Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A gyógynövények szinergizmusa
  2014-10-09 21:52:32, csütörtök
 
 



Szinergizmusról akkor beszélünk, ha a kedvező hatások összeadódnak, illetve a nem kívánt hatások egymást kioltják. Ezért amikor gyógynövényekből készített teakeveréket fogyasztunk, akkor tudnunk kell, hogy egy teakeverék elkészítésekor nem elegendő egy adott növény pontos hatását ismerni, hanem számtalan más tényezőt is figyelembe kell venni.

A néhai tudós, dr. Szalai Miklós (akit az országban csak úgy ismertek, mint a halimbai pap és az ő gyógyteái) így írt erről: ,,Az epetea némileg emeli a vérnyomást, ezért magas vérnyomásban szenvedő betegnél célszerű vérnyomás csökkentő anyagot hozzákeverni ... Az erős hatású növényeket egyik keverékben sem lehet együtt alkalmazni ... Az epetea átmegy az anyatejbe, ezért szoptató anya hígabban igya .... Magas vérnyomásnál a vérnyomáscsökkentő tea késlelteti, sőt, vissza is tartathatja a havi vérzést, ezért fiatal nő esetébe vérzésfokozó anyagot kell hozzá keverni..." És így tovább.

A tudós esperes tudásának csak morzsáit villantja meg, de mindenki számra már ebből is világos kell, hogy legyen: gyógytea keverékeket házilag összehordani nem helyes, sok esetben kifejezetten veszélyes is lehet.

Mit tehetünk hát?
Azt a tudást csak évtizedek alatt szerezhetnénk meg nagy fáradtság árán, amivel a tudós gyógyító pap rendelkezett, de ez nem is lehet a célunk. A füvekkel gyógyító, mielőtt gyógyítását megkezdte, tudni akarta, hogy a beteg milyen nemű, hány éves, milyen korábbi betegségei voltak, mióta beteg, milyenek a tünetei és mindezek ismeretében állította össze egyénre szabott gyógytea keverékeit.

Ezzel évtizedekkel előzte meg a modern gyógyítást, mert a mi gyógyszereink nem egyénre, hanem betegségre szabottak, és csak a dózisokat próbálgatjuk egyénre szabni az adott határokon belül. Az egyénre szabott gyógyítás azonban már itt dörömböl az ajtónkon. A rákbetegségek tucatjainál, pontosan meg tudják határozni az egyénre jellemző szövettani, biokémiai karaktereket és eljött az egyénre szabott gyógyszeres kombinációk kora.

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy két azonos nemű gyomorrákos beteg, akiknek egyébként a klasszikus szövettan szerint azonos típusú gyomorrákja van, azonos terápiát fog kapni, mivel a molekulár-biológiai jellemzőikben olyan eltérések mutatkoznak, amik más és más hatásmechanizmusú gyógyszerek adását igénylik.

A gyógynövények, a gyógyteák alkalmazása nem teszi feleslegessé az orvost, az más kérdés, hogy a doktorok jó része a gyógynövényekről elenyésző ismeretekkel rendelkezik. Ez a hiányosság tág teret nyit a kuruzslók, álgyógyítók számára, ami valóban veszélyes lehet.

Téves azt gondolni, hogy a gyógynövények hatásukat tekintve gyengék, ártalmatlanok, mivel természetesek. A legnagyobb hatású gyógyszereink még mai is a természet patikájából lettek elcsenve és a legmérgezőbb anyagokat is ott lehet megtalálni.

Tehát csak kipróbált keverékeket szabad alkalmazni és csak megfelelő tudású szakemberrel való alapos konzultációt követően. A több ezer gyógynövény bemutatására nem is vállalkozunk, csak olyan fűszernövényeket, gyümölcsöket, alapvető, természetes élelmiszereket mutatunk be, amiket úgy is minden nap fogyasztunk vagy fogyasztanunk kellene. Mert a jól megválasztott étel nem csak táplál, hanem gyógyít is.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A halimbai füves pap
  2014-10-09 21:41:49, csütörtök
 
  A ,,HALIMBAI FÜVES PAP"




Halimbán, a Veszprémi Főegyházmegye egyik apró településén a falu búcsúja alkalmából megemlékeztek a legendás hírű Szalai Miklós esperesről (1902- 1990), akit ,,halimbai füves papként" vett szárnyára a hír.

