Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2014-10-30 23:51:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Kulcsár Edina: "Szeretném megmutatni az országnak, hogy magy
  2014-10-30 23:41:53, csütörtök
 
  Szily Nóra interjúja:Kulcsár Edina: "Szeretném megmutatni az országnak, hogy magyar lány is tud nyerni!"






Amikor belépett a kávéházba, mindenki felkapta a fejét. Mert nemcsak szép, de ragyogó is. A Miss World Hungary 2014 győztese, akit nézve, hallgatva magam is remélem, hogy esélye van egy magyar lánynak - végre - előkelő helyezésre a világversenyen. Szurkoljunk neki! Van mihez, hisz a külcsínen túl nagyon sokféle feladat várja.

Épp a lázas felkészülés időszakát éled, hisz három hét van az indulásig.

Igen, van egy óriási paksaméta papírom arról, milyen feltételeknek kell megfelelni. A december 14-i finálé előtt hét alverseny van, amik beleszámítanak majd az értékelésbe. Gondolj bele, itthon 20 lányból választottak, ott pedig 127-128-an leszünk! Sorolom, mi mindent várnak el. Kell egy jótékonyságról szóló videót készíteni - ezzel már készen vagyunk. Népviseletben is mindenki felvonul majd - ez hála istennek adott, hiszen a Magyarország Szépe versenyre Náray Tamás gyönyörű ruhát tervezett nekem is. Magyar motívumokkal, de mégis modern felfogásban. Ezt majd egy tradicionális tánc közepette kell bemutatnom, úgyhogy fel van adva a lecke! Népitáncot ugyanis még nem tanultam.






De versenytáncoltál! Úgyhogy azt tudod, merre van a jobb meg a bal. Persze viccelek...

Így van. De azért némi hátrányom lesz például a brazil lánnyal szemben. Gondolj bele, ők hogy tudják rázni! Épp ezért szeretném, ha a táncomban is lennének modern elemek. Ez még most alakul.

Ahogy tudom, van a Miss Talent alverseny is.

Így van - ahogy itthon is, ott is énekelni fogok. Tolvai Reni segít a felkészülésben. 2-3 dal között vacillálunk, mindet meg kell tanulnom, aztán annak alapján fogunk választani, hogy melyik stílus áll hozzám közelebb. De ezzel még mindig nincs vége, mert lesz a Miss Sport kategória is, de azt még nem tudom pontosan, hogy mit jelent. Majd az egy hónapos kinti felkészülés során fog kiderülni. Az is feladat, hogy minden lány vigyen valamilyen nemzeti ajándékot. Szerintem nagyon jó dolgot találtunk ki, de ez még titok! Indulás előtt, november 18-án fogom elárulni a sajtótájékoztatón.

Végére jutottunk már a felsorolásnak?

Nem! Képzeld, azt is zsűrizni fogják, ki hogyan kezeli a Facebook profilját a verseny időszaka alatt. Na, azt hiszem, összeszedtem mind a hetet.

Eléggé összetett a megmérettetés! Melyiktől tartasz a legjobban?

Az énekléstől. Bár jó visszajelzéseket kaptam, hiszen a magyar döntőben is előadtam egy dalt, de ebben még nincs elég önbizalmam. Énekelgettem én magamnak, de azért elég bátortalan és szégyenlős vagyok. Amikor középiskolás voltam, a csepeli munkásotthonban volt egy est, amin bárki felléphetett. Anyukám mindig nagyon lelkes volt, azt mondta, szép hangom van, és biztatott, hogy induljak el. A fellépés előtt megbetegedtem, beszélni is alig tudtam, de már nem lehetett lemondani. Ráadásul egy nagyon nehéz dallal készültem - Withney Houstontól az I have Nothinggal. Kiálltam a színpadra, elvakítottak a fények, teljesen meg voltam szeppenve, és azt éreztem, egy hang sem fog kijönni a torkomon. Valahogy megoldottam, de mégis akkora kudarcnak éltem meg, hogy azt mondtam anyukámnak, soha többé nem fogok énekelni.






Ezt le kell magadban legyőzni.

Igen. Ettől azért félek. Itthon a második legtöbb pontot kaptam a produkciómért, de tudom, hogy ezen még dolgozni kell.

Miközben végigbeszéljük a tennivalókat, máris elönt az izgalom?

Persze, hiszen óriási nyomás van rajtam. A Magyarország Szépe versenyre sem azért jelentkeztem, hogy majd itthon villogjak. Az igazi célom az volt, hogy a Miss Worldre kijussak.

Igazából miért?

Nem tudom, van valami elvárás önmagammal szemben. Az utóbbi pár évben annyian mondták, hogy induljak el, próbáljam meg. Úgy döntöttem, hogy jó, akkor megmutatom, képes vagyok rá. És sikerült.

Ha visszamegyünk a kezdeti lépésekhez - említetted is a csepeli estet - te ott cseperedtél. Ahogy olvastam, másfél szobás lakásban éltetek négyen. Anyu, a dédi, a fia meg te.

