Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kohut Katalin: Az Idő hatalma
  2015-01-17 17:42:11, szombat
 
  Kohut Katalin: Az Idő hatalma

"Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő."
Nicolas Chamfort

Olivér már első osztályba járt. Éppen az Idő mértékegységét tanulta, megkapta karácsonyi ajándékként élete első karóráját. Már korábban megbarátkozott a faliórával, melyből óránként kiugrott a kakukk, s ő örömmel számolta, hány óra lehet. A csörgőóra is érdekesnek tűnt, most éppen arra várt, hogy tizenkét óra legyen, ugyanis akkor jönnek születésnapját ünnepelni a rokonok, köztük ujjongva szeretett keresztapja. Még ráért készülni, úgy látta az asztali órán, még csak nyolc óra múlott. Ebédig majdnem négy órát kell várakozni, van ideje bőven ellátni a kötelességeit, melyeket elvállalt, míg édesanyja az ebédet készíti, édesapja az udvari munkákat végzi. Szobája padlóján szétterítetette füzeteit, könyveit, darabig elnézte a következő leckék képeit, az ellenőrzőjét a piros csillagokkal és az egyetlen feketével, amit éppen az Idő fel nem ismerésért kapott. Összekeverte a nagy és kismutatókat is, nem sikerült megjegyeznie, mikor van negyed, fél, háromnegyed óra. Az egész órákat ismerte fel egyedül.
Felnézett időnként az órára, fél kilencet mutatott, még mindig messze van dél, sokára lesz megterítve az ünnepi asztal. Rajzolásba kezdett, áhított rollerjét vázolta fel egy rajzlapra. Majd szétpakolta az összes játékot a polcokról, gondolta, tizenkét óráig van idő kitakarítani. Még szépen fel is akart öltözni az új, karácsonyi ünneplő ruhájába. Talált egy tábla csokoládét, elmajszolta. Arca teljes egészét összekente, haja borzos volt, olyan, mint aki most kelt ki az ágyból. Szerecsennek is elmehetett volna, mintha barna cipőbokszot kent volna az arcára. Kilenc órát mutatott az óra. Sóhajtott egyet, már soha nem lesz dél, s egyetlen mozdulattal lesúrolta íróasztala tartalmát, a lámpa hatalmas robajjal hullott a padlóra. S ebben a pillanatban kinyílt az ajtó, s ott állt az egész család kacagva és nevetve a rendetlenséget, a torzonborz és maszatos Olivért meglátva. Édesanyja finoman odaállította a nagytükör elé szembesíteni arcképével. A fiú dadogva hajtogatta: - Még csak kilenc óra van! - s rámutatott az asztalon lévő órára. Ekkor már nevető görcsöt kapott az egész család, ugyanis Olivér fordítva tette az órát le, s mikor az kilencet mutatott, ami a fordított hatos lett volna, éppen tizenkét óra volt. Az Idő megmutatta igazi hatalmát, amiért érdemes volt a születésnapot ünnepelni: a nevetést, mint szeretet képviseletét.
Olivér egész életében pontban tizenkettőkor megállt egy pillanatra és visszagondolt hetedik születésnapjára, a feketepontra és a fordított ébresztő órára. Ilyenkor szíve a család szeretetével telítődött és jól láthatóan elmosolyodott.

2015. január 17.

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Fellegekben
  2015-01-17 12:44:25, szombat
 
  Kohut Katalin: Fellegekben

,,Az élet olyan , mint egy zongora hogy végül mit hozol ki belőle, csak attól függ, hogyan játszod" ♫



Artúr Dolorick a főiskolán tanulta meg a zongora játék felsőbb szintű szabályait. A fekete és fehér billentyűkön könnyedén játszott, mintha egy sakk-tábla lenne, mely az élet szimbóluma a bábokkal, amiket mozgatunk. Csakhogy itt a bábok a saját ujjai voltak, s ezeket tudatosan és villámgyorsan váltogatta. Minden ujjnak megvoltak a saját hangjai, minden akkordnak és szólamnak a saját kézmozdulatai.
Az iskolában figyelt fel a vénuszi alkatú, feltűnően aszimmetrikus arcú szépségre, Amandára. Sokszor várt reá a falnak dőlve a folyosón, vagy úgy tett, mintha véletlenül haladna el mellette. Ilyenkor mindig zavarba jött és úgy érezte, legszívesebben hasra esne előtte. Meg is érdemelte volna a leány a hódolatot, hiszen szépségének nem volt párja, Artúrnak ő jelentette az eszményi nőt. Hangja egy csodálatos angyalhang füleinek, egész nap felnagyítódva hallotta őket gondolataiban.
Sajnos Amanda mással járt, egy futballistával, akinek hatalmas izmai és első Ádám megjelenése mellett fittségével elbújhat. Láthatatlannak érezte magát, reménytelennek tűnt a szerelme. Írt egy zongorajátékot a Nap-szerelem címmel, ezzel lépett fel vizsgaelőadáson. Nagy sikere lett, a diplomája ezzel biztosítva volt, de Amanda szívét a zenemű nem járta át, érzéketlen maradt Artúr irányában.

