Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
"A KDNP egy rozzant díszlet az Orbán-kormány mellett"
  2014-11-09 18:47:14, vasárnap
 
  "A KDNP egy rozzant díszlet az Orbán-kormány mellett"

Mandula Viktor

2014. november 06. 14:06



A párt félművelt, felkészületlen figurákból áll - mondja a vallásfilozófus, aki szerint az Orbán-kormány vallástörvénye gyalázatos módon sérti az állam világnézeti semlegességét. Nyugat-Európában teljesen másról szól a kereszténydemokrácia. Semjén Zsolt a pápa ellen. Mi az a KDNP és kinek áll érdekében?


Noha 1994 májusa óta egyetlen választás sem volt, amelyen a KDNP önállóan megugrotta volna az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Semjén Zsolt vezette kereszténydemokraták időről időre nagy horderejű kérdésekben igyekeznek áterőltetni akaratukat a magyar törvényhozáson. Jogosan merül föl a kérdés: milyen alapon szeretné meghatározni tízmillió honfitársunk sorsát egy olyan párt, amelyik a reprezentatív közvélemény-kutatásokban hibahatár alatti eredményekkel szerepel.

Az egész KDNP egy rozzant díszlet az Orbán-kormány mellett - mondja a Hír24-nek adott nyilatkozatában Gábor György, a vallástudományok doktora, egyetemi tanár. A szakember úgy látja: az Orbán-rendszernek semmilyen politikai filozófiája vagy ideológiája nincs. Eklektikus módon söprűznek össze különböző elemeket a szimbolikus politizálás jegyében, a vallásra való hivatkozás pedig csupán a politikai propaganda részét képezi. Gábor György szerint a szatelitpártként funkcionáló KDNP félművelt, felkészületlen figurákból áll, elképesztő intellektuális deficittel.
Templom vagy szupermarket?

Gábor György a nagyáruházak vasárnapi zárva tartásának ötletét kifejezetten pragmatikus tervnek tartja, amelynek egyedüli célja, hogy a kormány a trafikmutyi mintájára a saját klientúráját hozza helyzetbe. A szakember kiemeli: hamis az Ausztriára való hivatkozás ebben az ügyben. Ausztriában a vasárnapi zárva tartás egy hagyomány, amely az évtizedek során beépült az emberek életritmusába, megszokottá vált. Ha új találmány lenne és most kívánnák bevezetni, akkor színtiszta anakronizmus lenne. Márpedig Magyarországon ez a helyzet, súlyosbításként vallási maszlaggal leöntve.

Pont ennyire hamis, amikor hazai KDNP-sek arra hivatkoznak, hogy bizonyos európai államokban (Egyesült Királyság, egyes skandináv országok) papíron máig létezik államvallás. Noha ez látszólag igaz, semmiképp nem jelenti azt, hogy ne érvényesülnének maximálisan a liberális demokráciák alapelvei. Valójában az államvallás csupán jelképként, díszletként maradt meg, miközben állam és egyház teljes szétválasztása érvényesül ezekben az országokban.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Kegyeltek és páriák

A nyugati demokráciák alappillére ugyanis a szekularizáció, vagyis állam és egyház szétválasztása. Ez biztosítja a vallási és lelkiismereti szabadságot, hiszen az államnak nem dolga világnézeti kérdésekben ítéletet alkotni. Függetlennek kell maradnia a polgárokat megosztó vallási kérdésekben. Nem teheti meg, hogy privilegizált helyzetbe hoz bizonyos egyházakat, világnézeteket. Egyetlen kötelessége, hogy alkotmányosan megteremtse azt a helyzetet, amelyben minden állampolgár szabadon megélheti a saját lelkiismereti szabadságát, hitét vagy hit nélküliségét.

Gábor György szerint gyalázatos, hogy ezzel szemben nálunk a Fidesz-KDNP 2011-es egyházi törvénye felrúgta a világnézeti semlegesség alapelvét, amikor a kétharmados politikai többségtől tette függővé: melyik egyház lehet bevett egyházközösség és melyik nem. Úgy látja: egyértelműen a kicsinyes és személyes bosszú eszköze, hogy partvonalon kívülre helyezték többek között az Iványi Gábor vezette metodista egyházat. (Ismert: korábban Iványi Gábor keresztelte meg Orbán Viktor két legidősebb gyermekét, valamint ő áldotta meg a miniszterelnök házasságát is.)
Nyugaton ez is másképp van

A vallásfilozófus hangsúlyozza: szemben a KDNP-vel, a nyugat-európai kereszténydemokrata pártok nem vallási alapon szerveződő szervezetek, hanem olyan néppártok, amelyek szekuláris célokat tűznek maguk elé. Elképzelhetetlen, hogy egy törvény (pl. vasárnapi zárva tartás) egy konkrét egyház hitelvére épüljön, hiszen ez a világnézetileg semleges állam felmondása lenne. Semmilyen hitelv nem képezheti a törvényalkotás alapját. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy szabadon dönthessen: fontos-e neki egy adott egyház tanítása, de nem lehet kötelező normává emelni egyik tetszőleges vallás tanait sem. Az egyházak közjogi kiváltságokkal nem rendelkezhetnek, az állam mindenkié, hívőé és nem hívőé egyaránt.

Alátámasztja Gábor György szavait a Political Capital elemzője is. Juhász Attila a Hír24-nek elmondta: Európa nyugati felében a kereszténydemokrata pártok valójában nem világnézeti pártok és nincsenek olyan bigott megnyilvánulásaik, mint nálunk a KDNP-nek.

A politológus kiemelte: több európai országban (Németország, Hollandia, Belgium, Ausztria) erősek, akár a kormányzó koalíció tagjai a helyi kereszténydemokrata erők, ám fontos különbség, hogy ezek mind a szélesebb tömegek képviseletére vállalkozó néppártok, amelyek soha nem engednének meg maguknak olyan nemzetieskedő, homofób és kirekesztő mondatokat, amilyenek időnként elhangzanak Semjén Zsolt szájából.

