Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Svéd ropogós lapkenyér
  2015-02-20 23:17:18, péntek
 
  Svéd ropogós lapkenyér

Hozzávalók:

2,5 dkg friss élesző
5 dl kb. 37 fokos víz
1,5 kiskanál só
kb. 75 dkg kenyérliszt (rozsliszttet is lehet beletenni)
liszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy nagy tálban a vízbe morzsoljuk, jól elkeverjük, külön felfuttatni nem kell. A sót is elkeverjük benne, azután több részletben hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan dagasztjuk, míg sima, sűrű kenyértészta lesz belőle.

2. A gyúrótáblát enyhén meglisztezzük, a tésztát rátesszük, pár percig gyúrjuk, dagasztjuk. Ezután elfelezzük, és egyenként kb. 6 centi vastag rudakat hengergetünk belüle. Szobahőmérsékleten fél órán át pihentetjük, majd 25-25 szeletre vágjuk.

3. A tésztakorongokat egyenként kb. 2 mm vastagságura ellapítjuk-sodorjuk. Villával megszurkáljuk.

4. A vékonyra kinyújtott tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és forróra előmelegített sütőben, erős tüzön (260 fokon, légkeveréses sütőben 230 fokon) 4-5 perc alatt világosra sütjük. Rácsra rakjuk és hűlni hagyjuk. Kb. 50 darab lesz belőle, egy darab 55 kcal.

Gyakran készítik úgy is, hogy a korongok közepét kiszúrják, és a kész lepényeket farúdra húzzák, és azon tárolják, amíg el nem fogy. Jó egyébként erre a célra az asztalra tehető konyhai papírtőrlő tartója is.(Erre csak akkor rakják rá, ha teljesen kihűlt.)





Megjegyzés:

Mivel nincs benne tartósító, szerintem egészséges is.

A receptet Vmagdi, a fotót Vacskamati küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Svéd húsgolyók
  2015-02-20 23:13:59, péntek
 
  Svéd húsgolyók

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús vagy sertéshús
3/4 dl zsemlemorzsa
2 dl tej
1 kávéskanál bazsalikom
1 kis fej hagyma

bors
olaj a sütéshez
áfonyalekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, megdinszteljük, amíg áttetsző lesz.

A zsemlemorzsát beáztatjuk a tejbe kb. 10 percre. A zsemlemorzsába keverjük a fűszereket, hozzáöntjük a hagymát, és elkeverjük a hússal.

Golyókat formázunk, forró olajban, kisütjük.

Barnaszósszal, burgonyapürével és áfonyalekvárral tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Tamás, a fotót Joci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Svéd konyha - a húsgolyón is túl
  2015-02-20 23:06:59, péntek
 
  Svéd konyha - a húsgolyón is túl

Az európai gasztronómián belül talán az egyik legkevésbé ismert terület a skandináv konyháé, pedig számos kellemes ételük könnyedén beépíthető a mi konyhánkba is. A svéd gasztronómia néhány fogása - egy áruházlánc éttermének köszönhetően - azok számára is ismerős, akik még soha nem jártak Észak-Európában, de ennél azért jóval többről van szó.

A svéd gasztronómiára elsősorban a természet-közeliség jellemző. A svédek kedvelik a halakat, a sertéshúst, a baromfit, szeretik a gyökérzöldségeket, főleg a krumplit. Az erdők adta gombák és bogyós gyümölcsök is jellegzetes elemei a svéd konyhának, ami nem is csoda, hiszen az Allemansrätten törvény értelmében minden svédnek joga van az ország területén összegyűjteni a különféle bogyókat és gombákat.





A svédek szívesen gyűjtik és használják az erdők-mezők vadon növő terméseit is

A svéd konyha múltjához szervesen kapcsolódnak a vikingek, akik kifejezetten kedvelték a kagylót és az osztrigát, de a birka, a különféle sajtok, a káposzta, az alma, a hagyma, az erdő adta bogyók és magvak szintén kedveltek voltak. A vikingek csirkét és libákat neveltek, sokat vadásztak a környéken élő szarvasokra, madarakra és medvékre. A recepteket nem írták le, hanem a népballadákban éltek tovább a különféle fogások. A skandináv konyha gyökerei nem csak a balladáknak köszönhetően maradtak fent, hanem a vidék izolációja miatt is. Az ételek elkészítésének módja, a sok füstölt, pácolt, sózott fogás pedig egyértelműen a hosszú és hideg tél következménye volt. A rövid nyár terményeit úgy kellett feldolgozniuk, hogy a hosszú, téli hónapokban kitartson az elemózsia anélkül, hogy megromlana, tönkremenne. Ezek a konzerválási eljárások a mai napig szerves részét képezik nem csak a svéd, hanem az egész skandináv gasztronómiának.

