|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2014-11-07 23:21:43, péntek
|
|
|
Bár az élet hétköznapokból áll, amiben ott van a munka, ott vannak a harcok, de ha van Valaki ezekben a hétköznapokban, akkor egészen más a világ. Romantikus. És akkor van értelme mindennek, akkor szép a szép és jó a jó. Akkor szebbek és illatosabbak a virágok, akkor édesebbek az ízek, akkor süt fényesebben a Nap, és akkor érzi az ember, hogy miért is született valójában.
Csitáry-Hock Tamás |
|
|
0 komment
, kategória: Csitári-Hock Tamás |
|
|
|
|
|
2014-11-07 22:10:41, péntek
|
|
|
A magyarokkal ellentétben a kínaiak a levest általában az étkezés 3/4-énél szokták megenni, hogy a gyomrukban keletkezett apró "pórusokat" is kitöltsék. Persze, ekkor már túl vannak legalább egy tucat más kínai finomságon. Az alábbiakban az egyik legkedveltebb kínai leves receptjét szeretnénk megismertetni.
HOZZÁVALÓK (1 főre)
Zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes)
Napraforgóolaj
Fokhagyma (2-3 gerezd)
Bors (őrölt - fehér/fekete is jó)
Só
Étkezési keményítő (kínai, de jó a kukorica, burgonyakeményítő is)
1 tojás
Sárgarépa
Fafüle gomba
Tofu
Bambusz
Szójabab-csíra
Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
Víz
Ecet (10%-os a legjobb)
só
ELKÉSZÍTÉS
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a FOKHAGYMÁT, a SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT és a HÚST.
2. Felverjük enyhén a TOJÁST.
3. Feloldunk kb. 2 evőkanál KEMÉNYÍTŐT legalább háromszor annyi vízben.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
5. Beleöntjük a nem túl forró olajba az ERŐS PAPRIKÁT és a FOKHAGYMÁT. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.
6. Elmossuk a wokot.
7. VIZET forralunk a tiszta wokban.
8. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított SÁRGARÉPÁT, a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, a TOFUT (ezt el is hagyhatjuk) és a HÚST. Néhány percig (kb. 3) kevergetjük. Közben sózzuk, borsozzuk, de mindig csak ,,keveset".
9. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt, majd egy csipet Na-glutatmátot.
10. Belekeverjük a FELVERT TOJÁST. Gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.
11. A levest hozzáadjuk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióba.
12. Általában a végén kerül bele az ECET, ízlés szerint. Lehet korábban is beletenni az ecetet.
13. KÉSZ, LEHET TÁLALNI!
TIPPEK
A felhasznált hús lehet tetszőleges állaté.
A szárított fafüle gombát meleg (de nem forró) vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.
A Na glutamátot ez esetben akár el is hagyhatjuk - az ízek itt rendkívül erősek, intenzívek. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2014-11-07 22:04:42, péntek
|
|
|
ELKÉSZÍTÉS
A filézett CSIRKEMELLET apró kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítővel és vízzel. A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Kevés sót kell keverni hozzá. Álljon a hús a keményítőben kb. 5-10 percet.
Két evőkanál FINOMLISZTET, három evőkanál KEMÉNYÍTŐT összekeverünk tíz kanál VÍZZEL, kevés SÜTŐPORT és OLAJAT adunk hozzá. Csomómentes tésztává keverjük.
A CSIRKEMELLET összekeverjük a TÉSZTÁVAL.
Annyi OLAJAT forralunk fel kb. 250°C-ra, ami kényelmesen ellepi a húst. Belehelyezzük a CSIRKEMELLET, néhány percig sütjük, amíg sárgás-ropogós nem lesz a tészta. Ha kész, félretesszük, az olajat leöntjük.
A wokban kis hőmérsékleten OLAJAT melegítünk. PARADICSOMSZÓSZT keverünk bele, amihez 1,5 evőkanálnyi CUKROT, majd fél kanál ECETET, és kevés VIZET adunk. Simára keverjük. A végén egy kis SÓT szórunk rá, és meghintjük egy kevés vízben áztatott KEMÉNYÍTŐVEL.
A sült CSIRKEMELLET és a SZÓSZT összekeverjük.
KÉSZ, LEHET TÁLALNI!
TIPPEK
Ugyanez az étel elkészíthető sertésből is.
A tésztában gyümölcsöket is lehet kisütni (banán, ananász, alma, stb.). Ezt mézzel kell megöntözni, és kész is egy édes desszert. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2014. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
84 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 933
- e Hét: 1807
- e Hónap: 6211
- e Év: 37940
|
|
|