Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A szép...
  2014-10-06 22:21:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A resveratrol csökkenti a.....
  2014-10-06 22:06:55, hétfő
 
 



A resveratrol csökkenti a szervezet kalória bevitelét, és hosszabb élethez vezet

A resveratrol az egyik természetben megtalálható anyag, amely jótékony hatással van az emberi egészségre. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő, a legtöbb krónikus megbetegedés ellen hatékony gyógymód.

Kutatások bizonyítják, hogy a resveratrol a muslincáktól kezdve az egereken át az emberekig meghosszabbítja az életet. Az anyagot először méheken tesztelték, és 33-38%-os élettartam hosszabbodást tapasztaltak náluk, csupán étkezési szokásaik megváltozása miatt. Kevesebb cukrot fogyasztottak, táplálékuk származását is jobban megfigyelték, így kevesebb káros anyagot juttattak szervezetükbe.

A szőlő héjában, az áfonyában, a meggyben, a cseresznyében, a vörösborban, a vörös mustban, a faeperben rengeteg resveratrol van.
A resveratrol csökkenti a szervezet cukor igényét és javítja a glükóz anyagcserét, így elkerülhető vele a súlygyarapodás.

A resveratrol erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, meggátolja a szabadgyökök káros hatását stresszes időszakokban.

Kalória bevitel csökkentő hatással is rendelkezik, az inzulin anyagcsere megváltoztatásával a szervezetnek kisebb lesz a cukor igénye. A kevesebb cukor bevitele és a gyorsabb anyagcsere folyamatok miatt a testsúly jobban kordában tartható, meggátolható a súlygyarapodás. A szakértők napi 50-400 mg resveratrol étrend-kiegészítő fogyasztását ajánlják az optimális hatás érdekében.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sebek, törések és a diéta kapcsolata
  2014-10-06 22:01:46, hétfő
 
  A csontszövet nagyon is élő szövet. Folyamatos felépülés és a lebontási folyamatok egyensúlya jellemzi. Nagy szüksége van ehhez megfelelő mennyiségű D3 vitaminra, K2 vitaminra, C vitaminra, magnéziumra.

Ezekből a fontos vegyületekből ma az emberek többsége hiányt szenved. A csontok vonatkozásában az D vitamin szint 45ng/ml alatt nem lehetne. Magyarországon az emberek 95%-ában a D-vitami szint ezen határérték alatt van. Ez pedig meg is mutatkozik a combnyaktörések magas számában (a betegeknél a törés után egy tanulmány átlagosan 20 mg/ml D vitamin szintet igazolt!).

A K2 vitamin hiánya mellett a csonttörések gyakorisága megötszöröződik. Sok ember kényszerül véralvadás gátló gyógyszert szedni (Syncumar, Warfarin), melyek a K vitamin hatásának közömbösítése révén fejtik ki hatásukat.

Nekik a következő évek jó híreket tartogatnak. Valószínű, hogy 5 éven belül ezeket a gyógyszereket majd le lehet cserélni az új, korszerűbb változatokra és a K vitamin antagonisták visszakerülnek a helyükre, ahová eredetileg is szánták őket (eredetileg patkányméregnek fejlesztették ki őket).

A C-vitamin nélkül a kollagén szintézise zavart szenved, és sajnos pl. a tej C vitamintartalma pasztörizálás nélkül is csekély, de pasztörizálást követően nulla.

A C-vitamin vízoldékony vitamin, raktározni nem tudjuk, úgyhogy minden nap gondoskodnunk kell a megfelelő beviteléről.

Az elhúzódó sebgyógyulás is a C-vitamin hiány egyik tünete (kollagén nélkül nincs sebgyógyulás!).

Nagy műtétek előtt a koplaltatás, majd a kórházi étrend (mely C-vitamint szinte nem is tartalmaz), megteremti a feltételeit a lassú és szövődményes sebgyógyulásnak.

A sebészek ma már igyekeznek kisebbet vágni (pl. laparoszkópiás műtétek), ami nagyon jó, de még jobb lenne, ha gondoskodnának a betegek megfelelő C-vitamin ellátásáról is.