A túléléshez elengedhetetlen tartósítási eljárásokban már a vikingek is otthonosan mozogtak: füstölték, pácolták, sózták a húsokat és a halakat. Ezek az élelmiszerek nem csak a skandináv tél ellen nyújtottak védelmet, hanem a hosszú tengeri utakon is jó szolgálatot tettek, sőt kereskedni is lehetett velük.





A svédek rengeteg halat fogyasztanak, az egyik legnépszerűbb a hering - pácolva vagy füstölve

De nem csak a húsokat és a különféle növényeket tartósították, hanem kifejlesztették azt a kenyértípust is, amely nagyjából egy évig eláll a sütést követően. A ma is igen népszerű, az egészséges táplálkozás hívei között nagy rajongótáborral rendelkező svéd kenyér nagyjából 500 éve változatlan formában van jelen a svéd gasztronómiában. A magas rosttartalommal bíró, rozslisztből készülő kenyeret eredetileg kis kerek vagy háromszög alakú lukas lapra formázták, így egy botra húzva a ház gerendázatára felakasztva lehetett tárolni. A svéd kenyeret általában évente kétszer sütötték. Egyszer a gabona betakarítását követően, majd pedig akkor, amikor a tavasz közeledtével a folyókon már zajlott a jég. Az első ipari svéd kenyeret 1850-ben, Stockholmban kezdték el gyártani.

A svéd kenyér elengedhetetlen része a svédek reggelijének, de szendvics gyanánt is gyakorta kínálják. A svéd egészségügyi hivatal már a hetvenes években arra buzdította az ország lakóit, hogy ha tehetik, napi 6-8 szelet svéd kenyeret egyenek, mivel magas tápanyag- és rosttartalma miatt igen egészséges.





Eredetileg csak évente kétszer sütötték a hosszan eltartható svéd kenyeret

A kenyérre gyakorta kerül az erdőjáráskor gyűjtött bogyókból készített áfonyalekvár, illetve vaj és kaviár, de sonkával, sajttal, uborkával megpakolt kenyeret is előszeretettel fogyasztanak. A helyiek nagyon szeretik még a garnélarákos szendvicset, amely olyannyira közismert és kedvelt, hogy külön napja is van: 2010 óta október 14-én Svédországban Rákszendvics-nap van, azaz Räkmackans dag. A nemzeti ételnapok egyébként nagy népszerűségnek örvendenek. A svédeknél külön napja, sőt hete van a Prinsesstårta elnevezésű édességnek is.

Az ötvenes években ismertté vált torta nem más, mint egy tejszínnel, vaníliakrémmel és lekvárral töltött piskóta, amit zöld marcipánköpenybe öltöztetnek, és általában rózsaszín marcipánvirággal vagy szalaggal díszítenek. A recept Jenny Åkerströmtől, a svéd Julia Childtól származik, aki nem csak szakácskönyveket írt, hanem főzni is tanított. Többek között a három Bernadotte hercegnő is az általa vezetett háztartástan-iskolába járt. A hercegnők által fémjelzett torta erről a konyháról került ki, és Jenny 1929-ben kiadott, a hercegnők arcképével dekorált szakácskönyvében már megtalálható volt a sütemény.

A torta annyira fontos elemévé vált a svéd gasztronómiának, hogy nem is egy napot szentelnek neki, hanem egy egész hetet, így szeptember harmadik hete teljes egészében a Prinsesstårta ünneplésére szolgál.

A szeptemberi traktát aztán októberben újabb desszertfesztivál követi. A svédek egyik legismertebb és világszerte igen kedvelt süteményének, a Kanelbullens elnevezésű tésztatekercsnek október 4-én van a saját nemzeti napja. A kelt tészta alapon nyugvó tekercset fahéjas cukorral töltik, majd a kisült tésztát karamellöntettel vagy különféle fűszerekkel elkevert, édesített krémsajttal kínálják. A végeredmény tartalmas és ellenállhatatlan.





