Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Papp Gergely: "Egyszer csak azt vettem észre, tényleg jól...
  2015-02-11 23:57:27, szerda
 
  Szily Nóra interjúja: Papp Gergely: "Egyszer csak azt vettem észre, tényleg jól érzem magam abban, amit csinálok"






A Fókuszban kezdett, aztán producere volt Csernus műsorának. Igazán a Naplóban vált ismertté. Jó ideje vezette már az Aktívot, ami mellett egyszer csak körvonalazott egy figurát és benne önmagát - Pimasz urat. Most véget ért egy korszak - három évad, 30 adás - Pimasz úr épp otthon alszik. Valami volt és majd (talán) lesz, de most épp nincs... Gondolatai - számomra - túlmutatnak a történetén.

Eddig te mentél házhoz. Kedves tőled, hogy engem az otthonodban fogadsz, de ígérem, nem fogok itt éjszakázni! Amúgy te jól alszol mostanság? Hogy érzed magad az átmenet időszakában?

Nagyon jól. Ezt a szakaszt vártuk. Nagyon stresszes másfél éven vagyunk túl, itt az idő, hogy kifújjuk magunkat. A váltás szele érezhető volt, mert nem akartuk már ebben a formában továbbcsinálni. A műsort nagyon szeretnénk folytatni, csak más feltételek között, és az alapötlet továbbfejlesztésére is több ötletünk van már.






Rögtön a szakmára vonatkozó választ adtál, de engem érdekelne, hogy milyen a sokéves biztonságból kilépni. Talán magamból indulok ki. Engem volt, hogy megijesztett egy-egy korszak vége.

Képzeld, én sokkal lelkesebb vagyok a megújulás lehetőségétől, mint amennyire a búcsú fájhatna. Öt éven át vezettem az Aktív című műsort, amit nagyon szerettem, mert kényelmes, kiszámítható munka volt, de igazán soha nem volt az én világom. Tökéletes háttérország, de ha választanom lehet, akkor sokkal szívesebben használom a riporteri énemet, minthogy műsorvezető legyek. Most jött el a pillanat.

Pedig olvastam, hogy jó 15 évvel ezelőtt, amikor kezdő voltál, gyakran elhívtak, te pedig szívesen jártál castingokra, nagyon vágytál a képernyőre. Végül is sikerült, de mégsem a nagy show-k élén.

Nem titok és hiábavaló volna tagadni, hogy én is - mint oly sokan, akik tévézni szeretnének - láttam annak idején, hogy kiket hordoz tenyerén az ország: a néző, a hentes, a wellness-szállodás. Azokat, akik műsorvezetőként a csatorna arcai voltak. Az időszak, amiről beszélünk, 1997-98, vagyis a kereskedelmi televíziók indulása. Én a Fókuszban kezdtem. Egészen más volt, mint ma. Holló Márta, Marsi Anikó, Batiz András, Kolosi Péter voltak a műsorvezetők. Testközelből láttam, hogy mit jelentett akkor sztárnak lenni. Velük lehetetlen volt végigmenni az utcán.

Vágytál arra az életre, ami akkor nekik dukált?

Persze! Azt gondoltam, simán beférek ebbe a társaságba. Akkor a szponzorkocsik, ingyen utazások, ajándék ruhák időszaka zajlott, amikor tényleg kizárólag haszna volt ebből a képernyősöknek. Olyan rajongás vette őket körül, ami ma már elképzelhetetlen. Amire mindenki vágyik, aki gyerekként a csillogásra áhítozik. Azóta minden más lett. A fényképezős mobiltelefonok világában jó, ha megúszod, hogy kínos fotók készüljenek mondjuk egy szórakozóhely WC-jében. Ma már szánalmas, balkáni sztárvilág van Magyarországon, megjelent a celeb fogalma, összemosódik, hogy ki az és ki nem, és az is, hogy ki akar az lenni és ki határolódik el tőle. Miközben érthető, hogy a nagyközönség számára nincs nagy különbség azok között, akik a tévében láthatók. Én riporternek, újságírónak tartom magam, erre képeztek ki, ezt tanultam. Az vagyok, aki a tévében dolgozik, néha látszik, de a szó itthon kialakult értelmében nem vagyok celeb, mint mondjuk egy valóságshow-hős.






A televíziózás is megváltozott és az álmaid is. Zavar, hogy nem egészen úgy alakult, ahogy elképzelted?

