Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2014-11-21 23:54:43, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hosszú Katinka:
  2014-11-21 23:02:30, péntek
 
  Szily Nóra interjúja:Hosszú Katinka: "Amikor nyerek, rögtön az ő tekintetét keresem"




A hétvégén már kezünkbe vehetjük könyvét, az Iron Ladyt, ami a 2012-es, hatalmas csalódást jelentő londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság közötti szakaszát meséli el az életének. Megérthetjük - talán kapaszkodót is kaphatunk ahhoz - miként fordítható meg a sors.

Nyilván újra kellett élned mindent, hogy szavakba tudd önteni. Megfogalmazható a lényeg? Ahhoz képest, hogy abba akartad hagyni, hogyan sikerült a csúcsok csúcsára jutni, illetve úszni?

Egészen más miatt vagyok ma boldog, mint amit akkor képzeltem, hogy mitől is lehetnék.
Londonban az volt a baj, hogy úgy éreztem - most vagy soha! Hogy nyerni kell, most tudom bebizonyítani, hogy nagy úszó vagyok, itt tudom megalapozni a jövőm. 23 éves voltam - ami úszóként ideális -, már voltam három olimpián, és épp én vezettem a világranglistát. Minden jel arra mutatott, hogy eljött az én időm! De nem... Negyedikként még dobogó sem jutott. Elgondolkoztam: hogyan tovább? Egyáltalán, ki is vagyok én?!






...Miért nem voltam méltó arra, hogy megkapjam? Mit csináltam rosszul? Miért nem adta a sors...?

Ezek és még rengeteg más kérdés dübörgött bennem. Akkor nem sok mindenkivel beszéltem erről. Nem akartam nagydobra verni, hogy min mentem keresztül. 20 éve úsztam már. Úgy nőttem fel, hogy olimpiai bajnok leszek, és mivel nem sikerült, felmerült bennem: megérte azt a húsz évet végigcsinálni? Azt persze nem mondanám, hogy megbántam volna, csak eszembe jutott, hogy talán inkább az egyetemi kutatásokban kellett volna részt vennem az edzések helyett, talán többet ért volna, ha a pszichológusi karrieremet építem. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem volt B tervem! El sem tudtam képzelni, mi lesz, ha nem lesz olimpiai érmem.

Tehát a legfontosabb, hogy mindig legyen B terv.

Igen. És azt is pontosan tudni kell, hogy mi mennyire fontos. Magyarországon akkor nagy sportoló valaki, ha olimpiai bajnok, ami nagy teher. Négyévente egyszer van olimpia. Egyszer tudod leúszni a versenyszámodat, ami az esetemben 4 és fél perc! Ennyi idő alatt kell megmutatni, hogy mit tudsz. Ha épp akkor nem sikerül, akkor nem tartozhatsz azok közé...

...akik közé vágysz, ahova érdemes, ahova "kell"...

Igen. Épp ezért nehéz időszak következett. Anyukám matektanár, nagyon reálisan gondolkozik, ő is azt mondta, hogy menjek vissza és csináljam meg a mesterképzést. De Shane (Katinka férje, edzője - a szerk.) azt hangsúlyozta: "Ne hagyd ott az úszást, hát mennyi évet beletettél? Negyedik voltál az olimpián, ott vagy a legjobbak között!". Már akkor azt mondta, hogy lehet, ez a negyedik hely a legjobb dolog, ami velem történt!






Tessék?

Képzelheted! Meg is sértődtem, hogyhogy nem tudja megérteni - ez az életem tragédiája! Nem tudta megmagyarázni, hogy miért gondolta ezt, csak érezte... Majdnem két és fél évvel később már mondhatom, hogy igaza volt. De akkor hallani sem akartam az úszásról! Ősszel jött a világkupasorozat, amire már korábban jelentkeztünk. Nyolc állomásból áll, olyan, mint egy vándorcirkusz. Bár azt hittem, hogy London után hazajövünk, rengeteg médiaszereplés lesz, edzek, aztán elindulok - de hát nem így történt. Ki akarna beszélni egy negyedik helyezettel?! És én nem akartam edzeni. Nem egyszer lementünk az uszodába, átöltöztem, csak álltam a parton, és annyit mondtam - NEM MEGY! Szívem szerint bárhol lettem volna, csak ott nem.

