Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Gombával töltött rántott camembert
  2015-02-14 23:54:52, szombat
 
  Gombával töltött rántott camembert

Hozzávalók:

30 dkg gomba
olaj

bors
3 gerezd fokhagyma
4 kerek camembert sajt
10 dkg liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, majd kevés olajon sóval, borssal megpároljuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk, és 1 percig együtt sütjük a gombával.

A sajtokat félbevágjuk, mint a zsemlét, és a sült gombával megtöltjük. Az így előkészített korongokat bepanírozzuk úgy, hogy a bunda tartsa a gombát. Ehhez az utolsó két műveletet ismételjük meg, tehát a tojásba, majd a morzsába kétszer forgatjuk a sajtokat.

Forró olajban kisütjük a korongokat, és párolt rizzsel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Végh Mónika küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Isteni halas pita
  2015-02-14 23:52:46, szombat
 
  Isteni halas pita

Hozzávalók:

2 pita
1 pohár joghurt
zöldfűszeres salátaöntet fűszer
Tetszőleges mennyiségben:
fejessaláta
uborka
búzafű
babcsíra konzerv
szardínia (saját levében)


Elkészítés:

A salátát, az uborkát és a búzafüvet megmossuk, apróra vágjuk. Az uborkát megsózzuk. A szardíniáról leöntjük a levét, összevágjuk. Az egészet összekeverjük. A joghurttal elkeverjük a salátafűszereket. Végül a pitákba töltjük a tölteléket és az öntetet rétegesen.

Megjegyzés:

Istenien finom és nagyon könnyű!

A receptet Magdi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Zserbó szeletek
  2015-02-14 23:51:37, szombat
 
  Zserbó szeletek

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
1 csipet só
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
A töltelékhez:
40 dkg darált dió
2 citrom reszelt héja
60 dkg baracklekvár
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, és elkeverjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztős tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Letakarva langyos helyen 40-50 percet kelesztjük.

A cipókból 4 lapot nyújtunk a tepsink méretének megfelelően. A lapokat sorban megkenjük a lekvárral, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a darált dióval. Előmelegített sütőben közepes lángon 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A csokit gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és bevonjuk vele a sütink tetejét. Tegyük a hűtőbe szeletelés előtt. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Érlelt hátszín roston színes köretekkel és zöldborsmártással
  2015-02-14 23:49:08, szombat
 
  Érlelt hátszín roston színes köretekkel és zöldborsmártással

Hozzávalók:

2 kg érlelt hátszín 1,5 cm vastag szeletekre vágva
durvára darált színes bors keverék
olívaolaj

A körethez:
2 kg nagyobb szemű krumpli
rozmaring
olaj

50 dkg morzsolt kukorica
5 dkg vaj

petrezselyemzöld
céklapüré
zöldborsmártás

Elkészítés:

A krumplikat jól megmosom, 20 percig előfőzöm sós vízben, majd héját leszedem, olajban megforgatom, sózom, rozmaringgal beszórom, és alufóliába csomagolom. 180 fokon készre sütöm.

A kukoricát a vajon, sóval és petrezselyemmel, fedő alatt puhára párolom.

Mivel érlelt marhahúsról van szó, így rögtön kezdhetjük a sütést, nagyon forró rostlapon.





Minden szeletet vékonyan olívaolajjal bekenünk és meghintjük a borskeverékkel. Kb. 6 percig sütjük oldalanként,





így már nem véres a közepe, de finom omlós a hús állaga.

Rögtön tálaljuk a krumplival, a kukoricával, én céklapürét és zöldborsmártást is készítettem hozzá.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Aranyló húsleves
  2015-02-14 23:44:16, szombat
 
  Aranyló húsleves

Hozzávalók:

kb. 1,70 kg vegyes csontos hús (nálam 1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó szelet
10 dkg karalábé szelet
10 dkg kelkáposzta cikk
1 nagy vöröshagyma
4 duci gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika (csípős)
1 paradicsom
kb. 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
petrezselyem és zellerzöld
1 evőkanál feketebors (teatojásba zárva)

csipet cukor
Valamint:
25 dkg száraz levestészta

Elkészítés:

A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmosom, egy nagy, kb. 7 literes fazékba teszem. Felengedem kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózom, beleengedem a teatojást. Lassan felforralom, takarékra veszem a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetem.

A zöldségeket megtisztítom, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre, a kelkáposztát egészben, a vöröshagymának csak a külső barna héját veszem le és behasítom, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve teszem a levesbe.
Gyöngyöző, nagyon lassú forralással (épp csak mozogjon a teteje) főzöm 4 órát, a vége felé ici-pici cukorral lágyítom az ízeket.





Kicsit pihentetem, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítom belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetem.

Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűröm a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal átteszem, a marha és a sertéshúst a csontról leszedem, csont nélkül teszem a leveshez.

A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzöm, leöblítem, leszűröm, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatom.

