Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Egyetlen határozott irány van, a szegények büntetése
  2014-11-25 20:42:25, kedd
 
  Egyetlen határozott irány van, a szegények büntetése

Az Orbán-kormánynak nincs egységes szociálpolitikája, egyszerre neoliberális, neokonzervatív és államosító elemek is működnek benne.
A közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt, a nyugdíjas-kérdés pedig időzített bombaként ketyeg.
És miközben a kormány hihetetlen módon megszorít, bizonyos típusú családoknak két kézzel szórják a pénzt.
Szikra Dorottyával, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitika tanszékének adjunktusával, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatójával beszélgettünk.

Az Orbán-kormány 2010 és 2014 közötti szociálpolitikájáról jelent meg tanulmánya a Journal of European Social Policy című folyóiratban Szikra Dorottyának, az ELTE adjunktusának és az MTA kutatójának. Írásában Szikra azt állítja, hogy az elmúlt négy év szociálpolitikai intézkedéseiben egyszerre volt felfedezhető egy neoliberális, egy neokonzervatív és egy etatista irány, és mikor erről kérdeztük, bevallotta, hogy neki is fejtörést okozott, hogy megértse, mit akarhat a kormány a szociálpolitika területén.

Az intézkedéseket nagyon nehéz volt kibogozni a hagyományos szociálpolitikai keretek között. Végül arra jutottam, hogy ez a rendszer teljesen szétfeszíti a hagyományos kereteket. Egy markáns irány létezik, ez pedig a szegények büntetése. Illetve az az Európában példátlan dolog, hogy semmiféle szociálpolitikai kísérlet nem történt a kormány részéről, hogy a válság hatását azoknál mérsékelje, akiket a leginkább sújtott.

- mondja kutatási területéről Szikra, aki diffúz, sokszor egymással is nehezen összeegyeztethető lépéseket talált, gyakran egyetlen szociálpolitikai területen belül is. Ezen elemek közül számos jelen volt már az első Orbán-kormány intézkedései között is, csak mostanra sokkal határozottabb formát kapott

Jó példa erre a foglalkoztatáspolitika: miközben egy sor törvény és intézkedés a Munka Törvénykönyvétől kezdve a Széll Kálmán-tervig a munkahelyek védelmét és bővítését propagálja, ezzel párhuzamosan a kormány leépítette azokat a rendszereket, amik lehetővé tették, hogy a munkanélküliek és a fiatalok tartósan foglalkoztatva legyenek. A legtöbb európai országban a válság után megerősítették az aktív munkaerőpiaci eszközöket, elsősorban az átképzést és a felnőttképzést, nálunk ezeket az intézményeket szinte teljesen felszámolták.

Hogy megérthessük az egymással is összeakadó elveket, érdemes az egyes szociálpolitikai területeket külön-külön megvizsgálni.
A családpolitika

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után indult el az a folyamat, hogy leválasszák a szociálpolitikáról a családpolitikát. Ez idén, az új kormányban már államtitkári szinten is megtörtént. Szikra szerint gyakorlatilag kettéválasztották a családokat, a leszakadókat a ,,társadalmi felzárkózásért" felelős államtitkárság alá helyezték, a többi családot pedig, akikkel családpolitika szempontból szeretnének foglalkozni, a család- és ifjúságügyek alá.

Mindezt azzal a nem titkolt céllal, hogy intézkedéseikkel felpörgethessék a középosztályban a gyermekvállalási kedvet. De négy év alatt nem értek el sikereket, nem nőtt a születésszám, sőt, 2012-re Európában Magyarországon lett a legalacsonyabb a befejezett fertilitási ráta, azaz nálunk vállalják a legkevesebb gyermeket a nők.

Pedig a családi adókedvezmény bevezetésének és a 16 százalékos, egykulcsos adónak a belső kereslet beindítása mellett kifejezetten a gyermekvállalás ösztönzése volt a célja a jobban kereső, ún. ,,dolgozó" családok körében. De még a szocialista kormányok alatt is több gyerek született, holott azok egyáltalán nem foglalkoztak demográfiai kérdésekkel.

A szociálpolitikai intézkedéseknek egy ki nem mondott, de implicit célja, hogy a legszegényebb, főleg romák lakta településeken csökkenjen a születendő gyerekek száma. Szikra szerint viszont kutatások sokasága igazolja, hogy az igazán magas gyerekszám sosem csupán a szegénységgel, hanem a szegregációval is összefügg. Azaz tipikusan ott vállalnak fiatalon gyereket a szülők, és születik olykor az átlagosnál több gyerek , ahol például nincs megfelelő tömegközlekedés, nincs járásnyira vasútállomás, nem lehet elmenni könnyen a városba dolgozni vagy szakiskolába.

Ahhoz tehát, hogy ezeken a területeken csökkentsék a születendő gyerekek számát, a kormánynak infrastruktúrát kéne fejlesztenie. Másrészt pedig nagy erőkkel koncentrálnia arra, hogy a szegény családok gyerekei ne morzsolódjanak le az iskolában. Szikra szerint a tankötelezettség korhatárának leszállítása 18-ról 16 évre pont az ellenkező irányba hatott, ezzel csak azt lehet elérni, hogy még több gyerek szülessen azokban a legszegényebb családokban, ahol más öröm- és reményforrás nem adatik.

A tankötelezettség korhatárának leszállításával Szikra szerint két legyet is ütöttek egy csapásra. Egyrészt kirakták a legproblémásabb gyerekeket az iskolákból: ahelyett, hogy a rengeteg szükséges energiát beléjük fektették volna, inkább elengedték a kezüket, rövid távon pénzt spórolva ezzel. Ráadásul a családi pótlék megítélése az iskolába látogatáshoz van kötve, így ezzel egy komoly összeget is megtakaríthattak.

