|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-10-09 23:30:26, csütörtök
|
|
|
Epres-tejberizses torta
Hozzávalók:
egy 28 cm-es tortához:
A tésztához:
5 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
5 evőkanál cukor
1 csipet só
A krémhez:
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
3 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)
5 evőkanál cukor
2 evőkanál vanília-aroma
4-5 evőkanál eperlekvár
A tetejére:
30 dkg eper
1 csomag tortazselé (piros vagy színtelen)
3 dl víz
2 evőkanál cukor
1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tésztához a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük. A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot, és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!) Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez 2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez a vajjal együtt, és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vanília-aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk, és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fix-szel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)
A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst rásimítjuk a tésztára, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk néhány órán át.
A díszítéshez a megmosott és kicsumázott epret vékony szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen, szorosan a torta tetejére rakosgatjuk. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-10-09 23:26:05, csütörtök
|
|
|
Rántottás rakott spenót
Hozzávalók:
1 kg spenót
4 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
10 dkg vaj
3 dl tejszín
12 tojás
10 dkg sonka feldarabolva, kevés olajon megfuttatva
1 evőkanál olívaolaj
20 dkg gouda sajt lereszelve
kb. 1 mokkáskanál őrölt bors
szerecsendió ízlés szerint
kb. 2 bő evőkanál liszt
Elkészítés:
A megmosott spenótot forrásban lévő bő vízben kb. 5 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, deszkán felaprózzuk.
5 dkg vajat felhevítünk, a fokhagymát benne rózsaszínűre pirítjuk, rádobjuk a spenótot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk a liszttel, felengedjük 2 dl tejszínnel, és éppen csak sűrűsödésig főzzük.
A tojásokat a maradék 1 dl tejszínnel, kevés sóval, borssal felverjük. Nagyobb teflonserpenyőben a maradék 5 dkg felhevített vajon mérsékelt tűzön rezgősre (egyszer-kétszer megkeverve) megsütjük rántottának.
A spenótmassza (ha kicsit sűrű lett, egy kis tejjel hígítsuk) felét olajjal kikent tűzálló kb. 28x22 cm-es sütőtálba simítjuk, megszórjuk a sonkával, elkenjük rajta a rántottát, és megszórjuk a reszelt sajt felével, majd bevonjuk a maradék spenóttal. 200 fokos előremelegített sütőben sütjük kb. 20 percet.
Tálalásnál a maradék sajttal megszórjuk, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Könnyebben reszeljük a sajtot, ha előtte egy órára a fagyasztóba tesszük!
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-10-09 23:23:01, csütörtök
|
|
|
Túró rudi házilag
Hozzávalók:
10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
4 teáskanál zselatin (kb. 10 g)
5 g hideg víz
5 evőkanál porcukor
kb. 20-25 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Mindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília magjait.
A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.
A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük, és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek, és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.) Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.
Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.
Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink. Ahogy húztunk egy csokicsíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötődni. :) Amíg nem végzünk a temperálással, tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.
A temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk, és 40-41 fokosra melegítjük. Ezután egy hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, visszamelegítjük 31, de max. 32 fokosra, és használhatjuk is.
A rudacskákat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk - ha kell - a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) ,és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen.
Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!
Megjegyzés:
Ezekről a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vaníliamagokat is láttak.
A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-10-09 23:20:30, csütörtök
|
|
|
Füstölt sonkával rakott paraj
Hozzávalók:
60 dkg friss paraj
20 dkg füstölt sonka
30 dkg burgonya héjában megfőzve
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
5 dkg trappista sajt
vaj vagy zsír
só
Elkészítés:
A héjában főtt krumplit meghámozva felkarikázzuk. A forró zsiradékon üvegesre pároljuk a felprított hagymákat, hozzáadjuk a parajt, sózzuk, és 5 percig pároljuk.
Tűzálló tálba rétegezzük a karikára vágott főtt krumplit, a párolt spenótot, a csíkokra metélt sonkát, és leöntjük a tejföl, tojássárga, reszelt sajt keverékével, majd forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Megjegyzés:
Vaj vagy zsír helyett olajat is lehet használni.
A füstölt sonka helyettesíthető pl. virslivel.
A krumpli puhulását leszámítva gyorsan kész.
Hidegen is finom!
A receptet Oregano17 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-10-09 23:19:15, csütörtök
|
|
|
Fűszeres sajtkrémleves
Hozzávalók:
25 dkg reszelt sajt (trappista, edami, emmentáli vegyesen)
1 liter csontlé
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
só
őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Szép, piros levesesfazekunkban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A tűzről levéve felöntjük a forró csontlevessel, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a sajtot, folyamatos keverés közben a levesben elolvasztjuk. Ha kell, sózzuk, fehérborssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, egyet még forralunk rajta, s már készen is vagyunk.
Megjegyzés:
Tálaljuk forrón, zsemlekrutonnal és reszelt sajttal meghintve, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve.
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
343 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2506
- e Hét: 7087
- e Hónap: 20992
- e Év: 150699
|
|
|