Tálalásnál a tányérokba helyezek a főtt tésztából, húsdarabokat, zöldséget teszek bele és rámerem a forró levest. További őrölt borsot és csípős paprikát kínálok hozzá.





A maradék főtt húst ecetes tormával, mustárral fogyaszthatjuk el, vagy második fogásként főtt burgonyát, gyümölcs- vagy zöldségmártást kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés:

A levesbe főzhetünk egy szem burgonyát is, én nem szoktam belefőzni, mert homályos lesz a leves a keményítőtől.

Kicsit macerás, de nagyon finom leves készül a kevert húsból.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Fonott kalács III.
  2015-02-14 23:40:41, szombat
 
  Fonott kalács III.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dkg vaj
2 db tojás
3 dl tej
1-2 csipet só
5 dkg mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukorral eldörzsöljük, majd 0,5 dl langyos tejjel 5 percig kelesztjük. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal vagy margarinnal, a tojásokkal és egy csipet sóval bedagasztjuk. Beletesszük a mazsolát, és a tésztát összedolgozzuk. Akkor jó, ha sima, hólyagos. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és megkelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három darabra osztjuk, ezeket egyesével kisodorjuk. A szálakat összefonjuk, egy kikent tepsire tesszük, tojással megkenjük, és kelni hagyjuk. Ha megkelt, újra bekenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, közepes hőfokon.





Megjegyzés:

Szerintem nagyon finom, és bármilyen ünnepre jó. :)

A receptet Benzsofi, a fotót Zuzmara24 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Boldog Bálint napot!
  2015-02-14 22:57:43, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak







 
 
0 komment , kategória:  Üdvözlés, köszöntés,köszönés  
Riói karnevál
  2015-02-14 00:32:54, szombat
 
  Riói karnevál

A Riói karnevál nagy múltra tekint vissza, de jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg.
Minden idők leghíresebb karneválja, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália.

A karnevál szó a latin carne vale kifejezésből ered (a.m. búcsú a hústól),
bár ezt senki nem gondolná, ha látja a négy napos rendezvény során
azt a rengeteg elővillanó bőrfelületet.

A riói karnevál portugál őse az Entrudo.
Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel (vö.: kölni víz), vizes porral,
záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette.
1855-ben létrehozták a ,,fiatalok karneváli baráti társaságát".
Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat
a ,,cidade maravilhosát" csinálták meg.
Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át.

Ezután elkezdték megrendezni a táncversenyeket,
a szambaiskolák versenyét pedig 1928 óta tartják meg -
ez a mai karneválok legfőbb látványossága.
A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája.






A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik.
Ekkor rendezik meg ugyanis a riói karnevált.
A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap,
hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai
a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon.





A nagy szenvedélyeket kiváltó táncverseny olyan szambaiskolák között zajlik,
amelyek valójában olyan egyesületek, amelyek többet között oktatási
és egészségügyi ellátást nyújtanak a tagok számára.
Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló,
akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki.





A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt
több hónappal kezdik a felkészülést.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Velencei karnevál
  2015-02-14 00:26:00, szombat
 
  Velencei karnevál

A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál.

A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget.

Ezen a napon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a ,,redentore hajnalán" az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

,, Az egészhez a tengeren úszó furcsa meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet. "
- Dante






Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt az izgalom. Rend szerint a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket. Nem volt éles határ a színészek és a nézők között. A bámészkodó hölgyek például az erkélyekről tojással dobálhatták meg a felvonulókat, az álarcosoknak pedig gyakran megengedték, hogy magánházakba büntetlenül berontsanak. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával lefejezték.

A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb. Az emberek kiáltoznak, "Viva Venezia! Ciao Venezia!", a Colombina pedig a magasban kinyitja a hasát, és hullani kezdenek a szalagok és a konfettik. A "kis galamb röpte" a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén - húshagyó kedd éjjelén - szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: "Elmegy! Elmegy! Elmegy!" Húshagyókedd a karnevál utolsó napja és egyben a csúcsnapja is. Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle. Hogy elűzzék a tél rossz szellemét, s hogy valójában véget érjen a mulatozás, szimbolikusan megölik a karnevált. A Karnevál Hercege élt, evett, ivott, tobzódott, kiszórakozta magát kellőképpen,






de ekkor stílusosan búcsút vesznek tőle. Elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Az álarcosok kendőkkel törölgetik a szemüket, hogy kifejezzék szomorúságukat. Még bíróság elé is cipelik, rákennek minden rosszat, ami a városban történt, kiszabják rá a büntetést, majd a nép elkíséri a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábúval, amit aztán tűzre vetnek. A nép zokogást mímel, majd visonganak, és a seprűjükkel ütik a földet. A szalmabábú jelképében az önmagukban rejlő rossztól is búcsút vesznek. A karnevál egyik fontos eleme a tűz. A megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ezzel a pillanattal a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.

Jellegzetes karneváli jelmezek, maszkok:


















Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 822
  • e Hét: 3036
  • e Hónap: 16941
  • e Év: 146648
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.