Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Ajándékok a konyhából – likőrök házilag
  2014-12-14 21:38:48, vasárnap
 
  Ajándékok a konyhából - likőrök házilag

Nem minden itallal koccintunk, de az ünnepiekkel mindig. A likőrök a meghitt pillanatok kísérői, így a karácsonyi likőr-ajándék egész évben jelen lehet majd a legemlékezetesebb pillanatoknál.

A gasztroajándék személyes és egyedi, a hasát mindenki szereti, így a saját készítésű finomságokkal nem nagyon foghatunk mellé karácsonykor. Főleg ha olyan ízvilágot választunk, ami a megajándékozott kedvence. Fontos szempont az is, hogy a likőröket igazán könnyű elkészíteni, csak időben kell elkezdeni a ,,pancsolást", mert fontos, hogy az ízek az alkoholban kioldódjanak, érlelődjenek.

Klasszikusokat és különlegességeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kezdők is bátran elkészíthetnek, sőt... Legyenek ezek alapreceptek, és mindenki ízlése szerint alakítson, finomítson rajta!
Tojáslikőr, a klasszikus

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5-6 csomag vaníliás cukor
6 dl tehéntej
2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka

Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük.

4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk, majd üvegekbe töltjük.





Bailey's, az ír krémlikőr

Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl wiskey
2 dl főzött kávé
1 tubus sűrített tej
5 dkg olvasztott csokoládé
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Felolvasztjuk a csokoládét gőz felett, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 dl kávét, a sűrített tejet, a konyakot. Ezeket összekeverjük. Ha kicsit hűlt, a tejszínhez keverjük. Hűtőbe tesszük, néhány napot érleljük, ezután fogyasztható.






Limoncello, az olasz citromlikőr

Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni.
A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le.
A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még néhány napig pihenni.






Mézeskalácsos likőr, a mesés

Hozzávalók:
30 dkg mogyorókrém vagy nutella
4 dl tejszín
3 dl konyak vagy vodka
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés: A nutellát gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, hozzákeverjük a tejszínt és a konyakot, alaposan kikeverjük, majd finom szűrőn átszűrjük. 24 órát állni hagyjuk, hűtőben tartjuk. Készíthetjük intenzívebb fűszerezéssel vagy több alkohollal.






Gyümölcslikőr egyszerűen, személyre szabva

Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (lehet vegyesen, de készíthetünk szedres, epres, ribizlis, feketeribizlis meggyes, málnás változatokat is)
15 dkg cukor
7 dl vodka
1 rúd vanília

Elkészítés: A gyümölcsöt egy zárható edénybe vagy üvegbe tesszük, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudat, rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a vodkával. Az edényt lezárjuk, naponta összerázzuk, legalább 2 hétig érleljük.
Ezután a gyümölcsös vodkát leszűrjük, ha túl erős, forralt vízzel hígíthatjuk ízlés szerint. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A gyümölcsöt semmiképpen ne dobjuk ki, mixeljük össze, így remekül használható felnőtteknek szánt kekszgolyóba, tortába lekvár helyett! Ha nem pépesítjük, akkor pohárkrémekbe rétegezve is nagyon finom!






Kávélikőr - koffeinfüggőknek :)

Hozzávalók:
2,5 dl vodka
6 dkg őrölt kávé
3 csomag vaníliás cukor
2,5 dl víz
1 evőkanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
20 dkg cukor
1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor

Elkészítés: A vodkát, a kávét és 2 csomag vaníliás cukrot keverjük kicsit össze, fedjük le, és rakjuk hűvös helyre (kamrahőmérsékletre) 5 napra.
5 nap elteltével a 2,5 dl vízben főzzük fel a 20 dkg cukrot, majd keverjük a kávés vodkához, ízesítsük még szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint még 1 csomag vaníliás cukorral, fedjük vissza, és még 15 napig érleljük.
Majd megint keverünk rajta, s átszűrjük egy szűrő segítségével. Végül a főzés nélküli pudingporral besűrítjük, s palackozzuk.






Csokoládélikőr csokibolondoknak

Hozzávalók:
30 dkg cukor
2-3 dl víz
20 dkg csokoládé

2 dl tejszín
3 dl tiszta szesz

Elkészítés: A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a cukorsziruphoz adjuk, alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tiszta szeszt, összekeverjük.

A likőrt pár napig érleljük, megkóstoljuk, Szép üvegbe töltjük, és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként összerázzuk.

Szép üvegekbe porciózzuk, lezárjuk, feldíszítjük, hogy maradéktalanul örüljön a meglepetésnek csokifüggő barátunk.






Almás pite likőr - sütibolondoknak

Hozzávalók:
2 dl vodka
1 liter almalé (100%-os, szűretlen akár)
30 dkg cukor
8 szem szegfűszeg
1 rúd vanília
2 közepes rúd fahéj
2 púpozott teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál citromlé
4 csillagánizs

Elkészítés: A vodkába beletesszük a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a félbevágott vaníliarudat és a csillagánizst. Napfénytől elzárva 1 hétig érleljük a keveréket.
Az almalét és a cukrot összefőzzük, beletesszük az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, összekeverjük a vodkával. Még legalább 1 hétig érleljük hűvös helyen, majd üvegekbe töltjük.










Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Ropogós cukkini-ropogós
  2014-12-14 21:23:25, vasárnap
 
  Ropogós cukkini-ropogós

Hozzávalók:

2 db közepes nagyságú, zsenge cukkini
fél marék kapor
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
liszt

bors
pici Vénusz olaj
sajt

Elkészítés:

A cukkíniket nem hámozzuk meg, csak jól megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáütjük a tojást, és beleszórjuk az apróra vágott kaprot. Összekeverjük, és annyi lisztet dolgozunk bele fakanállal, hogy közepesen lágy masszát kapjunk.

A serpenyőben egészen pici olajat forrósítunk, és kanállal adagoljuk bele a masszát, tenyérnyi nagyságúakra simítva. Mindkét oldalát szép ropogósra sütjük.

Finom magában is, de tejföllel megkenve, esetleg sajttal megszórva igazán fenséges vacsora!





Megjegyzés:

A receptet Tóth Ottóné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tojással töltött dagadó
  2014-12-14 21:21:28, vasárnap
 
  Tojással töltött dagadó

Hozzávalók:

1 db kb. 80 dkg-os dagadó
15 db tojás
1 jó nagy csokor petrezselyemzöld

bors
grill fűszerkeverék
zsír

Elkészítés:

A dagadót felszúrjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen lyukas.

13 db tojást keményre főzünk, ha kihűlt, megtisztítás után 8 részre vágjuk. Hozzáadjuk a 3 db nyers tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sót, borsot, és összekeverjük.

Betöltjük a dagadóba, és hústűvel összetűzzük a végét. Lazán legyen a töltelék, mert sülés közben megdagad, és kireped a hús!

A dagadót mindenhol bőven megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a grill fűszerkeverékkel. Tepsibe tesszük, kb. 1 dl vizet és némi zsírt teszünk rá, és néhányszor meglocsolva a zsírjával, szép pirosra sütjük (kb. 180 fokon, 1-1,5 óra). Kihűlés után szeletelhető.





Megjegyzés:

A tojás mennyisége a dagadó nagysága szerint lehet több vagy kevesebb. Nagyon mutatós és kiadós!

A receptet és a fotót Éden_ küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gulyásleves csípősen, tejföllel
  2014-12-14 21:19:30, vasárnap
 
  Gulyásleves csípősen, tejföllel

Hozzávalók:

1 kg marhalábszár csont nélkül
2 db nagyobb hagyma
1 db tv paprika
1 db hegyes erős paprika
1 db nagyobb paradicsom
4 db sárgarépa
3 db fehér répa
1 db zellergumó
4 db krumpli
petrezselyem és zellerzöld
1 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma

bors
őrölt kömény
csemege és erős pirospaprika
1 tojásból nokedli
2 evőkanál sertészsír
1 evőkanál olaj
tányéronként 1 kanál tejföl

Elkészítés:

A húst megtisztítom a kemény inas szélétől, és kisebb kockákra vágom. A hagymákat lereszelem, a zöldségeket megpucolom és apróra vágom, a krumplit egy kicsit nagyobbra mint a répát, mert az hamarabb megpuhul.

Előveszek egy rozsdamentes nagy kuktát. A zsír és az olaj keverékén megpirítom a vöröshagymát, rádobom a húst, sózom, bors, kömény és fokhagyma hozzáadásával átpirítom, majd jöhetnek a paprikák, a paradicsom, a babérlevél, majd a kétféle fűszerpaprika. Lezárom a kuktát, és 1 órán át főzöm. Leveszem a tetejét, jöhet bele az összes zöldség, felöntöm vízzel, és további 3/4 órát lassú tűzön forralom, majd 1 tojásból keményebb nokedlit készítek és beleszaggatom. Ezzel is forralom 10 percet, és készen van.

Csak a tányérokba teszek 1 kanál tejfölt, lágyítja a csípős ízt, de nagyon finom.





Megjegyzés:

Gyerekkorom óta így eszem, mert nagyon vékony és rossz evő gyerek voltam, tejföllel sikerült legyűrnöm. Eddig akit kínáltam vele, bár megjegyezte, hogy ők nem tejföllel eszik, mégis ízlett nekik.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014. december 15-21.
  2014-12-14 21:12:50, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014. december 15-21.

