Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Heti felvidító!!!
  2015-02-16 22:25:16, hétfő
 
  Két szőke felszáll egy Szolnok felé tartó vonatra.
Az egyik megkérdezi a kalauzt:

- Elnézést, ez a vonat elvisz engem Kecskemétig?

Nem - mondja a kalauz.

Mire a másik szőke:
- És engem?



Egy szőke nő érdeklődik a vegyesboltban:

- Cipőpaszta van?
- Hogyne, kérem. Milyen cipőre?
- Negyvenkettesre


Hogyan oszlatja fel a skót rendőr a tüntető tömeget ?
- Leveszi a sapkáját és kéregetni kezd.


Bemegy egy férfi a kocsmába:

- Kérek egy Fidesz fröccsöt!!
- Az milyen? - kérdezi a kocsmáros.
- Kétharmad, egyharmad!!


Idős házaspár üldögél házuk verandáján.

Megszólal az öregúr:

- Most előveszek egy nagy adag fagylaltot a hűtőből. Kérsz te is?
- Én csak egy kis adagot - válaszolja a felesége -, de önts rá csokoládészirupot!

Nem akarod felírni? Tudod milyen feledékeny vagy.
- Dehogyis! Észben tartom. Kis adag csokoládésziruppal.
- Igen, és dióreszelékkel. Nem felejted el?
- Persze, hogy nem.
- És tegyél egy szem cseresznyét a tetejére! Biztos vagy benne, hogy nem felejted el?
- Dehogyis, Márta!

Az elkövetkező tíz percben kihallatszik a verandára, hogy a férj ügyködik a konyhában.

Végül megjelenik két tányér sonkás tojással.
- Ugye megmondtam, hogy írd fel! - sóhajt az asszony - Hát nem elfelejtetted a pirítóst?


A hajótörött - összeszedve utolsó erejét - kiúszik a lakatlan szigetre.

- Partot érve a fáradságtól elájul.
- Arra tér magához, hogy ott áll mellette a felesége és üvölt:
- Hol voltál, Józsi?! A hajó már tegnap elsüllyedt!


Két csöves csavargó beszélget.

- Tudod, volt idő, amikor saját kocsim volt.
- Hogyne - tudom, anyád tologatott benne!

A biológiai labor vezetője mondja a vendégének:

- Mostanában a kísérleti patkányokról áttértünk az ügyvédekre.
- Miért? - csodálkozik a vendég.
Először is: sokkal több van belőlük.
Másodszor: a laboránsok nem kötődnek hozzájuk érzelmileg.
Harmadszor: van egy csomó dolog, amit a patkányok nem hajlandóak megtenni.



Vádlott, próbáljon végre más ember lenni!
- Én megpróbáltam bíró úr, de akkor meg három évet kaptam okirat hamisításért.


A tanár megkérdezi a kislány anyjától.

- Mondja , honnan örökölte a kislánya azt a hatalmas tudásszomját?
- A tudást tőlem, a szomjat az apjától.


Egy férfi borotválást kér a borbélynál.
A borbély, hogy jobban feszüljön a bőr az arcán, ad neki egy
fagolyót. - Kérem vegye ezt a szájába, akkor sokkal szebben tudom borotválni.
- Rendben. - feleli a vendég és berakja a golyót a szájába, majd teli szájjal megkérdezi:
- És mi van akkor, ha véletlenül lenyelem?
- Semmi gond. - feleli a mester. Majd holnap visszahozza, ahogy a többiek.


Szuromi Esztertől kaptam, köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Humoros, vicces  
Felszolgálás – térden állva
  2015-02-16 22:10:19, hétfő
 
  Felszolgálás - térden állva

Angliában mág II. Károly idején is szokásban volt az idétlen bolondéria, hogy a királyt térden állva kell kiszolgálni.

A francia Grammont marsall, mint Lajos király rendkívüli követe, egy ízben meghívást kapott egy királyi ebédre.

Elhűlve figyelte a sok térdhajlást, térdeplést a király előtt. A bejövők előbb háromszor térdet hajtottak, majd a tálakkal együtt térdre ereszkedtek, és térden csúsztak a király elé. Károly elé a főudvarmester helyezte a tálakat, ugyancsak térden.

A marsall döbbenten bámult.

Mind térden csúsznak! Roppant fárasztó lehet. Ráadásul nem holmi közönséges szolgák, vagy lakájok, hanem csupa lord. Egyik előkelőbb családból, mint a másik.

Miért alázatoskodnak? Miért teszik nevetségessé magukat ezek az úriemberek? Franciaországban még a nagyon hiú XIV. Lajos sem kényszeríti ilyesmire az udvarbeli nagyurakat.

A király elégedetten szemlélte a francia marsall megdöbbenését. A nyavalyás francia ilyet otthon nem láthat!

- Ugye, marsall úr, - kérdezte öntelt arccal. - otthon nem lát ilyet!

- Nem, felség.

- A francia királyt nem térden állva szolgálják ki?

A gőg felbosszantotta a franciát.

- Csak ezért térdelnek az urak, felség?

- Mi másért térdelnének?