E mellé pedig kapcsolódott az a szocialista kormányok által is támogatott vonal, hogy iskolába járáshoz kötik a családi pótlékot. Ez Szikra szerint szakmailag agyrém, az összes nyugat-európai kutatásból azt látni, hogy magas lemorzsolódás esetén az iskolát kell megtámogatni, és nem a családot és a gyerekeket büntetni.

Léteznek amúgy sikeres modellek arra, hogy egy állam befolyásolja a születésszámot. Egyrészt a skandináv megoldás, ahol kifejezetten ösztönzik a nőket a munkavállalásra, és valódi választási lehetőség áll az anyák előtt. Ehhez olcsó vagy ingyenes bölcsődei helyek mellett számos szakszolgáltatás is jár, babysitter-szolgálattól kezdve a házhoz menő szociális munkásig.

A másik modell pedig az Egyesült Államokból és Angliából ismert, ennek a lényege, hogy az állam teljesen békén hagyja a családokat. Viszont itt cserébe nagyon rugalmasan működik a munkaerőpiac, az anyák pedig gyakorlatilag vissza vannak lökve a piacra, ahol rengeteg a félállás és könnyű elhelyezkedni. A gyermekek felügyeletét pedig mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja: családdal, barátnőkkel, szomszédok bevonásával.

Itthon ehelyett GYES van, 1969 óta töretlenül.

Szikra szerint a GYES bevezetése idején sikeres innováció volt, szépen szimbolizálta a Kádár-rendszer kiegyezéses politikáját. A szakképzetlen nőknek ez sokszor valódi segítséget jelentett, közben pedig felszívták ezzel a munkaerőfelesleg egy részét, javítva a foglalkoztatási statisztikákat.

És azóta generációk nőttek fel, akiknél a jólétről alkotott elképzelésükbe a GYES erősen bevésődött.

Nem véletlen, hogy sem Bokros, sem Bajnai nem tudta ezt megvágni. Komoly társadalmi ellenállás volt ezzel kapcsolatban, és lesz is, amíg nincs elég bölcsőde.

Ugyanakkor Szikra szerint társadalmilag hasznosnak a rendszert mégsem lehet nevezni. Egyrészt mert az utóbbi években hagyták teljesen elinflálódni, ezért szegénységcsökkentő hatása érdemben nincs, ráadásul mivel már lehet mellette dolgozni is, ezért inkább kiterjesztett családi pótlékként működik. Hasonló ellátás a világon rajtunk kívül csak Szlovákiában ismernek.

Akarjuk is, meg nem is, hogy dolgozzanak az anyák, és ez így rengeteg pénzbe kerül.

- mondja erről Szikra, aki szerint miközben a kormány egyik kezével Európában példa nélküli módon megszorít, a másik kezével hihetetlen módon szórja a pénzt. A családi adókedvezménnyel és a GYED-del is nagyon nagyvonalúan bánnak a családok egy bizonyos részével, miközben sehol nem történt olyan a kontinensen, hogy a válság után a segélyeket ne emelték volna legalább reálértéken, az inflációt követve. Ehhez képest nálunk nominálértéken csökkentek, ami tényleg példa nélküli.
A nyugdíj

A szociálpolitika egy másik fontos területén is komoly átalakításokba fogott a kormány, a magánnyugdíjpénztárak államosításával.

Szikra szerint hogy megérthessük a történteket, az 1997-es nyugdíjreformig kell visszamenni. Ekkor szerinte nagyon komoly hibát követett el a szocialista-liberális koalíció, hogy konszenzus nélkül átnyomta a nyugdíj-privatizációt. Pártok közötti konszenzus helyett átnyomtak egy, a Világbank által szorgalmazott javaslatot, ami az argentin modellt próbálta volna megvalósítani Magyarországon.

De azóta látni, hogy ez valójában az állami és a magánrendszer hátrányait egyesítő rendszer volt.

A magánbiztosítási rendszer akkor működik jól, ha elég nagy a választási lehetőség: sok, egymással konkuráló pénztár létezik. Ehhez képest nálunk a fiataloknak kötelező volt a belépés, a pénztáralapok pedig összeolvadtak, nem létezett felettük rendes állami kontroll, ráadásul rendre a munkáltatókkal kötöttek szerződéseket, akik aztán beterelték egy-egy alapba az alkalmazottaikat.

A Fidesz, szociálpolitikusokkal együtt, a kezdetektől kritizálta ezt a rendszert, és ebben igazuk is volt.

- mondja Szikra, aki szerint a rendszernek közben volt egy állandó belső problémája.

A folyamatosan belépő fiatalok járulékaik egy részét a magánpénztárakba, másik részét az államiba fizették. És ahogy egyre többen kerültek be a magánrendszerbe, közben folyamatosan olyanok mentek még csak nyugdíjba, akiknek az állami, felosztó-kirovó rendszerből járt a nyugdíj. Azaz a nyugdíjba menőkre egyre kevesebb pénz maradt az állami alapban, és ezt folyamatosan a költségvetésből kellett kipótolni.

Ez egyre komolyabb terhet jelentett az államnak, ráadásul megnehezítette, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelelően három százalék alatt maradjon a hiány.

