Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Egyszerűen nagyszerű: a krumpli
  2015-01-23 23:25:28, péntek
 
  Egyszerűen nagyszerű: a krumpli

A burgonya - a kenyérgabona után - a második legfontosabb alapélelmiszerünk. Manapság ismét népszerű lett, mert ízletes, és (magas fehérje-, és C-vitamin tartalma miatt) egészséges is. A következőkben bizonyítjuk, hogy milyen sokoldalúan elkészíthető!

Sajtos sült krumplihoz:
Héjasan megmossuk, felszeleteljük, sütőben puhára sütjük, majd bő, forró olajban átpirítjuk, borssal és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Cifra burgonya:
A meghámozott krumplit cakkos pengéjű késsel hasábokra vágjuk. Bő, forró olajban kétszer sütjük: 5 perc alatt világosra, majd tálalás előtt pirosra (3 perc).

Rósejbnihez:
Legyaluljuk vagy recés élű késsel igen vékonyra vágjuk a krumplit, bő forró olajban 5-10 percig ropogósra sütjük. Csak a tányéron sózzuk, borsozzuk.

Főtt-sült krumpli:
Meghámozzuk, összevágjuk, megfőzzük, leszűrjük, egészen leszárítjuk, majd forró olajban pirosra sütjük. Zöldfűszeres majonézzel tálaljuk.






F Ő T T K R U M P L I - L E V E S B E N , S A L Á T Á B A N

A levesek és a saláták között dobogós hely jut a burgonyának, mert laktató, de könnyen emészthető. Hús nélkül a vegetáriánusok is fogyaszthatják.


KUKORICÁS KRUMPLILEVES

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya
10 dkg húsos füstölt szalonna
40 dkg szemes kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
1 evőkanál olaj
1 l csirkeleves, kockából
5 dl tejszín
1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig pároljuk. Ráöntjük a levest, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. (Csípős paprikával vagy zúzott fokhagymával is ízesíthetjük.) Belekeverjük a kukoricát, a tejszínt és még 5 percig forraljuk. Tálaláskor a petrezselyemmel díszítjük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 759 kcal


KECSKESAJTOS SALÁTA - MÉZES ÖNTETTEL

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy burgonya
2 zöldalma
1 teáskanál citromlé
10 dkg kecsekesajt vagy márványsajt
5 dkg rukola vagy friss bazsalikomlevél
5 dkg vágott dióbél
1 teáskanál akácméz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál köménymag

Előkészítés: A burgonyát alaposan megsikáljuk, és héjastól karikákra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kb. 15 percig főzzük. Az almát megmossuk, húsát héjastól kockákra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével. A kecskesajtot is kockákra vágjuk. A rukolát leöblítjük, szárazra rázzuk.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az almát, a sajtot, a rukolát és a diót. Az öntethez simára keverjük a mézet az olajjal, a ecettel és a köménymaggal. A salátára öntjük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 258 kcal


Honnan származik?
A dél-amerikai Andok-hegység hidegebb tájain a kukorica helyett a az indiánok fő tápláléka volt. Az 1560-as években került spanyol területekre, onnan Angliába, ahol nehezen fogadták be, mert az előkelőségek ízetlennek találták. A 18. század végére terjedt el Európában, a francia katonai gyógyszerész, egészségügy felügyelő, Antoine Parmentier (1737-1813), aki felismerve a burgonya erényeit, az 1769-es éhínség idején rábeszélte XVI. Lajos királyt a termesztésére. Manapság az étlapokon a Parmentier módra azt jelenti: burgonyás. Például a róla elnevezett sült burgonyaköretet vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel meghintve tálalják.



B U R G O N Y A E G Y T Á L A K - S O K F É L E K É P P E N

A burgonya nagyon sokféle laktató egytálétel alapja lehet, különböző kiegészítőkkel - húsféle, sajt vagy zöldség - lerakva, keverve. A lényeg, tálalás előtt valamennyi a sütőben "végzi".


ALMÁS-SERTÉSHÚSOS KRUMPLITORTA

Hozzávalók 8 személyre:
90 dkg burgonya
45 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
2 kis konzerv sűrített paradicsom
1 mokkáskanál szárított zsálya
6 dl húsleves, kockából
2 alma

A tésztához:
65 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 tk. zselatinpor

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Sós vízen kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajjal az olajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, és még 5 percig pirítjuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot, a zsályát, sóval, borssal fűszerezzük, és felöntjük a levessel. Felforraljuk, és lefedve a húst puhára pároljuk, a végén a felesleges szaftot egy tálba leöntjük, félretesszük. A húst hagyjuk kihűlni. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Felmelegítünk 3 dl vizet egy csipet sóval, és felolvasztjuk benne a vajat. A folyadékot a mélyedésbe öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán sima tésztává gyúrjuk, egynegyedét félretesszük, a maradékkal kibélelünk egy tortaformát vagy egy tűzálló tálat. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A tésztára rétegezzük a burgonyát, az almát és a húst. A félretett tésztát akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk borítani vele a formát. A tészta peremét kevés vízzel megnedvesítjük, ráborítjuk a tésztakorongot, és a széleket kissé összenyomkodjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük tojással, közepébe lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. A sütőben kb. 45 percig sütjük. A félretett hússzaftban elkeverjük a zselatint, felforrósítjuk, és a lyukon keresztül a megsült pitébe öntjük. Hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 670 kcal


SÖRÖS KRUMPLI TAKARÓBAN

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg (fél csomag) fagyasztott leveles tészta
25 dkg burgonya
50 dkg sovány marhahús
12 apró szemű vöröshagyma
1 evőkanál vaj
1,5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl barnasör
liszt a tésztához
1 tojás