Ebben a másfél évtizedben mindig voltak lehetőségeim. Először igazán a Naplóban éreztem, hogy a helyemen vagyok. Tíz évvel ezelőtt ahhoz a csapathoz tartozni felemelő érzés volt. Az évek múlásával lassan el is engedtem, hogy show-műsort kéne vezetnem. Be kellett látnom, hogy abban talán tényleg nem én lennék a legjobb. De rájöttem, hogy már nem is az érdekel. Én riporter vagyok, a szó klasszikus értelmében. Manapság ennek már nincs olyan nimbusza, mint amikor annak idején a kedvenceimet - Szilágyi Jánost, Kepes Andrást - néztük. Ma egy űr tátong ennek a műfajnak a helyén. Tudod, amikor műsorvezető akar lenni az ember, elkezd mintákat figyelni, követni azt, hogy mit vár el a közönség. Jó volt felismerni, hogy nekem már nagyon nem kell semmilyennek lennem. Az a legjobb, ha olyan vagyok amilyen valójában - minden esendőségemmel, botladozásommal vagy olykor a pimaszkodásommal együtt. Szépen fokozatosan magától kialakult...

... hogy ki vagy te a képernyőn.

Egy új műfajt megteremtő, kicsit műsorvezető, kicsit riporter lettem. Elindultunk egy saját hangvétellel, saját műfajban, és azt vettük észre, hogy szeretik az emberek. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk. Ezért a réges-régi kép már fakó.

És megúsztad. Mármint azt, hogy bulvárfigura legyél.

Az igazat megvallva annyira érdekes sem vagyok, amit szintén nem bánok.

Pedig gyereknek az lehettél! Egyetemi tanár édesanya, József Attila-díjas költő, rádiós édesapa, no meg egy sikeres dokumentumfilmes báty. Te voltál a fekete bárányka. Kis túlzással - a tökéletesek között a szabálytalan.

De ezt nem éreztették velem. Megvoltak az erényeim. Jó sportoló voltam, könnyebben létesítettem barátságokat, én voltam a társaság bohóca... Igaz, hogy nem voltam jó tanuló, voltak magatartásproblémák, hiányzás, késés, de más területeken voltak sikereim. Aztán következett a nagy fordulat, amikor felvettek egy francia egyetemre Párizsba. A szüleim nem kerestek rosszul, de ha az összes pénzüket odaadták volna, akkor is éhen halok, úgyhogy lábra kellett állnom. Szerencsére többen voltunk, összetartottunk, de az az időszak tényleg komoly maflás volt. Nélkülözés, egy lukban laktam... Viszont elkezdtem tanulni, és az egyetemen jöttek a megerősítések. Ott nem voltam annyira meghökkentő és megosztó. Valamelyest talán az ottani, francia hangulatból is ragadt rám valami, amitől kicsit más vagyok, mint a kollégáim.







Már a múlté az a vibráló, nagy csajozó srác?

Bizony, az régen volt... Már egy negyvenes pasi vagyok, családapa, férj. 10 éve vagyok együtt a feleségemmel. Más az utam. Az életem sok területére igaz, hogy egyszerűen elkezdtem örülni annak, amim van, és nem kesergek azon, ami nincs vagy ami lehetett volna. Nincs hajsza.

És a Pimasz úr a feleségével megy házhoz, hiszen Judit fogja a kamerát. Pedig tanítónő volt, amikor megismerted...

... aztán elment szülni, és mire visszament volna, megszüntették az iskolát, ahol egyébként imádott tanítani. A másik, felkínált iskolában viszont nem akarta tovább folytatni. Épp akkor - 2010-ben - vezették be az Aktívnál, hogy a riporter kezelje a kamerát is. Én nem akartam, semmi kedvem és semmi adottságom nincs hozzá, és mivel neki volt érzéke, és forgattunk is már korábban közösen, úgy döntöttünk, hogy együtt csináljuk tovább. A vezető operatőr a többiekkel együtt betanította, és aztán már a Napló anyagokat is közösen forgattuk. Juditnak nagy szerepe van abban, hol tartok most. A lényével vezetett rá egy csomó dologra, és én nagyon hálás vagyok. Ha ő nincs, ha ezt az egészet nem kezdjük el, akkor én ma egy srác vagyok, sőt, már csak voltam az Aktívból. De mellette valahogy észrevétlenül úgy alakultak a dolgaim, hogy egyszer csak azt vettem észre, tényleg jól érzem magam abban, amit csinálok, tényleg az lehetek, aki vagyok. És szakmailag is nagyon jól működünk együtt. Ő nemcsak a kamerát fogja, hanem vág, zenéket válogat, szuper ötletei vannak. Imádok rácsodálkozni arra, hogy megint valami újat látok meg abban a nőben, akivel 10 éve együtt élek, mindenféle görcsösség vagy eltervezett szerepjátékok nélkül. Képes újra és újra meglepni.






