Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Svejk
  2015-01-20 21:45:14, kedd
 
 




JAROSLAV HA©EK: ©VEJK
EGY DERÉK KATONA KALANDJAIA VILÁGHÁBORÚBAN

Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismerthősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. Jellemrajzuk elhomályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki magasem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történe-tében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják,egyszerűen és szerényen így felelne: ,,©vejk vagyok...

"S ez a csendes, szerény, ütött-kopott férfi valóban nem más, mint ©vejk, a derék öreg katona, a rettenthetetlen hős, akit annak idején az osztrák monarchiában oly sokat emlegetett a cseh királyság minden polgára, s akinek most, a köztársaságban sem halványulhat el a dicsősége.

Én nagyon-nagyon szeretem ezt a derék katonát, ©vejket, s közzétéve világháborús kalandjait, meg vagyok győződve, hogy ti is mindannyian szívetekbe fogadjátok e szerény, fel nem ismert hőst. Nem gyújtotta ő fel semmiféle istennő templomát Epheszoszban, mint az a tökkel ütött Hérosztratosz, hogy bekerüljön a lapokba és az iskolai olvasó könyvekbe.

S ennyi elég is.


Itt el is olvashatod!







Link












 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
A láncos falióra
  2015-01-20 21:30:07, kedd
 
 




A LÁNCOS FALIÓRA


Vett egy fúrni-faragni szerető zentai földműves még a világháború előtt egy petyke kivitelű faliórát. Hazavitte, és fölakasztva a parasztszoba oldalfalára, a tulipános láda fölé, nem győzött az anyjukommal együtt gyönyörködni az óra virágos díszítésű, zománcozott számlapjában. Hát még amikor a szerkentyű (mert szeretetből ezt a nevet adta új szerzeményének a gazda) akkurátusan verni kezdte a kerek órákat! - áhítattal hallgatták mind a ketten. Még napközben is oda-odaálltak alája, és elnézték a fényes sétáló szabályos ingását.

Éjszaka, ha felköhögte magát az öreg földműves, és aztán nehezen tudott elaludni, a szerkentyű egyenletes ketyegése volt a legszebb muzsika a fülének. Órákig el tudta hallgatni a tiktakolását.

Egy este, lefekvés előtt, az öregasszony szokása szerint hozzáfogott bolhászkodni. Annyira belemélyedt a vadászatba, hogy közben teljesen megfeledkezett a falióra fölhúzásáról, és befejezve a bolhairtást, lefeküdt ő is.

Rossz alvó lévén, éjszaka fölébredt az ember, s valahogy furcsán érezte magát. Volt valami szokatlan körülötte, aminek nem tudta az okát. Fülelt, szuszogott csendben, s akkor jött rá, hogy nem megy az óra. Nem hallja a ketyegését. Fogta hát, és megrángatta a felesége dunnahaját:

- Hékám!

- No, mi az? Mi az?! - riadt föl első álmából az asszony.

- Nem hallod? Áll a szerkentyű!

Félreérthette a néni az éjszakai bejelentést, mert készségeskedve megkérdezte:

- Akkó' hát... odaforduljak?!







Kovács Erzsi - Régi óra halkan jár // Egyveleg

Link









 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
Idézetek
  2015-01-20 13:00:10, kedd
 
 







Virágos IDÉZETEK


Hirdesse minden, mennyire szeretlek;
föld, ég, virág, amire lépsz: a fű!
Egy pillanatra sem szabad feledned,
mert ez az érzés örökéletű.

Ratkó József







Az élet olyan, mint egy virágfüzér: nem látod a fonalat, amely keresztülfut a virágokon, de attól még ott van, és összetartja őket. Ha a fonal nem lenne, a virágok széthullanának; egy virágkupac lenne, nem virágfüzér. És a létezés nem egy kupac, hanem egy gondosan kidolgozott minta.

Osho







Úgy érezte, szebb lett körülötte a világ. Fényesebben ragyogtak a csillagok az égen, vidámabban szólt a tücskök muzsikája, édesebbé vált a virágok illata és simogatóbbá az éjszaka hűvössége. (...) Tudta, hogy ez a szerelem örökre megváltoztatja az életét.

A. O. Esther







Könnyű a Napnak, mert nem kell szólnia ahhoz, hogy a pirkadat pírjával reményt öntsön a szívünkbe, sem a virág szirmán a harmatcseppnek, hogy parányi ékkőként beragyogja a lelkünket. Egyszerűen csak vannak, nem tesznek semmit és létük csodája önmagunk csodájának felismeréséhez segít.

Biegelbauer Pál






Nem hallod, üvöltök - csavargóvá tettél,
Nem hallod, meghalok - míg te élni mentél,
Nem hallod, nyöszörgök - korbácsol a világ,
Nem hallod, könyörgök - esőért a virág.

Hobo Blues Band







Hervadó szépségű virágok között
utolsó dühével tombol a nyár.
Az élet árad, de bent a falak mögött
még ott lapít a sarokban a magány.

Vad Fruttik

















 
 
0 komment , kategória:  Gyönyörű virágok&idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.12 2015. Január 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 469 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 504
  • e Hét: 8741
  • e Hónap: 35364
  • e Év: 172736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.