Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat
  2015-01-30 23:49:06, péntek
 
  Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat

A hónap vége felé elvékonyodó pénztárcánk okán néha érdemes előszedni azokat a jól bevált recepteket, amelyeknek alapanyagköltsége viszonylag alacsony, ellenben kiadós, laktató fogásokat eredményeznek. Kis odafigyeléssel sokféle ételt készíthetünk egészen jó áron.

A kis költségvetésű ételek esetében a legdrágább tételnek számító hús legtöbbször csak kis mennyiségben jelenik meg. Ilyen megjelenési forma a feltétként kínált hússzelet vagy ragu, ami tökéletesen elégséges és ideális kiegészítő lehet a zöldségekből készített fogásokhoz. Ugyancsak kevés hússal elkészíthető sok-sok töltött és rakott fogás, ahol a hús csak az egyik összetevője a tölteléknek, így nem tűnik fel, ha kicsit csalunk a többi alapanyaggal. A kevesebb pénzből történő konyhai gazdálkodás esetében érdemes a színhúsok mellett az olcsóbb belsőségekkel is barátságot kötni, hiszen jó megoldást jelenthet a máj, a zúza vagy a pacal is.





A főzelékek fillérekből elkészülnek, feltéttel igazán kiadósak

A spórolós konyha megbízható alapanyagai közé tartozik a rizs, a tészta, sőt még a tojás is, amelynek ára elég borsosnak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy négy tojásból milyen remek csurgatott tojáslevest készíthetünk, akkor rögvest átértékelődik. A tojás ezen kívül a különféle rakott ételekben is helyt kaphat, nem beszélve a süteményekről, amelyek otthoni elkészítésével szintén sokat spórolhatunk.

A rizs igazi varázs-alapanyag. Jó eltarthatósága miatt könnyedén betárazhatunk belőle egy-egy akció során, s a kamra polcán várhatja, hogy mikor lesz rá szükségünk. A rizs a klasszikus köretként betöltött szerepe mellett remek levesbetét, sőt leturmixolva akár a leves sűrítésére is alkalmas. Töltelékekbe ideális, hiszen a húsos, zöldséges töltelékeket jól lazíthatjuk vele. Rakott fogásokba is bátran tehetünk rizst, de különféle rizses egytálakat, rizottókat, salátákat is készíthetünk vele.

A rizses hús megannyi változata szintén hóvégi fogás lehet, ha a hangsúly nem a húson, hanem a rizs ízesítésén és az esetlegesen hozzáadott zöldségeken van. Desszertfronton is kiaknázhatjuk a rizs képességeit, gondoljunk csak a rizsfelfújtra vagy a tejberizsre, amelyekhez kevés szörp vagy befőtt szükségeltetik csupán, hogy tökéletes desszertté váljanak.





A rizses húst is gazdagíthatjuk zöldségekkel - akár spórolva a hús mennyiségén

A tésztás fogások esetében szintén rengeteg lehetőségünk van, már csak abból fakadóan is, hogy hányféle tésztát kapni a boltokban. Levesfronton rögvest ott az összes olyan leves, amely tésztabetét után kiált (érdemes kipróbálni a zöldségleveseket töltött tésztabetéttel kínálva), és a sokszor hanyagolt, ellenben nagyon finom lebbencsleves. A köreteken átlépve a tésztából készíthetünk különféle rakott fogásokat, amelyek a tésztának köszönhetően igazán kiadósak. Ilyen többek között a sonkás tészta, a túrós tészta, de akár egy lasagne is ide sorolható. Édesség fronton a tészta mákos vagy grízes tésztaként is visszaköszönhet, vagy egy kevés túró felhasználásával süthetünk belőle vargabélest is.

A tészta mellett a spórolós konyha klasszikus segédereje a liszt, amelyből könnyedén készíthetünk kenyeret, pogácsát, kiflit, pizzát, édes tésztákat vagy éppen palacsintát. A palacsinta is tipikusan az a fogás, ahol a hozzáadott tojás a legnagyobb költség, ha számolhatunk azzal, hogy a kamrapolcon áll még 2-3 üvegnyi lekvár, esetleg kakaópor vagy darált mák, dió.





A pizza mindig nagy siker, akár húsmentesen is, itt a legnagyobb tételt a sajt jelenti

A krumpli és a szezonban olcsón beszerezhető zöldségek és gyümölcsök is nagy segítséget jelenthetnek, ha kis költségvetésből kell gazdálkodnunk. A krumpliból készíthetünk fantasztikusan finom krémlevest, tartalmas levesbetétként is igen jó hasznát vesszük. Főfogás mellé krémesíthetjük krumplipürének, süthetjük egyben és tálalhatjuk fűszeres tejföllel megbolondítva, vagy készíthetünk belőle hasselback burgonyát, ami ideális vacsorának is. Kipróbálhatjuk a spanyolok laktató tojásos fogását, a tortillát is, de elkészíthetjük a katonák kosztoltatására is jó grenadírmarsot, amely ötvözi a tészta és a krumpli kalóriatartalmát, s ehhez némi magyaros felhangot biztosít a pörköltös alappal. Ugyancsak klasszikus, olcsó fogás a paprikás krumpli, amelyhez leggyakrabban virslit szokás adni, de krinolinnal, kolbásszal vagy magában, egy kevés savanyúsággal kínálva is finom.





