Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2015-01-20 23:51:58, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tea
  2015-01-20 22:01:32, kedd
 
  A nehéz étkek után hoztam egy kis finom teát:



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Gyors csodák: májas ételek
  2015-01-20 21:58:28, kedd
 
  Gyors csodák: májas ételek

A máj felhasználására valóban széles a választék: levesek, főételek, pástétomok alapanyaga, de rétest is tölthetünk vele, vagy akár tortát is süthetünk belőle. Ráadásul nagyon gyorsan varázsolhatunk belőle finom ebédet vagy vacsorát, ami sokszor fontos szempont.

A máj − legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé − a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de jelentős arányban van jelen. Tehát nagyon tápláló és tartalmas, mégis vigyázzunk vele! Hetente egynél többször ne együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.





Percek alatt elkészíthető

Várandósoknak nem ajánlják a májfogyasztást: lisztéria-veszélyforrás (a lisztéria baktérium át tud jutni a méhlepényen, korai terhességnél vetélést is okozhat), és a túl sok A-vitamin sem jó a magzatnak. De több szakorvos arra int, hogy nem kell rémisztgetni a kismamákat, akik nyugodtan fogyasszanak májat, csak mértékkel. S ha már a babáknál tartunk: hozzátáplálás idején a 9-10 hónapos gyermekek főzelékébe friss májat heti egyszer keverhetünk.

Elkészítése

Fontos, hogy a májat megfelelően előkészítsük, megtisztítsuk. A májat hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük, ezután lefejtjük a vékony külső hártyát róla, kivágjuk az esetleg véraláfutásos, zöldes epés vagy nagyobb eres részeket. A tisztítás után leöblítjük, és szárazra töröljük.





A tisztítás után már könnyű dolgunk van

Nem igaz, hogy sót csak a tálaláskor szabad a májhoz adni, mert különben megkeményedik. Nyugodtan megsózhatjuk sütéskor. A megfejtés az, hogy nagyon hamar elkészül, s ha egy picit is tovább sütjük, máris megkeményedik. Tehát nem a sótartóval, hanem a serpenyővel kell vigyázni!

Jót teszünk a májjal, ha felhasználás előtt kevés tejbe beáztatjuk. Omlósabb, krémesebb lesz, lassabban keményedik meg.

Fűszer és köret

Elmaradhatatlan a zsálya és/vagy a majoránna. A májas főételek körete legtöbbször krumlipüré vagy sós vízben főtt krumpli, ritkábban rizs. Jól illik a májhoz a roston sült gyümölcs is.

Mit igyunk hozzá?

A májat sütés közben is meglocsolhatjuk, a legtöbb fehér- és vörösborral harmonizál. És mellé milyet igyunk? A félédes vagy édes csemegeborokat (pl. szamorodnit) vagy a gyümölcsös ízű aszúborokat főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánljuk. A száraz, markáns furmint vagy a fűszeres kadarka jellegzetes zamatával igazi kuriózum például a pirított májhoz. Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér is illik.

A hízott máj





Elegáns libamájpástétom

A vágás előtt általában 12−18 nappal kezdik el a szárnyasok májának hizlalását, ilyenkor testsúlyuk akár kétszeresére, májuk pedig az eredeti méret hat-tízszeresére növekedhet. A liba mája ugyanakkor tél beállta előtt tömés nélkül is eléri az eredeti méret két-háromszorosát. A francia foie gras kifejezést a hízott libamájra és kacsamájra egyaránt használják.

Tálalják hidegen és melegen egyaránt, önmagában vagy gyümölccsel, lencsével, gombával, különféle főételeket is készítenek belőle, de leghíresebb mégis a pástétom, amelyet aszúval, szarvasgombával is ízesítenek. A libamájat az éttermekben bélszínnel, borjúval, folyami rákkal, homárral, sőt még hallal is párosítják.

A hízott kacsamáj szerkezete valamivel tömörebb a libáénál. Nincs benne annyi zsír, ezért sütéskor-főzéskor jobban tartja magát, kisebb a térfogatveszteség, és ráadásul hazánkban még olcsóbb is.