Előkészítés: A mélyhűtött tésztát hagyjuk kiengedni. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst, majd hozzáadjuk a hagymát, és még 4 percig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel meg a sörrel, összeforraljuk. Beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon kb. 1 óra alatt megpároljuk. Időnként megkeverjük. A húsos masszát 1 literes tűzálló tálba borítjuk. A tésztából lecsípünk egy diónyi darabot, a maradékot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. 1 cm-rel nagyobb legyen az átmérője, mint tálé. A kis darab tésztát hosszú hengerré sodorjuk, majd kissé ellapítjuk. A tál szélét megkenjük a felvert tojással, ráfektetjük a tésztacsíkot, és 2 percig száradni hagyjuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tálat beborítjuk a nagy tésztalappal, a széleket a tésztacsíkkal alaposan összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük a maradék tojással. A sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tálban tesszük az asztalra.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 532 kcal

Melyiket mihez?
Fajták: Cherie, Somogyi sárga kifli. Főzési típus: A (A-B) - főzés után is egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Felhasználás: burgonyasaláta, hidegkonyhai készítmények.

Fajták: Aladin, Amorosa, Claret, Kleopatra, Desireé, Impala, Kondor, Laura, Pannónia, Red Scarlet. Főzési típus: B (B-A) - kissé szétfövő, kissé szappanos vagy kissé lisztes, közepesen finom textúra. Felhasználás: vegyes hasznosítás, hasábburgonya-alapanyag.

Fajták: Agria, Góliát, Karlena, Kánkán, Rioja, Solara. Főzési típus: C (B-C) - szétfövő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz, porhanyós. Felhasználás: püré, pehely, chips, burgonyás tészták. (www.obtt.hu)






Ö N Á L L Ó S U L T B U R G O N Y A K Ö R E T E K

A hagyományos krumpliköretek mellett számtalan olyan is van, amelyek önállóan is kínálhatók, például salátával, savanyúsággal remek vacsorák lehetnek.

KRUMPLIS PUFFANCS

Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg burgonya
2 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet szerecsendió

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és sós vízben, lefedve, kis lángon, kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, az edénybe visszatéve a tűzön még egy kissé megszikkasztjuk, hogy ne legyen nedves. Ezután összetörjük, elkeverjük a vajjal, 2 evőkanál liszttel, a sütőporral, és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 4 cm-es pogácsaszaggatóval 12 pogácsát szaggatunk belőle. Felforrósítunk egy bevonatos serpenyőt, a maradék liszttel megszórjuk, és a puffancsok egyik felét kb. 8 percig sütjük. Megfordítjuk, és a másik felét még 4 percig pirítjuk. Azonnal tálaljuk. Joghurtos mártással, de édesen, lekvárral is kínálhatjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 darab: 85 kcal


SZALONNÁS LEGYEZŐ

Hozzávalók 6 darabhoz:
6 közepes nagyságú burgonya
1 vékony szelet füstölt szalonna
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 l csirkeleves, kockából
5 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 3 milliméterenként bevágjuk. Vigyázzunk, alul ne vágjuk át! A szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk.

Elkészítés: A burgonyák vágataiba egy szalonnacsíkot vagy néhány kocka szalonnát ültetünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és bedörzsölünk fokhagymával. A burgonyákat a vágatokkal felfelé a tálba rakjuk. Felforraljuk a levest, és annyit öntünk a burgonyák köré, hogy kb. a közepükig érjen. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük. Ekkor megszórjuk a reszelt sajttal, és még kb. 35 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a belseje puha, a külseje ropogós legyen. Ízlés szerinti salátával, savanyúsággal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 darab: 157 kcal

Mire figyeljünk?
Általános szempont: ne vásároljunk zöld vagy puha, kicsírázott krumplit. A tárolás szempontjai: hűvös, száraz helyen, hogy ne dohosodjon. Sötét helyen, mert a fénynek kitéve zöld foltok képződnek rajta, amelyek mérgezőek lehetnek. Jól szellőző kosárban, papírzacskóban - semmiképpen se műanyag zacskóban! - így megakadályozhatjuk, hogy bepárásodjon, kicsírázzon. Az újkrumplit egyszerűen csak dörzsöljük meg, vagy késsel kaparjuk meg a héját és már használhatjuk is. Ha a pucolás után nem használjuk rögtön fel, akkor tegyük vízbe, így nem barnul meg. Salátákhoz, főtt krumplihoz héjában főzzük meg, és csak utána pucoljuk meg a krumplit!


K R U M P L I S É D E S F I N O M S Á G O K

A krumpli különböző édességekhez is nagyon jó, megbízható alapanyag. Bizonyítják ezt az alábbi receptek is.

TÚRÓS-BARACKOS TORTA

Hozzávalók 12 szelethez:
15 dkg burgonya (lisztes fajta)
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál reszelt narancshéj
10 dkg étkezési keményítő
½ teáskanál sütőpor
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg dióbél
1 nagy konzerv sárgabarack (kb. 85 dkg, levével)
1/2 tasak zselatinpor (5 g)
50 dkg zsírszegény túró
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 citrom
7 dl tejszín
citromfű a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és sós vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Burgonyatörővel összetörjük, és teljesen kihűtjük.

Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A krumplimasszát összedolgozzuk a tojássárgájával, a cukorral, a narancshéjjal, a keményítővel, a sütőporral, és beleforgatjuk a tojáshabot a mandulával együtt. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, és zsemlemorzsával beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Belesimítjuk a tésztát, és kb. 30 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, és vízszintesen kettévágjuk. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, felét félretesszük, a maradékot összevagdaljuk. A barackot lecsepegtetjük, levét felfogjuk, a húsát kis kockákra vágjuk. A zselatint elkeverjük 3 evőkanálnyi vízzel. A túrót összedolgozzuk 4 evőkanál baracklével, a vaníliás cukorral és 1 citrom levével. A zselatint felforrósítjuk, és a túrómasszába dolgozzuk. Keményé habbá verünk 2,5 dl tejszínt, és a barackdarabokkal együtt a túrómasszába forgatjuk. Visszakapcsoljuk a tortaforma oldalát az alsó tortalap köré. Rásimítjuk a túrómasszát, ráborítjuk a felső tortalapot, és a tortát kb. 3 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a maradék tejszínt kemény habbá verjük, gazdagon megkenjük-megdíszítjük vele a torta tetejét. A dióval, citromszeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Munka: kb. 1 óra 15 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 szelet: 428 kcal


Miért egészséges?
A burgonyában lévő ásványok, vitaminok leginkább a héjában, vagy annak közvetlen közelében találhatóak, így a legjobb, ha héjastól fogyasztjuk. Ha mindenképpen meg kell hámoznunk, használjunk erre a célra burgonyapucoló kést. A krumpli fontos szénhidrátforrás, kiemelendő a C, B1, B2-vitamin-tartalma is. Szerveskeményítő-tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Bár sokáig a hizlaló nyersanyagok közt tartották számon, mára azonban kiderült, hogy remekül beilleszthető a diétás étrendbe, azzal a feltétellel, hogy nem olajban sütjük, illetve krumplipüré készítésekor sem használunk túl sok vajat. 10 dkg krumpli energiatartalma: 85 kcal.






Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A mindig jó krumpli
  2015-01-23 23:12:59, péntek
 
  A mindig jó krumpli

Olcsó, jó ízű, sokáig eltartható, mindig van otthon, sokféleképp felhasználható és variálható. Kedvező élettani tulajdonságainak köszönhetően akár krumplin is lehetne élni, főként ha ízletesen, változatosan készítjük.

Sütőben, olajban, tepsiben sült krumpli, főtt krumpli, burgonyapüré, petrezselymes újburgonya, paprikás krumpli, rakott krumpli, rösti, sztrapacska, burgonyasaláta, tócsni, gnocchi - és még hosszan lehetne folytatni a sort, mennyiféle formában is szeretjük, készítjük a burgonyát, kolompért, pityókát. Persze nem csak nálunk nagy kedvenc, de a világ szinte minden sarkában kerülnek tányérokra népszerű burgonyás fogások. Igazi átváltozóművész a konyhában - sülhet ropogósra, főhet krémesre, lehet előétel, főétel, és desszertekhez is felhasználható.





Bármilyen zöldfűszerrel vagy fűszerrel tökéletes, a rozmaringgal igazi klasszikus

Szinte minden fűszer illik hozzá. Ha leves lesz belőle, majoranna, babérlevél jó ha társul mellé, a magyaros krumplis fogásokból pedig nem hiányozhat a paprika sem. Ha köretként, rakottasként készül, a petrezselyem, rozmaring, a fokhagyma remekül harmonizál vele. Szinte minden zöldségfélével kombinálható. Mivel mindig akad belőle otthon, csak a fantáziánkon és ízlésünkön múlik, éppen milyen formában tálaljuk.
Az Andoktól a 21. századi konyhákig

A civilizáció történetének első burgonyaleleteire régészek a dél-amerikai Andokban bukkantak, vélhetően már több ezer éve fogyasztják az ottani lakosok. A ma ismert fajták őseit minden bizonnyal valamikor Kr. e. 8000-5000 között kezdték termeszteni Peru déli, valamint Bolívia észak-nyugati területein. A 16. század folyamán pedig az inkák már száznál is több fajtáját tartották számon, és persze fogyasztották. Ma közel 4000-féle burgonya ismert!

Egyes dokumentumok szerint 1536-ban, mások szerint 1567-ben érkezhettek az első gumók a Kanári-szigeteken keresztül Antwerpenbe. Nagyjából ebben az időszakban Sir Francis Drake és Sir Walter Raleigh is hozott magával Európába. Az biztosra vehető, hogy Írország lakói 1588-ban már folytattak burgonyatermelést. A szigeten az 1845-ös, valamint 1846-os nagy burgonyavészig a legfőbb népélelmezési cikknek számított - az ekkor bekövetkezett terméspusztulás milliók halálához vezetett.





Rengeteg féle krumpli létezik: ma 4000 fajtát ismerünk!

Európa többi részének lakossága a 16-17. század során kezdett ismerkedni a gumójáért nagyra becsült, tápláló zöldségfélével. Spanyolországból kerülhetett Itáliába, majd Nyugat-Európai közvetítéssel a 17. század közepén érkezett meg hazánkba. Magyarország területén azonban még egy bő századra szükség volt, míg a mérgező tulajdonságaival kapcsolatos hiedelmeket sikerült eloszlatni, és nagy területeken hozzáláttak a termeléséhez.

Napjainkban az egyik legfontosabb népélelmezési cikk, a világ legnagyobb burgonyatermelőinek Kína, India, Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok számítanak.

Bár kezdetben sok európai főúri botanikus kert díszének számított a burgonya, és csak az arisztokraták csemegéje volt a kis gumó, gyors elterjedésének és egyszerű termesztésének köszönhetően rövidesen széles néprétegek asztalára került, sőt évszázadokon át a szegények eledelének számított. A társadalmi átalakulásoknak, valamint az étkezési szokások sokszínűvé válásának köszönhetően ma már egy angliai Fish&Chips bódéban vagy egy több Michelin-csillagos francia étterem étlapján éppúgy szerepelnek burgonyás fogások, ahogy Magyarországon szinte elképzelhetetlen a nyári bográcsozás paprikás krumpli, a hétvégi családi ebéd hús és sült vagy főtt burgonya, de akár a hétvégi piacozás is egy jó tejfölös-fokhagymás krumplis lángos nélkül.
Krumplifajták és krumplis ételek

Természetesen kontinensenként és országonként is változik, hogy a sok elterjedt fajtából hol és mikor, melyik fajtákat részesítik előnyben. A Közép-Európában késő tavaszra datálható burgonyaszezon kezdetén megjelenő magas víztartalmú, zsenge újburgonya világszerte igen kedvelt. Ebből aztán rövid idő alatt méretes vagy kevésbé méretes, de magasabb szárazanyag-tartalmú példányok fejlődnek - a betakarítás ideje nálunk szeptember-október.





