|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014-12-05 23:30:06, péntek
|
|
|
Mikulás ajándéka
Az én Mikulásom puttonyából az alábbi csomagocskákat választhatjátok:
odaadás, egészség, barátság, boldogság, szeretet, kedvesség, egymás segítése, békesség.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2014-12-05 23:23:47, péntek
|
|
|
Mikulás
Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.
A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.
Szent Miklós
Szent Miklós (mozaik, Villach-Beljak).
legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.
Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
|
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:45:55, péntek
|
|
|
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
20 dkg liszt
1 tojássárgája
pár bazsalikomlevél
1 kis csokor petrezselyem
6-8 levél zsálya
só
bors
szerencsendió
10 dkg vaj
parmezán
Elkészítés:
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük.
Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva (töröljük szárazra, hogy ne kerüljön nedvesség a tésztába!), sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de ha nagyon sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta.
Egy nagy lábosban vizet teszünk fel forrni. Mindtha nudlit csinálnánk, több rudat sodrunk úgy, hogy sok liszt legyen alatta, mert a tészta - ahogy írtam - nagyon lágy, ezért ragadós. A rudakat késsel kisebb darabokra vágjuk, a kezünk között gnocchi méretűre és formájúra sodorjuk. (Ha van türelmünk, egy villa hátán is megsodorhatjuk, így kerülnek rá azok a kis mélyedések, amik a bolti gnocchin vannak). Ezeket is jól meglisztezzük, nehogy elázzanak.
Ha a víz forrni kezd, sót teszünk bele, és kis adagokban kifőzzük a gnocchit. (Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedhetjük is ki.)
Egy nagy serpenyőben megfuttatjuk a vajat, rádobjuk a zsályát (esetleg ebbe is tehetünk bazsalikomot vagy más zöldfűszert, amit szeretünk), és erre szedjük ki a gnocchikat, majd kicsit átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, lehet sózni, borsozni is.
Tálaláskor megszórjuk parmezánnal.
Megjegyzés:
Nem könnyű recept, de nagyon más, mint a boltban vett gnocchi. Sajnos sok múlik azon is, mekkora a sütőtök nedvességtartalma, mert, ha nagy, sok liszt kell(ene) hozzá, amitől a gnocchi viszont olyan lesz, mint a kő. Ugyanezért kell mindent szárazan beletenni, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát is alaposan lisztezni. Sajt helyett finom pestóval is, vagy bármilyen más szósszal.
A receptet Kata, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:43:26, péntek
|
|
|
Sajtos-szalonnás burgonyaszendvics
Hozzávalók:
2 személynek:
3 db kb. 10 cm-es burgonya
só
bors
kakukkfű
6 szelet sajt
6 szelet bacon
1 kis pohár tejföl
Elkészítés:
A burgonyákat héjastól sós vízben félig megfőzzük (kb. 20 perc), lehűtjük és megpucoljuk őket.
Kettévágjuk, a burgonyafeleket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Mindegyikre 1-1 nagy szelet sajtot teszünk és 1-1 baconszelettel betekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült, tányérra tesszük, és tejfölt csurgatunk köréjük, amibe mártogatni lehet.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kismaccs1 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:41:02, péntek
|
|
|
Csokis szőlőbonbon
Hozzávalók:
érett szőlő (nagyszemű, édes, muskotályos, mag nélküli lenne ideális)
5 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg étcsoki
csepp alkohol ízlés szerint (el is hagyható)
Elkészítés:
Az ép, hibátlan szőlőszemeket kiválogat, megmos, alaposan leszárít. Előkészít két fakanálkát, előkap 2 db kisebb és 1 db nagyobb serpenyőt/lábaskát.
Az egyik kis aranyosba bele a vaj, lángelosztón mérsékelt tűzre. A másik kicsibe gyors iramban beletördel a csokit, a nagyobb serpenyőbe ujjnyi víz, tűzre, ráhelyez a csokis edénykét (a víz ne érje az alját), lefed, felforral alatta a vizet, majd takarék.
