Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Német elemzés: Orbán nem távozik szabad akaratából
  2014-12-02 21:36:30, kedd
 
  Német elemzés: Orbán nem távozik szabad akaratából

Gulyásviktatúra Orbanisztánban

A hatalomra törekvő ember címmel a Német Külpolitikai társaság folyóirata, a Internationale Politik hosszú elemzést közöl az orbáni politikáról, kiemelve, hogy annak eredményeként Magyarországon csupán egyetlen erőtér létezhet: maga a miniszterelnök.


Mint rámutat, a kormányfő ultrajobboldalinak, konzervatívnak, nacionalistának és populistának számít, aki az országot antidemokratikus tekintélyelvű tévútra vitte. Legtöbb kollégája az EU-ban kerüli, a külföldi média viktátornak, Puszta-Putyinnak nevezi, aki gulyásdiktatúrává változtatta Magyarországot.

Tusványosi beszédében azonban megerősítette bírálóit, amikor minden korábbinál egyértelműbben kimondta azt, amit védelmezői gonosz rágalomként intéztek el, hogy ti. illiberális államot akar.

Pár éve még egy ilyen megnyilvánulás után tízezrek vonultak volna az utcára, az EU tiltakozott volna, ám az ellenzék jelenleg lemondó és megosztott, Brüsszel pedig sokkal fontosabb dolgokkal van elfoglalva, semmint hogy egy kis állam kvázi autoriter kormányfőjével huzakodjon.

Ám vannak bőven, akik óvnak attól, hogy bárki alábecsülje Orbán kiállását. Tamás Gáspár Miklós úgy értékeli, hogy a politikus szakított az úgynevezett szabad világ társadalmi konszenzusával, a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjével. Charles Gati megállapította: lehullott a demokratikus álarc, a beszéd megerősítette, amit az ellenfelek az orbáni irányított demokráciáról mondtak. Viviane Reding, aki pedig szintén konzervatív, Magyarország putyinizálódásáról, illetve szisztematikus gleichschaltolásról beszél, ahogyan az a totalitárius rendszerekben szokás.
Forrás: Török Zsolt

A korábbi svéd külügyminiszter egyenesen gyávaságot vet Brüsszel szemére, mert szerinte az túl engedékenyen reagál, amikor arról van szó, hogy Orbán és kormánya kétes módon jár el az emberi jogok és a jogállamiság kapcsán.

Valóban: a miniszterelnök nem átmenetileg vadult el, hogy az unió többé-kevésbé kezelni tudná. Sok hazai és külföldi elemző úgy látja: Orbán a lehető legrövidebb idő alatt teljesen át tudta alakítani az egykori mintaállamot, tökéletesen új modellt kényszerített rá. Legalább két évtizedre bebetonozta a maga és a Fidesz uralmát, éspedig oly módon, hogy elment a határig, már ami a demokráciát illetően még legitim és a jogállam szempontjából képviselhető. Sőt néha túl is lépett azon. Továbbá sikerült neki bizonyos mértékig térdre kényszerítenie Brüsszelt a közös demokratikus és jogállami alapértékek kapcsán. Megmutatta neki a tehetetlenségét.

Nem sok barátja lehet a kelet-európai uniós tagországokban, ám van neki egy sor többé-kevésbé nyílt szövetségese. Néha még a másik tábor vezető politikusai sem tudják leplezni csodálatukat iránta. Mivel a térségben erősödik az EU-szkepszis, minden politikai erő feszülten figyeli, miként befolyásolja az európai irányvonalat és az uniós intézményeket.

A kis Magyarország nem fenyegeti létében a közösséget, de alapvető Európa-ellenességével, oroszbarát politikájával, a keleti nyitással Orbán erősíti a kifelé tendáló erőket. Már csak ezért is fontos, hogy jobban megértsük fejlődési folyamatát és gondolkodásmódját.

2010-ben radiális, átfogó elit- és személycsere ment végbe az állam- és közigazgatásban. A közmédiát uniformizálták, központosították a közszolgálatot, messzemenően a kormány ellenőrzése alá helyezték. Korlátozták az igazságszolgáltatás függetlenségét, az Alkotmánybíróságot hatalombarát tagokkal töltötték meg. A Fidesznek kedvező választási törvényt hoztak. Ily módon tavasszal 45 százalékkal kétharmadot szerzett.

Kölcsön vett a Jobbik programjából. Májusi székfoglaló parlamenti beszédében egyértelművé tette, hogy hatalmon akar maradni. Egyben megmutatta, hogy mire számíthat részéről a magyar társadalom és az EU.

Hogy komolyan gondolja, azt alátámasztja a civilszervezetek elleni fellépése. Mindez Lengyel László számára azt jelenti, hogy véget ért a demokrácia Magyarországon. Orbán négy év alatt maximálisan elérte célját, a hatalmi rend teljes, nincsenek ellensúlyok. Saját maga hozhat döntéseket Európa és az USA ellen, anélkül hogy válaszlépésektől kellene tartania.

Tamás Gáspár Miklós pedig úgy látja, hogy Tusványoson egyértelművé tette: szabad akaratából nem adja ki a hatalmat a kezéből. Viviane Redig épp ezért sürgeti az új bizottságot, hogy az ne vegye tudomásul Magyarországon az alapvető jogok felszámolását. Ha ugyanis megengedi, akkor a magyar példa ragadós lesz. Brüsszelnek nyomást kell gyakorolnia, csak így megy - hangsúlyozta a korábbi biztos.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)
- See more at: http://www.168ora.hu/itthon/nemet-elemzes-gulyasdiktatura-orbanisztanban-131867.h tml#sthash.kUGDq0Kf.dpuf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez a bajunk Orbánnal!
  2014-12-02 21:34:22, kedd
 
  Ez a bajunk Orbánnal!

