Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
karácsony
  2014-12-16 21:33:55, kedd
 
 





 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
olivás pulykamell rolád
  2014-12-16 20:57:19, kedd
 
 



Olívás pulykamellrolád
Hozzávalók 4 személyre:
150 g fekete és/vagy vörös olívabogyó (kalamata)
6-8 gerezd fokhagyma
2 kis ág (kb. 15 cm-es) rozmaring + a díszítéshez
2 nagy szelet (600 g) pulykamellfilé
só, bors
2 ek. mustár
8 szelet pizza-mozzarella sajt
2 ek. finomliszt
2 ek. vaj/margarin
2 ek. (classico) olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
2 dl tej
1/2 piros húsú paprika

1. Kiemeljük az olajból az olívabogyókat, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a rozmaringot megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A hússzeleteket vágólapra fektetjük, folpackkal letakarjuk, és kíméletesen kiverjük-elvékonyítjuk (A). Megszórjuk sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, majd vékonyan elkenjük rajtuk a mustárt (B). Két végüket néhány ujjnyi szélesen szabadon hagyva elrendezünk rajtuk 4-4 szelet sajtot.

3. Az olívabogyók 2/3-át apróra-darabosra vágjuk, egyenletesen elosztva a sajt tetejére terítjük (C). Szorosan feltekerjük a két hússzeletet (D), vékony, fehér zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (E), és megszórjuk fátyolnyi liszttel.

4. Fémfülű serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beleteszük a két hústekercset, élénk tűzön körbepirítjuk (F). Alájuk öntjük a bort, hagyjuk elfőni, azután a serpenyőbe dobjuk a kissé szétlapított fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a tejet és a rozmaringágakat (G), lefedjük, és a sütőben 25 percig pároljuk-sütjük. Ezután melléjük dobjuk a maradék olívabogyókat, és fedő nélkül további 5 percre visszatesszük a sütőbe.

5. Vágólapra emeljük a két hústekercset, alufóliával letakarva 5-8 percig pihentetjük. A paprikát apróra felkockázzuk. Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és az olívabogyókkal, valamint a sült-párolt fokhagymával együtt tálra rendezzük. Megszórjuk a tetejét a paprikakockákkal, bevonjuk egy kevés pecsenyelével, és rozmaringbóbitákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tepsis krumplival a legfinomabb:
800 g krumplit meghámozunk, nagyobb kockákra vágunk, tepsibe terítünk.
Megszórjuk 1/2-1/2 kk. sóval és szárított oregánóval, lazán összeforgatjuk 3 ek. olajjal,
és a forró sütőben (például a hús alatti rácson), olykor megkeverve 30-35 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
pulykamell Wellington módra
  2014-12-16 20:54:03, kedd
 
 




Hozzávalók 8 személyre:

1+1 közepes fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring (15 cm-esek)
1,4 kg bőrös pulykamellfilé egyben
só, bors
50+50 g bacon vagy füstölt szalonna
2+1 ek. olaj
1 dl száraz fehérbor
300 g sampinyon gomba
2 ek. paradicsompüré
1/4 kk. szárított kakukkfű
1 púpozott ek. finomliszt
1 tojás + 1 tojássárgája
400 g mélyhűtött leveles tészta

1. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot leöblítjük. A pulykamellet megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet, bőrét óvatosan lefejtjük, és késheggyel, mélyen, a rostokkal párhuzamosan több helyen bemetsszük. 50 g szalonnát és a fokhagymagerezdeket vékony csíkokra vágjuk, majd a hasadékokba tömjük-nyomkodjuk. Visszahajtjuk a húsra a bőrt (A), sonkaszerűen megkötözzük, aztán bedörzsöljük sóval, és behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágakat (B).

2. Sütőedénybe fektetjük a pulykamellet, betakarjuk a maradék 50 g szeletelt szalonnával. Meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort, hozzáadjuk az egyik felkarikázott hagymát, lefedjük, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára/12 órára hidegre tesszük.

3. A gombapéphez megreszeljük a másik fej hagymát, és 1 ek. olajban megfonnyasztjuk. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, a hagymára dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, fedő alatt 10 percig pároljuk. Teljesen kihűtjük, aztán összekeverjük a liszttel, 1 tojással, majd lefedjük, és ugyancsak egy éjszakára/12 órára hidegre tesszük. (Fontos, hogy mind a hús, mind a gombapép jól áthűljön!)

4. Másnap a leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A pulykamellről lehántjuk a szalonnát és a zsineget. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, két hosszanti széléből levágunk egy-egy 3 cm-es csíkot, az egyikből apró csillagokat szúrunk ki, a másikat rúddá sodorjuk.

