Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Körtés pite II.
  2014-10-27 22:28:38, hétfő
 
  Körtés pite II.

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj (vagy sertészsír)
10 dkg porcukor
csipet só
1 db tojás
A körtéhez:
4 db körte
1/2 citrom leve
1,5 dkg vaj
2 dkg kristálycukor
2 evőkanál édes fehérbor
A töltelékhez:
5 dkg mascarpone
1 dl habtejszín (30%-os)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk vékonyra, helyezzük bele a piteformába (én két fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába). Villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, amíg előkészítjük a körtét.

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházukat, majd csepegtessük meg a citromlével (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól).

Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket, kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is (a tejszínt nem kell felverni!). Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, tejszínhabbal kínálhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegtte.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Almás kukoricasaláta kefires öntettel
  2014-10-27 22:24:10, hétfő
 
  Almás kukoricasaláta kefires öntettel

Hozzávalók:

60 dkg alma
50 dkg konzerv kukorica
5 dl kefir
10 dkg sajt
2 evőkanál cukor
citromlé

Elkészítés:

Az almát gyaluld csíkokra, és locsold meg citromlével. Add hozzá a kukoricát és a csíkokra vágott sajtot. Locsold rá a kefírt, add hozzá a cukrot, lazán keverd össze, s tedd egy órára hűvös helyre érni.

Megjegyzés:

A receptet Andreafeher küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegtte.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Almás pite másképp
  2014-10-27 22:22:17, hétfő
 
  Almás pite másképp

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1-2 evőkanál tejföl
1 db felvert tojás fele
A töltelékhez:
1,5 kg reszelt alma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál méz vagy cukor ízlés szerint (függ az alma édességétől)
A tészta lekenéséhez:
1 felvert tojás fele 1 evőkanál tejjel és 1 mokkáskanál cukorral összekeverve
Valamint:
darált dió vagy zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk.

A tölteléket elkészítjük: a reszelt almát a mézzel és a fahéjjal puhára pároljuk.

A tésztát elfelezzük. Felét kisodorjuk tepsi méretre, és beletesszük. Darált dióval vagy zsemlemorzsával megszórjuk, a kihűlt tölteléket ráhalmozzuk, majd elsimítjuk. A másik tésztát is kisodorjuk, majd ezzel a tölteléket befedjük.

A lekenéshez a felvert tojást, a tejet és a cukrot összekeverjük, a tésztát lekenjük, és 200 fokon megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Édes-savanyú csirkemell almával
  2014-10-27 22:19:30, hétfő
 
  Édes-savanyú csirkemell almával

Hozzávalók:

2 egész, filézett csirkemell
Vénusz olaj
1 fej hagyma
tej
1 dl joghurt
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 dl almaecet
1 dl víz
zsálya vagy bazsalikom
bors
1 tyúkhúsleves kocka
4 db közepes méretű jonatán vagy idared alma
rizs

Elkészítés:

A csirkemelleket megmossuk, közepesen vastag szeleteket vágunk belőle, pl. egy fél mellet lapjával kettévágunk. Így nyolc szeletet kapunk, amit egy tálba téve annyi tejjel öntünk le, ami ellepi, és egy éjszakára lefedve a hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap leöntjük róla a tejet, és teflonserpenyőben pici olajon megpirítjuk a hússzeleteket. Közben apróra vágjuk a hagymát. Mikor a hús megpirult, hozzáadjuk a hagymát, és pároljuk pár percig. Ezután megszórjuk a borssal, az elmorzsolt leveskockával, a zsályával vagy bazsalikommal. Ezután felöntjük az almaecettel és a vízzel, és puhára pároljuk a húst.
Közben megpucoljuk, kicsumázzuk az almákat, nyolc szeletet vágunk egy almából, picike olajon megpároljuk, nem több mint 5 percig. Miután elzárjuk alatta a lángot, utána is puhul az alma. Amikor megpuhult a hús, kivesszük a levéből. A joghurtot , a tejfölt és a lisztet, csomómentesre keverjük, és a hús levéhez keverve sűrű mártást készítünk, amit aztán a húsra öntünk. Párolt rizzsel és a puha almával tálaljuk.