Mikor tudott ez átbillenni? Vagy vissza...

Egyetlen fordulópontot tudok felidézni, amikor lementünk a tornaterembe és megláttam egy bokszzsákot. Elkezdtem püfölni, és kitört belőlem a lefojtott düh. Mindaz, amiről nem beszéltem. Nyomasztott az érzés, mintha sokakat cserben hagytam volna. A szüleimet, nagyszüleimet, ugye, a nagypapám tanított meg úszni... És ők sem tudták, hogyan viselkedjenek velem. Anyukám így is iszonyatosan büszke volt rám, de nem merte mondani, hiszen tudta, hogy én nem ezt akartam.

Mindenki tétova volt.

Pontosan. De nemcsak a családban, hanem az utcán is! ,,Hát, azért gratulálunk..." - ez volt az a mondat, amikor éreztem, hogy megáll a levegő. És akkor, amikor elkezdtem püfölni a zsákot - ez mind benne volt. Az önsajnálat, az indulat... Shane kitalálta, hogy járjunk bokszolni, és pusztán lazításképpen mentünk le az uszodába. Nem edzeni! Végül is belementem, hogy a világkupát még végigcsináljuk. Arra gondoltam, hogy nyaralásnak is jó lesz, hisz utazunk, és az is eszembe jutott, hogy bár az olimpiával akartam megalapozni az életem, és az nem jött össze - hát akkor úszom azért! A világkupán 1500 dollár járt egy aranyéremért...

"Dolgozni" mentél.

Igen, megpróbáljuk összeszedni, amit Londonban nem sikerült. Másként néztem a sportra. Beneveztünk egy csomó számba, egyik után nyertem a másikat, és azt vettem észre, hogy már várom a következőt. Nem féltem a kudarctól. Ha megvertek - nem baj, jön a másik! És újra iszonyatosan élveztem a kihívásokat. A versenyszellem a személyiségem része. Az is jó volt, hogy Shane-nel csináltuk együtt. Az előző négy évben nagyon egyedül éreztem magam...

Az egyetemen az edződnek egy voltál a sok közül, Shane-nek pedig minden értelemben te voltál az "Egy" - megkérdőjelezhetetlenül.

Amikor nyerek, rögtön az ő tekintetét keresem. Csak mi tudjuk, hogy mennyit dolgoztunk, és hogy ez mit jelent.

Véd- és dacszövetség a szerelmen innen és túl is.

Nagyon sok erőt ad. Valaki azt írta a közösségi oldalon, hogy olyanok vagyunk, mint egy ember, akinek két szíve van...

Ez szép. Vagy két ember, akinek egy szíve van.

Ez még jobb! Igen, egy a cél!






Nagyon tétes, hogy vajon mennyit bír el egy kapcsolat. Mindig ő van melletted. Ébredésnél, az edzésen, a pihenésnél és a versenyen is. Elképesztő...

Sokan nem is gondolnak bele, hogy valójában ezt mi leginkább ketten csináljuk. Ha ma nem mennék le edzésre, senki nem kérné számon. Egymást toljuk előre. Ő szeretné, ha elismernék, mint edző. Hogy nem csak belőlem tudja kihozni a maximumot. Kidolgozott egy programot, ami másoknál is működhet.

Azt mondtad, a versenyszellem benned van. Honnan ered?

Én már ovi helyett is inkább uszodába jártam. A nagyapám pelenkás koromban levitt babaúszásra, és már akkor mondta, hogy jó a vízfekvésem, és nagy úszó lesz belőlem. Anyáék persze mosolyogtak, hogy persze, a papa kedvence, elfogult velem... De látták, hogy imádom a vizet. A nap végén mindig könyörögtem, hogy na, hadd ugorjak még ötöt! Nagyapa pedig számolt vissza - soha nem felejtem el. Aztán iskolásként korosztályos csúcsokat úsztam, tehát tudható volt, hogy tehetséges vagyok, de 12 évesen ez még nem sokat jelent, hisz ki tudja, mi lesz... Nagyon rossz kamasz voltam. Érdekes, valamiért az edzés szent volt, de utána nem mindig mentem haza. Inkább lógtam a barátaimmal. Baján nőttem fel, bicajjal jártunk mindenfelé, olyan szabadok voltunk!

