|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014-11-19 22:02:53, szerda
|
|
|
Rácsos rétes gombával és sajttal
HABLILIOM KÖNNYED KONYHÁJA (BLOG)
Van úgy, hogy az ember töri a fejét, mi kerüljön az asztalra, aztán kinyitja a hűtőszekrényt, kombinálni kezd - és kerekedik belőle valami finomság. Van azonban, hogy még egy momentum is szerepet játszik a fogás végső megformálásánál: egy-egy konyhai eszköz használata.
Aki szeret sütni-főzni, pontosan ismeri az érzést, milyen izgalmat jelent egy-egy új konyhai eszköz megjelenése a saját készletben. Lehet az egészen apró tárgy, mondjuk egy új kiszúróforma, de lehet egy új konyhai gép is. No most nálam egy rég vágyott, lényegében apró eszköz várt kipróbálásra. Ez pedig a tésztamintázó henger. Belátom, lehet e nélkül élni, sőt finom fogásokat is kreálni, de remek játékszer, semmi kétség. Elsősorban a leveles tészták, de bármilyen rugalmas tészta megformálását lehetővé tevő egyszerű eszköz igen szép eredményt produkál. Azon az egyszerű elven működik, hogy több, egymás mellé helyezett vágóéllel ellátott kereke van, amelyek nem darabolják szét a tésztát, hanem lehetővé teszik, hogy kissé kihúzva vagy - a tészta természetéből adódóan a sütés folyamán - szétnyílva profi mintázatot eredményeznek. Remekül alkalmazható pitetésztáknál is, szép rácsos pitefedeleket lehet kialakítani a segítségével. Mint megtudtam, ennek egy nagy testvérét az ipar is használja, ezzel alakítják ki az úgynevezett terpesztett vagy áttört acéllemezeket - egészen más célra persze, mint a konyhában, de az elv ugyanaz.
A tésztamintázó remek konyhai játékszer, és profi rácsos tészták készíthetők vele
Tésztamintázóból is nagyon sokféle létezik, nálam a hagyományosnak tekinthető, rácsos mintázatot adó a nyerő - ezzel lehet profi kinézetű tiroli rétest is gyártani házilag. A formák játékosságán túl az eszköz nagy előnye, hogy a vele megmintázott tészta nem hólyagosodik fel sütés közben, a töltelék pedig nem áztatja el a tésztát, mert a keletkező gőzök a rácsokon át szabadon távozhatnak.
Ha pedig már megvolt az eszköz, a hozzávalók a frizsiderben, szinte gyerekjátéknak tűnt egy rétesféle vagy inkább szeletelhető lepényféleség elkészítése. Hiába a hideg idő, még mindig jó nyári ízeket csempészni a mindennapokba, felidézni a mediterrán hangulatot a konyhában.
A kápia előbb a sütőbe kerül, aztán jön hozzá a csiperke és az olíva
A hosszan eltartható kápia paprikából épp olyan jó a felhozatal, mint csiperkéből, így alapvetően ez a két összetevő képezte a töltelék alapját. A zamatos olíva és némi füstölt gomolya pedig tökéletesen kiegészítette a fűszerekkel csak enyhén megbolondított tölteléket.
Az eredmény pedig: egy hihetetlenül ropogós tésztába rejtett nyárélmény. Egyszerű, nagyszerű, úgy jó, ahogy van!
Sültpaprikás-csiperkés rácsos
Könnyű és nagyon ropogós aranyló rácsos tészta rejti a tölteléket
Hozzávalók 4 személyre előételként:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
3-4 db kisebb kápia paprika (kb. 25 dkg)
20 dkg apróbb szemű barna vagy fehér csiperkegomba
6-8 szem zöld olívabogyó
1 teáskanál rétesliszt
2 teáskanál olívaolaj
3-4 dkg reszelt sajt (nálam most füstölt gomolya)
szárított oregánó, kakukkfű, rozmarin, frissen őrölt bors és só - ízlés szerint
1 db kisméretű tojás kissé felverve
Elkészítés: A paprikákat mosást és szárítást követően egy alufólialapra helyezve betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20-25 perc alatt megsültek. Ekkor kivettem, kissé hűlni hagytam, majd a feketésre sült külső héját és a csumáját mindegyik paprikának eltávolítottam. A paprika húsát apróra felkockáztam.