Nem titok, hogy szerény körülmények között nőttem fel. Sohasem voltam nagyravágyó, nem azt képzeltem, hogy majd villában fogok élni, és rengeteg pénzem lesz. Mindig arról álmodoztam, hogy lépésről lépésre jutok előbbre. Amikor a dédivel piacra mentünk, és cipeltük a szatyrokat hazafelé, mindig azt gondoltam, milyen jó lesz, ha majd egyszer autóval viszem őt haza bevásárlás után. Olyan jó volt, amikor 19 évesen meglett az első kisautóm, és tényleg segíthettem neki! A dédi nagyon fontos nekem. Mindig imádkozom, hogy még jó sokáig maradjon velünk! Már 83 éves, de hála istennek semmi baja! Szerintem azért ilyen fiatalos, mert minden nap átmegyek hozzá, együtt vagyunk, beszélgetünk - nekem nincs is sok barátom. Ő van, anyu és a párom, meg az anyukája. Bennük bízom meg igazán.






Közvetlennek tűnsz. Eközben mégis zárkózott vagy?

Igen, azért a három lépés távolságot mindig megtartom. Mondják, hogy mennyire kedves vagyok, de mintha lenne bennem egy fal.

Milyen voltál gyerekként? Nyugodt, békés?

Jó gyerek voltam, de azért amikor piszkáltak, nem hagytam magam. Volt, hogy egy fiú osztálytársam rápaskolt a fenekemre, és úgy behúztam szegénynek, hogy eleredt az orra vére! Igazán nem is tudom, hogy sikerült. Mert alapjáraton jól viselkedtem. Anyuék nem panaszkodtak rám. Nem akartam soha a társaság középpontja lenni, de azért kivettem a részem a közösségi életből.

Mikor esett le a tantusz, hogy szép vagy?

A nózimmal sokáig bajom volt. Az interneten meg lehet találni, hogy milyen volt azelőtt. Sokszor csúfoltak miatta. Aztán megműttettem, és elindultam a Miss Plastic versenyen. Talán akkortájt jött meg az önbizalmam. De utána volt egy rossz korszakom. Műkörmösként dolgoztam, egész nap ültem és 70 kilósra híztam! Igazán azóta érzem jól magam, amióta a párommal együtt vagyunk. Mellette váltam nővé. Nagyon sokat köszönhetek neki. Azt mondják, egy idő után ellaposodnak a kapcsolatok. Januárban lesz öt éve, hogy együtt vagyunk, és ő még ma is minden nap elmondja, milyen szép vagyok, folyamatosan dicsér, ami jót tesz a lelkemnek. Nagyon visszahúzódó voltam, mielőtt találkoztunk. A találkozásunk szerelem volt első látásra - amikor belenézel valakinek a szemébe, és tudod, hogy igen, ő az!






Megakadt a fülemben, hogy műkörmös voltál. Rakjuk össze, miként is alakult a pályaválasztás, mielőtt kikötöttél a modellszakmában!

Stewardess akartam lenni - akkor még létezett a Malév, és a középiskolánk szerződésben is állt a céggel. Aztán amikor életemben először repülőre ültem - magánemberként -, rájöttem, hogy ez nem nekem való. Egyrészt féltem, másrészt nem tudtam volna elképzelni, hogy folyamatosan távol legyek a családomtól. Vonzott a világ és az utazás, de azt gondoltam, ezt másként is megvalósíthatom. Ha a verseny jól sikerül, akkor végül is ez a vágyam is teljesülhet. De hogy hogyan lettem műkörmös? Autodidakta módon kezdtem. Megcsináltam a sajátomat, egyre többeknek tetszett, és a suli mellett kitanultam. Akkor voltam 18 éves. Aztán a Miss Plastic után elkezdődött a modellkedés, egyre több lehetőséget kaptam, úgyhogy irányt váltottam. Előtte rohamtempóban másfél hónap alatt ledobtam 15 kilót. Elég durván hangzik, ugye? Ha valamit a fejembe veszek, pikk-pakk, nem nyugszom addig, míg el nem érem. Hát így kezdődött az egész.

Máté nem félt attól, amennyire felpörgött az életed?

Nem. És nem féltékeny. Mindenkinek azt szokta mondani, hogy büszke rám, és most már papírja is van arról, hogy tényleg az övé a legszebb lány az országban, merthogy ő már eddig is tudta.

Azon gondolkoztam, ha az ember apa nélkül nő fel, akkor talán van benne némi bizalmatlanság a férfiakkal szemben.

Pár hónapos koromtól anyu és dédi neveltek. Apukámmal három éve egyáltalán nem beszélünk. Ma már hiába is jönne - azt mondanám neki, hogy elkésett. De én igyekeztem tanulni a rosszból. Nekem nagyon fontos, hogy otthon kettesben vagyunk Mátéval, sosem voltam nagy bulizós. Nem is tudnám mással elképzelni az életemet. Olyan jó, ahogy haladunk egymás mellett, és hogy támogatjuk egymást. Soha semmiben nem húzott vissza, mint ahogy én sem őt. Abszolút kiegészítjük egymást.






Mekkora a tétje számodra ennek a versenynek?

