|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014-11-11 23:59:55, kedd
|
|
|
Mákos-szilvalekváros ostoros kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt (fele rétesliszt)
1/2 csomag instant élesztő (7g-os)
1 tojás sárgája
3 dkg cukor
3 cl olaj
kevés resztelt citromhéj
csipet só
kb. szűk 2 dl langyos tej
A töltelékhez:
12 dkg szilvalekvár
6 dkg darált mákba:
1 dkg porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
1 tojás sárgája + kevés tej
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos helyen a duplájára kelesztettem.
Lisztezett felületen átgyúrtam, 3 részre daraboltam, egyenként téglalap formára kinyújtottam. Mindhármat megkentem szilvalekvárral a széleket kb. 2 cm-re kihagyva, megszórtam a mák-cukor keverékével, feltekertem, összefontam, kikent hosszúkás kis sütőformába (jénaiba) fektettem.
A formában pihentettem fél órát, közben egyszer lekentem a tojássárgájával, a sütőt 190 fokra előmelegítettem. Mielőtt a sütőbe toltam, még egyszer átkentem tojással, és kb. 30 perc alatt megsütöttem.
Megjegyzés:
Kemény szilvalekvárt kevés rumos vízzel hígítottam, hogy kenhető legyen.
A kalács fél adag, duplázhatjuk a mennyiségeket.
A képen látható jénai tál két oldalát sütőpapírral bevont kemény kartonnal támasztottam ki, hogy a kalács formája megmaradjon.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:59:35, kedd
|
|
|
Fonott mazsolás kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele rétesliszt)
1 db L-es tojás + 2 evőkanál tej villával felverve
1 csomag instant élesztő (7 g-os)
8 dkg lágy vaj
8 dkg porcukor
1 csapott teáskanál só
1 kis citrom reszelt héja
kb. 2-2,5 dl langyos tej
5 dkg mazsola
Valamint:
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál víz
Elkészítés:
Keverőtálba szitáltam a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bő 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztottam robotgéppel. A végén belegyúrtam a mazsolát is.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
A tésztát 4 felé osztottam, kb. 50 cm-es rudakat sodortam belőlük, összefontam.
Sütőpapírral bélelt formába helyeztem a kalácsot, a maradék tojással lekentem, kb. fél órát meleg helyen kelesztettem.
A sütőt közben 200 fokra előmelegítettem, és kb. 30-35 perc alatt barnás-pirosra sütöttem.
Még forrón 1 teáskanál porcukrot összekevertem kb. 2 teáskanál vízzel, a kalács piros felületét lekentem, attól lett fényes. A tepsiben hagytam kihűlni.
[kep[http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/23000/23877_mazsolas_fonott_ >kalacs3.jpg"
Megjegyzés:
Fogyaszthatjuk vajasan, lekvárral vagy mézzel megkenve, önmagában tejjel, kakaóval stb... ízlés szerint.
Azért verem fel a tojást a tejjel, hogy kicsit szaporítsam, így elég a lekenéshez is.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte, további fotót Rebecca11 küldött a recepthez. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:49:04, kedd
|
|
|
Sokmagvas pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg zsír
2 bő evőkanál szezámmag
2 dl tejföl
1 csomag instant élesztő (7 g-os)
1 tojás + 1 tojás sárgája + 2 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt sajt
1 bő teáskanál só - ízlés szerint
1 teáskanál cukor
lenmag
napraforgómag
Elkészítés:
A lisztet munkalapra szitáljuk, a tojást felverjük a tejjel, a tejfölt meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk a lisztben a zsiradékot, hozzáadjuk a tejfölt, a felvert tojás 2/3 részét, a sót, a cukrot, az élesztőport és a szezámmagot, összegyúrjuk, letakarva pihentetjük 1/2 órát.
Vékony téglalap alakra nyújtjuk, megkenjük vékonyan tojással, meghintjük a reszelt sajttal, feltekerjük szorosan, két végét középre hajtjuk, lenyomkodjuk, letakarjuk, újabb 1/2 órát pihentetjük.