Az olívát kimagoztam és apró kockákra vagdostam.
A gombát gorombára vágtam - ez praktikusan nagyjából 1 cm-es darabokat eredményezett.
Az olívaolajat serpenyőben felmelegítettem, majd rádobtam a gombát, sóztam, borsoztam, fűszereztem, teáskanálnyi rétesliszttel megszórtam, és 1-2 percig pirítottam. Ezt követően hozzáadtam a sült paprikát, valamint az olívát. Az egészet gyorsan összepirítottam, majd félrehúztam a tűzhelyről.
Amíg hűlt, elővettem a leveles tésztát a hűtőszekrényből, hagytam kicsit megpuhulni, majd a benne lévő sütőpapír segítségével téglalap alakúra igazgattam. A szélesebb oldalát magam elé véve 4 egyformán széles csíkra vágtam. 2 csíkot a tésztamintázóval megmintáztam. Az egészben hagyott tésztalapok széleit körben megkentem a kissé felvert tojással, majd elosztottam rajtuk a tölteléket.
Erre az ínycsiklandó kombinációra már csak némi sajt, és rács kerül hamarosan
Mindegyikre reszeltem egy kevés sajtot is. A megmintázott tésztákat ráillesztettem a töltelékre, a széleit kissé lenyomkodtam, majd a tetejüket megkentem tojással, hogy szép fényesre, aranylóra süljenek majd. 25-30 perc alatt a 190 fokra előmelegített sütőben ropogósra sültek.
Egymástól tisztes távolságra sült aranylóra sültpaprikás csiperkeragut rejtő rácsos
Még melegen éles késsel ferdén felszeleteltem, tálaltam.
Habliliom
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-11-19 21:52:38, szerda
|
|
|
Dödöle sóskamártással
Hozzávalók:
A sóskamártáshoz:
70-80 dkg friss sóska
1 kis pohár tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
cukor
1-2 dl tej
kevés zsiradék
A dödöléhez:
10 nagy szem krumpli
liszt
2 fej hagyma
ételízesítő
só
bors
Elkészítés:
A friss sóskát megtisztítom a szárától, és alaposan megmosom. evés zsiradékban megdinsztelem. Ha ez megvan, akkor a tejfölt a liszttel kikeverem, és felhígítom tejjel, és ezzel a sóskát behabarom. Ízlés szerint cukrozom. Újraforralásig főzöm.
A dödölléhez a krumplit sós vízben megfőzöm, majd fűszerezem ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel. Annyi lisztet teszek hozzá, amennyit felvesz. Kis gombócot formázok a masszából kanállal, és olajban megpirítom, amibe előzőleg hagymát raktam. Majd ráhelyezem a zsírpapírral kibélelt tepsibe, és 170 fokon sütöm 20 percig.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!
Forrás:Mndmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2014-11-19 21:49:24, szerda
|
|
|
Császármorzsa körtével
Hozzávalók:
1 adaghoz:
csipetnyi só
kevés Vénusz olaj
2 evőkanál liszt
1 db tojás
kevés tej
1 db körte
fél citrom leve
mazsola, ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
vaj, Vénusz olaj a sütéshez
Elkészítés:
A körtét megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeleteljük, és meglocsoljuk citromlével.
Kevés olajat összekeverünk pici sóval, tojással és tejjel. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kikeverjük (a tészta ne legyen nagyon folyós, inkább sűrűbb legyen). A masszához adjuk a körtét, és aki szereti, a mazsolát.
Serpenyőben felmelegítjük az olajat, és amikor forró, a tésztát beleöntjük (mint a palacsintát). Mivel a tészta sűrűbb, letakarjuk fedővel, jól átsütjük, és amikor az alsó fele már barna , megfordítjuk a tésztát (ha sikerül egészben), az alját pedig ismét barnára sütjük. Amikor már éppen kész, 2 darab, nem éles késsel apróra szaggatjuk a tésztát, közben egy kis darabka vajat a serpenyőbe dobunk, az egészet megszórjuk a vaníliás cukorral, és még egyszer kevergetve átpirítjuk.