Megjegyzés:

Kevés kalóriát tartalmazó étel, ami nagyon laktató. Igazi hétvégi finomság. Érdekessége a receptnek, hogy nem kell hozzá só. Ha valaki fogyózik, a tejföl kihagyható, de akkor már tényleg savanyú a mártás.

A receptet Boszika73 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fahéjas almaleves
  2014-10-27 22:18:16, hétfő
 
  Fahéjas almaleves

Hozzávalók:

60 dkg alma
2 dl főzőtejszín
5 dkg liszt

10 dkg cukor
citromlé
szegfűszeg
fahéj

Elkészítés:

1,5 liter vízbe csipetnyi sót, 10 dkg cukrot, 2-3 szem szegfűszeget és egy csipet fahéjat teszünk, majd összeforraljuk. 5 perc forralás után átszűrjük, majd a megtisztított almát felkockázva belerakjuk, megfőzzük.

Közben a tejszínből a liszttel habarást készítünk. Amikor az alma megfőtt, kiszedjük a léből, s a habarást állandó keverés mellett beleeresztjük. Forralás után visszarakjuk bele az almákat, s citrommal, cukorral ízesítjük.





Megjegyzés:

Ez a leves hidegen, melegen, langyosan - bárhogyan finom! Kifejezetten egyszerű elkészíteni, olcsó, és tényleg igazán ízletes!

A receptet és a fotót Kvirag82 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora
  2014-10-27 22:12:44, hétfő
 
  Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora folytatása:

7. Zabkása

Nemcsak reggelire, vacsorára is jó választás a zabkása. Miután egy kevés vízben - épphogy ellepje a zabpelyhet - felfőzve elkészült a zabkása, adhatsz hozzá reszelt almát vagy bogyós gyümölcsöket, de akár cseresznyét vagy körtét is. Ha nem találod elég édesnek, eritrittel vagy nyírfacukorral ízesítsd. A zabkása legnagyobb előnye magas rosttartalma, aminek köszönhetően finoman átmossa a bélrendszert.






Tényleg működik a zabkásadiéta? Kipróbáltuk, fogyaszt-e

A zabkásafogyasztást érdemes beiktatnod a mindennapokba. Segíti az emésztési folyamatokat.

A hagyományos parizeres-sajtos szendvics helyett egészségtudatosabb körökben már jó ideje terjed a müzli - amely egy jóval táplálóbb alternatívája a nap első étkezésének.






Az élelmiszerboltok müzlispolcai között bóklászva azonban érhetnek még meglepetések, ha vetsz egy pillantást a csomagoláson feltüntetett összetevők listájára. Amennyiben nem szeretnél ízletes színezőanyagokat, állományjavítókat, térfogatnövelőket és egyéb E-számokat bevinni a szervezetedbe, tedd le voksodat inkább a zabpehely mellett.

Zabkásadiéta

Szinte bármelyik élelmiszerboltban vásárolhatsz zabpelyhet, de érdemes bio megjelölésűt választanod - nem biztos, hogy drágább lesz, mint a sima. A zabpelyhet gőzöléssel és hengerek közötti lapítással állítják elő, legtöbbször teljes zabszemekből - így a gabonaszemekben lévő tápanyagok nagy részét tartalmazza.

A zabpehely önmagában nem túl izgalmas kinézetű és ízvilágú eledel, azonban nagy előnye, hogy ezerféleképpen felhasználható. Sokan egyszerűen natúr joghurthoz adják, ám egyre elterjedtebb a zabkása, mely vízbe áztatott vagy főzött zabpehelyből készül.

Magokkal, fahéjjal és gyümölcsökkel

A zabkását lényegében bárhogy ízesítheted, határt csak a kreativitásod szabhat. Miután egy kevés vízben - épphogy ellepje a zabpelyhet - felfőzve elkészült a zabkása, adhatsz hozzá reszelt almát vagy bogyós gyümölcsöket, de akár szilvát vagy körtét is. Én mindenképpen az idénygyümölcsökre szavazok.

Dúsíthatod a zabkását olajos magvakkal: sózatlan mandulával, dióval, lenmaggal, napraforgómaggal is. Amit pedig én sohasem hagyok ki, az az őrölt fahéj.

Egyrészt remekül passzol a zabkásához, másrészt segíti a vércukor szabályozását - mivel egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót -, ennek köszönhetően pedig segíti a fogyást. Ha javíthatatlanul édesszájú vagy, egy csipet nyírfacukrot vagy egy kiskanál mézet javaslok még.

