Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Hortobágyi palacsinta
  2015-02-22 21:42:53, vasárnap
 
  Hortobágyi palacsinta

A palacsinta már az ókori rómaiak idejében ismert volt. A lisztből, vízből készült, enyhén sós lapok fontos alapanyagai voltak a legionáriusok ellátmányának. Abban az időben inkább húsos, sós formájában fogyasztották, a palacsinta desszertté avanzsálása csak évszázadokkal később következett be.

A palacsinta magyarországi megjelenése nagyságrendileg a XVI. századra tehető. A magyarországi palacsinta általában igen vékony. Háztartásfüggő, hogy milyen mértékben, de az alábbi alapanyagokból áll: tojás, tej, szódavíz, liszt, só, cukor. Mindenki más-más arányokra esküszik, más és más metodikát lát üdvözítőnek az elkészítésére, de az szinte biztos, hogy általában desszert formájában kerül a palacsinta a magyar asztalokra.

A sós változatok közül azonban létezik egy igazi hungarikum, egy meleg előétel: a Hortobágyi palacsinta.

A nem túl nagy múltra visszatekintő Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, közelebbről az Aranybika szálló. A város patinás szállodájának éttermében szolgálták fel ugyanis elsőként ezt az ételt. Állítólag minden különösebb ok-okozati összefüggés nélkül, a közeli tájegységnek köszönhetően kapta az étel a ,,hortobágyi" fantázianevet. Bár akár kicsit erőltetett módon azt is mondhatnánk, hogy a gulyás hazájának tekintett Alföld egyik híres kistája, a Hortobágy után kapta a pörkölttel töltött palacsinta ezt a nevet. Akár...

Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.





Klasszikussá vált húsos palacsinta

Sok helyen kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké. Van, ahol nem szafttal öntik le, hanem rántott formában kínálják, sok helyütt jénaiba kerülnek a töltött palacsinták, és kicsit összesütik a szafttal.

Tulajdonképpen a variációk sora ha nem is végtelen, de igen gazdag. A töltelék alapjául szolgáló hús kiválasztása mellett játszhatunk az ízesítéssel, a palacsinta elkészítésének módjával, a tésztában fellelhető hozzávalók arányaival, sőt akár magát a tésztát is fűszerezhetjük ízlésünknek megfelelően. A habarás helyett pusztán staubolhatjuk (liszttel sűrítjük) is a szaftot, így markánsabb, kevésbé lágy ízélményt kapunk, de akár a szaftot magát is ízesíthetjük, fűszerezhetjük még utólag.


Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók:
10 darab csipetnyi sóval készített, nem túl vékonyra sütött palacsinta
50 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál kakukkfű
3 teáskanál pirospaprika
1 fakanálnyi kacsazsír
3-4 dl tejföl
1-2 evőkanál tej
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés: Egy mély serpenyőben a megolvasztott zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és alaposan megfuttatom. A serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a pirospaprikát, a fűszereket, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Amikor kész a hús, akkor sózom, majd kiszedem egy szűrőkanállal. A levet lefedem.

A palacsintákat kisütöm. A félretett levet tejfölös habarással besűrítem, kicsit utána sózom. A palacsintákba (nagyjából a közepükre, téglalap alakban) teszek úgy másfél evőkanálnyi húst, ezt meglocsolom nagyjából egy evőkanálnyi szafttal. Ezután ráhajtom a palacsinta alját és tetejét a töltelékre, majd a két oldalát is ráhajtom, végezetül óvatosan megfordítom. Tányérra helyezem, a melegen tartott szafttal és egy kis tejjel elkevert tejföllel alaposan meglocsolom. Zöldpaprika karikákkal vagy petrezselyemzölddel díszítem.

Egy felnőtt számára nagyjából 2 palacsinta elégséges ebéd gyanánt.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sós palacsinták
  2015-02-22 21:38:40, vasárnap
 
  Sós palacsinták

Bár a palacsintatészta alapvetően édes formájában jelenik meg leggyakrabban az asztalunkon, mégis érdemes számba venni, mi minden készíthető a sósra hangolt változatából.

A palacsintatésztában az a nagyszerű, hogy viszonylag kevés alapanyagból áll, rendkívül gyorsan elkészül, és nagyon jól variálható. Természetesen a palacsintatésztánál is sokféle iskola létezik, mindegyik más alapanyagokra és más arányokra esküszik, s ez a sós fajtáknál sincs másképp. A tejjel, szódával, tojással, tojás nélkül, finomliszttel vagy épp teljes kiőrlésű liszttel készített tésztának azonban az ízesítése, felhasználása igazán izgalmas.





A palacsintának senki nem tud ellenállni, főleg sajttal átsütve, tejföllel tálalva... :)

Az elkészült, megfelelő állagú tészta nagyon jól fűszerezhető, már folyékony állapotában a fogáshoz igazítható. Ez a fűszerezés lehet valamilyen száraz, klasszikus fűszer, de akár friss fűszernövényekkel vagy különféle alapanyagokkal is megbolondíthatjuk a tésztát. A só mellett kerülhet bele frissen őrölt bors vagy bármilyen más őrölt fűszer, kevés fokhagymát nyomhatunk a tésztába, esetleg színezhetjük spenóttal, paprikával, kurkumával. A tésztáját gazdagíthatjuk egy kis áttört túróval, apróbb zöldségekkel, már lepirított darát hússal, sonkával is. Minden ilyen esetben érdemes azzal az eshetőséggel számolni, hogy a darabosabb fűszerek, adalékok miatt ezek a tészták könnyebben letapadhatnak és leéghetnek.