Mit képzeltél? Mi leszel, ha nagy leszel?

Nem úszni akartam. Tiniként nem ment olyan jól. Egyrészt nem vettem nagyon komolyan, másrészt nővé váltam, ami sportolóként nagyon nehéz. Átalakult a testem, meg is híztam. És közben hadakoztam a világgal. Dél-Afrikában az edzőtáborban nem voltam hajlandó úszószemüveget húzni, mert nem akartam úgy lebarnulni, hogy meglátszik az úszószemüveg. Ilyen tinédzser voltam!

Jaj. A hiú kamasz...

Az úszás a hobbim volt. Napi 4-6 órában ugyan, de mégiscsak hobbi. Arra akartam használni, hogy ösztöndíjat kapjak Amerikában, de ott már nem ezen lesz a hangsúly. Amikor kimentem minden edzésről elkéstem, nem érdekelt az egész. Shane-nek mindene volt az úszás, és bosszantotta, hogy ilyen hozzáállással is milyen jól ment, miközben ő hiába küzdött. "Te annyira jó lehetsz, legalább egy kicsit próbálkozzál az edzésen!" - mondta. Mire én: "Áh, az úszás már nem nekem való!" De ott annyira más volt minden! Baján öten voltunk a csapatban, és senkit nem érdekelt igazán, kint pedig voltunk ötvenen, és mindenkinek megvoltak a céljai. Én voltam az egyetlen, akinek nem. Dave, az edzőm - gondolom - látta, hogy tehetséges vagyok, de nem edzem rendesen, és azt találta ki, hogy ha megúszom egy bizonyos időt, akkor vége az edzésnek. Ötven ember szurkolt és ordított - éreztem, hogy muszáj megcsinálnom. Ezt minden másnap eljátszotta. Így inspirált. Iszonyú sokat köszönhetek neki. Visszahozott az úszósportba, megint elkezdtem imádni, és elhitette velem, hogy világbajnok lehetek, ami nem volt egyszerű 2008 után, amikor még a döntőbe se kerültem az olimpián. Mondjuk az is tény, hogy Baján, abban a pici uszodában el sem tudtam képzelni, hogy meg tudom verni az amerikaiakat. Hát hogyan?! Aztán egy év múlva, 2009-ben világbajnok lettem.






Váratlanul...

Mindenki meglepődött - én is! Az Amerikában eltöltött négy évben megjött az önbizalmam.

Shane-nel hazahoztátok azt a hozzáállást...

Egyszerűen hangzik, de ő tényleg, őszintén mindenben a pozitívumot keresi. És mer igazán nagyokat álmodni. Ha valaki szerint valami nem fog működni, akkor ő azt mondja, hogy akkor kitaláljuk, hogy hogyan menjen!

És megy is. Nagyon fegyelmezetten élsz? Vagy azért néha "bűnözhetsz"?

Persze, csak megvan, hogy mikor. Napi 8 órát edzek. Például nagyon szeretem a hamburgert. Persze nem szoktam enni, csak talán évente egyszer. Na, a világkupát követő napon megettem hatot!

Mennyit? Jézusom...

Elég is volt egy évre!

Mondd, arra vágytál valaha, hogy gazdag legyél? A munkát élvezed, neked a pénz következmény. De Baján - gondolom - nem a fényűzéshez szoktál.

Én nagyon hálás vagyok azért, ahogy felnőttem. Nutella havonta egyszer volt, és téliszalámi se mindennap. Shane-nek szoktam erről mesélni. Az ő gyerekkora más volt. Jól éltek, hétvégenként étteremben ettek. Mi soha. Anyukám főzött. Ilyen szempontból más világban nőttünk fel. De valahogy mindig tudtam, hogy ezzel nem lesz problémám, valamit mindig ki fogok találni és jól fogok élni.

És miért lettél pszichológus? A londoni olimpia évében diplomáztál.

Mindig szerettem figyelni az embereket. Baján busszal jártunk a bátyámmal suliba, és csak néztem őket, a nevüket is tudtam, a gondjaikat... Aztán az úszásnál már másra is rájöttem. Hogy egy verseny azon múlik, hogy fel tudom-e spannolni magam. Szinte magamon kísérletezgettem.






