Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Friss hó az erdőben
  2015-01-25 23:40:41, vasárnap
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Erdő Péter: Isten az áldás és a béke istene
  2015-01-25 23:38:47, vasárnap
 
  Mottó: Az embereknek nemcsak Istent, de egymást is tisztelniük kell

Bármennyi háború, igazságtalanság vagy keserűség van is a világban, Isten az áldás és a béke istene - mondta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét zárónapján tartott negyedik keresztény-zsidó imaórán vasárnap Budapesten, a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén a bíboros hangsúlyozta: Isten nem akarta, nem akarhatta a kultúrák világméretű konfliktusát. Nem akarja, nem akarhatja az igazságtalanságot, az elnyomást és azt, hogy a gyűlölet tüze borítsa be a világot. De a béke és alkotás művében "Isten bennünket, embereket hív, hogy munkatársai legyünk" - mondta. Erdő Péter rámutatott, ha a saját életünkben találunk okot a hálaadásra, márpedig mindannyian találunk, akkor azt is meg kell kérdeznünk magunktól, hogyan őrizhetjük meg, hogyan építhetjük tovább saját képességeinket is, latba vetve ezt az isteni ajándékot. ,,Az embereknek nemcsak Istent, de egymást is tisztelniük kell - figyelmeztetett a bíboros -, hiszen Isten a saját képére alkotott minden embert, és az ő gondviselése kísérte az emberiség útját, kiteljesedését a kultúrában, a tudományban és a művészetekben".
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Így emlékezek Buzánszki Jenőre, az ARANYCSAPAT labdarúgójára
  2015-01-25 23:28:44, vasárnap
 
  Nagyobb kép Link
........


Buzánszki Jenő az 1000 éves határnál mond beszédet Erdélyben.
Klikk a linkre, majd a képen látható, a weboldalon lévő videóra. Link
...... ........



Nyugodjon örök békében.
...... ..............


 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Liverpool: bravúrjai után szerződtetnék Bogdánt
  2015-01-25 21:26:24, vasárnap
 
  Angol sajtóértesülések szerint az angol Premier League-ben szereplő Liverpool átigazolná a Boltonból a magyar kapust, Bogdán Ádámot.
......


Több angol híroldal is arról számolt be, hogy a Liverpool ellen szombaton bravúrosan védő Bogdán meggyőzte Brendan Rodgerst, aki már a télen szerződtetné a magyar kapust. Bogdánnak a nyáron lejár a megállapodása a Boltonnal, így ha a Wanderers nem hosszabbít vele, ingyen elveszíti labdarúgóját.

-- Bogdán Ádám (Budapest, 1987. szeptember 27. -) magyar labdarúgó, jelenleg a Bolton Wanderers FC játékosa.
Bogdán a II. Kerület UFC-ben lett igazolt labdarúgó, ahonnan még fiatalon a Vasasba került, ám a felnőttek között tétmeccsen végül nem kapott lehetőséget. Egy évet kölcsönben a másodosztályban, Vecsésen töltött.
2007 nyarán kétéves szerződést írt alá az angol élvonalbeli Bolton Wanderers FC csapatával.
Ezt 2009-ben újabb két évvel meghosszabbították.
2010 szeptemberében Egervári Sándor szövetségi kapitány meghívta az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar felnőtt válogatottba.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Bogdán Ádám kivédte a Liverpool szemét.
  2015-01-25 21:13:30, vasárnap
 
  Bogdán Ádám több nagy védéssel járult hozzá ahhoz, hogy csapata, a Bolton Wanderers 0-0-t húzzon ki a Liverpool otthonában a labdarúgó FA-kupa szombati játéknapján, és ezzel kiharcolja, hogy a 4. fordulós párharc megismételt mérkőzésen dőljön el.
.....