A spanyol tortilla kiadós és laktató fogás

A krumpliból készíthetünk krumplinudlit vagy gnocchit is, ami lehet köret, de kis lekvárral, porcukorral megszórva máris igazi, békebeli desszertté válik. Ugyancsak ebből a tésztából dolgozva készíthetünk szilvás vagy barackos gombócot is, aminek a tölteléke nem csak friss gyümölcs lehet, hanem sűrűbb - régebbi - lekvár is megteszi.

A különféle maradék kenyerek, kalácsok, egyéb péksütemények újrahasznosítása is jó módszer a spórolásra. Kevés tej, néhány tojás és pár evőkanálnyi cukor hozzáadásával új életre kelthetjük ezeket az amúgy kidobásra ítélt darabokat. Így válhat főfogás a szikkadt zsemléből vagy kelhet új életre a már nem tökéletes állagú kenyér - bundáskenyér formájában.





Különféle felfújtakat vagy máglyarakást készíthetünk maradék péksüteményekből is

A szezonális zöldségekből nagyon jó és értelmes áron kivitelezhető leveseket készíthetünk (pl. karfiol, brokkoli, póréhagyma), felhasználhatjuk őket különféle rakott fogásokhoz, salátákhoz is, vagy köretként kínálhatjuk, esetleg főzeléket is készíthetünk belőlük.

A szezonális zöldségek mellett érdemes felhasználni a kamrában pihenő babot, csicseriborsót, sárgaborsót vagy lencsét, ezekből is igen kiadós ételeket készíthetünk. Főzhetünk belőlük levest vagy akár egy jóféle indiai ragut is kanyaríthatunk, amelyhez túl sok mindenre nincsen szükségünk, csak egy kis curry fűszerkeverékre, amit szintén érdemes otthon tartani.





Zöldségekből is készíthetünk pörkölteket - a tök, a gomba, a karfiol például ideális ehhez

A kamrapolcon heverő paradicsomkonzerv is pénzkímélő alapanyag, olcsó és rengeteg mindenre felhasználható. Ha van paradicsomkonzerv, akkor készíthetünk belőle levest, rengeteg ragu alapját megteremthetjük, amelyek egy része aztán a különféle egytálételekbe kerülhet bele. Tipikusan ilyen az olasz pizzákhoz is használt paradicsommártás, ami nem csak a pizzára kerülhet, hanem főtt tésztára téve sugóvá válhat, esetleg a lasagne lapok közé kenve adja a meg a csőben sült tészta karakterét.





A gnocchi vagy krumplinudli is kimondottan olcsó, és egyszerű paradicsomszósszal is nagyon finom

Szintén a spórolás része lehet a házilag készített szendvicskrémek birodalma, amivel kiválthatjuk a felvágottakat, sonkákat, kolbászokat - vagy legalábbis radikálisan csökkenthetjük a mennyiségüket. Ebbe a körbe tartoznak a különféle körözöttek vagy egy lazább tojáskrém, de szezonban a padlizsánkrém is ideális választás lehet.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

bors
majonéz

Elkészítés: A padlizsánt kettévágom, majd a csónakokat az előmelegített főzőlapra, gázlapra fektetem. Addig sütöm a padlizsánok mindkét felét, amíg alaposan meg nem pirulnak. Az alaposan körbesütött padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg siklik benne a villa, ami nagyjából 25-30 perc, nagyobb padlizsánok esetén egy picivel több.
Miután a padlizsán kicsit kihűlt, egy kés segítségével lehántom róla a héját, húsát egy mélyebb tálba teszem. Hozzáadom a meghámozott és nagyobb darabokra vágott hagymát, valamint a megpucolt fokhagymagerezdeket. Végezetül hozzáadok annyi majonézt, amennyit szeretnék, botmixerrel elsimítom a krémet, sózom, borsozom, majd egy zárható edénybe kanalazom. 1-2 órát hagyom hűlni, érni.
A padlizsánkrémet tálalhatom magában, vagy felhasználhatom különféle mártásokhoz, szószokhoz is.





Szezonban a padlizsánkrém is kimondottan olcsó finomság

Tojásos rizs

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 bögre alaplé
6 tojás
kevés Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg emmentáli sajt

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom, kevés Tabasco-szósszal ízesítem, elkeverem, majd lefedem, és takarékláng fölött hagyom, hogy megpárolódjon.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm 1-1 felütött tojással. A tojásokat picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt emmentálival. Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.