Szeretném megmutatni az országnak, hogy magyar lány is tud nyerni! De, persze nem tudom, hogy mi mindenen múlik a győzelem. Jelenleg 5 szavazás fut az interneten, négyben az első helyen vagyok, és van egy harmadik helyem. Még lehet rám voksolni! Már az is óriási változást hozott az életemben, hogy itthon királynő lettem. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy mit is jelent ennyire szem előtt lenni, mekkora felelősség hárul rám ebben a szerepben. Faggat a sajtó, egy csomóan követik, hogy mi történik velem. Úristen, mindez velem történik? És mi lesz a folytatás? Nem tudom, mi lesz, ha nyerek, és mi lesz, ha nem. Bármi történik, biztosan újabb lehetőségeket fog hozni. Én pedig mindent megteszek, hogy helyt tudjak állni.

Ha lenne varázspálcám, azt kérnéd, hogy nyerjél?

Csak egyet kérhetek? Akkor nem.

Hanem?

Akkor azt kérném, hogy a dédim halhatatlan legyen...

... elcsuklott a hangod ...

Igen... Az anyukámat annak idején árvaházba adták. Kétévesen vette magához a dédi, és ő nevelte föl. Olyanok vagyunk mi hárman, mintha a dédi lenne az édesanya, anyu meg én pedig a lányai, vagyis két testvér. Arra vágyom, hogy ez nagyon sokáig így maradjon. Tudom, hogy tökéletes élet nincs, de mindaz, ami most körülvesz és azok a lehetőségek, amik előttem állnak, boldoggá tesznek. És bár nem azt kérném, hogy varázsolj a fejemre egy koronát Londonban, de annak azért örülnék, ha csak karácsony tájékán tudnánk újra beszélni. Vagyis ha a verseny után azok közé a lányok közé tartoznék, akiknek még maradnia kell... Tudod, ha az élen végeznék!

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 150. rész
  2014-10-30 23:07:11, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 150. rész

"Láttam már csillogni az örök szerelem fényét"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

Szerelemi házasságok legnagyobb kérdése, hogy tudtok-e műfajt váltani. Tudjátok-e egymást nem szerelemmel, hanem szeretettel is szeretni.






Nem könnyű! Mert csak őt akarod! Senki mást, csak őt! És őt is hogyan? Fiatalon? Szépen? Sugárzón? Vagy látod már benne az öreget, a beteget, az embert, aki talán már nem kívánatos? És látod-e magadat, évek múlása után, akit már nehéz szerelemmel szeretni?





Bizony, ezek nagy kérdések. Nem az érzelem váltása a kérdés, hanem az, hogy amikor szerelmes vagy, mennyire mélyen látsz a másikban. Mennyire pillantod meg Ő AZ!-t - aki nem változik. Mert benne lesz mindig. Amíg él, benne lesz. És ha őt látod, nem is kell váltanod.

Sok öreg párban látom még csillogni az örök szerelem fényét. Kivillan a megszokás, az elfáradás, a sorsközösség hétköznapi homályából. Még mindig fogja a kezét. Még mindig rá tud pillantani úgy, mint szerelmes. Messziről néz már ez a tekintet - de ugyanaz.

Kevés ember élményét írtam le. De leírtam - mert van ilyen.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Sült gesztenye
  2014-10-30 23:01:43, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Gesztenye-mese
  2014-10-30 22:51:03, csütörtök
 
  Gesztenye-mese

A szederszüret idén két turnusban lement. Csodás lelőhelyet találtunk, de az idei nyár mostoha volt ehhez a gyümölcshöz, az ősz sem egészen olyan volt, amilyet szeretnek: hamar leérett a termés. A betakarításnak azért mégsem lett vége: halmokban áll körülöttem a szelídgesztenye.

Gesztenyevadászat

Régi mániánk a szelídgesztenye-vadászat. Előző lakhelyünkön, mikor Flóris gyerek még a világon sem volt, egy boltocska előtt felfedeztünk három óriási gesztenyefát. Csak hullatta lefelé a gyönyörű csemegét, az emberek meg ráléptek, vagy a mókusok vadászták ki a rózsabokrok közül. A maradékot pedig feltakarították az illetékes hatóságok. No de aztán nekünk is lett egy kis beleszólásunk. Mivel a boltban aranyáron (három fontért) árultak úgy 25-30 darab gesztenyét, mi meg odáig vagyunk érte, úgy döntöttünk, nem szemérmeskedünk, és felszedjük, amit lehet. A kis Kelemennel szedegettem - tulajdonképp még ciki sem volt. (A gyerekek már csak ilyenek, odáig vannak a gesztenyéért. Az anyucik meg olykor besegítenek...) Abban az évben akadt gesztenye bőven a hűtőnkben!






Őszi kép az utcánkból: vadgesztenyével :)

Aztán valahogy olyan évek jöttek, amikor nem volt - konzervgesztenyére és az otthonról hozott masszára szorultunk. Itt ugyanis sokkal körülményesebb ehhez hozzájutni. Árulják, de a legtöbb helyen csak pulykaszezonban, és már eleve sósra fűszerezve. A Magyarok Boltjában persze van, de oda csak karácsony előtt jutunk el vagy még akkor sem. Új helyre is költöztünk, fel kellett fedezni a vidéket. Már tavasszal vizslattam a senki földjét, a legelőket és a kolostor kertjét, mit lehet majd szedni ősszel. Hű, mennyi szederbokor! Ott meg bodza (kizárt, hogy elérjem, két méter magasan van, csupa csalán az alja)... Vajon lesz-e dió azokon a szép nagy fákon a játszótér mellett?