A lila burgonya nálunk különlegesség - mutatós, de szinte olyan, mint a fehér fajta

Rakott ételekhez, currykhoz a rózsaszínes héjú, kevésbé lisztes, főzés közben sem széteső típusok az ideálisak (nálunk a rózsaburgonya a legelterjedtebb). Pürékhez, tésztákhoz, sült krumplihoz, chipshez a sárga héjú, úgynevezett szétfövő vagy lisztes fajták tökéletesek. A zamatos, kiflire emlékeztető alakú, kisebb méretű kifliburgonyából készülnek a legjobb saláták, de egytálételekhez is remek ez a fajta. Bár korábban Magyarországon is számos burgonyafajtát termesztettek, kereskedelmi forgalomba ma csupán néhány típus kerül.

Nálunk igazi különlegességnek számít a Dél-Amerikában elterjedt lilakrumpli, amely a főzést követően is megőrzi kékeslila színét. Ezt a típust leszámítva, a többi hámozott krumpli színe a halvány sárgától az élénkebb sárgáig terjedő színskálán mozog. És ne keverjük össze az édesburgonyával!

Egészséges burgonya

A burgonya népszerűségének egyik oka, hogy tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. 10 dkg nyers burgonya átlagosan 19 gr szénhidrátot, 75 gr vizet, 2 gr fehérjét, és mindössze 0,1 gr zsírt tartalmaz (természetesen az olajban sült krumplinál ez jelentősen megugrik!). A B-vitaminok közül B6-vitamint tartalmaz nagyobb mértékben (10 dkg-ban 0,295 mg), de közel 20 mg C-vitamin, kevés E- és K-vitamin is található benne. Az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vas, foszfor, cink és nagy mennyiségű kálium is van a burgonyában.

Bár magas glikémiás indexű zöldségféleként tartják számon, rosttartalma és kíméletes elkészítési módjai alkalmassá teszik arra, hogy helye legyen a tudatos táplálkozásra figyelmet fordítók, diétázók, sportolók étrendjében is. Létezik krumplidiéta is, ami hatásos, ha okosan fogyasztjuk a burgonyát.





Gyors és olcsó krémleves is készíthetőkrumpliból, a fűszerezés a végtelenségig variálható!

Kevés zsiradékkal, sokféle zöldséggel, sovány húsokkal, salátákkal kombinálva mindig jó választás. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az újburgonya energiatartalma jóval csekélyebb az ősszel kaphatókénál. Ez utóbbiak alkalmasak azonban pl. tészták készítéséhez.
Burgonya a világ konyháiban

Mivel a burgonya (tudományos nevén: Solanum tuberosum) egyike azoknak a növényeknek, amely a világ szinte minden részén megterem, majd' minden nemzetnek megvannak a maga burgonyás specialitásai.

Az őshazájának tekinthető latin-amerikai konyha megszámlálhatatlan variációban használja. Jobbára főtt krumpli képezi az alapját a különböző fogásoknak, melyek közül a Peruban és Chilében egyaránt népszerű papa rellena különösen ízletes. A fűszeres darált marhahússal, hagymával töltött krumplis tésztához többféle mártást is kínálnak. Chile déli részének népszerű fogása a kagylóból, húsból, kolbászból burgonyából készült, valamint az egész kontinensen kedvelt milcaos névre hallgató krumplis kenyérrel tálalt curanto, amelyet sok helyen ma is hatalmas adagokban, a szabadban sütnek.

Az egyszerű sült krumpli persze szinte elengedhetetlen része az argentin vagy ecuadori étkezéseknek is.

Ázsiában elsősorban az indiai szubkontinens konyháinak fontos kelléke a burgonya. A rendszerint bő olajban sütött samosa tésztájába sokféle töltelék kerülhet, de főtt krumpli szinte mindig kerül a hagyma, darált hús vagy épp zöldségek mellé. Curryk sokasága készül gazdagon fűszerezve burgonya hozzáadásával, vagy akár kizárólag krumpliból.

Angliában és a Brit-szigetek egészén nemzeti eledelnek számító sült hal és sült krumpli párosítása (Fish and Chips) kihagyhatatlan a turistáknak is. A szigetország konyhájában fontos szerepet tölt be az igencsak tartalmas shepherd's pie, amelynek tetejét krumplipüré borítja.

A skandináv államokban, Oroszországban és Ukrajnában, a balti államokban, de Lengyelországban is a nemzeti konyhák szerves részét képezik a burgonya-ételek. Leggyakoribb és legegyszerűbb a héjában főtt burgonya, amelyet északon szívesen fűszereznek pl. kaporral, de tálalnak vajjal, zsírral, sokféle fűszerrel.

A kisebb vagy nagyobb edényben készült krumplilepények, az askenázi konyhából is ismert kuglik, latkeszek nem csupán a kontinensen, de az USA-ba kivándorolt zsidó lakosságnak köszönhetően a tengerentúlon is igen népszerűek. A legismertebb krumplilepény azonban kétségkívül a reszelt, alaposan kinyomkodott burgonyából készült rösti, amely Svájcból indult világhódító útra.





Tócsni, rösti is készíthető a reszelt krumpliból

A belgák bő olajban sült krumplija éppúgy tekinthető már-már nemzeti eledelnek, mint a franciák tejszínnel, sajttal köretként vagy egytálételként is kínált gratinírozott burgonyaételek széles skálája.

