Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2014-11-29 23:53:37, szombat
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gazdag reform karácsonyi gyümölcskenyér
  2014-11-29 23:52:08, szombat
 
  Gazdag reform karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

5 dkg blansírozott mandula
40 dkg dióbél
40 dkg aszalt füge
40 dkg (diós, nádcukros) házi birsalmasajt
1 kg aszalt gyüölcs vegyesen (aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt fekete cseresznye, aszalt vörösáfonya, mazsola, aszalt kivi, kandírozott koktélcseresznye, datolya)
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozottt citromhéj
7,5 dl brandy
25 dkg darált mandula
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
2 evőkanál darált mézeskalács
4 evőkanál selyemfűméz
6 db nagyobb méretű felvert tojás
A díszítéshez:
szőlőcukor
kandírozott koktélcseresznye
kandírozott gyömbér

Elkészítés:

A nagyobb méretű aszalványokat, valamint a birsalmasajtot felaprítjuk, és egy nagy méretű, mély tálban az összes hozzávalóval jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt téglalap alakú gyümölcskenyérformába kanalazzuk, a tetejét elegyengetjük, és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Később eltávolítjuk róla a sütőpapírt. és az egészet jól becsavarjuk alufóliába. 4 hétig is eláll.

Tálaláskor a tetejét megszórjuk őrölt szőlőcukorral, és kirakjuk a koktélcseresznyével, valamint a kandírozott gyömbérrel. Jó étvágyat!





Megjegyzés:

Nagyon szép és sokáig elálló, finom karácsonyi gyümölcskenyér!

A receptet és a fotót Christine35 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Püspökkenyér ünnepi hangulatban
  2014-11-29 23:49:23, szombat
 
  Püspökkenyér ünnepi hangulatban

Hozzávalók:

A tésztához:
6 egész tojás
21 dkg porcukor
22 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
Valamint:
kandírozott gyümölcsök vegyesen
vágott dió
mazsola
mogyoró
A bevonathoz:
15 dkg csokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük (kb. 10 perc elektromos habverővel), hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a lisztet, fakanállal könnyedén összeforgatjuk. A felaprított gyümölcsöket, diót, mazsolát, mogyorót is belekeverjük.

2 db őzgerincformát vastagon kivajazunk, a tésztát elfelezzük, a formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt megsütjük.

A mázhoz a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és a süteményeket bevonjuk. Kandírozott gyümölcsdarabokkal díszítjük.









Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Székely káposzta tofuval
  2014-11-29 23:38:50, szombat
 
  Székely káposzta tofuval

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg savanyú káposzta
1 fej hagyma
2 evőkanál Vénusz olaj
1 csapott evőkanál pirospaprika
Őrölt kömény
60 dkg füstölt tofu

Elkészítés:

A káposztát leöblítjük és kicsavarjuk. A hagymát apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával. Rádobjuk a káposztát, összekeverjük, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. Megszórjuk köménnyel és borssal. A tofut kockákra vágjuk, kíméletesen a káposztához keverjük, és kb. 10 percig együtt főzzük. Levesszük a tűzről, lefedjük, és még 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzés:

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tésztasaláta sonkával, almával és zellerrel
  2014-11-29 23:34:56, szombat
 
  Tésztasaláta sonkával, almával és zellerrel

Hozzávalók:

50 dkg copfocska tészta
30 dkg sonka
30 dkg lilahagyma
50 dkg alma
30 dkg zellerszár
20 dkg zeller
30 dkg színes paprika (kaliforniai)
8 dkg reszelt ecetes torma
4 dl tejföl
2 dl majonéz

bors
salátalevél a tálaláshoz

Elkészítés:

A zellert vékonyra metéljük, és leforrázzuk. A tésztát megfőzzük, leszűrjük, és leöblítjük. Az almát, paprikát vékonyra metéljük. A zellerszárat vékony szeletekre vágjuk. A hagymát félkarikára vágjuk, picit sózzuk, majd 5 perc pihenés után lemossuk.

A majonézt kikeverjük a tejföllel és az ecetes reszelt tormával, majd belekeverjük a tésztát, az összevágott zöldségeket és az almát. Sózzuk, borsozzuk.

Tányérra salátaleveleket rakunk, és arra tálaljuk a tésztasalátát. Tetejére elrendezzük a szeletelt sonkát.





Megjegyzés:

A receptet Török Edéné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sacher kocka
  2014-11-29 23:30:49, szombat
 
  Sacher kocka

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
6 dkg kristálycukor
15 dkg étcsokoládé
12 dkg finomliszt
A töltelékhez:
20 dkg sárgabaracklekvár
A mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, utána egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, s azokkal is habosra verjük. A fehérjékből habot verünk, kanalanként adagolva hozzá a kristálycukrot. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Az olvasztott csokit apránként hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe (kb. 24 × 34 cm) öntjük a tésztát, azután a 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Beleszúrt hurkapálcával ellenőrizzük, átsült -e. Ne legyen folyós a belseje, mert nem fogjuk tudni elvágni. Rácson teljesen kihűtjük (a sütőpapírt még melegen lehúzzuk róla).

A kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük baracklekvárral, és kockákra vágjuk. A maradék lekvárt kis vízzel hígítjuk, kívülről is bekenjük a kockákat, majd rövid ideig hagyjuk száradni.

A bevonáshoz gőz felett felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük az olajat, és egy villa segítségével egyesével bevonjuk a süteményeket. Olvasztott csokival,ráírhatjuk a kockákra a süti kezdőbetűjét.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Zsuzska50 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Toroskáposzta
  2014-11-29 23:28:04, szombat
 
  Toroskáposzta

Hozzávalók:

70 dkg sertéscomb vagy lapocka (de lehet oldalassal vegyesen)
2 evőkanál sertészsír
80 dkg savanyúkáposzta
3 nagyobb vöröshagyma
1 nagyobb tv paprika és paradicsom (télen lecsó)
4 gerezd fokhagyma
fél evőkanál fűszerpaprika

bors
babérlevél

Elkészítés:

Forró zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagyma felét. 5 perc fonnyasztás után hozzáadjuk a kockára vágott húst, a fokhagyma másik felét és a babérlevelet is. A húst fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve addig pároljuk, amíg levet ereszt, megszójuk a fűszerpaprikával. Fedő alatt félkészre puhítjuk. Ha zsírjára sült, beletesszük a savanyúkáposztát. Fedő alatt tovább pároljuk 15-20 percig (ha szükséges, öntünk alá egy kis vizet), majd levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg megpuhul és szép barna lesz.

Megjegyzés:

Elég kevés helyen találtam meg ennek a számomra nagyon ízletes ételnek a receptjét. Gondoltam, bővítem az előfordulási rátát. Jó étvágyat!

A receptet Kapor 09 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zalai szárnyasleves
  2014-11-29 23:26:47, szombat
 
  Zalai szárnyasleves

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell
10 dkg bacon
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg lecsó
15 dkg zöldbab
1 szál sárgarépa
1 db zeller
1 db fehérrépa
2 db burgonya
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
1 dl olaj

bors
őrölt kömény

Elkészítés:

A bacont vékony csíkokra vágjuk, és zsírjára sütjük. Hozzáöntünk kevés olajat, majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Alaposan összepirítjuk.

Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Sózzuk, és félig megpároljuk. Az elpárolgott folyadékot kevés vízzel pótoljuk.

A pulykamellet felkockázzuk, a zöldségekhez adjuk, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor beletesszük a lecsót és a zöldbabot. Borssal, őrölt köménnyel ízesítjük.

Vízzel felöntjük, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Belereszeljük a fokhagymát, és finomra vágott petrezselymet teszünk bele.

Egy keverőtálban kikeverjük a tejfölt kevés forró lével, majd a levesbe öntjük, és újra felforraljuk. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Velős-gombás omlett
  2014-11-29 23:24:50, szombat
 
  Velős-gombás omlett

Hozzávalók:

10 db tojás
30 dkg borjú- vagy sertésvelő
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
8 dkg vaj
1 közepes vöröshagyma

bors

Elkészítés:

4 dkg vajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lehártyázott velőt, a szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és a petrezselyem felével megszórva puhára pároljuk.

A tojásokat a maradék vajjal felverjük, és 4 db omlettet sütünk, megtöltjük a gombás velővel, összehajtjuk, megszórjuk petrezselyemmel.

Forrón, petrezselymes burgonyával tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Adventi angyalok
  2014-11-29 14:21:06, szombat
 
  Adventi angyalok



A latin eredetű szó (adventus) megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Advent első vasárnapja legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án lehet.


A régi időkben éjfélkor harangszó hirdette advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt tartottak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától víz keresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Egyes elméletek szerint Advent négy hete a Krisztus eljövetele előtti négyezer éves sötétséget szimbolizálja. Ennek az elméletnek nincs igazolása a liturgiában.

Az advent az ünnepekre való ráhangolódás, a készülődés ideje. Az idő múlását legérzékletesebben naptárral mérhetjük. Ezért készítenek - főleg gyerekeknek - adventi naptárt. A naptár a készülődés, várakozás idején minden nap egy apró ajándékkal, édességgel lepi meg a gyerekeket.


Advent angyalai:

Az első vasárnap angyala:

Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.





A második vasárnap angyala:

A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az arany serlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok, akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.





A harmadik vasárnap angyala:

Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.





A negyedik vasárnap angyala:

A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.





(Forrás részben: Szantál portál)


 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 851
  • e Hét: 1626
  • e Hónap: 6664
  • e Év: 136371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.