- Azt hittem, csak bocsánatot kérnek, amiért pocsék az ebéd.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Az ötvenharmadik tizenharmadika
  2015-02-16 22:08:30, hétfő
 
  Az ötvenharmadik tizenharmadika


Megint péntek-tizenhárom;

Ötvenharmadikat zárom.


Nem fájdalmas, nem rettentő;

Eggyel több, mint ötvenkettő.


Ez csak állapot, nem érdem:

Eltelt ötvenhárom évem.


Nem lettem semmilyen -ista,

Csak vénebb idealista.


Pártok, brancsok, szövetségek

Felé fél lépést se lépek.


Belső kör? Lobby, söpredék -

Az Igazság? Peremvidék.


Rossz, lapos profán világban

Nekem Otthonom, Hazám van.


Tiszta hang és tiszta Lélek;

Droggal, szesszel sose élek.


Nem vadászok díjra, kegyre;

Gyalog megyek fel a hegyre.


Eltelt immár ötvenhárom,

Sorsom nem tétlenül várom.


Amíg Isten élni enged,

Kezem szent húrokat penget.


A Szeretteimé vagyok,

Szeretetben élek-halok.


Időm ötvenhárom sátra;

Ki tudja, mennyi van hátra.


Homályos vén idő-sarok;

Aki vagyok, az maradok.

Forrás: http://lnpeters.sfblogs.net/
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Nem kemény a keményítőnap!
  2015-02-16 21:54:33, hétfő
 
  Nem kemény a keményítőnap!

Egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy nálunk jelent meg először a 90 napos diéta. Azóta sok év eltelt, és rengetegen lettek egészségesebbek és karcsúbbak ennek a módszernek a segítségével. Azt hittük, a gyümölcsnap a legnehezebb, de kiderült, hogy a keményítőnap. Segítünk!

Már elmondtuk, mekkora öröm számunkra, hogy a Mindmegettén ilyen sokan követitek a 90 napos diétát. Mégpedig azért, mert azt gondoljuk, hogy ez a 3 hónapos kúra egészséges, kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozást jelent ahhoz az étrendhez képest, amit egyébként követünk.

A gyümölcsnapra már adtunk ötleteket, ám kiderült, hogy sokaknak a keményítőnap is nehézségeket rejt. Megpróbálunk segíteni!
Mi a baj a zöldséggel?

A hagyományos étrendben a hús mellé rizs vagy krumpli jár, saláta csak mutatóban kerül kistányérban a főétel mellé. Persze eszünk főzeléket is, de legtöbbször vastagon berántva. Ha otthon nem is, de a menzán csak úszkálnak a borsók a borsófőzelékben.





Rostokban gazdag, vitamdús, a legtöbbje nyersen is fogyasztható

Pedig... Pedig mennyire jó bekapni néhány szem zsenge borsót, míg pucoljuk? Mennyire jólesik pár karika sárgarépa, amíg a húslevest előkészítjük? A zsenge karalábéról nem is beszélve. És még nem is említettük az édes kukoricát, amiért sorban állunk a strandon, vagy télen a sütőben karamellizálódó sütőtököt. A savanyú káposztát mindannyian megdézsmáljuk jártunkban-keltünkben... Vagyis tulajdonképpen szeretjük a zöldségeket, csak valamiért sokadrendűnek tartjuk. Nem kellene...

A zöldségekben rengeteg rost és vitamin van, legtöbbjük lédús... ezek mind segítik az anyagcserét, olyan táplálékok, amelyeknek örül a szervezet, mert jótékonyan hatnak a működésére.
A klasszikusok

A diéta lemondás. Minden esetben, hiszen valamit el kell hagyni a megszokottból, hogy változás lehessen. Jelen esetben a húst és a tejtermékeket hagyjuk el látványosan ezen a napon, a többi megoldható fű alatt is...

Amit mindenképpen ehetünk: főzelékek, lecsó, rizottó, zöldségleves, krémlevesek, sült zöldségek, rakott zöldségek. Ha nem akarunk sokat vacakolni, akkor egy kis hajában sült krumpli sok salátával remek.

- A főzelékeket nem a hagyományos módon rántjuk vagy habarjuk, hanem étkezési keménytővel sűrítjük, és elegánsan megfeledkezünk a tejről tejszínről, tejfölről. Van azonban egy ennél sokkal jobb megoldás is. Ízben a legfinomabb, hatásában a legjobb, elkészítésében a legegyszerűbb. A főzelékhez párolt zöldségből egy adaggal (kb. negyedét) kivesszük, pürésítjük, majd visszakeverjük a többi zöldséghez. Zöldfűszer, fűszer, hagyma, fokhagyma tetszőlegesen használható.

- A lecsóból kifelejtjük a húsféléket és a szalonnát, bár rizst tehetünk bele. Csipetkét, tarhonyát és tojást sem használunk... Viszont mehet bele más zöldség... padlizsán, cukkini...és ezeknek köszönhetően változatosan tudjuk elkészíteni. Egyik nap magyarosan, másik nap mediterrán módra...

- A zöldségpörkölt is kiváló megoldás a magyaros ízek kedvelőinek. A hagyományos pörköltalapon hús helyett tetszőleges zöldséget párolunk, majd rizzsel, esetleg főtt krumplival fogyasztjuk. A karfioltól kezdve a cukkinin át szinte bármilyen zöldséget elkészíthetünk így. A paprikás krumplit már ne is említsük. Mindezekhez egy kis savanyúság vagy friss saláta... Kell ennél jobb?





