Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Rácsos rétes gombával és sajttal
  2014-11-19 22:02:53, szerda
 
  Rácsos rétes gombával és sajttal

HABLILIOM KÖNNYED KONYHÁJA (BLOG)

Van úgy, hogy az ember töri a fejét, mi kerüljön az asztalra, aztán kinyitja a hűtőszekrényt, kombinálni kezd - és kerekedik belőle valami finomság. Van azonban, hogy még egy momentum is szerepet játszik a fogás végső megformálásánál: egy-egy konyhai eszköz használata.

Aki szeret sütni-főzni, pontosan ismeri az érzést, milyen izgalmat jelent egy-egy új konyhai eszköz megjelenése a saját készletben. Lehet az egészen apró tárgy, mondjuk egy új kiszúróforma, de lehet egy új konyhai gép is. No most nálam egy rég vágyott, lényegében apró eszköz várt kipróbálásra. Ez pedig a tésztamintázó henger. Belátom, lehet e nélkül élni, sőt finom fogásokat is kreálni, de remek játékszer, semmi kétség. Elsősorban a leveles tészták, de bármilyen rugalmas tészta megformálását lehetővé tevő egyszerű eszköz igen szép eredményt produkál. Azon az egyszerű elven működik, hogy több, egymás mellé helyezett vágóéllel ellátott kereke van, amelyek nem darabolják szét a tésztát, hanem lehetővé teszik, hogy kissé kihúzva vagy - a tészta természetéből adódóan a sütés folyamán - szétnyílva profi mintázatot eredményeznek. Remekül alkalmazható pitetésztáknál is, szép rácsos pitefedeleket lehet kialakítani a segítségével. Mint megtudtam, ennek egy nagy testvérét az ipar is használja, ezzel alakítják ki az úgynevezett terpesztett vagy áttört acéllemezeket - egészen más célra persze, mint a konyhában, de az elv ugyanaz.





A tésztamintázó remek konyhai játékszer, és profi rácsos tészták készíthetők vele

Tésztamintázóból is nagyon sokféle létezik, nálam a hagyományosnak tekinthető, rácsos mintázatot adó a nyerő - ezzel lehet profi kinézetű tiroli rétest is gyártani házilag. A formák játékosságán túl az eszköz nagy előnye, hogy a vele megmintázott tészta nem hólyagosodik fel sütés közben, a töltelék pedig nem áztatja el a tésztát, mert a keletkező gőzök a rácsokon át szabadon távozhatnak.

Ha pedig már megvolt az eszköz, a hozzávalók a frizsiderben, szinte gyerekjátéknak tűnt egy rétesféle vagy inkább szeletelhető lepényféleség elkészítése. Hiába a hideg idő, még mindig jó nyári ízeket csempészni a mindennapokba, felidézni a mediterrán hangulatot a konyhában.





A kápia előbb a sütőbe kerül, aztán jön hozzá a csiperke és az olíva

A hosszan eltartható kápia paprikából épp olyan jó a felhozatal, mint csiperkéből, így alapvetően ez a két összetevő képezte a töltelék alapját. A zamatos olíva és némi füstölt gomolya pedig tökéletesen kiegészítette a fűszerekkel csak enyhén megbolondított tölteléket.

Az eredmény pedig: egy hihetetlenül ropogós tésztába rejtett nyárélmény. Egyszerű, nagyszerű, úgy jó, ahogy van!

Sültpaprikás-csiperkés rácsos





Könnyű és nagyon ropogós aranyló rácsos tészta rejti a tölteléket

Hozzávalók 4 személyre előételként:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
3-4 db kisebb kápia paprika (kb. 25 dkg)
20 dkg apróbb szemű barna vagy fehér csiperkegomba
6-8 szem zöld olívabogyó
1 teáskanál rétesliszt
2 teáskanál olívaolaj
3-4 dkg reszelt sajt (nálam most füstölt gomolya)
szárított oregánó, kakukkfű, rozmarin, frissen őrölt bors és só - ízlés szerint
1 db kisméretű tojás kissé felverve