A plébános 1946-tól 1990-ig, haláláig szolgált a településen, s lelkipásztori teendői ellátása mellett természetes gyógyító tevékenységével is kiérdemelte az emberek megbecsülését, tiszteletét. A környéken négyszázféle gyógynövényt gyűjtött össze, írt le (könyve is jelent meg) és vizsgálta hatásukat, s a nemzetközileg ismert Halimbárium néven kereskedelmi forgalomban is árusított termékekkel a településnek is hírnevet szerzett. Munkásságát az önzetlen segíteni akarás jellemezte, az ország területén számos templom felújítására adott támogatást a teák árusításából származó bevételből, s hátrányos helyzetű fiatalok tanulását segítette.

Nagyboldogasszony ünnepén méltóképpen idézték Szalai Miklós munkásságát a helyi művelődési házban egy gyógynövényes konferencián, majd az ünnepség egykori lakóházánál folytatódott.
Forrás: TOLDI ÉVA - MAGYAR KURÍR
Az írás a 2010. évi (XI. évfolyam) 9. számban jelent meg.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
A kesudióról
  2014-10-09 21:33:42, csütörtök
 
 



A kesudió egészségre gyakorolt jótékony hatása 15 pontban

1. Megakadályozza a rák kialakulását:
A kesudió olyan flavonolokat tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a tumoros sejtekkel és megakadályozzák azok osztódását. Ezek a flavonolok és a magas réztartalom a kesudióban elpusztítja a rákos sejteket és megakadályozza a vastagbélrák kialakulását.
Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek a szervezet normál működéséhez szükségesek.

2. Egészséges szív:
A kesudióban (a többi dióféléhez viszonyítva) alacsony a zsírtartalom és az olajsav, ami nagyon egészség a szívnek. Mivel koleszterinmentes, valamint antioxidánsok találhatóak benne, megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

3. Csökkenti a vérnyomást:
A kesudió csökkenti a vérnyomást, mivel magnéziumot tartalmaz.

4. Jó hatással van a hajra:
A réz olyan ásványi anyag, amely segít a hajszín megőrzésében, ezért a kesudió rendszeres fogyasztásával erősebb és teltebb lesz a hajszín.

5. Egészséges csontok:
A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is fontos a csontok egészségének szempontjából.

6. Egészséges idegek:
A magnézium a csontok felszínén található, mivel megakadályozza, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe, így a vérerek és az izmok el tudnak ernyedni. Ha a szervezetben nem található elég magnézium, a kalcium bejut az erekbe és összehúzza azokat. Így aztán növekszik a vérnyomás, erősödik a migrénes fejfájás, stb.

7. Megakadályozza az epekövek kialakulását:
A kesudió napi fogyasztásával akár 25%-kal is csökkenthető a vesekő kialakulásának kockázata.

8. Fogyás:
A kesudió ,,jó" koleszterint tartalmaz, ezért azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak kesudiót, kevesebbet híznak, mint azok, akik kevesebb kesudiót esznek.

9. Antioxidánsok:
A kesudióban lévő szelén, réz, magnézium, stb. az enzimek működését segítik.

10. Serkenti az emésztést:
A kesudió segíti a növekedést, a fejlődést, a nukleinsav-szintézist és serkenti az emésztést.

11. Gazdag vitaminokban:
A kesudió gazdag olyan vitaminokban, mint a riboflavin, a pantoténsav, a tiamin, a niacin, stb. Ezek a vitaminok távol tartják a vérszegénységet, illetve a pellagrát (egyoldalú táplálkozás miatt bekövetkező betegség).

12. Egészséges fogak és fogíny:
A kesudióban lévő magnézium jó hatással van a csontokra, ezért a fogak egészségesebbek, a fogíny pedig erősebb lesz tőle.

13. Nyugodt alvás:
A menopauza után a kesudió segít a nyugodt alvásban éjszaka.

14. Szabadgyökök:
A kesudió segít abban, hogy a szervezet megfelelő módon használja fel a vasat, illetve elpusztítja a szabadgyököket is, amely egészségügyi problémákat okozhatnak.

15. Makula degeneráció:
A kesudió képes megszűrni a nap UV sugarait, ezért véd a makula degeneráció kialakulásától.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A zöld kávéról
  2014-10-09 21:27:03, csütörtök
 
 



Az elmúlt hónapok legjobban felkapott fogyókúrás őrülete a zöld kávé, nézzük meg, mi állhat ennek a hátterében?