Néhány májas recept:

Májkrokett

Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2 db nagy burgonya, 3 tojás, 3 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, majoránna, olaj, só, bors

Elkészítés: A májat megmossuk, megtörölgetjük, a meghámozott, héjában főtt burgonyával és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, fűszerezzük, meghintjük az apróra metélt petrezselyemzölddel, majd óvatosan hozzákeverjük az előzőleg keményre vert tojáshabot. A májas masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és azokat bő, forró olajban pirosra sütjük. Tartármártással, majonézes mártásokkal kínáljuk.

Konyakos libamájhab

Hozzávalók: 1 kisebb libamáj, 3 tojás, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál konyak, 1 teáskanál mustár, só, fehér bors

Elkészítés: A libamájat feldaraboljuk, és annyi tejbe tesszük, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a léből kivéve pépesre daráljuk. Közben keményre főzzük a tojásokat, és meghámozva a vajjal, sóval, mustárral, borssal, tejszínnel, konyakkal turmixgépben habosra keverjük. Hozzáadjuk a májat is, és az egészet könnyű krémmé keverjük. Hűtőben tároljuk. Pirított kenyér- vagy kalácsszeletekre kenve, esetleg meggyszemekkel díszítve kínáljuk. Hűtőszekrényben egy hétig eláll.

Májas-sajtos palacsintatorta

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 0,5 dl olaj, só, bors

Elkészítés: A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 3 percnyi forralás után leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztát: a tojásokat habosra verjük, simára keverjük a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a borssal. A kihűlt májat ledaráljuk, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverjük. Ha a massza túl sűrű, kevés szódavízzel hígítjuk, ha túl híg, lisztet keverünk hozzá, s 10 percig pihentetjük. Közben egy mély, kerek tűzálló tálat olajjal kikenünk be, a sütőt begyújtjuk. Az első palacsinta sütése előtt pici olajjal kikenjük a serpenyőt, utána már nem kell külön olajozni. Egy kisült palacsintát a tál aljára fektetünk, rá vékonyan a reszelt sajttal kevert tejföl kerül, arra palacsinta, megint sajtos tejföl, és így tovább. A tetejére sajtos tejfölt kenünk, majd a tálat fedetlenül a forró sütőbe tesszük, és közepes lángon sárgásbarnára sütjük. Tortaként szeletelve tálaljuk.

Vidám máj

A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát − mint a csokoládé − a máj ,,boldogsághormon-forrás".





Májkrém maradék resztelt májból is készülhet, tökéletes szendvicskrém!

R. E.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Belsőségek, a legmegosztóbb ételeink
  2015-01-20 21:48:09, kedd
 
  Belsőségek, a legmegosztóbb ételeink
Bensőséges viszony vagy belsőséges iszony?

A belsőség az egyik legmegosztóbb alapanyag. A gyűjtőfogalom alá tartozó, nem színhús ételek köre sokakban ellenérzéseket vált ki, míg vannak, akik kifejezetten kedvelik ezeket. Elég széles az a réteg is, aki bizonyos belsőségeket kedvel, a többitől viszont mereven elzárkózik. Pedig a belsőségek igen régóta az emberiség javát szolgálják.

A vér szava

Már az ókorban is fogyasztottak vért, nem csak a kolbászokban és hurkákban, hanem levesekben, ragukban is megtalálható volt a vér. A nomád törzsek számára tökéletes energiaforrás. A későbbiekben teológiai megfontolásokból sok népcsoport elvetette a vér fogyasztását, míg más népeknél az is ösztönzőleg hatott, hogy hitték, az állat vérével annak ereje is átszáll beléjük. Manapság az állati vér a legtöbbször a hurkába kerül, illetve a disznóvágás reggelén a hagymás sült vér az első - a pálinkától eltekintve -, amit a munkában részvevőknek kínálnak.





Véres hurka, nálunk igazi téli klasszikus

Hízik a mája

Az állatok mája valószínűleg a leggyakrabban felhasznált belsőség. A gyorsan elkészíthető, elérhető áru alapanyagból a magyar konyha igen sokféle fogást ismer. A máj előételnek, szendvicskrémnek tökéletes májkrémen kívül a magyar gasztronómiában jelen van a rántott máj, a resztelt máj, a különféle máj alapon nyugvó raguk. Az alapanyagok köre elég széles, a sertés-, borjú- és marhamáj mellett kedvelt a csirke- és kacsamáj, valamint a nyúlmáj is.