A mikroelemek hiánya (szelén, cink réz) szintén arra int, hogy elhúzódó sebgyógyulásra kell számítanunk.

A vitaminok felszívódása nem olyan jó, mint korábban hittük. Ezért a fermentált eljárással készített étrend-kiegészítők, multivitaminok (pl. MegaFood) sokkal hatékonyabbak, mint azok a készítmények, amikbe egyszerűen ,,összelapátolják" a komponenseket.

Az ideális étrend mellett nem fordul elő vitamin és nyomelem hiány. Az idősek és a krónikus betegek többségének étrendje azonban nagyon távol áll az ideálistól (rágási nehézségek, felszívódási zavarok, anyagi megfontolások, rossz beidegződések, stb.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Lenmagról
  2014-10-06 21:55:35, hétfő
 
 



Mi is tulajdonképpen a lenmag?

A lenmag termesztéséről már az időszámításunk előtti harmadik évezredből is vannak feljegyzéseinek, az ókori Babilonban már megtalálható volt ez a vöröses-barna színű, enyhén földízű növény. A lenmag méretét tekintve kicsit nagyobb, mint pl. a szezámmag, héja erős és fényes. A lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak. Emellett tartalmaz még alfa-linolénsavat is, ami elengedhetetlen a szív egészséges működéséhez. A lenmaggal az utóbbi években több mint 1000 különböző vizsgálatot végeztek.

A legjobb, ha az őrölt lenmagot otthon, kávédaráló segítségével frissen készítjük el.
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű prosztaglandint termeljen. A prosztaglandinok olyan telítetlen zsírsavak, melyek fontos szerepet játszanak pl. a gyulladások csökkentésében. A krónikus gyulladások következtében alakulhatnak ki a különböző ízületi gyulladások, a migrénes fejfájás, vagy pl. az asztma.


Az omega-3 zsírsavak másik fontos tulajdonsága, hogy csökkentik a vérrögök képződését, így fontos szerepük van a szívinfarktus és stroke kialakulásának megelőzésében.

A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz lignánokat. A lignánok erős antioxidáns vegyületek. A lenmag kb. 800-szor annyi lignánt tartalmaz, mint más, növényi alapú táplálék.

A lenmag rosttartalma is kiemelkedő, vízoldékony és vízben nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz, s ezek fontos szerepet játszanak többek között a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

I. Károly frank császár annyira hitt a lenmag gyógyító erejében, hogy törvényt alkotott arról, hogy minden alattvalója rendszeresen fogyasszon lenmagot. Ma már a lenmag számos táplálékunkban megtalálható, így pl. a zabpehelyben vagy egyes kekszekben.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a lenmag akkor képes kifejteni igazán jótékony hatást, ha frissen őröljük.

Sajnos könnyen elveszíti értékes tápanyagait, ha túlságosan sok feldolgozási folyamaton esik át. Nagyon fontos pl., hogy a lenmagot nem szabad melegíteni.

Az őrölt lenmagot szervezetünk sokkal jobban képes felhasználni, mint az egész magokat. A legjobb, ha kávédaráló segítségével megőröljük egészen addig, amíg finom porrá nem válik. Fontos, hogy ezt követően száraz és hűvös helyen tároljuk. A legjobb, ha vákuum csomagolásba helyezzük. Az őrölt lenmagot sokféleképpen használhatjuk, pl. joghurtokba, a reggeli zabpehelybe vagy süteményekbe tehetjük.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Lisztérzékenység
  2014-10-06 21:51:20, hétfő
 
 



A glutén intolerancia vagy lisztérzékenység egy krónikus felszívódási zavar, mely az összes hasonló típusú betegség közül a legrosszabb. Ha valakinél a letargia, testsúly csökkenés, étvágytalanság, világos színű, rendkívül kellemetlen szagú széklet, gyengeség, hasi fájdalom vagy anémia (vérszegénység) tünetei jelentkeznek, érdemes felvetni a lisztérzékenység lehetőségét.

A glutén intolerancia sokszor drámai tünetekkel jelentkezik, melynek során alultápláltság, általános egészségromlás, a vitalitás elvesztése jellemezhet az évek során.

