Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Versenyfutás az idővel, avagy vacsora 30 perc alatt
  2015-01-16 23:54:35, péntek
 
  Versenyfutás az idővel, avagy vacsora 30 perc alatt

Hét közben sosincs elég idő egy ,,rendes" ebéd vagy vacsora elkészítésére, pedig ilyenkor is szeretnénk jól és jót enni. Tippek és vacsoraötletek!

Lássuk csak, mi szükséges egy jó ebéd vagy vacsora elkészítéséhez. Alapvetően 5 dolog:

- kell egy jó, praktikusan berendezett konyha
- egy tisztességes befogadóképességű mélyhűtő
- egy jó kamra
- s néhány jól bevált recept
- valamint nem árt a jó sorrend sem...

Ha ezek adottak, nagyjából készen is állunk a félórás ételek elkészítéséhez. A fenti 5 pontban szereplő szempontok mindegyikének fontos szerepe van a konyhai alkotómunkában.





Segítséggel gyorsabban készül a vacsora

A praktikus konyha segít, hogy ne órákig keressünk dolgokat. Jó, ha a fűszerek a tűzhely közelében laknak, ha a kések, vágódeszkák egy helyen pihennek, ha a tésztaszűrők a tűzhely közelében vannak, egyszóval ha a háziasszony, mint egy karmester vezényelheti le a főzést úgy, hogy ne kelljen kilométereket szaladgálnia feleslegesen.

A mélyhűtő szintén fontos. Egyrészt a kész ételek fagyasztása végett, másrészt remekül lehet konyhakész vagy félkész alapanyagokat tárolni a mélyhűtőben.





A kész leveles tésztának hála, a lepények és quiche-ek is gyorsan elkészülnek

A kamra szerepe sajnos egyre inkább háttérbe szorul, pedig időgazdálkodás szempontjából nagyon fontos tényező. Egy jól felszerelt kamra sokszor életet menthet - és helyettesíthet egy-két bevásárlást. Jó az a tudat, hogy az ember spájzában lakozik liszt, rizs, befőtt, lekvár, tészta, konzervzöldség, miegymás. Ezekből az alapanyagokból egy kis fantáziával mindig könnyedén kreálhatunk valami finomat.

S ha van az embernek néhány bevált receptje, és azt is tudja, hogy milyen sorrendben készüljenek el a dolgok, akkor minden adott egy gyors főzéshez.
Gyorsan valami finomat!

A legtöbb esetben a gyorsan elkészítendő ételek kapcsán a tészta jut eszünkbe. Pedig annyi mindent el lehet készíteni fél óra alatt.
Húsimádóknak

A húsimádóknak könnyű a dolguk. Néhány szép szelet húst könnyedén meg lehet sütni egy serpenyőben vagy akár kontaktgrillen is. Mellé készülhet saláta, rizs vagy krumpli. Már itt a végtelen variációk sorával találjuk magunkat szembe. Milyen hús? Hogyan ízesítem?

A hús fajtájától függetlenül egy vékonyra szelt, kicsit kiklopfolt hús hamar elkészül. Ha van időnk előre pácolni, az a legjobb, de az sem baj, ha csak sütés közben szórjuk meg zöldfűszerekkel. A bolti, előre panírozott húsok mintájára házilag is lehet előre panírozni, hűtőben egy napig, mélyhűtőben akár fél évig is el lehet tartani a bécsi szeletet, tököt, cukkinit, bármit. Ezeket lehet variálni köretekkel, vagy főzelékhez feltétként kínálni.





A bepácolt, grillezett hús friss salátával pikk-pakk elkészül

De bízhatunk a fantáziánkban is, vagy csak egyszerűen a háztartásban fellelhető alapanyagok segítségével hozhatunk létre új ételeket. A natúr és a bundázott húsok mellett, a tepsiben sütött példányok is viszonylag hamar elkészíthetőek, s ezekkel csupán annyit kell bíbelődnünk, amíg a tepsibe vagy egy kerámiatálba tesszük. A húsokat pácolhatjuk, fűszerezhetjük, mustárral ízesíthetjük vagy egy kevés tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva toljuk a sütőbe. Amíg sül a hús, addig elkészül a köret. Vagy a hússal sül. A félig megfőzött, alaposan lecsöpögtetett krumpli, répa hamar ropogóssá sül a sütőben.
Zöldségesen

A gratinírozott ételek is viszonylag gyorsan elkészíthetőek. Egy kevés fokhagymával, hagymával, paradicsommal, paprikával összesütött lecsós szelet kiadós, könnyű és gyors étel. De ugyanígy készíthetünk tejszínnel locsolt, körtével gazdagított tepsis csirkemellszeletet is.





A csőben sült, gratinírozott ételek is gyorsan összeállíthatóak

A főzelék szintén az a kategória, ami fél órán belül kész. A szezonális zöldségeket kívül a fagyasztóból is elő lehet venni a kíméletesen és gyorsan lehűtött zöldségeket, s itt is csak a képzelet szab határt. Klasszikus módon beránthatjuk az ételeinket, de ha kicsit reformosabb módon szeretnénk, akkor egy kis teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is könnyedén be lehet sűríteni a főzeléket.