Közben felolvad a vaj, kevergetve a habja fogytáig süt. Amikor már átlátszó, de még nem barnul (ha igen, akkor sikeresen túlsütöttük, más lesz az íze), levesz a tűzről.
A csokit megszemlél, a másik főzőkanállal keverget teljes olvadásig, egyneműre.
Amikor mindkét akció sikeres, a vajat apránként összekever az olvadt, csomómentes csokival (emeletes rendszer marad), bele a kevés alkohol, nem túlhígítani. A nyomok eltüntetése érdekében a többit közben megiszogat. Gázt le, hagy hűlni kézmelegre.
Ezalatt nagyobb rajztáblát, kisebb gyúródeszkát a tűzhely mellé, lefed alufóliával. Kis kezet alaposan megmos, a csokiba belemártogat a száraz szőlőszemeket, rárakosgat a fóliára, ne érjen össze. Ha a csokimáz kihűlve csomósodna, gázt begyújt alatta, újra folyós lesz. Amikor a máz hamarosan megszilárdul a szőlőszemeken (megérintve nem ragad, tapad), porcelántálba rakosgat és meózás után a hűtőbe irányít.
1/2-1 óra múltával, érezni fogod mikortól, folyamatosan vámolható, ha marad, másnap is jó.
Megjegyzés:
A reci jópár éves, az eredetét már elfelejtettem (hiába, az aggkor), minden friss szőlőérés idején napirenden van nálunk. A szőlőmagok miatt cseppet macerás, de nekünk pl. megéri. A megkínáltak közül sokan szerették, volt akinek nem jött be, szabadon lehet választani, de kóstolás nélkül nem lehet eldönteni ezen fajsúlyos kérdést.
A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:37:58, péntek
|
|
|
Egri káposztás jérce
Hozzávalók:
(4 személyre):
1 kg-os jérce
1 nagy vöröshagyma
1 dkg pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
késhegynyi köménymag
só
75 dkg savanyú káposzta
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
A jércét megtisztítjuk, feldaraboljuk, a megtisztított, finomra vágott hagymát felhevített olajban aranysárgára pirítjuk, gyorsan elkeverjük benne a paprikát, s hozzáadjuk a jércedarabokat. Rövid ideig együtt pörköljük, majd kevés vizet adva alá, megkevergetve, újra kevés vizet hozzáöntve fedő alatt pároljuk. Közben beletesszük a sót, és a megtisztított, köménymaggal összevagdalt fokhagymát is. Amikor a hús félig megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a jól megmosott, kifacsart káposztát, jól összekeverjük a hússal, s kevés vizet (vagy csontlevet) öntünk rá. Fedő alatt meg-megkeverve készre pároljuk, tejföllel és kevés liszttel behabarjuk. Közben megsütjük a szeletekre vágott szalonnát, tálalásnál a káposztás jérce tetejére tesszük a szalonnaszeleteket, és a szalonna zsírjával meglocsoljuk.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:36:47, péntek
|
|
|
Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
1 leveskocka
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl narancslé (ez elhagyható)
kakukkfű
ételízesítő
bors
őrölt szerecsendió
tökmag
tökmagolaj
Elkészítés:
A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk.
Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
Megjegyzés:
A receptet -Marcipán-, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-12-05 21:35:11, péntek
|
|
|
Töltött zsömle - reggelire
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma
fél csokor petrezselyem
4 zsömle
30 dkg apró sampinyon
4 evőkanál Vénusz olaj
3 tojás
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, és mindkettőt apróra vágjuk. A zsömle tetejét levágjuk, belét kikaparjuk. A gombát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük, és kb. 5 percig együtt pároljuk. A tojásokat felverjük, belekeverjük a petrezselymet, sóval és borssal ízesítjük. A gombához keverjük, és 1-2 percig sütjük. A masszát a zsömlékbe töltjük, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 200 fokon (gázsütő 3. fokozat) kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 302
- e Hét: 2516
- e Hónap: 16421
- e Év: 146128
|
|
|