Jó ezt hallgatni...

De nem szeretnék álomvilágot festeni! Mind a ketten tudjuk, hogy ez egy nagyon törékeny és sérülékeny egység, de eddig elég intelligensek és bölcsek voltunk ahhoz, hogy működjön. Pedig annak idején én elleneztem legjobban, hogy férj és feleség egy helyen dolgozzon. De most azt érzem, hogy az életem minden területén a helyemen vagyok és boldog tudok lenni attól, amit elértünk. Imádom az otthonunkat, mindennél többet ér, hogy együtt vagyunk, mert hárman - a kisfiunkkal együtt - vagyunk egymásnak a legjobb társaság.

És most épp időtök is van egymásra. Azt mondtad, konkrétumokat nem mondhatsz a jövőről. De már sejted?






Több, számomra értékes szakmabéli várja, hogy fogunk-e együtt dolgozni. Annyi megerősítést kaptunk, hogy van értelme egy picit hátradőlni, elcsendesedni és megvárni azt a hullámot, amire érdemes felszállni. Olyan dolgot szeretnénk csinálni, amire büszkék lehetünk, és nem kell semmilyen szempontból megalkudni. Már nem akarok olyanokkal és arról beszélgetni, ami nem érdekel. Nem akarok 4 perces dialógusokat levezetni egy stúdióban, de show-műsorra sem vágyom, még akkor sem, ha azért jár a címlap. Nyilván megbirkóznék egy olyan feladattal is, de én nem az a figura akarok lenni, aki meg tudja oldani, hanem az, akin látszik, hogy élvezi amit csinál és abban valamitől egyedülálló, de legalábbis megjegyezhető. Érdekes, hogy 5 éven át voltam nap mint nap az Aktív műsorvezetője, de mégsem azt jegyezték meg az emberek. Én a Pimaszúr vagyok, aki Ottalszik. Imádom ezt a szabadságot - a megfogalmazásban, az emberek kiválasztásában, a műfajban... És nagyon jó érzés, hogy ezzel most élhetünk is. Én nem munkát keresek, hanem a saját formátumunknak akarom a legjobb helyet megtalálni. Senkinél nem jutott eszembe kilincselni azóta és erre büszke vagyok. Szeretek úgy fogat mosni - lehet, hogy ez még a Csernus hatása -, hogy közben büszkén nézek a tükörbe. Nem beletörni akarok a mókuskerékbe, hanem megújulva továbbmenni. Mindig érdekelt, hogy mennyit érek. Hamarosan meglátjuk, de egy darabig még itthon alszom. Azt remélem, hogy csak egy darabig...





Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 165. rész
  2015-02-11 23:46:31, szerda
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 165. rész

Müller Péter: "Minden kritika: önvallomás, és a saját öntévesztéséről tett beismerés"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Ha van belső Vezetőd, ne hallgass senki másra. Ha nincs, akkor se hallgass senkire, hanem keresd meg Őt."






Senki sincs abban a helyzetben, hogy ítéletet mondhatna feletted. Figyeld meg a bírálódat: önmaga felett sem tud ítélkezni! Tisztán látni bennünket csakis isteni szemmel lehet, de ezzel senki sem rendelkezik. Minden kritika: önvallomás. A kritikus önarcképe, és a saját öntévesztéséről tett beismerés.





Egy kivétel azonban van. Ha valaki nagyon szeret téged. Ha valaki a szívével lát. Ilyen volt az anyám. Tőle elfogadtam minden bírálatot. Ő volt az egyetlen ember, aki tudta, hogy mire születtem, mire leszek képes, s ehhez képest jó vagy rossz úton járok-e.