Tényleg fogyaszt!

Néhány napos zabkásafogyasztás után tapasztalni fogod az anyagcsere-folyamat felpörgését, megszűnnek az esetleges emésztési panaszok. Mindez a zabpehely magas rosttartalmának köszönhető, attól azonban nem kell tartanod, hogy túlságosan is felgyorsulnak az események, inkább csak kiegyensúlyozottá válik az anyagcsere.

A zabpehelyben lévő vízoldékony rostok megszívják magukat vízzel, és gélszerű anyagot képeznek. Egyfelől magukban szívják a zsírokat, másfelől megkönnyítik a szervezetbe bevitt élelmiszerek előrehaladását a bélrendszerben.

Mindennek köszönhetően egy kiegyensúlyozott - zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, finomított szénhidrátokban szegény - étrend mellett a zabkása megkönnyíti az emésztést, és valóban fogyaszt.

8. Gyümölcsjoghurt

Egy pohár élőflórás joghurt gyümölccsel ideális diétás vacsora lehet. A probiotikus joghurt segít helyreállítani a lelassult emésztést, a benne lévő lactobacillusok pedig a tápcsatornában kialakul gyulladásokat is orvosolják. Fontos, hogy ne kész, cukrozott gyümölcsjoghurtot vásárolj, hanem te magad állítsd össze otthon. Az olyan magas fruktóztartalmú gyümölcsök - mint a szőlő, birsalma, ananász - esti fogyasztása azonban nem ajánlott.

3 egészségesnek hitt táplálék, ami valójában káros

Gondolnád, hogy a halrudacska és a gyümölcsjoghurt nem is annyira egészséges?

Tisztában vagy vele, hogy a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen egészséged megőrzéséhez. Talán teszel is azért, hogy minél több veszélyes élelmiszert kiiktass az étrendedből. De a mi a helyzet azokkal a táplálékokkal, melyeket egészségesnek gondolsz, ám valójában ártalmasak?






Halak rúd formájában

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége heti minimum egy alkalommal 15 dkg hal fogyasztását ajánlja. Ha táplálkozási szempontból a magyar átlaghoz tartozol, valószínűleg nyolcad annyi halat fogyasztasz, mint amennyit kellene.

Pedig a zsíros húsú halak ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkednek, ráadásul a tengeri halak - lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal - az omega-3 zsírsavak biztos forrásai.

A halrudacskák a családi ebédek kedvelt kiegészítői. Nemcsak könnyű elkészíteni, de ízletes is, és - azt hiszed - egészséges. Érdemes azonban alaposabban áttanulmányoznod a termék dobozát. A halrudacskák többsége nem halfiléből, sokkal inkább halreszelékből áll, valamint gyakran mesterséges anyagokat is rejtenek magukban.
Fogyassz igazi halat!

Vásárolj inkább a hentesnél halfilét, esetleg makrélát, szardíniát vagy tonhalat - ezek ugyanis szinte szálkamentesek. Mivel a hal szerkezetéből adódóan viszonylag gyorsan elkészül, nem telik túl sok időbe az sütés vagy a főzés.






Gyümölcslé, nektárok és ital

A napi ajánlott folyadékbevitel körülbelül két liter. Ezt célszerű szénsavmentes ásványvíz formájában fogyasztanod, de ha kedveled a gyümölcsleveket, nem kevés vitamint is bevihetsz vele a szervezetedbe. Cseppet sem mindegy azonban, pontosan mit fogyasztasz - figyelj a pontos megnevezésre.
Gyümölcslé

Ha nemcsak jóízű, de egészséges italt fogyasztanál, ragaszkodj a gyümölcslé megnevezéshez, illetve a 100%-os termékekhez. Ezek a készítmények csupán gyümölcslevet, gyümölcssűrítményt és gyümölcsöt tartalmaznak. Ha a termékben hozzáadott cukor is van, már nem írhatják rá a gyártók, hogy 100%-os.
Mit mond a dietetikus?

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készített videónkat, és tudj meg még többet az egészséges táplálkozásról!

Egészséges táplálkozás a dietetikus szerint

Vajon mindent megteszel, hogy megóvd az egészséged? Hallgasd meg dietetikus szakértőnket, aki elmondja, minek érdemes még nagyobb figyelmet szentelned.

