Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Epres-tejberizses torta
  2014-10-09 23:30:26, csütörtök
 
  Epres-tejberizses torta

Hozzávalók:

egy 28 cm-es tortához:
A tésztához:
5 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
5 evőkanál cukor
1 csipet só
A krémhez:
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
3 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)
5 evőkanál cukor
2 evőkanál vanília-aroma
4-5 evőkanál eperlekvár
A tetejére:
30 dkg eper
1 csomag tortazselé (piros vagy színtelen)
3 dl víz
2 evőkanál cukor
1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A tésztához a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük. A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot, és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.

Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!) Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez 2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez a vajjal együtt, és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vanília-aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk, és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fix-szel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)

A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst rásimítjuk a tésztára, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk néhány órán át.

A díszítéshez a megmosott és kicsumázott epret vékony szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen, szorosan a torta tetejére rakosgatjuk. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántottás rakott spenót
  2014-10-09 23:26:05, csütörtök
 
  Rántottás rakott spenót

Hozzávalók:

1 kg spenót
4 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
10 dkg vaj
3 dl tejszín
12 tojás
10 dkg sonka feldarabolva, kevés olajon megfuttatva
1 evőkanál olívaolaj
20 dkg gouda sajt lereszelve
kb. 1 mokkáskanál őrölt bors
szerecsendió ízlés szerint
kb. 2 bő evőkanál liszt

Elkészítés:

A megmosott spenótot forrásban lévő bő vízben kb. 5 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, deszkán felaprózzuk.

5 dkg vajat felhevítünk, a fokhagymát benne rózsaszínűre pirítjuk, rádobjuk a spenótot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk a liszttel, felengedjük 2 dl tejszínnel, és éppen csak sűrűsödésig főzzük.

A tojásokat a maradék 1 dl tejszínnel, kevés sóval, borssal felverjük. Nagyobb teflonserpenyőben a maradék 5 dkg felhevített vajon mérsékelt tűzön rezgősre (egyszer-kétszer megkeverve) megsütjük rántottának.

A spenótmassza (ha kicsit sűrű lett, egy kis tejjel hígítsuk) felét olajjal kikent tűzálló kb. 28x22 cm-es sütőtálba simítjuk, megszórjuk a sonkával, elkenjük rajta a rántottát, és megszórjuk a reszelt sajt felével, majd bevonjuk a maradék spenóttal. 200 fokos előremelegített sütőben sütjük kb. 20 percet.





Tálalásnál a maradék sajttal megszórjuk, azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Könnyebben reszeljük a sajtot, ha előtte egy órára a fagyasztóba tesszük!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túró rudi házilag
  2014-10-09 23:23:01, csütörtök
 
  Túró rudi házilag

Hozzávalók:

10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
4 teáskanál zselatin (kb. 10 g)
5 g hideg víz
5 evőkanál porcukor
kb. 20-25 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Mindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília magjait.

A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.

A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.

A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük, és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek, és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.) Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.

Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.

Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink. Ahogy húztunk egy csokicsíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötődni. :) Amíg nem végzünk a temperálással, tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.

A temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk, és 40-41 fokosra melegítjük. Ezután egy hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, visszamelegítjük 31, de max. 32 fokosra, és használhatjuk is.

A rudacskákat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk - ha kell - a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) ,és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen.

Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!





Megjegyzés:

Ezekről a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vaníliamagokat is láttak.

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Füstölt sonkával rakott paraj
  2014-10-09 23:20:30, csütörtök
 
  Füstölt sonkával rakott paraj

Hozzávalók:

60 dkg friss paraj
20 dkg füstölt sonka
30 dkg burgonya héjában megfőzve
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
5 dkg trappista sajt
vaj vagy zsír


Elkészítés:

A héjában főtt krumplit meghámozva felkarikázzuk. A forró zsiradékon üvegesre pároljuk a felprított hagymákat, hozzáadjuk a parajt, sózzuk, és 5 percig pároljuk.

Tűzálló tálba rétegezzük a karikára vágott főtt krumplit, a párolt spenótot, a csíkokra metélt sonkát, és leöntjük a tejföl, tojássárga, reszelt sajt keverékével, majd forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Megjegyzés:

Vaj vagy zsír helyett olajat is lehet használni.
A füstölt sonka helyettesíthető pl. virslivel.
A krumpli puhulását leszámítva gyorsan kész.
Hidegen is finom!

A receptet Oregano17 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres sajtkrémleves
  2014-10-09 23:19:15, csütörtök
 
  Fűszeres sajtkrémleves

Hozzávalók:

25 dkg reszelt sajt (trappista, edami, emmentáli vegyesen)
1 liter csontlé
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt

őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió

Elkészítés:

Szép, piros levesesfazekunkban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve felöntjük a forró csontlevessel, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a sajtot, folyamatos keverés közben a levesben elolvasztjuk. Ha kell, sózzuk, fehérborssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, egyet még forralunk rajta, s már készen is vagyunk.

Megjegyzés:

Tálaljuk forrón, zsemlekrutonnal és reszelt sajttal meghintve, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve.

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 343 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 7087
  • e Hónap: 20992
  • e Év: 150699
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.