Filléres krémleves készülhet friss csalánból - szerencsésebbek a kertben, mások kirándulások alkalmával szedhetnek belőle bőséggel

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Káposztás lángos III
  2015-01-30 23:38:45, péntek
 
  Káposztás lángos III

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg burgonya
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipet cukor

kevés zsír vagy olaj
1 kis fej káposzta
bors

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, felét kis pohárba rakjuk, beletesszük az élesztőt és a cukrot, majd a tetejét meghintjük liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk.

A burgonyát puhára főzzük, majd megtisztítjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, s a közepébe fészket formálunk. Ide öntjük a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat, a maradék tejet, és megsózzuk. A tésztát jól eldolgozzuk, felverjük.

Tetejét liszttel meghintve, ruhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. (Két-háromszorosára nő.)

A káposztát lereszeljük, és erősen borsos párolt káposztát készítünk belőle.

A megkelt tészta felét lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ráöntjük a langyos káposztát, majd a maradék tésztát. Nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk (kb. 8x10 cm-esekre), és olajos kézzel kis cipókat formázunk belőle. Ezeket tálcára téve még kb. 10 percet pihentetjük.

A cipókat tenyérnyi nagyságúra formázzuk, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Doktor Istvánné Horváth Ilona küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Lazacos-krémsajtos szendvics
  2015-01-30 23:36:18, péntek
 
  Lazacos-krémsajtos szendvics

Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
4 db magos zsemle vagy szezámmagos bagel
15 dkg krémsajt
4 szelet füstölt lazac (kb. 10 dkg)
2 evőkanál kapribogyó

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a hagymákat, és vágjuk vékony szeletekre.

2. Vágjuk fel a zsemléket vagy bageleket, kenjük meg krémsajttal, és tegyünk rá 1-1 szelet füstölt lazacot. Helyezzünk el rajta néhány hagymakarikát és kapribogyót. Csukjuk össze a zsemlét. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Fotó: Philadelphia

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Joghurtos-mascarponés-tejszínes-gyümölcsös pohárkrém
  2015-01-30 23:34:24, péntek
 
  Joghurtos-mascarponés-tejszínes-gyümölcsös pohárkrém

Hozzávalók:

4-5 főre:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dl natúr joghurt
2 citrom
friss vagy fagyasztott gyümölcsök (málna, eper, szeder, áfonya...
bármi jó)
cukor vagy édesítő

Elkészítés:

A tejszín verjük fel tejszínhabnak egy kis cukorral. A mascarponét keverjük ki a joghurttal, és reszeljük bele mindkét citrom héját, illetve nyomjuk bele fél citrom levét. Ezt ízlés szerint cukrozzuk, de ha épp vigyázunk a vonalainkra, akkor használjunk inkább nyírfacukrot/édesítőt, azzal is tökéletes lesz! Majd keverjük bele óvatosan a felvert tejszínhabunkat a masszába.

Ha épp téli szezonban vagyunk, és nem kapunk friss gyümölcsöket, csak fagyasztottat, az sem gond - de akkor különösen ajánlom, hogy a gyümölcsök egy részét főzzük fel egy kevés cukorral (vagy édesítővel) és egy kis vízzel, majd főzzük, amíg nem sűrűsödik be, de még maradjon kicsit darabos a gyümölcs... és ezt is használjuk fel, mert ettől lesz olyan nagyon finom az édességünk.

Most pedig vegyünk elő egy szép poharat/kelyhet, és kezdjük el rétegezni a finomságokat: az aljára 1-2 kanál krém, majd erre a felfőzött gyümölcsből pár kanál, majd pár szem friss gyümölcs - és ezután jöhet elölről az egész. Ezt így folytassuk, amíg be nem telik a poharunk, a tetejére gyümölcsöt szórjuk. Az egészet egy kis mentalevéllel díszíthetjük.





Megjegyzés:

Az eredmény egy könnyű gyümölcsös finomság, ahol a joghurtos krém citromos üdesége és a mézédes gyümölcsök találkozása tökéletes kompozíció!

A receptet és a fotót Giginyuszi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Burgonyás lángos fokhagymásan
  2015-01-30 23:32:32, péntek
 
  Burgonyás lángos fokhagymásan

Hozzávalók:

2 dl tej
olaj
1 dkg cukor
kevés víz
1,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint fokhagyma
25 dkg áttört, főtt burgonya
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, meleg helyen tartjuk. 1 dl langyos tejben 1 kanálka cukrot, az élesztőt és kevés lisztet elkeverünk, kovászt készítünk, és hagyjuk, hogy az élesztő feljöjjön.

A liszthez hozzárakjuk a sót és a burgonyát, kicsit összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a kovászt és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.