Elkészítés: A paprikákat mosást és szárítást követően egy alufólialapra helyezve betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20-25 perc alatt megsültek. Ekkor kivettem, kissé hűlni hagytam, majd a feketésre sült külső héját és a csumáját mindegyik paprikának eltávolítottam. A paprika húsát apróra felkockáztam.
Az olívát kimagoztam és apró kockákra vagdostam.
A gombát gorombára vágtam - ez praktikusan nagyjából 1 cm-es darabokat eredményezett.
Az olívaolajat serpenyőben felmelegítettem, majd rádobtam a gombát, sóztam, borsoztam, fűszereztem, teáskanálnyi rétesliszttel megszórtam, és 1-2 percig pirítottam. Ezt követően hozzáadtam a sült paprikát, valamint az olívát. Az egészet gyorsan összepirítottam, majd félrehúztam a tűzhelyről.
Amíg hűlt, elővettem a leveles tésztát a hűtőszekrényből, hagytam kicsit megpuhulni, majd a benne lévő sütőpapír segítségével téglalap alakúra igazgattam. A szélesebb oldalát magam elé véve 4 egyformán széles csíkra vágtam. 2 csíkot a tésztamintázóval megmintáztam. Az egészben hagyott tésztalapok széleit körben megkentem a kissé felvert tojással, majd elosztottam rajtuk a tölteléket.





Erre az ínycsiklandó kombinációra már csak némi sajt, és rács kerül hamarosan

Mindegyikre reszeltem egy kevés sajtot is. A megmintázott tésztákat ráillesztettem a töltelékre, a széleit kissé lenyomkodtam, majd a tetejüket megkentem tojással, hogy szép fényesre, aranylóra süljenek majd. 25-30 perc alatt a 190 fokra előmelegített sütőben ropogósra sültek.





Egymástól tisztes távolságra sült aranylóra sültpaprikás csiperkeragut rejtő rácsos

Még melegen éles késsel ferdén felszeleteltem, tálaltam.

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Dödöle sóskamártással
  2014-11-19 21:52:38, szerda
 
  Dödöle sóskamártással

Hozzávalók:

A sóskamártáshoz:
70-80 dkg friss sóska
1 kis pohár tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
cukor
1-2 dl tej
kevés zsiradék
A dödöléhez:
10 nagy szem krumpli
liszt
2 fej hagyma
ételízesítő

bors

Elkészítés:

A friss sóskát megtisztítom a szárától, és alaposan megmosom. evés zsiradékban megdinsztelem. Ha ez megvan, akkor a tejfölt a liszttel kikeverem, és felhígítom tejjel, és ezzel a sóskát behabarom. Ízlés szerint cukrozom. Újraforralásig főzöm.

A dödölléhez a krumplit sós vízben megfőzöm, majd fűszerezem ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel. Annyi lisztet teszek hozzá, amennyit felvesz. Kis gombócot formázok a masszából kanállal, és olajban megpirítom, amibe előzőleg hagymát raktam. Majd ráhelyezem a zsírpapírral kibélelt tepsibe, és 170 fokon sütöm 20 percig.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Forrás:Mndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Császármorzsa körtével
  2014-11-19 21:49:24, szerda
 
  Császármorzsa körtével

Hozzávalók:

1 adaghoz:
csipetnyi só
kevés Vénusz olaj
2 evőkanál liszt
1 db tojás
kevés tej
1 db körte
fél citrom leve
mazsola, ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
vaj, Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A körtét megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeleteljük, és meglocsoljuk citromlével.

Kevés olajat összekeverünk pici sóval, tojással és tejjel. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kikeverjük (a tészta ne legyen nagyon folyós, inkább sűrűbb legyen). A masszához adjuk a körtét, és aki szereti, a mazsolát.

Serpenyőben felmelegítjük az olajat, és amikor forró, a tésztát beleöntjük (mint a palacsintát). Mivel a tészta sűrűbb, letakarjuk fedővel, jól átsütjük, és amikor az alsó fele már barna , megfordítjuk a tésztát (ha sikerül egészben), az alját pedig ismét barnára sütjük. Amikor már éppen kész, 2 darab, nem éles késsel apróra szaggatjuk a tésztát, közben egy kis darabka vajat a serpenyőbe dobunk, az egészet megszórjuk a vaníliás cukorral, és még egyszer kevergetve átpirítjuk.