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatjuk. Tetejüket megkenjük a maradék tojással, egy-egy csipet lenmagot és napraforgómagot teszünk rá, és addig pihentetjük, amíg a sütőt bemelegítjük 180 fokra (légkeveréssel).
A sütés megkezdése után 5 perccel a hőfokot 160 fokra visszavesszük, és kb. 18-20 perc alatt megsütjük a pogácsákat.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:46:30, kedd
|
|
|
Kelt túrós batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
2,5 dl langyos tej
1 tojás
1 bő evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag instant élesztő (7 g-os)
8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
kb. 2 evőkanál cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 felvert tojás
Elkészítés:
A töltelékhez a túrót összetöröm, hozzákeverek tejfölt, darát, cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert tojást is.
A tésztához valókból keverőtálban tésztát dagasztok, langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem, lisztezett deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtom, és kb. 8x8 cm-es kockákra vágom. A tésztát megtöltöm a túróval, átlósan a tészta csücskeit összefogom, egyet csavarok rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe nem szorosan egymás mellé helyezem.
A tésztát addig pihentetem, ameddig a sütő 190 fokra bemelegszik, közben 1 tojás sárgájába kevés tejet keverek, és megkenem a batyukat, majd a sütőbe tolom, kb. 25-30 perc alatt megsütöm.
Tálalásnál porcukorral megszitálom.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:44:01, kedd
|
|
|
A tökéletes kelt tészta
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől - nem minden alap nélkül. Van ugyanis néhány fontos praktika, amit ismernünk kell, ha lágy kalácsot, omlós pogácsát vagy épp puha túrós batyut szeretnénk sütni.
Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngösség az elkészítése. Persze nem árt a rutin, de kezdők is bátran nekiállhatnak, ha betartják az alapszabályokat.
Gaby53 olvasónk rendszeresen küld finomabbnál is finomabb kelt süteményeket a Mindmegettére. A receptek pontos leírása alapján könnyen elkészíthetjük ezeket az ételeket, de mivel annyira tökéletesek kelt tésztái (is), megkértük, árulja el trükkjeit. És megtette! :)
A kelt tészták királynője az aranygaluska :)
A tökéletes kelt tészta - Gabi szerint
Az alábbiakra érdemes odafigyelni a kelt tészta készítésénél:
1. Alapanyagok
2. Dagasztás, kelesztés
3. Formázás, újrakelesztés
4. Sütés
Részletezzük is!
1. - Az alapanyagok
A felhasználásra kerülő alapanyagokat jóval a használat előtt vegyük ki a kamrából, hűtőből, legyenek szobahőmérsékletűek. A hozzáadott tej ideális hőmérséklete 35-37 fok.
A lisztet mindig szitáljuk át, ettől a liszt levegős lesz, jobb hatásfokot érnek el az élesztőgombák.
Használjuk mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt vagy jó minőségű porélesztőt.
Mindenki kedvence a túrós táska, ugye?
2. - Dagasztás és kelesztés
A tészta összeállítását azzal kezdjük, hogy a lisztet beleszitáljuk egy mélyebb tálba, elmorzsoljuk benne az élesztőt, cukrot, sót, tojást és valamennyi lágy vagy olvasztott zsiradékot adunk legtöbbször hozzá.
Az adott receptnek megfelelő mennyiségű langyos tej fokozatos adagolásával érjük el a nokedli tésztához hasonló, kissé lágy, vagy a keményebb állagot. (Lágyabb tésztát dagasztunk pl. fánkok, lángosok, lepények esetében, keményebbet pl. fonott kalácsok, bukták, batyuk készítéséhez.)