Fotó: Hír24/Neményi Márton

Juhász Attila további fontos különbségként említette, hogy a nyugati kereszténydemokrata pártok épp a keresztény hagyományok miatt kifejezetten internacionalisták, a mai napig a legnagyobb támogatói az Európai Uniónak (minthogy magát az EU-t is zömében kereszténydemokrata politikusok hozták létre a II. világháború után), a Fidesz-KDNP ezzel szemben az Unió legharcosabb kritikusává vált nemzetközi szinten is.
Semjén Zsolt a pápa ellen

Mindkét szakértő fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a KDNP nem csak a nyugat-európai kereszténydemokrata pártokhoz, de magához Ferenc pápához képest is fényévekkel el van maradva. Miközben a katolikus egyházfő már tavaly úgy nyilatkozott: ,,Ki vagyok én, hogy ítélkezzek a meleg emberek fölött?", addig Semjén Zsolt a mai napig zavartalanul nyilatkozik blődségeket evolúció és teremtés kapcsolatáról, ,,három férfi házasságáról" vagy ,,hangos érdekcsoportok által ránk kényszerített deviáns felfogásról".
"Orbán Viktor a megszállottság határát súrolja"

Kemény állításokat tesz Jakab Attila teológus a tekintélyes Le Monde Diplomatique magyar kiadásában. ,,Az Orbán-rezsim politikai teológiája" című írásában azt állítja:

Magyarországon ma az a bizánci hatalomfelfogás érvényesül, amely szerint az ország a Hatalom birtokosának magántulajdona, a lakosok az ő alattvalói, és ő minden hatalom forrása, ő osztja a hivatalokat. Lényegében véve mindenki ennek az egyszemélyes Hatalomnak a hangulatváltásaitól és önkényétől függ.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere a saját ideológiai ürességét, gátlástalan anyagi- és hatalomszerzési törekvéseit, egy teljes mértékben eszköziesített és nemzetiesített kereszténységgel igyekszik elkendőzni. Ebbe Szent Istvántól a sámánokig és a Turulba való beleszületésig gyakorlatilag minden belefér. Az 1930-as évekhez köthető ,,szakrális nacionalizmus" felélesztésének vagyunk tanúi és elszenvedői.

Orbán Viktor a megszállottság határát súroló teljes elhivatottság- és küldetéstudattal rendelkezik. A magyar nemzetet teljes mértékben a saját elképzelése mentén akarja alakítani, formálni. Ebbe beletartozik, mind az állampolgárság faji alapú kiterjesztése, mind pedig annak piaci kiárusítása.

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/06/a-kdnp-egy-rozzant-diszlet-az-orban-korman y-mellett/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Morituri te salutant!
  2014-11-09 18:41:47, vasárnap
 
  2014. nov 08.
Morituri te salutant!

írta: Edgar Swan

Mindjárt itt a tél, de egy családot éppen most lakoltatnak ki. Nem tudom, a kilakoltatási moratórium hogyan működik, de ebben az esetben láthatólag sehogy. Nem értem én ezt.

Hogyan lehetséges, hogy végrehajtó cégek adják egymásnak az adóst? Elvenni egyik sem tud semmit, mert nincs miből, de a tartozás behajtónként fél millióval növekszik. Hány ilyen céget lehet bevonni? Akármennyit? Mi az a nagy munka, ami fél millót ér esetenként? A felszólító levél? A benyomulás a kopár lakásba, csupán azért, hogy meg lehessen állapítani: nincs semmi, amit el lehet vinni? Ha az egyik nem tudott semmit elvinni, jön a következő szintén fél millióért, hogy ő se tudjon semmit elvinni?

Eleve, hogy vehette meg a bank által árverezett lakást a bank által létrehozott Kft.? A kikiáltási összegen vette meg, önmagától. Még csak rá sem licitált magára. Most majd kicsit kipofozza, értékesíti normális áron és még mindig követel, mert ott a büntetés, a behajtói díjak és a fene tudja mi.

Meddig lehet követelni a bank által felduzzasztott tartozást? A világ végéig? A gyerekektől is? Az unokáktól? Normális dolog ez? Rendben van? Soha nincs vége? Nincs megoldás?

A család költözik. Ők nem az utcára, mert van megoldás. De a többi családnak? Velük mi lesz? Utca? Mennek a híd alá? Beugranak a folyóba?

Tehát ők költöznek. A szomszéd család még nem. Náluk még nem zárult le az árverés. Reménykednek, hogy karácsonykor még lesz fedél a fejük felett. A bank rendes volt, újra megnyitották volna a hitelt (valóban rendesek voltak). Havi 250 000 forintos törlesztéssel. Alkalmi munkákból keres néha a férj, a feleség munkanélküli, két gyerek. Nincs mód törlesztésre.

A másik szomszédban egy fiatalember élt. Tegnapig. Akkor vitte el a mentő a zárt osztályra. Az édesanyjával élt, aki három évvel ezelőtt öngyilkos lett. Nem bírta a nyomort. A fiú találta meg. A fiú, aki idáig próbált talpon maradni. Néha volt munkája, de a rezsi mellett ételre nem jutott. Már régebben éhezett, amikor egy ismerőse bevitte a televízióhoz. Tapsolt reggeltől estig, ez volt a munka. Amikor megkapta a fizetését, elpattant benne valami. Fogta az egész napos tapsikolásért kapott 2000 forintot, hazament és beverte a lakás összes ablakát. Aztán jött érte a mentő. Most nyugalom van a házban. Biztosan nyugodt a fiú is. Béke van, végre.

Egy pécsi fiatalasszony két sérült gyereket nevel egyedül. A gyerekek súlyosan sérültek, közösségbe nem vihetők, buszon nem szállíthatók. Autó meg nincs, miből lenne? Fejlesztő foglalkozásra kellett volna vinnie őket, de hogyan? Nem vitte, mert nem tudta megtenni. A hatóság kiszabta a 30 000 forintos bírságot, amit nem tud befizetni. Miből? Nem gond, le is ülheti. Legfeljebb a gyerekei meghalnak, ameddig nem tudja őket gondozni. A szabály az szabály.

2010-ben a szociális támogatásokra szánt összeg 334.7 milliárd forint volt. Ez 2015-ben 172 milliárd forint lesz.

2010-ben a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására szánt összeg 42,3 milliárd, jövőre 29,3 milliárd forint.

2013-ban 265 000 regisztrált munkanélküli nem kapott semmiféle ellátást. Semmit. A nem regisztráltak, akik már eltűntek minden statisztikából, hányan lehetnek?

Az állami bevételek megoszlása: 2010-ben a GDP 11,6%-át költöttük oktatásra, jövőre 9,7%-át. 2010-ben az egészségügyre 9,1% jutott, jövőre 8,3%. Azért van szerencsére, ami nem csökken, hanem növekszik. Az állam működésére 2010-ben 15,3%-ot szántunk, 2015-re ez a szám 16,4%. Egy másik, szépen növekvő adat is van. Közmunkára 2010-ben 59,1 millárd, míg 2015-ben 270 milliárd forint jut. Közmunkából a foglalkoztatottak 13%-a tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A mozgássérülteknek járó utazási hozzájárulás megszűnt. A tervek szerint a rokkantak ellátása évenként 25%-al csökken és 4 év alatt kivezetésre kerül.

Ha megvalósul a kormány terve és a jövőben csak azok kapnak családi pótlékot, akik dolgoznak, akkor teljes lesz a boldogság. Tökéletes lesz.

Már szinte mindegy is, hogy a netadót milyen álnéven fogják majd bevezetni. Jöhet a tisztálkodó szerek adója is, nem probléma.

Azt javasolnám a kormánynak,a KDNP-vel közösen tegyék lehetővé a közfoglalkoztatást 6 éves kortól és a méltalanul elfeledett szociális temetést is tűzzék napirendre.

