Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Camembert tócsni bundában
  2015-01-02 23:28:45, péntek
 
  Camembert tócsni bundában

Hozzávalók:

3 db nagyobb krumpli
2 dl tej
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
20 dkg finomliszt
1 csipet őrölt kömény
majoránna ízlés szerint
8 dkg csiperkegomba

őrölt fehérbors
2 db 12,5 dkg-os camembert sajt
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A meghámozott krumplit lereszeljük. Kinyomkodjuk, hozzákeverjük a tejet, a tojást, az átnyomott fokhagymát, a lisztet, a fűszereket és a felaprított gombát. Sózzuk, borsozzuk.

A camembert sajtokat vízszintesen kettészeljük, majd negyedeljük.

A burgonyás masszából kis adagokat szedünk, és beletesszük a forró olajba. Ráhelyezünk 1-1 darab sajtot, majd befedjük 1-1 adag újabb burgonyás masszával, és a lepények mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Ramikedves küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Pizzás párna
  2015-01-02 23:27:20, péntek
 
  Pizzás párna

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
30 dkg sajt
ketchup
20 dkg füstölt párizsi vagy sonka
pizza fűszerkeverék
1 tojásfehérje

Elkészítés:

Nyújtsd ki a leveles tésztát, vágd fel négyzetekre.

A ketchupot ízesítsd a pizza fűszerkeveréket. Vékonyan kend meg a tésztát. Majd az egyik felét apró kockára vágott párizsival (vagy sonkával) és sajttal terítsd be. Ha ezzel megvagy, hajtsd rá a másik felét, egyengesd el. Kend meg tojásfehérjével, szórj rá pizza fűszerkeveréket, és mehet rá a sok reszelt sajt!

Irány a sütőpapírral bélelt tepsi, majd a sütő 15-20 percre. :)





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gesztenyés kalácstekercs
  2015-01-02 23:25:23, péntek
 
  Gesztenyés kalácstekercs

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
1 teáskanál porcukor
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg vaj
csipetnyi só
olaj

A töltelékhez:
25 dkg gesztenyepüré
2 dl tejszín

A tetejére:
porcukor
magozott meggybefőtt vagy kandírozott cseresznye

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a porcukrot tálba szítáljuk. 1 mokkáskanál liszthez kevés cukrot adunk, felöntjük 1 dl langyos tejjel, és belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen felfuttatjuk. A liszthez adjuk a 3 tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, majd az olvasztott, de langyos vajat. A maradék tejjel összeállítjuk, jól kidolgozzuk (szükség esetén kevés olajat is adhatunk az összeállításhoz). Letakarva szobahőmérsékleten kelesztjük.

A megkelt tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm széles
csíkokra vágjuk. Fémrolókra feltekerjük úgy, hogy kissé fedjék egymást.





Bő, forró olajban kisütjük.





A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, egy részét félretesszük a tejszínes díszítéshez. A maradék habhoz adjuk a lereszelt vagy áttört gesztenyét. Összekeverjük, majd a langyosra hűlt tésztákba töltjük.





Díszítjük tejszínhabbal, meggyel vagy cseresznyével.





Megjegyzés:

A tésztacsíkokat úgy csavarjuk a hengerre, akár a kürtős kalácsot. Hengert készíthetünk a háztartási fóliák tartóhengeréből, amit alufóliával beburkolunk.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás: MIndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vadas marha zsemlegombóccal
  2015-01-02 23:19:51, péntek
 
  Vadas marha zsemlegombóccal

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg marha hátszín
1 kg sárgarépa
3 db fehérrépa
2 db karalábé
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél

egész bors
egész szegfűszeg
1/2 hegyes erős paprika
1 paradicsom
1/2 kínai kel

A zsemlegombóchoz:
4 db zsemle
1 csokor petrezselyemzöld
2 egész tojás
35 dkg liszt

bors
őrölt szerecsendió

A vadas mártáshoz:
45 dkg tejföl
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál mustár
3 evőkanál cukor
Vénusz olaj
1 kiskanál ecet
(az összes zöldség a levesből)
liszt

Elkészítés:

A marhahúst letisztítom, 2 cm-es szeletekre vágom, és ételízesítős vízben 25 percig főzöm.

Előveszek egy nagy lábost vagy kuktát, az előfőzött húsokat és a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a sót és a fűszereket beleteszem, felöntöm hideg vízzel, és legalább 1,5-2 órán át főzöm, amíg a marhahúsok megpuhulnak.

A zöldségeket kiszedem egy nagy tálba, kevés levet öntök rá, és botmixerrel pépesítem. A maradékot levesként használom tovább.

A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre piritok, és a zöldségpürét óvatosan belekeverem. Ízesítem (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül behabarom, az összes tejföl és 3 fakanálnyi liszt segítségével.

