|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015-02-14 23:54:52, szombat
|
|
|
Gombával töltött rántott camembert
Hozzávalók:
30 dkg gomba
olaj
só
bors
3 gerezd fokhagyma
4 kerek camembert sajt
10 dkg liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, majd kevés olajon sóval, borssal megpároljuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk, és 1 percig együtt sütjük a gombával.
A sajtokat félbevágjuk, mint a zsemlét, és a sült gombával megtöltjük. Az így előkészített korongokat bepanírozzuk úgy, hogy a bunda tartsa a gombát. Ehhez az utolsó két műveletet ismételjük meg, tehát a tojásba, majd a morzsába kétszer forgatjuk a sajtokat.
Forró olajban kisütjük a korongokat, és párolt rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Végh Mónika küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-02-14 23:52:46, szombat
|
|
|
Isteni halas pita
Hozzávalók:
2 pita
1 pohár joghurt
zöldfűszeres salátaöntet fűszer
Tetszőleges mennyiségben:
fejessaláta
uborka
búzafű
babcsíra konzerv
szardínia (saját levében)
só
Elkészítés:
A salátát, az uborkát és a búzafüvet megmossuk, apróra vágjuk. Az uborkát megsózzuk. A szardíniáról leöntjük a levét, összevágjuk. Az egészet összekeverjük. A joghurttal elkeverjük a salátafűszereket. Végül a pitákba töltjük a tölteléket és az öntetet rétegesen.
Megjegyzés:
Istenien finom és nagyon könnyű!
A receptet Magdi küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2015-02-14 23:51:37, szombat
|
|
|
Zserbó szeletek
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
1 csipet só
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
A töltelékhez:
40 dkg darált dió
2 citrom reszelt héja
60 dkg baracklekvár
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, és elkeverjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztős tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Letakarva langyos helyen 40-50 percet kelesztjük.
A cipókból 4 lapot nyújtunk a tepsink méretének megfelelően. A lapokat sorban megkenjük a lekvárral, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a darált dióval. Előmelegített sütőben közepes lángon 25-30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A csokit gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és bevonjuk vele a sütink tetejét. Tegyük a hűtőbe szeletelés előtt. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-02-14 23:49:08, szombat
|
|
|
Érlelt hátszín roston színes köretekkel és zöldborsmártással
Hozzávalók:
2 kg érlelt hátszín 1,5 cm vastag szeletekre vágva
durvára darált színes bors keverék
olívaolaj
só
A körethez:
2 kg nagyobb szemű krumpli
rozmaring
olaj
só
50 dkg morzsolt kukorica
5 dkg vaj
só
petrezselyemzöld
céklapüré
zöldborsmártás
Elkészítés:
A krumplikat jól megmosom, 20 percig előfőzöm sós vízben, majd héját leszedem, olajban megforgatom, sózom, rozmaringgal beszórom, és alufóliába csomagolom. 180 fokon készre sütöm.
A kukoricát a vajon, sóval és petrezselyemmel, fedő alatt puhára párolom.
Mivel érlelt marhahúsról van szó, így rögtön kezdhetjük a sütést, nagyon forró rostlapon.
Minden szeletet vékonyan olívaolajjal bekenünk és meghintjük a borskeverékkel. Kb. 6 percig sütjük oldalanként,
így már nem véres a közepe, de finom omlós a hús állaga.
Rögtön tálaljuk a krumplival, a kukoricával, én céklapürét és zöldborsmártást is készítettem hozzá.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-02-14 23:44:16, szombat
|
|
|
Aranyló húsleves
Hozzávalók:
kb. 1,70 kg vegyes csontos hús (nálam 1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó szelet
10 dkg karalábé szelet
10 dkg kelkáposzta cikk
1 nagy vöröshagyma
4 duci gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika (csípős)
1 paradicsom
kb. 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
petrezselyem és zellerzöld
1 evőkanál feketebors (teatojásba zárva)
só
csipet cukor
Valamint:
25 dkg száraz levestészta
Elkészítés:
A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmosom, egy nagy, kb. 7 literes fazékba teszem. Felengedem kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózom, beleengedem a teatojást. Lassan felforralom, takarékra veszem a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetem.
A zöldségeket megtisztítom, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre, a kelkáposztát egészben, a vöröshagymának csak a külső barna héját veszem le és behasítom, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve teszem a levesbe.
Gyöngyöző, nagyon lassú forralással (épp csak mozogjon a teteje) főzöm 4 órát, a vége felé ici-pici cukorral lágyítom az ízeket.
Kicsit pihentetem, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítom belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetem.
Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűröm a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal átteszem, a marha és a sertéshúst a csontról leszedem, csont nélkül teszem a leveshez.
A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzöm, leöblítem, leszűröm, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatom.