Addig is, köszönjük a hozzánk való jóságukat.

http://orditok.blog.hu/2014/11/08/morituri_te_salutant_941
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél a Vida levélről
  2014-11-09 18:39:13, vasárnap
 
 

Nyílt levél a Vida levélről

2014. november 09. 15:06

41
109


Szelényi Zsuzsanna nyílt levelet írt Varga Mihálynak. Egyebek mellett arra vár választ, a miniszter kapott-e egyáltalán levelet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) elnökétől amerikai kitiltásáról.



Az Együtt elnökségi tagja - aki az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagja - a levelet vasárnap az MTI-hez is eljuttatta. Szelényi Zsuzsanna ebben emlékeztetett arra, hogy a miniszter október 21-én egy nyilatkozatában azt állította, nem jutott el hozzá információ Vida Ildikó Egyesült Államokból való kitiltásáról, ugyanakkor a NAV-elnök november 5-én azt mondta, hogy ő már október 22. előtt tájékoztatta a kormányt az ügyről.

Szelényi Zsuzsanna arra hívta fel a figyelmet, hogy a NAV-elnöke fölött nemzetgazdasági miniszterként Varga Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, ezért Vida Ildikónak tájékoztatnia kellett őt arról, hogy "korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államokból". A képviselő szerint, ha Vida Ildikó valóban csak november 5-én tájékoztatta a minisztert, akkor Varga Mihálynak egy sor kérdésre választ kell adnia, így például arra: "nem érzi-e, hogy Vida Ildikó titkolózó magatartása önmagában olyan súlyú szabályszegés, amiért az adóhivatal vezetői tisztségéből azonnal fel kellene mentenie".

Kért-e, kapott-e írásos jelentést Vida Ildikótól, kész-e ezt nyilvánosságra hozni, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy megtudja, kik és milyen formában érintettek Vida Ildikón kívül az ügyben, információit megosztotta-e a kormányfővel és a nyomozóhatóságokkal? - sorolta kérdéseit a képviselő. Szelényi Zsuzsanna közölte azt is, bízik abban, hogy a miniszter és a NAV-elnök megjelenik az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén, hogy tisztázzák "a felmerülő rendkívül súlyos kérdéseket".

http://www.hir24.hu/belfold/2014/11/09/nyilt-level-a-vida-levelrol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Retteghet az újabb nevektől a kormány
  2014-11-09 18:09:52, vasárnap
 
 
Retteghet az újabb nevektől a kormány

Kovács AndrásLengyel Tibor2014. 11. 05. 12:13


Vida Ildikó csak az első dominó. Elemzők a NAV elnökének távozására számítanak, de nehéz megjósolni, hogy milyen irányt vesz a botrány, mert ez attól függ, mi van még az amerikaiak kezében. A már most is magyarázkodásra kényszerülő kabinet pedig retteghet az újabb nevektől. Az is lehet, hogy Simicska Lajos üzent így a Fidesznek.

A kormánynak jól jönne, ha Vida Ildikó gyorsan beadná a lemondását, de nem biztos, hogy az amerikai korrupciós vádak és a kitiltási botrány keltette vihart ennyivel megúszhatja a kormány.
hirdetés
Csak a beismerés újdonság

Régóta tudni, hogy a NAV elnöke és néhány munkatársa az USA-ból kitiltottak között van, ezért csak a beismerés ténye számít újdonságnak - állapította meg Varga Áron. A politikai elemző az Origónak azt mondta, Orbán Viktor kormányfő pontosan tudta, hogy kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból.

Elképzelhetőnek tartják az elemzők Vida Ildikó távozását a beismerés után
Forrás: Origo



Vida Ildikó elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. Erről levélben értesítették, ő pedig tájékoztatta a kormány egyik illetékesét, de nem mondta meg, kit. A lemondáson nem gondolkodik, rágalmazásról beszél, és eljárásokat kezdeményez.

Pedig - ez már Varga Áron véleménye - egy normális országban, normális körülmények között a NAV elnökének le kellene mondania. A kormány számára jól jönne, ha az elnök gyorsan beadná a lemondását, mivel a leváltása beismerése lenne annak, hogy a korrupciós ügyeknek van alapjuk - tette hozzá az elemző.

A politikai elemző emlékeztetett: közismert Vida Ildikó és Simicska Lajos jó kapcsolata. Lehet, hogy Simicska ezzel üzente meg a Fidesznek, hogy komolyan tud ártani, ha az érdekei ezt kívánják - tette hozzá Varga Áron.
Magyarázkodni kényszerülnek

Az utóbbi napokban szabályosan üldözték a NAV elnökét, nem volt más választása, mint elébe menni a dolgoknak, és beismerni az érintettségét, és az sem volt véletlen, hogy ezt nem egy sajtótájékoztatón, hanem a Magyar Nemzetben tette meg - erről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak.
hirdetés

Varga Mihály miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő - nem a kormány irányít
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A politológus szerint ez nem jelenti azt, hogy az irányítás a kormány kezében lenne, sőt. A kabinet régóta magyarázkodásra kényszerül ebben az ügyben, "eddig talán abban bíztak, hogy elhal a téma, de ez nem jött be". Így most Kiszelly szerint megpróbálják lefolytatni az ügyet, és alacsonyabb, NAV-os szintre terelni.
Orbán Viktoré az igazi felelősség

Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felügyeli az adóhivatalt, az igazi felelősség Varga Áron elemző szerint Orbán Viktoré, és szerinte ha az ellenzék racionálisan cselekszik, erre összpontosít majd. A Fidesz ritkán szokta beismerni, hogy egyes ügyében tévedett, és vélhetően Vida Ildikó kapcsán sem lesznek gyors döntések - tette hozzá.

Nehéz helyzetbe került a miniszterelnök: személyes felelősségét is feszegetik
Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egyetértett ezzel Kiszelly Zoltán is, aki szerint "külső nyomásra ritkán cselekszik a kabinet", most is inkább azt tudná elképzelni, hogy Vida Ildikó valamikor karácsony környékén "az őt ért támadások miatt megromlott egészségi állapota okán" felmentését kéri. A várható kommunikáció miatt szerinte nem azért, mintha beismerné érintettségét, hanem azért, mert nem tett meg mindent időben az ügy felderítéséért.
Nem engednék terebélyesedni

A kormány Kiszelly szerint "nehezen jöhet ki ebből a helyzetből", ezért inkább igyekszik majd arra terelni a kommunikációt, hogy ők nem hazudtak az elmúlt hetekben, "legfeljebb nem bontották ki az igazság minden részletét". Vagyis vélhetőleg arra hivatkoznak majd: amikor tagadták, hogy ismernék a neveket, akkor úgy értették, hogy az amerikaiaktól nem kaptak konkrét neveket.