A szemem már virágzáskor ki volt hegyezve a szelídgesztenyefákra. Találtam is - még tavaly - két óriási ágat, ami egy csendes zsákutcában lógott át a kerítés fölött. Nem sok, de azért két-három gesztenyemasszára való lehullik ám két ilyen ágról is. Spájzolós alkat vagyok, mint egy hörcsög. Szenvedélyesen örülök mindennek, amivel a család élelmezését szolgálhatom, különösen a téli időkre szeretek gyűjteni. Mintha tartani kellene a nagy hideg téltől, az égig érő hótól, ami elzár minket a külvilágtól. Amióta itt vagyunk, egyetlen egyszer volt ilyen. Akkor 10-15 centi hó esett, ami ráadásul lefagyott. Meg dombon is lakunk, kanyargósak az utak - tényleg nem lehetett közlekedni, még gyalogosan sem. Több ilyen alkalom nem volt, de ez mindegy is. Én így vagyok programozva. Már előre fentem a fogam a szelídgesztenyére is, figyeltem, hullik-e már egy-két nagyobb gubacs, amikor váratlan és tragikus esemény történt az ,,én" reményteljes gesztenyeágaim közvetlen közelében.

Szerencsétlenség a gesztenyefák alatt

Borongós, ködös őszi nap volt, mint általában, talán egy éve lehetett, hétfő volt, emlékszem. Itthon ragadtam a három kiskorúval: a tanárok továbbképezték magukat, a gyerekek nem mentek iskolába. Abban az évben esős volt a nyár, még javában tartott a szederszüret. A kis ösvény mentén, amin járni szoktunk, telis-teli volt minden hatalmas, érett gyümölcsökkel. Aznap is úgy terveztem, hogy Flóris délutáni alvása után nekiindulunk, és szedünk megint egy adaggal: séta, szabadság, szüret, mindenkinek jót tesz. Talán a gesztenyefákig is elmegyünk, megnézzük, akad-e már valami alattuk.

Flóris aznap sokáig aludt. Az eső is szemerkélni kezdett, mire felébredt. Az eső nem tartott volna minket vissza, nem is azért maradtunk végül a házban. De a három fiú - valami isteni csoda folytán (!) - akkor délután gyönyörűen eljátszott egymással. Sajnáltam őket megzavarni. Jól döntöttem.





Két éve november első napjaiban teljesen *behavazódtunk*

Sajnos azon a délutánon, épp akkortájt, mikor az én fiacskáim belemelegedtek a játékba, egy sportrepülő pilótája nem hallgatott a józan észre, nem nézte az eget (amit egyébként nem is nagyon lehetett látni a ködtől), és rossz döntést hozott. Végzeteset. Felszállt a rossz látási viszonyok ellenére. És ott, a szedres kis ösvény közelében, az útra kilógó gesztenyefák mellett lelte halálát. Úgy zuhant le a gépe, ahogy egy alma esik le a fáról...

Akkor nem írtam erről, mert nagyon megrázott az eset: a férjem iskolája mellett (tulajdonképp annak a területén) történt a dolog, és az a tudat, hogy eshetett volna az iskolára is vagy éppen ránk, ha mégis útnak indulunk... teljesen lebénított. ,,Szerencsére" a gépen csak a pilóta utazott, és az is a Gondviselésnek tudható be, hogy önmagán kívül semmi és senki másban nem tett kárt a gép. Csupán néhány fa és bokor esett áldozatul. Pedig házak, emberek voltak a közvetlen közelében.

A gesztenyefa környékét egy időre lezárták, de később is borzongva mentem el mellette, ha arra vitt az utam. Nem is gondoltam a gesztenyékkel - egész más jutott eszembe róla.





Veszélyes angol köd...

Boldog emlékű gesztenyefák

Aztán idén, oviból jövet, jártunkban-keltünkben csak belebotlottunk pár szép gesztenyébe. Felszedtük. Flóris különösen szívesen keresgélt. (Mondom én, hogy ilyenek a gyerekek...!) Aztán egy szép napos szombat délután, mikor együtt sétálgatott a család, egy kedves, kutyasétáltató hölgy meglátta, hogy bogarásszuk az avart, kaparásszuk a gesztenyét, és olyat tett, ami megváltoztatta az életünket: elvezetett minket egy közeli, eldugott helyre, ahol hat-nyolc óriási szelídgesztenyefa áll egymás mellett a kolostor közelében, az iskola egyik sportpályájának a szélén. Ezeket az óriási fákat (mint itt mindent) nyilván a szerzetesek ültethették valaha, de senki nem érzi őket magáénak, nem is szedi senki, csak a kutyasétáltató néni, hogy egy-két adag sült gesztenye után a mókusokat etesse vele otthon a kertjében...





