Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Kisfogház is nemzeti emlékhellyé válhatna
  2014-11-16 07:48:39, vasárnap
 
  Konferencia a kegyeletről és az emlékezetápolásról

Közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos emlékhelyeit - mondta el Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke a XIII. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencián 2014. november 14-én a budapesti Magyarság Házában.

Pintér Sándor belügyminiszter, az esemény fővédnöke hangsúlyozta: meg kell őrizni történelmünk kiemelt színhelyeit és személyeinek emlékét, hogy a múlt a jövő nemzedékeinek is átélhető legyen. Egy népnek nincs múltja, ha elfelejti azt, és ha nincs múltja, nincs jövője sem.

Pintér Sándor úgy véli, egy társadalomról, nemzetről sokat elárul a múlttal való viszonya, hogy miként állít emléket a halottainak. "Vigyázni kell történelmünk, őseink emlékére, a gyermekeket minél korábban meg kell ismertetni hazánk történelmével, és tudatosítani kell a nemzeti és történelmi emlékhelyek jelentőségét" - sorolta. Hozzátette: az emlékezet életben tartása érdekében fontos az összehangolt kormányzati és társadalmi cselekvés.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke kiemelte: közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos emlékhelyeit.

Emlékeztetett: a kormány bevezette az iskolai közösségi szolgálatot, és azt szeretnék, ha létrejönne egy országos program, amelynek keretében a diákok lehetőséget kapnának, hogy a sírkertekben a védett sírokat meglátogassák, a környezetüket ápolják. Szeretnék kivinni a diákokat a temetőbe, amely nemcsak az elmúlásról, hanem az emlékezetről, a múlt ápolásáról is szól - magyarázta.

Radnainé Fogarasi Katalin az intézet eddigi eredményeit ismertetve javasolták, hogy az Újköztemetőnél található Kisfogház is a nemzeti emlékhely részévé váljon. A Kisfogház a magyar történelem egyik tragikus és szimbolikus helyszíne. Az ötvenes évek kommunista diktatúrája idején számos politikai fogoly raboskodott falai között, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően ide került a később halálraítéltek jelentős része. A kádári megtorlás során kimondott halálos ítéletek többségét a Kisfogház udvarán hajtották végre. A Kisfogház az Újköztemető nemzeti emlékhelyet alkotó három parcellájával szerves egységet alkot, ezért tették a javaslatot.

Mint mondta, társadalmi igény merült fel, hogy a parcellák és az itt nyugvók történetét elmondják, ezért látogatóközpontot szeretnének itt létrehozni.

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett eseményen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: kormányzati és közösségi feladat "örökségünk méltó karbantartása", és a kormány célja az emlékhelyek megfelelő ápolása, ahogyan az egy értékalapú társadalomban szükséges. Közölte: a társadalomnak szüksége van azokra a helyekre, ahol a veszteségekből fakadó gyászát feldolgozhatja, ezért is fontosak a nemzeti emlék- és kegyeleti helyek.

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, korábbi miniszterelnök azt mondta, hogy az elmúlt évtizedek történelemoktatása miatt az igazságot helyre kellene állítani a múltat illetően, és a nemzeti emlékhelyek ebben fontos eszközök lehetnek.

Az eseményen előadást tartott többek között Latorcai Csaba helyettes államtitkár, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, és a rendezvény zárszavát Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke mondta el.

In.. nori.gov.hu
2014.11.14.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Koszorúzás a Gyásztéren
  2014-11-16 02:13:37, vasárnap
 
  Minden év október 26-án, az 1956-os sortűz napján, a Gyásznapon, a Gyásztéren rendkívül hosszú ideig tart míg a megemlékezni szándékozó szervezetek, pártok, egyesületek, intézmények stb.. elhelyezik koszorúikat. Idén az emlékműhöz vezető út felénél állították sorba a koszorúkat, így valamivel rövidebb távot tettek meg a koszorúzók, vagyis csökkent a koszorúzási idő, de így is túl sok idő ment el mire harminckilenc koszorút elhelyeztek. Ezért írásban javaslatot tettem a jegyző asszony felé az alábbiak szerint:

Mindenki hozhat koszorút, melyeket előre szépen elhelyeznek a cserkészek az emlékmű köré. Kivéve a szónok, az 56-os Egyesület és a Város koszorúja.Ezen szervezetek koszorúzói kiviszik a koszorút az emlékműhöz. A többi koszorúzó nevét pedig felolvassák. Úgy vélem ezzel minden teljesen lerövidül és mégsem marad ki senki. November 2-án küldtem el ezt a javaslatomat. Egyenlőre választ nem kaptam, de talán nem is fogok, majd meglátom mi lesz 2015. október 26-án. Addig is elgondolkodásra ideírom az idei koszorúzók nevét és sorrendjét:

1. Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület
2. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
3. Dr. Nagy István- parlamenti államtitkár
4. Megyei Kormányhivatal
5. FIDESZ
6. KDNP és Szt. György lovagrend
7. MSZP
8. JOBBIK
9. DK
10. SZDP
11. LABE
12. Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal
13. Nemzeti Fórum Egyesület
14. Német Nemzetiségi Önkormányzat
15. Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
16. Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat
17. Mosoni Roma Nemzetiségi Önkormányzat
18. Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság
19. Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelem és Tűzoltóság
20. NYME és Óvári Gazdász Szövetség
21. Kossuth Gimnázium és DÖK
22. Piarista Iskola
23. Bolyai Iskola
24. Haller Iskola
25. Hunyadi Iskola
26. Móra Iskola
27. Iparkamara- Mosonmagyaróvár
28. Honvéd Hagyományőrző Egyesület és Vitézi Rend
29. Mosonmagyaróvári és Vidéke Ipartestület
30. Mosonmagyaróvári Civil Szövetség
31. Ipartelepi Lakosok Egyesülete
32. Magyar Nemzetőrség Török István Szervezete
33. Majroki Kör
34. MOFÉM Körzeti Lakosok Egyesülete
35. Mosoni Polgári Kör
36. Trianon Kereszt Társaság
37. Bécsi Europa Club
38. Szigethy Attila Társaság
39. Flesch Károly Nonprofit KFT
40. 70. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat tagjai virágokat helyeztek el.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 262
  • e Hét: 390
  • e Hónap: 5271
  • e Év: 27324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.