Ezen túl pedig a kormány azt igyekszik majd erősíteni, hogy már milyen lépéseket tettek az ügy felderítésére: áfacsalások ügyében nyomoznak, többek ellen eljárás is indult. Ez a kommunikációs stratégia azonban Kiszelly szerint csak addig működik, amíg valamilyen, a botrányt ismét kormányzati szintre emelő név vagy nevek nem kerülnek nyilvánosságra.
Újabb nevek okozhatnak gondot

Az, hogy milyen irányt vesznek az események, attól függ, milyen nevek kerülnek még nyilvánosságra. Ez pedig Kiszelly szerint kevésbé az oknyomozó újságírókon, inkább az amerikaiakon fog múlni, hiszen "ők mindent tudnak, a kormány is mindent tud, csak azt nem, hogy mikor és milyen részletet akarnak az amerikaiak kiszivárogatni".

Újabb nevek még okozhatnak fejfájást Orbán Viktornak és kormányának
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha fokozni akarják a nyomást a magyar kormányon, akkor lesznek új nevek és lesznek új részletek - állapította meg Kiszelly, megjegyezve: az egész történet nem a magyar kormány és az USA kapcsolatáról szól, sokkal inkább az orosz-amerikai viszonyról, amelyben így ez a szál egyfajta nyomásgyakorlás lehet.


http://www.origo.hu/itthon/20141105-egy-normalis-orszagban-vida-ildikonak-tavozni a-kellene.html?source=hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ukrán-business
  2014-11-09 11:55:25, vasárnap
 
  *** www.nemzetihirhalo.hu - feliratkozas@nemzetihirhalo.hu ***

Az ukrán-business

2014. május

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnökének fia lett az ukrán gázipari cég, a" Burisma Holdings" igazgatója. Ez a cég a legnagyobb magán gázipari cég Ukrajnában. Az államtól már korábban megszerzett kitermelési területei Dél- és Kelet-Ukrajna - az elszakadásban érintett területek.


Joe Biden fia kora ellenére már magas pozíciókat tölt be jelentős cégekben, és cégeket tömörítő szabadkőműves csoportosulásokban, mint például a Global Leadership -ben (nemzetbiztonsági és külpolitikai magáncég).
Valószínűsíthető, hogy a közeljövőben hivatalosan is állomásozni fognak Ukrajnában amerikai magán-testőrcégek.

A Turcsinov-Jacenyuk duó ajándékozási szerződést kötött az IMF nagylelkű segítségéért cserébe. A megállapodás szerint Ukrajna teljes gázszállitó rendszerét át kell ladniuk a "Chevron" nevű amerikai cégnek.
A mariupoli, a zaporizzsjai, és a dnyepropetrovszki kohászati üzemek 60 %-át pedig a német Ruhr vállalat tulajdonába adják Ukrajna "demokratizálói."
Donbassz bányaüzemeit a Ruhr cég finn leányvállalatának adják.

Ajándék a NATO-nak:
Harkov környékét át kell adni az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítőinek."

(az információ forrása Csehország lengyelországi nagykövetségének egyik magas rangú tisztviselője.)

2014. október

"Joe Biden amerikai alelnök a Harvard Egyetemen tartott előadásában elismerte, hogy Washington nyomást gyakorolt az európai államokra, hogy azok vezessenek be szankciókat Oroszország ellen.

Az európaiak nagyon nem akarták a szankciókat, csak Obama elnök határozott fellépése után vállalták, hogy a saját gazdaságuknak is kárt okozó lépéseket megtegyék - mondta Biden. Minderre azért volt szükség, hogy Oroszország "valódi árat fizessen".

Victoria Nuland, az amerikai külügyminiszter eurázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója az Európai Politikaelemzési Központban tartott előadásában azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy egyes országokat kellemetlenül érintettek a szankciók.

Az európai gazdák vesztesége a szankciók miatt 5-7 milliárd euró. Különösen nagy vesztes Lengyelország, mely az orosz élelmiszer importsop bevezetése előtt agrárexportjának négyötödét Oroszországba szállította. (oroszvilag.hu)

Az amerikai kormány új taktikák alkalmaz a világuralom kiteljesítésére és más országok elfoglalására - jelentette ki az amerikai Egyesült Nemzeti Háborúellenes Koalíció vezetője.
Joe Iosbaker azt mondta, hogy a "terrorizmus elleni katonai beavatkozás" után az új módszer rejtett hadseregekkel, drónháborúkkal folyik demokratikusnak álcázott fasiszta jellegű hatalomváltással több nemzet ellen szerte a világon.
(Szíria, Pakisztán, Jemen, Ukrajna)

Béres Erika - Facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem rokonok?
  2014-11-09 10:21:12, vasárnap
 
  Nem rokonok?

A Ceausescu-rezsim és bukása

Számtalan könyv, vers, film, festmény készült a mindenható diktátor és felesége magasztalására, sőt még az iskolai tankönyvekben is szerepelnie kellett a képének. Ezek ellenére saját népe körében leírhatatlan gyűlölet övezte, amit még a sokszor a sztálini mintát is túlszárnyaló személyi kultusz sem tudott minden esetben palástolni.
Személyes kezdeményezése volt a ,,Megéneklünk, Románia" (Cîntarea României) fesztiválok szervezése. Abból a célból, hogy a román népet ismét naggyá tegye, megtiltotta a fogamzásgátlók használatát. Ennek eredményeképp nyomorúságos árvaházak teltek meg a nem kívánt gyermekekkel. A 80-as években már olyan törvényt hoztak, hogy a hetvenévesnél idősebb betegek nem részesülhettek kórházi vagy háziorvosi kezelésben.

A Ceaușescu házaspár a saját születésnapjából nemzeti ünnepet csinált, amely más diktátoroknál is jellemző volt. Ilyenkor pompázatos lakomákat tartottak, hatalmas vendégsereggel, miközben emberek tömegei éheztek, mert a mezőgazdasági termékeket az államadósság csökkentése érdekében mind külföldre vitték, holott a havasalföldi terület Európában is egyedülállóan termékeny talajjal rendelkezik.

Diktátori pompa és a nép

,,Ceau" és családja a nép számára mesebeli, felfoghatatlan pompában élt. Nem csak környezetében pazarolt esztelenül - rezidenciájában még a wc is aranyból volt ", de az országot is tékozlásba taszította. Miközben népe éhezett, addig ,,hőn szeretett vezére" grandiózus, ugyanakkor hihetetlenül giccses és ízléstelen építkezéseket rendelt el országszerte, kiváltképp a fővárosban, Bukarestben. Komolyan gondolta, hogy nagy, meghatározó országgá teszi Romániát, semmilyen ellenérvet nem hallott meg.

A hetvenes években külön luxusvonatot készíttetett magának és feleségének, az akkori teljes komforttal és kényelemmel, valamint teljes felszereltséggel. Maga a vonat szerkezete csak sejteti, mekkora anyagi erőfeszítéseket öltek mindebbe bele, amikor az országban már elmélyülőben volt a nyomor. A diktátor paranoiáját tükrözi vissza, hogy milyen pontos, aprólékos biztonsági felszerelésekkel látták el a vonatot, amelyben soha nem látott méretű volt a luxus. A többi politikusnak és az újságíróknak ugyan nem tartottak fenn ilyen részleget, ám a nekik készült kocsik is megfeleltek az egyszerűbb luxusvonatoknak, amelyek Nyugaton közlekedtek.

