Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Mikulás
  2014-12-05 23:58:40, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Mikulás ajándéka
  2014-12-05 23:30:06, péntek
 
  Mikulás ajándéka

Az én Mikulásom puttonyából az alábbi csomagocskákat választhatjátok:
odaadás, egészség, barátság, boldogság, szeretet, kedvesség, egymás segítése, békesség.




 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Szent Miklós ünnepén
  2014-12-05 23:26:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Mikulás
  2014-12-05 23:23:47, péntek
 
  Mikulás

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Szent Miklós





Szent Miklós (mozaik, Villach-Beljak).

legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Sütőtökös gnocchi
  2014-12-05 21:45:55, péntek
 
  Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök
20 dkg liszt
1 tojássárgája
pár bazsalikomlevél
1 kis csokor petrezselyem
6-8 levél zsálya

bors
szerencsendió
10 dkg vaj
parmezán

Elkészítés:

A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük.

Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva (töröljük szárazra, hogy ne kerüljön nedvesség a tésztába!), sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de ha nagyon sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta.

Egy nagy lábosban vizet teszünk fel forrni. Mindtha nudlit csinálnánk, több rudat sodrunk úgy, hogy sok liszt legyen alatta, mert a tészta - ahogy írtam - nagyon lágy, ezért ragadós. A rudakat késsel kisebb darabokra vágjuk, a kezünk között gnocchi méretűre és formájúra sodorjuk. (Ha van türelmünk, egy villa hátán is megsodorhatjuk, így kerülnek rá azok a kis mélyedések, amik a bolti gnocchin vannak). Ezeket is jól meglisztezzük, nehogy elázzanak.

Ha a víz forrni kezd, sót teszünk bele, és kis adagokban kifőzzük a gnocchit. (Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedhetjük is ki.)

Egy nagy serpenyőben megfuttatjuk a vajat, rádobjuk a zsályát (esetleg ebbe is tehetünk bazsalikomot vagy más zöldfűszert, amit szeretünk), és erre szedjük ki a gnocchikat, majd kicsit átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, lehet sózni, borsozni is.

Tálaláskor megszórjuk parmezánnal.





Megjegyzés:

Nem könnyű recept, de nagyon más, mint a boltban vett gnocchi. Sajnos sok múlik azon is, mekkora a sütőtök nedvességtartalma, mert, ha nagy, sok liszt kell(ene) hozzá, amitől a gnocchi viszont olyan lesz, mint a kő. Ugyanezért kell mindent szárazan beletenni, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát is alaposan lisztezni. Sajt helyett finom pestóval is, vagy bármilyen más szósszal.

A receptet Kata, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sajtos-szalonnás burgonyaszendvics
  2014-12-05 21:43:26, péntek
 
  Sajtos-szalonnás burgonyaszendvics

Hozzávalók:

2 személynek:
3 db kb. 10 cm-es burgonya

bors
kakukkfű
6 szelet sajt
6 szelet bacon
1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

A burgonyákat héjastól sós vízben félig megfőzzük (kb. 20 perc), lehűtjük és megpucoljuk őket.

Kettévágjuk, a burgonyafeleket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Mindegyikre 1-1 nagy szelet sajtot teszünk és 1-1 baconszelettel betekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült, tányérra tesszük, és tejfölt csurgatunk köréjük, amibe mártogatni lehet.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kismaccs1 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csokis szőlőbonbon
  2014-12-05 21:41:02, péntek
 
  Csokis szőlőbonbon

Hozzávalók:

érett szőlő (nagyszemű, édes, muskotályos, mag nélküli lenne ideális)
5 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg étcsoki
csepp alkohol ízlés szerint (el is hagyható)

Elkészítés:

Az ép, hibátlan szőlőszemeket kiválogat, megmos, alaposan leszárít. Előkészít két fakanálkát, előkap 2 db kisebb és 1 db nagyobb serpenyőt/lábaskát.

Az egyik kis aranyosba bele a vaj, lángelosztón mérsékelt tűzre. A másik kicsibe gyors iramban beletördel a csokit, a nagyobb serpenyőbe ujjnyi víz, tűzre, ráhelyez a csokis edénykét (a víz ne érje az alját), lefed, felforral alatta a vizet, majd takarék.