A befűszerezett vagy épp csak sóval hangolt tésztát ezek után kisütjük. Ez történhet hagyományos módon, azaz palacsintasütőben (itt készülhet vékony vagy vastagabb - amerikai - palacsinta is), illetve olajban is végezheti a tészta, hiszen a sós palacsintatészta ideális bundát jelent számos alapanyagnak. Ilyen bundába burkolhatunk sajtot, előfőzött zöldséget, különféle húsokat, majd az elkészült falatot forró, bő olajban kisütjük.





Egy kis tejföl vagy sajtkrém, szárított paradicsom és néhány tojás - tartalmas, tökéletes vacsora lesz a palacsintából

Abban az esetben, ha a klasszikus, kerek palacsintákat készítjük, akkor is rengeteg lehetőségünk marad. Az amerikai palacsinta készítésekor, a vastag ,,palacsinta steakbe" még a sütés közben is szórhatunk ezt-azt. Kifejezetten finom például a spenótos, ricottás amerikai palacsintában a fenyőmag vagy a dió, de ugyanígy adhatunk a sülő tésztához pisztáciát, mandulát, aszalt gyümölcsöket vagy akár vékonyra szelt hagymát, sajtot is.





Hortobágyi, aminek mindig mindenki örül

A vékony tésztás palacsintát az osztrák sógoroktól ellesett módon metélt formájában levesbetétként is alkalmazhatjuk, vagy készíthetünk belőle palacsintatortát, amely szolgálhat főételként vagy köretként is, attól függően, hogy milyen ízvilágot képvisel és mennyire gazdagon töltöttük meg. A lasagnéra emlékeztető - adott esetben besamellel, tejföllel, mascarponéval - rétegzett, darált húst vagy valamilyen ragut rejtő fogás tökéletes főétel, míg a fűszeres, sajttal, túróval vagy épp bryndzával rétegzett palacsinta kitűnő kísérője lehet egy szaftosabb ragunak, tokánynak vagy bármilyen olyan fogásnak, amely jól bírja a viszonylag száraz köretet.

A sós palacsintát nem csak rétegezhetjük, hanem - édes rokonához hasonlóan - tölthetjük is. A legismertebb töltött palacsinta a ködös eredettörténettel bíró, de igen népszerű hortobágyi palacsinta. A pörkölttel töltött palacsinta mellett szinte bármilyen más töltelékkel készíthetünk sós palacsintát. Az előző napról maradt pörkölt vagy más ragu ideális feldolgozása lehet a töltött, sós palacsinta. A palacsintához érdemes a darabosabb mártásokat, ragukat botmixerrel elkrémesíteni, s kicsit sűríteni, ha szükséges.

A különféle zöldségek, pástétomok, krémek mellett akár darabosabb töltelékeket is választhatunk, és a palacsintát a tortilla laphoz hasonlóan feltekerve afféle wrapként is fogyaszthatjuk.





Akár a maradék palacsintákat is felfrissíthetjük sajttal, sonkával megtöltve, átsütve

A vastagabbra sütött tésztához, valamint a töltött palacsintához is érdemes különféle mártásokat készíteni, amelyekkel a kész alkotást meglocsolhatjuk. A töltött palacsintákat ezekkel a mártásokkal akár össze is süthetjük.

Szintén gyakori és kedvelt fogás a rántott palacsinta. Ilyenkor a kész, töltött, ügyesen feltekert palacsintát bepanírozzák és kisütik. Főételként leginkább salátával érdemes tálalni, hiszen elég tartalmas, de kisebb formában elkészítve partifalatnak is ideális.





Vendégváró falatkának is tökéletes a palacsinta - töltve, szeletelve, fogvájóra tűzve

Zöldséges palacsintatorta

Hozzávalók:
2 tojás
érzés szerint rétesliszt
tej
csipet só
1 evőkanál vaj
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
15 dkg bryndza

Elkészítés: A spenótot megpucolom, alaposan megmosom, majd kis vajon megfonnyasztom. Miután kihűlt, botmixerrel elkrémesítem.
A tojásból, a tejből és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok, sózom, majd hozzáadom a spenótot, és az egészet alaposan elkeverem. A tésztát fél órát hagyom állni, majd közepes lángon kisütöm.
Ahogy kisültek a palacsinták, tálra teszem, bryndzával megkenem, és ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy.
Szaftos ételek mellé kitűnő köret.





Tortának is rétegezhetjük a palacsintát, akár sós raguval

Élesztős sós palacsinta

Hozzávalók:
7 g szárított élesztő
1 teáskanál méz
2 evőkanál víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
2 csipetnyi só

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem, és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat, habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót, és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben, és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég az alja, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintához kínálhatok különféle ragukat, szószokat.