Májkrém, májpástétom - örök klasszikus vacsorára, vendégvárónak is

A pecsenye kacsa- és libamájon kívül a hízott kacsa- és libamájat is szívesen fogyasztjuk, bár ezeknek az ára erősen behatárolja a fogyasztás mennyiségét és gyakoriságát. A hízott májat leggyakrabban abálni szoktuk (azaz a hájból kisült zsírban elkészíteni), de sütve, rántva is nagyon finom és rendkívül laktató.





A máj - az olcsótól a legdrágábbig - a legnépszerűbb belsőség

Egyem a zúzáját!

Ha már a szárnyasoknál tartunk, akkor mindenképp említést kell tenni a zúzáról, amiből sokszor készítünk pörköltet, illetve a szárnyasból készített húslevesbe, ragulevesbe főzzük bele. Ezekbe a levesekbe gyakorta fő bele az állat húsa mellett a szíve, mája, zúzája is. Sokszor nem is csak egy állat belső szervei kerülnek hozzáadásra.

Van veleje

Az agyvelő, illetve a velős csont is kedvelt belsőségnek számít. A velős csont leggyakrabban a húslevest gazdagító dolog, mivel viszonylag kis mennyiségű velő nyerhető ki belőle, így a levesben való felhasználást követően ezt a fajta velőt leginkább fűszerezett formában, pirítóson fogyasztjuk. A velős ételekhez az állatok agyvelejét használjuk. A velőt ránthatjuk, készíthetünk velős pacalt, velőpudingot, illetve a vesével elkeverve vesevelőt is főzhetünk belőle. Készíthető belőle hurka, illetve krém is.





Ez a velő is finom, húslevesben főve, pirítóson

Irigy, mint a mirigy

A velőhöz hasonló állagú, annál kissé rugalmasabb textúrájú a borjú és bárány bríz, avagy mirigy, amely fogyasztásának kezdete nagyjából a késő középkorra tehető. Ez az állat csecsemőmirigye, amely felnőtt korára elcsontosodik, így csak fiatal állatból nyerhető ki. A brízt többféleképp is kisüthetjük, illetve elkészíthetjük különféle ragu formájában is.





A borjúmirigy vagy borjúbríz nem annyira elterjedt nálunk

Gyomor kell hozzá?

A velő kapcsán már említésre került a pacal, ami nem más, mint a borjú vagy marha gyomra. A pacalt leggyakrabban levesekhez, ragukhoz használhatjuk, de a disznósajtban is helye lehet, sőt akár rántva is fogyaszthatjuk. A sokféle lehetőség ellenére Magyarországon a pacalból szinte biztosan pacalpörkölt lesz.





A pacal nálunk pirospaprikával, máshol zöldségesen, fehérborosan készül

Veséjébe lát

A velő kedvelt partnere a vese is. A karakteres ízű belsőséget süthetjük, ragukat, leveseket készíthetünk vele, illetve disznósajthoz is adhatjuk. Nem csak mi magyarok kedveljük a vesét, hiszen az angoloknál szinte elengedhetetlen rész az igazi english breakfast-nek, azaz a nagy angol reggelinek, igaz, ők inkább bárányvesét használnak, míg a magyar henteseknél főleg sertésvese kapható.





A vese nagyon speciális belsőség, talán a legmegosztóbb...

Van itt tüdő!

A tüdő, más néven pájsli is régi alapanyaga a magyar konyhának. Legtöbbször szalontüdő formájában készítik, de lehet belőle ragut főzni, illetve levesekben is megállja a helyét. A tüdővel szokás hurkát is tölteni, valamint a disznósajthoz is adható.

Szív küldi

A szívről tudni, hogy ez a legtöbbet dolgoztatott izmom, mégis, ha jól van elkészítve, nagyon ízletes tud lenni. A szárnyasok szívéből leggyakrabban pörköltet készítenek, illetve a többi aprólékkal együtt kerülnek felhasználásra (levesbe, kásába, más főételekbe). A nagyobb állatok (bárány, borjú, vadak) szívéből főzhetünk pörköltet, de vadast is elkészíthetjük.





