Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Túrógombóc az erdélyi nagymama szerint
  2014-12-15 22:31:39, hétfő
 
  Túrógombóc az erdélyi nagymama szerint

Hozzávalók:

50 dkg túró
4 tojás
2 kanál liszt
4 kanál búzadara
2 kanál cukor
2 kanál zsemlemorzsa
1 kanál vaj
1 kanál kukoricadara
2 csomag vaníliás cukor
Valamint:
zsemlemorzsa
cukor
vaj

Elkészítés:

A búzadarát, a cukrot és a kukoricadarát összekeverjük a túróval. Állni hagyjuk kb. fél órát.

Majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, a vajat és a tojásokat. Jó alaposan elkeverjük, és ismét negyed órát hagyjuk pihenni.





Lisztes kézzel, kis gombócokat formálunk,





és bő, sós vízben kb. 5 percig főzzük, amíg a felszínre nem jönnek.





Közben a zsemlemorzsát cukorral és egy kis vajjal megpirítjuk.

A kifőtt gombócokat kivesszük, egyenesen a zsemlemorzsába tesszük, beleforgatjuk.





Az elkészült gombócokat, cukros vagy vaníliás cukros tejföllel tálaljuk, kis porcukorral meghintve. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Igazi házias íz, amit sokszor kerestem a neten, de nem találtam. Nagymamám receptjei között viszont megtaláltam.

A receptet és a fotót Szilagyis küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Erdélyi vargabéles
  2014-12-15 22:27:19, hétfő
 
  Erdélyi vargabéles

Hozzávalók:

1 csomag 6 lapos réteslap
Vénusz olaj
15 dkg cérnametélt
30 dkg tehéntúró
3 tojás
2 dl tejföl
10 dkg mazsola
3 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor
A sodóhoz:
2 tojás
8 dkg cukor
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt vagy vízben kikevert keményítő

Elkészítés:

A réteslapot széthajtogatjuk, és egy kiolajazott tepsit (én a legkisebb tepsiben szoktam csinálni) 3 lappal kibélelünk, közüket megolajozzuk. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, lecspegtetjük. A túrót áttörjük, és a 3 tojássárgájával, a tejföllel, a cukrokkal és az olvasztott vajjal összekeverjük. Az 5 tojás (a sodó tojásainak fehérjével együtt) kemény habbá vert fehérjét hozzáadjuk, majd a metéltet is beleforgatjuk. Ezt a tölteléket a réteslapokra terítjük. Elegyengetjük, és a maradék 3 lapot rátesszük, ezek közeit is megolajozzuk, a tetejét is. 200 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük. A végén melegen kockára szelve, porcukorral hintve, sodóval tálaljuk.

A sodóhoz a 2 tojássárgáját, a lisztet, a 8 dkg cukrot és a vaníliás cukrot a tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett megfelelő sűrűségűre főzzük. Ha keményítővel dolgozunk, akkor a forráskor lehúzzuk a sodót a tűzről, és a vízzel kikevert keményítőt belecsorgatjuk.





Megjegyzés:

Nagyon finom, laktató édesség, a párom kedvence. Kb. 9 adag lesz belőle. Ehhez képest olcsó.

A receptet és a fotót Gergelyi Edina küldte. Köszönjük!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Erdélyi marhatokány
  2014-12-15 22:24:45, hétfő
 
  Erdélyi marhatokány

Hozzávalók:

1,5 kilogramm marhahús
10 dkg zsír
10 dkg füstölt szalonna
30 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
kakukkfű
10 dkg sűrített paradicsom
2 dl fehérbor
25 dkg kukoricadara (ebből készül a puliszka)

Elkészítés:

A húst 5-6 centiméter hosszú, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, lehetőleg a rostokra merőlegesen vagy rézsútosan.

A füstölt szalonnát szintén csíkokra vágjuk, majd egy lábasban enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük. A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában állandó
kavarás mellett aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd kevés vízzel vagy csontlével fölengedjük, és lassú tűzön zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra darabolt húst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és gyakori kavargatással addig pároljuk, amíg újfent zsírjára nem pirul. Megint felöntjük kevés vízzel vagy csontlével. (A szakaszos párolás során alakulnak ki a tokány értékes pörzsanyagai, jellegzetes színe és sűrű
leve, szaftja.)