A gesztenyefák közelében

Tudtátok, hogy a szelídgesztenye először 20 évesen hoz termést? És azt, hogy több mint ötszáz évig él? Az angolok nemigen tudnak mit kezdeni ezzel a csodával. Sütve szeretik a gesztenyét, pulykát töltenek vele, de ezzel ki is merült a tudományuk, érdeklődésük. A többség fel sem ismeri, hogy melyik vadon termő fa, bokor gyümölcse ehető. Ez meg nem is túl gyakori, bizalmatlanok vele. Inkább megveszik a boltban azt a keveset, amit megennének, biztos, ami biztos. Pedig a szerzetesek tudták, mi a jó! A fák alja terítve volt gesztenyével - mint a szőnyeg, körös-körül csak gesztenye. Alig hittünk a szemünknek!
- Na, gyerekek, ezt úgy szedjétek, mintha arany lenne! - mondtuk, és rávetettük magunkat mind. Amit felszedtünk, meg se látszott - de még ma sem végeztem vele, pedig azóta is minden szabadidőmet a gesztenye-feldolgozással töltöm. (Boldogság!) És ha vége, mehetünk vissza, hogy felszedjük, amit tudunk. Ami ottmarad, azt betapossa a fűnyíró a földbe vagy szétbomlik a nedves avarban.





Az első adag gesztenye - már a hűtőben pihen

Gesztenyemassza

A gesztenyemassza receptjét még anno, a régi időkben egy szombathelyi szobatársamtól kaptam. Úgy négy éve még emlékeztem is rá. Mostanra azonban elfelejtettem, mikor is főztem meg a gesztenyéket: pucolás előtt vagy után. Megnéztem a neten: nagy a mismásolás. Meg kell főzni, azt mondják, meg pucolni is, de a sorrend körül nagy a zagyvaság. Egyesek szerint még sütni is kéne, mielőtt massza lesz belőle... Legtöbb helyen mégis az szerepelt, hogy előbb főzzük, aztán hántjuk. Nekem fordítva rémlett, de mivel annyi van, gondoltam, kipróbálom így is, úgy is.





Héjatlanul főtt gesztenyéből készült püré, egészen olyan a színe, mint a boltinak!

Megfőztem egy nagy adagot héjában, és három napig szenvedtem, mire kibontottam. Ráadásul nem is volt túl hatékony, mert ugye a keményebb héjat a jóval puhább belsőről elég nehéz szépen leszedni. A legtöbből úgy kellett kikanalazni a gesztenyét. Bezzeg amit előre megtisztítottam! Kiskéssel nyers gesztenyét hántolni - a főtthöz képest - valóságos élmény! És szebben fő, nem is lesz olyan sötétbarna a massza, mint a héjában főtté (bár ez részletkérdés), és ami a lényeg: FINOMABB!





Elől a főtt, mögötte a nyers gesztenye

Szóval a recept a következő: Végy egy nagy tál szelídgesztenyét! (Először is: legyél benne egészen biztos, hogy nem vadgesztenyét szedtél! Ha utánanézel, nem lesz nehéz, ha látod a tüskés héját, levelét, lehetetlen összekeverni a kettőt.) Aztán nézz ki magadnak egy klassz kis filmet, sorozatot, gyújts be a kandallóba, s mikor már a gyerekek is lefeküdtek, fogj egy kést, és Poirot, Miss Murple, esetleg Miss Fischer kalandjai közepette hámozd le szépen sorban a gesztenyéket! Utána térj nyugovóra! Másnap reggel - vagy amikor van időd - tedd egy fazékba a barna héjuktól megszabadított gesztenyéket (ha egy kis belső fátyol rajtamarad, nem nagy baj!), öntsd fel őket annyi vízzel, hogy ellepje őket, és tedd fel főni úgy 40 percre. Azután kapcsold le a tűzhelyet! Ha kicsit keménynek éreznéd még ekkor egyiket-másikat, akkor hagyd egy kicsit a forró vízben! Utána szűrőkanállal szedd ki, krumplinyomóval passzírozd le, lehetőleg melegen! Et voila! Kész a massza! Lehet ízesíteni is, de én jobban szeretem minden nélkül téglákká gyurmázni, és a mélyhűtőbe tenni. Akkor azt csinál belőle az ember később is, amit csak akar! Felhasználható édesen, sósan, rumosan, fűszeresen, sütibe, gombócba, palacsintába, kenyérbe, sőt, még arcpakolást is készíthetünk belőle, ha jól olvastam.





Tisztítás előtt meg kell mosni a gesztenyéket. Ez a legjobb mód rá!

Gesztenyés süti mindenféleképp

Azóta szinte csak gesztenyén élek. Nem csak azért, mert muszáj (necesse est) folyton gesztenyés sütit csinálni, hanem azért is, mert amikor kifőnek ezek az illatos, finom kis termések, lehetelten békén hagyni őket. Azt is nagyon nehéz kivárni, hogy kihűljön (pedig én kivárós fajta vagyok), de hogy mikor már ehetően meleg, akkor ne dézsmálja meg az ember, az képtelenség. Szóval eszem, csak eszem és eszem. (Meg pucolom.) Csak nasinak szánom, de olyan hihetetlenül tápláló, hogy nem is kívánok mást - legfeljebb még egy kis gesztenyét. Csak az íze kedvéért...





Tobzódás :)

De lássuk a sütemények garmadáját!