A Liverpool nyomasztó labdabirtoklási fölényben volt (68 százalék), de nem tudta áttörni a szervezett boltoni védelmet - ha meg sikerült átlőnie a falat, a magyar válogatott kapus vetődött a labda útjába, például Raheem Sterling 54. percbeli kiugrásánál.
A statisztikák szerint a Liverpool játékosai 24-szer vették célba a kaput, kilencszer Bogdán Ádám mentette meg csapatát a góltól.
Videó Link
Mindig jó érzés úgy befejezni egy mérkőzést, hogy nem kaptál gólt, szóval igen, ez a legjobb teljesítményeim egyike volt a Bolton mezében" - válaszolta diplomatikusan Bogdán Ádám a lefújás utáni angliai televíziós interjújában arra a kérdésre, hogy volt-e már jobb meccse a Wanderers kapujában.
,,Tudtuk, hogy az Anfielden mi vár ránk, hogy többnyire az ellenfélnél lesz a labda, ennek megfelelően szerveztük meg a védekezésünket. A csapat összes játékosa megtette a magáét azért, hogy kapott gól nélkül tudjuk le a mérkőzést" - helyezte a hangsúlyt a csapatsikerre a kapus.
,,Anglia egyik legjobb csapata volt az ellenfél, csakis kiemelkedő csapatmunkát nyújtva reménykedhettünk sikerben. Próbáltunk energiát tartalékolni a támadásokra is, és volt is néhány lehetőségünk, szóval szerintem büszkék lehetünk erre a teljesítményre" - folytatta a magyar kapus.
Bogdánt arról is faggatták, mit szól az FA-kupa szombati játéknapjának bombameglepetéseihez.
,,Csak a mi meccsünkre összpontosítottam, nem nagyon foglalkoztam azzal, mi történt a többi pályán" - hangzott a válasz.
Az est hősétől megkérdezték azt is, szerinte megalapozottan reklamáltak-e néhányszor tizenegyest a liverpooliak. A riporter elsősorban arra az esetre gondolt, amikor a magyar kapus Lazar Markoviccsal ütközött.
,,Őszintén szólva csak a labdára figyeltem, lehet, hogy az volt, lehet, hogy nem, ilyenkor mindig a játékvezető dolga eldönteni, mi történt, szerencsére nem ítélt tizenegyest" - véleményezte a szituációt Bogdán.
S vajon a vendégcsapatot elkísérő szurkolók nem ittak-e előre a medve bőrére, amikor győzelemként ünnepelték a 0-0-t?
,,Mi is valamiféle győzelemként éljük meg a történteket, hiszen otthon több esélyünk lesz a továbbjutás kivívására, reméljük, tudunk élni vele" - mondta a kapuvédő, aki kérdésre válaszolván elmondta: ha a magyar szurkolók élőben nem is látták a meccset, remélhetőleg együtt örülnek vele.

- Bolton: a menedzser is beállt a Bogdánt éltetők sorába.
A Bolton menedzsere, Neil Lennon nem győzte dicsérni csapatát és elsősorban Bogdán Ádámot a Liverpool elleni döntetlen után. Az FA-kupa-meccset követően a ,,vörösök" hivatalos honlapja a találkozó legjobbjaként említi a magyar kapust.
,,Megérdemeltük a döntetlent. A kapusunk és a védőink kiemelkedően teljesítettek, máshogy nem is lett volna esélyünk egy ilyen csapat otthonában. Kapott gól nélkül távoztunk az Anfieldről, és a Liverpool Chelsea ellen mutatott formáját is figyelembe véve nagyon boldogok lehetünk ezzel az eredménnyel. Versenyben maradtunk, ennél többet nem is kérhettünk volna" - nyilatkozta Neil Lennon, a Bolton menedzsere.
,,Szerencsések vagyunk, hogy két nagyszerű kapusunk is van. Lonergan fantasztikusan védett a Championshipben, és úgy éreztük, hogy Ádámnak még szüksége van néhány meccsre. A Wigan elleni kupameccsen jól védett, ezért ismét szerepet kapott. Ádám mentalitása és hozzáállása kiemelkedő. Kiváló kapus, és ezt ma is megmutatta" - dicsérte az edző magyar játékosát.
A Liverpool menedzsere, Brendan Rodgers is nyilatkozott a meccs után, míg a ,,vörösök" honlapja a mezőny legjobbjaként említi Bogdán Ádámot.
,,Mindent megtettünk, egyedül csak a kapuba nem tudtunk betalálni. Kreativitásban kiválóak voltunk, és jól védekeztünk egy jó csapat ellen" - mondta Rodgers.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Túlszárnyalta Puskást Messi
  2015-01-25 14:38:25, vasárnap
 
  ......