Bármilyen maradék ragu felhasználható sós palacsinta töltelékeként




Vegetáriánusok gombával és kecskesajttal is tölthetik a palacsintát

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Indul a palacsintaparti!
  2015-02-22 21:30:41, vasárnap
 
  Indul a palacsintaparti!

Unod a megunhatatlan lekváros és kakaós palacsintát? Kipróbálnál egy különlegességet? Csúsztatott palacsinta, crepe, flambírozott, sós receptek cikkünkben. Indulhat a palacsintaparti?

Édes palacsinták

Alapreceptek

Édes

Hozzávalók 8 palacsintához:
2 tojás
4 dl tej
2 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tojást mély tálba ütjük. Hozzáöntjük a hideg tejet, beleszórjuk a cukrot, egy csipet sót, és habverővel kikeverjük. Apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesíthetjük, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan hozzáöntünk, majd simára keverjük. A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább félórán át pihentetjük. Sütés előtt az olajat is belekeverjük, és palacsintasütőben vagy bevonatos serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.





A klasszikus túrós palacsinta újragondolható...

Habos édes

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tejjel, az olajjal, a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a massza ne csomósodjon össze. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. A szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Tölthetjük, vagy a töltelékanyagokkal rétegezve, tortaszerűen is elkészíthetjük.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Diókrémmel, őszibarackkal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
15 dkg darált dió
6 dkg porcukor + a szóráshoz
1 dl tej
4 nem túl nagy őszibarack
1 kávéskanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A diót összekeverjük a porcukorral, felöntjük a tejjel, és kis lángon, állandóan kevergetve krémmé főzzük. Ha langyosra hűlt, megkenjük vele a palacsintákat. Az őszbarackokat forró vízbe mártjuk, így a héját könnyen lehúzhatjuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Mindegyik palacsinta közepére egy-egy fél őszibarackot ültetünk, és a tészta széleit ráhajtogatjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A palacsintákat kivajazott tűzálló tálra fektetjük, és lefedve a sütőben átforrósítjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Mákkal, mézzel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
5 dkg porcukor + a szóráshoz
15 dkg őrölt mák
5 dkg méz
1 evőkanál vaj
1 dl tejszín
2 tojássárgája

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A porcukor felét kevés vízzel felforrósítjuk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejszínt kikeverjük a maradék porcukorral és a tojások sárgájával, majd a palacsintákra öntjük. A sütőben átsütjük, és a porcukorral meghintve forrón tálaljuk.





Mézzel, juharsziruppal...

Áfonyalekvárral, túróval

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 habos édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
20 dkg áfonyalekvár
10 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A habos palacsinta alapreceptje szerint elkészítjük a tésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. Az áfonyalekvárt kikeverjük a túróval. A palacsintákat ezzel a krémmel megkenjük, feltekerjük, és éles késsel, kissé ferdén, egyforma nagyságú szeletekre vágjuk. A tekercseket szitált zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró vajban hirtelen megsütjük. A porcukorral meghintve melegen tálaljuk.

Kókusszal, ananásszal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
10 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor
1 őrölt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
10 dkg darabolt ananász, konzerv
1 evőkanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, a gyümölcsöt egészen apróra vágjuk. A cukorból és 2 dl ananászléből (ha nincs annyi vízzel egészítsük ki) cukorszirupot főzünk. Belekeverjük a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot, és mérsékelt tűzön folytonos keverés mellett 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval és citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az ananászdarabokat. A krémmel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és forró, olvasztott vajjal megkenve tálaljuk.

Különleges édes palacsinták

Alapreceptek

Csúsztatott

Hozzávalók 8 palacsintához:
10 dkg vaj + a sütéshez
8 tojás
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg rétesliszt
5 dl tejszín

Elkészítés: A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Állandóan keverve beleszórjuk a lisztet, és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük, és 15 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a pihentetés után a masszába keverjük. Kivajazunk egy serpenyőt, annyi tésztát teszünk bele, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Ezt az oldalát pirosra sütjük, és vajjal kikent tálra csúsztatjuk. Hasonló módon elkezdjük sütni a következő palacsintát. Az előzőleg megsütött palacsinta teteje ekkor már kissé megszikkadt, és megszórjuk a különböző receptekben megadott alapanyagokkal (dió, csokoládé, lekvár stb.). Így csúsztatjuk rá a második palacsintát. A legtetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül. A palacsintatortánkat 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, majd ízlés szerint mártásokkal, cukorral meghintve tálaljuk.