Megjegyzés:

A receptet Roxann, a fotót Joci küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Rizses-halas egytál
  2014-11-19 21:46:37, szerda
 
  Rizses-halas egytál

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg rizs
1 citrom
40 dkg sóska és spenót vegyesen
15 dkg mélyhűtött tonhal
2 evőkanál olaj + a sütéshez

Elkészítés:

A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat hagyjuk kiengedni, majd apró darabokra vágjuk.
A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc). A rizses zöldséghez adagoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés:

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 370 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Kolbászleves bevert tojással
  2014-11-19 21:29:17, szerda
 
  Kolbászleves bevert tojással

Hozzávalók:

20 dkg füstölt kolbász
40 dkg vegyes zöldség
10 dkg karalábé
5 dkg zeller
1 csokor petrezselyemzöld

tört bors
zsír
liszt
2 dl tejföl
A bevert tojáshoz:
4 tojás
ecet

Elkészítés:

Kockákra vágjuk a zöldséget, és kevés zsíron megpirítjuk, fűszerezzük, majd húslevessel vagy alaplével feleresztjük.

Ha a zöldség megpuhult, világos rántással berántjuk, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt kolbászt és a tejfölt, készre főzzük.

Bő vizet forralunk, sózzuk, ecettel ízesítjük. A tojásokat egyenként ütjük
bele oda, ahol a víz a legjobban forr. Ha a tojásokat beleütöttük, 2-3 percig lassú tűzön főzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük hideg vízbe.

A forró levessel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Belányi Bernadett küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Minden bizalmas szó
  2014-11-19 16:01:03, szerda
 
  Anthony Strano: Alfa Pont - Isten pillantása

"Minden bizalmas szó, amit egy barátnak átadunk, számára szent és azt lezárva őrzi mások szeme és füle elől. Semmi nem tudja rávenni arra, hogy visszaéljen barátja bizalmával. Ez a bizalom olyan szövetséget hoz létre a két szív között, amit a tapasztalataik alapján tanultak meg. Ez egy olyan szövetség, amely soha nem bomlik fel, amelyet soha nem szegnek meg."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Nem kellenek
  2014-11-19 15:55:40, szerda
 
  Adamis Anna - Nem kellenek

Mondat értelem nélkül
Szavak tartalom nélkül
Jelek jelentés nélkül
Arcok tekintet nélkül
Nem kellenek!

Lépés mozdulat nélkül
Álom oltalom nélkül
Ima áhítat nélkül
Ember emberség nélkül
Nem kellenek!

Magány reménység nélkül
Falak ablakok nélkül
Igaz valóság nélkül
Való igazság nélkül
Nem kellenek!

Zene felhangok nélkül
Vonzás szemérem nélkül
Tested szerelem nélkül
Élet életed nélkül
Nem kellenek!

És neked?


Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
A csend gyógyít...
  2014-11-19 13:48:59, szerda
 
  Anthony Strano: Alfa Pont - Isten pillantása

"A csend gyógyít. A csend olyan, mint a tükör. Beletekintve minden világos. A tükör nem vádol, nem kritizál, hanem segít a dolgokat olyannak látni, amilyenek azok valójában. Olyan diagnózist tár elénk, amely megszabadít a helytelen gondolkodásmódtól. Hogyan teszi ezt a csend? A csend felszínre hozza az énünk eredeti békéjét, a velünk született isteni békét. Amikor ezt meghívjuk, a béke átjárja az egész lényünket, az összes egyensúlytalanságot harmonizálja és meggyógyítja. A csend teljessé tesz és feltölt; gyengéden és mégis erőteljesen aktívvá tesz."








 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A felnőtt boldogsága a csend
  2014-11-19 13:45:53, szerda
 
  A felnőtt boldogsága a csend.
A lélek csendje, az érzések harmóniája.
A felnőtt ember ebben a komoly csendben éli meg
az öröm nagy pillanatait.
(Hankiss János)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.