Közben felolvad a vaj, kevergetve a habja fogytáig süt. Amikor már átlátszó, de még nem barnul (ha igen, akkor sikeresen túlsütöttük, más lesz az íze), levesz a tűzről.

A csokit megszemlél, a másik főzőkanállal keverget teljes olvadásig, egyneműre.

Amikor mindkét akció sikeres, a vajat apránként összekever az olvadt, csomómentes csokival (emeletes rendszer marad), bele a kevés alkohol, nem túlhígítani. A nyomok eltüntetése érdekében a többit közben megiszogat. Gázt le, hagy hűlni kézmelegre.

Ezalatt nagyobb rajztáblát, kisebb gyúródeszkát a tűzhely mellé, lefed alufóliával. Kis kezet alaposan megmos, a csokiba belemártogat a száraz szőlőszemeket, rárakosgat a fóliára, ne érjen össze. Ha a csokimáz kihűlve csomósodna, gázt begyújt alatta, újra folyós lesz. Amikor a máz hamarosan megszilárdul a szőlőszemeken (megérintve nem ragad, tapad), porcelántálba rakosgat és meózás után a hűtőbe irányít.

1/2-1 óra múltával, érezni fogod mikortól, folyamatosan vámolható, ha marad, másnap is jó.

Megjegyzés:

A reci jópár éves, az eredetét már elfelejtettem (hiába, az aggkor), minden friss szőlőérés idején napirenden van nálunk. A szőlőmagok miatt cseppet macerás, de nekünk pl. megéri. A megkínáltak közül sokan szerették, volt akinek nem jött be, szabadon lehet választani, de kóstolás nélkül nem lehet eldönteni ezen fajsúlyos kérdést.

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Egri káposztás jérce
  2014-12-05 21:37:58, péntek
 
  Egri káposztás jérce

Hozzávalók:

(4 személyre):
1 kg-os jérce
1 nagy vöröshagyma
1 dkg pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
késhegynyi köménymag

75 dkg savanyú káposzta
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:


A jércét megtisztítjuk, feldaraboljuk, a megtisztított, finomra vágott hagymát felhevített olajban aranysárgára pirítjuk, gyorsan elkeverjük benne a paprikát, s hozzáadjuk a jércedarabokat. Rövid ideig együtt pörköljük, majd kevés vizet adva alá, megkevergetve, újra kevés vizet hozzáöntve fedő alatt pároljuk. Közben beletesszük a sót, és a megtisztított, köménymaggal összevagdalt fokhagymát is. Amikor a hús félig megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a jól megmosott, kifacsart káposztát, jól összekeverjük a hússal, s kevés vizet (vagy csontlevet) öntünk rá. Fedő alatt meg-megkeverve készre pároljuk, tejföllel és kevés liszttel behabarjuk. Közben megsütjük a szeletekre vágott szalonnát, tálalásnál a káposztás jérce tetejére tesszük a szalonnaszeleteket, és a szalonna zsírjával meglocsoljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal
  2014-12-05 21:36:47, péntek
 
  Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
1 leveskocka
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl narancslé (ez elhagyható)
kakukkfű
ételízesítő
bors
őrölt szerecsendió
tökmag
tökmagolaj

Elkészítés:

A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk.

Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.





Megjegyzés:

A receptet -Marcipán-, a fotót Mikkata küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Töltött zsömle - reggelire
  2014-12-05 21:35:11, péntek
 
  Töltött zsömle - reggelire

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej hagyma
fél csokor petrezselyem
4 zsömle
30 dkg apró sampinyon
4 evőkanál Vénusz olaj
3 tojás
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, és mindkettőt apróra vágjuk. A zsömle tetejét levágjuk, belét kikaparjuk. A gombát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük, és kb. 5 percig együtt pároljuk. A tojásokat felverjük, belekeverjük a petrezselymet, sóval és borssal ízesítjük. A gombához keverjük, és 1-2 percig sütjük. A masszát a zsömlékbe töltjük, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 200 fokon (gázsütő 3. fokozat) kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 302
  • e Hét: 2516
  • e Hónap: 16421
  • e Év: 146128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.