Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Csodás álmokat!
  2014-11-22 23:55:00, szombat
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Mazsolás rizs gőzölt aprórépával és zellerchipsszel
  2014-11-22 22:14:11, szombat
 
  Mazsolás rizs gőzölt aprórépával és zellerchipsszel

Hozzávalók 4 személyre:

A mazsolás rizshez:
16 dkg rizs
2 dkg vöröshagyma
fél csokor zöldpetrezselyem
4 dkg mazsola
12 db mini répa
20 dkg zellergumó
1 citrom
1 dl tokaji szamorodni édes
3 dkg vaj
3 dl olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

A rizst kiválogatjuk, megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, a petrezselymet leöblítjük, és csokorba kötjük. A mazsolát megmossuk. A sárgarépákat vékonyan meghámozzuk, ha elég gyengék, akkor csak megsikáljuk. A zellert megtisztítjuk, megmossuk, citrommal bedörzsöljük.
Fazékba 1 liter vizet engedünk, tűzhelyre tesszük, belerakjuk a tisztított vöröshagymát, kevés sót és a csokorba kötött zöldpetrezselymet. Amikor felforr, beleszórjuk a rizst, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Amíg a rizs fő, a mazsolára öntjük a bort, és mérsékelt tűzön néhány percig forraljuk. A megfőtt rizst leszűrjük, (a hagymát és a petrezselymet eltávolítjuk) lecsepegtetjük, a vajat és a mazsolát hozzákeverjük, tálalásig melegen tartjuk. A sárgarépát forrásba lévő víz gőzében (a mérettől függően) 10-15 percig puhítjuk. Közvetlenül a sütés előtt vékonyan (1-2 mm) felszeleteljük a zellert, és 180 C-os olajban kisütjük. Ügyeljük arra, hogy az egyszerre sütött zeller mennyisége, legfeljebb negyede, harmada legyen az olaj mennyiségéhez képest.
Megjegyzés:

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 470 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal
  2014-11-22 22:12:57, szombat
 
  Sült apróhal birsalmás aioli mártogatóssal

Hozzávalók:

A mártogatóshoz:
1 nagy birsalma
fél teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
fél teáskanál mustár
1dl olívaolaj

A halhoz:
4 evőkanál liszt
1 teáskanál cayenne bors
80 dkg apróhal
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A birsalmát lereszeljük, és annyi vízben, amennyi ellepi kevéske cukorral puhárra főzzük. Vigyázzunk, szétfőzni nem kell! Amint megfőtt, leszűrjük, reszelt fokhagymával összekeverjük. A tojássárgáját habosra kikeverjük a citromlével és a mustárral, majd apránként csurgatjuk hozzá az olívaolajat. Amikor már szép krémes, összekeverjük a fokhagymás birsalmával.

A halhoz a lisztet összekeverjük a cayenne borssal, és megforgatjuk benne az apróhalakat.





Forró olajban sütjük ki őket ropogósra - ennek érdekében mindenképp csak forró olajjal dolgozzunk, és egyszerre kis mennyiségeket süssünk, így nem hűl le az olaj, és gyorsan sül ropogósra a hal.





Papírtörlőre szedjük a megsült halat, hogy a felesleges zsíradékot leitathassuk róla.





A friss sült halhoz tálaljuk a birsalmás mártogatóst - remek előétel, vagy kevés salátával remek könnyű ebéd.





Megjegyzés:

Fagyasztott apróhalat nagyobb bevásárlóközpontok fagyasztott kínálatában találunk, de elkészíthetjük kisujjnyi csíkokra vágott más halból is.

Az aioli egy Dél-Franciaországban kedvelt, a majonézhez hasonló fokhagymás mártás, amit leginkább halakhoz fogyasztanak.

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Barackos-kakaós rakott palacsinta
  2014-11-22 22:07:47, szombat
 
  Barackos-kakaós rakott palacsinta

Hozzávalók:

3 db tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
szénsavas ásványvíz
1 üveg barackbefőtt
kakaópor
Vénusz olaj

Elkészítés:

A tojásokat 15 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ezeket összedolgozzuk, és ásványvízzel lazítjuk a tésztát.

Bevonatos serpenyőben pici olajon elkezdjük egyenként kisütni a palacsintákat. Az első kisült palacsintát tányérra helyezzük, és a tetejére felszeletelt barackot helyezünk. Ezt megismételjük, ameddig van még barack. Ezután a rétegezést kakaós cukorral folytatjuk. Ehhez 15 dkg cukrot ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral elkeverünk. A továbbiakban a kisült palacsintákat ezzel szórjuk meg. Az utolsó palacsinta tetejére nem teszünk semmilyen tölteléket.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Csizoo küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csirkemellgombóc füstöltsajtos mártással
  2014-11-22 22:05:13, szombat
 
  Csirkemellgombóc füstöltsajtos mártással

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:
2 csirkemell filézve
2 szikkadt zsemle
1 közepes vöröshagyma
2 dl tej
2 tyúkhúsleveskocka ( vagy maradék húsleves )
2 tojás

fehérbors
ételízesítő
petrezselyem
Vénusz olaj

A mártáshoz:
2 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
25 dkg füstölt sajt reszelve

bors
szerecsendió

Elkészítés:

A csirkemellet ledarálom, a zsemlét beáztatom a tejbe. A vöröshagymát nagyon apróra vágom (lehet reszelni is), és kevés olajon megpárolom.

