Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ne engedd
  2014-03-20 07:55:34, csütörtök
 
  Ne engedd, hogy bármilyen külső tényező nyomasztó súlyával rád nehezedjék.
Lásd meg a rosszban a jót, a sötét felhők mögül kivillanó tündöklő ezüstös fényt
és összpontosítsd figyelmedet erre a ragyogásra, mígnem a sötét felhő egészen
eltűnik.

Eileen Caddy





 
 
0 komment , kategória:  Lélekmorzsák 6.  
Ecetmuslica
  2014-03-20 07:48:18, csütörtök
 
  Az ecetmuslicák azok a kis rovarok, amelyek ha egyszer befészkelték magukat
a lakásba, úgy tűnik, már sosem szabadulhatsz meg tőlük. Mostanáig! Vannak
ugyanis olyan eszközeid a konyhában, amelyeket nagy sikerrel alkalmazhatsz
erre a célra is.

Az esetmuslicák imádják a gyümölcsöket és zöldségeket, főleg amelyek édesek
és már közel állnak az erjedéshez. Amennyiben felfedezed őket a lakásban, azt
jelenti, találtak maguknak ,,ennivalót", vagyis az első lépésed a tőlük való
megszabadulásban az, ha eltávolítod az eleségforrásukat.

1. Mosd át alaposan a munkalapot a konyhában, lehetőleg szappannal vagy
mosószerrel, ahányszor csak főzöl valamit. És az asztalt is töröld át minden evés
után, hogy ne maradjanak édes szósz- vagy italnyomok rajta, amelyek bevonzzák
ezeket a zavaró kis lényeket.

2. Fontos, hogy a mosogatókagyló és a lefolyók mindig tiszták legyenek.
A maradékok ugyanis szintén magukra hívják a muslicák figyelmét. Amennyiben
megfigyeled, hogy a lefolyóból bukkannak fel az állatkák, az jelenti, oda rakják
le tojásaikat. Hogy elkerüld az elszaporodásukat, önts párszor néhány napig forró
vizet a csőbe, ami elpusztítja a közveszélyt.

3. Bizonyosodj meg afelől, hogy az evőeszközök, tányérok alaposan el vannak
mosva, és a helyükre kerülnek lecsöpögés után. Ha az a szokásotok a családban,
hogy nem csak a konyhában étkeztek, meg kell találnod a lakásban elrejtett
piszkos tányérokat, evőeszközöket, ételfoltokat vagy gyümölcshéjat, amelyekre
megjelenhetnek a muslicák. Természetesen, valamennyi érintett vagy gyanús
tárgyat meg kell tisztítanod.

4. Ne hagyj szem előtt édes folyadékot tartalmazó üvegeket vagy használt
poharakat, csészéket. Ezek ugyanis azonnal magukhoz csalogatják a bosszantó
legyecskéket.

5. Forró nyári napokon, főként ha növényi jellegű szemét gyűl össze, naponta
ajánlott levinned a lakásból.

6. Tartsd a gyümölcsöket és a zöldségeket hűvös helyen (például a hűtő
szekrényben) vagy nejlonzacskóban, hogy meggátold, hogy a muslicák rájuk
helyezzék tojásaikat.

7. Vedd szemügyre a kamrában lévő krumpli- és hagyma-, illetve fokhagyma
állományt. Ezek ugyanis hajlamosak muslicákat csalogatni, leginkább ha
romlófélben vannak. Továbbá, azt is ellenőrizd, hogy nincsenek-e ételmaradékok,
meglágyult gyümölcsök vagy zöldségek, esetleg italfoltok, amelyek akaratlanul is
hozzád invitálják a nem kívánt vendégeket.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Laborlelet I.
  2014-03-12 12:24:07, szerda
 
  Kedves ismerősöm tágra nyílt szemekkel tanulmányozta a laborleletét. Próbált kiigazodni az ismeretlen elnevezések, a referenciaértékek és a megcsillagozott tételek között. Nem ment. Azt hiszem, nincs egyedül ezzel. Neki szántam segítségül ezt a kis összeállítást, de azt hiszem, más számára is hasznos lehet.

Az itt következő tartalom az internetről származik, bárki számára elérhető. Forrásai a http://www.webbeteg.hu; www.hazipatika.com; www.informed.hu; centrumlab.hu; www.macosz.hu; www.eletforma.hu oldalak. Az egyes címeknél szereplő leírások az ezeken az oldalakon található tartalmak szerkesztett, rövidített utánközlései.