A felfuttatás
A legtöbb szakácskönyv szerint az élesztőt érdemes felfuttatni langyos cukros tejben, de tapasztalatom szerint szépen megkel a tészta, ha minden alapanyag szobahőmérsékletű - felesleges kör a felfuttatás, nekem e nélkül is mindig könnyű, finom kelt tészták születnek. :)
Legegyszerűbb a robotgép dagasztóspiráljával végezni a dagasztást, de ha fakanállal végezzük (ezt a módszert szeretem, egyrészt mert érzem a tészta állagát, másrészt a tál és a keverés közbeni nem megfelelő konyhai hőmérséklet miatt nem tud lehűlni a tészta) mindig a tál aljáról kezdve fölfelé, magunk felé húzva mozdulatokkal verjük, igen gyorsan és erőteljesen, mert így kapja a legtöbb levegőt a tészta. Addig verjük, amíg a tészta elválik a fakanáltól, a tál falától, felszíne fényes és sima lesz, ez kb. 4-5 perc gyors mozdulatokkal, több időre szerintem nincs szükség. Ha lassabban megy, természetesen hosszabb idő alatt éri el a kívánt állagot!
Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük (a keletkező párásodást hivatott megakadályozni), és konyharuhával letakarjuk. Az ideális kelesztési hőmérséklet kb. 27-30 fok. Amennyiben ez a hőfok nem áll rendelkezésre (többnyire nem), burkoljuk be a langyos, letakart tálat takaróval vagy mással, takargassuk is jól be, hogy a meleget minél jobban tudja tartani, így gyorsan a duplájára tud kelni általában 30-45 perc alatt. A tészta akkor kelt meg, ha ujjhegyünket benyomva visszaugrik eredeti állapotára. Télen a fűtőtest közelében, tavasszal és ősszel - amikor hűvösebb a lakás, de még nem fűtünk - az alapos betakargatást javaslom. Nyáron kel a legkönnyebben, amikor a lakásunk hőmérséklete megközelíti a tésztának ideális 26-27 fokot is, ilyenkor elég csak szimpla konyharuhával letakarni a tésztát. Óvjuk a megfázástól, és a huzattól!
Használatos az úgynevezett fedeles kelesztőtál is, erról nem tudok nyilatkozni, nem használtam, de sokan kedvelik. Gondolom, ennél is az a lényeg, hogy a legtovább tartsa a meleget a fedeles tál.
Mazsolával vagy anélkül - ki hogyan szereti
3. - Formázás és újrakelesztés
A megkelt tésztát bőven lisztezett munkafelületre borítjuk, és az adott recept szerint járunk el vele. Attól függően, hogy mit készítünk belőle, nem minden esetben szükséges átgyúrni, de ezt általában a recept szokta külön közölni.
A megformázott tésztát papírral bélelt vagy kikent tepsibe helyezzük, általában lekenjük tojással, és újra kelesztjük langyos helyen 25-30 percig. Amikor újra megkelt, hirtelen élesztős illatot áraszt a tészta, onnan is lehet tudni, hogy megkelt, és mehet a sütőbe.
Mákos-szilvalekváros ostoros kalács
4. - A sütés
A sütési mód kétféle is lehet. Az egyiknél hidegen toljuk a tepsit a sütőbe, és a recept szerinti hőfokot bekapcsolva sütjük meg. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor van még ideje egy kicsit kelni a tésztának a sütőben is. A másik mód az előmelegített forró sütő, amikor a tészta hősokkot kap, és hirtelen emelkedik fel. Egyik esetben sem szabad a sütőajtót nyitogatni 15 percig. (Hideg sütőnél a melegedési időt, kb. 10 percet számoljuk hozzá.)
A megsült nagyobb tömegű kelt tésztát rácsra boríthatjuk, vagy a munkalapon hűthetjük, olyankor az alját támasszuk kicsit fel valamivel, hogy alulról is levegőzhessen, és ne párásodjon be. Kisebb formákat a tepsiben is kihűthetjük.
A sütési hőfok általában 180-200 fok között változó, attól függően, hogy mit sütünk. Én a kelt tésztákat általában 200 fokos sütőbe tolom, és ha szükségesnek tartom, 10 perc után csökkentem a hőmérsékletet 180 fokra. Nagytömegű bejglik, kalácsok szépen megsülnek 200 fokon, a kisebb tömegű és laposabb tészták, mint pl. batyuk, csigák, bukták esetében jobb visszavenni a sütési hőfokot.