Ez egy csapdahelyzet volt, de Szikra szerint elképzelhető, hogy ha nem jön a válság, akkor tovább haladt volna ezen az úton Magyarország, és 15-20 év múlva beállt volna az az állapot, amikor már mindenki magán- és állami forrásból kapott volna nyugdíjat, és egy valóban vegyes rendszer jött volna létre. De az efelé vezető út évről évre drágább volt, és ez komolyan akadályozta a Fidesz gazdaságpolitikáját.

Szikra szerint ugyanis a magánpénztárak államosításának legfőbb oka ott kereshető, hogy a kormány egyszerre akarta, hogy Brüsszel leálljon a kötelezettségszegési eljárásokkal és hogy be lehessen vezetni az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadót. E kettővel viszont nem fért össze a hiány a nyugdíjalapban.

A legsúlyosabb problémára viszont ez sem kínált semmiféle megoldást.

A rendszerváltás óta rengeteg ember szorult ki a munkaerőpiacról. Ők ha találnak is valami munkát, azt is csak feketén. Százezrek lehetnek, akik nem fizettek elég járulékot, és éveken, évtizeden belül nyugdíjas korba lépnek. A kilencvenes évek legelején még léteztek erre a problémára reformjavaslatok. Aztán jött a részleges privatizáció, és ehhez a kérdéshez végül eddig egyetlen kormány sem nyúlt hozzá.

Iszonyatos teher nehezedhet így éveken belül a segélyrendszerre, amikor a mostani ötvenes generáció nyugdíjba megy majd.

- mondja Szikra, aki szerint pedig léteznek megoldási javaslatok. Az egyik egy adóból finanszírozandó alapnyugdíj lehetne. Ezt lehetne úgy csinálni, hogy van a mostanihoz hasonló, munkavállaláshoz kötött rendszerünk, de ez alatt működne egy állampolgársághoz kötött alapnyugdíj, ami egy kor fölött mindenkinek járna. Ez ugyanúgy terhelné meg a költségvetést, mint ahogy sokáig a nyugdíjkassza kipótolása is megterhelte.

A másik megoldás a segélyezési rendszer megerősítése, ez viszont társadalmilag és költségvetésileg is drágább lenne. Hasonló rendszer működik amúgy már országszerte a segélyezés részeként. Idősebb emberek fordulnak kérelemmel az önkormányzathoz, ott megnézik, milyen körülmények között élnek, jogos-e kérelmük, és ezek alapján 22 és 37 ezer forint közötti összeget ítélhetnek meg havonta.

De azt nem látni, mit tudnak majd kezdeni az önkormányzatok, ha tömegesen robban be ez a probléma. Ez nagyobb léptékű társadalmi megoldást igényelne, nem helyi szintű segélyezéseket.

A közmunka

Szikra elmondta, hogy Orbán Viktor is gyakran hangoztatja, hogy a közmunka nem a jóléti állam útja, hanem egy radikálisan más megoldás.

Csak az a baj vele, hogy nem megoldás.

- mondja a szociálpolitikus, aki szerint hasonló rendszert, ahol a segélyezést ideiglenesen felváltotta a mindenkire kötelező közmunka, India egy régiójából ismerni csak korábbról. De ott is felszámolták, mert nem volt hatékony, viszont nagyon sokba került.

Sehol másutt hasonló, nagyon drágán és kevéssé hatékonyan megszervezett közmunka nincs a világon. Ahogy olyan sincs, hogy válsághelyzetben a segélyezést ennyire megvágja egy kormány.

- mondja erről Szikra, aki elmondta azt is, hogy az is példa nélküli, hogy három hónapra vágják meg a munkanélküli járadék idejét. Az összes nemzetközi kutatás szerint ugyanis legalább fél év-kilenc hónap kell ahhoz, hogy valaki új munkahelyet találjon magának. És ez a támogatás abban segít, hogy lehetőségük legyen átképzeni magukat, munkát keressenek, találkozzanak emberekkel, ilyesmi.

Ezt a lehetőséget vették el az emberektől, helyette pedig bekerült az az elem, hogy közmunkához kötik a segélyt.

És ez óriási csapdahelyzet: minden kutatás szerint minél tovább van valaki a közmunkaprogramban, annál kisebb kisebb az esélye arra, hogy a valós munkaerőpiacon munkát találjon.

Ezzel egyszerre árt a gazdaságnak a kormány, és nagyon komolyan árt a közmunkába kerülő embereknek is.

Nagyon hosszasan kellett gondolkodnom azon, hogy akkor miért éri meg ez az egész.

- mondja Szikra, aki két dolgot tud elképzelni. Az egyik a helyi önkormányzatok etetése. Mára már gyakorlatilag legalizálódott az az elején még tiltott gyakorlat, hogy a vidéki önkormányzatok kirúgnak embereket, majd felveszik őket közmunkásként, komoly összeget spórolva ezzel. A helyi önkormányzatok pedig nagyobb hatalmat kaptak, és van, ahol rendes, hasznos programot raknak össze, de olyan helyek is vannak, ahol csak a csicskáztatás és a saját földeken dolgoztatás megy.

A másik nyereség pedig a statisztika, a közfoglalkoztatásnak hála tudják lobogtatni, hogy nő a foglalkoztatás. Pedig Szikra elmondása szerint az európai statisztikai rendszerekben a közmunkába irányítottakat rendre a munkanélküliek közé számítják, hiszen ezek munka nélküli emberek. De itthon a KSH asszisztál ahhoz, hogy a közmunkások az államilag foglalkoztatottak közé számítsanak.
A kivándorlás

Ezek a változások, a jóléti rendszerek leépítése vezetett Szikra szerint a kivándorlás felpörgéséhez is. Jól látható ez azon, hogy a lengyel és a román ellátórendszer sokkal gyengébb volt, mint a magyar, ezért ott a vándorlási folyamatok jóval korábban elindultak. A magyar rendszer ugyanakkor még képes volt arra, hogy megfogja az alsóközéposztályhoz tartozó embereket. Sokat ugyan nem adott, de reményt legalább kínált arra, hogy van visszaút.