Francia (Crépe)

Hozzávalók 8 palacsintához:
12 dkg liszt
2 tojás
4,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
2 evőkanál konyak


Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a konyakot, csipetnyi sót, és finom szűrőn átszűrjük. A masszát 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt híg legyen a massza, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Kivajazunk, felforrósítunk egy sütőserpenyőt, és 2 evőkanálnyi masszát öntünk bele. Sütés közben egy kis darab vajjal kenjük meg a serpenyő oldalát. Közepes lángon 1-1 percig sütjük a palacsinták mindkét oldalát.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Túrókrémmel, mazsolával

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
1 evőkanál mazsola
2 tojás
6 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál reszelt citromhéj

A tésztához:
2 tojás
12 dkg liszt
2 dkg cukor
2 dl tej
olaj a sütéshez

Elkészítés: A töltelékhez villával alaposan összetörjük a túrót. Kevés vízbe beáztatjuk a mazsolát. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és összekeverjük a túróval. A mazsoláról leöntjük a vizet, és a masszába keverjük. Letakarjuk, a hűtőbe félretesszük. A tésztához a tojások sárgáját, a lisztet, a cukrot, a tejet 1 csipet sóval simára kikeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és lazán a tésztába keverjük. Sűrű masszát kell kapjunk, ami sütéskor nem folyik szét! Palacsintasütőben, nem túl forró olajon, evőkanállal kicsi, vastagabb korongokat alakítunk ki, és mindkét oldalukat kíméletesen megsütjük. A megsült tallérokat tányérra tesszük, rákanalazzuk a túrókrémet, és citromfűvel díszítve tálaljuk.

Gesztenyével, dióval

Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta (lásd az alapreceptnél)
4 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
3 cl rum
5 dkg darált dió
5 dkg porcukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. A gesztenyemasszát a rummal ízesítjük, áttörjük. A diót összekeverjük a porcukorral. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A tetejére nyomunk kevés gesztenyemasszát, villával elegyengetjük. Megszórjuk kevés dióval, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a ,,tortára". A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk.

Eperrel, likőrrel

Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta (lásd az alapreceptnél)
2 evőkanál vaj
60 dkg eper (fagyasztott)
5 cl likőr
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. Az epret hagyjuk kiengedni, majd meghintjük a cukorral, a likőrrel, és villával kissé összetörjük. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A palacsintát megszórjuk vaníliás cukorral, kevés epret teszünk rá, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a ,,tortára". A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva, tejszínhabbal kínáljuk.






Csokoládéval, mogyoróval

Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta (lásd az alapreceptnél)
10 dkg őrölt mogyoró
6 dkg porcukor
20 dkg narancslekvár
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. A töltelékhez az őrölt mogyorót összekeverjük a porcukorral. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Nem túl forró, kivajazott vagy olajozott palacsintasütőbe tesszünk egy merőkanálnyi masszát (kb. 4-5 mm vastag tészalapokat kell kapnunk), megsütjük az egyik oldalát. Tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral. A következő palacsintát is megsütjük, amikor kész, a lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk a cukros mogyoróval. A következő rétegre csokoládét reszelünk. A rétegezést ismételjük, amíg elfogy a tészta. A tetejére reszelt csokoládé kerüljön. Szeletelve tálaljuk. Adhatunk mellé vaníiliaöntetet vagy tejszínhabot is.

Mandulával, flambírozva

Hozzávalók:
8 francia palacsinta (lásd az alapreceptnél)
10 dkg vágott mandula
8 evőkanál tojáslikőr
6 dkg vaj
4 evőkanál porcukor
1 dl rum

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A palacsintákat megtöltjük a mandulával, meglocsoljuk tojáslikőrrel, és kétszer összehajtjuk, azaz háromszögletűre hajtjuk. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a palacsintákat. Vastagon megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a rummal, és meggyújtjuk. A rövid flambírozás alatt a cukor kissé karamellizálódik. Azonnal tálaljuk.

Crepes Suzette

Hozzávalók:
8 francia palacsinta, a tészájába 1 naracs reszelt héját keverve (lásd az alapreceptnél)
2 narancs leve
1 citrom leve és reszelt héja
3 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier)
10 dkg cukor
10 dkg vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. Nem baj, ha egy kicsit vastagabb! A mártáshoz a narancslevet összekeverjük a citrom levével és héjával, valamint a likőrrel. Egy serpenyőben a cukrot 1 evőkanál likőrös keverékben felolvasztjuk és aranybarnára karamellizáljuk. A vajat kockára vágva hozzáadjuk, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Beleöntjük a likőrös keveréket, és addig melegítjük, míg a karamell teljesen megolvad. A palacsintákat négybehajtjuk és beletesszük a karamelles lébe. Belenyomkodjuk és 1 percig melegítjük, amíg a mártás forrni kezd. Tányérra rakjuk, azonnal tálaljuk.

Gyümölccsel, krémmel, tálban sütve

Hozzávalók:
8 francia palacsinta (lásd az alapreceptnél)
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
8 dkg aszalt szilva
8 dkg aszalt barack
2 tojás
10 dkg cukor
1 rúd vanília pépje

A krémhez:
5 tojás
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A töltelékhez a túrót áttörjük. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliát, és összedolgozzuk a túróval, valamint az aszalt gyümölcsökkel. Végül a fehérjehabot is lazán beleforgatjuk. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, kettévágjuk, majd kivajazott hőálló tálba tesszük. A krémhez a tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. Beledolgozzuk a citromhéjat, a tejfölt, végül a fehérjehabot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémet ráöntjük a palacsintákra, és a sütőben pirosra sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Sós palacsinták

Alapreceptek

Sós

Hozzávalók 8 palacsintához:
2 tojás
4 dl tej
20 dkg liszt
1 evőkanál olaj


Elkészítés: A tojást mély tálba ütjük. Hozzáöntjük a hideg tejet, egy csipet sót, és habverővel kikeverjük. Apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesíthetjük, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan hozzáöntünk, majd simára keverjük. A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább félórán át pihentetjük. Sütés előtt az olajat is belekeverjük, és palacsintasütőben vagy bevonatos serpenyőben vékony palacsintákat sütünk.