Nem közlünk referenciatartományokat - ami azt mutatná, milyen határok között kell mozognia az egyes értékeknek. Egyrészt a különböző oldalakon különböző referenciatartományok szerepeltek, másrészt eltérések lehetnek az egyes laboratóriumok által használt mértékegységek között. Eltérő referenciatartományok vonatkozhatnak természetesen a felnőttekre és a gyermekekre, egyes esetekben a nőkre és a férfiakra is, pl. a vörösvértestek esetében. A referenciatartományokat különben is mindenki megtalálja a saját laborleletén.

A cikk az eredeti laborleletben lévő meghatározások sorrendjében halad. Az első rész a Vérkép címszóig lévő elemeket veszi számba, a második rész - Laborlelet II. - a Vérkép címszó alá sorolt elemeket ismerteti. Nem közöl a vizsgálattal kapcsolatos technikai információkat - pl. hogy mikor szükséges éhgyomri vizsgálat - és nem ad semmiféle tanácsot. Tájékoztat. És ahogy mondani szokták, minden továbbival kapcsolatban ,,kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét."

Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat

Az eljárás során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg.
A vizsgálat eredménye több ok miatt lehet alacsonyabb - szívelégtelenség, vörösvérsejt-többlet, sarlósejtes vérszegénység -, de ezeknek kisebb a jelentősége, mint az emelkedett süllyedésértéknek.
A süllyedés értéke magasabb lehet a következő állapotokban: fertőző betegségek, gyulladás, rosszindulatú daganatok, súlyos vérszegénység, vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés.

GOT, GPT

A vizsgálat során az aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából. A két enzim többféle szövetben (máj, vázizom, szívizom) is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a májsejtek tartalmazzák. Ha tehát ezek a sejtek pusztulnak, a vérszérumban megemelkedik az enzimek aktivitása.

Használják a májbetegségek kórisméjének felállításához (a két enzim aktivitásának egymáshoz való viszonyát is szokták vizsgálni), illetve a kórlefolyás követéséhez. Fontos szerepe van azon gyógyszerek mellékhatásainak megfigyelésében, melyek károsíthatják a májsejteket.


Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Májkárosodás (pl. vírusos májgyulladás, alkoholos májgyulladás, májzsugor, májtumor, súlyos epeúti elzáródás), nagyfokú izomszövet-pusztulás (pl.: izomsérülés, égésbetegség).

Gamma-GT, GGT (gamma-glutamil transzferáz)

A Gamma-GT vizsgálatot leggyakrabban az epeutak elzáródásának kimutatására, illetve a májsejteket ért károsító hatások kimutatására végzik. A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil transzferáz aktivitását határozzák meg a szérummintából. Az enzim legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében fordul elő.

Mi okozhatja a GGT magasabb szintjét?
Epeutak elzáródása (pl. epekövesség) miatt létrejövő májbetegségek, májgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladást, alkoholizmus, a májban pangó vér (pl. szívelégtelenség).

AP, ALP (alkalikus foszfatáz)

A vizsgálatot általában máj- és csontbetegségek vizsgálatának céljából végzik. A vizsgálat során az alkalikus foszfatáz nevű enzim aktivitását határozzák meg a vérplazmából. Az enzim a szervezet minden szövetében megtalálható, nagyobb mennyiséget tartalmaz a máj, a belek, a csontok, a vese és a méhlepény

Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

A normálisnál alacsonyabb alkalikus foszfatáz aktivitás sokkal ritkább, mint a magasabb. Oka lehet: vérszegénység, pajzsmirigy alul működés, éhezés.

Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Májbetegségek: májgyulladás, zsírmáj, májzsugor, májtumor, epeutak gyulladása, epeútelzáródás. Csontbetegségek: csonttörés, malignus daganat csontáttéte, csontlágyulás, angolkór (rachitis). Egyes vérképzőszervi megbetegedések: (pl. csontvelő fibrózis) és a terhesség is okozhatja.

Össz-bilirubin

A vörös vértestekben lévő hemoglobin, mely a vér vörös színét adja, felszabadul a lebomló vörös vértestekből és átalakul bilirubinná, ez az indirekt bilirubin. A máj enzimrendszere vízoldékonnyá teszi (ez a direkt bilirubin), majd az epével kiválasztja. A bélben lévő epefesték egy része visszaszívódik a belekből a vérbe, ahonnan a vizelettel ürül ki. A hemoglobin lebomlási termékei okozzák a normális széklet és a vizelet színét.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:
A magas bilirubinszint a szemfehérje, a nyálkahártyák és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.