Nagyszabású építkezések

Ceaușescu országa kilátástalan gazdasági helyzetét figyelmen kívül hagyva, nagyszabású építkezésekbe kezdett a fővárosban, hogy saját megalomán ízlése szerint formálja át: a város központjában egész kerületeket dózeroltatott el, hogy helyükbe a diktatúrának kedves szocialista-realista stílusú épületeket emeljen. Miközben az ország népe éhezett, Ceaușescu egy mesterséges dombon márványpalotát építtetett magának, melyet a párizsi Champs-Élyséesnél pár méterrel szélesebb sugárút köt össze a városközponttal. Hasonló stílusban építtette felesége számára a Tudományos Akadémiát és a Nemzeti Könyvtárat is, bár az utóbbi átadását már elsöpörte az 1989-es forradalom. A román fővárosra mind a mai napig rányomja bélyegét a diktátor építészeti stílusa. Ceaușescu tervei között szerepelt, hogy a város lakóinak napi élelmezését központilag, a Nagy Bukaresti Menzán bonyolítsa le. Ez sem valósulhatott meg, de a 20 emeletes szerkezetkész Menzát csak a közelmúltban bontották le. Miután Románia 1989 tavaszán teljes mértékben visszafizette a külföldi adósságát, a diktátor azt tervezte, hogy bankot alapít a harmadik világ országainak, főleg arab tőke felhasználásával, megkerülve így a kizsákmányolónak tartott nemzetközi pénzügyi intézményeket.

A kivégzés

A kivégzés olyan gyorsított menetben történt, hogy a tárgyalás egészét rögzítő tévéstábnak nem maradt ideje áramellátást biztosítani a külső helyszínen. Bár egy kamerával így is rögzítették a kivégzés pillanatait, az utóbb nyilvánosságra került felvételekről mintegy öt perc, maga a kivégzés és az utána következő percek hiányoztak - e körülmény utóbb mindenféle spekulációkat és legendákat szült. A kivégzés után másfél évvel a hiányzó részlet ugyancsak nyilvánosságra került. A holttesteket álnéven temették el egy bukaresti temetőben, nehogy meggyalázzák őket; ma azonban már valódi nevük szerepel a sírkövön.

http://indavideo.hu/video/A_Ceausescu_hazaspar_kivegzese
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mellár: Nemzetközi csapattal kellene átvilágítani a NAV-ot
  2014-11-09 09:54:52, vasárnap
 
  168 Óra Online írása
2014. november 8.

Mellár: Nemzetközi csapattal kellene átvilágítani a NAV-ot

Az internetadó volt az utolsó csepp a pohárban, 2006 őszén is Pécsett mondtam beszédet, csak akkor más volt a politikai helyzet, így ez a mostani megnyilvánulás egy kicsit jelképes is volt - ezt Mellár Tamás mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A közgazdász szerint a magyar gazdaság olyan kritikus állapotba került, hogy a korrupció akadályozza, hogy a gazdaságunk növekedjen. A szakember elmondta: a visegrádi országokkal szembeni lemaradásunk fő oka a korrupció. Hozzátette: ezzel szembe kell nézni, a fiatalok érzékelték ezt a problémát is. Olyanok voltak kint az utcákon, akik nem tartoznak sem a kormánypárthoz, sem az ellenzékhez, tiszta lapot ezekkel az emberekkel lehet indítani - magyarázta.

A Századvéggel kapcsolatban azt mondta: ,,A korrupciós folyamatokról sokan tudnak, én most elkezdtem róla beszélni." Mellár Tamás szerint, amikor a cégnél volt, konkrét ügyek nem voltak, csak próbálkozások, ezeket próbálta elhárítani. A közgazdász kijelentette: amikor eljött, felgyorsultak az események. Hozzátette: óriási összegek kezdtek el forogni a Századvégnél, amely nagyon kis apparátussal dolgozik. Mellár Tamás hangsúlyozta: különböző szervezetek kikérték a megrendelések anyagait, de ezt a Századvég mindig megtagadta. Rájuk vetül a gyanú árnyéka, ha nem lett volna mit takargatni, akkor mindent nyilvánosságra kellett volna hozniuk - fogalmazott.

Az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban azt mondta: sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy tisztán lássunk ebben az ügyben, nagy a takarózás, próbálnak kárt menteni. Mellár Tamás szerint nem világos a kormányzat számára, hogy milyen információik vannak az amerikaiaknak az üggyel kapcsolatban, így pedig nehéz kidolgozni a hárítási stratégiát. A közgazdász kijelentette: a legjobb dolog az előremenekülés lenne, tisztázni kellene a dolgot.

Hozzátette: nemzetközi csapattal kellene átvilágítani a NAV-ot, ami megnyugtató eredményt hozhatna. Ez után joggal lehetne kérni az embereket, hogy becsülettel adózzanak - vélekedett. Mellár Tamás hangsúlyozta: ezzel szemben a kormány tétlenkedik, arra várnak, kiderüljön, merre van az előre. A szakember arról is beszélt, hogy nem akar politikus lenni, de szimpatizál az LMP-vel, a jelenlegi palettán ez a párt mondja el világosan, mit szeretne, és mentesek a korrupciótól.


- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/mellar-nemzetkozi-csapattal-kellene-atvilagitani-nav- ot-131906.html?print=1#sthash.scsErzL5.dpuf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb elbukott "forradalom": a pálinkaadót is teljesen át le
  2014-11-09 09:51:46, vasárnap
 
  2014-11-08. 16:02

Újabb elbukott "forradalom": a pálinkaadót is teljesen át lehet hárítani a fogyasztókra