A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét apró kockákra vágom, és sütőben 100 fokon addig sütöm, amíg teljesen kiszárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, átforgatom benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd egy nagyobb tálba teszem. Hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval megszórom, és annyi hideg vizet öntök rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.

Neves kézzel közepes méretű gombócokat formázok, és forró vízben kifőzöm. Amikor feljön a tetejére, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálalom.





Megjegyzés:

Nem csak marhahússal, hanem pulykamellel, csirkemellel is csinálhatjuk. A húst azért főzöm előtte 25 percig, mert addig az ízét nem veszti el, de a vérét igen, és így kapunk tökéletesen tiszta levet.
Sok zöldséggel finomabb és szebb a mártás színe. Nem rántom be, csak habarom, így könnyebb az étel.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Karibi sütőtökleves
  2015-01-02 23:16:24, péntek
 
  Karibi sütőtökleves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök meghámozva, kimagozva, kockára vágva
1-2 szelet apróra vágott bacon
2 evőkanál vaj vagy olaj
2 közepes fej vékony karikára vágott sárgarépa
1 közepes fej hagyma apróra vágva
negyed feldarabolt zeller
2 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
1,2 liter csirkehúsleves (vagy ugyanennyi víz és 2-3 db csirke-leveskocka)
2 dl tejszín
2 evőkanál kókuszreszelék
fél kiskanál kakukkfű
5 dkg paradicsompüré
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
2 közepes burgonya meghámozva és apró kockára vágva.
1 közepes méretű zöldpaprika apróra vágva
fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
fél kiskanál csemege paprikakrém (piros arany)
só ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőtököt kevés, enyhén sós vízben főzzük puhára, amíg szétesik. Tegyük félre. Pirítsuk meg a bacont a vajban, majd 5 percig pároljuk benne a hagymát, sárgarépát és a zellert. Keverjük el benne az étkezési keményítőt, majd fokozatosan öntsük rá a csirkehúslevest és a tejszínt. Tegyük bele a szétfőtt sütőtököt és a maradék hozzávalókat, fedjük le, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük még 20 percig.

Megjegyzés:

Pirítóssal, különböző ízű krutonokkal tálalhatjuk, de e nélkül is nagyon finom ez a kellemesen fűszeres leves.

A receptet Cathy222 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Pufók amerikai palacsinta
  2015-01-02 23:15:20, péntek
 
  Pufók amerikai palacsinta

Hozzávalók:

12 darabhoz:
3 tojás
12 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1,5 dl tej
1 csipet só
kevés Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

1.) A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük.

2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel összekeverjük a tojássárgát, a tejet, a lisztet és a sütőport.

3.) Ha kész vagyunk, a kemény habot óvatosan forgassuk a tojásos masszába, és már kész is van a palacsintatésztánk.





4.) Egy palacsintasütőbe tegyünk egy kevés olajat, és 3-4 kisebb adag palacsintatésztát halmozzunk rá. Egy-egy palacsinta akkora lesz, mint pl. egy szelet párizsi. :-) Nem túl nagy lángon szép aranyszínűre sütjük az egyik oldalát, majd megszórjuk a kiválasztott töltelékkel (sonka vagy sajtcsíkokkal, gyümölccsel, hagymával, párolt brokkolival, stb.), majd megfordítjuk, és a másik oldalát is aranyszínűre sütjük.





5.) Én fahéjas almatölteléket tettem rá: 1 almát lereszeltem, megszórtam egy kis fahéjjal, rákanalaztam egy kis mézet és 1 marék mazsolát, majd összekevertem a tölteléket, a palacsintákra tettem sütés közben, és tálaláskor meglocsoltam egy kis juharsziruppal.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Január
  2015-01-02 22:42:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2015-01-02 22:37:25, péntek
 
  JANUÁR - BOLDOGASSZONY HAVA - TÉLHÓ - FERGETEG HAVA

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)






Ianus

Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak - márciustól decemberig - a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár valójában empirikus parasztkalendárium lehetett, amely csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt - a földművelés planetáris urának, Szaturnusznak a hatalma alá eső Bak és Vízöntő havát - az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven. Ianuarius hónap névadója Ianus, a kezdet és a vég istene volt, neki tulajdonítható, hogy a korábbi márciusi, majd szeptemberi évkezdés helyett a rómaiak utóbb január 1-jén kezdték az évet.





Az év első hónapját a csillagászati év megfelelő hónapneve után régente Vízöntő havának is nevezték. A csillagászati hónapok a napév fordulópontjaihoz igazodva a naptári hónapok utolsó dekádjában kezdődnek: a tulajdonképpeni Vízöntő hava január 21-én vagy 22-én. A régi időszámítás természetesen az évkezdetet is csillagászati fordulóponthoz, esetünkben a téli napfordulóhoz igazította.




Kormány Vera: Január

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szebb estét!
  2015-01-02 21:11:19, péntek
 
  Ónos eső esik.



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.