No meg itt a saláta, amiből szintén pillanatok alatt előállítható egy gazdag családi vacsora. Igaz, itt számolni kell az alapanyagok beszerzésére fordított idővel is, mert bizony a saláta csak friss alapanyagokból az igazi. Bár a paradicsom, a jégsaláta, a paprika s a legtöbb zöldség jól konzerválható egy pár napig a hűtőben.

Tészta, természetesen...

Tésztákból is csoda dolgokat lehet kihozni fél óra alatt. A nagy klasszikus, a túrós csusza is pont ennyi idő alatt készül el, ha jól osztjuk be az időnket, és kellő sorrendben készülnek el a dolgok. Az olaszos tészták kedvelői meg kényelmesen elkészíthetik a különböző sugókat, amíg a durumtészta közel negyed óra alatt al dente megfő.





A tészta mindig biztos megoldás a gyors vacsorához

A tésztákhoz való mártások készítéséhez jó alapanyag a pesto, az olajban eltett szárított paradicsom, az olajbogyó. Egy kevés húsos szalonnával, fűszerekkel, tejszínnel, mascarponéval már kész is az ízes és gazdag mártás.

A wokban elkészíthető üvegtészta is remek választás egy gyors vacsorához. Igaz, ebben az esetben szükségünk lehet speciális alapanyagokra, de ha ezekből az ember 1-1 üveggel beszerez egyszer, akkor elég csak kikeresni a szekrényből az üveget, és máris asztalon az egzotikus vacsora. A szójaszósz, kókusztej, szárított gomba, üveges szójacsíra jól megfér a lisztek mellett a kamrában. Egy kevés csíkokra metélt marhahússal, csirkével összekevert, fűszerezett üvegtészta még a vendégek számára is tökéletes, s milyen hamar elkészül...





Wokban néhány perc alatt elkészül az étel

Desszert, mint vacsora

Gyerekeink számára néha könnyebb egy-egy desszerttel előállni vacsorára. A tejben főtt dara mellett jó alternatíva a kuszkusz, ami nem csak sósan remek és gyors étel, hanem egy kevés aszalt gyümölccsel, esetleg egy kis házi lekvárral gazdagítva is asztalra kerülhet. Itt is törekedhetünk arra, hogy minél egészségesebb legyen. Ebben az esetben durumbúzából készült kuszkusszal érdemes dolgozni, és egy kevés rizssziruppal lehet édesíteni.

Gyorsan elkészíthető klasszikus desszert a túrógombóc. Az alapanyagok itt is származhatnak a hűtőből. Amíg takarékon pirul a morzsa, addig felforr a főzővíz, és a tojáshabbal elkevert túró is már csak arra vár, hogy gombóccá formálódjon. Biztosan asztalon van ez az étel is fél órán belül.

Maradék hasznosítás esetén pedig remekül belefér az időnkbe egy kalácsból vagy kifliből készített felfújt, illetve egy mákos guba. Jó minőségű darált mák, dió, mogyoró már szinte minden hipermarketben kapható. Érdemes ezekből is tartani a kamrában, a rajtuk lévő eltarthatósági dátumot jól szem előtt tartva.





A túrógombóc mindig nagy sikert arat!

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Svédgomba saláta II.
  2015-01-16 23:47:12, péntek
 
  Svédgomba saláta II.

Hozzávalók:

5 nagy fej gomba
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 kanál paradicsompüré
olaj
1 bő kiskanál citromlé

bors
majoránna
oregano
kakukkfű
cukor

Elkészítés:

A hagymákat vékonyra szeljük és a kockákra vágott fokhagymával egy kis olajon átdinszteljük. Hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vagy kockákra vágott gombát, majd elkezdjük párolni. Hogy ne égjen le, adjunk hozzá 2-3 kanál vizet (sokan fehérbort szoktak, én nem). Az a jó, ha a gomba egy kicsit ropogósabb marad, így kb. 3-4 perc után mehet bele a paradicsompüré, a citrom leve, a cukor és a fűszerek. Azért nem írom, hogy miből mennyi kell, mert mindenki ízlése szerint adagolja. Van, aki savanyúbban, van, aki édesebben szereti. Én pl. több oreganóval, majoránnával és kevesebb kakukkfűvel kedvelem.

Hagyjuk összeforrni. Közben kóstoljuk, hogy kell-e még ízesíteni, vagy megfelelő-e a gomba állaga. Hidegen, pékáruval fogyasztjuk.





Megjegyzés:

Nyáron ajánlatos gyorsan a pocakba termelni, mert gyorsan romló étel.