Ez a remény most megszűnt, és az emberek nyomulnak kifelé. Erre a kormánynak semmiféle válasza nincsen, sőt, abból a szempontból örülnek is neki, hogy ez is javítja a foglalkoztatási statisztikákat.

Szikra szerint a kevés hozzáférhető statisztikákból látszik, hogy a harmincas-negyvenes szakképzett munkaerő hagyja el leginkább az országot. Azok, akiket biztosan érintett a munkanélküli ellátórendszer megvágása, és az, hogy három hónap támogatás után már beletolnák őket a közmunkába. Ehhez képest teljesen logikus lépés, hogy külföldre mennek munkát vállalni. Kezdetben főleg az egyedülállók indultak el, de már látható a második hullám is, amikor a családot is viszik magukkal.
Az Európai Unió és mi

Szikra tanulmánya azzal a konklúzióval zárul, hogy ha Magyarország egy csatlakozásra váró ország lenne csak, az EU az elmúlt évek törvénykezését látva simán elhajtana minket. A szociálpolitikus szerint két szempontból is élesen szembemegy az európai megoldásokkal a magyar kormány. Abban, hogy hogyan, és abban, hogy mit tesznek.

Ugyanis már a törvények elfogadási módja szemben áll az uniós alapelvekkel. A civil és szakértői érdekegyeztetés teljes hiánya, a konszenzus nélkül, hónapok alatt átnyomott új alkotmány, amibe olyan szociálpolitikai kérdéseket is belenyomtak, amiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott, csak azért, hogy ne támadhassa őket az Alkotmánybíróság, az egyéni képviselői indítványokként benyújtott törvények; ezek mind olyan lépések, melyekkel biztos elvágtuk volna magunkat, ha a kétezres évek elején törvénykezünk így.

A másik része pedig a tartalmi kérdés. A szociálpolitika olyan terület, amibe nem szól bele direkt módon az EU, de léteznek szociális modellek és puha ajánlások. A magyar kormány összes lépése pedig gyökeresen szembemegy ezzel. Azzal, pedig hogy az európai jóléti modellel ellentétes politikát folytat, és hogy a legrosszabb helyzetben lévők védelméért nem tesz semmit a kormány, éppen azokat az elveket ássuk alá, amikre büszke az Európai Unió, és amik részben fenntartják az egységét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Párbeszéd a pokolból
  2014-11-25 19:48:29, kedd
 
 
2014. nov 23.
Párbeszéd a pokolból


írta: Edgar Swan

- Anya mindig sír.

- Dolgozzon!

- Dolgozik. Közmunkán van, de éhezünk. A kistestvérem után nem kapjuk a pótlékot.

- Mert nem jár óvodába.

- Nincs pénz. Nincs cipője. Mi lesz velünk?

- Apád dolgozzon.

- Börtönben van.

- Bűnöző!

- Fát szedett az erdőben, hogy ne fázzunk.

- Tolvaj.

- Mi lesz velem?

- Tanulj!

- Hideg van otthon. Nincs áram, hamar sötétedik.

- Tanulj!

- Abba kell hagynom az iskolát, nincs pénzünk.

- Ingyen kapod a könyveket.

- De otthon hideg van. Sötét van, nem látok tanulni.

- Kapsz enni az iskolában.

- Hazahozom az öcsémnek. Itthon nincs étel.

- Élősködő.

- Három kilométerről hordjuk a vizet.

- Élősködők.

- Szeretek iskolába járni. Szeretnék tanulni. Még csak 16 éves vagyok.

- Már 16 éves vagy.

- Szerettem volna fodrász lenni. Vagy bolti eladó...

- Dolgozz!

- Nincs munka a faluban. Senkinek sincs.

- Menj a városba!

- Nincs pénzem buszjegyre.

- Keress munkát az újságban, telefonon.

- Nincs pénzem újságra. Nincs telefonom.

- Keress interneten!

- Mi az az internet?

- Menj a munkaügyi központba.

- Soha nem jártam még a városban. Nincs pénzem buszra.

- Dolgozz!

- Nincs munka. Éhes vagyok.

- Menj külföldre.

- Mit beszélsz? Éhezem!

- Híztál.

- Kaptam egy darab kenyeret. Egy kevés pénzt.

- Szuka!

- Terhes vagyok...

- Kis kurva!

- Ő a kisbabám. Sovány. Mindig sír.

- Szoptasd!

- Nincs tejem. Éhezem.

- A te bajod.

- Meghalt a kisbabám...

- Temesd el.

- Beteg vagyok. Orvos kellene. Gyógyszer.

- Nincs biztosításod. Soha nem dolgoztál.

- Segíts! Éhezem!

- Nem jár segély. Soha nem dolgoztál.

- Nagyon fáj! Mesélj, kérlek! Milyen a világ?

- Szép és vidám. Az emberek boldogok, nagy házakban élnek, autóval járnak.

- Én még a fővárosban sem jártam soha. A szomszéd faluban sem. Éhes vagyok.

- Add el a tested, másod sincs.

- Terhes vagyok.

- Ribanc.

- Nem mozog a baba. Nagyon fáj! Segíts!

- Aki soha nem dolgozott, annak nincs segítség! Parazita!