Mindenképpen célszerű a saját sütőnknél kitapasztalni, hogy melyik hőfok számunkra a legkedvezőbb, mert minden sütő másképp működik, ezért erre vonatkozóan pontosabb meghatározást nem tudok adni.
Minden kedves olvasónak sok sikert kívánok a jó kelt tészta elkészítéséhez!
Sokmagvas pogácsa, hmmm...
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:36:51, kedd
|
|
|
A magyar konyha remekei két napba sűrítve
Éppen egy hete nagy vendégvárásban voltunk. A férjem rokonai érkeztek hozzánk látogatóba két napra. Igyekeztünk kitenni magunkért, én különösen konyhai és kényelmi szempontból.
A facebook-oldalon is megosztottam veletek a menü összeállításával kapcsolatos dilemmáimat, a sok hasznos hozzászólást ezúton is köszönöm! Végül persze szépen letisztult a tennivalók listája. Később mégis úgy alakult, hogy egész héten a maradékokat ettük, mert kissé túlbecsültem a szükséges mennyiséget.
Hétfőn reggelire kürtőskalácsot sütöttem. Mindig elámulok, hogy egy egyszerű kelt tésztából milyen sok, jellegében teljesen különböző sütemény készíthető. Ha meg akarunk lepni bárkit, szerintem a kürtőskalács kedves gesztus, még ha a sütőben is készült.
Kürtőskalács a sütőből
Hozzávalók 4 kalácshoz:
25-30 dkg liszt
1 csipet só
1,5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
kókusz, fahéj, vaníliás cukor, darált dió... :)
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne fél evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrokat, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, belereszeljük a citromhéjat. Mikor először sütöttem, elég volt a 25 dkg liszt, most viszont még 5 dkg-t hozzá kellett adnom, hogy szép sima legyen a tészta. Próbálgatni kell! Sima tésztává dagasztjuk, közben hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat is. Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk a legmagasabb hőmérsékletre, grill fokozatra. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra felvágjuk, majd az olvasztott vajjal bekent sütőhengerre tekerjük úgy, hogy pici hézag maradjon a sorok között. Majd néhányszor a munkalapon meghengergetjük, így eltűnnek a hézagok, és egyenletes lesz a borítás. Lekenjük a tésztát olvasztott vajjal és megszórjuk kristálycukorral.
A sütőrácsot a sütő középső sínjére helyezzük, ráfektetjük a kalácsot. Mikor már elkezd barnulni rajta a cukor, fordítunk egyet rajta. Ezt addig csináljuk, míg egyenletesen meg nem sül. Vigyázat, itt pillanatokról van szó! Még forrón dióba/kókuszba/fahéjba/vaníliába forgatjuk, picit várunk, hogy hűljön, majd egy kakaó mellett megesszük.
Sokáig gondolkodtam, hogy mégis milyen eszközt kreáljak az elkészítéshez, mert sajnos igazi sütőhengerem nincs. Aztán ahogy recepteket keresgéltem, láttam, hogy többen úgy oldják meg, hogy sörösdobozt vagy konyhai papírtörlő hengerét alufóliával bevonják, és arra tekerik a tésztát. Nosza, én is elkezdtem gyűjtögetni még a WC-papír gurigákat is (amikből kettőt egymás mellé illesztve kaptam egy hosszabb hengert és úgy bugyoláltam fóliába), és állíthatom, hogy tökéletesen működik! :)
Ebédre csirkehúsleves és marhapörkölt készült, desszertnek pedig almás túrótortát sütöttem. A levest úgy készítettem, mint szerintem bárki: 1 egész csirkét feltettem főni hideg vízben, amit persze megsóztam és szemes borssal ízesítettem. Mikor a hús félig puha volt, hozzáadtam 3 nagy sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret, 1 szem burgonyát, 1 kisebb zellert és 1 kisebb karalábét, 2 kisebb vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát, valamint egy nagy csokor petrezselymet. Közben ellenőriztem, hogy elég sós-e. Amikor puhára főtt, a leves egy részében tésztát főztem, majd leszűrtem a levét, hozzáadtam a tésztát, a zöldséget és a húst külön tálra szedtem, így kínáltam. Van viszont egy trükk, amit nem olyan régen tanultam: pár napig a hűtőben nyugodtan eláll a leves, ha nem keverjük bele a tésztát. Attól ugyanis - nem tudom, miért - hamar megsavanyodik.