Soha senki nem nyújtott még ilyen bravúros teljesítményt a Barcelona focicsapatánál.
Mint arról korábban beszámoltunk, Lionel Messi kétszer vette be az Elche kapuját szombat este, ezzel átadta Puskás Ferenc egy rekordját a múltnak.
Az argentin sztár már 21 gólnál jár a szezonban a 20. forduló után, így elmondhatja magáról, hogy az elmúlt hét idény mindegyikében eljutott húsz találatig a spanyol élvonalban.

Ez új rekordot is jelent, ugyanis Puskás Ferenc az 1958-59-estől és a 1963-64-es szezonig, hat esztendőn át tudott kivétel nélkül húsz gólt jegyezni a La Ligában.
- Cr. Ronáldó 28 gólt rúgott ebben a szezonban a 20. forduló után.
 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Hatalmas emberségről tett tanúbizonyságot Mourinho
  2015-01-25 14:32:57, vasárnap
 
  ....


A Chelsea menedzsere személyesen gratulált a csapatát az FA-kupából kiejtő harmadosztályú Bradford játékosainak és stábtagjainak.
Az észak-londoni együttes bár 2-0-ra vezetett az első játékrészben a jóval esélytelenebbnek tartott ellenfelével szemben, végül egy sokkoló 4-2-es vereségbe szaladt bele a Stamford Bridge-n.

"Tartom, amit korábban mondtam, szégyen, hogy kikaptunk. A sport nyelvén szégyen. Ez az FA-kupa szépsége, más országokban ritkábban történik meg ilyesmi a kupasorozatban" - nyilatkozott a meccs után José Mourinho. 20 év óta ez volt az első alkalom, hogy a Chelsea-t hazai környezetben legyőzte egy alacsonyabb osztályú együttes. "A történelemben számtalan csapattal eset már meg hasonló. Nekem ez az első ilyen kudarcom, de számomra elfogadhatatlan, hogy kikapjunk egy nem a Premier League-ben szereplő csapattól" - fűzte hozzá.
Mourinho a hármas sípszót követően a Bradford öltözőjébe vette az irányt, s kezet fogott az összes játékossal, valamint a stábtagokkal is, így kifejezve gratulációját az óriási bravúrt elérő gárdának.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Nox egy: Tél dala videón
  2015-01-25 14:23:44, vasárnap
 
  Videó Link
Dal szövege:
Nézd,ez is boldogság:
Szépen mosolyog a tél!
Hol a nyár?- lehet, nem is gondol ránk-,
Minden hófehér...

Nézd, ahogy felhőn át
Itt-ott leköszön a fény-,
Fut a szél,csupa piros arcot lát,
Minden út mentén.

Nagy tűz lobog a téren,
Dob szól és hegedűk-,
Körtánc forog a jégen,
Sok szív megszelídült...

Refr.:
Gyere, szól már az énekszó!
Szánkó vár és friss hó-,
Így jó, ma minden felnőtt gyermekként játszó!
Szól már az énekszó,
Hintót húz négy patkó-,
Nézz szét, ma minden jó: álomnak látszó!

Nézd, ez is boldogság:
Hűsen simogat a tél!
Ha belül ég a szívedben a forróság,
Nem lesz baj, ne félj!

Nézd, örök álmot sző,
Zöldben ünnepel a fánk-,
Meseszép, égig ér a vén fenyő,
Dísze száz kis láng.

Nagy tűz lobog a téren,
Dob szól és hegedűk-,
Körtánc forog a jégen,
Sok szív megszelídült...

Refr.: gyere, szól már az énekszó...