Kanelbullar, a kedvelt fahéjas svéd sütemény

Más sütemények is külön napot kaptak, ilyen a gofri (våfflor), amelyet a Szűzanya ünnepén, március 25-én sütnek, illetve a karácsonyi ünnepkörbe tartozó Lussebullar vagy Lussekatt, amint Luca napon kell elkészíteni. A Luca macskájának is nevezett sáfrányos kelt tészta nélkül ez a - svédek számára igen fontos - ünnep elképzelhetetlen.

A svédek édességekhez való viszonyát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy náluk létezik a Lördagsgodis fogalma, azaz a szombati édességeké. A fogalom eredete az 50-es évekre vezethető vissza, amikor egy széleskörű kísérletsorozat keretein belül keresték az összefüggést a nagy mennyiségben fogyasztott édesség és a fogszuvasodás kialakulása között. Miután a kísérlet igazolta a fent megfogalmazott ok-okozati összefüggést, a svéd orvosok, fogorvosok azt javasolták a szülőknek, hogy amennyiben lehetséges, korlátozzák a gyermekeik édességfogyasztását, s hetente csak egyszer adjanak nekik édességet. Ebből született a Lördagsgodis. Az ötvenkét szombat pedig pont elegendő ahhoz, hogy az évi közel 17 kilónyi édességet minden svéd magához vehesse.





A svéd kelt tésztákat gyakran színezik, ízesítik sáfránnyal vagy sáfrányos szeklicével

A svéd gasztronómia elmaradhatatlan fogása a húsgolyó (Kötbullar) vagy a mini kolbász (Prinskorvar), illetve a pácolt hering (Parapet). Az Északi- és Balti-tengerből származó halat már nagyon régóta tartósítják a svédek. Többféleképp ízesítik a pácoláskor: lehet mustárral, kaporral, hagymával vagy fokhagymával fűszerezve eltenni, majd pácolt formában legtöbbször főtt krumplival, főtt tojással eszik, mellé sűrű tejfölt kínálnak, de sajttal vagy lapos kenyérrel is fogyasztják.

A húsgombóc a svédasztal egyik kedvelt fogása, amit nem csak mártással kínálnak, hanem tésztaételekhez is bátran társítják. A húsgombócok alapanyaga lehet sertéshús, borjú, marha, de az egyedisége a fűszerezésben rejlik: a svéd húsgombócoknak a szerecsendió adja meg az igazi karakterét.





A svéd konyha legkedveltebb és legismertebb fogása a húsgolyó

A hagyományos svédasztal (Smörgåsbord) - a Kötbullar mellett - magában foglalja rendszerint a különféle halakat, többek között megtalálható itt a füstölt angolna, a hering és a pácolt lazac (gravlax), mellette megjelennek a különféle sültek, kenyerek, sajtok, rakott ételek, mint például a Janssons frestelse, vagyis Jansson megkísértése, a sokféleképp elkészített krumpli s egyéb köretek. A desszertek sok esetben nem tartoznak a svédasztal kínálatához.

A svédeknél svédasztal és svédasztal között is van különbség, ennek köszönhetően a karácsonyi ünnepkörnek megvan a maga svédasztala, a Julbord, amelynek főbb fogásai közé tartozik a sonka, az elmaradhatatlan halak (köztük a tőkehal is) és a húsgombóc, valamint a Janssons frestelse mellett a karácsonyi rizsfelfújt, a Risgryngrot vagy más néven Julgröt is megjelenik.





A gravlax nyers, de pácolt lazac, nem füstölt

A svédasztal történetéről annyit tudni, hogy a különféle fogásokat kínáló állóbüfé először a XIV. században jelent meg Svédországban. A nagyobb étkezések előtt a kereskedők és az előkelőségek is előszeretettel ittak egy-egy pohárkával, s azt italt kísérő korcsolyákat egy hosszú asztalon sorakoztatták fel, amelyről mindenki kedve szerint vehetett. Az első svédasztalokon még főleg hideg előételek és falatok kínálták magukat, később azonban - a XVII. században - már a meleg fogások is megjelentek. A világ számára a svédasztal az 1939-es New York-i világkiállításon debütált.