Már korán érezted, hogy fejben dől el?

Igen. Szeretnék sportpszichológiával foglalkozni. Sok mindent tudok, és nem csak könyvekből. Hiszen kudarcot és sikert is átéltem bőven.

És ma már 10 kilónyi aranyad van, miközben alig több mint két év telt el, talán 750 nap.

Hát ez az! Abban hiszek, hogy minden, ami megtörténik, annak oka van. Akár jó, akár rossz. És lehet, hogy nem hisszük el, de igenis fordulhat a kocka! Londonban tényleg úgy éreztem, hogy mindennek vége. Meg kellett változtatnom a magamról kialakult képet. Sokan kérdezik, hogy gondolok-e Rióra. Persze - de egészen másképp... Ha ott megint nem jön össze, nem azt fogja bizonyítani, hogy a karrierem jó volt-e vagy sem, megérte-e vagy nem. Mert már megérte! Természetesen akarom a sikert - az egyetlen, ami hiányzik a kollekcióból -, de míg Londonban az volt a tét, hogy most vagy soha, most azt gondolom, hogy akár Tokióban is ott lehetek.






Nem unod még a vizet? Nincs már pikkelyed? Néha biztosan fáj. Mitől és honnan merítesz erőt újra meg újra?

Imádom! Ha elérem a célomat, olyat érzek, amire nem találok szavakat! Lehet, hogy furán hangzik, de amikor Százhalombattán 17-ből 16 számot megnyertem - annyira boldog voltam! Kérdezték, hogyhogy nem vagy fáradt és nem esel össze? Sokkal jobban örülök, mint amennyire fáradt vagyok! Iszonyatosan jó, amikor az ember rájön, hogy milyenfajta munkát és hogyan kell belerakni valamibe, és aztán napról napra érezni a fejlődést. Mindenki attól félt, hogy nem pihenek, hogy töltődnöm kell, hogy ki fogok égni, és ki se fogom húzni Rióig. De hát én életemben nem voltam ennél boldogabb! Nincs szükségem arra, hogy egy hónapig ne ússzak. Ugyan miért, ha én újra és újra menni akarok?

Ha ma már nem igaz, hogy "most vagy soha!", akkor mi lett helyette a mottód?

Lebron James mondata: "Ne félj a kudarctól. Ez az egyetlen út vezet a sikerhez."






Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok

 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 153. rész
  2014-11-21 22:49:30, péntek
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 153. rész

"Aki szeretetre vágyik, ismerőst keres"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Hogy ki az? Rejtély. De ha vele vagyok, nem érzem magam egyedül."






Miért olyan sok az idegen? És miért olyan kevés az ismerős? Én vagyok az oka? Vagy ilyen világban élünk? Azt hiszem, mindkettő igaz. Én azt tapasztaltam, hogy minél tágabb a lelkem és minél szabadabb, annál több az ismerősöm is. A saját páncélomtól kellene megszabadulnom először, ha igazi barátokra vágyom. Néha, ha önző énem szorult helyzetbe kerül, egy kórházban például, lehet, hogy betegtársaim között is barátokat, sorstársakat találok.





Az, hogy kivel nem érzem magam egyedül, nem rokonság kérdése. Lehet a másik az élettársam, az apám vagy éppenséggel a gyerekem is. Szeretem. De mégis... ha egyedül érzem magam mellette, valami hiányzik, mégis. Az, hogy ismerős. Azt hiszem, ez a valódi, szavakkal megfejthetetlen, igazi szeretet jele. Összetéveszthetetlen lelkiállapot - mindenki ismeri.

Az, hogy ez ennyire hiányzik, vagy ilyen ritka, azt jelenti, hogy önző világban élek, s az én lelkületemet is ez a világ formálta ilyen szeretetképtelenné. Egy egészséges világban minden ember a testvérem.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Szőlő
  2014-11-21 21:52:39, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Lusta túrós süti
  2014-11-21 21:47:01, péntek
 
  Lusta túrós süti

Hozzávalók:

50 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
20 dkg cukor
10 dkg vaj
3 tojás
4 dl tej
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összekeverjük.