A ledarált csirkemellet összekeverem a megpárolt hagymával és a kinyomkodott zsemlével (lehetőleg csak a közepét tegyük bele, hogy fehér maradjon a gombóc), sóval, fehérborssal, petrezselyemmel, a tojással és kb. 2 teáskanál átszitált ételízestővel. A leveskockából főzővizet készítek, és amikor forr, a kész masszából gyúrt közepes méretű gombócokat kifőzöm benne kb. 10 perc alatt.

A mártáshoz besamelt készítek a hozzávalókból, belekeverem a lereszelt füstölt sajtot, és ízlés szerint fűszerezem.

Rizzsel, de akár steak burgonyával is nagyon finom...

Megjegyzés:

A receptet Spancika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gombakrémleves gazdagon
  2014-11-22 22:03:42, szombat
 
  Gombakrémleves gazdagon

Hozzávalók:

50 dkg vargánya gomba
2-3 evőkanál Vénusz olaj
1 fej vöröshagyma
kb. 2 csipet só
1 mokáskanál pirospaprika
1 nagy késhegynyi őrölt fehérbors
2-3 db sárgarépa reszelve
2-3 db nagyobb burgonya vékonyra szeletelve
2 dl főzőtejszín
A díszítéshez:
petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A gombát alaposan megmossuk, felkockázzuk.

2. A vajat megolvasztjuk, majd a felkockázott vöröshagymát rádobjuk, és üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával.

3. A gombát, a sárgarépát és a burgonyát a hagymára tesszük, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi félig ellepi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük.

4. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a levest a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk, készre ízesítjük a levest sóval, borssal ízlésünk szerint.





5. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tócsni, lepcsánka és társai
  2014-11-22 22:00:33, szombat
 
  Tócsni, lepcsánka és társai

Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

Talán egyetlen más ételnek sincs ennyi neve gazdag és szépséges nyelvünkben. A titok nyitja valószínűleg az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető, igen egyszerű és olcsó, laktató ételről van szó.





A tócsnit süthetjük serpenyőben, de olaj nélkül, sütőben is, úgy is finom, ropogós lesz!

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle




Fokhagymás tejföllel tálalva a legnépszerűbb a tócsni

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz
Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.





Ha csak picit sózzuk, akár lekvárral is fogyasztható!

A tócsni tésztája kerülhet bundaként is hússzeletre, ezek a különféle borzasok, mivel a reszelt krumpli miatt kissé kócosak lesznek a kisült szeletek.

A tócsni változatai szinte megszámlálhatatlanok: a krumplit ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, szalonnával, tepertővel, akár vegyíthetjük, színesíthetjük más zöldségekkel, pettyezhetjük borsóval vagy kukoricával, de a krumplit akár teljesen el is hagyhatjuk a zöldségek javára: cukkini, karalábé, répa, tök, cékla vagy sütőtök remek és változatos alapja lehet a tócsninak.





Keverhetünk aprított zöldfűszert is a tócsni tésztájába

Különféle fűszerekkel is más-más karaktert adhatunk ennek az elronthatatlan és kiadós ételnek: zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kapribogyóval, olívabogyóval mediterrán jellegű lepénykéket készíthetünk, de ha curryt, kurkumát, gyömbért teszünk bele, keleties ízvilágra válthatunk.
Szósszal az igazi!

A hagyományos tócsnihoz jár a fokhagymás tejföl! Természetesen ezt is variálhatjuk, a tejföl mindenesetre nagyon jó alap, de joghurtot is használhatunk. Kapros, tormás, mustáros, szardellás vagy chilis szósz is pillanatok alatt kikeverhető, és a tócsni máris új ízvilágban kóstolható!





Zöldségekből, például cukkiniből is készülhet tócsni, fűszeres paradicsommártással isteni!

Sütés olajszaggal és olajszag nékül

Hagyományosan olajban (vagy zsírban) sül a tócsni, ami nagyon finom, de elég sok kalóriát kispórolhatunk a vacsorából, ha sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a krumplis masszát, kevés olajjal esetleg megspriccelhetjük, és forró sütőben így sütjük. Az olajspriccelés el is maradhat, ha a masszába egy kis reszelt sajtot vagy juhtúrót keverünk, ezeknek a zsírtartalma elég ahhoz, hogy omlósra, de ropogósra süljenek a lepénykék. És ha már sajt: akkor itt a variációs lehetőségek újra bővülnek: a sajt is karaktert adhat az egyre sokszínűbb tócsninak! :)





Olcsó, kiadós, egyszerű a tócsni, akár köretnek, akár vacsorára

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2014-11-22 17:04:20, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 4687
  • e Hónap: 9725
  • e Év: 139432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.