- Szerettem volna fodrász lenni. Vagy boltos...

- Semmit nem tettél érte. Miért nem tanultál?

- A szüleim nem tudták fizetni a könyveket. Nem tudtak bérletet venni. Nem tudtak ruhát venni. Nem tudtak ételt venni. Fűteni. Nem volt villany.

- Nem dolgoztál.

- Senki nem alkalmazott. Nincs szakmám. Nincs pénzem, hogy máshol keressek munkát.

- Élősködő!

- Élősködő? Soha nem kaptam segélyt. Nem voltam orvosnál. Nem volt gyógyszerem.

- Munkakerülőknek nem is jár!

- Semmit nem tettél értem!

- Semmit nem tettél önmagadért!

- Meghalt a kisbabám. Most én is meghalok.

- Helyes. Ez volt a cél.


http://orditok.blog.hu/2014/11/23/parbeszed_a_pokolbol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Íme Magyarország külügyminisztere!
  2014-11-25 19:43:30, kedd
 
  Íme Magyarország külügyminisztere!
Posted on 2014/11/25 Szerző: Admin

Régen nem égett ekkorát Szijjártó
A külügyminiszter sorozatos botrányaival borzolja a kedélyeket. Először egy 167 milliós luxusvilla megvásárlásával hívta fel magára a figyelmet, majd azzal szolgáltatott témát a sajtónak, hogy futsalos csapattársaival töltötte fel a minisztériumot.

szijj
Azt gondoljuk, hogy aki ilyen fiatalon ennyi mindent elér, azt hihetetlen tehetséggel áldotta meg az ég. Persze, ezek a rendkívüli tehetségek sem lehetnek mindenben hibátlanok. Szijjártónak például az emlékezőképessége hagy némi kívánnivalót maga után. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az ATV Szabad Szemmel című műsorában tudta meg, mit mondott Moszkvában.
“Az oroszok tagadják, hogy egyáltalán lennének ilyen egységek Ukrajnában" - idézte a külügyminiszter moszkvai mondatait az ATV riportere, majd megkérdezte: akkor nem mondanak igazat? Ami ezután jött, arra senki sem számított..
MAGYARORSZÁG külügyminisztere visszakérdezett: És ki mondta ezt?
A riporternő: Öm mondta Moszkvában!
-Szíjjártó: Jaaah! Én mondtam...?
Lehet véleményezni a KÜLÜGYMINISZTER úr emlékezőtehetségét.
Mert az ugyan igaz, hogy a diplomácia a lehetőségek művészete! Szíjjártó viszont a jelek sazerint CSAK A SZAVAKKAL VALÓ BŰVÉSZKEDÉST sajátította el narancsos főhadoválóként! Ami abbéli minőségében legföljebb közröhej tárgyává - és mesésen gazdaggá tette.
DE KÜLÜGYMINISZTERKÉNT - illene négy nappal visszamenőleg emlékeznie! Esetleg már a legközelebbi futsalmeccsre koncentrált?
(Forrás: sztarklikk)

https://balrad.wordpress.com/2014/11/25/ime-magyarorszag-kulugyminisztere/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
“Saját” Tv-stábbal “dubajozni”! Ez á
  2014-11-25 19:40:33, kedd
 
  “Saját" Tv-stábbal “dubajozni"! Ez ám az úri muri!

Posted on 2014/11/25 Szerző: Admin

A debreceni televízió stábot küldött Új-Zélandra, hogy a város volt polgármesterének magánjellegű útjáról forgasson anyagot. Közpénzből.
Óriási vihart kavartak a Bors múlt heti cikkei, melyekben arról számoltunk be, hogy a Fidesz ügyvezető alelnöke a költségvetési vita kellős közepén Új-Zélandra utazott egy kisebb társasággal, a Rolling Stones koncertjére.

kós
A volt debreceni polgármester fejenként egymillióba kerülő magánútjáról a hétvégén újabb részletek derültek ki, például az, hogy Halász Jánoson, annak fián és Kósa titkárnőjén kívül a Debrecen Televízió néhány munkatársa is jegyet váltott az örök tavasz szigetére induló járatra.
A cívisvárosban azt beszélik, hogy Kósa magánútjáról is készítettek felvételeket, melyeknek sorsa egy­előre ismeretlen, vagyis nem tudni, hol, kinek és milyen körülmények között vetítik majd le, ha egyáltalán levetítik valahol.
A dolog pikantériája, hogy az ország második legnagyobb városának televíziója közpénzből működik, vagyis bármelyik adózó honfitársunknak joga lenne megtudni, mire költenek a költségvetésből, a munkatársak mégis mélyen hallgatnak.
A Bors újságírója hétfőn reggel felhívta a Debrecen Televíziót, arról érdeklődve, hogy valóban kiutazott-e egy stáb, de a kérdésükre szűkszavú válasz érkezett: - Ilyen jellegű információkat nem szoktunk kiadni - mondta a magát megnevezni nem kívánó ­férfi, aki ugyanakkor nem tagadta, hogy kollégái el­utaz­tak Kósáékkal.
Kósa Lajos tegnap már Budapesten, a Parlamentben volt, de útjáról érdemben senkinek sem nyilatkozott.
(bors)
Bal-Rad komm: A Reichführer futballmeccsekre jár, a Partführer pedig koncertekre. Népes kíséretekben. De mert a Partführer nem olyan Nagyführer mint a Reichführer, őt az adott ország televíiós stábjai nem ismerhetik. Viszont a Partführer is szeretné nagypapa korában az unokáknak dokumentálni a Régi Szép Idők Mesés Kalandjait, ezért aztán visz magával saját forgatócsoportot, ami megörökíti a CSALÁD SZÁMÁRA a bulikat! (Nem gondolnánk, hogy Debrecen népét nagyon feldobná a városi televizióban leadott dubajozás bulifelvételei!)
Azért viszont eljátszadozásra alkalmas a gondolat: mi lenne, ha “nemmzetthess" és kevésbé “nemmzetthess" főmaffiózóink ott is maradnának az általuk oly kedvelt és látogatott helyszíneken?
Mert ők azért biztos jobban járnának az ottmaradással! Valószínűleg számukra kedvezőbb helyek azok, mint Birobidzsan!
Viszont azt bátran kijelenthetjük, hogy ilyen - olyan führereink is, meg a NÉP IS jobban járna, ha nem is térnének vissza!
Persze az ISTENADTA maradéktalanul akkor lehet majd elégedett az ilyen - olyan führerek távollétével, ha megbizonyosodik róla: Birobidzsanban leltek ÚJ OTTHONRA az egész díszes bagázs! Visszatérhetetlenül.