Jövőre megváltozhat a pálinkatörvény, az otthon főzött párlat után évi ezer forint átalányadót kellene fizetni január 1-jétől. A bérfőzőkben egy liter 50 százalékos pálinka után 835 forint jövedéki adót kérhet az állam, 50 liter felett ennek dupláját. Az Origó megpróbált utánajárni, ki issza meg a tervezett pálinkatörvény levét. Alább a folytatás. Az őszi alkonyat fényeiben érkezünk meg Visegrádra, a Dunakanyarban szunnyadó városka álmosan merül bele a késő délután lenyugvó nap aranysugaraiba. Éberen vár bennünket azonban a Fő utcai ház kapujában járkáló, egy vöröslő bogyóktól roskadozó fa termését vizsgáló vendéglátónk. Netán eltévedtek idefelé? - von kérdőre pár perces késésünk miatt a rövidre nyírt ősz szakállat, kockás szövetinget viselő férfi, miközben betessékel bennünket kétszintes házának kertjébe. Mindenfelé gyümölcsfák állnak: körtét, almát, barackot, és szilvát is látunk, mielőtt belépünk a tágas és világos nappaliba és az azzal egybenyitott konyhába. A konyhapulton tucatnyi, eltérő méretű és formájú palack, üveg, felcímkézett befőttes edény fürdik a nyitott hátsó ajtón átszűrődő fényben, mögöttük, a gáztűzhelyen egy rézből készült házi pálinkafőző magasodik. Vége az adómentességnek Hajdú András 69 éves, nyugdíjas, korábban lakatosként, majd rendezvényszervezőként dolgozott, és már régóta főzi magának a pálinkát saját gyümölcseiből. Dömösön született, apja a helyi TSZ-ben dolgozott hivatalos pálinkafőzőként, András pedig sokat segített neki, ezért már gyerekkorában megtanulta a szeszfőzés csínját-bínját. A visegrádi férfit annak apropóján kerestük fel, hogy jövőre megváltozhat a pálinkatörvény. A közelmúltban benyújtott adótörvénymódosító-csomag a bérfőzést és a magánfőzést is szabályozná. A bérfőzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változna az eddigi adómentességről, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat után 835 forint jövedéki adót kellene fizetni, 50 liter felett ennek dupláját. A magánfőzésnél az előállított párlat után évi ezer forint átalányadót kellene fizetni január 1-jétől, a pénz a helyi önkormányzat bevétele lenne. A módosítások fontos pontja továbbá, hogy a magánfőzésben előállítható párlat mennyiségét a korábbi 200-ról 100 liternyi tiszta szeszre, azaz körülbelül 50 liter pálinkára korlátoznák. Mindenből pálinka lesz Mielőtt bármit kérdezhetnénk, a konyhából nyíló ajtón át kimegyünk a kertbe, ahol két ládában áll a naspolya. Ez már az idei év egyik utolsó főzete lesz, még a törköly van hátra - mondja András, miközben az érett gyümölcsöket gondosan átválogatja, és egy vödörbe teszi. A konyhában egy kék műanyag hordóban erjed a naspolyacefre, közelebb hajolva már hallani, ahogy ,,forr" az erjedő, előzőleg magostól ledarált majd átszűrt gyümölcspép. ,,Rengeteg a munka pálinkával, csak a cefre 6 hétig érik, utána még kétszer le kell főzni, ez körülbelül 8 órát jelent. Én szeretetből csinálom" - mondja házigazdánk. A naspolya érik legkésőbb azon gyümölcsök közül, amelyekből pálinkát készít a visegrádi férfi. Főz a tavasz végi meggyből, majd a nyáron eperből, cseresznyéből, barackból, áfonyából, az ősz felé közelítve pedig almából és körtéből, a sort a naspolya után általában a törköly zárja. Szinte egész évben égnek a gázrózsák a saját maga készítette, réz pálinkafőző alatt, 40-50 liter pálinkát készít vele Hajdú András. ,,Legfeljebb évi 4-5 litert iszom meg a pálinkáimból, a többit odaadom ajándékba a családnak, vagy 2400 forintos áron eladom" - mondja vidáman, miközben közösen felhajtjuk immár a harmadik kóstoló féldecist, éppen az 52 fokos szilvából. ,,Ez az ezer forint nekünk, magánfőzőknek nem sok, viszont talán éppen elég arra, hogy megnyugtassa az Európai Uniót; fizetünk az otthoni pálinkafőzésért. Abból viszont baj lesz, ha egyesek kijátsszák a törvényt, zugfőzdékké alakulnak át, felvásárolják a környék gyümölcseit, és 4-5 hektós főzőkben állítják elő a pálinkát. Ez már most is működik itt a környéken" - meséli, talán az italtól felbátorodva. Pálinkaforradalom A ,,pálinkaforradalmat" 2012-ben hirdette meg Orbán Viktor kormánya, amikor az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Az uniós szabályok szerint szeszes italnál 50 literig legfeljebb 50 százalékkal lehetne csökkenteni a jövedéki adó mértékét. Az összeütközést az uniós joggal az okozta, hogy Orbán Viktor 2010 nyarán bejelentette: ,,Visszaadjuk az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítési jogot." 2010 őszétől nem adózott az otthoni pálinkafőzés, évente 86 liter, 50 fokos égetett szesz erejéig mindenki kedvére főzhette a pálinkáját. A kormány még az idei EP-választások előtt is azt mondta, ,,egy tapodtat sem engedünk a magyar földtörvény szigorából, megvédjük a magyar földet, megvédjük az akácot és a pálinkát". Hanyatló bérfőzés A tervezett adótörvény vissza fogja vetni a bérfőzéseket, a vevők már most sietnek, hogy még idén lefőzessék a pálinkát, és ne kelljen fizetniük januártól - mondja Szikora Zsolt, a Bánki Pálinkaház tulajdonosa. A bánkiak jelenleg 700 forintot kérnek egy liter pálinka főzetéséért és finomításáért, ehhez jönne januártól az új adó, amely egy liter 50 fokos pálinka esetében a már említett 835 forint lenne. A kettő összege adná az egy liter pálinka főzetésének díját, vagyis 1535 forintot 50 literig. Ha valaki ennél többet főzetne, annak literenként 2370 forinttal kell majd számolnia. Ezzel szemben a magánfőzdéknél évi ezer forintért főzhetnek 50 liter tiszta szeszt. A főzdékben készített párlat minőségét folyamatosan ellenőrzik, míg az otthon lepárolt italokat nem. Ettől függetlenül Szikora Zsolt jogosnak érzi az új adót, szerinte adómentesen semmilyen üzlettel nem lehet foglalkozni, azonban a magánfőzőkre vonatkozó törvény ,,mellélövés". ,,Ez a rész sajnos kontrollálatlan, ráadásul veszélyes is, hiszen az előpárlatnál (néhol ezt ,,rézelejének" is nevezik) mérgező anyagok kerülhetnek a pálinkába. ,,Ez egy szakma, ennek a fortélyait ki kell tanulni" - vélekedik Szikora Zsolt, aki szerint az otthon, átalakított kuktákban készülő párlatok ellenőrizetlen minősége romboló hatással lehet a pálinka, a hungarikum presztízsére is. Adózzunk is meg ne is Más véleményen van a pálinkatörvényről Bogdán Krisztián, a Házipálinka Kft. ügyvezetője. Szerinte az otthoni pálinkafőzésre nem sok hatással lesz az új szabályozás, részben az otthon főzött pálinkára kivetett adó jelképes mértéke, részben annak ellenőrizhetetlensége miatt. Nehéz lesz ugyanis az adóhatóságnak utólag bárkire is rábizonyítania, hogy az előző évben használta a pálinkafőzőjét. Véleménye szerint erre sok erőfeszítés nem is tesz majd a NAV, hiszen jól látszik a törvényalkotók azon szándéka, hogy az uniós jogharmonizáció érdekében meg is adóztassa az otthon főzött pálinkát, meg ne is. Nagyobb hatása lehet azonban a bérfőzött pálinka megadóztatásának, bár ettől sem várja, hogy a bérfőzdék forgalma jelentősen visszaesne, hiszen korábban volt már hasonló nagyságrendű adófizetési kötelezettség, és a pálinkafőzdék akkor is működtek. Ezt az adót teljesen át lehet hárítani a fogyasztókra, mert a saját pálinka még így is jóval olcsóbb lesz, mint a boltban vásárolt, hasonló minőségű italok, tehát a bérfőzetők meg fogják fizetni ennek árát. ,,Ha lesz gyümölcs, lesz pálinkafőzés is, adó ide vagy oda." Eltűnhetnek a feketézők Ami fontosnak tűnik, hogy eltűnhet az a sok feketén főzött pálinka a piacról, amit a korábbi jövedéki törvényt kihasználva adómentesen főzettek, majd eladtak az emberek, illetve némelyik bérfőzde. A korábbi jövedéki törvényt nagyon könnyű volt megkerülni, kijátszani, az újat jóval nehezebb lesz. A kereskedelmi mennyiségű pálinka előállítása otthoni körülmények között olyan sok időt és munkát igényelne, hogy azt nem kompenzálja az így megszerezhető haszon. Ezért az otthoni főzés kvázi adómentessége nem jelenti azt, hogy adózatlan pálinka kerülne kereskedelmi forgalomba. Így a bevezetendő szabályozás valószínűleg a pálinkapiac kifehéredését eredményezi majd. Megkerestük a hét elején a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, azonban eddig nem érkezett válasz tőlünk kérdéseikre. Éppen ezért nem tudjuk, mekkora bevételt remél az állam a tervezett adótól, illetve azt sem, mennyi magán- és bérfőzőt érinthet az új pálinkatörvény.