Szlovákia nemzeti eledele, a tartalmas sztrapacska Észak-Magyarországon is helyi specialitásnak számít - füstölt, sült szalonnával gazdagon megszórva, juhtúróval vagy káposztával az igazi.

A cseh, osztrák és német konyhákból kikerülő szaftos húsételek gyakori kísérője a knédli, a Knödel, vagyis a méretes burgonyagombóc.

A burgonyás tésztából készülő apró gombócféleség, a gnocchi Itáliából hódította meg nem csupán a kontinens, de a világ konyháit is.

A vadhúsokból tálalt fogásokhoz pedig a széles értelemben vett Közép-Európa majd minden országában kínálnak burgonyafánkot, amelynek tésztájába élesztő is kerül, és bő olajban sütik ropogósra.

Téli estékre is remek vacsora az Észak-Amerikában különösen kedvelt héjában sült burgonya. Sokféle töltelék kerülhet bele. Gyakran tálalják sültek mellé, de önálló fogásként is nagyszerű.
Héjában sült burgonya - fűszeres túróval




A héjában főtt vagy sült burgonya tökéletes vacsora -vajjal, zsírral, fűszeres tejföllel sajtkrémmel, tejföllel

Hozzávalók 4 személyre:

4 nagy sárga héjú (lisztes) burgonya (kb. 30 dkg/db)
kevés olaj


A fűszeres túróhoz:
25 dkg tehéntúró
10 dkg tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 nagy csokor snidling (metélőhagyma)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 ágacska rozmaring
3 db napon szárított paradicsom (vagy olajban eltett)
ízlés szerint: frissen őrölt bors, tengeri só

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Akkor alufóliadarabokat szakítunk a tekercsből, amelyekbe kényelmesen becsomagolhatjuk majd a krumplikat.
A krumplit alaposan megmossuk, héjastól megszárítjuk. Minden fóliadarabot megkenünk egy kevés olajjal, meghintjük sóval, és becsomagoljuk a krumplikat. 70-80 perc alatt puhára sütjük.
Amíg a sütő dolgozik, elkészítjük a fűszeres túrót. Ehhez a fűszernövényeket finomra aprítjuk, a paradicsomokat nagyjából ½ cm-esre kockázzuk. A túrót, a krémsajtot és a tejfölt alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsomkockákat és az aprított fűszernövényeket, sózzuk, borsozzuk. Tálalásig hidegen tartjuk.
A megsült burgonyát azon forró kicsomagoljuk, hosszában félbevágjuk, és mindegyiket bőségesen megrakjuk a fűszeres túróval.

Ha pedig bekacsoltuk a sütőt, érdemes akár nagyobb mennyiségben is krumplit sütni. A héjában sült, forrón áttört krumpliból remek gnocchi, burgonyagombóc vagy krumplis pogácsa is készíthető. Persze a lángosról, vagy a hagyományos burgonyás tésztából készülő szilvával, barackkal vagy lekvárral töltött gombócról sem szabad megfeledkezni. Az így előkészített burgonya semmilyen felesleges nedvességet nem tartalmaz - a tészták könnyebbek, ízletesebbek lesznek.

A burgonya jótékony összetevőit leginkább akkor őrzi meg, ha héjastól sütjük vagy főzzük. Ha azonban kevés az idő, és pürét készítenénk, egyszerűen kockázzuk fel, és főzzük meg sós vízben.

A krémlevesekhez is így érdemes használni - de a burgonyakrémleves is remek választás lehet egy-egy hideg napra, sőt az ünnepi asztalon is helye lehet, ha sonka, bacon vagy épp csipetnyi luxusként szarvasgombaolaj, néhány szelet vargánya kerül bele levesbetétként.

A főtt, összetört burgonyával leveseket, főzelékeket is könnyedén sűríthetünk, így elhagyható a liszt ezekből a fogásokból.





A krumplipüré ünnepi, de legalább is vasárnapi, a maradék pogácsába, krumplis tésztába is tökéletes

Ünnepi ebédek, vacsorák gyerekek által is kedvelt körete a fantáziadúsan elkészíthető püré. Halakhoz pl. különösen ízletes, ha kevés mogyoróhagymával, aprított szalonnával gazdagítjuk. A mediterrán ízek kedvelői pedig, ha egyszer megkóstolják, biztosan gyakran készítik majd ezt a változatot:

Olívás-bazsalikomos burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg lisztes burgonya (pl. Ella)
1½ dl tej
5 dkg vaj + 1 dkg
5 dkg fekete olívabogyó finomra aprítva
1 dundi gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
ízlés szerint só, frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Burgonyatörőn áttörjük. A tejet és a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk az áttört burgonyához. Habverővel simára keverjük.
A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, 1 dkg vajon kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen odaég! Majd hozzáadjuk a magozott, ½ cm-esre aprított olívabogyót, épp csak átforgatjuk, levesszük a tűzről. A bazsalikomleveleket apróra tépkedjük. Az egészet a már kész püréhez keverjük.
Marhahúsokhoz, borjúhoz, bárány- és sertéssülthöz éppoly tökéletes, mint pulykához, csirkéhez.

A burgonyából készült liszt remekül lazítja a tésztákat, ha otthon sütünk kenyeret, érdemes egy kevés burgonyalisztet is adagolni hozzá - frissességét is tovább megőrzi. A semleges ízű burgonyakeményítővel pedig a süteményekhez adagolt liszt mennyisége csökkenthető. A kevert, piskóta jellegű tészták készítésénél is érdemes kipróbálni, akárcsak krémek sűrítéséhez.

Ha kedvünk támad játszani, akár izgalmas menüsorokat is összeállíthatunk csupa burgonyából vagy burgonyával készült fogással!