A lángos formázásakor kis cipókat tépünk a tésztából, és laposra húzzuk gyors mozdulatokkal. Vizes kézzel dolgozzunk, mert ragad.

Bő, forró olajban kisütjük.





A fokhagymás kencéhez a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hagyjuk állni, aztán egy kenőtoll segítségével megkenjük a lángosokat.





Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.





Jó étvágyat!





Megjegyzés:

A burgonyát teljesen össze kell törni, ne legyen darabos, mert akkor a lángos tésztánk sem lesz szép sima.

A receptet és a fotót GyZsuzsi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Huszár gulyásleves
  2015-01-30 23:27:26, péntek
 
  Huszár gulyásleves

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszár
15 dkg füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
1 evőkanál zsír
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tv paprika
2 paradicsom
10 dkg burgonya
1 késhegynyi köménymag
1 evőkanál fűszerpaprika
ízlés szerint erős paprika

bors
ételízesítő

Elkészítés:

A húst kisebb kockákra vágjuk (amekkorára pörköltkészítéskor szoktuk), a kolbászt felkarikázzuk. A szalonnát, hagymát paprikát, paradicsomot apró kockákra vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk és azt is felkockázzuk.

A zsírban a szalonnát kicsit megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, a paradicsomot. Megdinszteljük, azután egy kis víz hozzáadásával tovább pároljuk, és így jó sűrű szaftot kapunk. A sűrű szaftba beletesszük a húst és a fűszereket, kicsit pároljuk, végül felengedjük vízzel.

A húst félig puhára főzzük, ekkor beletesszük a kolbászkarikákat, és együtt főzzük tovább. Amikor a hús és a kolbász majdnem puha, hozzáadjuk a
burgonyát is. (Esetleg csipetke tésztát is belefőzhetünk.)

Összefőzzük és tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Nagy Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Házi körözött
  2015-01-30 23:16:49, péntek
 
  Házi körözött

Hozzávalók:

25 dkg juhtúró
15 dkg vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csokor zsenge újhagyma
piros arany
mustár

őrölt kömény
őrölt fehérbors

Elkészítés:

Az újhagymát vékonyan felkarikázom, mehet bele bátran a zöld szára is.

Egy keverőtálban a juhtúrót a vajjal, a piros arannyal, a mustárral és a felaprított újhagymával egy villa segítségével összedolgozom, ha nehezen keverhető, adok bele némi tejfölt. Ízesítem őrölt köménnyel és őrölt fehérborssal, ha kell, pici sóval, erre vigyázok, mert a piros arany is sós. Krémesre keverem.

Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal kínálom. Fogyasztás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy kenhető legyen.





Ízlés szerint felvágottat is adhatunk mellé, akár egy szál gyulai vagy paraszt kolbász, de néhány szelet sertés párizsi is illik hozzá.

Megjegyzés:

A piros arany kedvünk szerint lehet csemege, csípős vagy akár a kettő keveréke is. Én nem teszek bele pirospaprikát, keseríti és csomós maradhat.

Amikor nincs friss, zsenge újhagyma, lilahagymával vagy snidlinggel készítem, a vöröshagyma nagyon intenzív hozzá, elviszi az ízét. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Jó éjszakát!
  2015-01-30 23:13:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Az Otthonunk – Our Home – Nosso Lar
  2015-01-30 00:23:02, péntek
 
  Az Otthonunk - Our Home - Nosso Lar (Menny és Pokol)

Film a halálról, a pokolról, a mennyországról ... honnan jöttünk, hová megyünk. A film a halál utáni és halál előtti életet mutatja be.

A film Chico Xavier brazil író és médium regényén alapszik. Xavier élete során 92 könyvet közvetített mint médium.

A film annak a léleknek a történetét meséli el, aki neki ezeket a könyveket sugallta. Médiumitása azzal kezdődött, hogy 1959-ben ún. keresztírás eredményeként, vagyis úgy, hogy Andre Luiz elhunyt orvos neki és tőle 800 km távolságban lakó Waldo Vieirának úgy diktálta a “Fejlődés két világban" című művet, hogy egy fejezetet Chicónak, a másikat Waldónak, és tovább felváltva anélkül, hogy az egyik tudná, mit kapott a másik. Utólag azután Chicó utasítást kapott szellem-vezetőjétől Emánueltől, hogy lépjen érintkezésbe Waldo Vieriával, és illessze össze egy egésszé a könyv fejezeteit.

Mi más ez, mint komoly bizonyíték arra nézve, hogy a létrejött közlemény a médiumtól idegen, mégpedig a földön valamikor jól ismert, de időközben a szellemvilágba távozott lénytől származik.


Link

A második része megnézhető:. Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 943
  • e Hét: 5524
  • e Hónap: 19429
  • e Év: 149136
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.