Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Éli könyve (2010) – Filmajánló
  2015-01-30 19:38:18, péntek
 
  Éli könyve (2010) - Filmajánló

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 118 perc
Rendező: Albert Hughes Allen Hughes 
Forgatókönyv író: Gary Whitta
operatőr: Don Burgess
zene: Atticus Ross
producer: Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Joel Silver
vágó: Cindy Mollo

Színészek: 
Denzel Washington (Éli)
Mila Kunis (Solara)
Gary Oldman (Carnegie)
Michael Gambon(George)
Malcolm McDowell(Lombardi)
Jennifer Beals (Claudia)
Tom Waits (mérnök)
Ray Stevenson(Redridge) 

,,A színhely mindig változik, a történet sohasem"

,,A Biblia a görög biblion szó többes számú alakja. Magyarul "könyvecskéket" jelent. S aligha találunk más olyan könyvet vagy antológiát az ókori Kelet vagy a hellenisztikus kor fönnmaradt emlékei közül, amelynek hozzá mérhető hatása lett volna, s lenne ma is az európai, s ezen belül a magyar kultúrhistóriára. Ez a befolyás nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy a Bibliát a kereszténység - első részét, az Ószövetséget pedig a zsidóság is - olyan szent könyvnek, "Szentírásnak" (latinul "Scriptura sacra") tekinti, melynek szerzőit a Biblia írása során valamilyen módon, valamilyen formában maga Isten inspirálta, ihlette, s így a Biblia valahogyan Isten gondolatait, tetteit, törvényeit stb. közvetíti olvasói számára. A kereszténység és a zsidóság - mint egyházak, s mint tanítások, teológiai tanrendszerek is - különböző mértékű befolyással bírták és rendelkeznek ma is az európai népek anyagi és szellemi kultúrájának fejlődésére, s e befolyás nyomán a Biblia gondolatvilága is - elkerülhetetlenül - kifejeződésre jutott és jut abban .Nemcsak a tudományok, a művészet, a szellemi kultúra "magasabb régióiban" jelenik meg ez a hatás, a köztudat, a köznyelv számos olyan területén, ahol ma már sokszor el is vesztette korábbi vallásos jelentéstartalmát....

A Biblia két fő részből áll: Ó- és Újtestamentumból, vagy "szövetségből". A "Testamentum" latinul "végrendeletet", "végső akaratot" jelent. A szövetség elnevezés Mello szadészi püspöktől származik (160 körül írt egyik leveléből), s a Biblia keresztény értelmezésének a jegyeit viseli magán."
Gelencsér Zsigmond

Mióta a holt tengeri tekercsekből összeállított könyvecskéket egybeszerkesztették egykori Éli mennydörgés Isten emlékére, azóta folyamatosan tart a háború Európában. Már van százharminc esztendeje annak, hogy a könyvecskék alapján megalkották és megszülettek a hívek, a jók és a gonoszak, akik elméletben egymás ellen harcolnak, egymás ellen voltak létrehozva. A Bibliával ügynökösködő későbbi divatcégek alapítói hatalmas gazdagságra tettek szert a könyv árulásával. A vég mindig a jobbak, a hívek pusztulásával végződik, s a gonoszság toroz, vigad, fekete levest zúdít a semmiről sem tudók fejére. Még soha nem alakították ki a megígért kénköves tüzes medencét a hamis prófétáknak, fenevadnak, Sátán népének tüzet, akik terjesztik az igét szerte a világon szemben a nemi és különféle erkölcs elleni csapásokkal. A Jehova focizó kutya könyvecskéi is újból és újból kiadásra kerülnek, s ha valaki elmondja az igazat, megkövezik érte. Mindez egykori idők történelme lenne elméletben, ha nem jöttek volna létre az újabb már égbekiáltó perverz csapások. Nincsen segítsége az igaz emberiségnek.

A film főszereplője az ismételt világ végi háború után egy évvel hangot hallott, ami elvezette az utolsó Bibliához. A többit, mint a háborúság okozásával vádolt könyveket elégették. A könyvecskék alapján teremtett híveknek szükségük van hitre, belső isteni törvényekre, enélkül nem tudnának igazul élni. Szükségük van benső útmutatásokra, hogy megszabják nekik, mit szabad tenni és mit nem. Ezeket elméletben szavakból nem lehet megtanulni, vagyis a teremtett hívek nem rendelkeznek benső emberiességi törvényekkel. A gonoszság féktelen aratása és túlélése mutatja a könyvecskék végét, mielőtt újra ébred a Játszótér.

Éli szerepét tökéletesen eljátszó színész hatalmas erőt kapott ahhoz, hogy az utolsó könyvet elvigye Nyugatra, ahol már ismét készült a nyomda a folytatásra. Útjában vízért, élelemért és könyvekért gyilkoló élősködők akadályozták, mint értéktelenjei a Földnek, akik bárkit megöltek gondolkozás nélkül, a lányokat megerőszakolták.
Carnegie kereste az egyetlen kereszttel megjelölt könyvet gyilkos bérenceivel. Együtt élt a vakon született Claudiával és Solara lányával. Mint kiderült a filmből, nincsen véletlen túlélő, mert a könyv olvashatatlan, vakírással készült. Carnegie tervében szerepelt két város létrehozása titkos vízforrásai birtokával, a könyvvel történő gyengék és vigasztalanok meghódítása. Éli ereje és erkölcse feddhetetlen volt, ellensége is fejet hajtott előtte, elismerte nagyságát. Hatalmas erejével, koncentrációs készségével, tudásával harcolt, megvédve a könyvet bárki ellen. A világ végi helyszínek és a pusztulás elrettenti a nézőket. Végül Éli a futását megharcolta, célhoz ért, a hitet, melyet az isteni hang reá bízott megőrizte.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-285819-209

2015. január 30.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 1204
  • e Hónap: 3563
  • e Év: 55829
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.