Gesztenyekrém tortába, tekercsbe, habos süteménybe

Hozzávalók:
50 dkg natúr gesztenye (megtisztított, megfőzött, pürésített)
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
10 ml rumaroma

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk. Tortába kell ekkora mennyiség, habos süteményhez kevesebb (2/3 része, esetleg a fele) is elég.

Gesztenyehabos sütemény

Ha gesztenyemasszához jutok, leggyakrabban ez lesz belőle. Nem olyan bonyolult, mint amilyen szép és finom. A héten kétszer is készítettem ilyet. (Azért egyszer a felét beküldtem a férjem iskolájába, egyrészt azért, hogy ne mind minket hizlaljon, másrészt pedig, hogy terjesszem a kiváló magyar cukrászleleményeket.)





Jaj de jó a habos sütemény :)

Hozzávalók:
4 tojás
1 csomag csokoládés pudingpor
7,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor (édesszájúak tehetnek picit többet is, de mivel a krém és a hab édes, nekünk ez így pont jó)
4 evőkanál langyos víz
1 teáskanál sütőpor
csipet só
a fenti gesztenyekrém
3 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
tortadara

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és 4 evőkanál langyos vízzel kikeverem. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sütőport, a lisztet és a pudingot egy tálban összekeverem, majd óvatosan hozzákeverem a fehérjét és a sárgáját.
Egy lapos tepsire teszem, s 200 fokon sütöm. Hogy meddig, az attól függ, milyen széles a tepsi, vagyis hogy milyen magas a tészta. Az én tésztám 2,5 -3 cm magas volt, 10 percig sütöttem 200 fokon, azután levettem a hőt 160 fokra, és még 10 percet adtam neki. Azután 3-4 percig bennhagytam a kikapcsolt sütőben.
Amíg hűl, kiválóan el lehet készíteni a fent leírt gesztenyekrémet, sőt a habot is. A habhoz 3 dl tejszínt fel kell verni 3 csapott evőkanál porcukorral és 1 csomag habfixálóval (a leírás szerint: a fixálót akkor kell hozzáadni, amikor már nem teljesen folyékony a tejszín).
A kész habot a krém tetejére halmozom, elkenem. A tetejére tortadarát szórok. Igazi ünnepi sütemény! Nagyon finom, különösen, ha tudunk várni 2-3 órát, hogy összeérjenek az ízek. És szerintem csodaszép!





Gesztenyés habos sütemény 20 deka gesztenyéből...




40 dkg gesztenyével pedig ilyen...

Pik-pakk kávés-gesztenyés desszert

Hozzávalók:
babapiskóta
reggelről maradt vagy újonnan elkészített kávé (bármilyen - ahogy szeretjük)
gesztenyekrém (lásd fent)
1-2 csepp vanília-aroma vagy egy kis darabka vaníliarúd kikapart belseje
1 marék mazsola
tejszínhab

Elkészítés: Úgy készítjük, mint a tiramisut. A kávéba mártogatott babapiskótákat egy tál aljára rétegezzük. Arra kenjük a gesztenyekrémet. Vállalkozó szelleműek már a krémbe belekeverhetik a mazsolát. Én nem mertem, csupán a tejszínhab tetejére szórni, mert nem voltam biztos benne, hogy ízleni fog. De már biztos vagyok benne, úgyhogy legközelebb én is így teszek.





Legközelebb beleteszem a mazsolát :)

Gesztenyés (de nem gesztenyelisztes) kenyér

Természetesen a gesztenyés kenyér sem maradhatott le a listáról. Kétszer készítettem egy héten belül. Talán elhiszitek, hogy finom. Remek mindenféle főzelék mellé (káposztás ételek előnyben!), krémlevesekhez vagy csak magában. Sebővel úgy találtuk, hogy a legislegjobb igazi magyar szárazkolbásszal!





Szerintem gyönyörű!

Hozzávalók:
20 dkg tisztított, főtt gesztenye krumplinyomóval összetörve
3 evőkanál napraforgómag
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg fehér búzaliszt
1 evőkanál méz
1 evőkanál tökmagolaj vagy szezámolaj (ha nincs, napraforgóolajjal is teljesen jó lesz!)
1,5 kávéskanál só
langyos víz
1 evőkanál szárított élesztő