Akik rosszat mondanak rólad, azok rossz emberek. De legalább is a szándékaik rosszak. Akkor is, ha ez nem tudatosult bennük s azt hiszik magukról, hogy őszinték. Nem azok! A mások fölött ítélkező ember nem tudja magáról, hogy a saját fölényét akarja érvényre juttatni. Bírál, gúnyol, kiröhög. Vagy egyszerűen csak kritizál, de úgy, hogy ő van felül. Jó a magyar szó: vélemény. Ő úgy véli. De nincs úgy.

Minden nőre rá lehet mondani, hogy csúnya. Minden írói műre, hogy gyenge. És minden emberre, hogy rossz. Te azokra hallgass, akik szebbnek és jobbnak látnak, mert ők fölfelé néznek benned, s ez a szeretet perspektívája.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
El ne csüggedj, Vízöntő!
  2015-02-11 23:37:39, szerda
 
  El ne csüggedj, Vízöntő!


El ne csüggedj, Vízöntő,

Csorgass jobbra-balra,

Amnéziában szenved még

Az emberi fajta!


Zúduljon a vízsugár,

Jó az Isten kedve,

Ne maradjon semmi se a

Múltba eltemetve!


Múlt nélkül a Lét hamis,

Az Akarat zagyva;

Segíts, Atlantisz se legyen

Tovább kitagadva!


El ne csüggedj, Vízöntő,

Hátra meg előre,

Nem lesz addig jobb a világ,

Míg okos a dőre.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Tán nem modern…
  2015-02-11 23:36:10, szerda
 
  Tán nem modern...


Tán nem modern az ég,

Ha kék,

De nem lesz sose zöld;

Ős nótára jár az Idő,

És otthonunk,

A Föld.


Tán nem modern

A pillanat,

Ha szép és

Egyszerű,

De csak ilyenből születik

Harmónia,

Derű.


Tán nem modern

A Szerelem,

A világ-alkotó,

De oly mértékben egyedi,

Hogy fel nem váltható.


Tán a Lét sem elég modern,

Bár sok jót tartogat,

Isten nem hajszolta soha

Az újdonságokat.


Ami modern,

Csak villanás,

Rossz profán-konokul;

Mert ami nem több, mint modern,

Az gyorsan

Elavul.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Új idők, békebeli ételek
  2015-02-11 23:32:34, szerda
 
  Új idők, békebeli ételek

Megint menüt írok, mint a régi szép időkben, és végre be is tudom tartani. Nem főzök se többet, se kevesebbet - legfeljebb ha túl sok marad előző napról. De ez is ritkán fordul elő. Viszont sokkal olcsóbban kijövök a konyapénzből, így néha beruházhatok valami olyanba, ami máskor luxusnak számított.

Gyakrabban vehetek garnélát, avokádót, mangót és finom kéksajtokat. Egészségesebben és egyszerűbben élünk - ahogy általában az ünnepek után. De nem csak erről van szó. Megpróbálom az elején kezdeni.

Én alapvetően egy ,,rendes" lány vagyok - a szó etimológiai értelemében. Nem vagyok mániákus, de kedvelem a rendet, és nem röstellek tenni is érte. Alapos vagyok és szeretek pontos lenni. Akik régóta (több mint tíz éve) ismernek, azok tudják ezt. Akik meg csak azóta, hogy gyerekeim vannak, azok azt hihetik, nem állok az önismeret magaslatán, ha ilyennek látom magam... Ez az ellentmondás határozta meg az elmúlt nyolc évemet. Sokszor terveztem már, hogy írok erről egy hosszú és alapos önvallomást, de ezidáig nem sikerült. (Ez sem az lesz.)





A fiúk még nem komolyodtak meg :)

Aki két-három kicsi gyerekkel él, annak tudnia kell, hogy a gyerekek erősen megnehezítik az ilyesfajta törekvéseket - akár az írásra, akár a rendre gondolunk. Persze ettől még lehetséges rendet tartani, de egy bizonyos határ fölött komoly ára van. Vagy cselédet, vagy idegbolondot csinál a családanyából. Meglátásom szerint más út nincs. Az egyetlen lehetséges megoldás, ha engedünk az elvárásainkból, de ez sem könnyű. Minél bogarasabb az ember, annál nehezebb, nekem is az volt.