Vékonyra szeletelve, tejszínnel összesütve is isteni a krumpli

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A röstiről és más krumplilepényekről
  2015-01-23 22:53:04, péntek
 
  A röstiről és más krumplilepényekről
Rösti, lepcsánka, tócsni, görhöny és más krumplilepények

A krumplilepény igazán olcsó és egyszerű étel, reggelire, vacsorára ideális, de még a főfogás mellé kínált körteként is tökéletesen megállja a helyét.

A tócsni, a lepcsánka vagy épp a krumpliprósza legismertebb nemzetközi képviselője - a maga egyszerűségében kedvelt - svájci rösti. A rösti - a magyar rokonokkal ellentétben - nem tartalmaz mást, csak krumplit, kevés zsiradékot és sót. Ezekből az alapanyagokból egy serpenyőben krumplitortát sütnek, amiből egy-egy szelet képezi a hagyományos svájci fogás alapját.





A svájci rösti tojás és liszt nélkül készül: csak a krumpli keményítő-tartalma tartja össze a tányérnyi lepényt

A röstihez a krumplit héjában félig kell megfőzni, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyni. Állítólag az a legjobb, ha a készítés előtti napon főzzük a krumplit. A meghámozott burgonyát ezután durvára, szálasra reszeljük, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Serpenyőben liba- vagy kacsazsírt, esetleg vajat hevítünk, mert ezen sül igazán szép pirosra a krumpli, majd beleszórjuk a reszelt krumplit, spatulával kissé összefogjuk, de nem nyomkodjuk, mert meg kell maradnia szálas állagának. Amikor a serpenyő szélén már látjuk, hogy pirul a krumpli, egy fedőra csúsztatjuk, majd ennek segítségével a serpenyőbe fordítjuk a még nyers oldalát. Ha elkészült, tányérra csúsztatjuk, frissen, salátával tálaljuk.

Így készül Svájcban egy tanyán:


Link

Az alap rösti mellett persze léteznek változatok is. A berni röstibe hagyma és kockázott húsos szalonna kerül, de vannak sajtos változatok is jóféle svájci sajtokkal: itt a krumpli mellé kevés reszelt sajt is keveredik, ami - liszt és tojás hiányában - segít egyben tartani a krumplitortát.




A rösti akkor jó, ha szálas a burgonya, kívül ropogós, belül krémesen puha

A rösti - annak ellenére, hogy igen véges számú alapanyagból áll - nem egyszerűen elkészíthető: nagy odafigyelést igényel, hogy egyben maradjon, illetve hogy jól átsüljön, és a megfordításához sem árt némi gyakorlat. Ha valami könnyebben elkészíthető krumpliprószára vágyunk, akkor érdemes Európa más konyháin is körülnéznünk.

A hash brown potato az angol reggeli megkerülhetetlen eleme: ez a krumplilepény a hozzáadott tojásnak köszönhetően egészen más állaggal rendelkezik, mint a klasszikus rösti. A hash brown esetében háborús fogásról beszélhetünk, ennek az ételnek a létrejöttében ugyanis nagy szerepet játszott, hogy a nélkülöző családok számára az értékes maradékok új formában asztalra kerülhessenek. A hash brown új formát adott a megmaradt főtt zöldségeknek és az egyéb konyhai maradékoknak.





A fűszeres tejföl mindenféle krumplilepénykéhez jól illik

Mivel a krumpli alapélelmiszernek számít a világ számos pontján, így nem meglepő módon a svájci nemzeti eledel sokféle változatban megszületett itt is, ott is. Az ukránok deruny néven sütik a sok esetben hagymával, fokhagymával ízesített krumplilepényeiket, az osztrákok Kartoffelpufferja elmaradhatatlan eleme a téli vásároknak, a németek előszeretettel fogyasztják köretként, de az se ritka, hogy almamártással vagy épp fahéjas cukorral meghintve kerül tányérra.

A lengyel konyhában köretként is szerepel a placki ziemniaczane, így sokszor raguk, pörköltfélék alatt is felfedezhetjük a tányérunkon a lengyel krumplilepényt. A cseh változat tésztájába zsemlemorzsa kerül, ami még ropogósabb külsőt és még tömörebb állagot eredményez, sőt előszeretettel fűszerezik a krumplilepényüket, a legtöbb esetben fokhagyma, majoránna és kömény kerül a tésztába.





A krumplilepénykét ízesíthetjük fokhagymával, szalonnával is, de fogyaszthatjuk mellé is

Kis nemzetközi kitekintés után már könnyedén irányt adhatunk a saját lepcsánkánknak is. Először meg kell határozni, hogy reszelt vagy vágott krumpliból dolgozzunk, hogy tegyünk-e lisztet vagy tojást az ételhez, fűszerezzük-e, illetve kis vagy nagy darabban süssük.

Nem mindegy, hogy a krumpli kockázva, reszelve, esetleg julienne-re vágva kerül a krumplilepénybe, hiszen vastagsága és formája, valamint a fajtája is erősen befolyásolja a végeredményt. Az is kérdés, hogy a krumpli nyersen vagy főve kerül a lepénybe. Abban az esetben, ha az általunk felhasznált recept főtt krumplit javasol, akkor érdemes követni az előírásokat. De ha magunk szeretnénk kikísérletezni a tökéletes tócsni receptjét, tartsuk szem előtt, hogy a kockázandó krumplit (ahol az alapanyag nagyobb darabokban kerül felhasználásra) érdemes megfőzni, a vékonyra reszelt krumplinak elégséges az az idő és hő, amit a serpenyőben kap. Olyan változatban is gondolkodhatunk, ahol a krumpli fele főtt állapotban teszi krémessé a végeredményt, míg a reszelt krumplitól lesz ropogós, jó tartású a tócsnink.