Krémlevest mindenféle zöldségből készíthetünk!

- A zöldségleveseknél és a krémleveseknél tulajdonképpen csak a fantázia szab határt. A fűszerezésen nagyon sok múlik, sűrítőnek vagy levesbetétnek pedig nyugodtan használjunk rizst. A klasszikus ízesítés mellett próbáljuk variálni a zöldfűszereket... Egy kakukkfüves burgonyakrémleves, egy chilis kukoricakrémleves vagy egy kapros karalábékrémleves felüdülés lehet.

A megmentő





Végtelen lehetőség rejlik a krumpliban

Köszönjük a krumplinak, hogy keményítő. Ráadásul olcsó és laktat is. Héjában főzve, petrezselymesen elkészítve, tepsiben sütve mindenképpen alapja lehet a keményítőnap étkezéseinek. Bármilyen fűszer illik hozzá, bármilyen zöldséggel kiváló harmóniában együttműködik. Csak ne süssük olajban, most legalábbis. Nagyon sok zsiradékot szív így magába, amit a 90 napos nem szeret túlzottan.

Ajánljuk a paprikás ízesítés mellett a curryt. Hihetetlenül finom egytálételek készülhetnek krumpli és tetszőleges zöldség, valamint curry kombinációjából. Ha szeretnénk krémesebbé, szószosabbá tenni az ételt, tejtermék helyett használjunk kókusztejet (akár porból készíthetjük, sokkal kiadósabb), rizstejet.

Az őrangyal





Egy fűszeres rizottó kiváló keményítőnapra

Ő a rizs. Barna vagy szőke, mindegy. Készülhet belőle egyszerű köret, rizottó, vagy a rizses hús mintájára bármilyen egytálétel. Szórhatjuk lecsóba, levesbe, lucskos káposztába, de még desszert is készülhet... ha rizstejben kis kókuszreszelékkel és rizstejjel megfőzzük, ízesítőnek csak édesítőt ajánlunk... meg persze vanília, fahéj, szegfűszeg is mehet bele bátran.

A rizs salátának sem utolsó. Ha pergősre főzzük, és tetszőlegesen nyers vagy párolt zöldséget adunk hozzá máris kész a kiadós saláta. Pici olaj, citrom vagy ecet, zöldfűszerek, mustár, bors... remek ebéd vagy vacsora.

A segítő






A kukorica szemesen, de darában is jó keményítőnapra

Mindannyiunk kedvence ő: a kukorica. Nem csak csövezik, persze úgy a legjobb. Morzsolva is remek salátába, bármilyen raguba, vagy paradicsommal összekeverve, kis vinaigrette-tel. De ennél sokkal többet tud. A ledarált száraz kukoricából főzzük a puliszkát vagy a polentát. Remek frissen főzve is valamilyen zöldségraguval, de ha hűlni hagyjuk, majd kiszaggatjuk, kis lepénykéket kapunk. Fokhagymás párolt spenóttal vagy rozmaringos paradicsomraguval kisütve ezek a lepénykék mennyeiek.

És még...

Keménytő a lencse és a csicseriborsó is... Főzeléknek és ragunak is kiváló mindkettő, de lehet pástétomok, egytálételek alapja is...

A saláta nem mumus





A rukkola is játszik, és kevés olajbogyóval is feldobhatjuk a salátát

Nem csak a nyúl eszik salátát. Bizonyos divatos salátákkal, mint a görög vagy a cézár, már sokan jóban vagyunk, de általánosságban mégis ódzkodunk a salátától. Pedig... rostbomba!

Elsőként a zöldsaláta, a paradicsom, a paprika és az uborka jut eszünkbe, Pedig mehet bele répa, retek (és mogyoró is)! Zeller vagy nyers spenót, halványtó zeller, avokádó, hogy a céklát ne is említsük (akár nyersen, akár főve vagy sütve). Vagy ott van a kínai kel... Ki gondolná, hogy ez a kimondottan olcsó és zsenge zöldség mennyiféle fűszert és párosítást elbír... Tessék kipróbálni!

Párolva, sütve, nyersen

Kevés vízben megpárolva minden zöldség hozza az ő natúr, finom ízét. Kanálnyi vajon átfogatva egész más élményben lehet részünk. És itt jöhet egy kevés fokhagyma, zöldfűszer ízlés szerint... Esetleg a párolt zöldséget vinaigrette-tel átfogatjuk. Mindenképpen kipróbálandó a párolt zöldbab nyers paradicsommal, maréknyi olajbogyóval, vagy a párolt sárgarépa bazsalikomos szósszal.





Grillezett padlizsán...

Ha nagyon vékonyra szeljük a zöldségeket, átfogatjuk 1-2 kanál olajjal, meghintjük fűszerekkel, majd 10 percre nagyon forró sütőbe tesszük, ropogós és finom zöldségszalmát kapunk. Pici citrommal meglocsolva, egy szép hajában főtt-sült krumplival ízgazdag vacsora.

