|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014-11-04 22:09:45, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
2 dkg margarin
2 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos tej
1 kk só
2 kk cukor
Töltelékhez:
25 dkg sonka
10 dkg gomba (friss, vagy konzerv)
10 dkg reszelt sajt
1 közepes fej hagyma
só, bors ízlés szerint
pár szem olajbogyó
ketchup
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálban elkeverjük a lisztet, margarint, sót, majd a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk és annyi tejet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk és 30 percig kelesztjük.
A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a gombát és a hagymát megpucoljuk, majd felszeleteljük. Összekeverjük a hagymát, gombát, sonkát, olajbogyót és a reszelt sajtot. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót és borsot.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi, sütőlemez méretére, majd a közepébe bejelölünk egy 12-13 cm átmérőjű kört. A kör mentén megkenjük a tésztát ketchuppal, elterítjük a tölteléket egészen a tészta széléig. A kirajzolt kört nyolc részre vágjuk és kihajtjuk, a tészta alá. Ezt már érdemes a tepsiben elvégezni.
180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-11-04 22:07:36, kedd
|
|
|
Hozzávalók
fél kg sima liszt,
egy csipetnyi só,
2 dkg porcukor,
3 dkg élesztő,
3 dl tej,
5 dkg vaj és mazsola
Elkészítése
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és összekeverjük. Végül belereszeljük a vajat és beleöntjük a tejet. Kézzel simára és fényesre dolgozzuk ki.
1 1/2 óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztából lisztezett deszkán hengert formálunk és kis darabokra szeleteljük. Az egyes szeletekből kis rudacskákat nyújtunk és ügyesen kis madarakat formálunk belőlük.
A fejre mazsolából szemecskéket csinálunk és megkelesztjük. A madarakat felvert tojással megkenjük, gyengén kikent tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-11-04 21:50:17, kedd
|
|
|
70 dkg liszt
13 dkg margarin
13 dkg zsír
1 tojás
ízlés szerint só (kb. 1 lapos evőkanálnyi)
15-20 dkg reszelt sajt
1 teáskanál egész köménymag
kb. 1 dl víz
kb. 2 dl tejföl
1 csomag sütőpor
Az anyagokból rugalmas tésztát készítünk, majd a diónál valamivel kisebb kis gombócokká formáljuk és ostyasütőben - amit a sütés előtt vékonyan megzsírozunk - kisütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
2014-11-04 20:51:00, kedd
|
|
|
A tésztához:
3 tojás
7 dkg porcukor
10 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél dl olaj
5 dkg darabolt csokoládé
10 dkg cukrozott és aszalt gyümölcs
2 dkg mazsola
5 dkg apróra vagdalt dió
A tetejére:
10 dkg csokoládé
5 dkg margarin
fél dl étolaj
cukrozott gyümölcsök
A tojásokat együtt felverem a cukorral, majd amikor már jó habos, lassan hozzáadom az olajat, a lisztes sütőport, végül a vagdalt gyümölcsdarabokat és a csokoládét. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltöm és 170°C-on kb. 45 percig sütöm. Amikor kisült, kiborítom a formából, a papírt lehúzom róla és gőz felett felolvasztott csokoládéval bevonom. Cukrozott gyümölcsökkel díszítem. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-11-04 20:13:37, kedd
|
|
|
Sütőtökkrémes szelet (paleo)
Hozzávalók:
az alaphoz:
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg szeletelt mandula (vagy mandulaliszt)
1,25 dl olvasztott kókuszolaj (nem paleozóknak olvasztott vaj)
5 dkg xilit (méz vagy eritritol) (nem paleozóknak cukor)
3 dkg kakaó
15 dkg datolya (mazsola vagy más aszalt gyümölcs)
csipet só
a krémhez:
50 dkg megsült sütőtök
1,5 dl cocomas (nem paleozóknak tejszín)
1 evőkanál xilit (eritritol vagy méz) (nem paleozóknak cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai (nem paleozóknak 1 evőkanál vaníliakivonat)
6 lapzselatin vagy 1 dkg por
1/2 dl víz
Az alaphoz a szeletelt mandulát és a cukrot késes aprítóban lisztté őröljük, majd a többi alaphoz valót is hozzáadva addig dolgozzuk tovább az aprítóban, amíg egyneművé nem válik. 25 x 25 centis browni forma aljába nyomkodjuk a masszát. A tetejét szépen elsimítjuk. A zselatint a vízben közepes lángon feloldjuk, majd a krém hozzávalóit szintén késes aprítóba téve sima masszává dolgozzuk. Rásimítjuk az alapra. Hűtőszekrénybe téve megdermesztjük a krémet. Tetszés szerint daraboljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: paleolit táplálkozás |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
84 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 80
- e Hét: 954
- e Hónap: 5358
- e Év: 37087
|
|
|