|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014-12-28 23:44:06, vasárnap
|
|
|
Szilveszteri és újévi babonás ételek
Modern életvitelünkben eléggé háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.
Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.
Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi
Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt.
A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.
Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról
A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.
Káposzta, a zöldhasú :)
A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet - hajlott háttal járó kort - jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.
A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.
A tartalmas lencseleves vagy lencsefőzelék nélkül nem múlhat el az év első napja!
Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és - formáját tekintve kis jó szándékkal - a rizs is ebbe a csoportba tartozik.
Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.
Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek
Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.
A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.
Az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.
Sok vidéken a fánk is kötelező Szilveszterkor
A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.
A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.
Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.
Szerencsehozó malacka, ebből vegetáriánusok is ehetnek :)
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-12-28 23:34:10, vasárnap
|
|
|
Gombás-babos rizottó
Hozzávalók:
1 db gombakonzerv (170 g) leszűrve, felcsíkozva
1 db vörösbab konzerv (netto 240 gr) leszűrve
1 db kisebb vöröshagyma reszelve
5+3 db gömbölyded fokhagymagerezd áttörve
25 dkg rizs (vagy 2 db tasakos)
2-3 evőkanál olíva- vagy étolaj
1 db közepes babérlevél
1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál majoranna
só
őrölt bors
2 teáskanál Erős Pista
Elkészítés:
Fűszeres legyen, most éppen hús sem kell bele döntéssel előkészít a hozzávalókat, a gomba, bab levét sem önt ki.
A rizst sózott, három fokhagymával és a bab levével dúsított, hangulatos színű, felforralt, lemeózott vízben fedő alatt, itt-ott megkeverve ízlés szerinti állagúra puhít, leszűr, levét félre.
Hadra fog egy kézreálló fakanalat, a 3 literes piros lábaskában a vöröshagymát kissé színre kapat az olajon. Beletör az öt fokhagymust, átforgat, élvezettel beleszippant vagy háromszor, és felenged a gomba levével. Bele az őrölt paprika, a bors, a majoranna, felforral, utánsóz, ha kell. Bele a gomba, fedő alatt takarékon, a levét a rizs főzővizével, kis adagokban pótolgat. Amíg a gombus fődögél, iszik egy-két jólesőt.
A már puha gombához párosít a leszűrt babot (micsoda hibrid lesz ez kéremszépen!), bele a Pisti, átforgat, fedő alatt, takarékon, párszor megkeverve 5-6 perc. Amikor a bab már gombolgatja kifelé a köpönyegét (aha, összejöttek), fedő le, meóz, utánízesít, sűrűbb, szaftos állagig kevergetve, gardedámilag strázsál fölötte-mellette.
Ha kész, hosszabb ágú villával óvatosan, apránként belekever a rizst, meóz, lángelosztó szitán, mérsékeltre véve összeforrósít, majd ecetes gyöngyhagyma vagy vegyes savanyúság, uborkasaláta, stb. díszkíséretében tálal a kopog már a szemem című táblát kitűző éhezőknek.
Megjegyzés:
Na, kivételesen néztem, 105 perc alatt alkottam meg. Számunkra nagyon aromás-fűszeres ízletesre sikeredett ezen a borongós, szürke, viszont itt az első hó címkéjű szombaton. Naívan azt hittem, hogy elsokalltam a mennyiséget, nem számoltam repetával. Volt. Remélem, nálatok is beválik.
A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-12-28 23:33:03, vasárnap
|
|
|
Gesztenyepüré házilag
Hozzávalók:
30 dkg főtt gesztenye, héjától megtisztítva
6,5 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
1 eúd vanília vagy 3 kávéskanál vaníliakivonat
opcionálisan: 1 evőkanál rum
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
2 kávéskanál porcukor
opcionálisan: 8 szem málna
Elkészítés:
Főzzük meg a gesztenyéket kétszer annyi térfogatú vízben, mint maga a gesztenye. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a külső héját. Szedjük le a barna belső hártyákat is a gesztenyékről. Őröljük nagyon apróra a háztartási robotgép késes darálójával. A kristálycukrot keverjük össze a vízzel egy edényben, melegítsük lassan addig, amíg a cukor elolvad, és egyenletes szirupot kapunk. Vegyük le az edényt a tűzről, öntsük bele a gesztenyedarálékot, keverjük jól össze. Vájjuk ki a vaníliarúd belsejéből a finom, illatos magokat. (Ha van vanília kivonat, az is megfelelő.) Adjuk hozzá a masszához. Ha van otthon, 1 evőkanál rumot is belekeverhetünk. Ha kihűlt, nyomjuk át krumplinyomón 4 süteményes tányérra, a gesztenyehalmok szélét díszítsük tejszínhabbal, a tejszínhabra még nyomhatunk egy-egy szem málnát.
Megjegyzés:
A receptet Mary Kucsma küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-12-28 23:31:56, vasárnap
|
|
|
Fehérboros-csirkemájas rizottó
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
25 dkg csirkemell
só
bors
petrezselyem
1 kisebb fej hagyma
Vénusz olaj
1 dl fehérbor
25 dkg rizottó rizs
Elkészítés:
A hagymát megtisztítás után apróra szeljük, az étolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra szelt csirkemájat és a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, átpirítjuk, majd felöntjük a borral.
Ha rizs felszívta a bort, forró vízzel vagy alaplével folyamatosan felöntögetjük, de egyszerre mindig csak kevés folyadékot adunk hozzá.
Ha a rizs puha, megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk. Reszelt sajttal megszórhatjuk.
Megjegyzés:
A receptet dr Fodorné Maros Szilvia küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-28 23:30:17, vasárnap
|
|
|
Póréhagymás paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
5 dkg húsos füstölt szalonna
3 dkg vaj
1 l paradicsomlé
2 erőleveskocka
1 dl tej
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
1 dl tejszín
10 dkg főtt rizs
Elkészítés:
A hagymát, a póréhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Ezután apró kockára vágjuk a szalonnát.
A felforrósítjuk a vajat, egyszerre beletesszük a hagymát, a póréhagymát, a szalonnát, és kevergetve megpirítjuk. Felöntjük a paradicsomlével, majd kevés vízzel hígítjuk. Beletesszük a két erőleveskockát, megszórjuk kevés fekete borssal, sóval, majd lefedve felforraljuk, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Közben a tejet simára keverjük a liszttel, besűrítjük vele a levest, és újra felforraljuk. A tejszínben alaposan kikeverjük a tojássárgákat. A levest levesszük a tűzről, beleöntjük a tojásos tejszínt, hozzáadjuk az előfőzött rizst, összekeverjük, és forrón tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 370 kcal
Megjegyzés:
Fotók: Kerekes
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-12-28 23:25:00, vasárnap
|
|
|
Ma reggel 6 órakor felébredtem, kinéztem az ablakon,
a beharangozott hónak nyoma sem volt. Visszafeküdtem
a jó meleg ágyikóba, s kilenc felé felébredve tapasztaltam,
hogy minden fehér lepelbe öltözött. Egész nap és jelenleg is,
hol nagyobb, hol kisebb intenzitással esik a hó.
Az egész nap fújó szél pedig hordja a havat.
Fotó: Ober71
Hólapátolás után jól jön egy kis forralt bor:
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 317
- e Hét: 2062
- e Hónap: 10328
- e Év: 126981
|
|
|