Szálljon az ének!
Így száll szelíden az élet
Szép tavasz ébred,
Hisz' a tél sem állandó...
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Munkácsy Mihály: Krisztus trilógia
  2015-01-25 13:53:09, vasárnap
 
  A Munkácsy Trilógia története
A Déri Múzeum leglátogatottabb kiállító terében, a Munkácsy-teremben láthatóak Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A közel két évtized alatt formálódó festmények Krisztus és vádlói, elítélői konfliktusait, továbbá végkifejletként az Ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A közismert témát feldolgozó sorozat darabjai Charles Sedelmeyer műkereskedő közreműködésével váltak Európa- és Amerika-szerte ismertté. A festmények világ körüli útjának utolsó állomása Amerika volt. Charles Sedelmeyer, az első két alkotást, később Kádár Gábor az Ecce Homo-t itt próbálta értékesíteni.
- A Krisztus Pilátus előtt és a Golgota egy év eltéréssel John Wanamaker tulajdonába került. (Bár a Krisztus életét feldolgozó sorozat harmadik darabját is megnézte, nem vásárolta meg.) Örökösei 1988-ban váltak meg az alkotásoktól. A Golgota Julian Beck, a Krisztus Pilátus előtt Joseph Tanenbaum tulajdonába került, akik elsőként kölcsönözték a Déri Múzeumnak a műveket. A festmények már debreceni tartózkodásuk ideje alatt tulajdonost cseréltek. A Golgota Pákh Imre, a Krisztus Pilátus előtt a kanadai Art Gallery of Hamilton birtokába került. A három festményt együtt maga az alkotó sem láthatta. 1914-ben a festő születésének 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás szervezői megpróbálták Wanamaker hozzájárulását kérni a művek bemutatásához, de az első világháború miatt a kölcsönzés nem jött létre. Eltelt több mint nyolcvan év, amikor 1995. augusztus 25-én a Déri Múzeum szervezésében ez a terv megvalósult. 2010-2012 között további két hazai helyszínen, Pécsett és Budapesten, valamint külföldön, Bécsben tekinthette meg a közönség a három festményt.

- Krisztus Pilátus előtt
A mű témája:
A mű témáját János evangéliuma 18. részéből merítette a festő. Az alkotás megfestésekor Munkácsy a bibliai történet felidézésével örök emberi érzésekről, valamint az igaz és az igaztalanul vádlók között húzódó drámai ellentétről vall, festői eszközök segítségével. Krisztus alakja az igazságért megpróbáltatásokat is vállaló embert szimbolizálja. A drámai feszültség Krisztus és a római helytartó, Pilátus, valamint Krisztus és a rómaiak által leigázott zsidó nép és főpapjai között bontakozik ki. A jelenet lényegét a tömeg alakjaiban aprólékos részletességgel jellemzett emberi reakciók: ordító, kárörvendő, vádoló vagy részvéttel figyelő festői ábrázolása szolgálja.
Nagyobb kép Link
........



- Eche homo - Íme az Ember
A mű témája:
A Keresztre feszítés után a bibliai történet sorrendjében a Keresztlevétel, Sírba tétel, Feltámadás, Mennybemenetel története következett volna. Munkácsy mondanivalójának az Ecce Homo! (Íme, az Ember!) tematikája felelt meg. Így Krisztus és Pilátus második találkozását dolgozta fel. A leigázott zsidó népnek húsvét alkalmából jogában állt egy korábban elítélt ember életének megmentése. Pilátus két elítélt (Barabás és Krisztus) egyikének megmentését ajánlotta fel a megjelent zsidó népnek. Krisztus megostorozott, töviskoronával és nádjogarral megcsúfolt alakjának bemutatásakor a tömeg heves gyűlölettel átitatott mozdulatai azt mutatják, hogy nem Krisztus életét kívánják megmenteni. A tömeg a bűnöző Barabás mellett döntött. Krisztus sorsa megpecsételődött. Az Ige beteljesedett.
Nagyobb kép Link
....



- Golgota - Kálvária
A mű témája:
Krisztus szenvedéstörténetének legtragikusabb eseményét, Krisztus keresztre feszítését jeleníti meg. A drámai esemény története minden evangéliumban megtalálható. Munkácsy a Máté evangéliumának 27. fejezetében leírtak alapján dolgozott. A Krisztus kereszthalála előtti perceket rögzíti. A bekövetkező dráma és annak a jelenlévőkre tett hatása szolgált megfestendő témaként.
Nagyobb kép Link
......