Habos sós

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
5 dl tej
25 dkg liszt
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tejjel, az olajjal és egy csipet sóval elkeverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a massza ne csomósodjon össze. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. A szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Tölthetjük, vagy a töltelékanyagokkal rétegezve, tortaszerűen is elkészíthetjük.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Póréhagymával, sajttal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 habos sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
40 dkg gouda sajt
1 vastagabb póréhagyma
3 tojássárgája
4 dl tej
10 dkg liszt
1 evőkanál vaj

Elkészítés: A habos palacsinta alapreceptje szerint elkészítjük a tésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. 15 dkg sajtot finomra, a többit durvára lereszelünk. A póréhagymát jól megmossuk, megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a forró vajon 5 percig pároljuk. A tojássárgáját a tejjel, a finomra reszelt sajttal és a liszttel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a pórét is. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A palacsintákat a forró pórékeverékkel vastagon megkenjük, feltekerjük, a durvára reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben átforrósítjuk.

Burgonyával, sndilinggel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
25 dkg burgonya
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
8 dkg vaj
2 dl tejföl
2 evőkanál finomra vágott snidling

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és a tejföl kétharmadával összetörjük vagy botmixerrel sima pürévé keverjük. A szerecsendióval, sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, végül belekeverjük a snidlinget. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A krumplimasszával a palacsintákat megtöltjük, a maradék tejföölel megkenjük, és a sütőben átforrósítjuk.

Lecsóval, virslivel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
5 evőkanál olaj
1 evőkanál fűszerpaprika
2 pár virsli
2 evőkanál vágott snidling

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A hagymát meghámozzuk, összevágjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Megsózzuk, és fedő alatt félpuhára pároljuk. A debrecenit karikákra vágjuk, hozzákeverjük, lefedjük, és a lecsót készre főzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lecsóval a palacsintákat megtöltjük, a snidlinggel megszórjuk, és a sütőben átforrósítjuk.

Juhtúróval, spenóttal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
20 dkg juhtúró
15 dkg mélyhűtött paraj, kiengedve
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
1,5 evőkanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A parajpürét lecsepegtetjük, és a fokhagymával, 2 evőkanálnyi felforrósított vajon megpároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a juhtúróval és 2-3 evőkanál tejföllel. Sózzuk, bosrozzuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A töltelékkel a palacsintákat megtöltjük, a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Leöntjük a maradék tejföllel, és a sütőben átforrósítjuk.





A zöldségekkel töltött palacsinta is isteni!

Padlizsánnal, majonézzel

Hozzávalók:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
50 dkg padlizsán
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál majonéz
3 evőkanál olaj

Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, A padlizsánt 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a héja megrepedezik, majd deszkára téve fa-, vagy műanyagkéssel lehúzzuk a külső, sötétlila héját, és a húsát apróra vágjuk vagy botmixerrel pürésítjük. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban világossárgára pirítjuk, rátesszük a padlizsánt, megsózzuk, és néhány percig pirítva pároljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a majonézt is. Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat a padlizsános töltelékkel megkenjük, és azonnal tálaljuk, mivel a majonéz miatt nem célszerű melegíteni.

Sonkával, paprikával

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
2 evőkanál mustár
8 nem túl vékony szelet füstölt sonka
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 evőkanál vágott, friss kapor vagy más zöldfűszer

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat vékonyan megkenjük a mustárral (ha túl sűrű a mustár, 1-2 ek. vízzel hígítjuk). Mindegyikre ráterítünk egy-egy szelet sonkát, és megszórjuk a kimagozott, apróra vágott paprikával. A palacsintákat feltekerjük, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket 8 nyársra szúrjuk, és a zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Palacsintakörkép
  2015-02-22 20:07:06, vasárnap
 
  Palacsintakörkép

Igazi palacsintabolond nemzet vagyunk. Nálunk lehet előétel, főétel, desszert, a palacsinta mindenhol előfordul, a neves éttermektől - a csárdákon át - a strandok büféjéig. De nemcsak nálunk oly kedvelt étel: a világ minden kontinensén, rengeteg országban készítik.

A hagyományos magyar palacsinta nem más, mint serpenyőben, kevés zsiradékon sült, tojásból, lisztből és tejből készült vékony lepényféle. A palacsinta szó egyébként a latin placenta szóból ered, melynek jelentése lepény.

Míg egy magyar palacsintánál - átlagosan - 25 deka liszthez 1 tojást és 4 deci folyadékot ad az erre hivatkozó recept, addig a mediterrán palacsinták ennél jóval bőkezűbben bánnak a tojással. Az átlagosan 4 főre szóló recepteknél a liszt mennyisége szinte sosem haladja meg a 15 dekát, amihez egy francia vagy olasz háziasszony legalább 3, de többnyire 4 tojást kever. Nem nehéz kitalálni, hogy ezek a crêpe-ek és crespellek az többszörös tojásmennyiségüknek köszönhetően önmagukban is zamatosabbak és tartalmasabbak, mint a lisztes magyar társaik.