Posted on 2014/12/02 Szerző: Admin

Több kommentelőnk kéri számon rajtam, hogy a Bal-Rad miért hegyezi ki írásait mostanság Orbánra?
Hát csak! Orbán elkezdett valamit ezzel a “keleti nyitásnak" nevezett cécóval. Egy darabig slasszézgatott, aztán...!
-Most abba ne menjünk bele, hogy fűződhetett - e személyes érdeke az Oroszországhoz közeledésben. (Az legyen az ő gondja!) Inkább tegyük fel úgy a kérdést, hogy Magyarországnak fűződhetett - e érdeke az Oroszországhoz közeledésben? Bizony fűződhetett.
DE NEM FŰZŐDÖTT ILYESMIHEZ AZ USA ÉRDEKE!
Amely USA - mint legfőbb latorállaqm - által összetákolt NATO - nevű latorszövetség tagjai vagyunk, egy mesterségesen leamortizált, marginalizálódott országként. Tetejébe EU - tagok is vagyunk! És amely USA föltett szándéka tovább “demokratizálni" Kelet - Európát, egészen az orosz határig. Nyilvánvaló, hogy ez egy eltökélt atlantista szándék, amelybe Orbán slasszéja bekavart! Hogy a kétharmad vette - e el az eszét, vagy sosem volt neki? - nem tudhatjuk mi azt! De hogy a pávatánccal bakot ugrott, az már biztos. Hiszen józan ésszel nem képzelhető az el, hogy Washington majd belemegy egy “keleti nyitásba"! Vágott hozzá egy darabig jópofát, meg hogy ugye “demokrácia" meg “nemzeti szuverenitás" meg “önrendelkezés" és hasonlók, viszont kezdettől piszkálta ez a csőrüket. Nyilvánvaló kellett volna hogy legyen Orbán számára is a dolog kivitelezhetetlensége. Ebben a szövetségesi rendszerben ez nem tehető meg!
Orbán mégis tett néhány bátortalan lépést Moszkva felé, ahol ezt jónéven is vették! Gyakorlatilag VOLT egy lehetőség, hogy a jelenlegi alávetettségi állapotunkból kitörjünk! Kelet - felé! Abban a legtöbb olvasónk egyetért, hogy ez az orientáció kedvező lett volna Magyarország számára.
Abban is egyetérthetünk, hogy a jelen szövetségesi rendszerben ez nem kivitelezhető. Hát akkor hogyan?
Van ugye ez a kétharmad! Ha már olyan ügyesen összehozták, hát élhetett volna vele Orbán, most az egyszer az ország javára! Egy zárt frakcióülésen - mondjuk - azt mondhatta volna mamelukjainak: “no gyerekek! Most bemegyünk a nagy közös terembe! Én mondok egy beszédet, amiben bejelentem Magyarország AZONNALI KILÉPÉSÉT A NATO - ból! Ti pedig szavazzátok is meg azonnal!"
Valószínűleg ez az egyetlen lehetőség lett VOLNA! Ha ezt megteszi! - mit tud csinálni a latorszövetség? Meg az USA? Semmit! Kénytelen benyelni a dolgot! - vagy AGRESSZIÓT KÖVET EL EGY SZUVERÉN EURÓPAI ÁLLAM ELLEN!
De Orbán nem lépte meg az egyetlen lehetséges lépést! Pávatáncolt tovább, csak a szőnyeg már föl volt gyűrve a lába előtt. Belebotlott - és hirtelen visszatáncolt.
Nemrégiben járt Szíjjártó Moszkvában! Azon túl, hogy az OROSZ FÉL KIMONDTA: MEGÉRTJÜK MAGYARORSZÁGOT...- semmit nem hallottunk! Akkor írta a Bal-Rad, hogy várjuk meg a folytatást! Ez itt a folytatás! Nem a “Déli Áramlat" orosz leállítása a folytatás! Ez csupán a pont a mondat végén. A Kreml nem kedveli a pávatáncot! Szijjártó lejtése pedig meggyőzte őket, hogy a MAGYAR POLITIKAI ELIT KETTŐS JÁTÉKOT JÁTSZIK!
A múlt héten nem véletlenül írtunk egy moszkvai elemzésről, miszerint az oroszok úgy látják, hogy Magyarország CSAK nyerészkedni kíván! Jól látták!
Tény, hogy a magyar területre szükség lett volna a “Déli Áramlathoz"! De nem egy második Ukrajna területén. Oroszország ezt a Második Ukrajnát fedezte fel! És azonnal lépett!
Nyilvánvaló, hogy a dolog - ha nem tudott róla - akkor roppant nehezen és kellemetlenül érinti Orbánt! Márcsak azért is, mert nincs lehetőség az újrakezdéshez! Kelet - felől ránk csapták az ajtót! Nekünk az ujjunk csípődött be, de Orbánnak a fejére csapott! Erre fogják majd az mondani az amerikaiak: de hát te rohantál fejjel az ajtónak!
A “Déli Áramlat" leállítása jelzés volt! Moszkva a kétkulacsosságot nem tűri! Orbán elveszítette a bizalmukat! Az amerikaiak bizalmát pedig már régen elveszítette, viszont ők diktálnak! Összes bajaink ebből fakadnak, és ebből is fognak fakadni!
Milyen ígéretet vagy fenyegetést kapott Orbán tőlük? Nem tudjuk? - de nincs is jelentősége! Meghajolt. DE NEM MENEKÜLT MEG!
Amerikának Orbán “feje kell"! Ígérhet ő már bármit, csinálhat bármit! A Gazda már nem hisz neki! Ráadásul a Gazda már fel is stuffolta a “cserét"! Nem akarja, és nem is fogja visszaültetni a kispadra! Ha már bemelegített - hadd lépjen pályára Orbán helyett!
Ez itt a baj! Hogy mi késztette Orbánt a pávatáncra - mondom - nem tudhatjuk! A döntő lépést nem lépte meg! Nem volt hozzá mersze? Vagy nem is akarta? Mindegy is.
Van egy olyan érzésem, hogy ő csak a hatalmával fog fizetni!
Mi pedig teljesen rámegyünk! Hiszen mik vagyunk mi?
Egy marginalizálódott, legyengített kis senki ország!
SENKI NEM FOG ÉRTÜNK KÖNNYET HULLATNI! MIATTUNK DÜHÖNGENI MEG VÉGKÉPP NEM!
A Bal-Rad Orbánra a most még hibájaként számon tartott történelmi BŰNE miatt van kihegyezve!
Bár tévednénk!

https://balrad.wordpress.com/2014/12/02/ez-a-bajunk-orbannal/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
“Gáz van” Viktor! (De még nagyobb lesz!)
  2014-12-02 21:28:42, kedd
 
  “Gáz van" Viktor! (De még nagyobb lesz!)

Posted on 2014/12/02 Szerző: Admin


Tegnap nagy meglepetést keltve az orosz vezetés bejelentette, hogy lezárják a Déli Áramlat projektet, mivel Brüsszel gátolja a vezeték megépítését. Moszkva alternatív megoldásként Törökországba irányítaná a tengeri vezetéket, ahonnan évi 50 milliárd köbméter földgáz jutna el egy görög gázközpontba. Mi történt? Blöff? Mesteri húzás Putyintól vagy esetleg csak simán megtörtek az oroszok? Bármi is a jó válasz, úgy tűnik, hogy kormányunk hiába vállalt annyi harcot az orosz projektért.
A Déli Áramlat a legutóbbi ismeretek szerint a Fekete-tengeren keresztül hozott volna orosz földgázt Bulgáriába, ahonnan Szerbián és hazánkon keresztül az osztrák gázközpontba futott volna be, miközben évi 63 milliárd köbméter földgázt hozott volna a térségbe. Az orosz vezetés tegnap bejelentette, hogy ha az EU nem akarja a projektet, akkor nem fogják megépíteni, és ezzel a hosszú évek óta fejlesztett projektet lezárták.

Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
A Gazprom tegnapi közleményében már egy alternatív vezetékről is beszélt, amelyről a következő információkat osztották meg:
a Déli Áramlat projektnek vége
a Gazprom új vezetéket épít Törökország irányába, 63 milliárd köbméteres kapacitással, (ebben benne van 14 milliárd köbéter ukrán tranzit kiváltása is)
a Törökországon átmenő vezeték képes lesz 50 milliárd köbméternyi gáz szállítására a görög határra
az új gázvezeték megépítésére a Gazprom új hivatalos szervet állít fel
ennek a vezetéknek ugyanaz lesz a kiinduló állomása, mint a Déli Áramlatnak lett volna
2014.12.01 19:08 Bréking! Bukik Putyin gigaprojektje
Hogyan jutottunk idáig?
A Déli Áramlatról elmondható, hogy sosem tartozott Brüsszel kedvenc projektjei közé. A vezetékterv szükségességét az oroszok a legtöbb esetben azzal indokolták, hogy Európában a visszaeső belföldi gázkitermelés miatt növekedni fog a gázimport-igény, és emiatt szükség van addicionális szállítási kapacitásokra annak érdekében, hogy Oroszország még több földgázt tudjon majd szállítani európai partnerei számára. A nyugati elemzők azonban a projektet annak idején rendre az európai Nabucco gázvezeték-projektre adott orosz válaszként értelmezték. A Nabucco lett volna hivatott új gázforrást, kezdetben azeri földgázt hozni a kelet-közép-európai térségbe, illetve az EU gázpiacára, azonban ez a projekt is elbukott, helyét a Dél-Olaszországot célzó TAP-vezeték vette át, miután a forrást boztosító azerbajdzsáni földgázmező tulajdonosai ezt a vezetékprojektet támogatták Nabuccóval szemben.
A Déli Áramlat tehát túlélte a Nabuccót, és helyzete már egyre inkább az Ukrajnával kapcsolatos történésekkel változott. A Déli Áramlat ugyanis kiváló eszközt biztosítana Moszkva számára arra, hogy európai szállításainak nagy részét Ukrajna megkerülésével hajtsa végre, ezzel nagymértékben gyengítve a mindenkor kijevi vezetés tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben.
Az elmúlt év eseményei, a Krím elcsatolása, egy, a korábbiaktól merőben eltérő helyzetet hozott a “Nyugat" és Oroszország kapcsolatában, és ebben a változásban Ukrajna szerepe is felértékelődött. Brüsszel kezdetben arra hivatkozva emelt kifogást a Déli Áramlat kapcsán, hogy a vezeték a meglévő szerződéses feltételek mellett sértené az uniós jogot, ugyanis alap esetben az oroszok - saját szempontjukból egyébként teljes érthetően - nem szeretnének más forrásból, kereskedőtől származó földgázt látni a vezetékükben, miközben az EU a saját gázpiaca erősítése érdekében ennek lehetőségét már megköveteli minden az EU területén áthaladó vezetéktől. Az Európai Bizottság ezt az elvet szem előtt tartva szólította fel a tagállamokat arra, hogy a korábban Oroszországgal megkötött bilaterális szerződéseket bontsák fel. A vezeték bulgáriai munkálatainak felfüggesztése is ide vezethető vissza, de látni kell azt is, hogy a szankciós politika részeként az EU egyre inkább elhidegült a projekttől.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a térségünkben ismét egyre aktívabb szerepet vállaló Egyesült Államok szintén a célkeresztjébe vette a vezetéket. Az amerikaiak kezdettől fogva támadták a Déli Áramlatot, mondván hogy a vezeték nem hozna új gázforrást a kelet-közép-európai térségbe, ezzel szemben viszont jó eszközt adna az oroszok kezébe a térségbeli érdekérvényesítésükhöz.
Az elmúlt időszakban egyre inkább érezni lehetett, hogy a projekt őrlődik az egymással ismét szembefeszülő Nyugat és Oroszország között, és hogy európai részről fogy a levegő a projekt körül. Ennek egyik leginkább kézzelfogható példája az olaszok lassú elfordulása volt a Déli Áramlattól. A Gazprommal közismerten jó kapcsolatokat ápoló Eni olajvállalat kezdett el nemrég arról tájékoztatni, hogy az egyébként résztulajdonukban lévő projekttől a költségek felfutása miatt elfordulhatnak. Az olasz ipari miniszter nem sokkal később szintén olyan nyilatkozatot tett, ami szerint a Déli Áramlat már nem prioritás az országa számára.
Változó orosz álláspont
Putyin és a Gazprom tegnapi bejelentése mindenképpen meglepetés-erővel bírt, hiszen az oroszok az elmúlt években nagyon komoly erőforrásokat biztosítottak a Déli Áramlat számára. Oroszországban már korábban megindultak az építési munkálatok, és számos a vezeték építéséhez szükséges eszközt beszereztek már. A megváltozott helyzetet alapvetően háromféleképpen lehet értékelni:
a bejelentés azt jelenti, hogy az oroszok feladták, “megtörtek" a szankciók nyomása alatt és feladták az egyik stratégiai projektjüket Kelet-Európában.
az oroszok példát akarnak statuálni, és megkísérlik destabilizálni az EU-t azzal, hogy egyes tagállamokat megpróbálnak az Európai Bizottsággal szembefordítani, miközben azt hangsúlyozzák, hogy az így elszenvedett károkért egyedül Brüsszel a hibás.
Moszkva megkísérli megkerülni Brüsszelt az Ukrajnával kapcsolatos politikája érvényesítése érdekében.
Persze a különböző megközelítéseket keverni is lehet egymással, hiszen logikailag nem zárják ki egymást, és együtt is igazak lehetnek.
Oroszország az elmúlt hónapokban egyre többet foglalkozott az alternatív célpiacok kiépítésével annak érdekében, hogy csökkentse Európai kitettségét és diverzifikálni tudja értékesítési portfólióját. Az elmúlt időszakban két jelentős, már hosszú évek óta húzódó kínai projektre is sikerült pontot tenni, ami jól jelzi, hogy Moszkva a korábbiaknál jobban törekszik a saját “keleti stratégiájának" a megvalósítására. Ezek a projektek egyébként szintén dollár tízmilliárdokat igényelnek, így a mostani bejelentés meglepetésértékét árnyalja, hogy többen már ekkor pedzegették annak lehetőségét, hogy Moszkvának vélhetően nem lesz pénze az európai és kínai projektek párhuzamos finanszírozására. Márpedig ez a finanszírozás a nyugati szankciók által jelentősen megdrágult.
Nem vész el, csak átalakul?
A tegnapi bejelentést, amely szerint a Déli Áramlatnak “vége", úgy is lehet értelmezni, hogy a Déli Áramlatot eltérítették, vagyis a bolgár partok helyett Törökországban fog szárazföldet érni. A megadott kapacitásérték megegyezik, a kezdőpont megegyezik, ami arra vezethető vissza, hogy az eszközök egy részét már beszerezték a projekthez. A tengeri szakasz tehát nem vész el, csak átalakul. A tegnapi bejelentéssel kapcsolatban a főkérdés inkább az, hogy a török-görög határról hova és hogy indul majd az odaérkező évi kb. 50 milliárd köbméter földgáz. Amennyiben az EU-ban marad, és erre azért jó esély van, akkor az “eltérített Déli Áramlat" is közvetetten segíti azt a - vélt - orosz célkitűzést, hogy Ukrajna jelenlegi gáztranzitszerepét meggyengítsék. Az éves szinten kb. 80 milliárd köbméteres ukrán tranzitból például a törököknek szánt 12-14 milliárd köbméter már biztosan kiesne majd.
Az új terv kapcsán egyébként megjegyezendő, hogy a korábban már tárgyalt, évi 10 milliárd köbméter azeri gázt Európába juttató TAP-vezetéket is vélhetően “keresztezi" majd valahol az új orosz vezeték.

Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
És akkor mi lesz velünk?
A döntés azt jelenti, hogy hazánknak nem lesz hozzáférése egy új, Ukrajnát elkerülő tranzitvezetékhez, így innentől a főkérdést úgy lehet megfogalmazni, hogy milyen közvetett lehetőségeink lesznek majd az alternatív orosz vezeték eléréséhez, illetve hogy milyen egyéb gázforrást tudunk becsatolni a hazai ellátásba. Ez utóbbi kérdések különösen felértékelődhetnek akkor, ha Oroszországnak az “eltérített vezeték" által sikerül érdemben csökkentenie az ukrán tranzit súlyát a saját értékesítési portfóliójában.
A hazai politikai vezetés számára mindenképpen kellemetlen a mostani bejelentés, hiszen nemzetközi szinten meglehetősen sok konfrontációt vállaltak fel a magyar kormány képviselői és maga a miniszterelnök is annak érdekében, hogy az orosz vezetékprojekt ügyét előremozdítsák az EU-ban. Úgy tűnik, hogy ezeket a csatákat hiába vívták. Ezzel összefüggésben persze esély adódik arra, hogy normalizálódjon a kapcsolatunk a nyugati szövetségeinkkel, bár könnyen lehet, hogy mivel az orosz fél döntése hozta a változást a fennálló helyzetben, így az “orosz bélyeget" továbbra is magunkon viseljük majd a szemükben.
(portfolio)
Bal-Rad komm: “És akkor mi lesz velünk?"
Hát feleim! - Orbán eljátszotta Magyarország utolsó sanszát! A pávatánc keleti sasszéja botlósra sikeredett. Magyarán: a Kremlben nem hülyegyerekek ücsörögnek. Oroszország belátta: ami nem megy - nem kell erőltetni! Nyilvánvaló, hogy “Paks II" ezek után szintén satírozva lesz! Csupán idő kérdése a dolog!
Jöhet MAJD a méregdrága amerikai palagáz! Cseppfolyósítva! Persze ez csak a dolog gazdasági része. A politikai az keményebb lesz! Nekünk!


https://balrad.wordpress.com/2014/12/02/gaz-van-viktor-de-meg-nagyobb-lesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felesleges volt a nyálhabzás Putyin slicce körül
  2014-12-02 21:06:02, kedd
 
  2014.12.02. 10:02
Felesleges volt a nyálhabzás Putyin slicce körül


Ezekkel a medvékkel az a baj, hogy nem rendelkeznek ütemérzékkel. Csak néznek ki a nagy buta fejükből, brummognak maguk elé ostobán, és nem érzik mikor vannak a fontos pillanatok. Nem figyelik, hogy Vona Nyuszi éppen leküzdi magában a halkan még berzenkedő énjét, és leteszi a hűségesküt nem ám akárhol, egyenest a Nagy Büdösben. Az európai felszopósrácok nem túl népes tábora bővült egy önkéntes taggal, az meg a személyes pech kategóriába tartozik, hogy nagyjából egy félórája maradt kiélvezni a helyzetet.

Aztán jött Cáratyuska és bejelentette: Nem lesz Déli Áramlat. Oszt jónapot.

Orbánnak legalább annyi jutott, hogy a szövetségeseket hátba szúró hintapolitika-pornót volt ideje kiélvezni: legalább hírhedtté vált tőle, ha már se anyagilag se erkölcsileg nem érte meg. Tudja fene, most úgy látszik a LézerJanó által belengetett kényszerházasságot csak az egyik fél élvezi igazán. putyin1.jpg

Hacsaknem, ugye, mert Seszták Miklós offshore-miniszter éppen most tesz róla, hogy a paksi bővítés átláthatatlan és szabadon elmutyizható legyen. Mi meg csak abban bízhatunk, hogy a "Ne dolgozz vasárnap" című kádéenpé javaslatban lesz tilalom a vasárnapi kokettálásra is. Elvégre legalább a vasárnapi mise után nem kéne semmi olyat tenni áhítattal eltelve, ami átláthatatlanul szégyellni való.

Mi maradt így Orbánnak?

Kihúzhatja magát, igazi jó csatlósként viselkedett mindvégig, Putyin pajti elégedett lehet "kisöccsével." Ő aztán putyini értelemben is szuverén állam szuverén vezetőjeként viselkedett - szemben Bulgáriával és a bolgár kollégával - főleg miután Alexej Miller elmondta neki mit is ért Medves Tesó pontosan ez alatt. Úgy húgyozta le hátulról az EU-s tilalmakat ahogy kell, ezért ha már pénzbeli és energetikai előny nem is, egy elismerő fejbiccentés és medvemosoly kijár neki.

Legalább ennyi jusson.

Mert az orbánhitűeken és az orosz befolyás visszatérését ünneplő fideszkomcsikon kívül mindenkinek világos lesz, Kedves Vezetőnk mekkorát taknyolt valójában. Az "Orbán úgy keni a világpolitikát, mint senki más" imázs oda van, ahogy oda lett a hanyatló nyugatról szóló mesékbe vetett hit is. Annak a bizonyos nyugatnak ugyanis tisztességgel orrba se kellett vernie az elszemtelenedő medvét, sikerült egy orrfricskával - adminisztratív úton - visszazavarni a helyére. A történtek után na ki lesz, aki páriává válik a nyugati társaságban? Igen, az, aki összekente magát medveszarral és ordítva hangoztatta, milyen jó meleg ez a valójában gyógyiszap.

Azt a fürdést, gyökérkefe alatt visítást érdemes lesz nézni amit Viktor levág a közeljövőben, hogy a németek, az amcsik, a lengyelek, a balti népek és Európa úgy általában hajlandó legyen megint emberszámba venni. De a medveszag olyan, mint a lángossütőkből áradó égett olajszag: a bőrbe ivódik és nem illan el egyik napról a másikra nyomtalanul.


http://varanus.blog.hu/2014/12/02/felesleges_volt_a_nyalhabzas_putyin_slicce_koru l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már Lázár tízéves fiának is 120 négyzetméteres budai lakása
  2014-12-02 21:03:14, kedd
 
  Már Lázár tízéves fiának is 120 négyzetméteres budai lakása van


http://212.40.121.142/rtlhirek/hirado/2014/12_december/02/ehir_141202_lazarfia.we bm

propeller.huPropeller ma, 18:59


Nem csak szőlőbirtokos, hanem idén áprilistól már egy 120 négyzetméteres, svábhegyi luxuslakás tulajdonosa is Lázár János tízéves fia - számolt be róla kedd esti Híradójában az RTL Klub.

Lázár a csatornának azt mondta, hitelből és családi összefogással jött össze a vásárlás az egyik legdrágább budai környéken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy januárban új vagyonnyilatkozatot fog leadni, és akkor szerinte minden világossá válik majd, ez is, meg a fiú 20 millióra becsült szőlőbirtokának ügye is.