Hétfő:

Előétel: Gulyásleves csípősen, tejföllel
Főétel: Tojással töltött dagadó
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Ropogós cukkini-ropogós

Kedd - erdélyi ízekből válogattunk:

Előétel: Erdélyi csorba húsgombóccal
Főétel: Erdélyi marhatokány
Desszert: Erdélyi vargabéles
Vegetáriánus ajánlat: Túrógombóc az erdélyi nagymama szerint

Szerda:

Előétel: Szegedi kolbászos leves
Főétel: Mátrai rakott kelkáposzta
Desszert: Meggybefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Sajtkrémes padlizsántekercsek

Csütörtök:

Előétel: Finom tárkonyos pulykaraguleves
Főétel: Vegyes hússzeletek Dubarry módra
Desszert: Citromos-mascarponés muffin
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos karfiolfőzelék

Péntek:

Előétel: Bableves fehérbabból
Főétel: Töltött tészta (házi ravioli) paradicsommártásban
Desszert: Zabpelyhes keksz dióval
Vegetáriánus ajánlat: Spenótós-túrós ravioli mozzarellás szósszal

Szombat:

Reggeli: Cibu - avagy a kiadós reggeli, egy jóízű teával
Előétel: 44 gerezdes fokhagymaleves parmezánnal
Főétel: Csirketorta
Desszert: Somlói galuska
Vacsora: Kocsonya
Vegetáriánus ajánlat: Sült kecskesajt almapástétommal és karamellizált tökmaggal

Vasárnap:

Reggeli: Melós reggelije frissen facsart gyümölcslével
Előétel: Almás sajtleves kakukkfüves-almás párnával
Főétel: Marhaszelet gombás-májas raguval, burgonyafánkkal
Desszert: Ropogós szőlős tortácska
Vacsora: Krémes sajttekercs, egy pohár sör illik hozzá
Vegetáriánus ajánlat: Pirított póréhagyma mustármártásban burgonyalepénnyel

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Adventi fohász
  2014-12-14 15:47:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fullos szerzők versei, írásai  
Eljön
  2014-12-14 15:33:10, vasárnap
 
  Túrmezei Erzsébet: Eljön





Ádvent. Szelídzengésű üzenet.
Eljön! Eljön!
Beteg, a gyógyulásod,
rab, a szabadulásod,
halott, az életed.
Szomorú, most jön az öröm!
Erőtlen, most jön az erő!
Éjbe járó, hajnalra váró,
fölkel a fény neked.
Zendül az ég,
zendül a föld,
Isten izent:
Eljön! Eljön!
Ádvent! Ádvent!

Ádvent. Dörög rendíthetetlen,
kemény királyi üzenetben.
Eljön. Eljön.
Ha elkerülöd a mosolyban,
elédkerül mint könny, sikoltás.
Ha a bölcsőben meg nem látod,
utadat állja mint koporsó.
Eljön az Első és Utolsó.
Ha mint templom szelíd harangja,
nem találhat szíven a hangja,
ágyúk ádáz tüzében hallod
ítélni rajtad majd e hangot.
És rombadőlhet minden oltár,
elnémulhat zsolozsma, zsoltár,
házad küszöbén fog megállani...
A munkazajban, léha dalban,
vagy az éj titkos csendjében fogod
közelgő lépteit meghallani.
Eljön, eljön! Ki nem kerülheted.
Ha kikerülöd mint kegyelmet,
úgy kell bevárnod mint ítéletet.
Hallod? Hallod?
Mozdul az ég, mozdul a föld,
Isten izent:
Eljön. Eljön.
Ádvent. Ádvent.


 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Ádvent
  2014-12-14 14:48:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Adventi ház
  2014-12-14 13:22:13, vasárnap
 
  Túrmezei Erzsébet: Adventi ház

Ádventi házunk van, sokablakos.
Minden este nyitunk egy ablakot.
Benn melegen kis fehér gyertya lángol,
és árad a fény minden ablakából.
Kis ablakokkal versenyt fénylenek
csodába bámuló gyermekszemek.

Ablaktábláin biztató írás:
eljő a mennyekből a Messiás.
S a nevét nevezik Csodálatosnak.
És fölemeli, akit megtaposnak.
És a békesség Fejedelme lesz:
szabadulást hoz, életet szerez.

Telnek a percek, múlnak a napok,
sorra kinyílnak mind az ablakok.
Ahány kis ablak, annyi szent ígéret.
Hívnak, biztatnak, csudákat beszélnek.
Mi áhítattal álljuk mind körül.
A ház sugárzik, és a szív örül.

Fehér falára festve sok gyerek.
Mind Betlehem felé igyekszenek.
Havas fenyő közt, ki gyalog, ki szánon,
kéz a kézbe, hogy kis kezük ne fázzon.
Sietve mennek mint a pásztorok.
Piros orcájuk bízva mosolyog.

De én egy másikat is ismerek.
Nem ilyen derűs, nem ilyen meleg.
Van-e gondom sok sötét ablakára?
Hiszen itt a karácsony nemsokára.
Nyitom-e sorra mindenegy napon
Krisztusra váró lélekablakom?

Mert az a lelkem is: ádventi ház.
És ha elalszik, hogyha nem vigyáz,
olyan sötét lesz majd karácsony-estén,
a fényt, vigaszt hiába is keresném.
Ha majd minden szem, minden szív ragyog,
akkor siratnám, hogy sötét vagyok.

Sötét lelkemen sötét ablakok,
táruljatok, örömre nyíljatok!
Ne legyen egy se zord, ne egy se zárva.
Ragyogjon mind a Messiásra várva!
Sötét ádventi ház, sokablakos!
Minden este nyíljék egy ablakod!
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Áldott Advent vasárnapot!
  2014-12-14 11:46:44, vasárnap
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1340
  • e Hét: 4212
  • e Hónap: 9250
  • e Év: 138957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.