A kakaós palacsinta megunhatatlan kedvenc

Francia (breton) galette

Állítólag Bretagne-ban kezdte el hódító útját a palacsinta, még pedig az olcsó hajdinalisztből készült változata, galette formájában. A hajdinalevesből maradt keveréket használták galette sütéséhez, ebből aztán később önálló, de mindig sós fogás lett. Az óriási méretű galette-et általában reggelire szolgálják fel, és a legkülönbözőbb módon töltik sajttal, sonkával, halfajtákkal, húsokkal vagy zöldségekkel.





Hajdinalisztből készült galette, itt gombával és salátával

Francia crêpes

Finomabb búzalisztből vajon sütik az igen vékony crêpe-eket. Ezeket többnyire édes változatban kínálják a szinte minden sarkon megtalálható Crêperie-kben. Úgy szép, ha világos marad, és nem keletkeznek rajta tipikus sütési mintázatok. Neve a latin crispa = fodros szóból ered, ami valószínűleg a palacsinta csipkézett szegélyére utal.

A Crêpes Suzette néven elhíresült recept egy konyhai ,,baleset" következménye, a tészta tetejét a Gundel-palacsintához hasonlatosan flambírozzák. Porhanyós tésztájába vajat, narancslevet vagy annak reszelt héját teszik. Meglocsolják likőrrel és meggyújtják, így a cukor karamellizálódik. Keletkezése állítólag egy 14 éves tanoncnak, Henri Charpentier-nek köszönhető, aki 1895-ben, VII. Edward előtt készítette elő ezt az ételt, és egy óvatlan pillanatban a tűz megkapta a palacsintát, amelynek ettől egyáltalán nem égetett íze lett, hanem pikáns karamellás.

A legenda szerint a hűtlenkedő II. Henrik francia királyt a vaníliaillatú narancsos palacsinta - a crépe suzette - "vette le a lábáról" olyannyira, hogy e finom édesség kedvéért tért vissza a hitvesi ágyba.

Ezt a leheletvékony tésztájú palacsintát egyébként Bretagne-ban már a 13. századtól készítik, s hogy mennyire kiemelt helyet foglal el a helyi gasztronómiában, mutatja, hogy az ifjú feleségnek ma is ki kell állnia a próbát: esküvője napján crépe-et kell sütnie, és bebizonyítania, hogy ügyesen dobja fel, és fordítja meg a levegőben. Ez ugyanis jó ómen a házasságban.
Olasz crespelle

Nagyban hasonlít az francia crêpe-hez, viszont általában sósan készítik. A legkülönbözőbb, pastára való tölteléket tesznek bele, néha göngyölik, vagy négyrét hajtják, és besamellel vagy a hagyományos paradicsommártással leöntve forró sütőben megsütik. Emellett a crêpe hatására természetesen édes változata is ismert.

Svájci omelette

A hagyományos omlett, ahogy mi ismerjük, egy pusztán tojásból készült lepény, de Svájcban liszttel sűrítik és sós töltelékkel tálalt palacsinta lesz belőle.

Osztrák Palatschinken

Az osztrák Palatschinken praktikus, mert tortának vagy egy könnyű felfújtnak is álcázható, mi magyarok pedig csúsztatott palacsintaként említjük. A palacsintát vajon sütik meg, de csak az egyik oldalát, a másik fele így krémes marad. A félig sült palacsintákat tűzálló tálra teszik, és rétegenként vaníliás porcukorral, reszelt citrom vagy narancs héjával meghintik, tortacikk formájában felvágják.





Rakott palacsinta tojáshab alatt sütve

Német Pfannkuchen

A németek palacsintája hasonlít a legjobban a miénkhez, mivel kevesebb tojással készül, mint a francia. Olajban sütik, sós és édes változatban is fogyasztják. Csak akkor vastagabb, ha felvágott- vagy szalonnadarabkák, édesen pedig gyümölcsök vannak benne. A neve egyszerű: a Pfanne = serpenyő és Kuchen = sütemény pontosan megmutatja, hogyan is készül.

Holland Poffertjes

A legkisebb palacsinta a sorban, alig nagyobb egy érménél. A több mélyedéssel rendelkező speciális vas- vagy rézserpenyőben sütött vastag lepénykéket alaposan megkenik vajjal és megszórják porcukorral. A forradalommal került át Franciaországból Hollandiába, épp ezért még ma is búza- és hajdinaliszt keverékéből sütik.
Norvég lefser

Inkább lepényféle, mint palacsinta a lefser, azért kerül a felsorolásba, mivel serpenyőben sütik, és édesen és sósan is fogyasztják, mint a palacsintát.

Brit flapjack

Ez a hagyományosan zabpehelyből, de tej és tojás nélkül készült "zabpehelyszelet" is egyfajta palacsinta, az Újvilágba érkezvén már pancake formát vett fel, de nevét a bevándorlók - nyilván nosztalgiából - megtartották. Az amerikai flapjack már rendkívül hasonlatos a pancake-re, csak kevesebb tojást, de több vajat tartalmaz.