A karácsony kiemelt fontosságú ünnep a svédek számára. A Luca-napi rendezvények mellett, a karácsonyt megelőző és követő időszak tele van izgalmas, illatos fogásokkal, amelyeknek egyik fő - a svédek által különösen kedvelt - fűszere a kardamom. Ez a fűszer sok kelt tésztás édességben és az általunk is kedvelt pepparkakor elnevezésű gyömbéres kekszükben is fellelhető. A kardamom iránti rajongásuk nem új keletű: a viking hajósok portyáikon jutottak hozzá az aromás fűszerhez, melynek népszerűsége azóta is töretlen.





Kardamomos csavart briós, a svéd kedvenc

Abban az esetben, ha az étkezés nem svédasztalos, akkor általában először a különféle halak kerülnek asztalra, majd a hideg húsok, saláták, tojásos ételek. Ezt követik a meleg fogások, mint a húsgombóc, a rakott ételek vagy a sertéshússal töltött krumpligombóc, a Pitepalt, esetleg a - számunkra vicces olvasatú - Pytt i Panna, ami nem más, mint krumpliból, hagymából, húsból készült egytál, amit gyakran tükörtojással és savanyúsággal kínálnak.

A főfogások után jöhetnek a különféle gyümölcssaláták, illetve a közkedvelt Ostkaka, amely egy - általában mandulával ízesített - túrós sütemény, a különféle gyümölcsös piték, illetve a palacsinta, amihez a legtöbb esetben áfonyalekvárt kínálnak.

A palacsinta igazi alappillére a svéd gasztronómiának és a csütörtöki vacsorának. Az ärtsoppa och pannkakor, azaz a borsóból készített sűrű leves és a palacsinta együttese egy hagyomány okán gyökeresedett meg a svéd gasztronómiában. A sonkával gazdagított borsóleves nagyjából a XIII. századi svéd konyhában jelent meg, majd a pénteki böjtöt előkészítő, tartalmas csütörtöki levessé nemesedett, amelynek hagyományait az iskolák és a katonai intézmények mind a mai napig tartják. A családi asztalokra is gyakorta kerül hetente a csütörtöki menü, s az éttermi ajánlatokban is sokszor megtalálni.

A könnyen értelmezhető ízek mellett a svéd gasztronómia nagyágyúja a Surströmming, ami igazi különlegesség, mind a helyiek, mind a turisták számára. A Surströmming nem más, mint erjesztett tengeri hering, elkészítésének hagyományai a XVI. századig nyúlnak vissza. Az eljárás során a heringet csak annyira sózzák, hogy meg ne rohadjon, majd lezárt edényben fél évig hagyják, hogy érjen. A fél év elteltével egy lakott területtől távoli helyen, szabad levegőn felbontják az edényt, s ha kicsit elült a nyomasztó záptojásra emlékeztető szag, akkor egy lapos kenyérbe fektetik, mellécsomagolnak főtt krumplit és finomra vágott hagymát, és szendvicsként fogyasztják, hideg tejet vagy sört isznak mellé. A XIX. század óta már a boltokban is kapni Surströmminget konzerv formában, amely a benne keletkező gázoknak köszönhetően egy idő után riasztóan felpúposodik, így több légitársaság megtiltotta az utasoknak, hogy a gép utasterébe magukkal hozzák, félvén, hogy felrobban.





Surströmming, vagyis erjesztett hering svéd kenyéren

Janssons Frestelse

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
6 dkg vaj
1 kg burgonya
2 doboz szardellafilé
3,5 dl tejszín

Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítem. A hagymát félbevágom, majd vékonyra szeletelem. A szeleteket kevés vajon megdinsztelem. A krumplit meghámozom, és hosszában vékonyan felszeletelem. Egy közepes tepsit veszek elő, a vajjal vékonyan kikenem, majd belehalmozom a krumplit, a hagymát, a szardellafilét, átforgatom. Ezután hozzáadom a tejszínt, majd fóliával lefedem, és nagyjából 1 órát sütöm. Utána leszedem a fóliát a tepsiről, csökkentem a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és még fél órát sütöm.