Gyümölcsnektár

A gyümölcsleveket követik a nektárok, melyek 25-40%-os gyümölcs-, gyümölcslé- vagy gyümölcsvelő-tartalommal bírnak. Ezekben azonban már cukor, étkezési sav, aroma, színezőanyag és állományjavító is van.
Gyümölcsital

Ha a terméken a gyümölcsital megnevezés áll, viszonylag kevés gyümölcsöt használtak a gyártók az elkészítés során. Az ebbe a kategóriába tartozó készítmények mindössze 12-25% gyümölcsöt tartalmaznak. Továbbá színezékek, aromák, étkezési savak, tartósítószer, cukor vagy édesítőszer is kerülnek az italba.






Joghurtok gyümölccsel

A joghurtok - különösen a probiotikumot tartalmazók - javítják a bélflóra egyensúlyát, kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően is támogatják az immunrendszeredet. Ám csakúgy, mint a halrudacskák és a gyümölcslevek esetében, itt sem mindegy, pontosan milyen terméket fogyasztasz. A gyümölcsjoghurtok például legtöbbször nem egészséges gyümölcsből készülnek, hanem a gyártás során cukrozott, pépes anyagot használnak. Érdemes tehát kicsit körültekintőbben válogatnod.

Csináld magad!

Ha túlságosan szereted a gyümölcsjoghurtot ahhoz, hogy lemondj róla, készítsd el magad. Vásárolj natúr joghurtot, és tegyél hozzá otthon gyümölcsöt. Még jobb, ha bioterméket választasz: keresd a csomagoláson a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. nevét és kódszámát.

Forrás:http://www.femina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora
  2014-10-27 21:55:48, hétfő
 
  Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora folytatása:

4.Grillezett tengeri hal

A grillezés legnagyobb előnye, hogy jóval kevesebb zsiradék kell hozzá. A tengeri halak - lazac, tonhal, makréla - pedig nemcsak alacsony energiatartalmúak, de omega-3-tartalmuknál fogva egészségesek is. A grillezett hal mellé zöld köret javasolt.






Grillezett hal zöldségekkel

Hozzávalók:

1 kisebb méretű hal egészben
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél kg újburgonya
1-2 répa
1 kisebb cukkini
olívaolaj
fűszerek

Elkészítés:

A halat besózom, és 1-2 órára állni hagyom. A zöldségeket megpucolom, és feldarabolom. A fokhagymát lereszelem, összekeverem egy kevés mustárral, 1-1,5 dl olívaolajjal, sóval, borssal és majoránnával. Ezzel kenegetem be a hal mindkét oldalát, és a belsejét is. A belsejébe teszem a felkarikázott vöröshagymát.
Grilltálcára rakom a halat, majd köré halmozom a cukkinit, újburgonyát, répát. Sózom, és meglocsolom kevés olívaolajjal.
Sütőben grillezem 200 fokon, kb. 35-40 percen keresztül, félidőben a halat meg lehet fordítani, és időnként az egészet érdemes meglocsolni egy kevés olívaolajjal.
Kefires-mustáros öntettel tálalom.






5. Padlizsánkrém

Ha teljes kiőrlésű pirítóssal zárnád a napot, egy kevés padlizsánkrémmel feldobhatod a nap utolsó étkezését. Az eredeti receptben majonéz is van - ami nem kifejezetten diétás -, de korábbi cikkünkre kattintva megismerhetsz egy fokhagymás verziót, ami passzol a fogyókúrához.

Pofonegyszerű padlizsánkrém
Készítsd el mindenki kedvencét!

A padlizsánkrémet nem lehet megunni. A recepthez ráadásul semmilyen különleges összetevő nem szükséges.

A padlizsánkrém igazi ínyencség, mégsem nehéz elkészíteni. Tökéletes mártogatósnak és szendvicsre vagy pirítósra is.






Ehhez a változathoz ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell, a padlizsánon kívül valószínűleg mindent megtalálsz otthon.