A maradék leveshús és zöldség a hét további részében jó szolgálatot tett. Tepsibe halmoztam őket, megszórtam kakukkfűvel, és grill fokozaton kissé megpirítottam az egészet. Több napi ebéd született ezzel a trükkel!
Már a dobozban: szuper irodai ebéd az átsütött leveshús
A marhapörköltről sajnos nincs fotóm, de biztosan készítek még máskor is, akkor megadom majd a receptet.
Az almás túrótortáét viszont annál hamarabb megadom, mert isteni finom, könnyű sütemény, elkészíteni sem nehéz, csak egy jó nagy keverőtál kell hozzá, mert hatalmas adag! Persze így sem kell félni, hogy megmarad, de ha valaki szeretné, nyugodtan felezze-kétharmadolja a hozzávalók mennyiségét.
Az aranyló almatorta jól illik az őszi asztalra
Lisztmentes almás túrótorta
Hozzávalók:
8 dkg mazsola
75 dkg savanykás alma
1 citrom leve
5 tojás
12,5 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 kg tehéntúró
1 csomag sütőpor
2,5 csomag (10 dkg) vaníliás pudingpor
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kis cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, majd félretesszük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk 3 tojás sárgáját és még 2 egész tojást, és alaposan kihabosítjuk. Hozzákeverjük az áttört túrót, a pudingporral elkevert sütőport, az almát és a megtisztított mazsolát is. 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a túrómasszába és az egészet kivajazott kapcsos tortaformába (28 cm-es) simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben legalább 75 percig sütjük (az eredeti recept szerint), ellenőrizzük tűpróbával. Nekem több mint másfél óra alatt lett kész, a sütés vége felé a torta tetejét letakartam alufóliával.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tortatálra csúsztatjuk, tetejét megszórjuk porcukorral és tálaljuk. Próbáljátok ki, nem fog csalódást okozni!
A keddi menetrendünk viszont az előre eltervezetthez képest alaposan megváltozott, ugyanis étteremben ebédeltünk, és indulás előtt is csak egy kis maradék tortát ettek a vendégek. Így hát a vasárnap elkészített szilvás gombócot is csak később ettük meg. A hagyományos, burgonyás tésztával készült gombóc nem a kedvencem, de nyáron felfedeztem magamnak ezt az osztrák változatot, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Akkor sárgabarackkal készítettem, most a szilva volt szezonális. De szerintem szederrel vagy eperrel sem lehet rossz!
Rejtsünk a túrós tésztába nyáron barackot, ősszel szilvát!
Szilvásgombóc másképp
Hozzávalók kb. 15-18 gombóchoz:
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
30 dkg túró
20 dkg liszt
9 darab szilva felezve, magozva
15-18 kávéskanál cukor
A tálaláshoz:
pirított zsemlemorzsa
fahéjas cukor
natúr joghurt
Elkészítés: A puha vajat alaposan kikeverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást, az áttört túrót és a lisztet. Összedolgozzuk a hozzávalókat formázható tésztává. Tiszta nejlonba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.
Majd lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle, ebből pedig 1 cm vastag korongokat vágunk. A korongok közepére helyezünk 1-1 fél szem szilvát (vagy akár egészet is lehet), amelyek magházába tettünk 1 kockacukrot vagy 1 kávéskanálnyi cukrot, és gombócot formálunk. Ilyen állapotban akár mehetnek is a fagyasztóba, vagy bő, forrásban lévő sós vízben az újraforrástól számított 4-5 perc alatt főzzük meg. (Ha fagyasztottuk, akkor felengedés nélkül mehetnek a vízbe.)
Lecsepegtetjük a gombócokat, megforgatjuk a zsemlemorzsában, natúr joghurttal és fahéjas cukorral tálaljuk.