Forrás: https://kuruc.info/r/2/135503/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összecsapássá fajult a zsidó konfliktus a Dohány utcai zsina
  2014-11-09 09:41:49, vasárnap
 
  Összecsapássá fajult a zsidó konfliktus a Dohány utcai zsinagógánál
2014. november 09. 07:49
Hunhír.info

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója. A korábban transzvesztita rúdtáncosként tevékenykedő Schwezoff győztesen került ki az utóbbi hetek zsidó pozícióháborújából, és most megerősödve már a hatóság segítségével akar leszámolni ellenfeleivel. A BZSH is évente milliárdos nagyságrendű támogatást kap a rasszista, múltjukkal szembenézni képtelen bunkók országától.

A BZSH közleménye szerint a fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

A Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által meghirdetett vagyonvédelem és tiszta, átlátható gazdálkodás megkívánta, hogy ,,a BZSH egyik legnagyobb bevételét jelentő turisztikai tevékenység körében vélelmezett visszaéléseket" pártatlan nyomozóhatóság vizsgálja ki - fogalmaztak.

Hozzátették, remélik, a lefolytatandó nyomozás is hozzásegíti a BZSH-t, hogy tiszta és átlátható gazdálkodásával a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben jobban koncentrálhasson a hitélet gyakorlására.

A Heti Válasz október 30-i számában megírta: Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

A lap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff Dávid október elején juttatott el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben az ügyvezető igazgató kifejtette: az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz ,,valahol valaki sikkaszt" - olvasható cikkben.

Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, a börtönviselt bukott bankár kedden nyílt levélben fordult Schwezoff Dávidhoz. Ebben az Aviv Travel Kft.-vel kapcsolatban Kunos Péter úgy fogalmazott: amit Schwezoff Dávid akar, az ,,szakmai öngyilkosságnak tűnik". ,,Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az Aviv Travel Kft. feladatkörét" - írta.

Hunhír.info - Heti Válasz nyomán

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=79782
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vasárnapi zárva tartásról
  2014-11-09 09:39:22, vasárnap
 
  A vasárnapi zárva tartásról

2014. november 7. péntek, 16:19

A KDNP (igen, néha úgy tűnik, van egy ilyen párt ma Magyarországon, de nyugi, igazából nincs) megint bedobta ezt a marhaságot, miszerint minden maradjon zárva vasárnap, de főleg a Tesco és csak a családi vállalkozásban üzemeltetett boltok nyithassanak ki, de főleg, ha a CBA-hoz tartoznak. Állítólag beadnak hozzá egy módosítót is, hogy azok viszont a templomokban is létesíthetnek 2 négyzetméteres eladóteret, hogy azok se maradjanak le a friss kifliről, akik misére mennek.

Az egésznek semmi értelme, azon kívül, hogy kavarjanak az állóvízen. Tipikus gumicsont bedobás a nép, a vélemény- és az alakformálók közé. Orbán megmondta, hogy ez hülyeség amikor először előhozakodtak vele, pár évvel ezelőtt, most pedig Varga is két kézbe temetett arccal nyilatkozik, hogy óóó, jaj, hát ezt az ötletet izé, nem támogatja (úgy szakmailag, mint emberileg). Ha bármilyen szintű ,,elemzés" mentén szeretnénk szétszedni ici-pici ízekre, az csak azért van, mert az elképzelés megmutatja a jelen kormányzati működés logikáját oda és vissza (állatorvosi ló).

original-d0001F1EFafa45103ca57.jpg

kép: szomszédok forever facebook

Tegyük fel egy pillanatra - a móka kedvéért -, hogy nem személyre szabottan akarják a tisztelt benyújtók a jövedelmeket átcsoportosítani, hanem csak úgy általában szeretnék, hogy a nagyok (multik) kisebb, a kicsik (családi vállalkozások) pedig nagyobb szeletet hasíthassanak ki maguknak a kiskereskedelem csokimázas tortájából. E jövedelemátcsoportosítás legjobb eszköze pedig szerintük a vasárnapi nyitva tartás korlátozása, és ezzel a forgalom egy részének direkt átirányítása a nagyoktól a kicsikhez.

Aha. Csakhogy az emberek nem azért vásárolnak a hipermarketekben, mert azok vasárnap nyitva vannak, ellenben a cuki kis boltok meg nincsenek, hanem azért, mert a hipermarketek (akárcsak a láncokba szerveződött kicsik, erre még visszatérünk) olcsóbbak. Olcsóbbak hétfőn is, meg kedden is, meg szombaton és vasárnap is. Hogy mik vannak? Meglepő, de a vevő szereti ott megvenni a kis fogyasztói kosarát, ahol az olcsóbb (persze vannak még szempontok: minőség, választék, könnyű megközelíthetőség, stb., de kis hazánkban az ár a vásárlások során kiemelten fontos szempont). Ilyen fura ízlése van a fogyasztónak.