Fokhagymás padlizsánkrém

Hozzávalók:

3 kisebb padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
tengeri só
fehérbors
néhány csepp citromlé
1 dl olívaolaj

A padlizsánt szurkáld meg, és süsd puhára közepesen előmelegített sütőben. A hagymát reszeld le vagy vágd egészen apró kockákra. Ha megsült a padlizsán, vágd ketté és kapard ki a belsejét, majd keverd el a hagymával és az átnyomott fokhagymával. Ízesítsd egy nagyon kevés ecettel, sóval és borssal, majd keverd simára az olívaolajjal. Hűtőben pár napig eláll.

6. Rakott zöldség

Ha meleg, de diétás vacsorára vágysz, talán a rakott zöldség a legjobb választás. Az alapanyagok között szerepelhet paradicsom, padlizsán és cukkini is. A zöldségek alacsony kalória- és magas rosttartalmuknál fogva serkentik az anyagcserét.






Tepsis rakott zöldség 400 kalória alatt

A sok nehéz étel után itt az ideje, hogy kicsit kíméld a szervezeted. Próbáld ki alacsony kalóriatartalmú rakottasunkat!

A nagy karácsonyi lakomázás után itt az ideje, hogy végre ügyelj az alakodra, és az sem árt, ha most egy kicsit kíméled a gyomrod.





A következő tepsis rakott zöldség alacsony kalóriatartalma miatt pontosan megfelel a célnak. Próbáld ki receptünket!






Tepsis rakott zöldség

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
30 dkg padlizsán
30 dkg cukkini
4 evőkanál olaj
4 dl tejszín
bors
rozmaring
oregánó
kakukkfű

Forralj vizet, és a paradicsomot néhány pillanat erejéig áztasd bele, hogy könnyedén le tudd húzni a héját. A többi zöldséget is hámozd meg, majd mindegyiket szeleteld fel. A tejszínt fűszerezd a borssal, rozmaringgal, oregánóval és kakukkfűvel.

Egy tepsit olajozz ki, fektesd bele a paradicsom egy részét, és önts rá egy kevés tejszínes szószt. Folytasd a rétegezést a cukkinivel és a padlizsánnal, és minden réteget locsolj meg kevés mártással. Végül a maradék paradicsomot terítsd szét a tetején, és a maradék tejszínnel öntsd nyakon. Takard le alufóliával, és előmelegített sütőben süsd fél órát.

Forrás:http://www.femina.hu - folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora
  2014-10-27 19:58:19, hétfő
 
  Hasi hízás, lelassult anyagcsere ellen: 8 zsírégető vacsora

A fogyókúra során a legtöbbeknek a nap utolsó étkezése okoz komolyabb problémát, hiszen az ekkor elfogyasztott kalóriák nem feltétlenül hasznosulnak.






A fogyókúra során a legtöbbeknek a nap utolsó étkezése okoz komolyabb problémát, hiszen az ekkor elfogyasztott kalóriák nem feltétlenül hasznosulnak.

Egyrészt fontos tehát, hogy mikor vacsorázol, másrészt az is lényeges szempont, hogy mit is eszel ilyenkor.
Mit ehetsz vacsorára a diéta alatt?

A vacsora időpontját a lefekvéshez érdemes igazítani: a táplálkozási szakértők javaslata szerint két-három órával lefekvés előtt már nem ajánlott fogyasztani, csak folyadékot.

Felejtsd el a fehér liszttel, sok cukorral készült ételeket és a túlságosan nehéz táplálékokat, melyek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, és belenyúlik az éjszakai pihenésbe.
8 remek diétás vacsora ötlet

Lapozd át az alábbi galériát, és válogass kedvedre az alacsony kalóriatartalmú, de finom, rostban gazdag ételek közül!

1.Görög saláta bazsalikommal:
Főételnek vagy köretként





Egy finom görög saláta bármikor jól tud esni, akár a főétel mellé fogyasztod, akár csak magában.

Ha vendégeket vársz, időben kezdj hozzá az elkészítéséhez, mert ennél a salátánál fontos, hogy álljon pár órát.






Ha vendégeket vársz, időben kezdj hozzá az elkészítéséhez, mert ennél a salátánál fontos, hogy álljon pár órát.

A görög saláta legjellemzőbb összetevője a benne levő feta sajt - minél több van belőle, annál jobb.