Janssons frestelse, a svéd rakott krumpli

Sáfrányos kuglóf

Hozzávalók:
1,5 dl tej
27 dkg finomliszt
22 dkg cukor
2 tojás
1 dkg sütőpor
20 dkg vaj
csipet só
2 csipet őrölt kardamom
2 teáskanál sáfrányos szeklice

Elkészítés: A tejet a szeklicével felmelegítem, lehetőleg minél lassabban, hogy a növény színe kioldódhasson. A tojást habosra keverem a cukorral, majd beleöntöm a sütőporral elkevert lisztet, sózom, fűszerezem. A leszűrt tejet is hozzáadom, valamint a megolvasztott vajat. Egy habverővel alaposan elkeverem, majd a szilikon kuglófformámba öntöm a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt készre sütöm.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szerencsére fel!
  2015-02-20 22:50:45, péntek
 
  Szerencsére fel!

A kínai szerencsesüti egyre terjed Kínában. Nem, nem bolondultunk meg, a kínaiak ,,amerikai szerencsesütinek" hívják az egész világon ,,kínai szerencsesütiként" ismert félhold alakú édességet.






Az első szerencsesüti gyártó cég csak néhány éve kezdte meg működését Pekingben, korábban csupán néhány háztartásban készítettek ilyet. A szerencsesüti (angolul fortune cookie, ejtsd: forcsun kuki) Amerikából terjedt el a világon, de a szerencsesüti szülője címért három nemzet is vetekszik: a japánok, a kínaiak és az amerikaiak.

A kínai szerencsesüti
A kínaiak szerint a szerencsesütik története a Mongol Birodalom idejére nyúlik vissza, mely az 1200-as évektől a világtörténelem legnagyobb összefüggő területű államává lett hódításai által, és magába foglalta Kína területét is. A kínaiak természetesen nem örültek a mongol fennhatóságnak. Ellenállást szerveztek, és titkos üzeneteiket a máig elterjedt lótuszdió töltelékes holdsüteményekbe (mooncake, ejtsd múnkéjk) rejtve küldték el egymásnak, mivel tudták, hogy a mongolok nem rajongói ezeknek. A holdsüteményekből alakultak ki később a szerencsesütik.

A japán szerencsesüti
A japán verzió szerint a szerencsesüti őse a sinto szentélyekben újévi ünnepségekkor fogyasztott régi japán édesség: a tsuji ura sembei.

Az amerikai szerencsesüti
Az amerikaiak szerint a San Francisco Golden Gate parkjában található Japán Teaház séfje készítette először. Los Angeles is magáénak érzi.

Érdekességek a szerencsesütikről
Tény, hogy a szerencsesütik kezdetben kézzel készültek, majd az 1960-as években megkezdődött a sorozatgyártás, mivel elkészült az első szerencsesüti gyártó gép szintén Kaliforniában, Shuck Yee keze nyomán. A szerencsesütik általában (ál)bölcsességeket tartalmaznak, de vannak helyek, ahol számokat vagy régi kínai bölcsességeket is találunk bennünk.

Szerencsesüti otthon





szerencse, szerencse, szerencse

Szerencsesütit mi is készíthetünk, akár mélyhűtött leveles tésztából is. Nem kötelező a félhold alakhoz ragaszkodni. Lehet háromszög vagy kör alakú is. A lényeg úgyis a kis cédula!

Néhány tipikus szerencsesüti üzenet azoknak, akiknek nincs más ötletük:
"A sors keveri a kártyákat, de a játékos te vagy!"
"Az élet csodálatos, ha a megfelelő szemüvegen keresztül nézed!"
"Ne problémázz a jövőn, éld meg a jelent."
"Meglepetés vár rád!"
"Egy tett sokkal többet jelent, mint ezer szó!"
"Élj úgy, hogy az életedre örömmel nézz majd vissza!"
"Légy bátor. Tégy úgy, mintha az volnál, még ha nem is vagy az. Senki sem fogja észrevenni."
"Bánj mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak."
"Vigyázz, mit kívánsz, mert lehet, hogy teljesül!"