Egy napon kiderült Artúrról, hogy rákos, mégpedig áttétes, vagyis reménytelenné vált állapota. Már nem kereste Amandát, s nem is volt lehetősége rá, mert véget ért az iskola, érezte, hogy az élet kegyetlen hozzá, nemcsak az egyetlen szerelmet veszíti el, hanem meg lettek számlálva hónapjai, napjai. A zene éltette, meg a szívében megfogant szerelem örök magja. Hálával gondolt Amandára, mert nélküle úgy távozott volna az életből, hogy soha nem ismerte volna meg ezt a magasztos, minden józan észt és elemi érzést elsöprő szárnyaló szerelmet. Megkomponált egy dalt, Fellegekben a címe. Szöveget írt hozzá, megfogalmazva, mit érez, hogyan vette őt észre, s lett gondolatainak egyetlen mozgatója, szívének lakója.

Nyári koncertet rendeztek a Vigadóban, Artúr első és egyetlen fellépéséhez ott adtak lehetőséget. Mikor ő következett, leült komótosan a hatalmas hangszer mögé és férfias hangján elénekelte a szerelméről írt dalt, melynek a vége így hangzott: ,,Mindörökké szívemben leszel, együtt leszünk az idők végezetéig". Amanda megérkezett udvarlójával, csodálattal és áhítattal hallgatta a szívhez szóló tiszta dallamot és ekkor ismerte fel Artúrban azt a diákot, aki véletlenül mindig útjába került az iskola folyosóján, s láthatóan zavarban volt előtte. A hirtelen népszerűségre szert tevő sláger szövegéből kiderült, hogy a zeneszám címzettje ő maga volt, s abban a pillanatban egy villámlás cikázását érezte szívében, fejében bódult kábulatot. A tömeg éljenzett, könnyes szemekkel, meghatódva aratott a tapsvihar sikert Artúrnak. Amanda ösztönösen elindult felé, odaért a művészhez és megfogta két kezét. Így álltak ketten gyönyörködve egymásban percekig, pillantásukban a szenvedély és együvé tartozás negédes csillogásával.

Másnap találkoztak egy szökőkút mellett és a fiú közölte vele, örökre búcsúzik a földi világtól. A szerelem síron túli kötelék, gyökerét senki sem tépheti ki a gondolatból. Amanda ujjára húzta az aranygyűrűt, mely a holtáiglan közös eggyé válásukat jelentette. Zokogott a lelkük, itták egymás csókjait, mely kiapadhatatlan erővel buzgott minden mirigyükben. Egyesülésükre Amanda leányszobájában került sor, ahol a női illat lengedezve fonta át az éjszaka erotikus mélységét. Isteni nektár leheletét szívták egymásba, amikor összeolvadtak a gyönyör mámorában. Amanda méhe szerelmes asszonyként tökéletesen befogadóvá vált, teste kész az anyaságra. Egyesével becézték végig egymás testrészeit. Ez az extázisban eltöltött nászéjszaka volt utolsó találkozásuk a kegyetlenné vált életben.

Artúr temetésén felhangzott a Fellegekben sláger, kevés volt mindenféle búcsúszó. Hófehér habfelhő ékítette a sír feletti kék eget és a hangokat visszhangozták a komor temetői kripták, s a szél vitte el a világ minden kis zugába a hírt, bár életét befejezte a zongoraművész titán ifjú, örök emléke itt él a természet csodálatos harmóniájában. Amanda Artúr magját befogadta, megfogant az örökös szerelem földi bizonyítéka. Vörös rózsáit nem a sírba dobta, odahelyezte a zongorájára férjének, amit imádott ujjai érintettek.

2015. január 17.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 1266
  • e Hónap: 3625
  • e Év: 55891
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.