Nyersen leginkább a nassolósoknak ajánljuk a zöldségeket. Hasábokra vágjuk a zöldségeket (répa, uborka, szárzeller), közben keményítőbarát mártogatósokat készítünk: paradicsom salsa, zöldfűszeres vinaigrette, padlizsánkrém - vagy akár a maradék paprikás krumpli leturmixolva -, és ebbe mártogatjuk a zöldségeket

Kinek nehéz még a keményítőnap? :)

Forrás: Mindmegette.hu





 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Low carb, a szénhidrátszegény diéta
  2015-02-16 21:32:09, hétfő
 
  Low carb, a szénhidrátszegény diéta

A csökkentett szénhidrátbevitelen alapuló diéta vagy életmód látványos és biztos fogyást ígér, viszonylag egyszerűen kivitelezhető, és bár sok lemondással jár, sokan ezért választják ezt a módszert diétaként.

A közelmúltban Magyarországon is népszerűvé vált low carb gyökerei messze nyúlnak, érdemes megismerkedni a diéta eredetével, megnézni, milyen változataival találkozhattunk - más-más név alatt - az elmúlt évtizedekben, és hogy - a hatékonysága mellett - mennyire tekinthető egészségesnek a szénhidrátcsökkentett étkezés.





Ha nem jön utána pizza vagy tészta, akkor az olasz caprese saláta is szénhidrátszegény :)

Az első írásos beszámoló a XIX. században született, John Rollo skót katonai sebész tollából, aki két cukorbeteg katonatársánál kezdett el alacsony szénhidráttartalmú étrendet bevezetni a gyógyulásuk érdekében. Az általa alkalmazott diéta évtizedekig meghatározta a cukorbetegek kezelését, a szénhidrátcsökkentett étkezés okozta jótékony változásokra azonban nem az ő esetei hívták fel a nagyközönség figyelmét, hanem egy angol vállalkozó, név szerint William Banting sikeres fogyása.

Banting kifejezetten jómódú koporsókészítőként élte a mindennapjait - Wellington herceg végső nyughelyét is ő faragta ki -, így a munka mellett mindig volt ideje és pénze gazdag, tartalmas étkezésekre. Banting családilag is magában hordozta a testességet, édesanyja és édesapja is nagydarab ember volt. A genetikának és az egészségtelen életmódnak köszönhetően Bantingnek sikerült hatalmas túlsúlyra szert tennie, amitől egy idő után szeretett volna megszabadulni. Sok sikertelen kísérlet után 1862-ben találkozott Dr. William Harvey-val, aki - a friss párizsi tanulmányútján hallottak alapján - új kezelési módszert eszelt ki. Banting Harvey tanácsára kihagyta az étrendjéből a vajat, a kenyeret, a tejet, a cukrot, a sört és a krumplit, aminek hamar látványos következményei lettek. Banting olyan boldog és elégedett volt új diétájával és megváltozott alakjával, hogy 1863-ban saját költségén könyvet jelentetett meg, amely ezt a csodálatos étrendet volt hivatva megismertetni a nagyközönséggel.





Színes, változatos, egyszerű és szénhidrátszegény a rablóhús is

Bating után nem sokkal James Salisbury katonaorvos is megalkotta a maga szénhidrátcsökkentett diétáját. Úgy vélte, hogy az emberi szervezet számára káros a nagymértékű zöldség- és gyümölcsbevitel, illetve a túl sok keményítő, mert ezeket a szervezet nehezen bontja le, aminek következtében különféle betegségek alakulhatnak ki. Ezt az eszmefuttatást követve kifejlesztette az úgynevezett Salisbury steaket, amely fűszerezett, hagymával kevert marhahús volt, amit sütve kínáltak a betegek számára. Salisbury hitt benne, hogy a steak napi háromszori fogyasztásával és sok víz bevitelével az emésztőrendszer karbantartható, megtisztítható. Az általa kitalált diétát tekinthetjük az amerikai low carb diéták előfutárának.

Salisbury 1888-as receptje és Irwin Stillman 1967-ben megjelent Gyors fogyás könyve között eltelt időben az alacsony szénhidráttartalmú diéta alapos kidolgozásra került. Az Amerikában nagy népszerűségre szert tevő könyv azonban nem számított egyedülállónak, Európában is sorra jelentek meg a hasonló elvek mentén működő diéták, mint például az osztrák orvos, Wolfgang Lutz könyve, a Leben Ohne Brot, azaz a Kenyér nélküli élet, amely a Lutz-diétaként elhíresült életmódot megalkotó orvos szintén az alacsony szénhidrátfogyasztásban látta az üdvözítő diéta kulcsát.

Nem sokkal ezután, 1972-ben megjelent Robert Atkins és a Dr. Atkins-féle forradalmi diéta, amely semmi mást nem csinált, mit a már mások által kitaposott népszerű úton haladt tovább. Míg 1888-ban Salisbury óva intette a pácienseit a túlzott zsírfogyasztástól, addig Atkins igencsak megengedő volt a zsírokkal, amit étrendjének kritikusai hamar a szemére is vetettek, mondván magas kockázattal bír a túl sok zsír és fehérje, amelyet Atkins engedélyez. Atkins diétáját tekinthetjük az Amerikában 1975 körül megjelenő, nálunk mostanság igen népszerűvé vált paleolit diéta elődje is.