Ha mi gyúrjuk a tésztát, csináljuk így:
Hozzávalók:
20 dkg vaj
15 dkg liszt
5 tojás
2 dl víz
5 dkg kristálycukor
papírlapok üzenetekkel
Forraljuk fel a vizet a vajjal és a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, és fakanállal keverjük simára. Ha elválik az edény falától, vegyük le a tűzről. Amikor kihűlt, egyenként üssük bele a tojásokat, keverjük jól össze, majd habzsákból nyomjunk a tepsibe tésztahalmocskákat. Az összetekert papírcsíkokat (amire már ráírtuk az üzenetet) nyomjuk bele a nyers tésztahalmokba.
Forró sütőben (200 fok) kb. 15 percig süssük, amíg szép aranysárgák lesznek. Fahéjjal összekevert porcukorral szórjuk meg.

SB

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Focaccia szárított paradicsommal és mediterrán fűszerekkel
  2015-02-20 22:45:14, péntek
 
  Focaccia szárított paradicsommal és mediterrán fűszerekkel

Hozzávalók:

egy 18 X 25 cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
2 dkg friss élesztő (vagy 35 gr szárított)
1,5 dl langyos víz
1 nagy evőkanálnyi olívaolaj
3/4 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanálnyi cukor az élesztő felfuttatásához

A tetejére:
3 db napon szárított paradicsom apró kockákra vágva
kb. 1,5 evőkanálnyi szárított rozmaring és kakukkfű keveréke
néhány csipet tengeri só
ízlés szerint frissen őrölt színes bors

A tálaláshoz ízlés szerint:
nagyon jó minőségű olívaolaj

Elkészítés:

Kb. 1/2 dl langyos vízben elkeverem a mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Szárított élesztő használata során beleszórom az élesztőport a cukros vízbe. Kb. 8-10 perc alatt felfuttatom.

Közben nagy tálba szitálom a lisztet. Hozzáadom a sót, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos vízzel és 1 evőkanálnyi olívaolajjal 10 perc alatt gépi dagasztóval alaposan kidolgozom. Enyhén lisztezett tálban, kb. 1 óra alatt lefedve, meleg helyen, duplájára kelesztem.

A megkelt tésztából lisztezett felületen kiütögetem a felesleges levegőt, a tepsi méretével megegyezőre nyújtom, majd sütőpapírral borított tepsire helyezem. A mutatóujjammal sűrűn lyukakat fúrok a tésztába, a paradicsomkockákat szépen ráhelyezem, enyhén belenyomkodom, a fűszerekkel megszórom. Lefedve kb. 1/2 órát kelni hagyom. A sütőbe helyezés előtt még néhány csipet sóval meghintem.





200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos pirosra sütöm.





Megjegyzés:

Frissen tálalom - ki-ki kedvére meglocsolhatja olajjal.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tepertőkrém házi tepertőből
  2015-02-20 22:41:55, péntek
 
  Tepertőkrém házi tepertőből

Hozzávalók:

1,5 kg sertés zsírszalonna
1 dl tej
2 evőkanál zsír
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
1 szelet füstölt szalonna

őrölt bors
piros arany
mustár

Elkészítés:

Elsőként a zsírszalonnából töpörtyűt készítek. A zsírszalonnát olyan 2x2 centis kockákra felvágom, egy nagy lábasba beleteszem a 2 evőkanálnyi zsírt, rádobom a felkockázott zsírszalonnát, és lassú tűzön sütöm, amíg ki nem olvad belőle zsírja. Amikor kezd pirulni, óvatosan hozzáöntöm a tejet, ez segít szép barnára sülni a töpörtyűmnek. Lekapcsolom a lángot, fémszűrővel kiszedem a töpörtyűt, alaposan lecsepegtetem, hagyom kihűlni.

A maradék zsírt is kihűtöm, a szűrőn átszűröm zsírtároló edényembe, ha van, zsíros bödönbe. Én sajnos azt korábban kidobtam lomtalanításkor. Ebből a mennyiségből most olyan 1 kilónyi zsírt nyertünk.

A tepertőből valamennyit megehetünk lilahagymával, paprikával, paradicsommal és citromos teával, de a maradékból, olyan 25-30 deka tepertőből krémet készítünk.

A töpörtyűt aprítógépbe teszem, hozzáadom az apróra felkockázott szalonnát, a fokhagymagerezdeket (átpréselve), a lereszelt hagymát, sósom, borsozom, ízesítem piros arannyal és mustárral, pépesítem. Szükség szerint még ízesítem.

Tálba teszem, hűtőszekrényben hagyom megdermedni.





