Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Újévi fogadkozás helyett - 15 szó
  2015-01-01 16:47:25, csütörtök
 
  Alakítsd át az elmédet ezzel a 15 szóval, mondattal és jobb lesz az életed.

2015.01.01.

Újévkor számtalan fogadalmat teszünk, amelyek jelentős része a külsőnkre vonatkozik: lefogyunk, sportolunk, effélék. De vajon mi a helyzet az elménkkel? Mit változtatunk meg azon? Ha a gondolkozásunkat megváltoztatjuk, megváltozik az életünk is. Ezt az alapvető igazságot már szinte az óvodások is tudják. De azt vajon tudjuk-e, hogy is kell hozzákezdeni a változtatáshoz? Például a szavainkkal, azokkal, amelyeket talán eddig nem, vagy nem elégszer mondtunk. Kezdd hát a változást azzal, hogy megfogadod: az új évtől kezdve gyakrabban mondod ki az alábbiakat - és meglátod, nemcsak természetessé válik egy idő után, de tényleg másképp fog rád nézni a világ!

1. Kérem
Ugye milyen pici szó? Nem véletlen, hogy gyakran lefelejtjük a mondat végéről. Pedig mennyivel másképp hangzik, hogy "segítene, kérem?", mint csak úgy önmagában a "segítene?"! Egyszerűen ereje van ennek a kicsiny szónak, úgyhogy ideje elkezdeni gyakorolni és használni.

2. Mert...
Nem ígéri senki, hogy mindig garantált lesz az eredmény. Mégis néhány nem reprezentatív megfigyelés azt támasztja alá, hogy amikor a kérésünket megerősítjük egy magyarázattal is, könnyebben kapunk pozitív visszajelzést. Például ha az üzletben hosszú a sor, de a te kosaradban csak 2 apróság van, nem biztos, hogy a "maga elé engedne, kérem?" működőképes lesz. Ha viszont hozzáteszed, hogy "... mert nekem csak ez a két darab csokim van, az ön kosara pedig sokkal jobban tele van", nemcsak udvariasabbnak fognak nézni, de könnyebben engednek előre. Persze azért az sem mindegy, milyen hangsúllyal kérjük.

3. Köszönöm
A Binghamtoni Egyetem kutatói szerint az embereknek csupán harmada fogadja köszönettel a bókokat. Nem titok, hogy sokan nem fogadják túl jó szájízzel a dicséretet, esetleg valamilyen önostorozó megjegyzéssel kommentálják. Pedig ha csupán egy őszinte mosoly kíséretében annyit mondanánk ilyenkor, hogy "köszönöm", azzal nemcsak a másik személy kedvességét ismerjük el, de saját magunknak is segít elhinni, hogy tényleg jó az új frizuránk, tényleg csinos a ruhánk vagy egész egyszerűen csak azt, hogy valaki igazán örül nekünk.

4. Miben segíthetek?
Bárkivel történhet olyan, ami miatt nehéz időket kell megélnie. Hiába hisszük ilyenkor, hogy "úgyis tudja, hogy számíthat rám", valójában nem biztos, vagy ha tudja is, talán kellemetlennek érzi a segítségkérést. Ha tehát azt látod valakin, hogy valami bántja, vagy konkrétan tudod is, mi miatt van rossz kedve, bátran kérdezd meg tőle: mit tudok segíteni? Néha már az is elég, ha csak van kivel beszélgetni - de ha azt látod, hogy ennek hatására javul az életkedve a másik embernek, az a te hangulatodat is pozitívan fogja befolyásolni. Szóval igen, ajánld fel a segítséged, és érezd jobban tőle magad te is!

5. Tud nekem segíteni?
Na ez már nehezebb: sokunknak tényleg nehezére esik segítséget kérni. Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent másoktól kell elvárnod, de amikor tényleg segítségre van szükséged, merd kimondani ezt a mondatot! Attól se félj, hogy ettől gyengének fogsz látszani, épp azért, mert kevesen képesek bevallani, hogy valami meghaladja a képességeiket vagy erejüket, a segítségnyújtó pedig még örülni is fog, hogy valaki elismeri őt és valaki számára fontos - ha csak egy kis apróság erejéig is.

6. Túl elfoglalt vagyok
Ez egy nagyon fontos mondat, fogadjunk, hogy ismered és gyakran alkalmazod is. Na ez az, amit az előzőekkel ellentétben nem beépíteni kell a szótáradba, hanem kitörölni onnan! Előbb-utóbb tényleg túl elfoglalt leszel ahhoz, hogy örülj az élet apró örömeinek! Az elfoglaltságra hivatkozva alszunk keveset és közben úgy érezzük, alig tudjuk tartani a tempót a kíméletlen versenyfutásban. Pedig ezt a versenyt mi magunk teremtjük magunknak. Felejtsd el az elfoglalt szót, és adj időt magadnak, magadra!

7. Jó éjszakát!
Jó, jó, tudjuk, ezt mindenki mondja. De tényleg úgy is gondolod? Vagy csak megszokásból mondod? Gondolj arra, hogy ilyenkor igazából azt kívánod a másiknak, hogy aludjon jól, az álma legyen békés és pihentető - hát jusson eszedbe minden este, mikor kimondod!