Engem a rend nyugtat meg. Ha elalszik vagy távol van minden gyerek, csak akkor igazi a pihenésem, ha rend van körülöttem. Mégis meg kellett tanulnom hagyni az egészet, és beülni a rendetlenség közepébe ,,pihenni". Sokszor sikerült. Nem voltam boldog tőle, de legalább futotta az időből egy kis kikapcsolódásra, hogy mikor majd ismét ,,munkába kell állnom", jobban, vidámabban bírjam a gyűrődést. Máskor meg sírva pakoltam el újra, ami két órája még rendben volt. Vagy veszekedtem a gyerekekkel, hogy mozduljanak, rámoljanak már, ne tőlem várják a megoldást. Léteznek ennél kreatívabb módszerek is - de lássuk be: a kreativitáshoz is szükséges bizonyos mértékű kipihentség. Ördögi kör.

De nem panasz akar ám ez lenni, sőt! Jó híreim vannak! Végre ismét van értelme a rendrakásnak, az alaposságnak nálunk, s kezdek magamra találni. Nőnek a gyerekek, okosodnak, ügyesednek, és talán a nyolcéves küzdelem is meghozza gyümölcsét. Igen, megváltozott az életünk: segítséget kapok a fiúktól a rendrakásban, és a rendetlenség mértéke is kisebb. Jut idő kézműveskedni (együtt és külön-külön is), haladunk dolgainkkal, és végre nem csak a főzésben van sikerélményem. Új idők kezdődnek.





Kézműveskedünk...

Heti menü

Ami a konyhát illeti, ott is látszik változás. Egyszerűbb, gyorsabb ételeket főzök - noha a változatosságról nem szeretnék lemondani. A heti menü megírása, ami már évek óta csak kínnal-keservvel vagy sehogyan sem ment, most ismét kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik. Rátaláltam ismét az ősi módszerre, ami nagyon megkönnyíti a menüírást: a hét napjainak étrendjét először általánosítva írtam meg, alkalmazkodva a saját heti időbeosztásomhoz.

Hétfő: vasárnapi maradék, kedd: főzelék nem húsos feltéttel vagy zöldséges egytál, szerda: serpenyős vagy tepsis húsos étel, csütörtök: leves és tésztaféle (tésztanap), péntek: hal, szombat: leves vagy főzelék és valami olajban sült, vasárnap: húsos étel zöldséges körettel, desszerttel. Sőt, a vacsorákat és a könnyebb ételeket, salátákat is betervezem a menübe. Szakállas módszer ez, nem én találtam ki, tudom. Nagyanyáink is ezt csinálták. Követtem én is, de az elmúlt időszakban valahogy ez sem működött. Most meg: mint a karikacsapás!





Csak pontosan, szépen...

Van egy kis tanári naptáram - azok a legjobbak, mert mindenre, de mindenre van bennük hely -, abba gyűjtöm a terveket. Ha leülünk a fiúkkal szakácskönyvet nézegetni, és megtetszik nekik vagy nekem valami, csak annyit kell tennem, hogy beírom a megfelelő naphoz a naptárba: oda, ahol még nincs semmi. Vagy teszem azt, elsóhajtja magát valamelyik, hogy ő már úgy enne egy kis rántott húst, akkor kinyitom a naptárat, és beírom egy szombati naphoz. A kenyér- vagy kalácsféléket, gombócot csütörtökre (mert akkor érek rá ilyesmire), a fánkot, lángost szombatra, a tökfőzeléket, amit olyan régen ettem már, keddre. Akár hiszitek, akár nem, már április végéig ,,be vagyok táblázva".

Így aztán a hétvégén nincs más dolgom, mint elővenni a naptárt, egy füzetet, amiből kitéphetőek a lapok, és néhány színes ceruzát (amikről óvodás korom óta nem tudtam leszokni - nyilván már nem is fogok), és szépen átláthatóan átmásolni mindent. Aztán egy hétig élvezni, hogy semmilyen konyhai ügyleten nem kell külön gondolkodnom, mert mindent kitaláltam már jó előre. A bevásárlás előtti nap pedig a menü és néhány feljegyzett aktualitás alapján 10 perc alatt meg tudok írni egy alapos és jó bevásárlási listát. Ráadásul még olcsóbban kijövök, mint valaha. Végre! Ez az idő is eljött - ismét!