A szív csupa izom, mondhatnánk: színhús

Nyelvében él...

A belsőségek közül az egyik legkedveltebb a borjú- vagy marhanyelv. Nehéz ugyan elvonatkoztatni eredetileg betöltött szerepétől, de ha ez sikerül, akkor igazi ínyencséggel van dolgunk. A nyelvet általában a hidegkonyhai készítményekhez szokás felhasználni. Remek előételek készíthetőek belőle, de rántva, párizsiasan kisütve, puhára főzve és mártással tálalva is kínálható.





A nyelv különleges csemege

Se füle, se farka

A belsőségekhez még hozzátartoznak a polgárpukkasztásra alkalmas fogások is, amelyek ugyan bizonyos konyhák sajátjai - sok esetben pont a magyaré - mégis alkalmasak eltántorítani, meghökkenteni az embert. Ilyen a magyar cigányság körében ismert és kedvelt malactartó, ami a sertés petevezetékéből készült fogás, a tőlünk keletre igazi ínyencségnek számító szem, valamint a hím állatok nemesb szerveiből készített különféle ételek. Felénk főleg a kakashere kerül felhasználására, általában pörkölt formájában.

Csirkemájas metélt





A májas raguk is nagyon népszerűek

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
25 dkg széles metélt
1 közepes vöröshagyma
1 bő evőkanál olaj
5 dkg vaj
1 kávéskanál rozmaring
40 dkg-os dobozos konzerv darabos paradicsom

Elkészítés: Az olajat és a vajat egy serpenyőbe öntöm. Miután elolvadt a vaj, a rozmaringot egy kicsit megpirítom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Közben felvágom a megtisztított májat, és a már üveges hagymára teszem. Átfordítom, egy-két percig sütögetem, majd ráborítom a paradicsomot, sózom, borsozom, és takarékon nagyjából 10 percig rotyogtatom.
Az időközben kifőzött és leszűrt metélttel tálalom.

Pacalpörkölt

Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma,
3 teáskanál pirospaprika
1 friss zöldpaprika
frissen őrölt feketebors


Elkészítés: Egy nagyobb, mély serpenyőben a zsírt megolvasztom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem rajta. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a fokhagymát is. Egy-két percet hagyom dinsztelődni. Ezután az edényemet lehúzom a tűzről, a hagymára hintem a pirospaprikát és elkeverem. Ezt követően hozzáadom a pacalt, kis vizet öntök rá és cseppet megsózom.
Amikor már majdnem kész, akkor borssal fűszerezem és hozzáadom a karikára szelt zöldpaprikát. Kis lángon főzöm, amíg teljesen meg nem puhul.
Főtt krumplival kínálom.





A pacal nálunk pörlköltként a legismertebb

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hurka kolbásszal
  2015-01-20 21:34:10, kedd
 
  Hurka kolbásszal

A hurka igen régóta jelen van az egyetemes gasztronómiában. Nem is csoda, hiszen egy olyan ételről van szó, amely segítségével őseink a színhús körén kívül eső állati részeket is fel tudták használni.

A véres hurkák történelme

A véres hurka a hurkák egyik legősibb fajtája, már Odüsszeiájában is szerepelt. Homérosz mint vérrel, zsírral töltött belet írja le ezt az ételt, amit az ókori görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel fogyasztottak. Épp ezért nem meglepő, hogy az első írásos recept a rómaiak sztárszakácsától, Apiciustól maradt ránk.

,,Botellum sic facies: szex Ovi vitellis coctis, nucleis pineis concisei cepam, porrum concisum, ius crudum misces, Piper minutum et sic intestinum farcies. Adidies liquamen et vinum et sic coques." A recept szerint főtt tojásra, finomra vágott fenyőmagra, szintén finomra szelt hagymára van szükség, amit össze kell keverni a borsozott vérrel, és ezt az elegyet kell a disznó beleibe tölteni, majd a kész hurkákat megfőzni.

A rómaiak annyira szerették a különféle hurkákat, hogy az utcai kifőzdékben is gyakorta árulták, sőt az ún. trójai disznóhoz is felhasználták. A beszélő névvel bíró ételnél a sült malacba kolbászt és hurkát töltöttek, és így tálalták.

