozmaring
1 csokor petrezselyem
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A fagyasztott leveles tésztát hűtőben kiengedjük. A chilipaprikát, a kaliforniai paprikát, a zöldhagymát, a gombákat és a zöldfűszereket megmossuk és leszárítjuk.
A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, a széleit körben levágjuk, hogy egy nagy négyszöget kapjunk, amit pizzavágóval 4 egyforma részre, négyzetre vágunk.
A leeső tésztaszéleket késfok vastagra kinyújtjuk, majd szintén pizzavágóval vékony csíkokat vágunk belőle, ez lesz a kosárkák széle.
A tésztanégyszeteket megkenjük felvert tojással, a tésztaszélekkel körberagasztjuk, újból megkenjük tojással,
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Közben a raguhoz a forró olajon a karikákra szelt chilipaprikát 10-15 másodperc alatt megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt sárga kaliforniai paprikát, a centis szeletekre vágott zöldhagymát, a cikkekre darabolt csiperkét, és magas tűzön - rázogatva - kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a tejszínnel, az aprított rozmaringgal, petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük, és 1 perc alatt összeforraljuk.
Tálaláskor a tésztakosárkákat tányérokra tesszük, ráhalmozzuk a chilis gombaragut, és forrón kínáljuk. Ízlés szerint díszíthetjük friss zöldfűszerekkel.
Megjegyzés:
A fagyasztott leveles tésztát fontos, hogy hűtőben engedjük ki, mert különben megolvad a tésztában lévő nagy mennyiségű vaj és nem tudunk vele dolgozni, tönkremegy a tészta, nem lesz leveles. A kinyújtott leveles tésztát vághatjuk derelyevágóval is, így hullámos, még szebb lesz a tésztakrusztád széle.
Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:11:41, szombat
|
|
|
Krémtúrós-barackos pite citrommázzal
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (nálam 1/3 fehér tönkölyliszt, 1/3 rétesliszt, 1/3 simaliszt volt)
25 dkg "Vénusz sütőmargarin
1 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
6 dkg porcukor
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg krémtúró
2 tojás sárgája
mazsola - ízlés szerint
30 dkg őszibarack
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2+2 db babapiskóta
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor - ízlés szerint (nálam xilit és nádcukor volt)
A citrommázhoz:
1/2 citrom leve
2-3 dkg "Vénusz sütőmargarin
18 dkg porcukor (átszitálva)
Elkészítés:
A tésztához a sütőporral elkevert lisztben a margarint szétmorzsoljuk, a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk, letakarva pihentetjük, ameddig a tölteléket elkészítjük.
A krémtúrót keverőtálban kikeverjük a cukorral, a tojások sárgájával, a pudingporral, 2 reszelt babapiskótával, a citromhéjjal és a mazsolával.
A barackok héját lehúzzuk, kimagozzuk, kis kockákra daraboljuk. A 4 tojás fehérjét 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A túróhoz keverjük két részletben finoman a kemény habot, végül beleforgatjuk a barackot.
A tésztát felezzük, egyik felét lisztezett felületen előre kikent közepes tepsibe nyújtjuk. Ráreszelünk 2 db babapiskótát, elsimítjuk rajta a tölteléket. A másik tésztalapot is kinyújtjuk, és sodrófára tekerve a töltelékre görgetjük. Tetejét villával sűrűn megszurkáljuk, előmelegített 190 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt enyhe pirulásig sütjük.
A tésztát hűtjük, közben a mázhoz valókat kikeverjük (sűrű tejföl állagúnak kell lennie), és még a langyos sütemény tetejére kenjük.
Mire a tészta teljesen kihűl, a máz is megszárad, szeleteljük és tálaljuk.
Megjegyzés:
A tésztába és a töltelékbe szándékosan kevesebb cukrot használtam, mint a sima túrós piténél a máz miatt.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-10-25 22:08:14, szombat
|
|
|
Dinsztelt marhafelsál
Hozzávalók:
1,5 kg marhafelsál
1 kg hagyma
10 dkg libazsír
2 db tv paprika
2 db nagyobb paradicsom
3 dl száraz vörösbor
2 dl húslé (lehet leveskockából is)
só
frissen őrölt vegyes bors
babérlevél
őrölt kömény
tárkony
A páchoz:
frissen őrölt vegyes bors
babérlevél
őrölt kömény
tárkony
kevés mustár
borókabogyó
extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A marhahúst felszeletelem, széleit beirdalom, sózom, borsozom, megkenem mustárral, egy jénaiba rétegezem, a szeletek közé szórok tárkonyt, őrölt köményt, teszek bele babérlevelet, borókabogyót. Ismét jöhetnek hússzeletek, fűszerek, míg a hús tart. Felöntöm olívaolajjal, hogy ellepje, 2-3 napig hagyom a hűtőben pihengetni.
Eljött a főzés napja, felbontok egy száraz bikavért, a biztonság kedvéért megkóstolom. A hagymákat megtisztítom, félfőre vágom, a paprikákat és a paradicsomokat felkarikázom, a pácolt hússzeleteket kiveszem a pácléből.
Előveszek egy méretes lábost, felhevítem benne a libazsírt, beleadom a hagymát, a húst, a paradicsomot, a paprikát, a hozzá való fűszereket, összepirítom. Amikor zsírjára sült, felöntöm a húslével és a vörösborral, fedő alatt, rázogatva, nem keverve összepárolom. Olyan 10 percenként ránézek, nehogy lekapjon, ha igényli, a folyadékot pótolom. Addig dinsztelem így, míg a hús omlósan puha lesz. Sötétbarnás, sűrű állagú szaftot kell kapnom, ekkor jó.
Burgonyagombóccal tálalom, egy adagba 3-4 gombóc és 2 szelet hús kerül, bőven meglocsolva az isteni szafttal. Friss zöldsalátával, paradicsom karikákkal díszítem, savanyúságot szerintem nem igényel.
Megjegyzés:
Időigényes, de nagyon finom étel, évszaktól függetlenül bármikor készíthető, családunk, vendégeink imádni fogják, garantálom! Jó étvágyat hozzá!
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
343 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 996
- e Hét: 2749
- e Hónap: 7787
- e Év: 137494
|
|
|