A túrót összetörjük, belekeverjük a mazsolát, a citromhéjat, a vaníliás cukrot.

Egy közepes tepsit a vaj 1/3 részével kikenünk, a lisztes keverék felét elterítjük benne. Elosztjuk rajta a túrós tölteléket, és befedjük egyenletesen a maradék lisztes keverékkel.

A tojásokat kézi habverővel kikeverjük, belekeverjük a maradék olvasztott vajat és a tejet, majd egyenletesen elosztjuk a tésztán, vigyázva, hogy mindenhova egyformán jusson a keverékből, befedje a tésztát.

Előmelegített 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg szépen pirosodik a sütemény teteje.

Kihűlés után szeleteljük és kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel
  2014-11-21 21:44:47, péntek
 
  Rántott gombafejek illatos gombás rizzsel

Hozzávalók:

1 kg nagyobb fejű csiperkegomba

bors
kevés szárított kakukkfű (mert nagyon intenzív)
10-12 dkg reszelt kemény sajt
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
a sütéshez Vénusz olaj
A rizskörethez:
30 dkg jázmin rizs vagy más hosszúszemű fajta
3-4 dkg vaj vagy Vénusz olaj
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
6 dl forró víz
a fenti gombák szára (aprítva)
1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)

bors
petrezselyem

Elkészítés:

A tisztított gombákat enyhén ecetes vízben pár percig előfőzöm, leszűröm, a szárukat tövétől kicsípem (nem szoktam a héját lehántani), a kalapokat fejjel lefelé fordítom, hogy a felesleges folyadék távozhasson. Majd belenyomkodom a reszelt sajtot, sózom, borsozom, leheletnyi kakukkfűvel meghintem, és hagyományosan panírozom (liszt-tojás-morzsa, majd forró olajban rövid idő alatt mind két oldalukat pirosra sütöm, papírtörlőre szedem.

A körethez a víztől jól lecsepegtetett rizst forró olajon felhevítem, megdinsztelem rajta a vöröshagymát, beleszórom a kakukkfüvet, majd hozzáadom a forró vizet. Ízesítem sóval, borssal, és hozzáadom az aprított gombaszárakat, 15-20 perc alatt takarékon puhára párolom. A végén friss petrezselyemmel megszórom, lazán összekeverem.

Tartárral, majonézzel, fejes salátával tálalom ízlés szerint.





Megjegyzés:

Célszerű előbb a köretet elkészíteni, mert a gomba nagyon hamar kisül.
Próbáltam a gombát előfőzés nélkül is rántani, nekem ez a régi, hagyományos módszer jobban bejön.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sajtkrémmel töltött paradicsom
  2014-11-21 21:42:13, péntek
 
  Sajtkrémmel töltött paradicsom

Hozzávalók:

8 db nagyobbacska, kemény húsú, kerek paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
1 kis csokor bazsalikom
tengeri só
frissen őrölt bors
oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam. Kis kalapot vágtam mindegyik tetejéből, a magokat és a gyümölcshúst teáskanállal óvatosan eltávolítottam (mártásokhoz, levesekhez remek alap!).

A bazsalikomcsokorból 8 szép levelet félretettem, a többit felaprítottam és a többi fűszerrel a krémsajthoz kevertem. Habzsákba szedve megtöltöttem a paradicsomokat.





A szár helyére 1-1 bazsalikomlevelet illesztettem, kevés színes borssal fűszereztem, pirítóssal kínáltam.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
A legfinomabb házi tiramisu
  2014-11-21 21:39:08, péntek
 
  A legfinomabb házi tiramisu

Hozzávalók:

17 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál)
2 db egész tojás
2,5 dl habtejszín
25 dkg natúr vajkrém
kb. 6 adag kávé
kb. 30 dkg babapiskóta
rumaroma
tetejére kakaópor

Elkészítés:

Egy tálban a két egész tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajkrémet. Másik tálban a habtejszínt kemény habbá verjük, melyet óvatosan a vajkrémes masszához keverünk.
Elkészítjük a rummal és cukorral ízesített kávét, melybe kb. 1 percre beáztatjuk a babapiskótákat.
Egy nagy tálba ezután rétegezve tesszük bele a piskótát és a masszát. A tetejére kakaóport szórunk, majd pár órára a hűtőbe tesszük. (Bár ez nálam már csak 10 perc fagyasztó szokott lenni, mert nem bírjuk ki tovább, hogy együnk belőle...)