Elkészítés: A lisztből félreteszek 10 dekányit, a többihez hozzákeverem a gesztenyét, a napraforgómagot és a sót, egy tálba szórom, összekeverem, majd kis mélyedést vájok a közepére. Abba teszem az élesztőt, rá a mézet és egy kevés vizet. Az ujjammal kicsit megkavarom a vizes részt (mint a gyerekek a sarat), hogy keveredjen a liszttel, de épp csak egy kicsit. Hagyom, hogy felfusson az élesztő. Ha már szépen habzik, annyi vizet teszek hozzá, hogy nyúlós, laza tészta legyen belőle, és meleg helyen duplájára kelesztem.
Ha megvan, összedolgozom az olajjal és a maradék liszttel, hogy jól gyúrható, de puha tésztát kapjak, ami nem ragad a kézhez. (Ha szükséges, tehetek még hozzá egy kis lisztet pluszban is, nem lesz belőle baj.)
Egy jénai tálat belülről körbevajazok, kilisztezek. Az én jénaimhoz kicsit sok ez a mennyiség, ami nem is baj, mert így kiflit vagy zsemlét is süthetek belőle, aminek az a nagy előnye, hogy sokkal hamarabb kész és ehető. Ezért tészta ¼-ét levágom, zsemléket formálok belőle, és egy sütőpírral bélelt tepsire rakom. A többit a jénaiba teszem. A tetejét is ráborítom, és hagyom kelni mindkét tésztát. Ha már hozzáér a jénai tetejéhez a cipó, akkor leveszem róla a tetőt, bevagdosom a tetejét, hogy ne repedjen meg, és a sütőbe teszem. (Általában egyszerre szoktam betenni a zsemléket és a kenyeret.
10 percig 130 fokon sütöm őket, azután felveszem a hőt 200 fokra. A zsemléket újabb 15 perc múlva érdemes megnézni, általában akkor már jók. A kenyérnek kell még nagyjából 1 óra. (50 perc után érdemes egy tűvel megnézni, jó-e már.)
Mielőtt kivenném a zsemlét, kenyeret, azelőtt néhány perccel megkenem a tetejüket hideg vízzel.





A mesebeli gesztenyés kenyér...

Nagyon finom, olyan ,,mesebeli" kenyér lesz belőle. A színébe külön is beleszerettem. Egymástól függetlenül állapítottuk meg a férjemmel, hogy valami nagyon ősi, soha meg nem élt idő emlékét idézi bennünk...

Gesztenyekrémes-almás melegszendvics

Kísérletezni is muszáj volt. Egyelőre csak egy melegszendvics erejéig, de amennyi gesztenye van, lesz itt még ötlet bőven!





Gesztenyés melegszendvics káposztával, almával és üresen

Hozzávalók:
5-6 evőkanál összetört gesztenyemassza
3-4 apró friss rozmaringlevélke vagy kevés majoranna, esetleg 1 friss zsályalevél
fél evőkanál szezámolaj vagy tökmagolaj
1 teáskanál vaj
3 csepp szójaszósz
3 csepp Tabasco szósz vagy kevéske (mokkáskanálnyi) darált pritaminpaprika és pár csepp citromlé
őrölt feketebors

1 evőkanál naprafrogómag
Valamint:
kenyér
alma
sajt

Elkészítés: A krém hozzávalóit összemixelem, kóstolgatom, ízlés szerint sózom. Kenyérre kenem, almaszeleteket teszek a tetejére, erre sajtot. Grillsütőbe tolom, úgy pirítom. Hústalan napokra, vagy ha már unjuk a sonkás-sajtost, szerintem nagyon finom. Különleges is, kicsit kicsinosítva az ünnepnapok része is lehet.





Mind finom, de az almás nyert!

Gesztenyés csemege (csoki)

Ez semmiképp sem maradhatott ki a sorból. Gondolom, értitek.

Hozzávalók:
1 tábla fehércsokoládé
1 tábla étcsokoládé
pár csepp olaj
30 dkg gesztenye
1 csomag vaníliás cukor
11 dkg porcukor
1 evőkanál tejszín

Elkésztés: A fehércsokoládét pár csepp olajjal vízgőzön megolvasztom.
Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral. Az olvadt csokoládét a tepsi aljára kenem (amennyire lehet, egyenletesen), majd a tepsit a hűtőbe teszem.
A gesztenyét összedolgozom a cukrokkal és a tejszínnel, majd a megdermedt csokira kenem. Ismét be a hűtőbe!
Az étcsokit is megolvasztom kis olajjal, a hideg gesztenye tetejére kenem, és megint lehűtöm.
Forró vízbe mártogatott késsel szeletelem. Ez a legnehezebb része, de megéri szenvedni vele.





Gesztenyés csoki - vagy inkább csokis gesztenye? :)

A férjem szerint ,,békebeli íze" van. Nyomatékosan megkért, hogy estére semmiképp se hagyjam elől, legjobb, ha a maradékot elteszem a mélyhűtőbe ínséges időkre, mert ha a közelében marad, biztosan nem hagy semmit másnapra a fiúknak...

Sok más gesztenyés finomságot tervezek még. Kipróbálom a gombócot, kalácsot, gesztenyés kiflit. Mindenképp tervben van egy gesztenyés zserbó is. Szívesen készítenék gesztenyelisztet is, de még nem tudom, sikerül-e. Egyelőre akad néhány technikai akadály, de még nem mondtam le róla teljesen.





Eddig háromszor ennyi készült - nem beszélve arról, amit máris megettünk

Rengeteg a gesztenye, a minap megint szedtünk úgy 10 kilót - szerintem többet is. Igazi kincsre akadtunk, tudom, meg is becsülöm. Teljesen kihasználni mégsem tudjuk a dolgot, mert nyersen tisztítani sokkal gyorsabb, mint főve, de így is lassan haladhatok. Sok munka van vele, a háztartás meg nem rendezi el magát közben. Minden pihenőmet késsel a kezemben, gesztenyehámozással töltöm. Már kezd megkeményedni a vízhólyag helye az ujjamon... Két hete elkezdtem egy kis takarót horgolni hideg esték és reggelek ellen, azzal sem mostanában készülök el... Sőt a vasalnivaló is vészesen gyűlik megint. A filmezési idő újabban nem vasalással telik.