Lehet, hogy azoknak, akiknek ,,nem tudjuk miből telik" százmilliós villákra, azoknak nem számít, hogy mennyiért veszik mega kefirt, de a magyar lakosság jelentős részének nemhogy 100 milliós hirtelentámadt vagyona nincs, de még plusz 20 forintja sem a kisboltos kefirre. És éppen ezért nem fog átszokni a magasabb árakkal dolgozó családi boltba, hanem alkalmazkodni fog. Ha ez az agyrém mégis valósággá válna, meg fogja változtani fogyasztói szokásait - esetünkben a vásárlás időpontját, amely alkalmazkodáshoz a hipermarketek vélhetően (önzetlenül) segítő kezet nyújtanak majd. Legalábbis a többség. Mert lesznek olyanok is, akik számára az alkalmazkodás költsége meghaladja a kisebb bolt és a hipermarket fogyasztói kosara közötti árkülönbözetet. Nos, ők nyilván nem fognak vásárlási szokásaik megváltoztatásával alkalmazkodni az új feltételekhez. Ellenben vegyük észre, hogy fogyasztóként mindenki szív, hiszen a korábbi állapothoz képest drágábban vásárol: vagy azért, mert a vásárláshoz kapocsoldó egyéb költségei nőttek (alkalmazkodás költségei), vagy azért, mert szimplán magasabb árak mellett kénytelen vásárolni. A fogyasztók jóléte (a fogyasztó többlet) csökkenni fog.

Persze a kicsik nem a másokkal és magukkal történő direkt kicseszés miatt drágábbak, hanem mert sok-sok közgazdasági összefüggés okán, leegyszerűsítve persze, mert (elsősorban) méretükből adódóan magasabb darabköltséggel dolgoznak. Mivel a fogyasztó az árat követve megy ide, vagy éppen oda vásárolni, ezért ha azt szeretnénk, hogy a kisebb boltokba menjenek, akkor azok árait kell vonzóvá tenni a számukra. Ha valóban a kis családi vállalkozások piaci helyzetét szeretnénk javítani, akkor az a legegyszerűbb (és amúgy piacbarát) mód, hogy elősegítjük működési költségeik csökkentését. Csökkentjük a bérleti díjat (sok esetben az önkormányzata bérbeadó, a közterület használati díjat, olcsóbb működési formát, egyszerűbb számvitelt találunk ki a számukra, kisebb adókat vetünk ki rájuk. Ezer és egy mód van arra, hogy olyan helyzetbe hozza az állam a kisebb üzleteket, hogy azok a jelenlegi állapothoz képest olcsóbban tudjanak értékesíteni. Ha pedig olcsóbbak lesznek, akkor minden ösztöke nélkül kezd majd a forgalom növekedésnek indulni náluk.

Hátra van még, hogy hányan veszítenék el a munkájukat és hogyan alakulnának az adóbevételek. Ezekkel kapcsolatban (valójában) elég keveset tudunk mondani. Valószínűleg volnának, akik elveszítenék az állásukat, de aztán felvenné őket a kisebb bolt, vagy a webshop, meg volnának olyanok is, akik nem veszítenék el, mert a nagy boltok úgy rendeznék, hogy vasárnap nincs pénztár, de hétfőtől szombatig másfélszer annyit kell bent ülni. Meg persze olyanok is volnának, aki elveszítenék és nem találnánk helyette másikat. Nehéz ezt előre becsülni, mert függ az alkalmazkodás mikéntjétől, az átrendeződés volumenétől és a folyamatok gyorsaságától. Az biztos, hogy rövidtávon a kiskereskedelemben elég sok munkavállaló járna rosszul. Hosszú távon valószínűleg kevesebb. Az adóbevételek esetében ugyanígy maximum átmeneti enyhe visszaesés várható, ha végül bevezetik a tervet - feltéve hogy nem fog a teljes magyar lakosság a vasárnapi vásárlás elvétele miatt durciból kevesebbet fogyasztani. Az elemzést lásd itt.

A lényeg az, hogy a KDNP-nek nevezett fantom nem a tegyük olcsóbbá a családi boltokat verziót nyomatja, hanem a zárjanak be vasárnap a nagyok verziót erőlteti. A kérdés ezek után az, hogy van-e a jelenlegi kicsik közül, aki az alacsonyabb árainak köszönhetően már most is versenyképes a hiperekkel és az igazán nagy nyertese lehetne az adott törvényjavaslatnak. Nyilván van. A láncokba szerveződött (szervezett) hazaiak, de főleg a CBA az, amelyik a nyertese lehet a vasárnapi bezárásnak. A láncba szervezett kis üzletek alacsony áraikkal már most is versenytársaik a nagy hipermarketeknek. Számukra az, hogy a hiperek egy napi kényszerpihenőre kényszerülnének, valóságos áldás lenne. Azt elég egyszerű megoldani, hogy vasárnap segítő családtag legyen bent...

És itt lepleződik le a javaslat hazug és álszent A kereszténydemó bagázs az együtt töltendő vasárnapról, a munkavállalóknak járó pihenésről (miután alaposan kicsesztek minden munkavállalóval - lásd új munka törvénykönyve) és a családi boltoknak nyújtott segítő kézről beszél, közben szimplán oda akarja adni a teszkó forgalma egy részét a CBA-nak. Mert mindennek ára van, annak is, hogy a CBA dolgozókat kollektíve Békemenetre vezénylik. Az árat pedig meg kell fizetni. Az, hogy a teszkó piaci részesedését haveri zsebekbe gyömöszölik, már önmagában is elég visszataszító, de hogy magasról tesznek arra, hogy közben emberek veszítik el, akár csak időlegesen is, a munkájukat, hogy fel sem fogják, hogy a fogyasztási szokásokba való ilyen mértékű beavatkozás milyen járulékos költségekkel és jóléti veszteséggel jár, hogy ennyire mindenen és mindenkin átgázolva akarnak valamit ellopni, attól már az embernek hányingere támad.

És éppen ezért nem lesz belőle semmi. Nem mintha nem mernének szemérmetlenül ellopni mindent... ellopták a magánnyugdíj-pénztári vagyont, lenyúlták a takarékok pénzét, szétdobták a dohánykereskedelmet egymás között, a tankönyvkiadást, a pályázatírást... napestig lehetne sorolni. De ez más. Ez olyan, mint a netadó. Túlságosan intim szférába hatolóan okoz túl sok bosszúságot és fáj túl sokaknak, ráadásul túl hosszan ahhoz, hogy 2018-ban ez ne üssön vissza. Fideszesek is járnak vasárnap Auchanba, meg Tescoba, nem csak MSZP szavazók, ők is anyáznának, ha ezt elvennék tőlük. Lehet, hogy nem mind, de sokan. Márpedig Orbán Viktor egy dolgot nagyon megtanult az elmúlt 20 évben: csak akkor maradhatsz hatalmon, ha a saját táborod nem fordul ellened. Szóval sanszos, hogy vasárnapi zárva tartás nem lesz, mint ahogy netadó sem, mert túl sok embernek fájnak túl hosszan a saját táborban is.

http://magyarinfo.blog.hu/2014/11/07/a_vasarnapi_zarva_tartasrol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1988
  • e Hét: 5752
  • e Hónap: 9497
  • e Év: 162993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.