Négy fő típusát ismerjük a kávé növénynek, az Arabika, Liberica, az Excelsa és a Robusta. Sokkal ritkább a jamaicai Blue Mountain és a brazil Mundo Nuovo. A legjobb minőségű zöld kávébab kivonatok az Arabika növényből származnak, antioxidáns klorogénsav és kávésav tartalmuk magas. A legtöbb kávéfogyasztó nem részesül a kávé valódi hasznos tulajdonságaiból, mivel a pörkölés során a kávé antioxidáns tartalma jelentősen csökken.

Kutatási eredmények szerint a zöld kávé képes jelentősen csökkenteni a vércukorszintet.
Ráadásul kevesen tudják, hogy a kávé az egyik legjobban permetezett és gyomirtózott növény a világon. Korábba kutatások azt mutatták, hogy bizonyos kávék akár 1000 toxikus vegyületet is tartalmazhatnak. 2006 óta a Nestlé génkezelt kávécserjéket is kinevelt. Az organikus, bio kávé nem tartalmazza ezeket a káros vegyületeket.

A másik potenciális veszélye a feketekávénak a magas hőmérsékleten történő pörkölés. Ennek során ugyanis olyan vegyületek keletkezhetnek, melyek rákkeltő hatásúak. Ezzel szemben több kutatás is megállapította, hogy a kismértékű, rendszeres kávéfogyasztás pozitív hatással lehet egészségünkre.

Zöld kávé vs. vércukor egyensúly

A megfelelő vércukorszint alapvetően meghatározza életminőségünket és életkilátásinkra is erősen hatással van. A túl sok cukrot és szénhidrátot tartalmazó étrend felboríthatja a vércukorszint egyensúlyát: hipoglikémia és hiperglikémia válthatja egymást. Ez a káros folyamat hosszútávon meggyengíti az immunrendszert, krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami károsíthatja szerveinket, szöveteinket.

Az emelkedett éhgyomriomi vércukor a szénhidrát háztartás zavarát jelzi. Ennek során a májból és az izmokból glükóz jut a véráramba annak ellenére, hogy a vércukorszint emelkedett. Ennek jele a G6P enzim megnövekedett aktivitása.

Kutatások szerint a zöld kávéban található klorogénsav képes gátolni a G6P enzim aktivitását és stabilizálni a vércukorszintet. Egy klinikai vizsgálat során napi 400mg zöld kávébab kivonat 32%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszint maximális értékét.
A vércukorszint stabilizálásával nő a szervezet energiaszintje, javulnak a hormonális funkciók, a szervezet méregtelenítő funkciója felgyorsul és megkezdődhet az egészséges fogyás. A zöld kávébab más szupertáplálékkal, pl. kakaóval vagy fahéjjal történő együttes alkalmazása még jobb hatást eredményezhet. A kávé vízhajtó hatású, így fontos, hogy kávé fogyasztása esetén megfelelően hidratáljuk szervezetünket. A koffein tartalma ugyan olyan magas, mint a pörkölt kávéé, csészénként 50-60mg. Ezzel számolni kell mindenképpen annak, aki zöld kávéval kívánja testsúlyát csökkenteni.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Teljesen új szemszögből magyarázzák a rákot
  2014-10-09 19:27:29, csütörtök
 
  Egy új elmélet szerint a ráksejtek olyanok, mint a biztonsági üzemmódba kapcsolt űrszondák. Ez két támadási felületet is kínál ellenük.
Paul Davies fizikus az utóbbi években a rákbetegség eredetére próbál magyarázatot találni. Davies munkahelyén, az Arizonai Állami Egyetemen hét éve alakult meg egy fizikusokból és onkológusokból álló kutatócsoport. Az ötlet onnan jött, hogy egy másik tudományág képviselői még jobban rálátnak az egész problémára, így új ötleteket adhatnak az orvos-biológusoknak.

Osztódás biztonsági üzemmódban
A kozmológiai kutatásokban és az ismeretterjesztésben is igen aktív Davies nem tétlenkedett: három éve azzal állt elő, hogy a daganatok lehetnek a legősibb többsejtű állatok. Most pedig azt mondja, hogy a ráksejtek olyanok, mint a veszély esetén biztonsági üzemmódba kapcsoló űreszközök. Felfüggesztik minden magasabbrendű működésüket, és csak a túlélésre koncentrálnak. Az űrszondáknál ez a Földdel való kapcsolattartás erősítését jelenti, a sejtek esetében pedig azt, hogy kontroll nélkül osztódni kezdenek.

