Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Az emlékezés lángja
  2014-10-26 20:50:02, vasárnap
 
 

Az emlékezés lángja...

Ez a szomorkás őszi nap ismét eljött,
és a szívekben a múlt... így újra feltört
Kinek szerettei már a földben nyugszanak,
fájó visszatérés, mi nekik ma megmaradt...

Az idő ismét elhozta a hallottak napját, jelzi
ezt számtalan mécses... és megannyi virág!
Hiányoznak mindannyian kit régen szerettünk,
a jelen forgatagában, most mi is elvesztünk...

A múlt emlékeit e borús nap visszahozta,
és a lelkekben a sebeket... felnyitja újra!
Szeressük vigaszként az elvesztett napokat, mikor
szeretteink velünk voltak, velünk mosolyogtak...

Halottak napján fényárban úszik a temető,
az emlékezés lángja ég, óvja már a gyászoló idő...
Meghitten, és csendben borulunk a sírbolt fölé,
áldozva a pillanatnak, most és mindörökké...

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
A gyertyák égnek
  2014-10-26 20:38:03, vasárnap
 
 

Sz. Pál-Kutas Orsolya: A gyertyák égnek

Az éjszakában gyertyák égnek,
Lobbanásuk emléket idéz,
Tovatűnnek az árnyak,
S nyugodt az emlékezés.

Lágy krizantém illat
Lengi körül a sírokat,
S az égő mécseslángok
Könnyek tükrében ragyognak.

Ma látogatóba jöttünk
Ahhoz, kit a szív nem feled,
S a fájdalom sebéből
Emlékként feldereng.

Egy tovatűnt jövőről
Mesél a hűvös szél.
S nyugtatón ölel körül
Egy lángnyi gyertyafény.

Halottainknak tisztelettel
Hajtunk ma fájón fejet,
S szemünkből lágy folyamként
Hull az emlékezet.

Az éjszakában gyertyák égnek,
Lobbanásuk emléket idéz,
Tovatűnnek az árnyak,
S nyugodt az emlékezés.

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Emlékezünk Nov.1
  2014-10-26 19:40:53, vasárnap
 
 

1. Csak a jók mennek el,
ők hagynak el
s mit ők hoztak el,
ők viszik el.

2. Ez nem tűnik fel
míg együtt vagyunk,
csak a jók ünnepén,
hol az égben vagyunk.

3. Mért mentél el,
miért hagytál el?
Szerettünk téged
távol vagy közel.

4. Csak a jók mennek el,
ő teljesít,
és a szívünk úgy fáj
s a szánk visszahív.

5. Uram fogadd be őt,
a jók közül volt,
csak értünk élt,
a mindenünk volt!"

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Telnek a napjaink ,elég gyorsan
  2014-10-26 15:41:06, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Tudom, hogy nem hozhat vissza senkit a gyertya fény
  2014-10-26 15:38:14, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Van egy nap, mikor kimegy a falu a temetőbe
  2014-10-26 15:36:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Imádság elhunyt szülőkért
  2014-10-26 15:33:59, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyász  
Virágot viszünk egy néma sírra
  2014-10-26 15:32:10, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Csokis-diós sütemény
  2014-10-26 15:24:58, vasárnap
 
  A tésztához
18 dkg porcukor
8 db tojás
2 kk cukrozatlan kakaópor
18 dkg dió (darált)
1 ek zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
A mázhoz
15 dkg vaj
1 ek tej
15 dkg cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor


elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral.
A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.
Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.


ALMÁS CSAVARTHozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg margarin

Töltelékhez:
5 nagyobb alma
3 púpos ek cukor
1 tk fahéj
2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)

Tetejére:
1 tojás
1 tk tejElkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.

A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.

A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált mogyoróval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk.

A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.

Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csokis kekszes
  2014-10-26 15:17:44, vasárnap
 
 

Hozzávalók:
3 csokis pudingpor
9 dl tej
6 evőkanál cukor
1.5 dl tej
Rum aroma
2 teáskanál porcukor
1 csomag háztartási keksz (25dkg)Elkészítése:

A 1.5 dl tejet összekeverjük a porcukorral és ízlés szerinti rum aromával. Egy jénai tálba, vagy valamilyen forma aljára sorban kekszeket helyezünk, és meglocsoljuk a 1.5 dl rumos-cukros tej felével. Utána a maradék kekszet egy külön kis tálba tesszük és azt is beáztatjuk a megmaradt ízesített tejbe.

A pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük és még forrón a felét ráöntjük a jénai tálba helyezett kekszre. Ennek a tetejére rakjuk a többi beáztatott kekszet, majd ismételten ráöntjük a maradék pudingot. Elsimítjuk a tetejét és miután kihűlt 2-3 órára, akár egy éjszakára, hűtőbe tesszük, majd felszeljük.




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 451 db bejegyzés
e év: 5415 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6197
  • e Hét: 16402
  • e Hónap: 56014
  • e Év: 284951
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.