Megjegyzés:

Ezúton teszem közé a legféltetebb titkomat, vagyis hogy készítem el a legfinomabb tiramisut, mellyel a siker garantált. (Sőt olyannyira, hogy mindig minimum 2 tállal kell készítenem!)

A receptet Szilvia, a fotót Vicuska6 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csülkös bableves csipetkével - kímélőbben
  2014-11-21 21:36:32, péntek
 
  Csülkös bableves csipetkével - kímélőbben

Hozzávalók:

1 szép nagy hagyományosan füstölt csülök
25-30 dkg tarkabab
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zellergumó
1 csokor zellerlevél
1 db paradicsom
1 db csípős zöldpaprika
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb babérlevél
1 kiskanál bazsalikom
2 kiskanál tárkony
pirospaprika

ecet
cukor
3 dl tejföl
liszt
1 tojásból nokedli vagy csipetke, ki mit szeret

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatom vízbe. Másnap egy nagy lábosban a babot és a megmosott füstölt csülköt előfőzöm 1 órát, majd a levet leöntöm róla, és új vízben hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal, fűszerekkel felteszem újra főni. A füstölt ízét megtartja, de nem lesz olyan zsíros, és kíméli az epénket is. Ha megpuhult a hús és a babok is, akkor a megpucolt, felszeletelt zöldségeket hozzáadom, egy kevés ecettel (nekem almaecet volt itthon), cukorral, a sózást kóstolással ellenőrizzük, mert lehet, hogy nem is kell bele, készre főzzük.

Nokedlit főzünk bele, majd tejfölös habarással befejezzük. A csülök csontját vegyük ki belőle.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tudtad mire képes egy tökmag?
  2014-11-21 13:20:49, péntek
 
  Tudtad mire képes egy tökmag?

Bár a tökmagok mérete és fajtái eltérőek lehetnek, a lényegük ugyanaz: bizonyított hatásuk van: nyugtatóként, energiaforrásként, féreghajtóként. Nemcsak nőknek, férfiaknak egyaránt, ugyanis prosztata bántalmakra is használják.






Tényleg csodanövény

Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban. Európá csak a felfedezés után ért el. Hazánbak csak jóval később, de annál gyorsabb ütemben terjedt el.

Mivel magjai héjatlanok, vagyis rajtuk a szélső sejtréteg nem fásodott könnyebb kinyerni belőlük az értékes olajat.

Amilyen pici, egyszerű és természetes, annál több minden megtalálható benne: E-vitamin, C-vitamin, magnézium, kálium. Kúra szerűen használva távoltartja a csontritkulást,

Mivel zsír és kalória tartalma alacsony, kíváló a fogynivágyóknak, ezáltal visszaszorítják a vérben raktározott zsírok mennyiségét.






Tippek felhasználásához:

Összezúzott tökmag és egy csésze víz. Igen, csupán ennyi kell ahhoz, hogy tegyünk álmatlanságunk és a stressz ellen. Levekvés előtt ismétlendő és a hatás magáért beszél majd. Természtesen lefekvés előtt ismétlendő.

Napi 20 db mag nyersen fogyasztva: ezzel étkezés előtt fogyasztva biztosítjuk szervezetónk számára az aznapi cink bevitelt!

A-vitamin tartalma elegendő, hogy szemünk védelmét is megvédjük!






Nyersen? Pirítva Sózva?

A köszvényben szenvedőknek enyhítést hozhat, a húgysav lecsökkentése miatt. A recept egyszerű: 6 evőkanál zúzott tökmagot forrázzunk le, ez egy adagnak elegendő lesz. A mértéket a betegség fokától függően lehet alkalmazni. A kúra ajánlott időtartama 1 hónap.

Mint tudjuk sokkal hatékonyabb minden természtes eredetű gyógymód, mint a gyógyszerek. Habár sokan kételkednek ebben, érdemes elgondolkodni "gyógyszer" címszó alatt mit is választunk

Forrás:http://www.nepbetegsegek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.