Görög saláta
Hozzávalók:

5 paradicsom
1 kígyóuborka
2 tv paprika
1 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
15 dkg olívabogyó
40 dkg fetasajt
1 csokor bazsalikom
olívaolaj
citromlé

Elkészítés ideje:

3 óra.
Elkészítés menete:

Egy kisebb tálkában készítsd el a dresszinget. Ehhez kelleni fog az olívaolajból körülbelül egy deciliternyi, pár csepp citromlé, ebbe beletörve a fokhagyma és egy jó evőkanálnyi bazsalikom. Ha ezeket összekeverted, tedd félre nagyjából egy órára állni, addig aprítsd fel a zöldségeket. A paradicsomokat kockázd fel, a lilahagymát szintén, az uborkát vágd karikákra, vagy ha az jobban tetszik, kockázhatod is, bár így kicsit macerásabb.

A sajtot is kockázd fel, és a paprika se maradjon ki. Ha mindennel megvagy, öntsd bele egy tálba az egészet, szórd meg az olívabogyókkal, és ha már eleget állt az öntet, locsold rá. Kézzel forgasd át egy párszor az egészet, hogy az öntet átjárjon mindent, majd tedd félre legalább egy órára állni a salátát, hogy az ízek összeérjenek.

2. Zöldségleves

A nyári melegben előfordulhat, hogy nincs kedved szilárd vacsorát enni, ilyenkor jó választás egy tányér zöldségleves. Nemcsak laktató és emésztésserkentő, de pótolhatod vele az elvesztett folyadékmennyiséget és az ásványi sókat is.

Könnyű zöldségleves
Friss alapanyagokból

A nyár sztárjai a slankító fogások, mint például egy könnyű, de tápláló zöldségleves, ami mindent tartalmaz, amire szükséged van.

Egy zöldségleves akkor jó, ha minél többféle alapanyagból áll össze, szaladj el a zöldségeshez, és vegyél meg mindent, amit ebben a műfajban szeretsz, főzd őket össze, a végeredmény biztosan finom és tápláló lesz.






Ha nem szeretnél odafigyelni a kalóriákra, egy kis vajas galuskával feldobhatod a kész levest.





Zöldségleves
Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
2 nagyobb répa
1,5 liter zöldség alaplé - kockából is jó
1 kisebb fej karalábé
1 nagy marék kelbimbó
1 kis fej zeller
1 nagy fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 közepes fej hagyma
só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

40 perc.
Elkészítés menete:

Mint a zöldséglevesek általában, ez sem igényel különösebb felkészülést, egyszerűen tisztíts meg minden zöldséget, és darabold fel szimpatikus formájú részekre. Egy alkalmas lábasban hevíts egy pici olajat, majd pirítsd meg rajta a hagymát, add hozzá a zeller, a fehérrépát, a karalábét és a brokkolit.

Párold így együtt őket egy darabig, figyelve, hogy le ne égjenek, majd add hozzájuk a répát is, és öntsd fel az alaplével, valamint tedd bele a kelbimbót. Várd meg, amíg a keményebb zöldségek is megpuhulnak, majd add hozzá a petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot ,és már kész is vagy.

3. Cézár-saláta

Ha laktató, de még diétásnak számító vacsorára vágysz, a legjobb választás a Cézár-saláta. Nem kell aggódnod a magas kalóriatartalmú majonéz miatt, mert valójában az eredeti recept nem tartalmazza.






Az eredeti Cézár-saláta receptje
Tudtad, hogy nincs benne majonéz?

A saláta eredetileg sem majonézt, sem csirkét nem tartalmaz, szardellát viszont igen.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ez igaz a Cézár-salátára is. Csirkével, pulykával, szardellával, uborkával, majonézzel is készítik, de az eredeti receptből ez utóbbi hiányzik.

A nyers tojás pedig ne ijesszen meg, de, ha így készíted, mindenképpen frissen fogyaszd el a salátát.

Hagyományos Cézár-saláta

Hozzávalók:


2 fej római saláta
1 dl olívaolaj
1 szardella
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 szelet kenyér
1 kiskanál mustár
pár csepp Worchester-szósz
parmezán

A nyers tojást és a szétnyomott szardellát keverd össze. Tedd bele az olaj nagy részét, egy pici mustárt és Worchester-szószt, majd forgácsold bele a parmezánt. Ízlésed szerint sózd, borsozd, és az összetépkedett salátalevelekre öntsd rá. A kenyeret kockázd fel, és a felaprított fokhagymán pirítsd meg - némi olívaolajon. Végül ezt is keverd a salátához, és már fogyaszthatod is.