És akkor most jöjjenek az egyszerű, gyors és többségükben könnyű receptek!
Zsályás pulykaragu

Hozzávalók:
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
40 dkg pulykamell
5 dkg császárszalonna - sima füstölttel is finom lesz - apróra kockázva
15 dkg gomba szeletelve
1 kaliforniai paprika kockázva
3-4 zsályalevél
olaj
só, bors
2 dl tejszín

Elkészítés: A pórét és a szalonnát kevés olajon feltesszük pirulni. Ha a póré üveges, jöhet a hús, majd a gomba. Fűszerezzük. Mikor a hús megpirult és a gomba levet eresztett, felöntjük tejszínnel, beletesszük a paprikát, és összefőzzük. Ha szükséges, még felöntjük egy kis vízzel.
A főtt köles tökéletes mellé, de rizzsel, krumplipürével is jó.





Zsályás pulykaragu - egy régi, jól bevált receptünk!

Halfilé citromos vajjal és diós burgonyával

Ennek a receptnek az eredetijét egy karácsonyi újságban láttuk meg valamelyik gyerekkel. A diós burgonya keltette fel igazán az érdeklődésünket, és utólag mondhatom: nem hiába!

Hozzávalók:
5-6 szelet tengeri halfilé
1 gerezd fokhagyma felszeletelve
5 dkg vaj
1 citrom
1 babérlevél
só, bors
petrezselyemzöld a tálaláshoz
4-5 kisebb répa hosszában felszeletelve
6-7 burgonya felkockázva
1 maréknyi dió

Elkészítés: 1. A krumplit feltettem sós, babérleveles vízben főni. A krumplis lábas tetejére helyeztem egy hozzá illő párolóedényt, abba tetten a répát. Így egyszerre készült el a kettő.
2. A halat mindkét oldalán besóztam. Egy serpenyőben a vaj felét feltettem olvadni, bele a fokhagymát, rá a halakat. Mikor az egyik fele megsült, megfordítottam, majd mikor az is jó volt, egy kis hőálló tálba tettem, rámorzsoltam a maradék vajat, és a sütőbe tettem 180 fokra.
3. A visszamaradt halléhez hozzácsavartam 1 citrom levét, és enyhe tűzön hagytam, míg elkészültem a krumplival is.
4. A krumpliról leöntöttem a levet, de csak annyira, hogy egy kevés azért maradjon. Belemorzsoltam 1 maréknyi diót, és visszatettem a már kikapcsolt, de még meleg platnira. Ott krumplinyomóval összetörtem.
5. A halat kivettem a sütőből, ráöntöttem a citromos mártást, és már tálaltam is mindent melegében.
Nem a megszokott párolthal-íz, de nem is szokatlan. Épp kellemes.





Finom! :)

Mandarinos garnéla rizzsel

Sebő ezt kérte (meg is kapta) névnapi vacsoraként. Az ötlet is tőle származik, nekem csak el kellett készítenem. A dolog annyira bevált, hogy pénteken aztán a halat is e szerint a recept szerint készítettem.





Jó ez a mandarinos megoldás!

Hozzávalók:
20-30 dkg megtisztított garnélarák
2 gerezd fokhagyma apróra kockázva
4 dkg vaj
só, bors
2 csipet gyömbérpor - ez ki is maradhat, ha valaki nem szereti
aprított petrezselyem
2 szem mandarin

Elkészítés: A vajon megpirítom a fokhagymás garnélát, sózom, borsozom, beleteszem a mandarint gerezdenként, megszórom gyömbérrel, kissé felöntöm. 10 percig főzöm (én a "főjön meg tutira, a többi nem számít"-elvet vallom, de állítólag elég, ha 3-4 percig fő). A végén meghintem petrezselyemzölddel.
Mi mással fogyasztanánk, mint rizzsel? :)
Coleslaw - káposztasaláta

Sültek mellé szívesen készítem ezt a salátát. Általában ez alapján a recept alapján csinálom, és csak picit változtatok rajta: több méz, kevesebb mustár, és ráadásnak legutóbb egy kis alma is került bele. Ez utóbbi Kelemen kívánsága volt.





