Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2014-12-28 23:57:03, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Szilveszteri és újévi babonás ételek
  2014-12-28 23:44:06, vasárnap
 
  Szilveszteri és újévi babonás ételek

Modern életvitelünkben eléggé háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.

Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.





Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt.

A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.





Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról

A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.





Káposzta, a zöldhasú :)

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet - hajlott háttal járó kort - jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.





A tartalmas lencseleves vagy lencsefőzelék nélkül nem múlhat el az év első napja!

Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és - formáját tekintve kis jó szándékkal - a rizs is ebbe a csoportba tartozik.

Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.





Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.

Az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.





Sok vidéken a fánk is kötelező Szilveszterkor

A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.





Szerencsehozó malacka, ebből vegetáriánusok is ehetnek :)

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gombás-babos rizottó
  2014-12-28 23:34:10, vasárnap
 
  Gombás-babos rizottó

Hozzávalók:

1 db gombakonzerv (170 g) leszűrve, felcsíkozva
1 db vörösbab konzerv (netto 240 gr) leszűrve
1 db kisebb vöröshagyma reszelve
5+3 db gömbölyded fokhagymagerezd áttörve
25 dkg rizs (vagy 2 db tasakos)
2-3 evőkanál olíva- vagy étolaj
1 db közepes babérlevél
1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál majoranna

őrölt bors
2 teáskanál Erős Pista

Elkészítés:

Fűszeres legyen, most éppen hús sem kell bele döntéssel előkészít a hozzávalókat, a gomba, bab levét sem önt ki.

A rizst sózott, három fokhagymával és a bab levével dúsított, hangulatos színű, felforralt, lemeózott vízben fedő alatt, itt-ott megkeverve ízlés szerinti állagúra puhít, leszűr, levét félre.

Hadra fog egy kézreálló fakanalat, a 3 literes piros lábaskában a vöröshagymát kissé színre kapat az olajon. Beletör az öt fokhagymust, átforgat, élvezettel beleszippant vagy háromszor, és felenged a gomba levével. Bele az őrölt paprika, a bors, a majoranna, felforral, utánsóz, ha kell. Bele a gomba, fedő alatt takarékon, a levét a rizs főzővizével, kis adagokban pótolgat. Amíg a gombus fődögél, iszik egy-két jólesőt.

A már puha gombához párosít a leszűrt babot (micsoda hibrid lesz ez kéremszépen!), bele a Pisti, átforgat, fedő alatt, takarékon, párszor megkeverve 5-6 perc. Amikor a bab már gombolgatja kifelé a köpönyegét (aha, összejöttek), fedő le, meóz, utánízesít, sűrűbb, szaftos állagig kevergetve, gardedámilag strázsál fölötte-mellette.

Ha kész, hosszabb ágú villával óvatosan, apránként belekever a rizst, meóz, lángelosztó szitán, mérsékeltre véve összeforrósít, majd ecetes gyöngyhagyma vagy vegyes savanyúság, uborkasaláta, stb. díszkíséretében tálal a kopog már a szemem című táblát kitűző éhezőknek.

Megjegyzés:

Na, kivételesen néztem, 105 perc alatt alkottam meg. Számunkra nagyon aromás-fűszeres ízletesre sikeredett ezen a borongós, szürke, viszont itt az első hó címkéjű szombaton. Naívan azt hittem, hogy elsokalltam a mennyiséget, nem számoltam repetával. Volt. Remélem, nálatok is beválik.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gesztenyepüré házilag
  2014-12-28 23:33:03, vasárnap
 
  Gesztenyepüré házilag

Hozzávalók:

30 dkg főtt gesztenye, héjától megtisztítva
6,5 dkg kristálycukor
0,5 dl víz
1 eúd vanília vagy 3 kávéskanál vaníliakivonat
opcionálisan: 1 evőkanál rum
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
2 kávéskanál porcukor
opcionálisan: 8 szem málna

Elkészítés:

Főzzük meg a gesztenyéket kétszer annyi térfogatú vízben, mint maga a gesztenye. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a külső héját. Szedjük le a barna belső hártyákat is a gesztenyékről. Őröljük nagyon apróra a háztartási robotgép késes darálójával. A kristálycukrot keverjük össze a vízzel egy edényben, melegítsük lassan addig, amíg a cukor elolvad, és egyenletes szirupot kapunk. Vegyük le az edényt a tűzről, öntsük bele a gesztenyedarálékot, keverjük jól össze. Vájjuk ki a vaníliarúd belsejéből a finom, illatos magokat. (Ha van vanília kivonat, az is megfelelő.) Adjuk hozzá a masszához. Ha van otthon, 1 evőkanál rumot is belekeverhetünk. Ha kihűlt, nyomjuk át krumplinyomón 4 süteményes tányérra, a gesztenyehalmok szélét díszítsük tejszínhabbal, a tejszínhabra még nyomhatunk egy-egy szem málnát.

Megjegyzés:

A receptet Mary Kucsma küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fehérboros-csirkemájas rizottó
  2014-12-28 23:31:56, vasárnap
 
  Fehérboros-csirkemájas rizottó

Hozzávalók:

25 dkg csirkemáj
25 dkg csirkemell

bors
petrezselyem
1 kisebb fej hagyma
Vénusz olaj
1 dl fehérbor
25 dkg rizottó rizs

Elkészítés:

A hagymát megtisztítás után apróra szeljük, az étolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra szelt csirkemájat és a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, átpirítjuk, majd felöntjük a borral.

Ha rizs felszívta a bort, forró vízzel vagy alaplével folyamatosan felöntögetjük, de egyszerre mindig csak kevés folyadékot adunk hozzá.

Ha a rizs puha, megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk. Reszelt sajttal megszórhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet dr Fodorné Maros Szilvia küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Póréhagymás paradicsomleves
  2014-12-28 23:30:17, vasárnap
 
  Póréhagymás paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
5 dkg húsos füstölt szalonna
3 dkg vaj
1 l paradicsomlé
2 erőleveskocka
1 dl tej
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
1 dl tejszín
10 dkg főtt rizs

Elkészítés:

A hagymát, a póréhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Ezután apró kockára vágjuk a szalonnát.

A felforrósítjuk a vajat, egyszerre beletesszük a hagymát, a póréhagymát, a szalonnát, és kevergetve megpirítjuk. Felöntjük a paradicsomlével, majd kevés vízzel hígítjuk. Beletesszük a két erőleveskockát, megszórjuk kevés fekete borssal, sóval, majd lefedve felforraljuk, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Közben a tejet simára keverjük a liszttel, besűrítjük vele a levest, és újra felforraljuk. A tejszínben alaposan kikeverjük a tojássárgákat. A levest levesszük a tűzről, beleöntjük a tojásos tejszínt, hozzáadjuk az előfőzött rizst, összekeverjük, és forrón tálaljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 370 kcal

Megjegyzés:

Fotók: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szakad a hó
  2014-12-28 23:25:00, vasárnap
 
  Ma reggel 6 órakor felébredtem, kinéztem az ablakon,
a beharangozott hónak nyoma sem volt. Visszafeküdtem
a jó meleg ágyikóba, s kilenc felé felébredve tapasztaltam,
hogy minden fehér lepelbe öltözött. Egész nap és jelenleg is,
hol nagyobb, hol kisebb intenzitással esik a hó.
Az egész nap fújó szél pedig hordja a havat.




Fotó: Ober71

Hólapátolás után jól jön egy kis forralt bor:




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.