Lázár János vagyonosodásával részletesebben foglalkozik holnap este az RTL Klub Házon kívül című műsora.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brüsszel hibájából szökhet az egekbe a gáz ára
  2014-12-02 20:58:45, kedd
 
  Brüsszel hibájából szökhet az egekbe a gáz ára
2014.12.01 22:49


Több mint 3 órán át tárgyalt Ankarában Vlagyimir Putyin orosz államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök, - majd Putyin egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Oroszország kivonul a Déli Áramlat projektből, mivel Brüsszel nyomására Bulgária máig nem adta meg a projekt utolsó szakasznak megépítéséhez szükséges engedélyt. "Úgy hisszük, az Európai Bizottság álláspontja kontraproduktív volt. Tény, hogy az Európai Bizottság nem csak segítséget adott a Déli Áramlat megvalósításához, de akadályokat is gördített elé. Nos, ha Európa nem akarja a projekt megvalósítását, az nem lesz megvalósítva." - mondta Putyin.

Hídfő.net.ru | Putyin és Erdogan

Az államfő szerint az orosz gázt átirányítják a világ más régióiba, más projekteken keresztül. "Előtérbe helyezünk más piacokat, és Európa nem kapja meg azt a gázmennyiséget, legalábbis nem Oroszországból."

Putyin alig néhány nappal azt követően jelentette ezt be, hogy összeült a török-orosz kormányközi bizottság, és megtárgyalták az energetikai együttműködések kiterjesztését. Törökország több mint duplájára növeli a megvásárolt orosz gáz mennyiségét a Kék Áramlat projekten keresztül, és a kifizetésekben átáll dollár helyett saját nemzeti valutája és a rubel használatára.

Putyin mai nyilatkozatának szó szerinti közlése amiatt fontos, mert a nyugati média a Déli Áramlat projekt felfüggesztését Moszkva visszavonulásaként értelmezi. Pedig mint Putyin is mondta, "legalábbis nem Oroszországból". Európa ugyanúgy hozzá fog jutni az orosz gázhoz, mint ahogy a Déli Áramlat megépítése esetén is hozzájutott volna. Éppen csak nem annyiért, hanem drágábban, mert nem közvetlen Oroszországból érkező vezetéken keresztül kapja majd, hanem Törökország közbeiktatásával.

Brüsszel tiltakozásával és oroszellenes politikájával annyit ért el, hogy Európában drágább lesz a gáz, Törökország pedig térségi gázhatalom lesz azáltal, hogy megveszi az orosz gázt, amit drágábban el fog adni Európának.

Van azonban egy másik vonatkozása is a Déli Áramlat felfüggesztésének. Az Európai Unió és Washington korábban meg akart valósítani egy alternatív gázprojektet, a Nabuccot, ami a Déli Áramlat nyugati alternatívája lett volna. A Nabucco projekt lényege az lett volna, hogy Washington közel-keleti hídfőállásairól Törökországon át juttatnák el az iráni, azeri, szíriai, stb. gázt Európába, ami így lehetővé tenné, hogy Európa ne az orosz gázt vegye meg, hanem egy katonai erővel fenntartott gazdasági projekten át jusson alternatív forrásokhoz. Törökország azonban 2012-ben kivonult a Nabucco projektből, Ankarában és Isztambulban azóta is zajlanak kisebb-nagyobb felforgatási kísérletek, mivel a nyugati országok azóta nyomást gyakorolnak a török kormányra, hogy a projektet újraindíthassák.

Moszkva most huszárvágással megoldotta a problémát. Nem kell alternatíva a Déli Áramlatra, mert nem épül a Déli Áramlat. Lesz helyette orosz Nabucco, ami a gyakorlatban egy sokszoros kapacitásra kibővített Kék Áramlat. Törökországot pedig lefoglalják az orosz energetikai együttműködések, - Európának innentől esélye nincs arra, hogy a Nabucco projektet újraindítsa, mert Törökország az orosz gázt haszonnal eladhatja Európának, vagyis Törökországnak mától nem érdeke egy sokadik gázprojekt, ami Európát függetlenítheti attól a forrástól, amiből a török állam is profitál.

Európának eddig volt lehetősége arra, hogy közvetlen az orosz gázmezőkről jusson hozzá az olcsó gázhoz. Innentől egy kereskedő-országon keresztül juthatunk hozzá, köszönhetően Brüsszel oroszellenes politikájának.

Mindez bonyolult következményeket vonhat maga után a kelet-európai országokban is. Az Orbán-kormány elkötelezte magát a Déli Áramlat mellett, amit Washington nyomásgyakorlása ellenére is fenntartott. Most két szék közt a pad alá esnek. Ma már csak egy lehetőség van a Déli Áramlat megvalósítására a korábbi tervek szerint: ha a keleti nyitást megkezdő kelet-európai kormányok együttes erővel nekiesnek a bolgár kormánynak, és meggyőzik Bulgáriát arról, hogy adja meg az engedélyeket a Déli Áramlatnak. Akkor se egyértelmű a helyzet, mert Törökország már ígéretet kapott arra, hogy haszonnal eladhatja az európaiaknak azt, ami a ráterhelt költségek nélkül nem kellett nekik.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/01/brusszel-hibajabol-szokhet-az-egekbe-gaz-ara
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
L. Simon gyakorlatilag mindenkit arcon köpött - a kormányát
  2014-12-02 20:55:24, kedd
 
  2014. dec 02.
L. Simon gyakorlatilag mindenkit arcon köpött - a kormányát is
írta: Ficsúrfi

"...a hazai művészettörténet elfelejtkezett rólam
miközben én már párizsban báboztam
iskolát alapítottam
és egy röhögő törpét követtem
akivel szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk
gipszlenyomatokat..."

Részlet L. Simon László, váratlanul kiderült című verséből.

Az idézett író, költő és szerkesztő, volt kulturális atyaúristen, jelenleg a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az ATV Szabad Szemmel című műsorának a vendégeként, igen sok dologról beszélt. Többek között az urizásról, arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek a Budai várba költöztetése "sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni", ezenfelül azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a médiumok egy komoly része, bizony az emberek felbőszítésére apellál.

lsimon.jpg



Fotó: metropol.hu

Nosza.

Minden művészeti ág, teljesen szubjektív dolog: van akit elgondolkodtat, megihlet néhány deka fekália egy fehér vásznon szétkenve és vannak olyanok, akik ezt puszta barbarizmusnak értékelik. Vannak olyanok, akiket megfog L. Simon fent idézett verse és azon felül, hogy egyáltalán nem tetszhet egy másik csoportnak létezhet egy harmadik csoport is, akik szerint ez bizony az emberek felbőszítésére szolgál.

A művészet minden válfaja, óhatatlanul is hasonlatos a médiumokhoz: senki sem kötelezi az olvasókat/nézőket a fogyasztásra. Ha a befogadó úgy gondolja, hogy az adott sajtótermék figyelemmel követése számára hasznos, akkor máris nem lehet emberek direkt hergeléséről hadoválni. Át lehet kapcsolni a tévét, el lehet navigálni az adott honlapról, lapozni lehet az újságban sőt, egyáltalán nem is kell azokat felkeresni vagy megvásárolni.