 
 
1 komment , kategória:  vallás  
Petőfi Sándor: A téli esték
  2015-01-25 13:43:03, vasárnap
 
  Hova lett a tarka szivárvány az égről?
Hova lett a tarka virág a mezőkről?
Hol van a patakzaj, hol van a madárdal,
S minden éke, kincse a tavasznak s nyárnak?
Odavan mind! csak az emlékezet által
Idéztetnek föl, mint halvány síri árnyak.
Egyebet nem látni hónál és fellegnél;
Koldussá lett a föld, kirabolta a tél.
Olyan a föld, mint egy vén koldús, valóban,
Vállain fejér, de foltos takaró van,
Jéggel van foltozva, itt-ott rongyos is még,
Sok helyen kilátszik mezítelen teste,
Ugy áll a hidegben s didereg... az inség
Vastagon van bágyadt alakjára festve.
Mit csinálna kinn az ember ilyen tájban?
Mostan ott benn szép az élet a szobában.

Áldja istenét, kit istene megáldott,
Adván néki meleg hajlékot s családot.
Milyen boldogság most a jó meleg szoba,
S meleg szobában a barátságos család!
Most minden kis kunyhó egy tündérpalota,
Ha van honnan rakni a kandallóra fát,
S mindenik jó szó, mely máskor csak a légbe
Röpűl tán, most beszáll a szív közepébe.

Legkivált az esték ilyenkor mi szépek!
El sem hinnétek tán, ha nem ismernétek.
A családfő ott fenn űl a nagy asztalnál
Bizalmas beszédben szomszéddal s komával,
Szájokban a pipa, előttök palack áll
Megtelve a pince legrégibb borával;
A palack fenekét nem lelik, akárhogy
Iparkodnak... ujra megtelik, ha már fogy.

Kinálgatja őket a jó háziasszony,
Ne félj, hogy tisztjéből valamit mulasszon,
Hej mert ő nagyon jól tudja, mit mikép kell,
A kötelességét ő jól megtanulta,
Nem bánik könnyen a ház becsületével,
Nem is foghatják rá, hogy fösvény vagy lusta.
Ott sürög, ott forog, s mondja minduntalan:
,,Tessék, szomszéd uram, tessék, komám uram!"

Azok megköszönik, s egyet hörpentenek,
S ha kiég pipájok, ujra rátöltenek,
És mint a pipafüst csavarog a légben,
Akkép csavarognak szanaszét elméik,
És ami már régen elmúlt, nagyon régen,
Összeszedegetik, sorra elregélik.
Akitől nincs messze az élet határa,
Nem előre szeret nézni, hanem hátra.

A kis asztal mellett egy ifjú s egy lyányka,
Fiatal pár, nem is a mult időt hányja.
Mit is törődnének a multtal? az élet
Előttök vagyon még, nem a hátok megett;
Lelkök a jövendő látkörébe tévedt,
Merengve nézik a rózsafelhős eget.
Lopva mosolyognak, nem sok hangot adnak,
Tudja a jó isten mégis jól mulatnak.

Amott hátul pedig a kemence körűl
Az apró-cseprőség zúgva-zsibongva űl,
Egy egész kis halom kisebb-nagyobb gyermek
Kártyából tornyokat csinál... épít, rombol...
Űzi pillangóit a boldog jelennek,
Tennapot felejtett, holnapra nem gondol. -
Lám, ki hinné, mennyi fér el egy kis helyen:
Itt van egy szobában múlt, jövő és jelen!

Holnap kenyérsütés napja lesz, szitál a
Szolgáló s dalolgat, be hallik nótája.
Csikorog a kútgém ott kinn az udvaron,
Lovait itatja' a kocsis éjszakára.
Húzzák a cigányok valami víg toron,
Távolról hangzik a bőgő mormogása.
S e különféle zaj ott benn a szobába'
Összefoly egy csendes lágy harmóniába.

Esik a hó, mégis fekete az utca,
Nagy, vastag sötétség egészen behúzta.
Járó-kelő ember nem is igen akad,
Egy-egy látogató megy csak hazafelé,
Lámpája megvillan az ablakok alatt,
S fényét a sötétség hirtelen elnyelé,
Eltűnik a lámpa, a bennlevők pedig
Buzgón találgatják: vajon ki ment el itt?

(Pest, 1848. január.)
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 14315
  • e Hónap: 26991
  • e Év: 260738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.