Mitől lehet magasabb és mit tegyünk, hogy csökkentsük?
A bilirubinszint emelkedett lehet fokozott bilirubin-termelődés, azaz a vörösvértestek fokozott szétesése, illetve csökkent átalakítás és kiválasztás, azaz máj enzim rendszereinek zavara (májgyulladás, májzsugor, mérgezés) vagy epeút-elzáródás (epekő, hasnyálmirigy-betegségek) esetén.

LDH Laktát-dehidrogenáz

Ez a glukóz anyagcserében részt vevő enzim minden sejtben megtalálható. Így a keringésbe kerülő enzim legfontosabb forrásai a nagyobb tömegű, nagy glukóz anyagcseréjű szövetek, mint a máj, a szív- és vázizom, vörösvértestek, idegszövet, valamint a tumor szövet. Az LDH aktivitásának mérésével megbecsülhetjük olyan szövetpusztulással járó betegségek mértékét és lefolyását, mint a szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés vagy a hemolízis (vörösvérsejtek szétesése).

Karbamid

A karbamid nitrogén a szérum kreatinin szinttel együtt a veseműködés indikátora. Amennyiben vese eredetű (renális) vagy vesén kívüli (extrarenális) okból a vese működése beszűkül, romlik, akkor ezek az értékek a vérben emelkednek. A karbamid nitrogén szint kezd előbb emelkedni, majd a kreatin is. Az utóbbi tartós emelkedése utalhat arra, hogy krónikus betegség áll a háttérben. Az érték megemelkedhet attól is, ha nem iszik elég folyadékot.

Kreatinin

A kreatinin a szervezetben az izom anyagcsere végterméke. A kreatinin izomeredetével magyarázható, hogy a vér kreatinin koncentrációja függ az egyén izomtömegétől. Kisgyermekekben, nőkben alacsonyabb, mint erős izomzatú férfiakban. A keringő kreatinint a vese kiválasztja és a vizelettel kiürül. Mivel a vese tubulusokban nem szívódik vissza, kiválóan alkalmas a vese glomerulus filtráció sebességének (GFR) mérésére. Elsődlegesen használatos veseműködés vizsgálat a kreatinin mérés, mind szérumból, mind vizeletből.

Magas kreatinin lehetséges okai: vesebetegség, veseelégtelenség, vizeletelvezető rendszer elzáródás, csökkenő vese véráramlás, szívelégtelenség, sokk, kiszáradás. 50 év felett normálisan is növekszik a szérum kreatinin szintje.

Alacsony kreatinin szint oka lehet: csökkenő izomtömeg, előrehaladott májbetegség, hosszú távú kortikoszteroid terápia, elsődleges izombetegség.

GFR - Glomerulus filtrációs ráta

A krónikus veseelégtelenség súlyosságának pontos megítélésére használt laboratóriumi paraméter, amely a vese méreganyag kiválasztását végző mikroszkópikus érgomolyagok, a glomerulusok kiválasztó működését tükrözi. A percenként 90 milliliter alatti GFR érték a vesekárosodás megjelenésének korai kórjelzője lehet. Minél kisebb a GFR értéke, annál súlyosabb a vesekárosodás foka.

Húgysav

A húgysav a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. A húgysav a vesékben kiválasztódik és a vizelettel ürül.
A magas húgysavszint esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le. A kristályok gyulladásos reakciót váltanak ki, ez a köszvény. A magas húgysavszint oka lehet a magas húgysav tartalmú ételek túlzott fogyasztása. Ilyenek a vörös húsok, a kolbászfélék, de emeli a húgysavszintet az alkohol fogyasztása, cukorbetegség, többféle gyógyszer is, illetve a magas fehérjetartalmú diéta. Veseelégtelenségben a húgysav ürítése csökken, emiatt emelkedik vérszintje. Emelkedett húgysavszint mutatható ki vészes vérszegénységben, leukémiában és ólommérgezés esetén is.

A húgysav vérszintjét csökkenti a húgysavürítést fokozó gyógyszerek, illetve nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása. Amennyiben a magas húgysavszint táplálkozási okokra vezethető vissza, akkor a diétával, valamint a húgysav ürítését serkentő gyógyszerekkel lehet vérszintjét csökkenteni.