A rómaiak hódításainak köszönhetően Európa nagy része s a Brit-szigetek is megismerkedtek ezzel az étellel. A német törzsek az első században már is készítettek a hurkához hasonló ételeket, de a hurka az igazi népszerűségre a középkorban tett szert, főleg a szegényebb néprétegek körében. A levágott állat romlandó belsőségeit a hurka készítésével könnyen és takarékosan felhasználhatták, s ha tartósították, akkor egy darabig el is állt, így szolgálva a család javát. Ekkortájt, a középkorban váltak a gabonafélék a bélbe töltött massza elengedhetetlen részévé.





Hurkából, kolbászból is a házias az igazi!

Talán a rómaiak által leigázott dél-skót provinciákban ismert hurka utódjának is nevezhetjük a skót haggis-t, aminek első írott receptjei a XV. században jelentek meg. A skótok által juhbelsőségből és zabból készített haggis ma még mindig nemzeti eledelnek számít. A sok évszázados múltra visszatekintő recept a mai napig szinte változatlan.

A régi német gyökerek miatt nem meglepő, hogy Németország régiói saját, egyedi hurkareceptekkel rendelkeznek, de egész Európában sokféle hurkafajta ismert. A már említett skót haggis mellett ott a francia boudin, a spanyol morcilla, a Korzikán ismert sangui, ami abban tér el a többitől, hogy a vér mellett az állat agya is részét képezi a hurkának. A különös hurkák közé tartozik még a finn mustamakkara is, amit forró áfonyamártással fogyasztanak. A spanyol morcillát általában tapasként fogyasztják, karikára vágva és átsütve. Az Ibériai- félszigeten a bélbe töltött massza fűszerezésénél szívesen használnak fahéjat és szegfűszeget. Szintén a spanyol hurkafélék közé tartozik a juhból készített chireta, aminél a belsőségek mellett egy kis szalonna és füstölt sonka kerül a töltelékbe. A boudin-t fogyasztó franciáknak köszönhetően a Karib-térségben is ismerik a véres hurkát, illetve ahogy arrafelé nevezik, a boudin créole-t.





Véres hurka, májas hurka, kolbász - igazi téli triumvirátus

A májas hurka is hurka!

A véres mellett a májas hurka is igen elterjedt Európa bizonyos országaiban. A német konyhán kívül az osztrák, horvát, szlovén, szerb, holland, finn, svéd, román és magyar gasztronómiában jelenik meg a májas hurka. Érdekességként meg kell említeni, hogy májjal gazdagított töltelékkel készült hurkafélék léteznek Japánban és Koreában is. Kínában a kacsamájjal gazdagított ,,kolbász" mellett a vérrel készített is igen népszerű.

Ennél az ételnél a fő alapanyag a hús, amihez annyi májat adnak, hogy megkapja jellegzetes ízét, a betöltendő massza fontos összetevője még a szalonna és a hagyma is. A májas hurkát leggyakrabban borssal, majorannával, szegfűborssal, kakukkfűvel, mustármaggal vagy szerecsendióval szokták fűszerezni. A májas hurkát sokszor eszik magában, vagy kenhető krémként, azaz kenőmájasként kínálják.





Ropogósra sülve igazán ízletes a hurka

Hurkák - magyarosan

A magyar konyhában ismert hurkák szintén tájegységenként változnak. Változhatnak a masszát alkotó összetevők, illetve azok arányai, más és más lehet a fűszerezés, illetve az elkészítés módja. A disznóöléskor általában véres és vérmentes hurkákat is készítenek. A hurkához felhasznált állati eredetű részek mellett leginkább kása kerül a masszába, bár egyre többször készítenek zsemlével, kenyérrel gazdagított tölteléket is.

Az elkészült masszát a belekbe töltik, majd az úgynevezett abáló lébe teszik, és abban főzik. A hurkát az elkészítés után nagyjából egy hétig fogyaszthatjuk, illetve a mélyhűtőben tárolhatjuk huzamosabb ideig. Ha felfüstölik a hurkát, akkor akár 3 hétig is eláll.





Ha jól van fűszerezve, isteni a hurka!

