|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2015-01-29 22:09:11, csütörtök
|
|
|
Egy téli vers
Hallgasd figyelmesen a téli szelet,
hisz dalolva rezeg, nem keveset,
mi szólan belőle? Nem érti azt senki se meg,
de olykor beleharsan egy-egy madár éneke.
Ugató, panaszos kutyák morcosan beszélnek,
hangjuk messzire szakad a ködvetésben.
S önző emberek moraja megbontja rendet,
bár a természetnek mit se jelentenek.
Hulló hó fehér rétege föltölti a tájat,
melyen bomló kép vetült, őszi sugallat,
továbbmenve már fagyosan simogat:
A felleg viharaival alant tomboltat.
Mintha készülő dicséret zengne lentre,
mintha a természet így mondá rendre:
"Vége, vége lett egy újabb évnek,
búcsúzóul reája tiszta leplet terítek!"
Hogy utána kibontva e leplet,
egy még szebb tavasz beköszönhet.
Hogyha lassan újra is kél az élet,
az a tél nélkül meg sem történhet!
Kulik Tamás
|
|
|
0 komment
, kategória: TÉL |
|
|
|
|
|
2015-01-29 18:47:59, csütörtök
|
|
|
hozzávalók / 8 adag
Tésztához:
160 g mák
100 g finomliszt
3 db tojás
80 g cukor
50 ml napraforgó olaj
2 ek tejföl
50 ml tej
1 csomag sütőpor
Krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor
8 ek cukor
3 citromból nyert citromhéj
4 citromból nyert citromlé
100 ml habtejszín
5 dl tej
150 g vaj
3 ek porcukor
elkészítés
Tésztához:
A mákot, lisztet, sütőport egy tálban összeszitáljuk. Én a máknak csak egy részét daráltam le, kb. 40 g-ot egészben hagytam és úgy adtam a tésztához, de aki nem szereti az egész mákszemeket a tésztában, az darálhatja az egész mennyiséget.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. A sárgájához adjuk a 80 g cukrot, 50 ml olajat, és robotgéppel fehéredésig verjük, majd beletesszük a tejfölt és a tejet is. Homogénre keverjük.
A szárazanyagokat a tojássárgás keverékhez öntjük, és összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Ehhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét úgy, hogy a hab a lehető legkevésbé törjön össze.
A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 150 fokon, körülbelül 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor van kész.
A kihűlt tésztát három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.
Krémhez:
A pudingport elkeverjük a cukorral és három citrom reszelt héjával. A négy citrom kifacsart levét folyamatos keverés közben apránként hozzácsorgatjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós a massza. A tejszínt is ilyen módon hozzáadjuk, majd beleöntjük az 5 dl tejet. Folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük a pudingot. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
Amíg a puding hűl, a szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral.
A kihűlt a pudingot és a vajat botmixerrel homogenizáljuk, ezzel kész is a krém.
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 17 cm
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2015-01-29 11:38:01, csütörtök
|
|
|
A HÍRES VELENCEI KARNEVÁL
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
2015-01-29 11:35:38, csütörtök
|
|
|
|
|
|
0 komment
, kategória: SK |
|
|
|
|
|
2015-01-29 10:47:06, csütörtök
|
|
|
Izgatottan
Vízkereszt múltával
itt a február;
Vidáman hívogat,
vár a maszkabál!
Minden kéz szekrényben,
ládában kutat;
Izgatott leánykák
szövik álmukat:
Királylány legyek, vagy
mesefigura?
Takarjon csipkézett,
hófehér ruha?
Öltözzek gyümölcsnek,
legyek napocska?
Elefánt, fakanál,
esetleg kocka?
Fejemre kalap kell,
fátyol, vagy masni?
Kezemben könyveket
vigyek olvasni?
Lázasan készülök,
túl sok a gondom;
De tudom, Anyuval
mindet megoldom!
Kurczina Terézia
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2015. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
525 db bejegyzés |
e év: |
7211 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3363
- e Hét: 20111
- e Hónap: 39084
- e Év: 268021
|
|
|