Glükóz (vércukor)

A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására végzik.

A glükóz a sejtek “üzemanyaga". A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Cukorbetegség esetén a vér glükózszintje megemelkedik.

Az alacsony vércukorszint szédüléssel, izzadással, éhséggel, látászavarokkal, súlyos esetben eszméletvesztéssel jár. Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) oka lehet májkárosodás, alkoholizmus, kóros soványság, inzulint termelő daganat.

A magas vércukorszint szomjúságot, nagy mennyiségű vizelet ürítését okozza. Hosszú távon a magas vércukorszint a vese, a retina elváltozásait okozza, lassítja a sebgyógyulást, rontja a kis erekben való átáramlást, emeli az érelmeszesedés, szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
A magas vércukorszint leggyakoribb oka a cukorbetegség. Kezelésében a szigorú diéta, súlycsökkentés és a gyógyszeres kezelés (tabletták vagy inzulin-injekció) betartása a legfontosabb. A rosszul kezelt cukorbetegség rövid távon nem okoz panaszokat, de hosszú távon veseelégtelenség, látásvesztés, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

Haemoglobin A1C

A haemoglobin A1c vizsgálat az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukor szintjét vizsgálja, a glikozilált (a glükózzal kötésben lévő) hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával. A glükóz és a hemoglobin A együttesét nevezzük hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak. Minél nagyobb a glükózkoncentráció a vérkeringésben, annál nagyobb mértékben kötődik az A hemoglobinhoz.

Normál értéknél magasabb szintje azt jelzi, hogy az elmúlt időszakban a vércukor értékek a kívánt értéknél magasabb tartományban voltak, mely vagy a kezelés módosítását teszi szükségessé, vagy a beteg együttműködésének elégtelenségét jelzi.

Nátrium

A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a nátriumion koncentrációját. A szérum nátriumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról, számos betegségben az alkalmazott kezelés hatásosságáról.

A lelet értékelése összetett, hiszen a koncentrációt változtatja mind a szervezetben található víz, mind a nátrium mennyiségének változása. A táplálkozással felvett só mennyisége csak igen szélsőséges esetekben befolyásolja a szérumkoncentrációt. Mégis a hipertónia (magas vérnyomás betegség) kezelésének részeként javasolt sószegény diéta igen hasznos, hiszen a szervezet nátriumtartalmát, a vesékre háruló fokozott terhelést csökkenti. Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerszedésről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók).

Az alacsony nátriumszint viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

A magas nátriumszint szomjúságot, zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének növekedését okozhatja.

Kálium

A káliumion a szervezet legfőbb sejten belüli (intracelluláris) pozitív ionja, azonban a szérumkoncentráció szűk határok között, alacsony tartományban változhat.

Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerek szedéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók, inzulin).

Az étkezéssel bevitt kálium mennyisége bizonyos esetekben fontos lehet. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot a halételek, zöldségek (brokkoli, borsó, burgonya, paradicsom, spenót, fejessaláta) és egyes gyümölcsök (citrusfélék, alma, banán, sárgabarack).

Vizsgálata különösen fontos a veseműködés csökkent volta, illetve vízhajtó kezelés esetében.

Nagyon alacsony káliumszint esetén a következő tünetek alakulhatnak ki: izomgyengeség, bélleállás, alacsony vérnyomás, izomgörcs, emelkedett vizeletmennyiség.

A magas káliumszint sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos eseteiben hasmenés, EKG-eltérések, ritmuszavarok lépnek fel.

Szérum összfehérje

A fehérjék hasonló kémiai struktúrát mutató, aminosavakból felépülő, de tulajdonságaikban és funkciójukban sokféle óriásmolekulák. A vérben a fehérjék mint szállítómolekulák, a véralvadási rendszer tagjai, hormonok, enzimek, az immunrendszer működésében résztvevő antitestek fordulnak elő.

A fehérjék alacsony vérszintje a vízháztartás zavarát okozza, az érpályából a víz a szövetek felé áramlik, vizenyő (ödéma) alakul ki.

Az alacsony fehérjeszint oka lehet a hiányos táplálékbevitel, a felszívódás zavara, a májban zajló fehérje-anyagcsere zavara, illetve a fehérjék fokozott vesztése. Ez utóbbiakat májbetegség, veseelégtelenség daganatos betegségek okozhatják.

Az extrém magas fehérjekoncentráció a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozza.