Megjegyzés:
A receptet Roxann, a fotót Joci küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-11-19 21:46:37, szerda
|
|
|
Rizses-halas egytál
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg rizs
1 citrom
40 dkg sóska és spenót vegyesen
15 dkg mélyhűtött tonhal
2 evőkanál olaj + a sütéshez
Elkészítés:
A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat hagyjuk kiengedni, majd apró darabokra vágjuk.
A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc). A rizses zöldséghez adagoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 370 kcal
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-11-19 21:29:17, szerda
|
|
|
Kolbászleves bevert tojással
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász
40 dkg vegyes zöldség
10 dkg karalábé
5 dkg zeller
1 csokor petrezselyemzöld
só
tört bors
zsír
liszt
2 dl tejföl
A bevert tojáshoz:
4 tojás
ecet
Elkészítés:
Kockákra vágjuk a zöldséget, és kevés zsíron megpirítjuk, fűszerezzük, majd húslevessel vagy alaplével feleresztjük.
Ha a zöldség megpuhult, világos rántással berántjuk, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt kolbászt és a tejfölt, készre főzzük.
Bő vizet forralunk, sózzuk, ecettel ízesítjük. A tojásokat egyenként ütjük
bele oda, ahol a víz a legjobban forr. Ha a tojásokat beleütöttük, 2-3 percig lassú tűzön főzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük hideg vízbe.
A forró levessel tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Belányi Bernadett küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-11-19 16:01:03, szerda
|
|
|
Anthony Strano: Alfa Pont - Isten pillantása
"Minden bizalmas szó, amit egy barátnak átadunk, számára szent és azt lezárva őrzi mások szeme és füle elől. Semmi nem tudja rávenni arra, hogy visszaéljen barátja bizalmával. Ez a bizalom olyan szövetséget hoz létre a két szív között, amit a tapasztalataik alapján tanultak meg. Ez egy olyan szövetség, amely soha nem bomlik fel, amelyet soha nem szegnek meg." |
|
|
0 komment
, kategória: Idézetek |
|
|
|
|
|
2014-11-19 15:55:40, szerda
|
|
|
Adamis Anna - Nem kellenek
Mondat értelem nélkül
Szavak tartalom nélkül
Jelek jelentés nélkül
Arcok tekintet nélkül
Nem kellenek!
Lépés mozdulat nélkül
Álom oltalom nélkül
Ima áhítat nélkül
Ember emberség nélkül
Nem kellenek!
Magány reménység nélkül
Falak ablakok nélkül
Igaz valóság nélkül
Való igazság nélkül
Nem kellenek!
Zene felhangok nélkül
Vonzás szemérem nélkül
Tested szerelem nélkül
Élet életed nélkül
Nem kellenek!
És neked?
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Zene,-dalszövegek videókkal is |
|
|
|
|
|
2014-11-19 13:48:59, szerda
|
|
|
Anthony Strano: Alfa Pont - Isten pillantása
"A csend gyógyít. A csend olyan, mint a tükör. Beletekintve minden világos. A tükör nem vádol, nem kritizál, hanem segít a dolgokat olyannak látni, amilyenek azok valójában. Olyan diagnózist tár elénk, amely megszabadít a helytelen gondolkodásmódtól. Hogyan teszi ezt a csend? A csend felszínre hozza az énünk eredeti békéjét, a velünk született isteni békét. Amikor ezt meghívjuk, a béke átjárja az egész lényünket, az összes egyensúlytalanságot harmonizálja és meggyógyítja. A csend teljessé tesz és feltölt; gyengéden és mégis erőteljesen aktívvá tesz."
|
|
|
0 komment
, kategória: Idézetek |
|
|
|
|
|
2014-11-19 13:45:53, szerda
|
|
|
A felnőtt boldogsága a csend.
A lélek csendje, az érzések harmóniája.
A felnőtt ember ebben a komoly csendben éli meg
az öröm nagy pillanatait.
(Hankiss János) |
|
|
0 komment
, kategória: Idézetek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
342 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3181
- e Hét: 7762
- e Hónap: 21667
- e Év: 151374
|
|
|