A grillezett csirkemell és a zöldsaláta tökéletesen illeszkedik a szénhidrátszegény étrendbe

Nem véletlen ez a szűnni nem akaró népszerűség, hiszen a modernkori ember még kevesebbet mozog, mint elődei, a megemelkedett szénhidrátbevitel mellett jóformán egész nap ül - és nem meglepő mód hízik. Az ülő munkának, a mozgásszegény életmódnak és a rossz táplálkozásnak köszönhető súlyfeleslegtől való megszabadulás egyik útja a mai napig az alacsony szénhidráttartalmú diéta alkalmazása.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta lényege Bating óta nem sokat változott: az étrendben korlátozni kell a szénhidrátbevitelt. Ezek közé a szénhidrátok közé tartoznak a különféle keményítőtartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, a tésztafélék, a gabonafélék (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs), valamint bizonyos zöldségek és gyümölcsök. A keményítő fogyasztását a diéta nem csak azért korlátozza, mert a keményítő szénhidrát, hanem azért is, mert bizonyos alapanyagokkal kombinálva megterheli a szervezetet, illetve finomított formában nagyon megemeli a vércukorszintet.





A tojás is jól illeszkedik a low carb étrendbe, ráadásul rengeteg módon készíthetjük

Az alacsony szénhidráttartalom mellett a diéta másik fő jellegzetessége, hogy viszonylag magas fehérjebevitelt javasol. A húsok, a halak, a különféle szója alapú élelmiszerek alappillérei az Atkins-féle diétának is.

A sok tiltólistás alapanyag mellett szerencsére vannak korlátozás nélkül fogyasztható élelmiszerek is. A húsok közül a fehérjében gazdag szárnyashúsok, illetve a bárány, sertés, marha engedélyezett. A halakat is nyugodtan választhatják a diétázók, illetve a korábban emlegetett zöldségek közül is sok akad, amely belefér az alacsony szénhidráttartalmú diétába. Ilyen például a brokkoli, a sárgarépa, a spenót, a kelbimbó, a kelkáposzta, az uborka, a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, a fejes saláta vagy más zöldsaláták.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta viszonylag gyors fogyást eredményezhet, főleg nagyobb súlyfelesleg esetén. Hosszútávú megtartásánál azonban el kell gondolkodni azon, hogy a túlzott fehérjebevitel járhat-e a szervezetünk számára negatív következményekkel. A telített zsírok miatt növekedhet a koleszterinszint, illetve kialakulhat az úgynevezett ketózis, amely alapvetően azt jelenti, hogy a szervezet elégeti a zsírt és nem tárolja. Ennek a folyamatnak az egyik mellékhatása azonban a rossz, acetonos lehelet.





Habár sok fehérje szerepel a szénhidrátcsökkentett étrendben, alacsany keményítő-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket bátran fogyaszthatunk

Szigorú diéta tartása nélkül is megpróbálkozhatunk az alacsony szénhidráttartalmú étrend kialakításával. Ehhez nincs másra szükség, csak ki kell iktatni a finomított cukrot, a cukrozott üdítőket, a szűrt vagy szűretlen gyümölcsleveket, a krumplit, a rizst és a finomlisztet az ételeink közül. Nagy mennyiségű szénhidrátot vehetünk magunkhoz akár egyetlen túró rudival is, de szintén magas szénhidráttartalma van többek között a tejberizsnek, egy banánnak, a különféle péksüteményeknek vagy a reggelizőpelyheknek is.

Az étkezésünk gerincét adhatják a sovány vagy kevés zsiradékot tartalmazó húsok, a zöldségek, a tojás, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a kisebb cukortartalommal bíró gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

A diéta folyamán fontos, hogy az ételeket kevesebb zsiradék felhasználásával süssük, illetve lehetőség szerint párolva fogyasszuk a húsokat. Cukor helyett édesítsünk mézzel vagy más természetes sziruppal, használjunk steviát vagy xilitet.

Ha valamilyen apró falatra, rágcsálnivalóra vágyunk, akkor érdemes a különféle olajos magvak közül válogatni, vagy egy kis tálka hummuszt együnk, amibe különféle zöldségeket mártogatunk. Nassolni lehet avokádót, sőt még mogyoróvajat is, ha nem kenyérrel esszük, hanem azt is zöldségekkel fogyasztjuk. A főétkezések között vagy reggelire ehetünk joghurtot, amihez adjunk friss gyümölcsöket és egy kevés mézet.





A túrótorta megfelelő édesítővel fogyasztható a low carb diétában

Ha desszertkészítésre adjuk a fejünket, akkor jó alapanyagunk lehet a túró, amit tojással, mézzel, fűszerekkel házasítva sokféle finomság készíthető, a túrókrémtől a sült túrótortáig.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta a vegetáriánusok számára is alternatíva lehet, igaz, ebben az esetben az állati fehérje helyett növényi fehérjék bevitele szükséges. Ehhez jó alapot szolgáltat a szója, a bab, a különféle magvak (összes dióféle, szezámmag, napraforgómag, tökmag), illetve a zöldségek közül többek között a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica vagy a tök.
Sült currys csirkecomb

Hozzávalók:
8 csirke felsőcomb
3 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál curry fűszerkeverék
1 nagy teáskanál paradicsomsűrítmény
2 gerezd fokhagyma
kevés só
1 citrom