Mikor a hús már majdnem puhára párolódott, ismét zsírjára pirítjuk. Megszórjuk az összemorzsolt kakukkfűvel, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd rozsdabarnára pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és egy kevés csontlével, s lassú tűzön készre pároljuk. Végül megkóstoljuk, s
ha szükséges, utánaízesítjük. (Vigyázzunk! A korábban hozzáadott sűrített paradicsom gátolja a hús puhulását.)

A puliszkához 1 liter zubogó vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett lassan csorgassuk bele a negyed kiló kukoricadarát. Lassú tűzön addig kavarjuk, amíg sárga masszává nem sűrűsödik.

Az erdélyi tokányt forrón, előmelegített tálban tálaljuk a puliszkával körítve.





Megjegyzés:

A receptet Szász Ibolya küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Erdélyi csorba húsgombóccal
  2014-12-15 22:22:52, hétfő
 
  Erdélyi csorba húsgombóccal

Hozzávalók:

5-6 személynek:
40-50 dkg darált marhahús
1 db tojás
5 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (zúzott)
3 evőkanál Vénusz olaj
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis zeller
1 kis karalábé
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 evőkanál citromlé
2 db babérlevél

bors
lestyán (friss vagy szárított) ízlés szerint
2 db zöldségleveskocka

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat. Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, lestyánnal, és hozzáadjuk a 2 db zöldségleveskockát, majd hagyjuk főni.

A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, 1 tojást és a rizst. Gusztusos kicsi gombócokat formázunk, és beletesszük őket a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a gombócok is megpuhulnak (kb. 45 perc).

Ezután elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a szintén forrásban lévő levesbe. Ízesítjük citromlével, ha van, akkor apróra vágott friss lestyánnal (ha nincs, akkor szárított lestyánt használunk). Felforralás után tálalhatjuk is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Őszvégi intelem
  2014-12-15 22:12:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
December
  2014-12-15 22:11:27, hétfő
 
  Bertók László: December





December fehér paripák
sarkantyúzója
születésnapomra újra meg újra
virgácsvesszővel rábökő
tejúti Patyolat-reklám
a kikiáltott tisztaságot
susmusok centrifugáit
léteddel megszégyenítő
kapcsolataink gerendáihoz
megegyezésünk nélkül mérték
Európa családi asztalánál
nagyapó nosztalgia
üvegcsillár a gyerekkor egén
legendák lucaszékek
holdfogó pányvánk tanúja
keményíts magadhoz!


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2014-12-15 20:58:06, hétfő
 
  Dsida Jenő: December
(részlet)






A horizont ma ködökbe vesző,
s a nagy világ egyetlen
csöndes hómező.
Pelyhet kavarva dudorász a szél
és nagy titokról halkan
meséket mesél.


Link

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Cinke
  2014-12-15 20:52:37, hétfő
 
 


Cinke az ágon
(fotó: Perdy-Fazakas Brigitte)

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szép képek  
Szimfónia domesztika
  2014-12-15 20:50:21, hétfő
 
  Juhász Gyula: Szimfónia domesztika
(részlet)






A csönd halkan dalol.
December bús szele
Alszik ma valahol.


Link

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
A tél
  2014-12-15 20:46:39, hétfő
 
  Tompa Mihály: A tél





Felhők borongnak a magas bérc tetején;
Virágok ünnepe- s az oltárok helyén
A tél uralkodik, s törvénye oly kemény!

Aludjatok! - kiált a föld erőihez, -
Napfény, ne légy meleg! harmat, ne permetezz!
Foganást, születést irígyen ellenez.

Ibolya kis virág, szine halvány-lila,
Nem hozna ő tavaszt a tél pusztáira,
S ha kidugná fejét: meg kéne halnia!

Tücsökszó nem tüzes, magas pacsirta-dal,
Nesz, mit nem a határ, csak a barázda hall;
Mezők órája te, hallgass el! még hamar!

Deli volt a bokor, s állt zölden, csokrosan,
- Dal s szerelem lakott keblében titkosan -
Most talpig meztelen: regény, dísz oda van!

Magas tölgy lombjait letépték a szelek,
Hogy idegen földön hányatva vesszenek...
Szegény fa, oh szegény bujdosó levelek!

Itt a halom busong, a puszta völgy amott;
De legnagyobb érte a zúgó folyamot;
A zordon tél reá
Békót önmagából készített és rakott!


 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.