A kenyérlángost szintén keddre szántam, de végül csak csütörtök estére készült el. Ott csücsült a hűtőben rengeteg házi tejföl, kár lett volna veszni hagyni! Áthívtuk hát a barátainkat, és némi fröccs kíséretében szépen elmajszoltuk. Mondanom sem kell, hogy gyorsan fogyott!
Egyszerű és nagyszerű a kenyérlángos, már csak a sarka maradt a fotózásra
Kenyérlángos
Hozzávalók:
20 dkg főtt burgonya (1 öklömnyi krumpliból)
50 dkg finomliszt
2-3 kávéskanál só
2 dl víz (a krumpli főzővizéből)
2 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
25 dkg sonka és/vagy kolozsvári szalonna
20 dkg füstölt kolbász
2-3 fej lilahagyma
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl langyos, cukorral ízesített vízben. A krumplit összetörjük, elkeverjük a liszttel és a sóval. Hozzáadjuk a habos élesztőt, és még némi langyos víz hozzáadásával sima tésztává formázzuk. Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, egy kiolajozott gáztepsibe szépen elegyengetjük. Még csupaszon 180 fokos hőlégkeveréses sütőben elősütjük, hogy egy kis kérget kapjon, ne ázzon majd el (10-15 perc). Ekkor megkenjük a zúzott fokhagymával ízesített tejföllel, megszórjuk a felszeletelt hagymával, szalonnával és kolbásszal, majd további kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Sok minden más is készült a konyhában, de azokat majd egy másik alkalommal mesélem el. Hektikus napok következnek, így elképzelhető, hogy a jövő héten nem találkozunk. Viszont gyűjtöm majd a jobbnál jobb recepteket, és amint időm engedi, megosztom őket.
Mandula
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:28:18, kedd
|
|
|
Tejfölös karfiol burgonyapürével
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
1 nagy pohár tejföl (450 g)
1 tojás
burgonya (hiába írnék mennyiséget, mindenki látja, mennyi fogy majd el belőle) :)
petrezselyem
só
bors
vaj
tej
Elkészítés:
Rózsáira szedjük a karfiolt, és enyhén sós vízben megpároljuk. Leszűrjük, majd kivajazott jénaiba helyezzük. A tejfölt a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, majd beborítjuk vele a karfiolt.
175 fokos sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük.
Közben a felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszőrjük, tejjel és vajjal összetörjük, majd a tejfölös karfiollal tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:26:09, kedd
|
|
|
Resztelt máj
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertésmáj
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 teáskanál majoránna
Elkészítés:
A sertésmájat megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és halvány sárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a májat, és állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítjuk. Pirítás közben megszórjuk a pirospaprikával, a majoránnával, őrölt borssal, és kevergetve készre pirítjuk, megsózzuk. Azonnal tálaljuk. (A fele mennyiséget félretesszük a májpástétomhoz.) Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 50 perc múlva
1 adag: 313 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Kerekes
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-11-11 23:24:17, kedd
|
|
|
Joghurtos céklaleves
Hozzávalók:
4 nagy gerezd fokhagyma
2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál Vénusz olaj
2 kg cékla
1 db leveskocka
3 mokkáskanál őrölt gyömbér
3 csapott kiskanál só
5 dl joghurt
1 evőkanál liszt
cukor ízlés szerint (édes ne legyen, de vegye el a "vad" ízt)
reszelt sajt
Elkészítés:
Durvára vágjuk a hagymákat, és olajon fedő alatt megpároljuk (pirítani nem szabad). Beletesszük a gyömbért és a sót.
Közben a céklát kockára vágjuk, hozzáadjuk, fedő nélkül kicsit pároljuk együtt, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és beletesszük a leveskockát. Lefedve puhára főzzük.
A joghurtból a liszttel habarást készítünk, beletesszük a levesbe, és az egészet összeturmixoljuk. Visszatesszük forrni, s jöhet a cukor, esetleg utána ízesíthetünk.
Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Győri Istvánné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
342 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1077
- e Hét: 2830
- e Hónap: 7868
- e Év: 137575
|
|
|