Coleslaw - az alaprecept szerint

Az én alapreceptem tehát a következő:





Coleslaw - almás változat

Hozzávalók:
1 fej káposzta cikkekre vágva
3 db nagyobb sárgarépa reszelve
1 fej vöröshagyma lereszelve
1 nagy pohár tejföl vagy joghurt
6 evőkanál majonéz
2 bő evőkanál akácméz
1 citrom leve
2 bő kiskanál mustár

bors

Elkészítés: A zöldségeket sóval meghintem, és alaposan összekeverem a mézzel. Majd a többi hozzávalóból kikeverem az öntetet. Összeforgatom a zöldségekkel, és legalább 4 óra hosszat hűtőben pihentetem, hogy minden szépen összeérjen.
Sültek mellé remek. Jó nagy adag lesz belőle, nem ennyi, mint a képen, de úgy szeretem, ha marad másnapra a szendvicshez, sajthoz, akármihez.

Sülttök-alma saláta

Kicsit kihúztuk az ünnepeket. Sokáig állt a karácsonyfa, és január végén jött el a tökfaragás ideje is minálunk. De stílusosak maradtak a fiúk: téli tökből jól berendezett iglut faragtak. Aztán mikor már nem volt olyan izgalmas a dolog (úgy harmadnapra), felszeleteltem, és sült tököt csináltam a téli kalyibából.





Készül az iglu :)

A sült tökből pedig levest és ezt a salátát:

Hozzávalók:
1 szelet (nem mézédes) sült sütőtök - felszeletelve
1 savanykás alma - felszeletelve
1 evőkanál akácméz
1 evőkanál szeletelt mandula
1 bő evőkanál napraforgómag

Elkészítés: A mézet az almára és a tökre tettem, összekevertem. Rászórtam a magokat, és már ettem is. Aki szereti, elbír még egy kis őrölt gyömbért, de szerintem így is tökéletes.





Finom sült tökös saláta. Talán nehéz elhinni, de laktató!

Írás

Na de térjünk vissza az ,,új élethez"! A fent részletezett változásokkal jár, amit már ti is észrevehettetek: írni is nehezebben ülök le. Mindennek megvan a maga ideje. Vannak olyan életszakaszok, amik kedveznek az írásnak, és vannak, amikor nem írunk, csak élünk. Van, amikor jólesik (sőt szükséges) naponta beszámolni arról, mi történt velünk. És van, amikor csak hagyjuk, hogy lerakódjanak bennünk a napok, hetek, hónapok. Jó is ez így.

Most úgy tűnik, maradandó ez a változás. Talán ezután ebben a mederben telik az életünk. Lehet, hogy mostantól nem a konyhában születnek majd a legjobb gondolataim...

Nem, nem köszönök még el, várok egy kicsit. Akartam, de mégsem. Azt gondoltam, itt az ideje lezárni ezt a hároméves, csokigyáras időszakot, megújulni, más, új utak felé nézni. S talán valóban így is van. De nem akarok elhamarkodottan dönteni, szeretném megadni a kellő időt: alapos és körültekintő lenni (ha már ilyen szépen visszataláltam önmagamhoz). Mindig nehéz az elválás, ám ha szükséges, meg kell tenni. Ha. És ez itt a kérdés.

Életemben nagyon kevés embertől szakadtam el végleg. A kapcsolatok minősége, intenzitása az életünkkel együtt változik, de szerencsére nagyon ritkán adódott olyan alkalom, hogy véglegesen és visszafordíthatatlanul el kellett válnom valakitől, akit megszerettem vagy akik megszerettek engem.
Ha úgy hozza a sors...?

Mi lenne, ha mi is nyitva hagynánk ezt a kaput? Ha nem mondanánk, nem ígérnénk semmit, csak járná mindenki a maga útját? S alkalom adtán, a közeli vagy távoli jövőben megörvendeztetnélek benneteket egy-egy gyors vagy kiadós levéllel? Ha néha küldenék egy-egy apróságot, vagy váratlan vendég lennék nálatok? Vajon szívesen látnátok úgy is?






Szeretettel: Ráhel

Forrás: Mindmegette.hu - Rachel és a csokigyár blog


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zöldborsófőzelék extra
  2015-02-11 23:11:28, szerda
 
  Zöldborsófőzelék extra

Hozzávalók:

45 dkg (fagyasztott) zöldborsó
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3-4 dl tej
olívaolaj
vaj

bors
zöldségleveskocka vagy ételízesítő
apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát a vaj és az olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk.