A sejteknek ez a képessége még az ősidőkből, a többsejtű lét előtti időszakból származik. Akkor csak az erőforrások szabtak határt az osztódásnak, de azzal nem kell törődni, hogy ez problémát okoz egy finoman összehangolt, különböző feladatokat ellátó sejtekből álló organizmusban.

Ma már a többsejtű szervezetek sejtjei csak korlátozottan, erős szabályozás alatt osztódhatnak. Davies szerint azonban akkor, amikor valamilyen károsító hatás éri a szervezetet, a sejtek visszatérnek ősi programjukhoz, miközben felhagynak feladataik ellátásával, és így alakulnak ki a daganatok.

Oxigén és kórokozók a ráksejtek ellen
Davies azt javasolja, hogy a ráksejteket oxigénkezeléssel és kórokozókkal támadják. Amikor ugyanis a rák megjelent a Földön - több száz millió éve -, akkor még kevesebb oxigén volt a légkörben. A ráksejtek ezért valószínűleg nem tűrik jól a magasabb oxigénszintet. Leukémia kezelésében már vannak ezt alátámasztó eredmények.

A másik támadási lehetőség Davies szerint az lehet, hogy gondosan kiválasztott kórokozókkal kezelik a rákbetegeket. A tumorsejtek ugyanis - mivel biztonsági üzemmódban vannak - nem képesek a kórokozók ellen olyan hatékonyan védkezni, mint az egészséges sejtek. Erre is vannak már példák állatkísérletekből.

Davies és munkatársai most genetikai bizonyítékokat keresnek elméletükre. Ha igazuk van, akkor a tumorsejtekben az ősi gének aktivizálódnak, és az újabb, magasabbrendű funkciók génjei elhallgatnak.
Forrás: origo
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Igen ez is lehet gyógyító !
  2014-10-09 18:25:39, csütörtök
 
 




Ne zárkózzunk el a zsírtól!

Évtizedeken át azt hangoztatták a szakértők, hogy a zsír - főleg a telített fajta - ártalmas. Ennek következtében sokan a végletekig igyekeznek lecsökkenteni a bevitt mennyiséget belőle.

Amiért cserébe viszont jelentősen megnőtt a kereslet a finomított szénhidrátokra. Ezeknek azonban óriási hátránya a zsírokkal szemben, hogy míg utóbbiak eltelítenek, előbbiektől szinte csak éhesebb lesz az ember.
A zsírban gazdag falatok serkentik a már említett glükagon hormon kiválasztódását a hasnyálmirigyben, így fokozódik a fogyáshoz szükséges zsíranyagcsere is.
Számos társadalom ösztönösen a zsírfogyasztást helyezi a középpontba: a kelet afrikai maszáj törzs tagjai például naponta 400 g állati zsírt visznek be, míg Nagy-Britanniában csak 60 g-ot tartanak egészségesnek. Meglepő tény, hogy a maszájoknál szinte ismeretlen fogalom a magas koleszterinszint és a szívbetegség...

Forrás : bien.hu
Természetesen fontos a mértékletesség !
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hátfájás ellen : vízivás !
  2014-10-09 18:17:31, csütörtök
 
  Igyunk vizet hátfájás ellen!

Egy friss amerikai kutatás szerint az emberek háromnegyede krónikusan alulhidratált, ami annyit tesz, hogy folyton vízhiányban szenved. Ez nemcsak a testsúlyra van rossz hatással az anyagcsere lassítása miatt, hanem sajnos a hát állapotára is.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 8-10 pohár víz elkortyolása akár 80%-kal is csökkentheti az ilyen panaszokat.
Az összefüggés annak tudható be, hogy a vízhiányos testben magasabb a vér sűrűsége, így a húgysav-kristályok könnyebben kialakulhatnak és leülepedhetnek az ízületekben. Ja, mellesleg 92%-kal csökkenthetjük a vastagbélrák kockázatát is - csupán napi öt pohár vízzel!

Forrás: bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Zöld banán jótékony hatásai
  2014-10-09 18:04:21, csütörtök
 
 



A zöld banán a teljes kiőrlésű gabonafélékkel és a zöldségekkel egyetemben sok rezisztens keményítőt rejt. Ez a vízben oldódó élelmi rostok leglényegesebb fajtája.