5. A gombapép 1/4 részét, a hús hosszúságában, a tésztalap közepére kenjük, a tésztalap 4 sarkát négyzetformán kivágjuk, hogy szebben tudjunk hajtogatni, és ne legyen túl vastag a ,,csomag" két vége. A gombaágyra fektetjük a húst, minden oldalát megkenjük a maradék péppel (C). Először felhajtjuk a tetejére a két kisebb, oldalsó tésztaszárnyat (D), majd a két hosszantit (E), kissé össze is nyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

6. A kivágott tésztanégyzetekből nagyobb csillagokat szúrunk ki, azokat is a tepsire sorakoztatjuk. Elkeverjük a tojássárgáját 1 kk. hideg vízzel, megkenjük vele a tészta tetejét, ráfektetjük a megsodort tésztacsíkot, kirakjuk az apróbb csillagokkal, és a nagyobb csillagokkal együtt megkenjük a tojássárgájával (F). 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

7. 10 percig hűlni hagyjuk, aztán nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, és marinált paradicsompaprika-csíkba göngyölt hagymazöldjével, felkarikázott szárzellerrel, tésztacsillagokkal vagy egyéb tetszés szerinti szépségekkel díszítjük. Párolt vegyes zöldség, kelbimbó-gesztenyeköret, sült burgonya illik hozzá.

Tippek:
− Igazi ,,háziasszony-kímélő" étel, hiszen az előző nap elkészített húst és pépet tálalás előtt mindössze 1 órával ráérünk csomagolni és sütni.
− Érdemes akár nagyobb pulykamellet sütni, mert hidegen is nagyon finom. Ez esetben majonézes burgonyasalátát, őszibarack-, ananász- vagy körtebefőttet kínálhatunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
hagymás rostélyos
  2014-12-16 20:49:01, kedd
 
 



Hagymás rostélyos
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet kicsontozott hátszín vagy rostélyos (800 g)
2 ek. mustár
4 ek. olaj
300-400 g apróbb hagyma
150-200 g finomliszt
só, bors
olaj a hagyma sütéséhez
1 dl húsleves vagy félszáraz vörösbor
1 ek. vaj
1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, szegélyüket bevagdossuk (hogy sütés közben fel ne púposodjanak), folpackkal letakarjuk, és kissé kiverjük. Egyik oldalukat megkenjük a mustárral, majd porcelán- vagy üvegtálban, 4 ek. olajjal rétegezve egymásra fektetjük-nyomkodjuk őket. Letakarjuk, legalább 24 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha 2-3 napra!), és többször is megforgatjuk a pácban. A pácolás-érlelés folyamatát nem érdemes kihagyni, mert ettől lesz puha-porhanyós a hús.

2. Mielőtt a hús sütéséhez fognánk, a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk-gyaluljuk és gyűrűikre bontjuk. Kisebb adagokban fedeles műanyag dobozba tesszük, majd bőven megszórjuk liszttel (A). Ráillesztjük a dobozra a fedelét, jól összerázzuk a tartalmát (B), azután szűrőbe csúsztatjuk a hagymát, és a lerázzuk róla a fölösleges lisztet (C).

3. Háromujjnyi olajat felforrósítunk, beleteszünk egy burgonyasütő betétet, abba pedig egy kisebb adag hagymát, majd szelíden kevergetve-rázogatva aranysárgára, ropogósra sütjük (vigyázat, könnyen megég és keserű lesz!). Papírkendőre borítjuk (D), és szétterítjük, hogy ropogós maradjon, amíg megsütjük a többi hagymát is.

4. A hússzeletekről ,,letakarítjuk" a mustáros pácot (E), egyik oldalukat meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, a másikat lisztbe mártjuk. A hagyma sütőolajából 3-4 evőkanálnyit felforrósítunk, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hússzeleteket (F), és fedő nélkül mindkét oldalukat pirosra sütjük (4-4 perc). Előmelegített tálra rendezzük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.

5. A pecsenyelét felöntjük a húslevessel vagy vörösborral, jól összeforraljuk, majd kisebb lábasba szűrjük, és kézi habverővel simára keverjük a kisebb darabokban hozzáadott vajjal. Bevonjuk a mártással a hússzeleteket, tetejükre szórjuk-halmozzuk a hagymát, és azonnal, forrón tálaljuk. Pirított hagymás-paprikás vagy hasábburgonya, ecetes savanyúság illik hozzá. Külön tálkában mustárt is kínálhatunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
gesztenyés kifli
  2014-12-16 20:45:56, kedd
 
 



Hozzávalók: 4 személyre
- 1 tojás
- tej
- 30 dkg gesztenyemassza
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rum
- 4 dkg porcukor
- 1 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- 20 dkg vaj
- 35 dkg finomliszt

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, a porcukrot, egy evőkanál rumot meg egy csipet sót, s rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük, majd meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk. Ezután fánkszaggatóval kiszúrjuk, vagy hétcentis négyzetekre szabjuk. A tejjel vagy tejszínnel lazított, a maradék rummal ízesített gesztenyepüréből halmokat rakunk rá. A tésztákat kifli alakúra összesodorjuk, sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon szép világossárgára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2182
  • e Hét: 4081
  • e Hónap: 8485
  • e Év: 40214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.