Elkészítés: Egy nagyobb fedeles műanyag tálban összekeverem a joghurtot a curryvel, a paradicsommal, az áttört fokhagymával, belereszelem a kezeletlen citrom héját. A csirkecombokat csontig bevágom, majd a pácban alaposan megforgatom. Lefedem az edényt, és néhány órára a hűtőbe teszem.
Ebédhez közeledve tepsibe teszem a combokat, a hátramaradt pácot a húsokra halmozom, majd fóliával lefedem, és a 195 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 30-40 percig sütöm, majd a fóliát leszedem, a sütő grillfunkcióját bekapcsolom, hogy a pác jobban rásüljön, kicsit megpiruljon a csirke bőre. A csirkét tálaláskor friss korianderrel megszórom.

Liszt nélküli túrótorta

Hozzávalók:
10 dkg dió
50 dkg félzsíros túró
1 citrom héja
xilit ízlés szerint
25 dkg tejföl
14 dkg zabpehely
2 nagyobb tojás

Elkészítés: A diót száraz serpenyőbe teszem, kicsit megpirítom, majd mikor már kihűlt, deszkára öntöm, és egy sodrófával finoman - nem porrá - megtöröm. Egy kis tortaforma alját sütőpapírral kibélelek, egyenletesen beterítem a dióval.
A sodrófa segítségével a zabpelyhet is megmorzsolom, szintén nem porrá simítva azt. A túrót villával áttöröm, majd hozzáadom a xilitet, az elhabart tojást, a tejfölt és ráreszelem a citrom héját. Alaposan átkeverem, majd beledolgozom a zabpelyhet is. A kész masszát rásimítom a dióra, és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
A kész tortát úgy veszem ki a formából, hogy a kést végigfuttatom a tortaforma belső oldalán, majd a csatos aljról - a papír segítségével - átcsúsztatom a tésztát a tányérra.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Hazaváró menü
  2015-02-16 21:17:32, hétfő
 
  Hazaváró menü

Február elején minden évben egyedül maradok, mert a férjem egy konferenciára utazik. A helyszíne Csehország egy eldugott kis falva, közel a német határhoz.

Mindez konyhai szempontból is lényeges, mert egy hétig a cseh gasztronómia tipikus fogásaival lakatják jól a résztvevőket, nevezetesen krumplival és knédlivel. Ne értsetek félre, nem degradálom én egyiket sem, a gond csupán annyi, hogy minden nap azt kapják, ugyanúgy elkészítve, szóval nem épp változatos. És ilyenkor az én krumpliimádó férjem szinte könyörög valamilyen rizses vagy tésztás fogásért. Én meg persze örülök, hogy kapok tőle valamilyen támpontot, mit szeretne enni. Ilyenkor készítettem már hortobágyi palacsintát (máskor sem...), tucót, idén pedig lasagnét terveztem bolognai módon, besamellel, ahogyan azt kell.

Amíg a férjem odavolt, én hazamentem a szüleimhez, és egész héten varrtam. Reményeim szerint ez hamarosan az ételfotókon is látszik majd! :)

Szombaton reggel pedig kibaktattam a piacra, gyönyörű idő volt, éppen erre találták ki. Roskadoztak a pultok a fantasztikus téli zöldségek alatt, engedtem is rögtön a csábításnak, és alaposan bevásároltam belőlük. Nem csak a raguhoz és egész hétre előre, hanem házi ételízesítőnek valókat is beszereztem. A bolti ételízesítőknek ugyanis van egy cukros, édes íze, amit ki nem állhatok, mégis sokszor jól jön, plusz ízt ad az ételeknek. És most, hogy van egy szuper robotgépem, már semmi sem akadályozhatott meg, hogy nekirugaszkodjak az elkészítésének én magam.





Az a legjobb a házilag készített ételízesítőben, hogy magunk dönthetjük el, miből mennyit teszünk bele

Ételízesítő házilag

Hozzávalók kb. 1 l-es befőttesüvegnyi adaghoz:
4 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
25 dkg kelkáposzta
25 dkg zellergumó
25 dkg karalábé
25 dkg karfiol
1 kisebb darab paszternák
2 db kápia paprika
2-3 szál (25-30 dkg) fehérrépa
4 vaskos szál (kb. 70 dkg) sárgarépa
kb. 20-30 dkg só (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

Elkészítés: A zöldségeket finomra daráljuk, alaposan összekeverjük, levüket minél alaposabban kinyomjuk. A darálékot sütőpapírral bélelt tepsikre osztjuk el (én 4 tepsire tettem), és 50 fokos, hőlégkeveréses üzemmódba állított sütőben, az ajtót résnyire nyitva kiszárítjuk. Én egyszerre 2 tepsivel dolgoztam, és nagyjából 6-7 óra alatt lett jó. A szárított zöldségkeveréket kávédarálóban finomra őröljük, elkeverjük a sóval, és üvegben tároljuk. Felhasználása megegyezik a boltiéval.

Az ételízesítőkhöz való zöldségek darálásakor egyúttal a lasagnéhoz szükséges mennyiséget is elintéztem, így este már csak a főzés és összeállítás maradt vissza.

