Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2015-01-15 23:59:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Céklás lasagne
  2015-01-15 23:57:16, csütörtök
 
  Céklás lasagne

Hozzávalók:

A tésztához:
2 tojás
1 dl víz
liszt (amennyit felvesz)

A töltelékhez:
1 kg cékla
30 dkg túró
1 fej vöröshagyma / 1 csokor zöldhagyma
olaj
2 dl tej
3 evőkanál liszt
szerecsendió

petrezselyem
1 evőkanál méz

Elkészítés:

A 2 tojásból, a vízből és a lisztből kemény tésztát gyúrunk, és legalább fél órát pihentetjük.

Ezután sodrófa vagy tésztakészítő gép segítségével kb. 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk (a 9 fokozatos tésztakészítő gépen 7-es fokozatig). Nyújtás közben többször pihentetjük. Végül kb. 10x10 cm-es lapokra vágjuk. Ha a tésztát még aznap fel fogjuk használni, akkor főzés előtt nem szükséges megvárni, hogy teljesen kiszáradjon. Ha eltesszük máskorra, akkor mindenképpen ki kell szárítani a tésztát, és csak ezután szabad papírzacskóba vagy papírdobozba eltenni. Az így készült lasagne tészta törékeny, így esélyes, hogy az eltett tésztából már csak csuszatészta lesz, tehát érdemes a lasagne tésztát rögtön felhasználni.

A töltelékhez először feltesszük a megmosott céklát főni (kb. 1 óráig fő). Ha megfőtt, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Közben 1 apróra vágott vöröshagymát vagy zöldhagymát kevés olajon megdinsztelünk, ezt meghintjük liszttel, kicsit megpirítjuk, majd fokozatosan felengedjük tejjel. Így egy sűrű hagymás besamelt kell kapnunk. Ebbe belekeverjük az apróra vágott céklát, és hozzáadjuk a túrót. Ízesítjük mézzel (ez elhagyható, ha a cékla magában is igazán édes), szerecsendióval, sóval és petrezselyemzölddel. Összemelegítjük, és utána ezt használjuk a lasagne megtöltéséhez.

A tésztalapokat néhányasával kifőzzük, és rendre a tésztát és a tölteléket a tepsibe rétegezzük. Felülre tésztalap jusson, ezt meghinthetjük petrezselyemmel, vagy megkenhetjük tejföllel, esetleg megszórhatjuk reszelt sajttal. 45 percig sütjük.





Megjegyzés:

Túró helyett használható juhtúró, mozzarella sajt vagy tofu is.

A receptet és a fotót Petrarovo küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mákos-pudingos tejbegríztorta
  2015-01-15 23:55:32, csütörtök
 
  Mákos-pudingos tejbegríztorta

Hozzávalók:

1,5 l tej
15 dkg mák darálva
0,5 üveg gyümölcsbefőtt leszűrve, aprózva (de a levére is szükség lesz)
7 csomag vaníliás cukor
10 csapott evőkanál búzadara
5 dkg nagyszemű mazsola vagy aszalt gyümölcs aprózva
1 csomag pudingpor (csoki, vanília, eper vagy puncs)
1 csomag tortazselé
4-5 evőkanál pikáns lekvár (ribizli, meggy, stb.)
kevés kristálycukor
gyümölcspálinka vagy likőr
tortadara
édesítőszer

Elkészítés:

Ezt álmodtam meg az éjjel sugallatra mélysötét hajnaltájt kilábujjhegyezik a konyhába, kamrába, kis- és nagyszekrénybe, hűtőbe, begyűjt a gyanútlanokat és előkészít. Minden alapanyagot, edénykét, segédeszközt glédába állít, mert a nagyüzem közben már nemigen lesz ideje kutakodni.

Lefáradva frissítést alkalmaz, belsőleg. Összvissz két adag tejbedarát alkot, közben pedig egy pudingot. Hideg vízzel kiöblít egy literes lábaskát, bele 5 dl tej, 1-1,5 kupak alkohol (az erősebbekből 0,5-1), felforral, levesz, bele 2 vaníliás cukor, a mák, a mazsola fele, vissza, kevergetve felforral. Takarék, kevergetve, kanalanként bele 5 evőkanál dara, keverget sűrűsödésig, puhulásig. Levesz, édesítővel beállít az ízét. Hideg vízzel kiöblített tortaformába zúdít, kanalaz, persacc elegyenget, néhány evőkanál lekvárt pettyez-foltoz rá, villával itt-ott bele is kavargatja finoman, újra elegyenget, félretesz.

A használati ukáz szerint fél liter tejjel, 3 tasak vaníliáscukorral, kristálycukorral (összesen 3 evőkanálnyi cukor legyen) elkészít a pudingot azzal, hogy a még hideg tejbe bele a gyümölcsbefőtt és 0,5-1 kupak alkohol, együtt forral fel.

Ha kész, meóz és gyorsan ráterít a békésen pihenkélő mákos dara tetejére, elegyenget, félre. A közben ébredezőket megbízza a lábaskák maradékának eltüntetésével.