Az angol változat...

Amerikai pancake

Szinte fogalom egy tipikus amerikai reggelinél a vastag, általában juhar- vagy édes sziruppal leöntött, sütőporral és porcukorral készült, kisebb méretű amerikai palacsinta. Az amerikaiak jó étvággyal fogyasztják akár kisült szalonnával is. A tojásokat szétválasztva adják a tésztához, előbb a sárgáját, majd - legvégül - a keményre felvert habot. Neve - a pan = serpenyő és cake = sütemény - mindent kifejez.





Klasszikus amerikai palacsinta - juharsziruppal

Orosz blini

A gluténmentes, markáns ízű hajdinalisztből, folyósabb kelt tésztaként készülnek a vajban kisütött kisebb orosz lepénykék. A blini a palacsinták luxuskategóriájába tartozik, hiszen általában előételként, kaviárral vagy füstölt lazaccal szolgálják fel, sűrű orosz tejföllel megkenve. Emellett természetesen édes változata is ismert.





Blini sűrű tejföllel, vörös kaviárral és kevés újhagymával

Kínai palacsinta

Ez a fajta palacsinta tej nélkül, vízzel készül. Vékony, könnyen szakadó palacsinta, melyeket mindig sós, alaposan lecsöpögtetett töltelékkel töltenek meg. A kínai palacsinta a híres pekingi kacsa körete is, ilyenkor az apróra vágott húst az előzetesen felcsíkozott palacsintába göngyölik. Illetve a tavaszi tekercs is egyfajta palacsinta.





Tavaszi tekercsek többféle töltelékkel

Mexikói tortilla, enchilada, fajita, quesadilla, burrito és taco

A hagyományos spanyol tortilla - és a kukorica- és búzalisztből készült mexikói társai is - a palacsinták táborát erősítik. Általában gazdag, csípős, húsos tölteléket tekernek bele, amit rendszerint még chilivel készült szósz vagy egyéb mártás is kísér. A különböző nevek az elkészítési és összeállítási módokat tükrözik.





Tortilla - a mexikói palacsinta egyik arca

Miért ilyen közkedvelt a palacsinta?

• Kezdők számára is egyszerűen elkészíthető.
• Fogyaszthatod édesen, sósan, zöldséggel, gyümölccsel vagy akár hússal töltve.
• Locsolhatsz rá különböző színű és ízű szószokat, a tejfölös krémtől a csokoládémártáson át a juharszirupig.
• Különböző alakzatokba rendezheted, mint amilyen a háromszög, tekercs, torta, batyu.
• És ha kicsit sűrűbb állagú tésztát keversz, akkor zöldség-, hús- vagy haldarabokat is beleforgathatsz, és így sütheted ki.

HR

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkini kenyérkéregben
  2015-02-22 19:51:35, vasárnap
 
  Cukkini kenyérkéregben

Hozzávalók 4 személyre:

4 cukkni (kb. 80 dkg)
2 szál póréhagyma
30 dkg színes húsú paprika
60 dkg paradicsom
3 evőkanál olaj
4 főtt tojás
1 teáskanál vágott bazsalikom
1 dl paradicsom ivólé
10 szelet szendvicskenyér
4 dkg vaj
1 evőkanál vágott friss petrezselyem

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A cukkiniket kettévágjuk, és kikaparjuk a belsejüket, a kiszedett belsőt apróra vágjuk. A pórét és a paprikát szintén apróra vágjuk. A paradicsomok tetejét keresztben bemetsszük,forró, majd hideg vízbe merítve lehúzzuk a bőrét, félbevágjuk, és eltávolítjuk a magokat, a húsát kis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk,

Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, 2-3 perc alatt elősütjük benne a cukkiniket, majd kivesszük. A serpenyőbe 1 evőkanál olajat öntünk, megfuttatjuk rajta a póréhagymát, hozzáadjuk a cukkinidarabkákat és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, és amikor összepirult, levesszük a tűzről. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A főtt tojást kockákra vágjuk, a zöldségekhez adjuk, és ezzel a masszával megtöltjük a cukkiniket. Tűzálló tálba tesszük, és a sütőben 5-6 percig pirítjuk. A paradicsomot elkeverjük a bazsalikommal és a paradicsomlével. A kenyérszeleteket finomra összevágjuk, összekeverjük a vajjal és a petrezselyemmel. A cukkinit kivesszük a sütőből, mellé öntjük a paradicsomragut, és a töltelék tetejére lapogatjuk a kenyérmasszát. Visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük (kb. 30 perc), majd tálaljuk.





Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 467 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Joghurtos almatorta
  2015-02-22 19:49:37, vasárnap
 
  Joghurtos almatorta

Hozzávalók:

1 pohár joghurt
2 dl étolaj
3 dl cukor
4 db tojás
4 dl liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
alma ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
1 kupica rum
1 db citrom

Elkészítés:

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a joghurtot, az olajat és a citrom reszelt héját. Egy kivajazott, kilisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, és almacikkekkel kirakjuk, melyeket a tisztítás után citromlé, rum és fahéj keverékébe forgattunk meg. Kirakjuk úgy, hogy a cikkek éles fele kerüljön alulra, (bátran tele lehet pakolni az almával).