Lasagne bolognese

Hozzávalók:

A raguhoz:
30-30 dkg darált sertés- és marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 vaskosabb sárgarépa
1 kis zellergumó és zöldje
1-2 szál fehérrépa
1 kis darab paszternák
1 csokor zöldpetrezselyem
1 konzerv hámozott darabolt paradicsom
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, borsikafű
olívaolaj

A besamelhez:
5 dkg vaj
2 púpos evőkanál liszt
3 dl húsleves
4 dl tej
3 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió

Továbbá:
1 dl húsleves
10 dkg reszelt sajt
40 dkg csusza-, lebbencs- vagy lasagne tészta

Elkészítés: A raguhoz a zöldségeket ledaráljuk, majd kevés olívaolajon fedő alatt 10 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a húst, alaposan kifehérítjük mindenütt, fűszerezzük, és puhára főzzük. Menet közben hozzáadjuk a paradicsomot, egy keveset adtam hozzá a kinyomott zöldségléből is.
Közben elkészítjük a besamelt: a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, megvárjuk, míg felhabzik. Felöntjük a húslevessel, csomómentesre keverjük, majd fokozatosan a tejet is adagoljuk, folyton keverve. Mártás sűrűségűre főzzük. Fűszerezzük és belekeverjük a reszelt parmezánt is.
Kerítünk egy magasabb falú tepsit vagy jénait, kiolajozzuk, beletesszük a tészta negyedét egyenletesen, és öntünk rá 1 dl húslevest. Rásimítjuk a ragu harmadát, megöntözzük egy kevés besamellel, befedjük a következő réteg tésztával. Ismét ragu következik, besamel, tészta, míg el nem fogy a húsos szósz. A tetejére tészta kerül, arra a maradék besamel, végül pedig a reszelt sajt. 200 fokos sütőben először fólia alatt sütjük 1 órán át, majd fólia nélkül addig, míg szépen megpirul a sajt a tetején. Fél-egy órán keresztül szobahőméréskleten pihentetjük, utána gyönyörűen szeletelhető, nem fog szétesni.





Kissé időigényes étel ugyan a lasagne, de néha megéri a fáradságot

Almás morzsasüti téli álomkivitelben

Már sokszor meséltem arról is, hogy mifelénk a csokoládés sütemények mindent visznek. Pontosabban majdnem mindent, mert az almás morzsasüti mostanában legalább annyiszor hangzott el kívánságként, mint valamilyen csokis édesség. Szóval mi más választásom lehetett volna szombat estére? :)

Almás morzsasüti marcipánnal, mandulával, vaníliaszósszal

Hozzávalók:
4-5 savanykás alma
5 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg őrölt mandula
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg sima liszt
8 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dkg marcipán

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nyolcadoljuk, felszeleteljük. Összekeverjük 5 dkg cukorral és a fűszerekkel, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. Betoljuk a 200 fokra kapcsolt, de még hideg sütőbe, és kissé előpároljuk.
Ezalatt elmorzsoljuk a vajat a cukorral, a lisztekkel, a mandulával és a lereszelt marcipánnal. Az alma tetejére szórjuk egyenletesen, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg szépen meg nem pirul a teteje.





Az egyik legegyszerűbb almás édesség a morzsasüti, vaníliaszósszal az igazi

Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom lesz! Különösen, ha elkészítitek hozzá a következő szószt:

Vaníliaszósz

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
2 dkg étkezési keményítő
5 dkg cukor
4 dl tej
fél rúd vanília

Elkészítés: A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, csomómentesre keverjük a keményítővel, és felöntjük a tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait a hozzáadjuk, és a hüvelyét sem dobjuk el: belefőzzük a szószba. Az egészet elkezdjük melegíteni, közben folytonosan kevergetjük. Nem forraljuk, csupán besűrítjük.
Nem csak az almás sütihez lesz klassz: ez gyakorlatilag házi vaníliapuding, és innentől kezdve használhatjuk, amihez csak akarjuk!

Mindemellett a házi pékség is csak addig szünetelt, míg nem voltam itthon. És nem is tervezem leállítani, mert klassz dolog házi zsemléből szendvicset gyártani, frissen sült kalácsot reggelizni és újabbnál újabb formázások és változatok után kutakodni. A most következő zsemlékkel azért volt egy jó kis kalandom. Összeállítottam a tésztát annak rendje s módja szerint, szárított élesztővel. A szárított élesztőt azért nem bízom a véletlenre, különösen, ha bontott tasakból használok: felfuttatom egy kis édes tejben, hadd lássam, dolgozik-e rendesen. Most is így tettem: fel is futott becsülettel. Hanem aztán a kelesztés első órájában meg sem moccant a tészta, pedig igencsak klassz körülményeket tudtam biztosítani neki a langyos sütőben...