A rösti eredetileg egy nagy, serpenyőnyi krumplilepény, de készíthetünk kisebb darabokat is

A liszt és a tojás mindenképp jó választás lehet, ha nem vagyunk gyakorlottak, viszont szeretnénk, hogy a krumplilepényünk egyben vészelje át a sütést. Ezek az anyagok nem vonnak le a lepény értékéből, sőt plusz textúrát, ízt adnak hozzá, könnyebben fűszerezhető úgy a krumpli, ha ebbe a sűrű, palacsintatésztára emlékeztető masszába keverjük bele a lepirított hagymát, a fokhagymát vagy a különféle fűszereket.





Kevés liszttel és tojással is készíthetünk krumplilepénykét - tócsnit, lepcsánkánt, cicegét...

A fűszerezésen túl is gazdagíthatjuk a fogásunkat. Az angol hash brown példájából kiindulva maradék húsokat, darált húst is tehetünk a masszába, csirkemájjal is gazdagíthatjuk a fogást. Arra figyeljünk azonban oda, hogy a sütés ideje alatt - amíg szép aranybarnává sül a tócsni - a benne lévő alapanyagoknak is meg kell sülniük, épp ezért a nagyon tartalmas darabokat érdemes laposabbra igazítani, hogy nagyobb felületen érjenek a serpenyőhöz, tepsihez, és könnyebben át tudjanak sülni.

A lepcsánkát süthetjük apróbb darabokban, formázhatjuk, vagy csak kanállal is szaggathatjuk a serpenyőbe, de tepsibe is tehetjük, ahol sütőpapíron sülnek ki a krumplifasírtok - jóval kevesebb zsiradékkal.

A tócsni tésztájába kerülhet sajt, akár többféle is. Kísérletezhetünk vele, hogy a krumpli mellé trappistát vagy más félkemény sajtot reszelünk, míg a tészta közepébe egy darabka kéksajtot vagy más lágysajtot helyezünk. Az így kisütött duplán sajtot lepényhez már csak egy kis fűszeres tejföl illik, de akár húsos raguk mellé is kínálhatjuk.





Ha finomra reszeljük a krumplit, egészen más lesz a lepénykénk - ez is nagyon finom :)

A macok tésztájába kerülhet még reszelt alma, zeller, karalábé, cukkini, répa vagy épp savanyú káposzta. A tésztához adhatunk zabpelyhet és különféle magvakat (szezámmag, nigella mag, lenmag, tökmag) is.

A lepényt készíthetjük édesen, bár ebben az esetben a tészta túlzott cukrozásától óvakodjunk, mert akkor könnyen leéghet sütés közben. Inkább túróval, almával gazdagítsuk a lepcsánkát, esetleg az édes ételeinkhez megszokott fűszereket keverjük bele a tésztába, de az se gond, ha utólag ízesítjük édes tejföllel, lekvárral, különféle kompótokkal, krémekkel.

A tócsniból lehet ördöglángos is, amely méretében vetekszik a klasszikus lángoséval, vastagsága azonban inkább a palacsintához közelít. Ezt a változatot főleg töltve kínáljuk, önmagában főfogásnak számít, ha raguval töltve, tejföllel lelocsolva kerül elénk.

Almás krumplilepény

Hozzávalók:
2 nagyobb krumpli
2 db közepes, nem túl vizes alma

frissen őrölt feketebors
5 dkg finomliszt
kevés olaj

Elkészítés: Az almát és a krumplit meghámozom, egy nagy tálba lereszelem, majd kézzel kinyomkodom belőle a felesleges nedvességet. Ezután hozzáadom a lisztet, fűszerezem, majd alaposan összekeverem.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, majd kis gombócokat szedek a tésztából a serpenyőbe, azokat fakanállal ellapítom, és mindkét oldalán aranyszínűre sütöm.
Tejföllel és reszelt sajttal kínálom.

Lepcsánka

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 tojás
5-7 dkg finomliszt
2-3 gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors
olaj a sütéshez
25 dkg tejföl
1 csokor snidling

Elkészítés: A krumplit megpucolom, majd lereszelem. A tojásokat felütöm, elhabarom, majd a krumplihoz adom. Lisztet adok hozzá, majd sóval, frissen őrölt borssal és áttört fokhagymával ízesítem.
Egy serpenyőben bő ujjnyi zsiradékot hevítek, majd az evőkanállal szaggatott tésztát a serpenyőbe helyezem, a kanál hátával ellapítom, és mindkét oldalán aranyszínűre sütöm.
Snidlinges tejföllel kínálom.





Kívül ropogós, belül puha, hmmm...

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Körtés-kéksajtos-diós rizottó
  2015-01-23 22:41:56, péntek
 
  Körtés-kéksajtos-diós rizottó

Hozzávalók:

2 zöld héjú körte
20 dkg márványsajt
1 közepes vöröshagyma
15 dkg dió
40 dkg arborio rizs
1 liter alaplé
2 dl fehérbor
csipet só
kis darabka vaj
olívaolaj

Elkészítés:

Melegítsük fel az alaplét, és hagyjuk gyöngyözni.

Egy másik közepes méretű edényben melegítsünk olajat, majd tegyük bele a hagymát, és dinszteljük, amíg puha lesz, időnként keverjük. Ezután tegyük bele a rizst, keverrgessük, míg üveges nem lesz, majd adjuk hozzá a fehérbort, és hayjuk, hogy beszíva.

Közben diónyi vajon pároljuk meg az egyik felkockázott körtét, amíg kissé megpuhul (kb. 3-4 perc).





Adjuk a rizshez, keverjük el jól,





majd adjuk hozzá egy merőkanál alaplét, és várjuk meg, míg a rizs beszívja, ezt a folyamatot ismételgessük kb. 20 percig, gyakran kavargassuk. A lángot fokozatosan csökkentjük, hogy ne égjen le. Akkor van kész a rizottó, amikor a rizsszemek teljesen fehérek és kívül puhák, de belül még keményebbek (al dente).