Forró sütőbe toljuk, 5 percig erős, majd mérsékelt tűzön, tűpróbáig sütjük. Jó étvágyat!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Resztelt csirkemáj köményes burgonyával
  2015-02-22 19:47:56, vasárnap
 
  Resztelt csirkemáj köményes burgonyával

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1/2 dl (olíva)olaj
2 közepes vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
kb. 1 evőkanál őrölt paprika
kb. 1/2 teáskanál őrölt bors
kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
1-1 kis zöldpaprika és paradicsom (házi lecsóalapot használtam)

A körethez:
80 dkg burgonya
késhegynyi őrölt kömény

Elkészítés:

A májat megmossuk, az erektől megtisztítjuk, kis darabokra vagy csíkokra aprítjuk. A hagymát félfőre (előbb félbe, majd karikázva), a fokhagymát finomra aprítjuk. A paprikát és paradicsomot daraboljuk.

Felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, a fokhagymát is megfuttatjuk benne. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk. A hőfokot megemeljük, hozzáadjuk a májat, sózzuk, borsozzuk, majoránnával meghintjük, és gyakori kevergetéssel sütjük-pároljuk kb. 8-10 percig (közben kóstolhatjuk, hogy kellőképpen átsült-e).

A burgonyát meghámozzuk, daraboljuk, feltesszük annyi sós, köményes vízben, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük.

Tálaláskor a főtt burgonya mellé kanalazzuk a májat, friss salátát vagy savanyúságot kínálhatunk hozzá.





Megjegyzés:

A csirke és más baromfi máját bátran sózhatjuk, mert lazább a szerkezete, mint a sertés- vagy marhamájé, nem keményedik meg a sózástól!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Vargányás raguleves galuskával
  2015-02-22 19:46:07, vasárnap
 
  Vargányás raguleves galuskával

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
2 húsleveskocka
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors

olaj
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 szelet zellergumó
5 dkg szárított vargánya
bazsalikom
A galuskához:
1 db tojás

forró húsleveslé
liszt

Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízbe áztattam, majd folyó víz alatt többször leöblítettem. A sertéscombot feldaraboltam.

Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároltam, rátettem a húst, fűszereztem borssal, reszelt fokhagymával, a leveskockákkal, sóval. Fedő alatt félkészre főztem, utána tettem hozzá a feldarabolt zöldségféléket és a gombát.

Amikor megpuhult, felöntöttem megfelelő mennyiségű vízzel, utánfűszereztem, a végén bazsalikommal ízesítettem.

A galuskához a tojást felvertem, sóztam, lisztet adtam hozzá és forró húslevest (ettől lesz finom puha a galuskánk). Közepes keménységű tésztát kevertem ki, és a forró, lobogó levesbe kanállal szaggattam bele.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. február 23 - március 1.
  2015-02-22 19:44:01, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2015. február 23 - március 1.

Hétfő:

Előétel: Vargányás raguleves galuskával
Főétel: Resztelt csirkemáj köményes burgonyával, savanyúsággal
Desszert: Joghurtos almatorta
Vegetáriánus ajánlat: Cukkini kenyérkéregben

Kedd - mai alapanyagunk a rizs:

Előétel: Tejszínes-rizses borsóleves
Főétel: Kolbászos rizottó
Desszert: Nutellás tejberizs
Vegetáriánus ajánlat: Kertész rizottó

Szerda:

Előétel: Kukoricás májgaluskaleves
Főétel: Cigánypecsenye sült burgonyával, ecetes almapaprikával
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Bundázott hagymakarikák párolt rizzsel

Csütörtök:

Előétel: Sajtos fokhagymaleves
Főétel: Alföldi zúzapörkölt belefőzött burgonyával, céklasalátával
Desszert: Mogyorós banánturmix
Vegetáriánus ajánlat: Padlizsános egytálétel

Péntek:

Előétel: Krémsajtos paradicsomleves
Főétel: Gombás-húsos lasagne
Desszert: Ananászos-répás muffin
Vegetáriánus ajánlat: Tökös-gombás lasagne

Szombat:

Reggeli: Tőkehalmájas saláta péksüteménnyel, teával
Előétel: Lagzis leves
Főétel: Baconbe göngyölt mozzarellás csirkemell burgonyapürével, savanyúsággal
Desszert: Fánkkoszorúk cukrászkrémmel töltve
Vacsora: Hortobágyi húsos palacsinta pohár habos világos sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös gombapaprikás nokedlivel

Vasárnap - ma Dzsafi receptjeiből válogatunk:

Reggeli: Sonkás póréhagyma saláta hagymás sörkiflivel, hozzá boros tea
Előétel: Gomba erőleves tortellinivel
Főétel: Farsangi halfilé petrezselymes burgonyával
Desszert: Lángoló banán
Vacsora: Mogyorós rokfortkrém hideg sörrel éspirítóssal
Vegetáriánus ajánlat: Gratinmártásban sült zöldségek, egy pohár Traminit megérdemel

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1308
  • e Hét: 2116
  • e Hónap: 16021
  • e Év: 145728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.