Csirkés Cézár-saláta
Hozzávalók:

15 dkg csirkemell
1 fej saláta
2 teáskanál parmezán
1 dl tejszín
1 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 tojássárgája
1 teáskanál dijoni mustár
olívaolaj
citromlé
oregánó
bazsalikom
petrezselyem


A tojássárgáját és a dijoni mustárt annyi olajjal keverd ki, hogy krémes állagot kapj. Ízlésed szerint fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel és sóval. Add hozzá a tejszínt, de vigyázz, hogy ne legyen híg. A csirkemellet csíkozd fel, sózd meg, és pici olívaolajon süsd meg. Szedd ki a húsdarabokat, és ugyanebben az olajban dinszteld meg a fokhagymát. Szórd bele a felkockázott kenyeret, és pirítsd meg. A salátát alaposan mosd meg, és szedd leveleire. Egy sor levélre rétegezz egy sornyi húst, majd kenyérkockát, és az öntettel locsold meg. Tegyél rá még egy sor levelet, húst, kenyérkockát és öntetet, majd szórd meg parmezánnal.

Ínyenc Cézár-saláta
Hozzávalók:

30 dkg pulykamellfilé
4 evőkanál mustár
4 evőkanál méz
2 szelet kenyér
2 evőkanál szójaszósz
1 fej jégsaláta
1 pohár joghurt
1 dl olívaolaj
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
1 evőkanál Piros Arany
1 evőkanál majonéz
olívabogyó
bors


A húst mosd meg, majd csíkozd fel. Az olívaolajat két evőkanál mustárral, három evőkanál mézzel, szójaszósszal és Piros Arannyal keverd ki. Ízlésed szerint sózd, borsozd, majd forgasd bele a húsokat. Fedd le, és éjszakára tedd hűtőbe, hogy alaposan bepácolódjon. A joghurtot a majonézzel, a maradék mustárral és mézzel, valamint a sóval és a borssal keverd össze. A megmosott salátaleveleket tépkedd össze, és szórd rá a felkockázott paradicsomot és újhagymát, illetve az olívabogyót. Pici olívaolajjal keverd össze. A húscsíkokat süsd ki olívaolajon, majd szedd ki őket, és ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg a kenyérkockákat. A húst és a kenyeret is keverd a salátához, majd locsold meg a joghurtos öntettel, és már fogyaszthatod is.

Spenótos Cézár-saláta

Hozzávalók:


5 dkg spenót
5 dkg reszelt parmezán
1 fej saláta
1 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 tojássárgája
1 kávéskanál dijoni mustár


A fokhagymát zúzd össze, majd keverd habosra az olívaolajjal és a citromlével. Tedd bele a tojássárgáját, a mustárt, és keverd simára. Szórd bele a lereszelt parmezán felét, és ízlésed szerint sózd is meg. A spenótot mosd meg alaposan, majd tépd kisebb darabokra. Öntsd rá a már elkészített öntetet, és szórd meg a maradék reszelt sajttal.

Folytatása következik.

Forrás:http://www.femina.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!
  2014-10-27 17:15:17, hétfő
 
  Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!

Bár nem kellemes állapot lázasnak lenni, gondoljunk arra, hogy így jelez a szervezetünk, ha valami nincsen rendben. Ez egy természetes védekezési forma a vírusok, fertőzések és gyulladások ellen. Ne féljünk a láztól, inkább ismerjük meg, hogy mit tehetünk ellene.






A láz egy természetes védekezőképesség, és alapja, hogy az emberi immunrendszer melegebb környezetben jobban működik, jobban gátolja a baktériumok szaporodását. Az emberi szervezet hőszabályzó központja az agy, a hipotalamusz érzékeli a vér hőmérsékletét. Ha túl meleg, akkor hőleadásra, verejtékezésre ad parancsot, ha túl hideg, akkor a hőtermelés fokozását serkenti.
1. Győződjünk meg róla, hogy tényleg lázasak vagyunk

Bár a 37 Celsius fokos hőmérséklet tekinthető normális testhőmérsékletnek, ez az érték mégsem törvényszerű. Néha változik személyenként, de például akkor is, ha melegebb környezetben vagyunk, jobban fel vagyunk öltözve, vagy éppen egy nagyon hideg szobában tartózkodunk. A gyerekeknek általában magasabb a testhőmérsékletük, mint a felnőtteknek, és náluk nagyobb az ingadozás is. 37,5-38 fok között szokott ingadozni, de 38 fok fölött már biztosan lázról beszélhetünk.
2. Ne kezeljük a lázat