Elég morcos lettem, mert már ki is találtam, milyen formában sütöm meg őket. Mindenesetre úgy voltam vele, hogy majd lefekvés előtt elintézem, ha nem kel meg, akkor kitalálok valamit (talán készítek egy új híg tésztát és elegyítem a kettőt... fogalmam sincs, ilyenkor mi a teendő). Már éppen aludni készültem, mikor bekukkantottam a sütőbe, és láss csodát: fantasztikusan megkelt a tészta! A kissé időigényes formázásról ugyan lemondtam, de a zsömléket még gyorsan kisütöttem. Ne is mondjam ugye, milyen finomat reggeliztünk másnap! :)





Édesen is remek a tönkölyzsemle, de finom szendvics is készíthető belőle

Tönkölyzsemle

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30-35 dkg kenyérliszt (vagy sima liszt)
2 kávéskanál só
1,5 dl tej
1,8 dl víz
2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított)
1 evőkanál cukor

Elkészítés: A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Egy óra alatt megkelesztjük, majd formázzuk, tetejét bemetsszük, lekenjük vízzel, és hideg, 200 fokos sütőbe téve pirosra sütjük.

Ennyire futotta ez a hétvége, de van egy jó hírem: már azóta is sok-sok minden készült kis konyhámban, szóval ha minden jól megy, a jövő héten is lesz miről mesélnem. Addig is élvezzük ki az időt: örüljünk minden perc napsütésnek, és édesítsük meg az életünket - például almás sütivel.

Mandula

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rántott patisszon
  2015-02-16 19:31:33, hétfő
 
  Rántott patisszon

Hozzávalók:

2 db közepes patisszon
ételízesítő
őrölt feketebors
liszt
tojás
zsemlemorzsa
napraforgóolaj

Elkészítés:

A patisszont kettévágom, a magját eltávolítom, meghámozom, darabokra vágom. Sózom, borsozom, panírozom (lisztbe, tojásba és prézlibe mártom), s forró olajban kisütöm.

Krumplipürével tálalom, meglocsolom majonézzel, petrezselyemzölddel, paradicsom-, uborka- és hagymaszeletekkel díszítem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Madártej tojáslikőrrel
  2015-02-16 19:29:32, hétfő
 
  Madártej tojáslikőrrel

Hozzávalók:

4 db tojás
1 l tej
20 dkg porcukor
2 rúd vanília
2 evőkanál liszt
10 dkg rumba áztatott mazsola
citrom
narancs
brandy
tojáslikőr

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, válasszuk külön a sárgáját és a fehérjét. Tegyük fel a tejet forrni egy nagy lábasban. A fehérjét 5 dkg cukorral verjük kemény habbá. A sárgáját a maradék cukorral és a liszttel keverjük össze, tegyük bele a félbevágott vaníliarudakat, a citrom és a narancs reszelt héját, facsarjunk bele fél citromot és fél narancsot, s öntsünk bele egy kevés brandyt.

A tejbe szaggasuk bele a fehérjét egy vizes kanállal, az edény méretétől függően 3-4 darabot egyszerre. 1-2 perc után fordítsuk meg, majd szűrőkanállal vegyük ki és fedjük le.

A tojássárgához adjunk kevés forró tejet, keverjük össze, majd lassan csurgassuk bele a tejbe. Kevergetés mellett forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, s amikor kihűlt, tegyük bele a tojásfehérjehabokat, szórjuk rá a mazsolát. Tegyük a hűtőbe.

Tálaláskor tegyük egy kis tálba vagy pohárba, locsoljuk meg tojáslikőrrel. Reszelhetünk rá narancshéjat, de csorgathatunk rá karamellt, olvasztott csokoládét is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántott csirkemáj kakukkfüves sütőtökkel
  2015-02-16 19:27:45, hétfő
 
  Rántott csirkemáj kakukkfüves sütőtökkel

Hozzávalók:

2 személynek:
30 dkg csirkemáj
50 dkg sütőtök
1 db tojás
liszt
prézli
étolaj
olívaolaj

őrölt feketebors
kakukkfű

Elkészítés:

A tököt félbevágom, magjait eltávolítom, egy kis tepsibe rakom, locsolok rá olívaolajat, sózom, borsozom, szórok rá kakukkfűvet, s beteszem a sütőbe.

A májat alaposan megmosom, bepanírozom, s bő olajban kisütöm.

A rántott csirkemájat a sütőtökkel és szeletelt paradicsommal tálalom, sóval, borssal meghintve.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kacsa-húsleves grízgaluskával
  2015-02-16 19:25:51, hétfő
 
  Kacsa-húsleves grízgaluskával

Hozzávalók:

1 db kacsafarhát
2 db kacsanyak
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej zeller
1 db csípős hegyes paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
zellerlevél
petrezselyem
egész feketebors
1 db zöldségleveskocka

őrölt feketebors
3 evőkanál búzadara (gríz)
1 db tojás

Elkészítés:

A farhátat kettévágom, a nyakakat egyben hagyom. A csontos húst beteszem egy fazékba, fűszerezem, belemorzsolom a leveskockát, felöntöm vízzel,és lassú tűzön főzni kezdem.

Amíg a hús fő, elkészítem a galuskát és felvágom a zöldségeket. A galuskához a tojást felverem, hozzáadom a grízt, sózom, összekeverem, ha túl sűrű, adok hozzá egy kevés levest.

A leveshez adom a zöldségeket.

Amikor a hús és a zöldségek is puhák már, kanállal beleszaggatom a galuskákat. Rövid idő alatt megfőzöm.

Zellerzölddel, chilipaprikával tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1222
  • e Hét: 5803
  • e Hónap: 19708
  • e Év: 149415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.