2. Hozzátörjük a fokhagymát, majd enyhén lepirítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz).

3. A borsó felét (kb. 25 dkg-ot) a hagymához öntjük, majd felengedjük annyi tejjel, hogy éppen ellepje.

4. Lassú tűzön addig főzzük, míg a borsó megpuhul, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel.

5. Leturmixoljuk, megadva így a főzelékünk alapját.

6. A maradék borsót és az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, készre főzzük.

7. Köretként adhatunk hozzá fasírozottat, tojást (tükörtojást vagy főtt tojást), valamint akár sült baconcsíkokat is.





Megjegyzés:

Mikor régebben próbálkoztam a zöldborsófőzelékkel, becsomósodott a liszttől, és a borsó íze sem jött ki igazán, így gondoltam, mi lenne, ha a főzelék alapkrémjét valami más módon állítanám elő. Mivel nagyon szeretem a krémes ételeket, legyen az leves, főzelék vagy mártás, így a kézimixer mára a konyhám alapfelszerelése, ezért szinte adott volt, hogy az előbb említett problémát is a segítségével fogom megoldani.
Végeredményképp egy igazán zsenge, tavaszi főzeléket sikerült készítenem, mely üde zöld színével vonzza a kíváncsi és éhes tekinteteket egyaránt.

A receptet és a fotót Konczzso küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csokipudingos töltött muffin
  2015-02-11 23:08:46, szerda
 
  Csokipudingos töltött muffin

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg margarin
6 tojás
30 dkg liszt
1,5 csomag sütőpor
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
3 dl tej
1 csomag csokoládés pudingpor
cukor ízlés szerint

Elkészítés:

A csokipudingot elkészítjük 3 dl tejjel. Ennek ki kell hűlnie!

A tészta alapanyagjai összedolgozzuk robotgéppel. Majd a muffinpapírral kibélelt tepsi mindegyik üregébe egy réteg tésztát teszünk, csokoládés pudingot kanalazunk a közepére, majd erre még egy tésztaréteg kerül.

20 perc alatt megsül, és porcukrozva tálaljuk. :)

[kep]http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/19000/19708_csokipudingos-to ltott-muffin_n.jpg/kep]

Megjegyzés:

Megtaláltam ezt a receptet, parlagon hevert már egy jó ideje (nem is értem, miért). Finom és egyszerű! :)

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldborsófőzelék sült virslivel
  2015-02-11 23:02:38, szerda
 
  Zöldborsófőzelék sült virslivel

Hozzávalók:

2 személynek:
50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 szál újhagyma zöldjével
2 gerezd fokhagyma
2 levél medvehagyma
1 csokor petrezselyem
vaj
liszt
tej
tejföl
cukor

őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
2 db húsleveskocka
olívaolaj
4 szál sütnivaló virsli

Elkészítés:

A borsót beleteszem egy lábasba, teszek rá egy darab vajat, szórok rá lisztet, felöntöm vízzel, hogy ellepje, fűszerezem, belemorzsolom a húsleveskockát, hozzáöntök vizet, szórok rá egy kevés cukrot.

Az újhagymát karikára vágom, a fokhagymát, a petrezselymet aprítom, a lábasba teszem. Időnként kavargatom, pótlom a vizet, majd öntök hozzá tejet, a végén egy kevés tejfölt.

Tálalás előtt kevés olajon megsütöm a virslit. Egy mélytányérba merek a főzelékből, ráteszem a virslit, s vágok rá medvehagymát.





Megjegyzés:

Én nem vagyok híve a rántásnak, ráadásul ez macerásabb is. Ezért általában ezt a megoldást választom.

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Bevert pikáns tojásleves
  2015-02-11 23:00:46, szerda
 
  Bevert pikáns tojásleves

Hozzávalók:

3 személynek:
3 dkg zsiradék
3 dkg liszt
2 gerezd aprított fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 babérlevél
kevés ételízesítő

Valamint:
3 db tojás
aprított petrezselyemzöld
pár csepp ecet

Elkészítés:

A zsiradékkal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, majd beledinszteljük röviden a köményt és a fokhagymát is. Meghintjük őrölt paprikával, elkeverjük, és rögtön felengedjük 1 liter vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal, babérral, ízesítővel, és felforraljuk.

Amint forr, beleengedjük egyesével a felütött tojásokat, megszórjuk petrezselyemmel, és lassan főzzük kb. 4-5 percig (kb. 2 percig ne kevergessük, hogy egyben maradjanak a tojások). Pár csepp ecettel ízesítjük, ízlés szerint.

Rövid pihentetés után tálalhatjuk is ezt az egyszerű levest.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.