Ám az, hogy egy közszereplő, az aktuális kormány egyik igen ismert tagja a feljebb már említett felbőszítésről beszéljen, valamint ugyanazon műsorban azt is elmondja, hogy "tartózkodni kell azoktól a dolgoktól, amik joggal idegesítik az embereket", a műsor végén pedig eléggé lazán kijelentse, hogy Orbán Viktor Budai Várba költöztetése egy drága muri lesz, de marhára fog mindenki örülni ennek: az taplóság. Irgalmatlanul nagy bunkóság. Az állampolgárok direkt arcul köpése, egy magát nyilvánvalóan érzékenynek és intelligensnek gondoló embertől.

lsimon.gif

GIF: magyarinfo.blog.hu

És már elnézést a kifejezésért, de ebben az esetben nem csak az olvasó-állampolgárokat, hanem saját magát és a kormányát is remekül annyira arcon csulázta, mint egy veréb tollastul. Az L. Simon által összehordott mondatok felett, bizony nem lehet átsiklani.

Újságíróként leszögezhetem, hogy az érdemesebb - ez is persze szubjektív - médiumoknak a legfontosabb feladatának, az aktuális hatalomnak az ellenőrzésének kellene lennie: minden egyéb másodlagos vagy éppen harmadlagos funkció.

Tehát amennyiben az urak nem szeretnék, hogy a kis lelkük számára felkavaró anyagok készüljenek saját magukról, tessék emberként, az állampolgárok akaratának folyományaként megválasztott és persze leváltható politikusnak maradni, nem egy időben eltévedt, dezorientált, hibbant dzsentrit játszadozni, és persze erről még tanúbizonyságot is tenni.

jano.jpg



Fotó: 444.hu

Az adófizetők pénzéből.

Ha már dzsentrik, akkor gondolatmenetem zárásaként engedjenek meg egy idézetet hazánk egyik legnagyszerűbb írójától, nem mellékesen egykori országgyűlési képviselőtől, Mikszáth Kálmántól.

"...Beteg a társadalom és nem is fog fölgyógyulni egykönnyen. Ez a szomorú való. A nagy rothadás rettentő tragédiája, mint késpengén a lehelet, gyorsan terjed. Mindig újabb és mindig veszedelmesebb szimptómák mutatkoznak. Csalás, hazugság, kétszínűség, hitszegés, elvtagadás vannak napirenden.

És nem tudjuk megfejteni, a politika volt-e oly erkölcstelen s fekélyesítette el a társadalmat vagy megfordítva..."

(Beteg a társadalom - 1880)



Valóban, nem tudjuk megfejteni.

Talán elég, ha még időben elkezdünk gyomlálni.


http://egyenlito.blog.hu/2014/12/02/l_simon_gyakorlatilag_mindenkit_arcon_kopott_ a_kormanyat_is
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Matolcsy alapítványai már ezerrel finanszírozzák az államot
  2014-12-02 17:18:00, kedd
 
 
Matolcsy alapítványai már ezerrel finanszírozzák az államot


kasnyikm
gazdaság
ma 15:33


Közhasznú szervezetek, alapítványok nem megszokott vevői a magyar államadósságnak. Annyira nem, hogy az ő vásárlásaikról konkrétan nincs is külön statisztika, ha valaki rájuk keres az ÁKK honlapján, akkor is csak két említéssel találkozhat.

Ez a két említés épp az utóbbi két hónapban esett meg, amikor előbb 68 milliárd, aztán 11 milliárd forint állampapírt vásároltak.

Ez több, mint a fele a szeptemberben és októberben a mezei állampolgároknak összesen eladott 131 milliárd forintnyi magyar állampapírnak. Sőt, ez az egyébként nagyon gyorsan fúvódó lakossági államkötvénytulajdon teljes idei növekedésének is több mint a tizede.
A rejtélyes jótékony vásárlók

Így nézett ez ki az ÁKK számai alapján:

A grafikonból az is látszik, hogy július óta a nép annyira nem veszi már a neki szánt államkötvényeket, de szerencsére az alapítványok vásárlásai miatt úgy tűnik, hogy minden rendben van. Bár elképzelhető, hogy már korábban is javában vásároltak állampapírokat a rejtélyes non-profit szereplők.

Az ÁKK ugyanis kérdéseinkre adott válaszában elmondta, hogy nyáron átalakították az állampapírok forgalmazását. Korábban kamatozó kincstárjegyet (kkj) bárki vehetett, prémium magyar államkötvényeket (pmák) pedig megkötés nélkül bármilyen magánszemély. Azóta egységesítették a rendszert, ami után a bónusz magyar államkötvényt, kkj-t és pmákot ugyanúgy csak magyar és külföldi magánszemélyek és non-profit szervezetek vehetnek. És csak azóta követik a számokat, tehát csak szeptember óta ismerjük a non-profit szervezetek vásárlásait. (Az ÁKK szerint meg akarták ezzel előzni, hogy nagybefektetők vegyenek kkj-t olyan időszakokban, amikor annak előnyösebbek voltak a hozamai a befektetőknek szánt államkötvényeknél.)

Na de milyen alapítvány vásárolhatja tízmilliárdjával az államkötvényeket, abban az országban, ahol annyira kevés pénz van a civil szférában, hogy egy csomag férfizokni és befőttesgumi elszámolása is hűtlen kezelési vádemelési javaslatot von maga után?

Öt kézenfekvő gyanúsított van: Matolcsy jegybankjának idén létrehozott alapítványai.

A Pallasz Athéné alapítványok összesen már 220 milliárd forint alaptőkét kaptak, hogy olyan értékpapírokat vásároljanak belőle, amilyeneket csak akarnak. Matolcsy György jegybankelnök egyébként a vs.hu-nak adott interjújában arra utalt, hogy a pénz egészét államkötvénybe kell majd tenniük az alapítványoknak, de aztán az alapító okiratokból kiderült, hogy ez nem igaz. Ezzel együtt valószínű, hogy a pénz túlnyomó többségét állampapírokba teszik majd, méghozzá azokba, amelyeken jelentős kamatprémium van. Összesen együttvéve húszmilliárd forintot azért elkölthetnek rögtön az alapítványok a működés megkezdéséhez szükséges kiadásokra.

A Pallasz Athéné alapítványok, melynek kuratóriumi tagjai között az MNB-s és NGM-es vezetőkön kívül kormánypárti képviselők, valamint olyan emberek is feltűnnek, mint Bogár László, Lentner Csaba és a Magyar Banánról ismert Csizmadia Norbert, a következők:

a Matolcsy György vezetésével (és rokona, Szemerey Gabrilla igazgatósága alatt), az Úri utcában működő Pallas Athéné Domus Animae, ami 52 milliárd forinton ül (továbbá a közel kétmilliárdos ingatlanon), és amiből 12 milliárdot simán el is költhet,
a félmilliárdos Kálmán Imre utcai ingatlanban elhelyezett Pallas Athéné Domus Scientiae, 42 milliárdos alaptőkével,
a Pallas Athéné Domus Concordiae, szintén 42 milliárd forintos alaptőkével,
a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, 22 milliárd forintos tőkével, valamint
a kecskeméti Pallas Athéné Domus Mentis, aminek eredeti 12 milliárdos tőkéjét 22 milliárdra emelték, de még nem kapta meg az 1,7 milliárd forintért vásárolt ingatlanját.