Az említett rostfajtákat nem dolgozza fel a vékonybél, hanem lassabban és tovább haladnak a tápcsatornában, aminek köszönhetően hozzájárulnak a vastagbél flórájának javításához, illetve hosszú távon energiát biztosítanak.
A rezisztens keményítő kémiailag a szénhidrátok közé tartozik ugyan, ám összetételének köszönhetően nem okoz kiugrást a vércukorszintedben. Sőt, még a glükagon hormon kiválasztását is serkenti, amivel zsírégetésre ösztönzi a szervezetet
Forrás: bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Don Bosco idézet
  2014-10-09 18:00:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Don Bosco idézetek  
Életmentő magvak
  2014-10-09 14:30:29, csütörtök
 
 



Ha ezeket választod nassolnivaló gyanánt, meghosszabbíthatod és egészségesebbé teheted az életed. Azoknál ugyanis, akik napi rendszerességgel fogyasztanak csonthéjasokat és magvakat, a Harvard közegészségügyi karának tudorai szerint 20%-kal alacsonyabb a halálozási kockázat. ,,Érdemes a következőket választani a szénhidrátban gazdag rágcsálnivalók helyett" - teszi hozzá Dr. Charles S. Fuchs, a szintén egyesült államokbeli Dana-Farber Rákkutató Intézet vezetője.

Mogyoró



Erre a legjobb: segít rendbe tenni a szervezeted.

Egy friss új-zélandi kutatás szerint azok, akik 12 héten át napi két evőkanál mogyorót ettek, számottevően javították az egész étrendjük minőségét. A résztvevők kedvesebb telített zsírsavat fogyasztották, ellenben növelték az esszenciális, tehát nélkülözhetetlen zsírsavak mennyiségét a táplálkozásukban. A változásnak kizárólag pozitív egészségügyi hatásai voltak.

Dió



A legjobb: a szívednek.

A csonthéjasokról és a magvakról általánosságban elmondható, hogy védik a ketyegődet, ám a legújabb vizsgálatok alapján a dió így is kiemelkedik közülük. Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a ,,rossz" LDL-koleszterinszintet és a triglicerid-értéket, ezáltal visszaszorítja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. ráadásul a Scrantoni Egyetem 2012-es beszámolója szerint a legtöbb polifenolt tartalmazza a ,,műfajban". Antioxidánsai segítenek megkötni az érfalakat sújtó lerakódásért felelős lipoproteineket.

Mandula



Erre a legjobb: fogyáshoz és az éhségérzet csillapításához.

Azok, akik étrendjük részévé teszik a mandulát, 62%-kal több súlytól és 56%-kal több testzsírtól szabadulnak meg, mint azok, akik ezt a nassolást a diéta során kihagyják - mutatnak rá a kaliforniai City of Hope orvosi központ szakértői. Kutatás bizonyítja, hogy a mandula fehérjetartalmánál fogva természetes telítő hatással bír. Sőt, a Purdue Egyetem ropogós értekezése szerint már napi 45 gramm hozzájárul az éhségérzet csökkentéséhez.


Pisztácia



A legjobb: az agyadnak.

Rendkívül gazdag abban az összetevőben, ami a vörösbort is egészségessé varázsolja: rezveratrolban. Ez az antioxidáns serkenti az agyi vérkeringést, de a Tuffs Egyetem 2010-es értekezése szerint a kognitív funkciók fokozásához is hozzájárul az egereknél. Még az olaja is gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul egy 2012-es olasz vizsgálat során felmerült a gyanú, hogy véd az agysérülések ellen.

Kesudió



A legjobb: a csontjaidnak.

A csontvédő vegyületek közül a köztudatban a kalcium viszi a prímet. Kutatások bizonyítják azonban, hogy a magnéziumhiány is csontritkuláshoz vezethet. Az ásványi anyag alacsony szintje befolyásolja a hormonok kiválasztását és működését, ennélfogva gyulladás kialakulásához vezethet egy friss itáliai felmérés szerint. Egy kis maroknyi kesudióval a napi ajánlott minimum magnéziumbevitel ötödét fedezheted, némi kalciummal karöltve.

Pekándió



Erre a legjobb: betegségek ellen.

A pekándió rendkívül gazdag egészségvédő antioxidánsokban, amelyek segítenek felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Fenoltartalma az olyan szupergyümölcsökével vetekszik, mint az áfonya vagy a szilva. A polifenolokban gazdag táplálkozás akár 30%-kal is csökkentheti a halálozás veszélyét - számol be róla a Journal of Nutrition című szakfolyóirat.
Forrás: bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 5186
  • e Hónap: 36672
  • e Év: 241373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.