Kissé ásítozva megalkot a következő adag tejbepapit 5 dl tejjel, a mazsola másik felével, 0,5-1 kupak alkohollal, 2 tasak vaníliás cukorral, 5 evőkanál darával. Meó, édesítő, ráönt a mit sem sejtő pudingra, gyors iramban elegyenget, sűrűn megszór tortadarával és lefed alufóliával (az újabb lábaska sokat sejtető lengetését már huhú kiáltással fogadják).

Ha nem túl édes a gyümölcsbefőtt leve, akkor tisztán, ha viszont igencsak, akkor 3 dl-re hígítva (vagy 100 %-os pikáns ízű gyümölcs üdítő, a kesernyés lehetek mottójú narancs kivételével) ukáz szerint elkészít a tortazselét, azon nyomban forrón, óvatosan rákanalaz a szertemintázatosodott tortadarára, vissza a fólia, lezár.

Amikor a forma langyoskásra hűlt, legalább 7-8 órácskára betessékel a hűtőbe, ezt követően már fazonosan szeletelhető.

Keskenyebbre szeletelve (kiadós) tálalhat natúr, de fehér vagy csokis tejszínhabbal, illetve a kettőt variáltan, felturbózva is.

Megjegyzés:

Sütinek is elkészíthető, magasabb falú porcelán sütőtálban látványos rombuszra, ilyen-olyan fazonra szeletelve. Lehet tovább variálni.......

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Juhtúrós lasagne gombával és hússal
  2015-01-15 23:54:06, csütörtök
 
  Juhtúrós lasagne gombával és hússal

Hozzávalók:

20 dkg erdélyi szalonna
30 dkg juhtúró
5 dl főzőtejszín
1 szál póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5 dkg napraforgómag
30 dkg barna csiperke
30 dkg darált pulykacomb (vagy más)
20 dkg reszelt sajt
1 evőkanál liszt
1 dl tej
1 csomag lasagne tészta

bors
bazsalikom
oregano

Elkészítés:

A szalonnát apróra vágva serpenyőben kisütöm, félreteszem. A zsírjában megpirítom a felvágott gombát, óvatosan sózva, borsozva. Amikor elfőtt a leve, még kicsit hagyom pirulni! A gombát is félreteszem a szalonnához. A karikára vágott póréhagymát is egy picit átforgatom a zsíron (vagy olajon, ha kevés a maradt zsír), félreteszem.

Megpirítom a darált húst, szintén sózva, borsozva, majd amikor már megpirult, hozzárakom a félrerakott szalonnát, gombát, póréhagymát, valamint a juhtúrót, és felöntöm a tejszínnel. A napraforgómag felét összezúzom, majd beleteszem mindkét felét. Szintén beleszeletelem a fokhagymát, és fűszerezem. Összefőzöm, a végén kikeverem a tejet a liszttel, és azt is hozzáadom.

Egy tepsi aljába teszek a szószból, majd rárétegezek egy adag tésztalapot, majd megint szósz, tésztalap és szósz következik. Lényeges, hogy alul és felül szósz legyen! A tetején elosztom a reszelt sajtot, és előmelegített sütőben kb. 160 fokon megsütöm.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Lumpy79 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldségleves húsgombóccal
  2015-01-15 23:52:29, csütörtök
 
  Zöldségleves húsgombóccal

Hozzávalók:

2 csokor leveszöldség
1 szál póréhagyma
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
2 szegfűszeg
3 borókabogyó
5 szem bors
1 l húsleves, kockából
20 dkg darált sertéshús
1 tojás
2-4 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A leveszöldséget és a pórét megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A zöldségeket a leveshez adjuk, a fűszereket teatojásba tesszük, és kis lángon főzni kezdjük. Ha kell, sóval, borssal ízesítjük.

A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, és apróra vágjuk. A felét félretesszük, a többit összekeverjük a darált hússal, beleütjük a tojást, sózzuk, és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a massza ne legyen sem lágy, sem túl kemény.

Kis gombócokat formázunk a húsmasszából, és beletesszük a majdnem kész levesbe. További 8-10 percig főzzük. Ha kész, kivesszük belőle a teatojást.

A levest tányérokba szedjük. A maradék petrezselyemmel meghintve tálaljuk.





Megjegyzés:

Fotó: Springerpics

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szeretet
  2015-01-15 23:50:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép képek  
Minden napra szeretet
  2015-01-15 23:48:12, csütörtök
 
  Minden napra szeretet

(Kedves Barátaim és Mindenki, aki szereti Tatiosz bölcsességeit: A minden napra szeretet idézeteinek képreírása ezzel befejeződött, mivel az engedély erre a 15 napra szólt.
Amennyiben tudni szeretnétek a minden napra írt szeretet idézetek folytatását, ajánlom figyelmetekbe a könyvet, amely kapható a nagyobb bevásárlóközpontokban és a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a kiadónál.)


Link



 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 9611
  • e Év: 139318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.