Kenyérre kenve, lilahagymával, kápia paprikával, citromos teával fogyasztjuk reggelire vagy vacsorára.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Tiroli almás rétes
  2015-02-20 22:39:26, péntek
 
  Tiroli almás rétes

Hozzávalók:

2 rúd (12 szelet) réteshez:
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1/2 mokkáskanál só
30 dkg liszt
2 evőkanál víz
80 dkg alma
15 dkg cukor
1 citrom
5 dkg mazsola
6 dkg zsemlemorzsa
5 dkg mandula
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 dl rum

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összegyúrjuk (20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 2 evőkanál víz, fél mokkáskanál só). Vigyázzunk rá, hogy a vaj hideg legyen! Addig pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.

Az almát meghámozzuk, és 2x2cm-es kockára vágjuk, nagy tálba tesszük. 10 dkg vajat felolvasztunk, a zsemlemorzsát beletesszük a fahéjjal együtt, és aranyszínűre pirítjuk. A morzsát az almához hozzáadjuk, majd a rumot, a szeletelt mandulát, a citrom levét és héját, a mazsolát és a cukrot is. Óvatosan összekeverjük.

A tésztát egy lisztezett konyharuhán kinyújtjuk, tojással lekenjük, majd a tölteléket a szélére halmozzuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük.

Tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük.





Megjegyzés:

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombás halpaprikás
  2015-02-20 22:36:51, péntek
 
  Gombás halpaprikás

Hozzávalók:

50 dkg halfilé (én busát használtam)
30 dkg csiperkegomba
1 evőkanál liszt
2 db közepes hagyma
olaj
2 db paradicsom

bors
pirospaprika
1 teáskanál citromlé
1 nagy pohár tejföl
szárított vagy friss petrezselyem

Elkészítés:

A halat megszabadítom a bőrétől, felkockázom, sózom, borsozom és állni hagyom. A gombákat meghámozom, alaposan megmosom és felaprítom. A hagymát megpuculom, apróra vágom és a felhevített olajban üvegesre párolom. Megszórom pirospaprikával, beleteszem a meghámozott, felaprított paradicsomot, majd felöntöm 1 deci vízzel, sózom. Jöhet rá a hal és a gomba, és annyi víz, hogy majdnem ellepje. Kb. 15 percig fedő alatt párolom, közben többször óvatosan megkeverem.

A tejfölt elkeverem a liszttel és a petrezselyemmel, és ráöntöm a gombás halra. Megvárom, míg újra rotyog, közben megkavarom, és a citromlevet is hozzáadom. Megkóstolom, szükség szerint még ízesítem sóval, borssal. Köretként adhatunk hozzá nokedlit, főtt tésztát.

Megjegyzés:

Egészséges, könnyen elkészíthető, laktató étel.

A receptet Christina83 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Joghurtos körteleves főzés nélkül
  2015-02-20 22:35:44, péntek
 
  Joghurtos körteleves főzés nélkül

Hozzávalók:

1 kg körte
3-4 szegfűszeg
csipet só
4 evőkanál cukor
6 dl joghurt
1 citrom leve

Elkészítés:

A körtét megtisztítjuk, fölszeleteljük. A felét a citromlével, a sóval, a cukorral és a joghurttal összeturmixoljuk. Beletesszük a többi körtét, és szegfűszeggel ízesítjük. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd hidegen tálaljuk.
Megjegyzés:

A receptet Vavika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gyors kakaós csiga
  2015-02-20 22:34:21, péntek
 
  Gyors kakaós csiga

Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott leveles tészta
cukor
kakaópor
olaj

Elkészítés:

A tésztát kiolvasztjuk (2-3 óra) , fél-1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét picit megolajozzuk, megszórjuk ízlés szerint cukorral és kakaóporral (cukrozottal vagy natúrral is jó). Kicsit belenyomkodjuk kézzel a tésztába, majd felcsavarjuk. Ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és 200 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10-15 perc).





Megjegyzés:

Ha a leveles tésztát nem lisztezett felületen nyújtod ki, hanem kicsit olajozod az alját is, nem kell alá a tepsibe semmi. Én éjszakára szoktam kitenni a tésztát olvadni, így egy gyors, finom reggelit lehet belőle készíteni 20 perc alatt.

A receptet és a fotót Liliana0316 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 4687
  • e Hónap: 9725
  • e Év: 139432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.