Tálalásnál a tányérokba helyezek a főtt tésztából, húsdarabokat, zöldséget teszek bele és rámerem a forró levest. További őrölt borsot és csípős paprikát kínálok hozzá.
A maradék főtt húst ecetes tormával, mustárral fogyaszthatjuk el, vagy második fogásként főtt burgonyát, gyümölcs- vagy zöldségmártást kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés:
A levesbe főzhetünk egy szem burgonyát is, én nem szoktam belefőzni, mert homályos lesz a leves a keményítőtől.
Kicsit macerás, de nagyon finom leves készül a kevert húsból.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-02-14 23:40:41, szombat
|
|
|
Fonott kalács III.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dkg vaj
2 db tojás
3 dl tej
1-2 csipet só
5 dkg mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral eldörzsöljük, majd 0,5 dl langyos tejjel 5 percig kelesztjük. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal vagy margarinnal, a tojásokkal és egy csipet sóval bedagasztjuk. Beletesszük a mazsolát, és a tésztát összedolgozzuk. Akkor jó, ha sima, hólyagos. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és megkelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három darabra osztjuk, ezeket egyesével kisodorjuk. A szálakat összefonjuk, egy kikent tepsire tesszük, tojással megkenjük, és kelni hagyjuk. Ha megkelt, újra bekenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, közepes hőfokon.
Megjegyzés:
Szerintem nagyon finom, és bármilyen ünnepre jó. :)
A receptet Benzsofi, a fotót Zuzmara24 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-02-14 00:32:54, szombat
|
|
|
Riói karnevál
A Riói karnevál nagy múltra tekint vissza, de jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg.
Minden idők leghíresebb karneválja, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália.
A karnevál szó a latin carne vale kifejezésből ered (a.m. búcsú a hústól),
bár ezt senki nem gondolná, ha látja a négy napos rendezvény során
azt a rengeteg elővillanó bőrfelületet.
A riói karnevál portugál őse az Entrudo.
Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel (vö.: kölni víz), vizes porral,
záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette.
1855-ben létrehozták a ,,fiatalok karneváli baráti társaságát".
Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat
a ,,cidade maravilhosát" csinálták meg.
Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át.
Ezután elkezdték megrendezni a táncversenyeket,
a szambaiskolák versenyét pedig 1928 óta tartják meg -
ez a mai karneválok legfőbb látványossága.
A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája.
A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik.
Ekkor rendezik meg ugyanis a riói karnevált.
A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap,
hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai
a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon.
A nagy szenvedélyeket kiváltó táncverseny olyan szambaiskolák között zajlik,
amelyek valójában olyan egyesületek, amelyek többet között oktatási
és egészségügyi ellátást nyújtanak a tagok számára.
Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló,
akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki.
A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt
több hónappal kezdik a felkészülést.
Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2015-02-14 00:26:00, szombat
|
|
|
Velencei karnevál
A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál.
A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget.
Ezen a napon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a ,,redentore hajnalán" az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.
,, Az egészhez a tengeren úszó furcsa meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet. "
- Dante
Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt az izgalom. Rend szerint a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket. Nem volt éles határ a színészek és a nézők között. A bámészkodó hölgyek például az erkélyekről tojással dobálhatták meg a felvonulókat, az álarcosoknak pedig gyakran megengedték, hogy magánházakba büntetlenül berontsanak. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával lefejezték.
A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb. Az emberek kiáltoznak, "Viva Venezia! Ciao Venezia!", a Colombina pedig a magasban kinyitja a hasát, és hullani kezdenek a szalagok és a konfettik. A "kis galamb röpte" a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén - húshagyó kedd éjjelén - szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: "Elmegy! Elmegy! Elmegy!" Húshagyókedd a karnevál utolsó napja és egyben a csúcsnapja is. Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle. Hogy elűzzék a tél rossz szellemét, s hogy valójában véget érjen a mulatozás, szimbolikusan megölik a karnevált. A Karnevál Hercege élt, evett, ivott, tobzódott, kiszórakozta magát kellőképpen,
de ekkor stílusosan búcsút vesznek tőle. Elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Az álarcosok kendőkkel törölgetik a szemüket, hogy kifejezzék szomorúságukat. Még bíróság elé is cipelik, rákennek minden rosszat, ami a városban történt, kiszabják rá a büntetést, majd a nép elkíséri a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábúval, amit aztán tűzre vetnek. A nép zokogást mímel, majd visonganak, és a seprűjükkel ütik a földet. A szalmabábú jelképében az önmagukban rejlő rossztól is búcsút vesznek. A karnevál egyik fontos eleme a tűz. A megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ezzel a pillanattal a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.
Jellegzetes karneváli jelmezek, maszkok:
Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
278 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 822
- e Hét: 3036
- e Hónap: 16941
- e Év: 146648
|
|
|