8. Nem akarom
Az elején emlegettük a testi fogadkozásokat: lefogyok, többet mozgok, kevesebbet eszem. De ez utóbbit milyen indokkal utasítjuk el? Hogyan toljuk el magunk elől az ünnepről megmaradt édességet? "Nem ehetek" vagy "nem akarom megenni"? Az első egy külső kényszerből fakad, míg a másodikból érződik a saját elhatározásod. Próbáld csak ki: a "nem ehetek süteményt" olyan erőtlennek hangzik, míg a "nem akarok édességet enni" sokkal határozottabb - és ettől a magabiztosságod is nőni fog!

9. Sajnálom
Be szoktad ismerni, ha hibázol? És ki is mondod? A sajnálom épp ezért ennyire nehéz szó: sokan úgy hiszik, azzal a vereségüket kell felvállalni mások előtt, márpedig ez tényleg elég kemény. Sőt, sokszor még magunk előtt is nehéz, hisz a bűntudat nem túl kellemes érzés. De ha párszor kipróbálod, meg fogod látni, hogy a negatív érzéseknél sokkal erősebb az a megkönnyebbülés, amikor képes vagy szívből jövően kimondani: "sajnálom, bocsáss meg!"

10. Nem
Ez nem ugyanaz a nem, mint amiről az előbb beszéltünk, a "nem tehetem" és a "nem akarom megtenni" különbsége. Ez az a fajta nem, amikor valamire csak azért mondasz igent, mert úgy véled, mások ezt várják el tőled, de közben nagy áldozatot hozol. Például amikor a pihenésed, a saját magadra fordított időd rovására vállalsz be valaki helyett egy túlórát, és egyszer csak azon kapod magad, hogy kezdesz kiégni - vagy már meg is történt. Szóval ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, mondd azt a következő szívességkérésre, hogy nem.
Ez nem azt jelenti, hogy mostantól válj teljesen önzővé és lépj át mindenki más kérésein. Csupán arról van szó, hogy tudd, mik az igazán fontos dolgok, és néha ne félj a sarkadra állni, ha ezekért cserébe másvalamit háttérbe kell szorítani.

11. Hálás vagyok, mert...
Hitted volna, hogy a hála érzése boldogabbá és egészségesebbé tesz? Ha fogalmad sincs, miért is kéne hálásnak lenni, kezdetnek megteszi, ha esténként egy kis füzetbe listát írsz azokról a dolgokról, amelyek talán nem is annyira magától értetődők. Élnek még a szüleid? Légy hálás érte. Van munkád? Azért is. Betegen nyomod az ágyat? Na azért nem kell hálásnak lenned, de azért már igen, hogy van ágyad és meleg van a szobádban. Fog ez menni, csak elkezdeni nehéz!

12. Hát jó
Ugye te is olyan vagy, akivel minden nap történik valami rossz? Lekésed a buszt, dugóba kerülsz a városban, az orrod előtt fogy el az utolsó kakaós csiga... Ne bosszankodj! Próbáld meg megtalálni, mi a jó benne. Talán pont a következő buszon fogsz találkozni életed párjával. A dugóban örülj a rádióból szóló jó zenének. A kakaós csiga helyett meg vedd észre, hogy egy fél perccel később még gőzölögve érkezik a friss vaníliás tekercs - azért az mégiscsak jobb, mint a reggel óta száradó kakaós csiga, amit ráadásul rosszabb helyeken már tucatnyian össze is fogdostak. Vedd észre az apró pozitívumokat!

13. Gyerünk!
Mikor volt részed legutóbb egy spontán kalandban? Amikor csak úgy belevágtál valamibe, alapos tervezgetés nélkül? Hidd el, megéri, mert ezek az élmények hatalmas adrenalinlöketet adnak, és egyébként is, óriási érzés letérni a kitaposott ösvényről!

14. Köszönöm az üzenetet, de jelenleg házon kívül vagyok
Mindenki ismeri - vagy legalábbis hallott már róla - a levelezőrendszerek azon lehetőségét, amellyel a szabadságunk alatt beállíthatjuk, hogy ne várjanak azonnali választ a levelekre. De tényleg használod is? Meg tudod tenni, hogy amikor elmész nyaralni, akkor nem nézel rá a leveleidre, nem veszed fel a telefont, ha a főnököd nevét látod kiírva, és egyáltalán nem foglalkozol a munkával? Mert enélkül hiába is veszel ki szabadságot, az egész fabatkát sem ér, csak a stressz-szint növekszik, mert valahol a tudatod mélyén érzed, hogy most pihenned kéne, de mégis már megint statisztikákat gyártasz, ügyfélpanaszokat vizsgálsz ki vagy reklámszlogeneken töröd a fejed - kinek-kinek mi a munkája. Ha szabadságra mész, akkor tényleg szabadulj el!

15. Csak lélegezz!
Hülyén hangzik, de néha tényleg emlékeztetni kell magunkat erre is. Na nem arról van szó, hogy elfelejtenénk levegőt venni, ha nem gondolnánk folyamatosan arra, hogy "beszív-kifúj-beszív...". Hanem arról, hogy állj meg, fújd ki a levegőt, engedd el a válladat nyomó terheket, egyszerűen csak élvezd a pillanatot, pont úgy, mint ahogy egy hegy tetejére felérve megállsz, szétnézel és teleszívod a tüdődet a friss levegővel, amitől újult erőre kapsz. Ha pedig elkezdenél visszasüllyedni a mindennapok taposómalmába, újra meg újra gondolj erre a levegővételre és szívd tele magad energiával.
Ha ezeket betartod, tényleg jobb lesz holnaptól az életed!

Forrás:ma.hu
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 1619
  • e Hónap: 7860
  • e Év: 60126
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.