A receptet és a fotót Bianka1980 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Tejfölös-majonézes tésztasaláta
  2015-01-16 23:45:32, péntek
 
  Tejfölös-majonézes tésztasaláta

Hozzávalók:

20 dkg rövid csőtészta
4-5 evőkanál tejföl
2 teáskanál majonéz
1 teáskanál mustár

bors
1 pár virsli
1 darabka uborka
1 piros pritamin paprika

Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük, és hagyjuk kihűlni.

A tejfölt a mustárral és a majonézzel, sóval, borssal összekeverjük, majd a tésztához asjuk a felkockázott uborkával és pritamin paprikával, valamint a felkarikázott virslivel.

Jól összeforgatjuk, kicsit hagyjuk, hogy az ízek öszeérjenek.





Megjegyzés:

Gazdagíthatjuk még főtt tojással, csemege uborkával vagy sajttal is.

A receptet és a fotót Torpilla1987 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hajtogatott sajtos pogácsa II.
  2015-01-16 23:44:04, péntek
 
  Hajtogatott sajtos pogácsa II.

Hozzávalók:

80 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kis pohár tejföl
5 dkg élesztő (a tejfölbe keverve)
1 tojás
2 teáskanál só
1,5 dl hideg víz
kb. 30 dkg sajt
tojás a kenéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat - a sajt kivételével - összegyúrjuk, 10-15 percenként hajtogatjuk, háromszor-négyszer, tetszés szerint. A hajtogatáskor sajtot szórunk rá. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tojással lekenjük, sajtot szórunk rá, kiszaggatjuk, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tepsiben sült csirke aszalt gyümölcsökkel töltve
  2015-01-16 23:42:34, péntek
 
  Tepsiben sült csirke aszalt gyümölcsökkel töltve

Hozzávalók:

1 db 1,5 kg-os tölteni való csirke
2 dl vörösbor
1 dl olívaolaj
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
5 dkg pirított mandula
2 dl fehérbor

őrölt bors
majoránna
szárított petrezselyem
kevés víz

Elkészítés:

Befűszerezem a csirkét kívül-belül, azaz jól bedörzsölöm a sóval, a borssal, a majoránnával és a szárított petrezselyemmel. Beteszem a hűtőbe, így előző este előkészítve az ízek kellemesen átjárják. Az aszalt gyümölcsöket beáztatom a fehérborba, szintén hagyom a hűtőben pihenni másnapig.

Másnap kevés olajon megpirítom az aprított mandulát, és a csirkébe töltöm az aszalt gyümölcsökkel együtt.

Egy olajjal kikent tepsibe teszem a betöltött csirkét, aláöntöm a vörösbort és egy kevés vizet. Alufóliával lezárom a tepsit, 1,5 órára beteszem a 150 fokosra előmelegített sütőbe (hőlégkeveréssel 160 fokon egy órára). Az idő elteltével (illata árulkodik), leveszem a fóliát, és ropogósra sütöm a csirkét.





Megjegyzés:

Ebben a melegben köretet nem is készítettem hozzá, a hűtőből kivett, frissen szelt paradicsommal, kígyóuborkával és pritamin paprikával tálaltam, így is elkelt!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Boros szilvakrémleves habgaluskával
  2015-01-16 23:40:18, péntek
 
  Boros szilvakrémleves habgaluskával

Hozzávalók:

1 üveg szilvabefőtt (750 ml)
5 dl könnyű, édes vörös desszertbor
3 db tojás
1 narancs reszelt héja
1 dl tejszín
1 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál rizsliszt
15 dkg cukor
pici só
A díszítéshez:
borban áztatott mazsolaszemek

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 8 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verjük.

Egy edényben a tejet felforraljuk és 2-3 kanalanként beleforgatjuk a habgaluskát, hagyunk helyet a növekedésnek, megfordítjuk, majd szűrőre kiszedjük.

Egy tálkában a tojássárgáját a fűszerekkel, a cukrokkal és narancshéjjal kikeverjük, hozzáadjuk a rizslisztet is, egy kis borral fellazítjuk.

Egy nagyobb edényben a tejszínt, a pépesített szilvabefőttel melegíteni kezdjük, kevergetés közben hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket és a vörösbort is. Forrásig kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről.

Hidegen tálaljuk a habgaluskákkal és a borba áztatot mazsolaszemekkel.





Megjegyzés:

Hasonló a madártejhez.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sajtos-petrezselymes tojáskrém
  2015-01-16 23:38:23, péntek
 
  Sajtos-petrezselymes tojáskrém

Hozzávalók:

3 db keménytojás
1 nagyobb lilahagyma 1/4 része (vagy egy pici fej)
5 dkg feta sajt
10 dkg natúr krémsajt
fél csokor petrezselyemzöld

bors
1 kávéskanál Piros Arany

Elkészítés:

Apróra felvágjuk a lilahagymát, elmorzsoljuk a feta sajtot, villával összetörjük a főtt tojást, mindezt elkeverjük a natúr krémsajttal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük sóval, borssal és egy kis piros arannyal.

Pirítóssal vagy péksüteménnyel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Torpilla1987 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 5659
  • e Hónap: 10697
  • e Év: 140404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.