A lisztérzékenység klasszikus formái már a beteg életének korai szakaszában jelentkeznek, amint a glutén bekerül a táplálkozásba. Ilyenkor a gyermek növekedése lelassul, izomzata nem fejlődik megfelelően. A zsír felszívódása károsodik, gyakori a zsíroldékony vitaminok hiánya és ezzel párhuzamosa sok más fontos tápanyag is kiürülhet a szervezetből.

A lisztérzékenységet gyakran csak felnőttkorban diagnosztizálják, ami valójában már gyermekkorban kezdődik, az enyhe és szinte észrevétlen tünetek csak lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A glutén a búzában, árpában, zabban, rozsban és más gabonákban található fehérje. Ha lisztérzékeny beteg ezeket a gabonaféléket fogyasztja, súlyos emésztőrendszeri zavarok alakulhatnak ki.

A kalászos gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tritikálé) egy összetett, nagy fehérje molekulát tartalmaznak, amit gluténnek nevezünk. A glutén hatására a betegek immunrendszere ellenanyagot állít elő, de nem a gluténnal szemben, hanem a vékonybélhámsejtekben lévő transzglutamináz enzim ellen! Ezért tehát nem egyszerű étel allergiáról, hanem egy glutén által aktivált autoimmun betegségről van szó.

Tehát egy olyan autoimmun betegségről van szó, amit a glutén ,,robbant be", és ez gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet, bár kétségtelen, hogy az idő múlásával egyre kisebb valószínűséggel.

Gyerekeknél általában 4 hónapos korban alakul ki a betegség, amit tovább súlyosbíthat más ételallergia (pl. laktóz érzékenység). A szoptatás csökkenti az ételallergiák kialakulásának rizikóját.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy lisztérzékenyeknél szignifikánsan megnő a skizofrénia a szklerózis multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye.

A lisztérzékenység egyetlen jelenlegi gyógymódja a teljes egészében gluténmentes diéta. Ez csöppet sem egyszerű feladat. Nagyon alaposan oda kell figyelni arra, hogy pl. főzés során az ételek ne érintkezzenek búzával vagy búzaliszttel, mert már minimális glutén is kiválthatja a súlyos tüneteket. A glutén pedig rengeteg ételben megtalálható: fagylaltok, levesek, saláta dresszingek, szószok, sütemények, stb.

A lisztérzékenyeknek ezért nagyon résen kell lenniük akkor is, ha étterembe mennek, hiszen az ételek könnyen ,,szennyeződhetnek" liszttel vagy más, glutén tartalmú étellel. Ha pedig a tünetek kialakulnak, 5 napig is eltarthatnak egy vétlen éttermi vacsora után.

A legjobb megoldás, ha a glutén intoleranciában szenvedő beteg olyan ételeket iktat be étrendjébe, melyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént (burgonya, kukorica, rizs, köles), ezen kívül figyel arra, hogy biztosítsa a szervezete számára szükséges vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.

Gondoljuk át ezt az egész ,,lisztérzékenység kérdést" az evolúció szemszögéből. Egy növénynek az az érdeke, hogy az ember vagy az állat elfogyassza a gyümölcsét, lehetőleg a maggal együtt, hiszen ennek következtében az ,,trágyázva" kerül a talajba, biztosítva ezzel az adott növényfaj hosszú távú túlélését. A növény tehát tulajdonképpen jutalmazza azt, aki biztosítja számára a túlélést: finom, egészséges gyümölcsöt ad érte.

A növény szempontjából a legrosszabb, ami vele történhet, ha a magját összetörik, összerágják. Ezt a magatartást keményen megtorolja. Ezért tartalmaz sok növény magja ciánt vagy más, olyan vegyületet, mely egyáltalán nem egészséges az őt elfogyasztó állatnak. A búza ugyan ezt teszi, amikor összetörjük, finom porrá őröljük a túlélését biztosító magját.
Forrás : drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Egy nap...
  2014-10-06 21:44:42, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A józan ész... :-)
  2014-10-06 21:39:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Az antioxidánsok bőrre, hajra ...
  2014-10-06 21:35:27, hétfő
 
 



Az antioxidánsok bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása 10 pontban :

Édes burgonya, tök, mangó, papaya, mazsola, málna, ananász, brokkoli, narancs, eper, zab, dió, répa, bors, paradicsom, napraforgómag, kukorica, szójabab, hagyma és gránátalma. A káva az egyik leggazdagabb antioxidánsokat tartalmazó anyag.

Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek megerősítik a szervezetet, így megakadályozzák a fertőzések és betegségek kialakulását.
Az antioxidánsok jótékony hatása

1. Megszabadítanak az oxidatív stressztől és a szabadgyököktől:
Az antioxidánsok felveszik a harcot az oxidatív stresszel és a szabadgyökökkel is. Az oxidáció természetes folyamat.

Antioxidánsokban gazdag étrenddel viszont visszaszorítható a szabadgyökök száma. A cigizés, alkoholfogyasztás, légszennyezettség, fertőzések, méreganyagok, sugárzás és napozás mind megindítja a szervezetben a szabadgyökök termelését.

2. Gyulladásgátló:
Az antioxidánsok gyulladásgátló hatásúak. Az antioxidánsok közé tartozik az alfa-liponsav, amely gyulladásgátló hatásának köszönhetően serkenti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét. Ezáltal megakadályozza a pattanások és a ráncok kialakulását.

3. Feszesebb bőr:
Az antioxidánsok visszafordítják a bőr öregedését: hozzájárulnak a bőr egészségéhez és megfiatalítják a sejteket. Az olyan antioxidáns, mint a Q10, szépségápolási termékekben használatos, mivel elhalványítja a ráncokat.

4. Pattanások:
Az áfonya, a szeder, az eper és a málna gazdag antioxidánsokban. Megfelelő mennyiségű tápanyaggal látják el a vért, valamint semlegesítik a szabadgyököket a szervezetben.

5. A sebek kezelése:
Az antioxidánsok elhalványítják a sebeket az arcon. Az antioxidáns allium serkenti a vérkeringést a sebekben, ezáltal el is halványítja azokat.

6. Helyreállítja a nap okozta károkat:
Az olyan antioxidánsok, mint a szelén, C- és E-vitamin védi a nap által károsodott bőrt. Az UV sugarak károsítják a bőrsejteket, így a bőr fakó és élettelen lesz. Az antioxidánsok azonban serkentik a vérkeringést és az új sejtek növekedését. Így a bőr fiatalos és ragyogó lesz. Még az olyan bőrápoló termékek, mint a tisztítók és hidratálók is tartalmaznak antioxidánsokat.

7. Egészséges bőr:
Az antioxidánsok elhalványítják az öregedés jeleit, mint például a ráncokat. Gyorsítják a bőr helyreállítását és megakadályozzák a bőr további károsodását. A leggyakoribb antioxidánsok a C- és E-vitamin.

8. Szívbaj:
Az antioxidánsok a szívbajjal is felveszik a harcot. Mivel szabályozzák a szervezetben található szabadgyök-szintet, így megakadályozzák a szív kialakulását.

9. Rák:
A szabadgyökök károkozása akár rák kialakulásához is vezethet, ami ellen az antioxidánsok hatékony védelmet nyújtanak.

10. Egészséges haj:
Vigyen fel a fejbőrére zöldteát. Ehhez forraljon fel 2 zöldtea filtert egy csésze vízben. Hagyja fent a teát fél óráig a fejbőrén, majd mossa le. A zöldteában lévő antioxidánsok megakadályozzák hajhullást és serkentik a hajnövekedést.

A hajhullás ezenkívül a szőlőmag-kivonattal és az almakivonattal is megelőzhető.

Néhány fontos tipp:

 Ne adagolja túl az antioxidáns tartalmú étrend kiegészítőket.
 Mielőtt antioxidáns tartalmú étrend kiegészítőket kezdene szedni, konzultáljon a háziorvosával.
 Az A- és D-vitamin túladagolása is súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Ha kis...
  2014-10-06 21:21:17, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Ha...
  2014-10-06 20:41:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 43513
  • e Év: 248214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.