Egyszerre több hatalmas trükk

Az öt alapítvány célja névleg az, hogy Matolcsy György gazdaságpolitikai gondolatait terjesszék a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetésének másfélszeresét kitevő alaptőkéjük hozamából. A tőke forrása elvileg a jegybank nyeresége, aminek nagy része szeptember és november között jött be, a devizatartalék egy jelentős részének értékesítésével, amire a devizahitelek forintosítása miatt volt szükség.

De elképzelhető néhány másik motiváció is az alapítványok állampapír-tulajdona mögött. A kormány, amióta hivatalba lépett, szinte mindent annak a gazdaságpolitikai célnak vet alá, hogy növekedjen az államadósság belső tulajdonának aránya. Ennek az az értelme, hogy biztosabbá, kiszámíthatóbbá tegye, és a külföldtől függetlenítse a magyar állam finanszírozását. Így, az alapítványokon keresztül pedig viszonylag egyszerűen lehet többletkeresletet teremteni.

Az alapítványok pedig akár úgy is dönthetnek az év utolsó napján, mint tavaly a Mol: hogy egy napra visszaadják az államnak a kötvényeket. Ezzel - és a kormány készpénzes számlájának leapasztásával, valamint a forintárfolyam várható beállításával - úgy tűnhet majd, mintha néhány tized, vagy néhány egész százalékkal alacsonyabb lenne az államadósság, mint amekkora valójában.

Ami nagyon fontos, mert az Európai Bizottság közben élénk figyelemmel követi, elég gyorsan halad-e az államadósság leépítése. Ha nem megy elég gyorsan, akkor jöhet megint a túlzottdeficit-eljárás, és az EU-s források elzárása, ami egy pillanat alatt növekedési motor nélkül hagyná Magyarországot.

Persze felvetődik a kérdés, hogy miért nem közvetlenül az államadósságot visszafizetésére fordítja az MNB ezt a pénztömeget? Főleg, hogy nem azon érte el a nyereséget a jegybank, hogy jól végezte volna a munkáját, hanem azon, hogy a forint sokkal gyengébb, mint amikor bekerült a pénz a tartalékba. A kézenfekvő válasz talán az, hogy az államadósság-csökkenés látszata így is elérhető, és ráadásul még az alapítványok várhatóan elképesztő méreteket öltő tudományos-hatalmi nyomulásáról sem kell majd lemondani.

Az alapítványok által felvásárolt államkötvények egyébként szépen kontrasztba helyezik Matolcsy György kedvenc porhintését, az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot (aminek számlájára a Pallasz Athéné alapítványok jegybankhoz kötődő vezetői jogi kényszerítő erő nélkül vállalták, hogy átutalják majd a tiszteletdíjukat). Három év alatt ugyanis kevesebb, mint háromszázmillió forintot utaltak át ide azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy jobb, ha a pénzüket az államnak adják, ahelyett, hogy elköltenék. Pedig utóbbival is nő a GDP, tehát csökken a GDP-arányos államadósság. A háromszázmillió forint éppen egy hétszázada annak a pénznek, amivel a Matolcsy-alapítványok a magyar államadósságot finanszírozhatják.


Két további dolgot sem érdemes még elfelejteni.

Az egyik az, hogy május óta senki nem felügyeli az MNB pénzköltéseit. Megszűnt a felügyelőbizottság, az újat pedig a Fidesz frakciójának kellene kijelölnie, ám ezt nem teszik meg. Arra irányuló kérdéseinkre, hogy ennek mi az oka, és mikor változhat meg ez a törvénysértésgyanús állapot, hetek óta nem válaszolnak.

A másik pedig az, hogy a jegybank egyre kreatívabb pénzszórása valójában a forint iránti bizalom alapjait ingatja meg. Minden jel arra mutat, hogy a jegybank az Eiffel-palotát - aminek a legfelső, luxus-prémium szintjét a pletykák szerint maga a jegybankelnök nézte ki magának - a semmiből teremtett pénzből vette meg, tehát kölcsönt adott magának, amiből kifizette az UniCredit hiteléből, offshore cégek által megvalósított luxusiroda piaci érték feletti, mintegy húszmilliárdos vételárát.

Ilyen egyszerű!


http://444.hu/2014/12/02/matolcsy-alapitvanyai-mar-ezerrel-finanszirozzak-az-alla mot/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most a kormány ellen felszólaló tanárnőt találta meg a Hír T
  2014-12-02 16:59:16, kedd
 
 
Most a kormány ellen felszólaló tanárnőt találta meg a Hír Tv
horváthbence


ma 16:03


Újabb fronton támad a Hír Tv az utóbbi idők kormányellenes tüntetői ellen. Most Nagy Emília középiskolai tanárt kereste fel a televízió stábja munkahelyén, egy budapesti középiskolában. Nagy a Közfelháborodás napja nevű tüntetésen szólalt fel november 17-én, három, oktatási kérdéseket képviselő civil szervezet nevében, és többek között arról beszélt, hogy a kormány oktatáspolitikája megbukott.

Nagy egy kollégáinak írt levélben mesélte el, hogy mi történt ma a munkahelyén. Ezt küldte el nekünk is, mert szerinte jelenleg a legjobb amit tehet, ha a nyilvánossághoz fordul, mielőtt bármi megjelenne róla a Hír Tv-ben.
Nagy Emília a novemberi tüntetésen (Marjai János/MTI)Nagy Emília a novemberi tüntetésen (Marjai János/MTI)
220volt.hu - Több mint 110 féle fényképezőgép azonnal, raktárról

Beszámolója szerint a tévés stáb kedden jelent meg a középiskolánál, ahol dolgozik. Az igazgatóhelyettes megpróbálta feltartóztatni őket, mondván, hogy nincs forgatási engedélyük, ami nélkül nem lehet semmit rögzíteni egy iskolában, de a Hír Tv riportere, Juhász Annamária bejutott Nagy irodájába, ahol éppen tucatnyi gyerek nézte át a dolgozatát.