https://balrad.wordpress.com/2014/11/25/sajat-tv-stabbal-dubajozni-ez-am-az-uri-m uri/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na most vágott alá Orbánnak a Birkamenet!
  2014-11-25 19:39:34, kedd
 
  Na most vágott alá Orbánnak a Birkamenet!


Posted on 2014/11/25 Szerző: Admin

Ha hinni lehet egy, a CÖF nevében posztolt üzenetnek, akkor a Civil Összefogás Fórum nemcsak Békemenetet szervez december elsején egy pécsi tüntetés kapcsán, hanem polgári védelmi behívóval is akadályozná a diákok “baloldali uszítását".
Az ügy előzménye, hogy Fodor Ibolya pécsi fideszes képviselő egy Facebook-bejegyzésében hazaárulónak titulálta az utcákon tüntetőket. A bejegyzésért csúnyán kiosztották az internetezők, a helyi Fidesz nem határolódott el tőle, és elnézést sem kért a történtekért senki.
Ebből aztán az lett, hogy a népszerű közösségi portálon december elsejére elkezdett összeállni egy Fodor Ibolya hazaárulózása elleni demonstráció Pécs főterére. Ami viszont úgy tűnik, felszította a kedélyeket a Fidesz szimpatizánsai körében.
Behívó (?) és Békemenet
A pécsi Fidesz üzenőfalán Stadler Mária nevében posztolt, de CÖF aláírással büszkélkedő iromány viszi a prímet. Ebből kiderül: a Civil Összefogás Fórum december elsején Békemenetet szervez ,,a kormányt és képviselőit ért támadások miatt a baloldali uszítások ellen!"

Ha a posztnak valóban hinni lehet, akkor a “Békemenet felkeresi majd a pécsi középiskolákat, valamint a PTE kampuszait és felvilágosító oktatást tartanak a diákoknak, egyben felszólítják ,,az intézmények vezetőségét, hogy a HaHa és KIHA képviselői kerüljenek kizárásra az oktatási intézményekből". Este aztán Pécs főterére vonulnának, mint írták: hogy ,,megakadályozzuk a baloldali szervezetek puccs kísérletét és kiálljunk a kormány képviselőinek a becsületéért".
A csúcs azonban mégsem ez, hanem a kezdeményezés, hogy a kormány alkalmazza a ,,baloldali provokátorokkal szemben" a katasztrófavédelmi törvény polgári védelmi kötelezettségről szóló pontját, ,,megakadályozandó a baloldali tömörülések diákokat megcélzó uszító tevékenységét és tömegbázisuk kiszélesítését".
Ezt nehezen tudtuk értelmezni. Vagy arról van szó, hogy a fiatalokat gyorsan berendelik polgári védelmi szolgálatra, hogy a provokátorok ne tudják elbutítani őket, vagy az utóbbiak kapnak behívót, hogy ne tudjanak agitálni.
(hir24)
Bal-Rad komm: Ez egészen hihetetlen! (Maradék - Ukrajnában tanulmányaik megszakítására, és sorkatonai szolgálatra kényszerítik a nappali tagozatos, sorköteles korú fiatalokat!)
A begőzölt agyhelyű birkamentes szervező kmára végképp eszüket vesztették. Tekintsünk most el a HaHa meg X, meg Y, meg a rosseb tudja milyen libsi szerveződésektől. Ilyen őrült ötlettel előállni a “kormány képviselőinek becsülete védelmében"!
Hogy minek a védelme érdekében? Kiknek a védelme érdekében? Meg hogy ki hazudik?
Meg hogy “vizsgálataink során"? Kik vizsgálódnak? Hogyan? A “civil" birkamenetesek? Ők vizsgálódnak?
Meg hogy “a békemenet felkeresi a pécsi középiskolákat és a PTE kampuszait"? Ahol előadásokat akarnak tartani?
Meg hogy “felszólítják az intézmények vezetőit, hogy zárják ki" az Orbán és a Fidesz nemimádókat?
Hát ez mindennek a teteje!
Nem értünk egyet a neoliberális és atlantista demonstrációkkal!
De nem lehet egyetérteni és támogatni a csakis és kizárólag a saját hatalmát és egzisztenciáját féltő - mentő további pávatánccal sem! Amely már teljesen veszélybe sodorta Magyarország és a magyar nép létét!
Nem érthetünk egyet a közismert korrupcióval és nyíltszíni rablással sem!
Azzal pedig végképp nem, hogy egy kitartotti seggnyaló bagázs már - már “INTERNÁLTATNI" IS AKAR első ijedtében!
Ennek az eszét vesztett birkamenetes bandának eszébe sem jutott, hogy mit fog kiváltani egy ilyen felhívás és egy ilyen agyament “intézkedési javaslat"?
Hát ezeket ott menten agyonverik ha Pécsre érnek! És kész a Majdan! Egy jó kis polgárháborúval!
Aki vagy akik ezt a szöveget kiagyalták, közzétették, vagy ilyesmit forgatnak a fejükben! - azonnal bezárni zártosztályra!
Ha Orbán pedig tovább tűri ennek a végtelenül galád és falánk talpnyaló bandának a garázdálkodását, hát magára vessen!
A fiataloknak pedig azt üzenjük:
GONDOLKODJANAK EL AZ EUROATLANTISTA TÖREKVÉSEK HAZÁNKAT TELJESEN TÖNKRETEVŐ, AZ Ő JÖVŐJÜKET FELÉLŐ GYAKORLATÁN, ÉS NE ÜLJENEK FEL A HAMIS PRÓFÉTÁK KÉK ÁLMOT ÍGÉRŐ HAZUGSÁGAINAK!