Amikor kész, tegyünk bele kis darab vajat, morzsoljuk vele a márványsajtot, adjuk hozzá a durvára vágott diót,





keverjük össze, vegyük le a tűzről, és lefedve tartsuk kb. 2 percig.

Tálaljuk a maradék friss kockázott körtével, pirított aprított dióval, frissen őrölt borssal, esetleg petrezselyemel.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Egyszerű sörkifli
  2015-01-23 22:35:49, péntek
 
  Egyszerű sörkifli

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő

3-4 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
Valamint:
6 dkg olvasztott vaj a cikkek kenéséhez
A kiflik lekenéséhez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej

szezámmag vagy köménymag

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk 1 mokkáskanál cukorral. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt élesztővel és a tejjel tésztává dagasztunk.

4 cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. Mindegyiket 8 cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórjuk, és pihentetjük, kelesztjük.

180 fokra melegített sütőben megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejfölös piskóta dióval és gyümölcsdarabokkal
  2015-01-23 22:34:03, péntek
 
  Tejfölös piskóta dióval és gyümölcsdarabokkal

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 egész tojás
3 dl 20 %-os tejföl
25 dkg porcukor
1 dl olaj
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
Valamint:
gyümölcs
10 dkg dió

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a többi hozzávalót, és alaposan sima állagúra keverjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet hozzászitáljuk, és azzal is jól átkeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük a masszát, majd bármilyen gyümölcsdarabokkal tetszőleges mennyiségben kirakjuk (aki szereti, megszórhatja 1 kávéskanál fahéjjal), és kb. 10 dkg durvára aprított diót elosztunk a tetején. 190 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

Nagyon gyors, egyszerű, finom kevert süti!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Birsalmával töltött dagadó
  2015-01-23 22:32:09, péntek
 
  Birsalmával töltött dagadó

Hozzávalók:

1-1,5 kg kevésbé zsíros dagadó
1 kg burgonya
15-20 dkg szeletelt bacon
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb birsalma
2-3 db paradicsom
1 db kaliforniai paprika
2 dl száraz fehérbor
1-2 egész fahéj

bors
gyömbérpor
olaj
vaj
pikáns lekvár

Elkészítés:

A dagadót éles késsel felszúrom és jól felnyítom, a birsalmát félbevágom, magházát eltávolítom, és helyére pikáns lekvárt, valamint a fahéjdarabot teszek, majd a dagadóba nyomom. A dagadó száját hústűvel összefogom. A húst kívülről megsozom, borsozom, és a gyömbérporral bekenem.

A hőálló edénybe olajat és vajat teszek, erre rakom a hámozott és félbevágott burgonyát, a negyedelt paradicsomot, a csíkokra vágott paprikát, ráhelyezem a dagadót, amit a szalonnaszeletekkel borítok. Felöntöm a borral, fóliával jól letakarom.

Előmelegített sütőbe teszem, a továbbiakban alacsony hőfokon 1,5-2 órán keresztül sütöm. A húst szeletekre vágom és a vele sült krumplival tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Ínyenc burgonyaleves vargányagombával
  2015-01-23 22:30:32, péntek
 
  Ínyenc burgonyaleves vargányagombával

Hozzávalók:

2 személynek:
20 dkg burgonya
10 dkg aprított vargánya (fagyasztott is lehet)
3 dl zöldségalaplé
1 csokor petrezselyem
6 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 csipet cukor
1,5 dl tejszín
1 csipet őrölt fehérbors


Elkészítés:

A burgonyát tisztítás után apró kockákra vágom. A petrezselymet felaprítom. A gombát a mélyhűtőből előveszem, és leöblítem. (Aprított vargányát használok, mert így lehet kapni, és nem kell már szeletelni.) 5 dkg-ot félreteszek belőle a feltéthez.

A vajat felteszem egy fazékban, a burgonyát és a gombát pirítani kezdem rajta. Sózom, borsozom, a cukrot és a petrezselymet is hozzáadom. 1 evőkanál liszttel megszórom, és felöntöm az alaplével (ha ez nincs, akkor vízzel, amiben egy leveskockát oldottunk fel). Puhára főzöm a zöldségeket, és merülőmixerrel pürésítem.

A maradék gombát kevés vajon puhára dinsztelem állandó keverés mellett, ez lesz a leves betétje. Sózom és kevés borsot is szórok rá.

A levesbe öntöm a tejszínt, elkeverem, és 3 percig még főzöm, majd tálalom a félretett sült vargányával, amit petrezselyemmel is megszórok.





Megjegyzés:

Nagyon ízletes leves.

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Rozmaringos szardíniakrém pirítóssal
  2015-01-23 22:28:22, péntek
 
  Rozmaringos szardíniakrém pirítóssal

Hozzávalók:

2 db szardíniakonzerv
1 evőkanál őrölt rozmaring
2 dl majonéz
1 dl tejföl
10 dkg vaj
0,5 dl citromlé

frissen őrölt bors

Elkészítés:

A szardíniáról leöntöm a saját levét, és egy tálban villával alaposan összetöröm. A kissé megolvasztott vajjal habosra keverem. Hozzáadom a majonézt, a tejfölt, a rozmaringot, a borsot és a citromlét, majd alaposan összedolgozom-keverem az egészet. (A rozmaring és a citrom harmonikusan ízesíti, és semlegesíi a hal intenzív ízét-illatát.) A halkrémet a hűtőben egy órát lefedve állni hagyom, majd pirítóssal és paradicsommal tálalom. Abbahagyhatatlan vacsorának nevezik nálunk. :)

Megjegyzés:

A receptet Adria23 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 308
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 15021
  • e Év: 144728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.