Amint már tudjuk a láz egy jelzése a szervezetnek. Ez a tünete annak, hogy vírusos, bakteriális fertőzés áldozatai lettünk. A magas testhőmérséklet pedig lassítja azok szaporodását. Lényegében ez azt jelenti, hogy a természetes védekezőképesség lassítja a betegség időtartamát. Egy enyhébb lázat nem érdemes csillapítani.
3. Igyunk sok folyadékot

Láz esetén a test sokat párologtat, hogy így hűtse magát. A magasabb láz sok vízveszteséggel jár, ilyenkor igyunk sokkal több folyadékot, hogy hamarabb gyógyuljunk.

Ide sorolhatóak még a vízen kívül a gyümölcs- és zöldséglevek és a gyógyteakeverékek.

Keverjünk el cékla és sárgarépa levet, és fogyasszunk belőle minél többet, hiszen ezzel nem csak a folyadékot, hanem a vitamin és ásványianyag-szükségletet is pótoljuk.

A gyógyteák közül általában mindenik hasznos, a lázas betegség esetén mégis inkább részesítsük előnybe a hárs, bodza, kamilla főzetet.

A kamilla például csökkenti a gyulladást, elősegíti az izzadást és méregtelenít is. 1 teáskanál kamillát tegyünk egy csésze forrásban levő vízbe, és lefödve hagyjuk 5 percig állni. Naponta többször melegen fogyasszuk.
A fűzfából készült főzet már-már az antibiotikumot is helyettesíti, annyira hatásos. Rokon vegyületeket tartalmaz például az aszpirinnel. Kis adagokban igyuk, inkább este.
4. Használjunk meleg borogatást

Egy kisebb törölközőt mártsunk meleg vízbe, és tegyük a mellkasra vagy a hátra. Egy-egy kisebb meleg vizes borogatást tehetünk a csuklóra, tarkóra is. A hideg borogatás nem ajánlott, mivel összehúzza az ereket, blokkolja bennük a vért, és a hőmérséklet még tovább emelkedik.

Öltözzünk kényelmesen, ne legyen rajtunk túl sok ruha, de mégse fázzunk. A szoba hőmérséklete, ha csak lehet, ne haladja meg a 18 fokot.

Forrás:http://filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
100%-ban természetes ital, amely megakadályozza a rák terjed
  2014-10-27 17:11:18, hétfő
 
  100%-ban természetes ital, amely megakadályozza a rák terjedését

A Német Rákkutató Intézet egy olyan, mindössze négy gyümölcsből készülő üdítőt állított össze, amely segít a daganatos betegségek féken tartásában, de más modern kórok ellen is nagyon jól véd a frissítő lé.






Napi használatával nagy lépést tehetünk meg egészségünkért, ennek hatását be is bizonyították, egyszerűen csak ,,csodaitalnak" keresztelték el az új természetes gyógyitalt. Egyelőre csak nálunk újdonság, hiszen Kínában már ősidők óta használják a rákkezelésben.

Íme, a négy alapanyag:
alma,
cékla,
sárgarépa,
citrom.

Az ital elfogyasztásával

erősítjük az immunrendszert,
megelőzhetjük a máj- és vesebetegségeket, a gyomorfekélyt, a hasnyálmirigy-problémákat,
javítja a tüdők légzési kapacitását,
szabályozza a vérkeringést,
javítja a látást,
enyhíti az izomlázat,
segít a bőrbetegségekben szenvedőknek,
javítja a gyomorműködést, így a kellemetlen lehelet is megszűnik, de a menstruációs panaszokat is csillapítja.

Elkészítés: szükség lesz egy fej céklára, egy sárgarépára, egy almára és egy citromra. Egyszerűen mossuk meg mindeniket, de figyelem, egyiket sem szabad meghámozni, ez az egésznek a titka. Csak össze kell turmixolni, és ha lehet, azonnal meginni a gyógylét.

Forrás:http://filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1997
  • e Hét: 6578
  • e Hónap: 20483
  • e Év: 150190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.