A magas fehérjeszint oka lehet krónikus gyulladás, folyadékvesztés (hányás, hasmenés), vérfehérjéket termelő sejtek burjánzása.

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin szint normál szinttől való eltérésének két sarkalatos pontja van: az egyik a táplálékkal való túlzott bevitel, a másik szabályozó mechanizmus a májban történő előállítása és szétosztása a szervezet sejtjeiben. A laboratóriumi vizsgálatok során meghatározzák az összkoleszterin szintet és ezen belül feltüntetik a HDL és LDL koleszterin arányát is.

A HDL koleszterin (high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein), az ún. ,,védő"-koleszterin, ahogy a neve is mutatja, az érfalban a már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ezzel részt vesz az érfal védelmében.

A HDL alacsony értéke, hajlomosít az érelmeszesedésre és ezzel szoros kapcsolatban álló szív - és érrendszeri megbetegedések kialakulására. Szintjét változatos táplálkozással: csirkehús, lazac, pisztráng fogyasztásával, rendszeres testmozgással lehet az optimális szinten tartani, sőt, ha egyéb betegség miatt nem tilos, akkor rendszeresen, jó minőségű vörösborból fogyasztott 1 dl is védő hatással bír.

Az LDL koleszterin (low density lipoprotein - kis sűrűségű lipoprotein), az ún. ,,rossz"-koleszterin, funkcióját tekintve a koleszterin szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik és a felesleges koleszterin az erek falában lerakódik. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Az LDL koleszterin és az összkoleszterin emelkedett értéke egyaránt a koleszterin érfalban történő lerakódásának kedvez, csökkentve ezzel az érfal rugalmasságát, elősegítve az érelmeszesedést és növelve a következményes szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Triglicerid

Normál esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen.

A trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsav összetétel jellemző. Túlzott szénhidrát fogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő (szintetizál).

Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, egy másik része azonban - a táplálék összetételétől függően - feleslegben van, nem kerül felhasználásra. A fel nem használt zsírok a zsírszövetben raktározódnak, a test legfontosabb energiaforrását biztosítják, továbbá védik a testet a kihűléstől, szigetelő funkciót töltenek be, védelmet biztosít a csontoknak és belső szerveknek.

Széklet vér, Weber

A vizsgálat a vastagbélrák szűrésének része. A vérszegénység okainak felderítésében is fontos, mivel a tápcsatornai rejtett (okkult) vérzések - nyelőcsőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomor- vagy nyombél fekély, vastagbél-daganatok - általában hosszan tünetmentesek lehetnek, de végül vérszegénységet okoznak. A vérzés oka lehet: fekély, polip, bélgyulladás, Crohn-betegség, szájüregi vérzés, vastagbélrák, aranyér.

A székletben megjelenő vér a bélrendszerből származik. Mire a felsőbb szakaszokból származó vér a székletbe kerül, megemésztődik és a székletet - ha nagy mennyiségű - feketére festi, a végbélből származó vér pedig friss piros színű. Kis mennyiségű vér nem okozza a széklet elszíneződését. A székletvér vizsgálat véres hurka fogyasztásától is pozitív lehet.

TSH - Thyreoidea-stimuláló hormon, pajzsmirigy serkentő hormon, tireotropin

A TSH-szint mérése a pajzsmirigy betegségek diagnosztikájában nyújt segítséget. A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését. A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. Értéke lehet magas és alacsony is akár a pajzsmirigy alul-, akár túlműködése esetén. A TSH értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.

Alacsony TSH-szint esetén az agyalapi mirigy nem serkenti a pajzsmirigy működését. Az alacsony TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
Mivel a pajzsmirigy túlműködése gátolja a TSH felszabadulását, ezért a TSH értéke alacsonyabb lehet pajzsmirigy túlműködéses állapotokban. Emellett alacsonyabb szintet lehet mérni terhességben és számos gyógyszer (gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők) hatására is.

Magas TSH-szint esetén az agyalapi mirigy serkenti a pajzsmirigy működését. A magas TSH-szint önmagában nem okoz gondot, de jelzi a pajzsmirigy működésének zavarát.
A magas TSH-szint leggyakoribb oka a pajzsmirigy alul működése. Ritka esetekben a TSH termelődésének zavara állhat a jelenség hátterében.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 502 db bejegyzés
Összes: 34472 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 660
  • e Hét: 1459
  • e Hónap: 12399
  • e Év: 121043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.