https://balrad.wordpress.com/2014/11/25/na-most-vagott-ala-orbannak-a-birkamenet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tállai és Simicskó ma nagyokat alakítottak
  2014-11-25 19:38:58, kedd
 
  Tállai és Simicskó ma nagyokat alakítottak


Posted on 2014/11/25 Szerző: Admin

A Nagy Duna - parti Házban ma megint egymásnak ugrottak a felek. A napirend előtti felszólalások között - pontosabban az azokra adott válaszok között - volt bizony eléggé “vidámságra" okot adó is.
A jobbikos Volner János arról beszélt, hogy a Fidesz 2010-es választási kampányban azt ígérte, megvédi a nyugdíjakat, de az kimaradt, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítására készülnek. Mint mondta, a kormányhoz 3000 milliárd forint, a GDP 10 százaléka folyt be, de ezt az összeget felélték az elmúlt négy évben. Miért verték át az embereket? Miért nem hozták létre az egyéni számlavezetési rendszert, ami garantálta volna, hogy megmaradnak az egyéni befizetések? - kérdezte.
Mit gondolnak kedves olvasóink, mit hablatyolt erre össze a busafejű Tállai, aki parlamenti államtitkári minőségében válaszolt?
Hát ezt: “A kormány senkit nem vert át, az történt, hogy visszaadta az embereknek a biztonságot, és nem kell attól tartaniuk, hogy a magánnyugdíj-pénztárba befektetett pénzük elveszik. Így aztán többé senkinek nem kell félnie, hogy elvész a magánnyugdíj-pénze." (Az ugyanis már régen el van költve!)
Kevés ember akad az országban, aki látta valaha is nevetni Volner Jánost. Ez a tábor ma sem gyarapodott, de aki látta - hallotta ennek az alkoholista narancsképűnek ezt az orbitális hülyeségét - és ismeri a dolgok hátterét - az a hasát foghatta a röhögéstől.
A napirend előtti felszólalások közt nem csak ezen hahotázhatott a magyar: a KDNP-s Simicskó István levezette, hogy a családok miatt kell stadionokat építeni. Szerinte “a család megerősítését nemcsak anyagi támogatással lehet megtenni, hanem a sport eszközrendszerével is." A célok között jelölte meg, hogy minden gyermek sportoljon, hogy minél több sportversenyt hozzanak Magyarországra. “Ehhez pedig a kormánynak sportlétesítményeket kell építeni." - És ezt Simicskó teljesen komolyan modta!
És az épület kupolája nem rogyott le!


https://balrad.wordpress.com/2014/11/25/tallai-es-simicsko-ma-nagyokat-alakitotta k/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Határozatlan ideig" nem adják át a Misztralokat
  2014-11-25 19:32:15, kedd
 
  "Határozatlan ideig" nem adják át a Misztralokat
2014.11.25 17:07


Francois Hollande francia elnök döntést hozott arról, hogy a Misztral helikopterhordozó hajók átadását elhalasztják határozatlan időre, "további értesítésig". Az elnök az ukrán helyzetre hivatkozva nyilatkozott arról, hogy szerződésszegést fognak elkövetni, az "ukrán helyzet" ugyanis "nem teszi lehetővé" a hajók átadását.

Jurij Boriszov orosz védelmi miniszter helyettes szerint türelmesen várják a szerződés feltételeinek teljesülését. Oroszország szigorúan a szerződésben megfogalmazottak szerint jár el, ami magában foglalja, hogy Franciaországnak kompenzációt kell fizetnie, amennyiben a hajók átadása nem történik meg időben. Moszkva november végéig adott haladékot az átadásra, utána Franciaországnak a NATO éves költségvetésének kétszeresét kitevő összeget kell fizetnie büntetésként.

Az első Misztral típusú helikopterhordozó átadását november 14-re tervezték, Saint-Nazaire kikötőjében. A Vlagyivosztoknak nevezett hajót építő hajógyár munkásainak szakszervezete már készült az átadási ünnepélyre, amikor információt kaptak arról, hogy hagyjanak fel az előkészületekkel, mert elhalasztják az átadást.