Nagy leírása szerint utána ez a párbeszéd zajlott le közte és a riporter között:

“- Juhász Annamária vagyok a HírTv-től, szeretnénk egy rövid riportot készíteni önnel.
- Van erre engedélyük? Ez itt egy állami fenntartású iskola.
- És ha magánemberként kérdeznének?
- Miért kérdeznének engem magánemberként, hiszen nyilván nem magánemberi mivoltomban találtak rám, hanem a fellépésem miatt, amit nem mint magánember tettem, hanem 3 szervezet nevében léptem a színre.
- És mint magánember nem nyilatkozna?
- Jól értettem, hogy a HírTv-től jöttek?
- Igen.
- Akkor semmiképpen sem.
- Miért?
-Egyrészt azért, mert már mindenki tudja, aki szeretné, hogy a nyilatkozatok tartalmát éppen ellenkezőjére fordítják (itt a riporternő gúnyosan mosolygott), másrészt azért, mert ha csak azt tapasztalom, amit most önökből látok, akkor az jut eszembe, hogy - bár nem értek a sajtóetikához - az önök fellépése súlyosan beleütközik a sajtóetikába.
De ilyen nehéz időkben, hogy ne hivatkozzam sajtóetikára, számomra még súlyosabb, hogy pl. ön hogy tudja összeegyeztetni ezt az egészet saját emberi méltóságával? Hol van az emberi morál?
- Szóval nem?
- Semmiképpen sem."

Ezután távoztak az iskolából. Péntek délután Nagyot már keresték az iskolából, mondván, hogy a Hír Tv valami információhoz jutott személyével kapcsolatban, és azt szeretnék ellenőrizni az igazgatónál. Az igazgató ekkor már nem volt benn, ezután kerülhetett sor a keddi jelenetre.

Nem sokkal a Hír Tv stábjának távozása után érkezett meg az iskolába egy megkeresés, amit a Hír Tv küldött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ központi sajtóosztályának, és az ekkor jutott el az iskolához. Ebben engedélyt kértek interjúhoz Nagy Emiliával és az igazgatóval, mert úgy tudják, Nagy ellen vádat emeltek egy csalási ügyben.

Nagy elmondta, hogy soha nem emeltek ellene vádat semmilyen hasonló ügyben, ezért fogalma sincs arról, mit talált róla a Hír Tv.


http://444.hu/2014/12/02/most-a-kormany-felszolalo-tanarnot-talalta-meg-a-hir-tv/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tömeges elbocsátás jöhet a dohányiparban
  2014-12-02 16:37:11, kedd
 
  Tömeges elbocsátás jöhet a dohányiparban

Hír24

2014. december 02. 12:10




A szakszervezet kéri a honatyákat, hogy ne szavazzák meg az állami trafikellátó bevezetését, mert amiatt több mint ezer munkahely szűnhet meg. Mi lesz a megélhetéssel, a családokkal? - kérdik.


Vége lehet

A dohánygyárak uralmának

A dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvénytervezet megszavazása esetén tömeges elbocsátásokra lehet számítani a dohányiparban, hiszen a dohányvállalatok saját értékesítési hálózatában foglalkoztatott dolgozóinak munkája feleslegessé válik az állami trafikellátó felállításával.

A létszámleépítések több mint ezer foglalkoztatottat érintenének, és jelentős kihatással lennének azok családjainak megélhetésére is - hívja fel a figyelmet a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviseleti testület értetlenül áll egy olyan törvényjavaslat előtt, mely nyíltan szembemegy a kormány fő céljaival: a munkahelymegőrzéssel és a családok támogatásával.

Jóval kevesebb emberre lesz szükség

Magas létszámleépítés várható a dohánygyárak értékesítési rendszerében, tekintve, hogy azok működése szükségszerűtlenné válik, ha egy állami nagykereskedőtől vásárolhatnának csak árut a trafikok a jövőben. A dohányvállalatoknak kvázi minden értékesítési hálózatban dolgozót el kellene bocsátani, mely hozzávetőlegesen jóval több mint ezer főt jelenthet.

A helyzetre az sem jelentene megoldást, ha a központi elosztó gondoskodna az emberek továbbfoglalkoztatásáról, hiszen az új rendszer előrendeléses alapon venné fel a dohányboltok megrendeléseit, így annak működtetésére jelentősen kevesebb emberre lesz szükség.
Aggódnak a dolgozók

,,Naponta kapunk aggódó telefonhívásokat. Az iparág munkavállalói már hosszú ideje élnek teljes bizonytalanságban. A trafikrendszer bevezetésével már megtapasztalták kitettségüket, átélték, hogy a munkájuk egyik napról a másikra teljesen feleslegessé válhat, a központi ellátórendszer megvalósítása esetén pedig most még nagyobb kitettséget éreznek. Több olyan családot is ismerek, ahol mindkét kereső az iparágban dolgozik. Velük mi lesz, rájuk ki gondol?" - fogalmazott Mikó Lajosné, a szakszervezet elnöke.

A szakszervezet becslései szerint jelenleg több mint 2000 fő az iparági dolgozók száma, és a központi dohányelosztó felállítása mindebből hozzávetőlegesen 1200 fő állását érintheti, hiszen figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a területi értékesítésben dolgozók munkáját jelentős raktározási és irodai asszisztencia támogatja, így a trafikellátó következtében az ő tevékenységük is feleslegessé válhat.
Több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe

,,A dohánygyárak az évek során jól működő rendszert fejlesztettek ki termékeik értékesítésére, kiszállítására, és a dolgozóknak törvényesen bejelentett munkahelyet biztosítanak. Ezek elveszítése egyet jelent azzal, hogy nemcsak a dolgozók kerülnének nehéz helyzetbe, de a biztos havi jövedelmek elveszítésével a családjaik is kárát szenvednék. Négytagú családokkal számolva mindez több ezer ember megélhetését nehezítheti meg jelentősen a mai, egyébként sem könnyű megélhetési viszonyok mellett - tette hozzá a szakszervezet elnöke".

A szakszervezet nem érti, hogy ha a kormány kiemelt szándékai közé tartozik a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés, valamint a családok támogatása, akkor miért tárgyal az Országgyűlés egy olyan javaslatról, amely mindezzel teljességgel szembemegy és munkahelyek megszűnését okozza. A szakszervezet ezúton kéri a honatyákat, hogy ne álljanak a törvényjavaslat mellé, és ne szavazzanak több ezer munkavállaló elbocsátása mellett.
A dohányiparra is

Új sarcot vet ki a kormány

A pluszsarc is betehet

Az érdekvédelmi testület hozzátette, hogy a dohányvállalatoknál bevezetni kívánt egészségügyi hozzájárulás még tovább súlyosbíthat a munkavállalók helyzetén, hiszen a különadó következtében a vállalatok további költségcsökkentő intézkedésekre kényszerülhetnek, melynek szintén kihatása lehet a munkavállalókra is, akár a juttatások megvonása, a bérek befagyasztása vagy akár további elbocsátások formájában.

A két törvényjavaslat együttes hatására valószínűleg túlburjánzana a feketepiac, veszélyeztetve a trafikok jövedelmezőségét is.

A szakszervezet a múlt héten egy hivatalos levél kíséretében juttatta el a döntéshozókhoz a több mint ötezer dolgozó aláírását tartalmazó petícióját a tervezett törvényjavaslat ellen, mivel azonban félelmeik csak limitáltan találtak érdemi meghallgatásra, tovább folytatják jogaik érvényesítését és mindent el fognak követni annak érdekében, hogy megőrizzék munkahelyeiket. Szükségük van az állásaikra, hogy családjaik megélhetését biztosítsák.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/12/02/tomeges-elbocsatas-johet-a-dohanyiparban/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 532 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 7231
  • e Hónap: 10976
  • e Év: 164472
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.