Flóris meg is mondta a magáét a napokban:
- Mi most elmegyünk a játszótérre. A Kele is jön, a Sebő is, meg apa. De te nem jössz, mert te beteg vagy. Te majd addig rendet raksz.

Úgy is lett. Azóta meg lassan meg is gyógyulok már. Keverem a krémet, sütöm a gesztenyés kalácsot, mosogatom a sok nagy edényt, ami a feldolgozáshoz kell. De a rend ritka vendég nálunk mostanában. Helyette van gesztenye. Mindenfelé...





Békebeli színek és ízek...

Ráhel

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Céklasaláta camembert sajttal
  2014-10-30 22:21:16, csütörtök
 
  Céklasaláta camembert sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

75 dkg cékla
2 narancs
2 dl vörösborecet
3 evőkanál cukor
2 teáskanál koriandermag
4 camembert sajt (á 12,5 dkg)
2 evőkanál pisztácia
2 evőkanál méz

bors

Elkészítés:

A céklát bő, sós vízben kb. 25 percig főzzük. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és nyolc részre vágjuk. Az egyik narancs héját finoman lereszeljük, hozzáadjuk a borecetet, 1/8 l vizet, a cukrot és a szétnyomkodott koriandermagokat, majd az egészet felforraljuk. Forrás után közepes tűzön tovább főzzük még kb. 10 percig. A páclevet sóval, borssal ízesítjük, a céklára öntjük, és legalább 4 órán át hagyjuk benne állni. Mindkét narancsot vastagon meghámozzuk, hogy a fehér héját is eltávolítsuk. A gyümölcs húsát kivágjuk a hártyák közül, és a céklához keverjük. A camembert sajtot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszórjuk a csíkokra vágott pisztáciával, és a sütőben 2-3 percig grillezzük. A megsült sajtot meglocsoljuk mézzel, és a céklasalátával együtt fogyasztjuk.

Megjegyzés:

1 adag: kb. 580 kalória; 33 g fehérje, 30 g zsír, 40 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra (a saláta összeérési ideje nélkül)

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sütőtökös-mákos pite
  2014-10-30 22:20:01, csütörtök
 
  Sütőtökös-mákos pite

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl
reszelt citromhéj
1 kávékanál vaníliás cukor
pici só
fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
20 dkg sütőtök (hámozott súly) apró kockára vágva
1-2 evőkanál vaj
2 dl tej
15 dkg cukor
reszelt narancshéj
20 dkg darált mák
5 dkg zsemlemorzsa
pici fahéj

Elkészítés:

A tököt egy kevés vajon megfuttatjuk. A tejet a cukorral és a narancshéjjal összeforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a zsemlemorzsát és a fahéjat. Sűrű masszává főzzük, majd a végén belekavarjuk a sütőtököt is.

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a száraz anyagokat. Ezután egy tojássárgával egybegyúrjuk, annyi tejfölt téve hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Fél órára hűtőbe rakjuk.

A tészta 2/3-át 3-4 milliméteresre nyújtjuk, tepsibe tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben zsemleszínűre sütjük. Kivesszük, ráhelyezzük a tölteléket, elsimítjuk rajta, majd a a maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokra vágva rárakjuk. A csíkokat tojássárgával megkenjük, és visszatesszük a sütőbe 25 percre. Tálaláskor tetszés szerint porcukorral is megszórhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Éden_ küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fácán fügével és szőlővel
  2014-10-30 22:18:10, csütörtök
 
  Fácán fügével és szőlővel

Hozzávalók:

1 egész fácán

5-6 szem füge
50 dkg szőlő
fél evőkanál törött feketebors
Vénusz olaj a sütéshez
1 dl száraz vörösbor
fél evőkanál egész rózsabors
fél evőkanál egész fehérbors
fél evőkanál egész szegfűbors
3-4 szem kardamom (tetszőleges)
3 evőkanál margarin
1 kakukkfűágacska

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A fácán hasüregét alaposan besózzuk, és beleteszünk 2 szem kettévágott fügét és 6-8 szem szőlőt. A húst kívülről is besózzuk, megszórjuk feketeborssal, majd a lábakat kötözőspárgával összekötjük, és serpenyőbe téve forró olajban minden oldalról átpirítjuk.

Ezután tepsibe tesszük, meglocsoljuk a borral, megszórjuk a borsfélékkel és a kardamommal, a tetejére helyezzük a margarint és a kakukkfüvet, és köré rendezzük a maradék szőlőt és fügét.

Sütőben 40 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a keletkező pecsenyelével. A fácánt a vele együtt sült gyümölcsökkel tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Heli77 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel
  2014-10-30 22:16:26, csütörtök
 
  Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½
mokkáskanál szerecsendió
½
mokkáskanál bors

A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje

Elkészítés:

1. Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt.

2. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.

3. Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.

4. Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik.

5. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.

6. A kisült bundáskenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.





Megjegyzés:

Dunszt Zsolt receptje

Fotó: Győrfi Viki

Forrás?Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3967
  • e Hét: 8548
  • e Hónap: 22453
  • e Év: 152160
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.