A francia és orosz DCNS illetve Roszoboronexport vállalatok 2011-ben írták alá a megállapodást két, Misztral típusú helikopterhordozó hajó gyártására. A mintegy 1,2 milliárd euró értékű szerződést élesen ellenezte az Egyesült Államok. Később a francia kormány jelentős diplomáciai nyomás alá került az amerikai külügy részéről, emiatt elhalasztották a hajó átadását. Azonban szerződésszegés esetén Franciaország jelentős kártérítést kell fizessen (mintegy 3 milliárd dollárt).

Szeptemberben az Egyesült Államok haditengerészetért felelős minisztere, Ray Mabus kijelentette, hogy Franciaország csak azért nem áll el a hajók Oroszországnak leszállításától, mert az jelentős profitkiesést jelentene. A miniszter szerint a NATO-nak ezért magasabb ajánlatot kellene tennie, hogy a franciák ne Moszkvának adják el a hajókat. Akkor ugyan még nem formalizálták ezt az ajánlatot, de később Stoltenberg hivatalos felajánlást kellett tegyen Párizsnak.

A nyugati szövetség azonban nem tudja megvenni Franciaországtól az Oroszországnak szánt Misztral helikopterhordozókat, mivel arra a NATO egész 2014-es költségvetése sem lenne elég. A NATO katonai és civil költségvetése 2014-ben összesen 1,6 milliárd dollár, miközben a Misztral hajók ki nem szállításáért (vagyis szerződésszegésért) fizetendő büntetés 3 milliárd dollár lenne.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/25/hatarozatlan-ideig-nem-adjak-misztralokat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feljelentették Korózs Lajost, mert az NGM felgyújtásáról bes
  2014-11-25 19:28:01, kedd
 
 
Feljelentették Korózs Lajost, mert az NGM felgyújtásáról beszélt

bűnügy
ma 14:28


Ugyan nem ez volt az évszázad fenyegetése, a Magyar Nemzet mégis úgy tudja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen közveszéllyel fenyegetés miatt tettek büntetőfeljelentést hétfőn Korózs Lajos MSZP-s parlamenti képviselő ellen.

A lap szerint azért, mert a parlamentben a magánnyugdíjpénzek újbóli lenyúlásáról azt mondta Banai Péter államtitkárnak:

,,Ez a 60 ezer ember a legelszántabb, államtitkár úr, ha visszamegy a minisztériumba, szóljon Varga miniszter úrnak, hogy kezdjen el pakolni. Ez a 60 ezer ember fel fogja gyújtani a minisztériumot."

Ha megvádolják és elítélik, öt évet is kaphat, mert a törvény szerint: ,,Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta."

http://444.hu/2014/11/25/feljelentettek-korozs-lajost-mert-az-ngm-felgyujtasarol- beszelt/

*****


Gyújtó hangú beszéd volt
Inkább lopna, csalna, hazudna Korózs is, azért senkit nem jelentenek fel.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiebrudalja a kormány a kisrészvényeseket az MVM-ből, mert
  2014-11-25 19:01:03, kedd
 
 
Kiebrudalja a kormány a kisrészvényeseket az MVM-ből, mert zavarja őket az átláthatóság

gazdaság
ma 17:33


A cég 99,87 százaléka így is állami tulajdonban van, azonban a maradék egytized százalékot is behúzzák. A hét magánszemély (köztük a napi.hu főszerkesztője), három önkormányzat, és három gazdasági társaság kezében van MVM részvény, nekik kötelezően el kell adniuk a részesedésüket. Az index cikke alapján a céget zavarja, hogy külsősök szaglásznak a közgyűlésben, üzleti titkaikat féltik a versenytársaktól. Az egykori MVM-vezér Mártha István, aki a Szent György Lovasclub Kft.-n keresztül kistulajdonos, szerint érthetetlen az eljárás.

http://444.hu/2014/11/25/kiebrudalja-a-kormany-a-kisreszvenyeseket-az-mvm-bol-mer t-zavarja-oket-az-atlathatosag/

*********


Egyébként mi az, hogy KÖTELEZŐEN EL KELL adniuk aa részvényeiket????
Létezik ilyen bárhol a világban?
És ha nem adják, hiszen ez a magántulajdonuk, akkor véletlenül arra autózik egy 83 éves osztrák nyugdíjas????

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az amerikai védelmi miniszter menesztésének titka: a szír el
  2014-11-25 18:39:21, kedd
 
  Az amerikai védelmi miniszter menesztésének titka: a szír elnök, Bashar al-Assad

2014. november 25. 17:09
Kincses Albin - Hunhír.info

James George Jatras, az amerikai szenátus volt külpolitikai elemzője a védelmi miniszter, Chuck Hagel külső nyomásra történt lemondását kommentálva hétfő esti tv-interjújában kijelentette: Hagel eltávolítása azoknak a belső erőknek kedvez, akik mindenáron meg akarják fosztani hatalmától a törvényesen, nagy többséggel újraválasztott szír elnököt.

Az elemző szerint a republikánus előretörés egyik jól látható jele Hagel eltávolítása, hiszen néhány héttel ezelőtt Hagel küldött egy feljegyzést Obamának Assad rendszerével kapcsolatosan, és ezt sem nézték jó szemmel a szíriai hatalomváltásban érdekeltek.

James George Jatras szerint Hagel másik főbűne, hogy nem tartotta jónak és elfogadhatónak a Szíria területén tomboló terrorkalifátus elleni washingtoni katonai stratégiát. Ez a megállapítás annak tükrében érdekes, hogy a neves amerikai elemző, Kevin Barett hétfőn egyenesesen azt állította, hogy az ISIl terrorkalifátus Izrael zsoldosa.

Hunhír.info - PressTV

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=80176
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 3871
  • e Hónap: 7616
  • e Év: 161112
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.