Belépés
kszilona.blog.xfree.hu
"Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni abban, hogy belül, önmagára rátaláljon." ( Galileo Galilei ) Káesz Ilona
1947.01.13
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mese almás
  2015-01-20 19:22:06, kedd
 
  Hozzávalók

50 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
1 tojás sárgája a kenéshez
3 kg alma (héjastul, magházastul számolva)
cukor, fahéj

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, fahéjjal és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd félretesszük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. (Igen, ebben nincsen tojás, tökéletesen működik így is.)
Az egyiket lisztezett munkalapon kinyújtjuk.
Vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe ( 30*39 cm - nekem sütőkeret alulról sütőpapírral bélelve) tesszük, az almát rásimítjuk - miután a levét kinyomkodjuk - és befedjük a másik lappal.
Megkenjük tojássárgával és megszurkáljuk villával.
Villával a tetejére húzhatunk csíkokat kedvünkre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Lusta asszony túrós lepénye
  2015-01-20 19:15:35, kedd
 
  Ez tényleg egy lusta recept. Sőt, én annyira lusta voltam, hogy a krumplinyomót vagy szitát sem vettem elő, hogy átnyomjam a túrót. Kissé rusztikusnak mondható a süti ezáltal, de nagyon jó!
Szkeptikusan álltam hozzá, mert kissé fura volt csak simán a lisztet a tepsibe szórni, majd rá a túrót és megint a lisztet. Valahogy olyan irreális volt az egész és nem láttam, hogyan is fog ez valójában szeletelhető sütivé alakulni....még akkor is, ha leöntöm a tejjel. Persze aztán agyban eljutottam odáig, hogy a tojásos tejecske szépen lecsurog az aljáig és összefogja majd az egészet, de akkor is.

Na lássátok meg mily' egyszerű is az egész!

25 dkg rétesliszt
50 dkg tehéntúró
fél csomag sütőpor
10 dkg mazsola (opcionális)
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
5+5 dkg vaj
2 dl tej
2 egész tojás

A lisztet a sütőporral, a citrom héjának felével és 22dkg cukorral összekeverjük és a felét 5dkg vajjal kikent tepsibe szórjuk.
Burgonyanyomóval rányomjuk az 50dkg túrót, meghintjük mazsolával, a vanillincukorral és citromhéjjal.Rászórjuk a maradék liszt-cukor keveréket, rátördeljük az 5dkg vajat és az egészet meglocsoljuk a 2dl tejjel, amelyben elkevertük a 2 db tojást.

180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. A teteje piruljon meg.





 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Csirkés rakott krumpli
  2015-01-20 19:10:39, kedd
 
  Hozzávalók:
50 dkg felkockázott burgonya
50 dkg csirkemell
1 kis konzerv sűrített paradicsom.
2 paradicsom
1 nagyobb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg reszelt sajt
friss bazsalikom
étolaj
só, bors, ételízesítő
Ha van otthon, akkor egy kis bacon
-------------------------------
Elkészítése:

A krumplikat felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Amíg fő a hagymákat apróra vagdossuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, majd fehéredésig pirítjuk. Közben mehet bele az apróra vagdosott paradicsom és a sűrített paradicsom is.

Egy picit főzzük, majd sózzuk borsozzuk, bazsalikommal és fokhagymával fűszerezzük.

Leszűrjük a krumplit és egy tepsibe öntjük, összekeverjük a csirkés raguval, majd megszúrjuk a tetejét reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. (15-20 perc)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőben sült túrós fánk
  2015-01-20 19:06:30, kedd
 
  Sütőben sült túrós fánk

Hozzávalók:
A tésztához:

2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál porcukor,
30 dkg rétesliszt,
1 tojássárga,
csipetnyi só,
3 dkg vaj;

Töltelékhez:

25 dkg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
1 evőkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 tojássárga.

Elkészítés:
1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat és annyi langyos tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden 2. tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot, a széleit villával lenyomkodom. A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 16 db bejegyzés
Összes: 835 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 535
  • e Hét: 1095
  • e Hónap: 2197
  • e Év: 11910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.