A régi magyar szakácskönyvekben igen sokféle, alaposan megírt recept segítette azokat, akik otthon hurkakészítésre adták a fejüket. Zilahy Ágnes a XIX. század végén így írja le a véres hurkához kapcsolódó procedúrát:
,,A véres hurka

Két liternyi disznóvért bele kell tenni egy nagy tálba, mikor a kövér disznót széjjel daraboljuk, mindig kerül holmi hulladék husos kövérség a nyaka tájáról, mely kissé véres és egyébre nem alkalmas, mint a tüdős, májas és véres hurkákba izesitőnek, az ilyen kövérséget fel kell jól forralni - ugy, fél óráig; ebből a kövérségből apróra kell vagdalni egy liternyi csomát és a tálba lévő vérhez kell tenni. Hét zsemlét tejben meg kell áztatni egy óra hosszáig, azután széjjel kell morzsolni de nem kell kicsavarni, a mennyi tejet feliszik, annyi had maradjon benne. Ezt a tejes zsemle pépet is a vérbe kell önteni. Adjunk még e véres keverékhez negyed kilónyi szalonnát apró koczkákba vágva.

Ezt el is lehet hagyni; de sokan szeretik, ha tálaláskor, a felvágás után szép tarkán kifehérlik a fekete alapból a szalonna-koczka. Az ugyis már kissé sós vérbe csak kevés sót kell tenni; ne hogy elsózzuk, arra nagyon kell ügyelni; inkább többször meg kell kóstolni. Két kávéskanál tört borsot, egy kávéskanál tört szegfű szeget és egy kávéskanál borsfű pelyvát, ugy mint némely helyen nevezik - csombord virág száraz fűszeres levelét kell a véres hurkába tenni. Ezt a füvet nem kell a majoránnával össze téveszteni, mert a véresbe a majoránna sehogy sem való, ha borsfü pelyva nincs a kéznél, inkább nem kell bele egyebet tenni a fent irt két fűszernél.

Lehet a véresbe, zsemle helyett, egy kevéssé előbb felforralt rizskását is tenni, két liter vérhez egy negyed kilónyit. Ha a véres töltelék izét teljesen helybehagytuk, vegyük elő a hurka töltőt, huzzuk fel a csövére, a hét arasz hosszuságu darabokba elszabdalt belekbe töltsük a tölteléket.
A végét kössük be erős czérnával és szorosan, nehogy a hig vér töltés közben kifusson belőle. Ha mind feltöltöttük az anyagot. kössük be szorosan a hurkák végeit és rakjuk buzogó forró vizbe, ugy 15 perczig hagyjuk forrni, azután szedjük ki hideg vizbe és rakjuk ki deszkára; ugy tegyük el hűvös helyre kamrába; használatkor süssük meg lábasba téve, láng tüzön, szép pirosra."
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 1892





Krumpli és káposzta az igazi kísérője a hurkának!

Hurka háziasan

Manapság leggyakrabban hentesnél vesszük a hurkát, amit általában sütőben vagy serpenyőben készítünk el. A hurka mellé minden esetben dukál egy-egy szál sütni való kolbász is, köretnek meg szinte kívánja a főtt krumplit, de egy szeletnyi jó, ropogós héjú friss kenyér is tökéletes partnere ennek az ételnek. A hurka és kolbász ebéd mellé érdemes savanyúságot is kínálni, egy kis csalamádé, ecetes cékla vagy kovászos uborka formájában.

A hurka sütés közben hajlamos kirepedni, amit egy viszonylag könnyű módszerrel kivédhetünk, ha sütés előtt egy fogpiszkálóval kiluggatjuk a belet. Ha nem tepsiben, hanem serpenyőben szeretnénk elkészíteni, akkor nyugodtan süthetjük vastagabb karikákra szelve is.

WM

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kalácsfelfújt meggyel
  2015-01-20 20:52:04, kedd
 
  Kalácsfelfújt meggyel

Hozzávalók:

50 dkg szikkadt kalács
4 db tojás
4,5 dl tej
4 evőkanál méz vagy cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg magozott meggy
A formához:
2 dkg margarin
1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kalácsot felszeleteljük. A tojásokat a mézzel, a tejjel és a pudingporral kikeverjük. A kalácsszeleteket kissé belemártjuk a tojásos tejbe, majd kikent, zsemlemorzsával hintett formába régezzük. Az első réteg után megszórjuk meggyel, majd újabb kalácsréteg jön, így rétegezzük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A maradék tejes öntetettel meglocsoljuk.

200 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombafasírt paradicsomos rizzsel és babraguval
  2015-01-20 20:49:29, kedd
 
  Gombafasírt paradicsomos rizzsel és babraguval

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg ízlés szerinti gomba
2 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál vágott petrezselyem
2 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A paradicsomos rizshez:
20 dkg rizs
2 paradicsom
3 dkg vaj

A babraguhoz:
3 szál újhagyma
3 paradicsom
1 hegyes erős paprika
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg konzerv bab
1 mokkáskanál szárított oregánó

Elkészítés:

A fasírthoz megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk, vagy lereszeljük a gombát. Vízben (vagy vizes tejben) megáztatjuk a zsemléket, és alaposan kinyomjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.



A fasírthoz a hagymát megfuttatjuk a felforrósított vajon, rátesszük a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük az áztatott zsemlét, a tojást, a párolt gombát, a petrezselymet, a zsemlemorzsát. Ha szükséges, fűszerezzük még, majd pogácsákká formázzuk, és a felforrósított olajon kisütjük, kivesszük, melegen tartjuk.

A paradicsomos rizshez a rizst megpároljuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat apróra vágjuk, és összekeverjük a párolt rizzsel. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a rizst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A babraguhoz megtisztítjuk a hagymát, felkarikázzuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat nagyobb kockákra vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, szintén feldaraboljuk. A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a lecsepegtetett babot, a paradicsomot, az erős paprikát, sózzuk, oregánóval fűszerezzük és összeforraljuk. Ha szükséges, teszünk hozzá kevés vizet (vagy paradicsomlevet), kiforraljuk.

Tálaláskor tányérra helyezzük a gombafasírtot, a paradicsomos rizzsel és a babraguval körítjük.





Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
1 adag: 680 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával
  2015-01-20 20:47:02, kedd
 
  Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával

Hozzávalók:

1 kg darált pulykahús
15 dkg zabpehely
2 tojás
1 közepes sárgarépa lereszelve
1 közepes krumpli lereszelve
2 nagyobb vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
mustár

bors
majoranna
szerecsendió
pirospaprika
piros arany
A körethez:
kb. 1 kg krumpli
olívaolaj
rozmaring

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon rózsaszínűre pirítjuk, majd a reszelt fokhagymákat is megfuttatjuk rajta.

A pulykahúsmasszába adagoljuk a fenti hozzávalókat, a kihűlt hagymát, és saját izlésünkre fűszerezzük.

Kiolajozott tepsiben hosszúkás alakra formázzuk, zsemlemorzsával a tetejét megszórjuk, és kb. 1 dl forró olajjal (sisteregjen) meglocsoljuk. Előremelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 40-45 percig, szép pirosra, közben a szaftjával néha locsolgatjuk.

A körethez a krumplit meghámozzuk, hasábokra vágva sós vízben félig megfőzzük, majd tűzálló tálban összekeverjük kb. fél dl olívaolajjal, és megszórjuk szárított rozmaringgal. Forró sütőben pirosra sütjük.





Megjegyzés:

Melegen és hidegen is nagyon finom és kíméletes!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejfölös póréhagymaleves
  2015-01-20 20:45:05, kedd
 
  Tejfölös póréhagymaleves

Hozzávalók:

1 közepes szál póréhagyma
1-2 hús- vagy zöldségleves kocka (vagy húsleves)
vaj vagy olívaolaj
1 evőkanál liszt
1,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl

bors
szerecsendió
gyömbér
1,5 l víz

Elkészítés:

A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, és a zsiradékon puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, halványra pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, ízesítjük leveskockával és a fűszerekkel, fedő alatt lassú tűzön felfőzzük.

Ha már nagyjából kész, felöntjük a borral, 1-2 percig gyöngyöztetjük, végül hőkiegyenlítéses módszerrel a tejföllel behabarjuk a levest.

Forrón, reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mandulakonyha küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.